Bålträning

Hej

Fick en fråga igår som jag tänkte svara öppet på här på bloggen:

"Har du några tips på övningar som är bra för att stärka ländryggen? Jag får ofta ont i svanken och blir väldigt stel. Har inte kommit på hur jag ska undvika det!"

Eftersom ryggproblem är mer än vanligt och att det finns många som lider av problem och "trötthet" i svanken tyckte jag att det var passade att ta upp det för alla. Problemet sitter oftast inte i ryggen utan beror i de flesta fall på otränade magmuskler, och då menar jag inte "situpsmusklerna" utan de djupa magmusklerna, den så kallade bålen. Bålmusklulaturen kallas för kroppens kärna just för att all kraft och kontroll i allt du gör sitter där. Om dessa muskler är för svaga tappar du styrka och styrsel i det mesta du gör och risken för att du snedbelastar andra delar av kroppen är stor, och där på kommer skadorna. Det är alltid viktigt att tänka på hållningen. Och hållning får du genom att träna upp bålmuskulaturen. Det som är viktigt är att oavsett vad du gör så ska du känna att du har "kontakt" med musklerna i magen, inte bara när du tränar mage, utan även i det dagliga livet samt under andra träningsformer som löpning, spinning, boxpass, andra övningar på gymmet... ja alltid!

Vad kan du då göra för att träna upp bålen?
Det finns en djungel av övningar och den som är mest basic och otroligt effektiv samt som de flesta känner till måste väl vara Plankan? Sen finns det en mängd olika övningar som du kan göra med bollen. Jag har själv några favoriter och om ni vill kan jag fota och lägga ut här på bloggen? Träning i Red cord är också otroligt bra för bålen och ger funktionell styrka. Yoga är även det en mycket bra träningsform! Det du alltid ska tänka på är att "hålla in" och spänna magen. Tappar du kontakten och spänningen i magen gör du fel. Sträck på dig och jobba ordentligt, det SKA kännas!

Redan som små barn börjar vi använda oss av bålen för att kunna stärka upp kroppen, hitta balans och börja gå.


Och för att bara lägga till en sak så kan trötthet i svanken även komma från musklerna i rumpan. Det kan du ofta få hjälp med hos en massör (hos mig t.ex) eller genom stretchning.

Nu tar vi helg tycker jag!
Alldeles straxt kommer lillasyster Julia på middag och myskväll.
Ha en fin kväll mina vänner

Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: elsa

Tack snälla för det utförliga svaret! Har faktiskt aldrig tänkt på att bålstyrkan såklart hänger ihop med ryggen (känner mig dum när jag skriver det, haha). Synd att plankan är så outhärdligt plågsam bara :P

2012-04-21 @ 18:50:09
URL: http://elsa89.blogg.se/
Postat av: elsa

Du får jättegärna lägga upp några övningar du tycker är bra!

2012-04-21 @ 18:52:03
URL: http://elsa89.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0