Proteinglass med smak av kola

Gokväll 
 
Jag har tidigare gjort denna (<--klick) variant på chokladglass/mousse. För ett tag sen såg jag att Sofie hade blandat i kvarg i sin variant så det testade jag att göra idag + att jag använde mitt nya carobpulver som smaksättning. Carobpulvret har en spännande, söt kolasmak.
 
 
 
Proteinglass med smak av kola (1 person): Vispa en äggvita till ett hårt fluff. Blanda sedan ihop med 1 dl kvarg, en mosad banan, 1-2 tsk carobpulver och ställ in i frysen en stund. OBS! Ha den inte för länge i frysen, den ska bli kall, men inte fryst. Blir den fryst blir den stenhård och inte så god att äta. Kall och krämig ska den vara! Jag toppade min med kakaonibs och kokoschips! 
 
Mmm, vilket gott fredagsmys!
 
Kram / Emma.

Äntligen!

Hej 
 
Äntligen hade mitt paket från Råvarubutiken kommit och låg redo att hämtas ut på posten!
 
 
- Kakaokross(nibs)
- Kakaopulver
- Hampaprotein
- kokoschips
- Carobpulver
- Vaniljpulver
- Ett gäng rawfoodbars med pepparkakssmak
 
Allt ekologiskt och fritt från tillsatser. Ren och fräsch mat, precis som jag vill ha det! Vill du veta med om respektive produkt? Klicka på ordet så länkas du till sidan där jag köpt dem, där finns mer information!
 
Nu vill jag bara vara ledig, stå i köket, baka, experimentera och smaka. Hann slänga ihop en glass med kola/chokladsmak med carobpulvret innan jag drog till jobbet. GOTT! Det blir fredagsmyset på jobbet ikväll. Den står nu i frysen och gottar till sig :D
 
Kram / Emma.

Proteingröt med smak av jordnöt och banan

God morgon fina ni 
 
Jag är verkligen inne i ett grötstim just nu. Det har varit mycket gröt nu senaste tiden, mest jordnötsgröt för att det är så gott. Den och kakaogröten är mina favoriter, men eftersom jag inte haft något kakaopulver sen i juli har det mest blivit jordnötsgröt. Hehe. Idag blev det ett ihopplock av vad som fanns hemma. Hade egentligen tänkt göra något nybakat, men måste handla först och vi kom hem så sent igår att det får vänta!
 
Dagens frukost bestod av proteingröt med jordnöts- och banansmak, toppad med kokos, linfrö, pumpakärnor, frysta lingon och fryst banan.
 
 
 
 
Proteingröt med smak av jordnötter och banan: koka en portion valfria gryn med 2 msk jordnötssmör. Mosa under tiden 1/2-1 banan som du rör i på slutet. Stäng sedan av plattan och knäck i en äggvita och rör runt tills det blir en slät massa och äggvitan "försvunnit". Klart
 

Idag är det dags för jobb igen då. Börjar 12.30 idag och slutar 10.00 imorgon bitti. Skönt med skolrutiner igen och inte riktigt lika långa pass som 24-timmar! Mitt knä är fortfarande inte speciellt bra, så jag får fortsätta hålla mig lugn de kommande dagarna. Tråkigt! Ska dock åka till gymmet en sväng och köra lite armar nu, men jag längtar efter att få gå med hundarna och springa i skogen. Finns inget bättre än att träna utomhus nu när den friska höstluften/kylan är här!
 
Ha en fin fredag!
 
Kram / Emma.

Kungsleden dag ett, Abisko - Abiskojaure

Hej 
 
Första dagen var tung. Riktigt tung (med tanke på de tunga ryggsäckarna)Vi hoppade på bussen upp till Abisko vid sju på morgonen och anlände vid Kungsledens början vid halv niotiden. Hela vägen från Kiruna upp till Abisko hade det spöregnat och man kände sig sådär lagom pigg på att gå ut. Termometern i bussen visade dessutom på sex grader. Men när vi anlände i Abisko hade det slutat regna och att få kliva av bussen och dra in den friska luften kändes alldeles underbart. Nu skulle vi snart få vara långt bort från bullrig trafik och förorenad luft. Snart skulle vi få dricka det kalla fjällvattnet och se vackra vyer i en fantastisk natur. 
 
Redo med stavar och karta till hands.
 
Jag hade sett fram emot att få se Lapporten i Abisko, men dimman låg fortfarande tjock över bergen trots att det slutat regna, så någon Lapport fick jag aldrig se. Så vi började traska, med 15 respekive 20 kilo på ryggen. Kropparna var ovana och det började kännas ganska fort här och där och det blev många korta pauser för att fylla på energi och vatten.
 
 
 
Vattnet. Det iskalla, kristallklara, rena fjällvattnet. Jag har aldrig druckit godare vatten! Det är en häftig upplevelse att bara kunna stanna och fylla upp vattenflaskorna med denna fantastiska dryck. Under hela resan var den enda tillgången på vatten vi hade från dessa bäckar som rinner lite här och var. 
 
Detta iskalla vatten var även vattnet som vi diskade och fick tvätta oss i under vandringen (kokade upp lite vatten i fältköket för att få lite värme på det). En ganska omständig process kan man tycka, men ganska mysigt att sitta och diska vid bäcken ändå :)
 
 
Längs hela leden finns meditstionsplatser för den som vill sitta i naturen och hitta in till sitt inre.
 
Paus med energipåfyllning - här en jordgubbsrem (<-- klicka för recept).
 
Som sagt. För att orka de tunga väskorna och vänja kroppen vid belastningen fick vi ta många korta pauser och fylla på med energi och vatten. Frukosten hade intagits mycket tidigt denna morgon så det första längre stoppet blev för att laga frukost nummer två. Fältköket packades upp för första gången, havregrynsgröt kokades och toppades sedan med linfrö, pumpakäror, torkad banan, äpple, jordgubbar, russin och kiwi samt torrmjölkspulver som vispats ihop med vatten från bäcken. Om det smakade gott? Ja, mycket! Jag älskar känslan av att laga mat och äta ute i naturen. Det går liksom inte att beskriva, utan det är något som måste upplevas för att man ska förstå hur gott det smakar när man sitter där.
 
Dimman börjar lätta och bergstopparna börjar bli synliga.
 
Vandringen fortsatte sedan ett par timmar till innan det blev dags för lunchstopp. Nu lagades det kolbullar med bacon för fulla muggar. Det var riktigt lyckat och riktigt gott!
 
 
 
Sista etappen innan stopp för natten.
 
Första nattens tältplats.
 
Första dagen gick vi sammanlagt i åtta timmar (med pauser inräknat). Vi tog oss 17 km söderut denna dag. Till slut fann vi ett mysigt ställe uppe på höjden där det var vindstilla och nära till vatten så vi bestämde oss för att stanna till där. Tältet sattes upp och sen påbörjade vi matlagningen och fick sedan avnjuta middagen i solsken som var aningen värmande. 
 
Påväg ner till bäcken för att fylla vattenflaskan.
 
Utsikten från tältplatsen var varm och fin.
 
Pelle äter kycklinggryta och ris och njuter av solens värmande strålar.
 
När klockan var åtta var vi så trötta att vi knappt orkade hålla ögonen öppna. Kropparna värkte och träningsvärken började smyga sig på rejält. När solen försvann började även kylan smyga sig på. Det slutade med att det var så kallt att vi kröp ner i samma sovsäck innan vi lyckades somna båda två. 
 
Fortsättning följer...
 
Kram / Emma.
 

Choklad skyddar mot stroke och hjärt- och kärlsjukdomar

Hej snyggisar 
 
Har jag inte sagt att choklad är fantastisk? Hehe. Skulle aldrig klara mig utan det. Allt med choklad går hem hos mig och det går inte en dag utan att jag på något vis får i mig något med chokladsmak. Jo, det är en liten last jag har :)
 
Recept på en nyttig choklad- och hasselnötsbrownie hittar du här (<-- klick)
 
På nyheterna idag berättar de hur ett man tror att regelbundet intag av choklad kan minska risken för att drabbas av stroke och hjärt- och kärlsjukdomar. Här (<--klick) kan du läsa om det. I nyhetsklippet nämnder de att chokladen även kan minska risken för att drabbas av demens.
 
Vill du läsa mer om choklad och dess effekter på oss hittar du information här, här, här och här.
 
En liten bit om dagen var det, och det spelar ingen roll om den är mörk eller ljus! 
 
Kram / Emma.

Bovetegröt med kanel- och kardemummasmak

God morgon vänner 
 
Hoppas att ni sovit bättre än vad jag har gjort. Jag kunde varken somna igår kväll eller sova nu på morgonen trots att jag är trött som en zombie. Så störande! Såg att det var fullmåne och funderar på om det beror på det? Är det fler som har svårt att sova när det är fullmåne?
 
Dagens frukost blev bovetegröt med kanel- och kardemummasmak + en kopp grönt citronte. Toppade med linfrö, pumpakärnor, blåbär, hallon, skogsbär, torkade bananer, torkade tranbär, keso och mjölk. Smarrismarr
 
 
Bovetegröt med kanel- och kardemummasmak: koka en portion bovetegröt och krydda med kanel och kardemumma efter smak.
 
Idag fyller min syster Lina år. Jag kommer ägna förmiddagen åt plugg, sen i eftermiddag kommer familjen hit och det blir kalas. Ikväll följer jag med mamma och pappa hem till Torsby för att jobba några pass de kommande dagarna innan jag och mamma åker till Kreta.
 
Kika in senare om ni är nyfikna på första dagen på vandringen :)
 
Kram / Emma.

Onsdagsmys, tända ljus och hemgjord pizza

Hej vänner 
 
Proteinpizzan är verkligen något av det godaste jag vet just nu och det har blivit några stycken den senaste tiden. Hehe. Pizza som är både nyttig och god. Hur bra? Idag gjorde jag det här (<-- klick) receptet, fast bytte ut mandelmjölet till hasselnötsmjöl (malde hasselnötter till ett mjöl). Blev väldigt gott det med! Till efterrätt blev det lite mörk choklad och en kopp grönt citronte. Vardagslyx och mys på hög nivå 
 
 
Jag och älskling insåg att detta är vår sista kväll tillsammans på väldigt länge. Skolan har börjat igen för hans del, jag måste jobba och sen åker jag ju till Kreta. Kommer gå mer än två veckor innan vi ses igen så vi har passat på att mysa massor idag. Handlat lite på Bergvik, hållt handen, pysslat hemma, kramats, ätit hemgjord pizza, sett på film och myst i soffan 
 
Kram / Emma.

Utelåsta, men äntligen hemma

God morgon fina ni 
 
Jag har äntligen anlänt hemma i lägenheten! Eftersom min pojkvän råkade glömma necessären (som vi hade lagt lägenhetsnyckeln i) på Kebenekaise fjällstation var vi utelåsta igår när vi kom till Karlstad. Så det blev en natt och mysmorgon hos syster Lina och Martin innan vi kunde bege oss hemåt och låta bovärden låsa upp dörren till vårt hem. Lina ocg Martin kom också hem från resa igår, men de har varit en vecka på Mallorca och var bruna som pepparkakor. Jag har nog aldrig känt mig så blek, haha!
 
Idag blev det frukost på lite "rester" från resan. Kokade ihop havregryn med ett kackat päron och kanel. Toppade sedan med linfrö, pumpakärnor, torkad banan och hemgjort cashew- och paranötssmör. Sen en kopp chaite också. Vilka höstkänslor
 
 
Det är underbart att vara hemma i lägenheten igen. Dock kommer jag fortsätta att bo hemma hos mamma och pappa samt jobba i Torsby fram tills PT-utbildningen är avklarad (november). Det känns bäst så eftersom jag har en fast tjänst i Torsby kommun och kan styra mina arbetstider och lägga mitt schema själv där. Det gör det väldigt enkelt att kombinera utbildningen med jobbet. Men i november då flyttar jag hem till älskling igen! Inga fel att bo hos mamma och pappa, men det är otroligt skönt att ha sitt eget hem och dessutom så älskar jag sambolivet med Per 
 
Mitt knä mår inte så bra för tillfället. Att jag tog mig igenom sista dagen med vandring är ett under, jag har haft sååå ont! Idag är det aningen bättre och jag gissar att det är en överansträngning som spökar. Tänkte först ringa sjukgymnasten idag, men tänkte att det är bättre att vila och se om det går över av sig själv först. Så för att återhämta kroppen och knät blir det vila och stillasittande de närmaste dagarna, samt ladda upp med mycket ny energi. På fredag tror jag att jag kan vara redo för gymmet igen efter nästan tre veckors vila (från styrketräningen då, vila kan jag ju inte påstå att jag gjort när jag vandrat 11 mil med en 10-15 kilos tung ryggsäck). Hehe. Kommer dock bara fukousera på armar, axlar, rygg och mage tills knät känns hel okej igen, och det hoppas jag att det gör till nästa vecka för då åker jag och mamma till Kreta!
 
Nu ska jag ägna mig åt att packa upp väskan, tvätta, pyssla lite i lägenheten och plugga lite träningslära.
 
Kram / Emma..

Kungsleden - Abisko till Nikkaloukta är avklarad!

Hej vänner ♥

Vi är tillbaka i Kiruna efter en fantastisk, underbar och härlig vecka på Kungsleden. 11 mil har vi sammanlagt vandrat på sex dagar och visst har det stundtals varit tungt och smärtsamt, kallt och blött, men vi har hela tiden haft varandra, peppat, hejat på och hjälpts åt! Vi har fått uppleva de högsta svenska fjällen i vindstilla solsken, värme, snöstorm, minusgrader, hällregn och dimma. det är väl det som kallas fjällväder, right? :)

Tanken var först att vi skulle vandrat ner till Kebenekaise från Abisko på fyra dagar, bestigit Kebenekaise på den femte dagen och sedan den sjätte vandrat från Kebenekaise till Nikkaloukta. Men på grund av en inflammerad hälsena och ett skadat knä sprack den planen och vi bestämde oss för att vänta med kebenekaise tills nästa år, och tur var väl det för den dagen vi planerat att gå upp drog en rejäl snöstorm in och de som hade försökt sig upp hade fått vända efter halva vägen. Bättre lycka bästa gång!

Igår kväll anlände vi till Kiruna efter sex dagar och fem nätter (varav tre i tält) med torkmat, utan dusch, rinnande vatten eller värme. Kan ni tänka er hur fantastiskt skönt det är att få ta en varm dusch, gå ut och äta en god middag, dricka ett glas rött och sedan lägga sig i en mjuk säng och sova gott för att sedan gå upp och äta en stor hotellfrukost efter dessa dagar och nätter? Det var vad vi gjorde, och jag lovar att ingen gång har duschen varit så underbar, maten så god och sängen så skön! Att utsätta sig för de utmaningar vi gjort i veckan har gjort oss starkare både fysiskt och psykiskt och samtidigt gjort oss påminda om hur bra vi har det och tacksamheten för vad jag har här i livet är större än någonsin!

Det är med lyckliga själar, trötta kroppar och aningen solbrända och rosiga kinder vi nu beger oss hemåt till Värmland. Jag kommer berätta mer ingående om varje dag på äventyret, skriva ett inlägg om maten och ge er lite tips om ni är intresserade de kommande dagarna?! Idag är det bara en enda lång resdag så jag återkommer igen imorgon!

Hoppas att allt är bra med er och att ni står ut med att det är lite tomt på inlägg här just nu :)

Hela vandringen har varit så otroligt vacker och fridfull. Att få vara i naturen på det här sättet, helt okontaktbar har skapat ett inre lugn som jag är väldigt tillfreds med. Bilderna ger ingen rättvisa, men ni ska ändå få se endel. Idag bjuder jag på två iphonebilder!


Choklad- och hasselnötsbrownies

Hej 
 
För ett tag sedan gjorde Fanny ett recept på brownies som jag ville testa och det hann jag göra innan jag åkte iväg på vandringen. Gjorde dock lite ändringar i receptet så jag tänkte bjuda på min variant här :D
 
 
 
Ingredienser:
1 mogen avokado
1 mogen banan
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2 tsk honung
1/2 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad
1 dl sojamjöl
2 msk kakao
1,5 msk kokosolja
1/2 dl hackade hasselnötter
en nypa salt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält 2/3 av den mörka chokladen i vattenbad. Mosa under tiden ihop banan och avokado med en gaffel och tillsätt vaniljpulver och honung. Rör sedan ner den smälta chokladen, knäck i ägget och blanda väl. Tillsätt sedan sojamjöl, kakao, bakpulver och salt. Hacka den resterande mörka chokladen och rör till sist i hackad choklad, hackade hasselnötter och kokosolja. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form och kör in i ugnen 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär i bitar, ät och njut :D
 
Ja det här med att baka sockerfritt (ja lite honung är det ju i) funkar ju riktigt bra. Mycket chokladsmak på det här kakan och det gillar jag, Mmm, så gott.!.!.!
 
 
Jag åt min som den var och det funkade alldeles utmärkt. Dock kan jag tänka mig att det är riktigt gott med en klick grädde/kvarg/turkisk yoghurt eller liknande samt lite bär eller skivad frukt till :)
 
Kram / Emma.

Bra träningsappar

Hej 
 
Tänkte tipsa om två bra träningsappar som jag använder mig av. Den första är JEFIT <-- (klick). Här kan du göra den egen personliga profil, lägga upp träningsprogram och få tips på mängder med övningar. Den är toppen tycker jag! 
 
 
Den andra är tabataappen - Tabata Timer som jag använder jättemycket nu för tiden för att variera styrketräningen och belasta musklerna på ett annat sätt än att bara köra ett visst antal reps och sets. Testa du också!
 
 
Kram / Emma.

Grym inspiration!

Hej vänner 
 
Se den här videon för lite härlig inspiration. Killen är så fantastiskt stark och det han gör är såååå imponerande! Jag tror att vi klarar allt vi vill bara vi bestämmer oss för att klara det! Han är grym på det han gör :D
 

 

Visst är det häftigt? :)

 

Kram / Emma.


Konditionsträning och styrketräning

Hej vänner 

 

 

Nu blir det lite träningssnack :) Att fysisk aktivitet är bra det vet du nog, men vet du varför den är så bra? Och vet du vad som skiljer konditionsträning från styrketräning samt vilka olika effekter de har på din kropp?

 

Konditionsträning definieras som "aerob uthållighetsträning" där aerob står för att musklerna arbetar med tillgång till syre. Vid konditionsträning förbättras kroppens förmåga att transportera och utnyttja syre. Centrala effekter kan ses på hjärta, lungor och blod. Genom att träna flåset får du ett starkare hjärta som klarar att pumpa ut mer blod vid varje slag samt starkare lungor som kan ta upp mer syre än innan. Blodets förmåga att transportera syret ut i musklerna blir också bättre i och med att antalet röda blodkroppar ökar. Tack vare att hjärtat blir starkare och får en bättre slagvolym (den volym som pumpas ut vid varje slag) får du också i en sänkt vilopuls. Tänk vad t.ex. 10 slag / minut i 60 år kan göra. Hjärtat slår ganska många gånger under en livstid och genom att konditionsträna kan du ”spara” ditt hjärta.

 

Andra positiva effekter vid konditionsträning är starkare skelett, sänkt kolesterol, sänkt blodtryck samt minskad halt av stresshormoner.

 

På tal om blodtryck och kolesterol. Ni vet väl att det finns mediciner för det? Jag har inga exakta siffror på hur många som behandlas med dessa mediciner i Sverige idag, men jag vet att det är många. Vi har mediciner och så har vi fysisk aktivitet. FYSISK AKTIVITET! Så naturligt, härligt och fantastiskt! Fler borde behandlas med fysisk aktivitet även om det redan är många som behandlas med det idag :D

 

Styrketräning då. Definitionen på styrketräning lyder "en muskel belastas mer än den är van vid inom maximalt 90 sek" Den som tränar styrketräning får oftast en bättre koordinationsförmåga över lag eftersom kommunikationen mellan nerver och muskler blir bättre. Kroppen lär sig med andra ord att utföra rörelser vilket resulterar i bättre teknik och koordination. Sen så får du såklart muskler och blir starkare. Om du är man kommer du ha lättare att få ”stora” muskler än vad du som är tjej kommer ha. Musklerna växer och därmed får du en ökad ämnesomsättning (större muskler kräver mer energi) och du kommer vara tvungen att äta mer mat än innan för att inte ”tappa” dina muskler. Hur bra? :D

 

Andra positiva effekter med styrketräning är att blodfetterna (det onda kolesterolet) sänks, hållningen förbättras (om det nu råder balans mellan muskelstyrka och rörlighet i kroppen), ledbrosket blir starkare och tjockare och bentätheten ökar.

 

Träning är fantastiskt! :D Punkt.

 

Kram / Emma.


Maten och vandingen

Hej vänner ♥
 
Jag tänkte dela med mig av och visa er hur vår matsedel ser ut nu under vandingsveckan. Som ni vet så har jag och Pelle förberett och torkat all mat som vi ska äta under vandingen hemma innan avfärd. Detta för att få så näringrik, mättande och god mat som möjligt. Torkningslistan var lång innan vi satte igång - potatis, morötter, palsternacka, sötpotatis, paptika, aubergine, lök, tomater, banan, jordgubbar, kiwi, mango, ägg, lax, köttsfärs, kyckling, parmaskinka mm. Nu ska det bli spännande att få laga till maten och njuta av den i naturen! 
 
Onsdag
*Lunch: kolbulle med bacon
*Middag: köttfärssås och pasta
 
Torsdag
*Lunch: pestopizza med parmaskinka
*Middag: laxgryta och quinoa
 
Fredag
*Lunch: soppa med köttfärs
*Middag: svamprisotto
 
Lördag
*Lunch: pasta och skinksås
*Middag: kycklinggryta och ris, äppelpaj till efterrätt
 
Söndag
*Lunch: omelett med svamp och tomater
*Middag: fiskrisotto med saffran
 
Måndag
*Lunch: linssoppa
*Middag: quinoa- och köttfärssfräs
 
Frukosten består av havregrynsgröt med linfrön, nötter, torkad frukt och torrmjölk, knäckebröd/riskakor med smör och hårdost/hemgjort nötsmör/torkat kött samt några koppar te med torrmjölk.
Mellanmålen betår av torkad frukt, nötter, russin, mörk choklad, riskakor/knäckebröd med smör och hårdost/hemgjort nötsmör/torkat kött.
 
 
Bjuder på en picknickbild från vandringen i Alperna förra sommaren!
 
Hoppas att ni får en fin dag mina vänner 
 
Kram / Emma.

Nu börjar vandringen

Hej kära läsare 
 
Idag åker vi upp till Abisko tidigt, tidigt för att därifrån påbörja vandringen ned mot Kebenekaise, Nikkaloukta. Vi har 8,6 mil framför oss som ska klaras av på fem dagar. Den sjätte dagen är planen att bestiga Kebenekaise. Det här ska bli häftigt, utmanande, fantastiskt, roligt och njutningsfullt. I sex dagar ska vi vandra runt i en naturskön miljö, bara vi två. Vissa stunder kommer det säkert bli tungt och jobbigt, men allt handlar om inställningen. Men en positiv inställning kommer det gå bra. Vi kommer ha fantastiskt kul, få massa tid till varandra och till att må bra!
 
Ni kan väl hålla en tumme för fint väder? Tält och regn känns inte som bästa kombon, även om vi överlever det också. Blå himmel och vackra solnedgångar hoppas vi på :D
 
Bilden är tagen härifrån. Det är Lapporten uppe i Abisko som jag ser fram emot att se :D
 
Hoppas allt är bra med er!
 
Kram / Emma.
 

Resan har börjat

God morgon ♥

Nu sitter vi, trötta men förväntansfulla på tåget mot Arlanda. Blev en tidig morgon idag och inte lika många timmars sömn som vanligt!

Vid fyratiden idag anländer vi till Kiruna och då är planen en natt på vandrarhem innan vi vid sju imorgon bitti hoppar på bussen upp till Abisko för att därifrån påbörja vandringen ner till Nikkaloukta! Spännande!!!

Packade och klara med väskor och allt! Nu är vi påväg :D


Måndag och förberedelser

Hej 
 
Fulle rulle idag med shopping och sista fix inför resan. Jag har köpt mig en snygg keps och så har även sista matbitarna inhandlats. Väskorna är packade och klara och tillsammans har vi 35 kilo som ska bäras. Kommer nog bli så att jag bär 15 och Pelle 20 och sen kommer ju vikten minska varje dag i och med att maten äts upp. Det kommer bli tufft, men vilken utmaning :D
 
 
Blev sushilunch på Happy to go idag med la familia. Gottgott! Till kvällsmat kolhydratladdar vi med nybakade skrädmjölstekakor och kantarellstuvning + hasslenöts- och kakaobrownies till efterrätt. Mumsigt!
 
 
Idag har jag mått mycket bättre än vad jag gjort de senaste dagarna och jag tror faktiskt att jag kommer vara såpass frisk på onsdag att vi kan börja traska då. Hoppashoppas.
 
Under veckan kommer det såklart inte bli någon bloggning, utan resan kommer ni få höra om och se bilder från sen. Dock har jag gjort iordning flera inlägg som kommer poppa upp runt tolv-ettiden varje dag så att ni ska ha något att läsa om fast jag inte kommer vara här "live". Blir lite recept, träning och vandringssnack :)
 
Nu ska jag ha semester med min älskling 
 
Kram / Emma.

Kall avokado- och vitlökssås

Hej 
 
Till pizzan i fredags slängde jag ihop en kall avokado- och vitlökssås som blev sådär perfekt i smaken. En len och krämig avokado måste vara något av det goaste som finns
 
 
Kall avokado- och vitlökssåssås: Halvera och kröp ur en mogen avokado och lägg i en bunke tillsammans med 1 dl créme fraiche (jag använder 34%) 1 pressad vitlöksklyfta och örtsalt. Stavmixa ihop allt till en slät sås. Servera till pizza, sallad, grillat, kyckling, lax, ja kan tänka mig att den funkar till det mesta! Så himla god :D
 
 
Receptet på pizzan som vi åt hittar du här (<--klick).
 
Kram / Emma.

Friskare idag

God morgon ♥

Har vaknat upp idag och mår lite bättre än vad jag gjorde igår. Det har varit lugnt på jobbet så jag har kunnat vila upp mig även där och har sovit riktigt skönt inatt, så nu är jag på god väg att friskna till. Hoppas två "lugna" dagar till gör susen så vi kan påbörja vandringen som tänkt på onsdag!

Slutade precis jobbet och sitter i bilen ner till Karlstad nu. Ska fixa sista shoppingen idag, äta sushi och ha myskväll hemma i lägenheten! Imorgon bitti går tåget mot Arlanda och flyget som ska ta oss vidare till Kiruna :D

Dagen började med en skål nypondavosgröt (2 dl yoghurt, 1 dl havregryn, 1 1/2 tsk nyponpulver) toppad med chiafrön, linfrön, kokos, kiwi, svarta vinbär, pumpakärnor och klippt fikon!


Frågan om vetegräs

Hej vänner 
 
Jag fick en fråga angående vetegräs som jag tänkte upp här på bloggen:
 
"Hej Emma. Är du något påläst om vetegräs pulver? Har varit nyfiken på det ett tag, har du provat? Sägs ju vara bra för vår hälsa och kropp!? /Malin"
 
Jag kan inte säga att jag är jättepåläst vad gäller vetegräs, men jag har läst och hört att det ska vara nyttigt och bra för våra kroppar precis som du säger.
 
Vad jag vet innehåller vetegräs mycket klorofyll som ska vara bra för att sänka kolesterol och blodtryck, det ökar produktionen av röda blodkroppar samt stärker immunförsvaret. Jag har läst på flera internetsidor att vetenskapliga studier har visat att kolofyll hämmar tillväxt av dåliga bakterier och det ofta används i alternativa behandlingar mot t.ex. cancer. Om det funkar har jag ingen aning om?! Klorofyllet ska också ha en blodrenande effekt, samt stimulera läkning. Vetegräset har en hög halt av aminosyror och innehåller så många som 90 av 102 befintliga mineraler, massa vitaminer och andra viktiga näringsämnen. Det är också rikt på fibrer och enzymer. Värsta supervret låter det som :D
 
 
Är det någon av mina läsare som testat vetegräspulver? Skulle vara intressant och höra vad ni tycker om det isåfall :)
 
Kram / Emma.

Vinbärsdavosgröt med vanilj

God morgon 
 
Davosgröt var länge sen, väldigt länge sen! Plockade lite svarta vinbär igår kväll och bestämde mig för att göra en vinbärsdavosgröt med vanilj till frukost idag. Gottgott :D
 
 
Vinbärsdavosgröt med vanilj: blanda ihop 1 dl vinbär, 2,5 dl yoghurt, 1 dl havregryn, 1 msk krossade linfrön och 1 tsk vaniljpulver och ställ in i kylen över natten. På morgonen tar du ut den och rör runt och toppar sedan med en klick keso, mer vinbär, pumpakärnor och solrosfrön. Mums!
 
 
Fortfarande krasslig och inte frisk på långa vägar, men tillräckligt frisk för att orka jobba i 24 timmar. Japp, dags för ett långpass idag!
 
Kram / Emma.

Torskfilé med avokado- och vitlökssås

Hej 
 
Ensam hemma och sjuk. Vad äta?
 
Slängde in en torkfilé i ugnen som fick ätas med rocculasallad, keso, minitomater, paprikaringar, oliver, pinjenötter och en smarrig avokado- och vitlökssås som blev över från pizzan igår (recept kommer på den).  Mmm, Gott!
 
 
 
Till efterrätt blir det nybakade choklad- och hasselnötsbrownies. Smeten var gudomlig så jag hoppas browniesen är lika goda :D
 
Vad äter ni till lördagsmiddag?
 
Kram / Emma.

Paranöts- och cashewsmör

Hej vänner 
 
Jag har länge tänkt göra eget nötsmör, men aldrig riktigt kommit till kritan utan kört på det köpta jordnötssmöret eller mandelsmöret istället. Nu inför vandringen när vi behöver något gott pålägg på smörgåsen fick jag äntligen tummen ur och satte igång med att göra eget paranöts- och cashewsmör med inspiration från Sofie. Och alltså helt ärligt! Varför har jag inte gjort det tidigare? Jag älskar ju verkligen jordnötssmöret och skulle kunna äta det hela tiden, men det här! Det var ÄNNU godare ju :D
 
 
Paranöts- och cashewsmör
2 dl cashewnötter
2 dl paranötter
1/2 - 1 msk kokosolja
salt
 
Halvera paranötterna och lägg dem tillsammans med cashewnötterna på en plåt. Rosta nötterna på 225 grader i 5-7 minuter (passa så att de inte bränns - kan gå fort). Låt dem svalna något innan du lägger dem i matberedaren. Mixa nötterna (tog någon minut för mig) och tillsätt sedan kokosolja och salt efter smak så att det blir en krämig massa. Om man vill kan man söta med lite honung också, men det gjorde inte jag!
 
 
 
Detta kommer bli gott på de nybakta bröden till frukost eller till riskakorna som mellis :D
 
Har ni testat göra eget nötsmör?
 
Nästa gång är jag sugen på att tillsätta kakao och lite honung och på så vis få egen nutella. Låter inte det gott? :D
 
Kram / Emma.

Gudomliga kokosmuffins till frukost

God morgon 
 
Vaknade tidigt idag och bestämde mig för att baka något gott till frukost. Har gjort dessa kokosmuffins (<--klick) förut, men kände för att experimentera lite och fick fram ett nytt recept.
 
 
Kokosmufins (4 st):
1/2 dl kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 mosad banan
2 msk kokosflingor
1 ägg
1 dl yoghurt
1/5 dl mjölk
1,5 msk kokosolja
en nypa salt
 
Blanda ihop kokosmjöl, bakpulver, kokosflingor, och ev. lite salt. Mosa bananen och rör i de torra ingredienserna. Blanda ihop yoghurt, mjölk, ägg och kokosolja i en separat skål och blanda sedan ihop med övriga ingredienser. Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda i ugnen ca 20 minuter på 175 grader.
 
Frostning: blanda ihop 1/2 mosad banan med 1 dl kvarg och 1 tsk kakao. Bred ut på två muffins (som var lagom mängd att äta till frukost för mig) och toppa med kokosflingor.
 
 
Hoppas att ni testar dessa goda muffinsar :D
 
 
Jag är fortfarande sjuk och blir inget bättre. Börjar bli orolig att jag inte ska bli frisk till vandringen, det är tre dagar kvar och jag känner mig febrig :( Varför nu? Det är så himla typiskt. Det funkar lixom inte att utsätta kroppen för en 9 mils lång vandring om den inte är på topp... Blir soffläge hela dagen idag så kan ni väl hålla en tumme för att jag blir bättre snart? Tack. :)
 
Kram / Emma.

Nyttiga godisremmar

Hej på er 
 
Inför vandringen har jag fixat lite nyttigt snacks och bland annat så finns dessa underbara godisremmar med på listan. Den röda är en jordguddsrem och den blåsvarta är en blåbärsrem.
 
 
Blåbärsremmar: lägg 8 torkade katrinplommon i blöt någon timme och mixa sedan ihop med 2 dl blåbär, 1 banan och 1 tsk vaniljpulver. Häll ut smeten på en plåt (inte för tunt) och torka sedan i ugnen på 50 grader 9-12 timmar (beroende på ugn). Det är perfekt att stoppa in plåten när man går och lägger sig. Då är det nästan klart när man vaknar på morgonen sen :) Skär den stora torkade fruktkakan i remmar och rulla ihop. Förvara i en burk i rumsremperatur.
 
 
Jordgubbsremmar: Lägg 8 torkade aprikoser i blöt någon timme och mixa sedan med 250 gram jordgubbar, 1 banan och 1 tsk vaniljpulver. Torka i ugnen 9-12 timmar (beroende på ugn). Skär den torkade fruktkakan i remmar, rulla ihop och förvara i en burk i tumstemperatur.
 
 
Efter träningen, som mellanmål, vid sötsug, till kvällsgottis eller när du nu vill ha det, kanske vill fikat? :) Ni som har små barn, dessa är ett fantastiskt bra mellanmål som barnen kan knapra på istället för godis. Det är bara massa nyttigheter och och dessutom är blåbärsremmarna bra för att få igång magen då de innehåller katrinplommon :) Jag tycker dock att jordgubbsremmarna blev godast.
 
Jag säger bara - Testa!
 
Kram / Emma.

Kan man torka ägg?

Hej vänner 
 
 
"Kan man torka ägg?" säger folk och tittar skeptiskt på mig när jag säger att jag ska göra det. Och svaret är jadet kan man faktiskt. Det mesta går att torka för att förlänga hållbarheten, bevara näringsämnen och minska i vikt och storlek. Igår körde jag ett race och slängde in äggen i ugnen. I morse när jag vaknade var det klart och vips så har vi ett äggpulver att göra omelett på under vandingen :D
 
 
 
Hur gjorde jag då?
 
Vispade ihop 10 ägg och hällde upp i en egengjord folieform som jag lade på en plåt och körde in i ugnen på 50 grader. Efter ungefär 20 timmar var det klart och jag kunde lossa "äggkakan" från foliet och sedan stavmixa det till ett fint äggpulvet!
 
Woala :D
 
Kram / Emma.

C-vitaminboost

God morgon 
 
Ligger fortfarande sjuk och behöver boostas lite. Blev därför nyponkesoyoghurt till frukost toppat med ännu mera c-vitamin - kiwi, samt lite kokos och fikon.
 
 
Nyponkesoyoghurt: blanda ihop keso och yohurt med nyponpulver.
 
Nyponpulvret <-- (klick) som är beställt från Råvarubutiken är en riktig vitaminbomb och sprängfylld med C-vitamin. Förutom C-vitamin innehåller den också A- och B- vitaminer, folsyra, kalium, bioflavonoider, betakaroten, lykopen samt pektiner.
 
Har ni inte testat borde ni verkligen göra det! Detta superpulver har en gudomlig smak och piggar upp rejält :D
 
Kram / Emma.

Tomat- och kalkonbaconsås serverad med zucchinipasta

Gokväll 
 
Fast jag borde ligga still och vila klarar jag inte riktigt av det. När jag är uppe och pysslar känner jag mig ganska pigg, men så fort jag lägger mig ner känner jag mig jättedålig. Ont överallt, febrig, snorig och trött. Ja, vila och ligga still borde jag göra. Men istället har jag fläktat runt här hemma, packat upp, tvättat, torkat ägg, gjort eget nötsmör, gjort egna godisremmar, plockat vinbär ute i trädgården och slutligen lagat middag. 
 
 
 
Middagen idag blev tomat- och kalkonbaconsås serverad med zucchinipasta, tomater, paprikaringar och persilja. Gott :)
 
 
Ingredienser (2 pers):
1 paket kalkonbacon
1 paket krossade tomater
1/2 kruka färsk basilika
1 stor zucchini
Flingsalt med vitlök
Pepparmix
Kokosolja
 
Stek kalkonbacon med färsk basilika i en stekpanna i några minuter innan du häller på krossade tomater, peppar och flingsalt. Riv under tiden zucchinin till smala trådar och fräs den sedan i kokosolja. Salta och peppra, häll upp på en tallrik och servera med baconsåsen, tomater, paprika och persilja.
 
Nu ska jag vila
 
Kram / Emma.

Jag och chokladen

Hej 
 
Ni som känner mig vet att choklad är en av mina stora passioner och som jag skulle ha svårt att leva utan. Kakaopulvret <-- (klick) som jag använder är jag näst intill beroende av sen jag började använda det (Ja, jag sitter för tillfället och har abstinens). I gröt, muffins, smooties, med keso, i glass, yoghurt, bakverk osv.. Det senaste året har jag upptäckt hur mycket spännande och gott det går att göra med kakaon och experimenterar och pysslar hela tiden för att få njuta av den älskade chokladsmaken. Nästan varje dag kommer den in på något hörn :) Och finns den inte med då finns det oftast en mörk chokladkaka där istället vid kvällsmyset :D 
 
I början på juli tog mitt kakaopulver slut och jag var inte sen att beställa nytt. Dock har det blivit något fel med leveransen och mina varor har legat på posten i flera veckor utan att jag fått någon avisering. Så jag ringde och pratade med dem på Råvarubutiken i morse och till min stora sorg hade varorna skickats tillbaka till Råvarubutiken igår. IGÅR. Typiskt. Jag står alltså fortfarande utan mitt älskade kakaopulver och kommer få vänta ytterligare några dagar/veckor till innan jag får det. Ååååh, jag som hade tänkt baka massa chokladsaker idag! Och kom inte och säg att det finns kakao i affären, för den kakaon är inte alls den samma som den råa, inte på långa vägar.. 
 
Nej jag får snällt fortsätta att vänta på mitt älskade kakaopulver. Och recepten som ligger på lager får också vänta ett tag till...
 
 
 
Ute skiner solen, men jag mår inget vidare tyvärr så jag ligger inne i soffan och käkar choklad och vattenmelon. Hoppas på att det gör mig friskare :D
 
Kram / Emma.

Förkylning och vilodagar

God morgon ♥

I eftermiddag är jag hemma igen och då återgår jag till bloggandet som vanligt igen! Idag vaknade jag upp hos mina svärföräldrar i Sunne. Sovmorgon, mys och frukost i soffan <3 riktigt skönt efter en vecka med tidiga morgnar och intensiva dagar :)

Har under veckan kännt mig lite halvkrasslig och trött i kroppen och har därför vilat helt från träningen de senaste dagarna. Men nu har jag tråkigt nog blivit rejält förkyld ändå. Antar att det är luftkonditioneringen i utbildningslokalerna som ligger bakom det eftersom jag inte var ensam om att nysa näsan av mig igår!

På tisdag flyger vi upp till Kiruna och på onsdag påbörjar vi vandringen mellan Abisko och kebenekaise. De kommande dagarna kommer därför bli lugna vilodagar för att bli frisk och stark i kroppen igen. Jag ska därför passa på att ägna mycket tid i köket, laga mat och baka gottis. Det kommer jag bli frisk av!

Nu ska jag och Pelle sätta upp tältet som vi ska sova i under vandringen så att det går snabbt och smidigt när vi väl är där :)


Teoriutbildning check!

Hej alla solstrålar ♥

Hoppas att ni fått hänga ute i solen idag?!

Själv har jag ju tillbringat hela dagen inomhus.. hela den senaste veckan har ju tillbringats inomhus! Men det gör inget, för den här veckan har varit den bästa på hela sommaren! Teoriutbildningen är avklarad och jag kan knappt vänta på att få börja plugga in allt och lära mig det ordentligt ;-) veckan har gett mig kunskaper för livet, en bra grund att stå på och många fina nya vänner, som även de kommer hänga med senare i utbildningen! Det här känns så bra :D

Nu sitter jag på tåget hem. I Karlstad står min älskade pojkvän och väntar på mig när jag kommer, kan knappt vänta tills jag får pussa på och vara nära honom! Nu ska jag äta en raw-bite kakao och läsa ikapp lite bloggar (knappt hunnit läsa på hela veckan, så jag har endel att läsa nu) och njuta av tågturen :D

Yippie! En applåd till mig för den här veckan!


Sista dagen och hemfärd

God morgon finisar 
 
Sovit gott?
 
Jag har precis packat ihop alla mina väskor och gjort iordning matsäcken för dagen. Ska alldeles snart ta mitt pick och pack och promenera bort till Safe för att göra sista dagen på teoriutbildningen. Under sju dagar har vi tillbringat över 60 timmar med att studera anatomi, fysiologi, biomekanik, kroppshållningar och kroppsanalysar, L-ABC och träningslära. Ikväll går tåget hem igen och den 20 september kommer jag tillbaka för att fortsätta del två till Lic. träningsinstruktör. Tiden där emellan kommer ägnas åt massa plugg (eftersom jag skriver provet när jag kommer tillbaka i sep), en lång vandringsresa i norra Sverige, jobb, en vecka i Kreta och så lite mera jobb. Det är så fantastiskt att stå där jag står idag. Nya lärdomar, erfarenheter och nyfikenheten tar mig hela tiden framåt i min personliga utveckling och allt känns så rätt. Jag vet att det är det här jag vill göra och varje dag känns så spännande och värdefull. Livet är bra härligt :D
 
 
Önskar er alla en trevlig dag!
 
Kram / Emma.

Långdag

Hej vänner 
 
Kikade in här nu på kvällskvisten och fick se att läsarstatistiken ökat rejält idag sen Victoria igår ikväll tipsade om min blogg! Jättekul ju :D Hoppas att ni ska trivas här och vill kika in i fortsättningen också! Här kommer du få läsa om allt ifrån träning, matlagning, hälsa och glimtar ur min vardag. Jag lägger stort fokus på välmående och den mentala hälsan som är mist lika viktig som fysiska. Jag är utbildad hälsocoach och håller för tillfället på att utbilda mig till personlig tränare på Safe education i Stockholm för att i framtiden få jobba med det jag gillar allra bäst - träning och hälsa! Det var lite om mig för er som undrar :)
 
 
Långdag idag som sagt. 8.30-19.00. Större delen av dagen har bestått av L-ABC - Livsfarligt läge, andning, blödning och chock samt hjärt- och lungräddning. Vad gör man egentligen vid akuta sjukdomstillstånd, olyckor och skador? Hur ska man reagera när en människa faller handlöst ned på marken, när någon får en allergisk chock, drabbas av hypoglykemi, hjärtinfarkt eller bryter benet. Det har vi fått lära oss idag. Och det känns väldigt värdefullt.
 
Imorgon är det träningslära hela dagen igenom som gäller. Jag Längtar
 
Kram / Emma.

Tisdagsfrulle

God morgon 
 
Efter att ha ätit gröt i fem dagar i sträck tyckte jag att det var dags att variera jordnötsgröten med något annat :) (är ju van att aldrig äta samma sak till frukost när jag är hemma). Så idag blev det mammas hembakade knäckebröd med mosad avokado och kokt ägg + jordnötssmör, banan och kokos, en kiwi och ingefärste. Mumsigt, mättande och en toppenstart på näst sista dagen på den här utbildningsveckan. Sen är jag ett steg närmare personlig tränare!
 
 
 
Nu ska jag ta alla mina matlådor och mellanmål och traska bort till utbildningslokalen. Träningslära står på schemat och det ska bli så skoj! Lååång dag väntar så vi hörs igen ikväll :)
 
Ha en fin dag mina vänner 
 
Kram / Emma.

Två dagar och fyra matlådor

Hej vänner 
 
Efter att vi slutat idag traskade jag iväg och handlade massa mat och gick sedan hemåt för att laga iordning matlådor för de två sista dagarna + middag till ikväll eftersom jag är ensam hemma. Dag fem på utbildningen är alltså avklarad och två återstår. Två dagar som ska fyllas med omhändertagande vid akuta skador och sjukdomar, hjärt- och lungräddning samt träningslära. Endel nya saker för mig, så kul :D
 
 
Matlådor med feta- och pestobakad lax + varicot verts. Kommer servera det med keso och tomater (som jag har i kylen i utbildningslokalerna).
 
Feta- och pestobakad lax: Sätt ugnen på 200 grader. Häll olivolja i en ugnssäker form och lägg i laxfiléer. Salta och peppra efter smak. Mosa fetaost och blanda med pesto och bred sedan ut över laxfiléerna. Stek dem i ugnen 20-30 minuter.
 
 
 
Matlådor innehållande småbladsmix, persika, tomater, fetaost och svart quinoa. Serveras med grillad kyckling (kycklingen är färdiggrillad från Kungsfågeln och jag har lagt ned dem i påsar för att salladen ska hålla sig fräsch längre).
 
Imorgon börjar vi en halvtimme tidigare än vanilgt och slutar en halvtimme senare (8.30-18.30). Det innebär tio timmar hemifrån och massa matplanering. Jag har löst det med att fixa enkla matlådor idag som nu ligger i kylen. Mellanmål är väldigt viktigt för att orka hålla koncentrationen på topp och därför är även de förberedda i kylen.
 
På mellanmålslistan imorgon står:
* kvarg med hallon
* äpple
* två kokta ägg
* fruktsallad på melon och kiwi
* nötter
* kokosbollar och proteinkakor
 
Kvarg blandat med färska hallon är min favorit just nu. Och så nötterna såklart :D 
 
Vad har ni för favoritmellis?
 
Kram / Emma.

Söndag som kändes som måndag

Gokväll kära läsare 
 
Ja, idag har det känts som måndag för mig. Är helt dagvild för tillfället och instängd i en liten bubbla fylld av träning, energi och glädje. Dagarna bara flyger förbi och vi lär oss massor. Idag har vi gått igenom nervsystemet, gjort kropps- och rörelseanalyser på varandra och jobbat endel med biomekanik. Mycket intressant och kul med lite nya grejer!
 
Jag åt min sista matlåda med chili con carne idag och till imorgon har jag gjort en omelett på champinjoner, paprika, ägg, keso, färsk basilika och tomater till lunchlåda. Det gick snabbt och enkelt att slänga ihop nu när jag kom hem ikväll. 
 
Efter att ha stått på huvudet, gjort massa armhävningar och letat tyngdpunkter i ett par timmar var vi ett stort gäng kursdeltagare som drog upp till gymmet för att "rensa" lite tankar och svettas. Blev ett halvdant pass då det blev mycket prat och vila och mindre jobba... menmen, fick iallafall till 5 set (12,10,10, 8, 8 reps) med dips som kändes riktigt bra :D Och sen när jag kom hem blev jag bjuden på hemlagade köttbullar med gräddsås och potatis. Gud så gott!!!
 
 
Imorgon blir det mer biomekanik samt en hel del fysiologi. Biomekaniken blir spännande, men fysiologin kommer mest bli repetition eftersom jag redan läst det :)
 
Hoppas att ni mår bra!
 
Kram / Emma.

Matdagbok lördag

Hej snyggisar 
 
Det går åt en hel del tid till planering av mat när man är borta så många timmar i sträck som vi är under utbildningen nu. Frukosten äts ju hemma, men redan efter en timmes föreläsning är det dags för första mellanmålet, sen hinns det med ett till mellanmål innan lunch. Sen är det lunch och innan vi går hem vid sex har de flesta av oss hunnit med att äta två gånger till. Keso och kvarg konsumeras i mängder och alla har sin egna lilla "touch" på det. Jo men förstår ni, tränar man hårt måste man äta därefter också :) Allt gott vi stoppar i oss gör också att vi orkar hålla pluggmotivationen på topp hela dagen :D Tummen upp för det.
 
Frukost: jordnötsgröt, banan, mjölk och ingefärste.
Mellanmål: hembakad proteinkaka med smak av päron och vanilj och citronte.
Mellanmål: ett äpple.
Lunch: dillstuvad lax, quinoa, bönor och sallad (åts på restaurang).
Mellanmål: en kokosboll, en pistaschboll och en kopp citronte.
Mellanmål: kesokvarg med hallon och mango.
Mellanmål: en pistachboll och två kokosbollar.
Middag: chili con carne, svart quinoa och wokade grönsaker.
 
 
Igår blev det endast en morgonpromenad vad gäller träningen + en hel dag på pilatesbollen såklart! 
 
Kram / Emma.

Plugga, äta, träna, sova...

Hej vänner 
 
Ledsen om det blir lite tråkiga inlägg nu under utbildningen. Dagarna är otroligt långa och intensiva, men fantastiskt roliga. Jag hinner inte med mycket mer än att äta, plugga, träna och sova. Men jag måste säga att jag trivs riktigt bra med det. Jag får ju göra det jag tycker allra bäst om (saknar att vara utomhus lite bara) :) Tre dagar av sju är nu avklarade och idag har det varit ganska tufft - mycket nytt för min del och mycket att hålla reda på. Därför blir det plugg resten av kvällen. Har placerat ut mig på balkongen med lite gottis i form av nyttiga kokosbollar och pistaschbollar. Det är varmt och skönt så här kan jag gott och väl sitta ikväll :D
 
 
Önskar er en trevlig kväll!
 
Kram / Emma.

Tidig lördagsmorgon

Gud morgon ♥

Idag steg jag upp extra tidigt för att hinna med en morgonpromenad innan det är dags för ytterligare 9 timmar i skolbänken. Klockan ringde sex, jag klev rakt upp ur sängen, hällde i mig ett glas vatten, knöt på mig skorna, klev ut genom porten och möttes av en strålande sol! Jag, solen, musiken och fem km PW. Underbart! Nu slurkar jag i mig det sista av tekoppen och beger mig sedan av mot ännu en spännande dag :D


Dag två avklarad

Hej fina ni 
 
Dag två är avklarad och musklers fäste, ursprung och fuktion kan bockas av. Det är en hel del att hålla reda på och lite mer nytt för mig idag än igår. Det har gått förvånansvärt bra att sitta still hela dagen och det tackar jag pilatesbollen för. Jag kan studsa, balansera och rulla runt under föreläsningstimmarna vilket gör att jag aldrig riktigt tröttnar på att sitta! Brukar ni byta ut stolen mot en pilatesboll?
 
Efter nio timmar i skolbänken kände vi oss aningen fullproppade med ledrörelser, muskler, skelett, funktioner, fästen och allt därtill. Många av oss traskar vidare upp till SATS när skoldagen är slut. SATS ligger en våning ovanför och där kan vi att sätta lite teori i praktik. Flexioner, extensioner, abduktioner, adduktioner, pronationer, supinationer, elevationer, depressioner och rotationer... muskler som jobbar, antagonister, synergister. Ja, lite sånt.
 
Jag själv körde ett benpass. Antar att jag kommer ångra mig imorgon när jag kommer ha träningsvärk och ska sitta hela dagen, men jag kunde inte hålla mig från alla roliga redskap ju. Gymmet är enormt och det finns hur mycket som helst att göra! Avslutade med plankan och satte nytt rekord - låg i 5 min och 3 sek. Hur underbart är det inte att slå sig själv? Jag kände mig fantastiskt stark och låg där och skrattade av lycka samtidigt som jag skakade av utmattning! Härligt :D
 
 
Dagarna börjar med en tallrik jordnötsgröt varje dag den här veckan (kör på samma för enkelhetens skull). Jordnötsgröten är gjord på 1 dl havregryn, 2 msk jordnötssmör och en nypa salt. Toppas sedan med banan, kokos och mjölk. Hur underbart? Nästan så att jag vågar säga att det är det bästa på hela dagen! Ni har väl testat?
 
Nu blir det lite kvällsplugg innan sova. Är heelt slut så får väl se hur länge det håller :)
 
Kram / Emma.

Stortrivs faktiskt

Gokväll vänner 
 
Jag har haft en fantastisk dag. Nya möten, nya lärdommar, träningssnack, matprat, skratt, funderingar, intressanta diskussioner, mat, mellanmål, krypningar i benen, en underbar föreläsare och ett gäng härliga deltagare. I åtta timmar satt jag på en pilatesboll och studsade. Älskar att vi fick välja att ställa bort stolarna och slå oss ner på en pilatesboll istället. Så mycket skönare!
 
Kan ni tänka er hur det känns att hamna bland 55 likasinnade personer? 55 personer som precis som jag älskar allt vad träning heter. 55 personer som vill diskutera kost, forskning och allt vad hälsa innebär. Aaah, jag trivs som fisken i vattnet och längtar redan tills imorgon! 
 
Jag avslutade dagen med att gå till SATS Medborgarplatsen och köra skiten ur benen. Sprang i högt tempo på rullbandet och gav hjärtat en härlig utmaning! Det behövdes verkligen efter nio timmars stillasittande! Phu, nu har jag precis fått mat i magen, duschat och ska krypa ner i sängen och plugga lite! Det mesta vi gick igenom idag var för repetition för mig. Anatomi. Skelett, leder, muskler... sååå ska bara läsa igenom anteckningarna lite och sen ta en tidig kväll. Trött tjej!
 
God natt från Stockholm 
 
Kram / Emma
 

Dagen som försvann

Hej vänner
 
Vill börja med att tacka för alla kommentarer som jag fått idag :) Ni är sååå söta allihop :D
 
Dagen har varit lååång. Blev ett par timmars väntan i Karlstad då jag hann springa på stan och köpa ett par byxor till vandringen (skitsnygga Fjällräven från Naturkompaniet som ni ska få se), samt sockor och strumpor att ha i vandringskängorna. Nu är utrustningen komplett. Yes!
 
När jag satte mig på tåget mot Stockholm slutade min iphone att fungera. Preciiiiiis när konduktören kom och skulle se biljetten. Toppen med en smsbiljett då, j*vla iphone. Som tur var fixade det sig ändå. Men funkar iphonen nu då? Nej. Så imorgon på lunchen måste jag leta reda på närmaste phonehouse och få det fixat...
 
När jag anlände till Stockholm tog jag bussen till mammas kusin på söder (där jag ska bo hela veckan). Här blev jag bjuden på en fantastiskt god middag och glass till efterrätt. Lyx :D Vi blev sittandes lääänge och bara pratade och tiden den försvann som vanligt när man har trevligt! Nu har jag precis slängt ihop några matlådor till de kommande dagarna. Chili con care, svart quinoa och lite wokgrönsaker. Det blir smaskens det!
 
Kanske ingen jättecharmig bild, men det får bli så nu, systemkameran är hemma!
 
Imorgon bitti har jag en knapp halv kilometer till utbildningslokalerna. Härligt att det är så nära! Nu ska jag sova för imorgon måste jag vara pigg och glad för att orka med den långa dagen! Åååh, så spännande :D
 
God natt :)
 
Kram / Emma.

Nu börjar det.

God morgon vänner
 
Nu är allt packat och klart, jag är redo att sätta mig på bussen mot tåget som väntar i Karlstad, som sedan ska ta mig vidare till Stockholm. En intensiv vecka i skolbänken väntar och det ska bli så spännande! Jag är så förväntansfull och magen pirrar av nervositet :D Nu börjar det.
 
Jag har en hel dag på resande fot framför mig och därför är en rejäl matsäck packad. Matsäcken består av:
 
*Kycklingsallad gjord på kyckling, grönsallad, oliver, soltorkade tomater, gurka, tomat, paprika, melon och fetaost
*Keso
*Vattenmelon
*Passionsfrukt
*Gul kiwi
*Naturella nötter och torkad frukt
*Vatten
 
 
 
Matsäck á la Emma. Väldigt typisk Emma faktiskt. :)
 
Nu vet jag inte hur det blir med uppdateringen under veckan. Jag kan inte lova att jag hinner blogga då jag kommer ha lite annat för mig på kvällarna (och kurs hela dagarna), men ska försöka kika in så ofta jag kan och uppdatera er lite om vad som händer där borta! Har jag förresten några läsare som bor i Stockholm? :)
 
Önskar er en fin dag! Själv sätter jag mig nu på bussen med ett leende på läpparna och en lycklig känsla i kroppen :D
 
Kram / Emma.

Banan- och jordnötsgröt!

God morgon
 
Idag hade vi planerat in morgonträning. Dock har vi sovit så dåligt båda två att vi passade på att sova lite längre och tog en kortare morgonpromenad med Tass istället :) Nu har jag och älskling precis ätit mysfrukost här hemma och jag ska bege mig till jobbet för ett 12-timmarspass. Dagens frukost blev en ny favorit - banan- och jordnötssgröt med kokos, blåbär och mandelmjölk. Åååh, så gott :)
 
 
 
Jordnötsgröt med banan: koka 1 portion havregryn med 2 msk jordnötssmör, 1/2 mosad banan och lite salt. Toppas med massa riven kokos, blåbär och mandelmjölk.
 
Gårdagen ägnades åt förberedelser inför vandringen, tomater och aubergine torkades, utrustning testades och handlingslista skrevs. Tvättmaskinen gick varm och väskan som ska följa med till Stockholm packades. Jag hann även med en massagebehandling, baka mellanmålskakor och kokosbollar som ska med till Stockholm, grillning med familjen och en kvällspromenad med min älskling!
 
Nu blir det jobb resten av dagen!
 
Kram / Emma.

Utmaningar och den närmaste framtiden

God morgon
 
Måndag, vecka 32 är här. Tänk vad fort sommaren har gått. Jag har jobbat så mycket samtidigt som vädret varit så jäkla dåligt, att jag knappt märkt att det har varit sommar. Gångerna jag burit shorts på mig går att räkna på en hand, är det inte sorgligt? Iallafall, augusti är nu här och de kommande veckorna är de som jag väntat på och längtat efter hela sommaren! Det kommer bli mycket fläng hit och dit, hem och packa om för att resa igen. Men vad jag ser fram emot det! Först ut är en veckas teoriutbildning i Stockholm. Blir en vecka i skolbänken med anatomi, fysiologi, motorik, biomekanik, träningslära, HLR och kroppsanalys. Jag har redan läst det mesta så jag ser det mest som en repetition för mig själv. Ska ändå bli spännande! Är hemma igen nästa torsdag för att under helgen hinna jobba ett 24-timmarspass, packa om och fixa det sista inför vandringen som vi drar iväg på vecka 34. Efter vandringen är jag hemma ytterligare några dagar för att jobba lite samt packa om väskan igen som sedan ska med mig och mamsen till Kreta i en vecka. Efter Kreta ska väskan tvättas och packas om ytterligare en gång, några pass på jobbet ska göras och sen väntar vecka två i Stockholm och andra delen av utbildningen, träningsinstruktör. Därefter kommer jag hinna landa hemma i ett par veckor innan tredje delen av utbildningen, personlig tränare, den sista delen väntar i Stockholm. Då kommer jag vara där i två veckor och när jag kommer hem sen, ja då är det november! Det var den hösten det :D hehe.
 
 
Jag ser fram emot och längtar efter att få ta mig an alla utmaningar som väntar den närmaste tiden!
 
Kram / Emma.

Träning ingår i min livsstil

Gokväll
 
Det är mycket fokus på träning i mitt liv nu, eller ja det är det ju alltid. Men det är så kul och jag mår bra av det. Det här med träning och hälsa är en livsstil som jag har valt. Den livsstilen gör mig lycklig och det är underbart :D Träningen under veckan har känts toppen och har sett ut såhär:
 
Måndag: 30 minuter morgonpromenad + 10 minuter uppvärmningsjogg + 50 minuter styrka - rygg + axlar + bröst.
Tisdag: 20 minuter styrka - triceps + plankan + 50 minuter intervallspinning (inklusive uppvärmning + nedvarvning).
Onsdag: aktiv vila - 60 minuter morgonpromenad.
Torsdag: 45 minuter morgonpromenad + 40 minuter styrka - ben + rumpa.
Fredag: 10 minuter uppvärmningsjogg + 45 minuter styrka - rygg + mage.
Lördag: 9 km löpning med Tassen.
Söndag: aktiv vila - 60 minuter morgonpromenad.
 
Morgonpromenaderna är underbara. Jag älskar min och Tassens morgonpromenader i skogen. De är heliga, glädjegivande, lugnande, stressreducerande, uppiggande och gör mig till en hel människa. Det finns inget som är så underbart som att traska runt hemma i skogen, gå där och le, lyssna på kvistarna som bryts under skorna, gruset som knakar, fåglarna som kvittrar och mina egna andetag. Det är gott för själen.
 
Annars tycker jag att det är grymt kul att hänga på gymmet också. Är lite svårt att få till det när jag jobbar som jag gör, men har ändå kört igenom hela kroppen den här veckan, vilket jag är glad för. Chins är sååå kul, så därför har jag såklart prioriterat två ryggpass :D
 
Löpningen har hamnat lite vid sidan av den här veckan. Blev sugen på spinning så jag körde det istället! Det är också grymt, vilken känsla det är att se att pulsen slå nära max och samtidigt känna att man när som helst trillar av cykeln av utmattning, men ändå fortsätta att köra påååå! Jag älskar det :D
 
Ja, det var allt för den här veckan :)
 
Hur har det gått för er? Har ni kört något härligt träningspass?
 
Kram / Emma.

Frukostcupcake med päron, valnötter och vanilj

God morgon
 
Kräftskivan igår var verkligen super! Det var fint väder, varmt, massa folk och verkligen jättetrevligt. Tur att det också blåste en aning vilket gjorde att både mygg och knott höll sig borta :) Maten var såklart god och jag är aningen sockerbakis idag efter massa ostbågar och choklad som jag råkade frossa i. Varför inte lixom när jag var sugen? :)
 
Hehe. Jag har snöat in lite på det här med cupcake till frukost. Men det är ju så GOTT! Testade en ny variant med päron, valnötter och vanilj idag. Det var den godaste hittills, helt klart :D
 
 
 
 
Cupcake med smak av päron, valnötter och vanilj: Riv 1/2 päron och mosa 1/2 banan. Blanda ihop med 3/4 dl havregryn, 1 ägg, 1 äggvita, 1/2 tsk vaniljpulver och 2 msk hackade valnötter. Häll upp i två muffinsformar och micra på högsta effekt i två minuter. Blanda ihop 1 dl kvarg/kesella med 1 dl turkisk yoghurt och lite vaniljpulver. Bred ut över cupcakesen och toppa med hackade valnötter!
 
Nu - dags för 24 timmars jobb!
 
Önskar er en trevlig söndag :D
 
Kram / Emma.

Dags för kräftskiva i sommarstugan!

Hej vänner
 
Ikväll är det dags för kräftskiva och släktkalas uppe i sommarstugan. Det är en årlig tradition med ett rejält kräftkalas där uppe! Så efter lunch har jag stått i köket med förberedelser upp över öronen. Har bakat pajer, gjort sallad, bakat, fixat och donat! Nu ska här ätas och njtas av god mat!
 
Bjuder på några matbilder får förra årets kräftskiva :)
 
 
 
 
 
 
Lördagskvällen till ära bjuder även på varmt och fint sommarväder. Det gillas!
 
Vad ska ni göra ikväll?
 
Kram / Emma.

Träningsvärk och nyponyoghurtkeso

God morgon
 
Jag har vaknat med en grym träningsvärk idag. Ryggpasset igår gjorde alltså sitt! Idag står det löpning på schemat och imorgon får jag en välbehövd vilodag. Träningen den här veckan har varit grymt bra. Det har blivit mycket styrketräning samt spinning och idag är jag grymt taggad för att springa fort ;-)
 
Blev jättesugen på yoghurt till frukost så jag blandade ihop naturell yoghurt med keso och nyponpulver (Åh, nyponpulvret är verkligen gudomligt i yoghurt, en liten notis sådär). Toppade med banan, jordgubbar, hallon och svarta vinbär samt egen müsli innehållande kokos, krossade linfrön, solroskärnor, pumpakärnor och russin!
 
(ursäkta iphonebilden, men orkade inte systemkameran idag)
 
Nu är jag REDO för dagen. Frukosten är intagen, jag börjar vakna till och få energi och ska ladda upp för ett löppass!
 
Önskar er en trevlig lördag!
 
Kram / Emma.

Magen, kosten, livet, måendet

Hej
 
Alltså, jag mår så himla mycket bättre i magen nu för tiden. Visst kan det kännas tråkigt att jag går på en slags diet, den som stavas glutenfri. Men det är så värt det, att skippa alla produkter som innehåller gluten alltså. Eftersom jag kan ersätta vete/råg/korn med bovete/hirs/quinoa/ris och rent havre funkar det riktigt bra! Det jag saknar mest är pasta. Alltså riktig färsk pasta serverad med en gräddig god sås. Den glutenfria pastan vet jag inte ens om jag skulle stoppa i mig? De flesta glutenfria produkterna innehåller mest tillsatser i form av E-ämnen och innehållsförteckningarna är skrämmande långa. Men åter till magen. Visst har jag dåliga dagar även sen jag började äta glutenfritt. Ibland slinker det ner lök i maten, ibland tuggar jag tuggimmi eller äter alldeles för mycket sött.. och ibland stressar jag. Men för det mesta är det riktigt bra och jag känner mig lyckligare än vad jag gjort på länge. Citatet "Mår magen bra - mår människan bra" är verkligen sant. Jag mår bra, äter massa gott som min kropp (och själen för den delen) mår bra av, jag tränar, är ute i naturen, njuter av nuet samtidigt som jag ser fram emot en höst fylld med resor och utbildningsdagar! Det kommer bli lärorikt, intensivt och roligt! Och jag kommer att fortsätta ta hand om mig själv, insida (speciellt magen) som utsida, äta gott, träna, njuta av livet, skratta och leva. När jag får göra det mår jag som bäst. Och det är det som är huvudsaken, att jag må bra. Först då kan jag få andra att må bra, vilket kommer vara en stor del i mitt framtida yrke. För ni vet väl att en av de viktigaste sakerna i vår hälsa, är att vi mår bra?
 
Kram / Emma.

Frukostcupcake med äpple, kanel och hasselnötter

God morgon
 
Idag väntar ett 12-timmarspass på jobbet och jag har redan hunnit med ett ryggpass på gymmet. Underbart att få börja dagen med en svettig timme och sedan fyllas med de fantasiska endorfinerna som träningen ger. Jag är inne i ett slags "flow" vad det gäller träning nu. Det är roligt, jag känner mig stark, pigg och utvecklas mer än jag gjort på länge!
 
Innan träningen slängde jag i mig en snabb frukost innehållande yoghurt och keso med banan, mandel och lite honung som topping. "Efter-träning-frukosten" blev en ny variant av frukostcupcake. Minns ni morotskakacupcakesen? Idag blev det cupcakes med smak av äpple, kanel och hasselnötter. De var inte så dumma de heller. De var faktiskt alldeles utsökta! Mums :D
 
 
 
 
Frukostcupcake med äpple, kanel och hasselnötter: Riv ett äpple, mosa en halv banan och blanda ihop med 3/4 dl havregryn, 1 ägg, 1 äggvita, 1 msk linfrö, 2 msk hackade hasselnötter och 1 tsk kanel. Klicka ut "smeten" i två muffinsformar och micra dem i två minuter på full effekt. Blanda ihop 1 dl kavrg och 1 dl turkisk yoghurt med 1/2 tsk vaniljpulver och smeta ut över cupcakesen. Toppa med hackade hasselnötter och lite kanelpuder.
 
Testa? Ja gör det. Frukost, mellis, lunch eller kvällsmål, du väljer :) Och du kan inte skylla på att det är krångligt eller tar tid. Max tio minuter och sen kan du njuta av dessa nyttiga och lyxiga cupcakes!
 
Ha en fin fredag!
 
Kram / Emma.
 

Förberedelser

Gokväll vänner
 
Om en vecka sitter jag i skolbänken igen för en veckas teoriutbildning innan jag i september går vidare till träningsinstruktör och slutligen i oktober blir lic. personlig tränare. Om tre veckor sitter jag uppe i Kebenekaisefjällen och lagar antagligen middag vid den här tidpunkten. Det är inte många dagar kvar som vi har på oss att förbereda all mat som vi ska bära med oss på vandringen då jag jobbar och är borta på utbildning. Jag torkar frukt, rotfrukter och grönsaker dygnet runt nu känns det som. Köttet ska Pelle få torka när jag är borta nästa vecka.
 
Vi kommer vandra i sex dagar, sova i tält och laga mat i fältkök ute i naturen. Det innebär att vi kommer ha 18 måltider (frukost, lunch och middag) + mellanmål att förbereda som vi sedan ska bära med oss utefter vägen.
 
Varför vi valt att förbereda maten genom torkning på det här sättet är för att det är det mest hälsosamt och samtidigt miljövänligt. Vi kan välja egna ekolokiska råvaror och därmed undvika socker, konserveringsmedel, förtjockningsmedel och smakförstärkare som ofta finns i processad och "färdig" mat. I och med min laktosallergi samt känslighet för gluten kan vi själva kontrollera vad som finns i maträtterna. Det är ju toppen (och super för magen)! Vid torkning bevaras även näringsämnen och vitaminer (förutom c-vitaminen, som vi kan komplettera med en brustablett) samtidigt som smakerna behålls bra. Vi har gjort upp en matsedel (som ni ska få ta del av längre fram) för att kunna planera måltiderna bättre och veta vad och hur mycket det kommer gå åt!
 
Torkade bananer, torkad kiwi och torkat äpple med kanel.
 
 
 
Fast det kanske inte ser så gott ut så smakar dessa torkade frukter sååå mycket och sååå gott att det kommer bli svårt att inte äta upp allt på en gång. Eftersom vi inte kommer kunna bära med oss hur mycket som helst kommer vi bara att äta så mycket som vi "behöver". Åååh, vad vi ska njuta av det här :D
 
Kram / Emma.

Hej torsdag

God morgon kära ni ♥

 

Jag är inne på sista timmen på 24-timmarspasset innan jag går av för 24 timmars ledighet! Imorgon är det jobb igen som gäller, men först torsdag! Idag är planerna att börja torka rotfrukter, tvätta, köra ett pass på gymmet samt lite annat småfix inför vandringen!

 

Torsdagsfrukosten här på jobbet bestod av riskaka med jordnötssmör, banan och kokos + nyponkeso (2 dl keso + 1 tsk nyponpulver) med kiwi, russin och kokos!

 


Matdagbok onsdag

Hej ♥

 

Jag har haft en lugn dag på jobbet och det enda roliga jag har haft för mig är att äta :)

 

Frukost 9.00 - jordnötsgröt med topping + en kopp ingefärste med mjölk.

Mellanmål 11.00 - riskaka med mandelsmör.

Lunch 13.00 - quinoa- och sötpotatisbiffar med curryfisk och roccula.

Mellanmål 14.30 - ännu en quinoa- och sötpotatisbiff.

Mellanmål 16.30 - en stor tallrik vattenmelon och en kiwi.

Middag 18.30 - en nyttig pizza med mozzarella, parma, roccula och tomat (ja idag igen)!

Mellanmål 20.00 - ett äpple och en kopp ingefärste med mjölk.

 

Här på jobbet är det långa dagar och en stor fördel vi har är att vi har gott om tid att laga mat till oss själva (när vi inte passar upp på brukaren). Jag brukar därför göra en matsedel till mig själv på jobbet, handla hit en hög med ingredienser och laga den mesta maten här. Det är känns väldigt lyxigt och även på jobbet lägger jag ner lite extra kärlek i maten (som alltid) och njuter sedan allt jag kan av det goda jag stoppar i mig! :D


Onsdagsfrulle

God morgon
 
Morgonpromenad och frukost är nu avklarat och jag ska bege mig till jobbet för ett 24-timmarspass. Dagens frulle fick bli jordnötsgröt med massa gott :D
 
 
 
Jordnötsgröt: koka en portion gryn (jag hade havregryn) med 1-2 msk jordnötssmör. Toppingen idag bestod av jordgubbar, banan, hallon, mango, linfrö, kokos, pumpakärnor, russin och mjölk.
 
Ha en fin dag!
 
Kram / Emma.

RSS 2.0