Lucka nummer ett

God morgon fina du 
 
Jag vill att vi börjar december med att skratta. "Ett gott skratt förlänger livet" - det vet väl alla. 
Forskning visar att skratt kan minska stress, lindra spänningar och smärta, stärka immunförsvaret och öka kreativiteten och förbättra vår inlärningsförmåga. 
 
 
 
Massa fina saker händer i kroppen när vi skrattar, t.ex:
 
  • Att skratta ger massage till flera inre organ i kroppen som mellangärde, hjärta och lungor.
  • Det finns alltid viss restluft kvar i lungorna som innehåller mycket koldioxid. När vi skrattar gör vi oss av med mer restluft än annars och får sedan in större mängd syrerik luft i lungorna.
  • Glädje och skratt stärker immunförsvaret. Det finns ett samband mellan psykisk och kroppslig ohälsa och därmed även mellan psykisk och fysisk hälsa. Positiva känslor påverkar din hälsa. Vila, mat och motion är viktiga för att stärka kroppens immunförsvar, men man har också upptäckt att glädje verkar ha effekt.
  • Ökad smärttålighet. När vi skrattar ökar hjärnans produktion av endorfiner, som är kroppens egna smärtlindrande ämne. Överhuvudtaget leder skratt till ökad produktion av hormoner och enzymer som är bra för kroppen.
  • Blodtrycket höjs när du skrattar, men går ner efteråt och det finns det som tyder på att glada känslor har en positiv effekt på blodtrycket.
  • Många olika muskelgrupper får jobba när du skrattar och du förbrukar mer energi. Att skratta ger alltså viss motion. Men viktigare är att de muskler som inte arbetar, de slappnar av och när skrattet klingar av slappnar alla muskler av. Det är därför vi känner oss skönt avspända efter ett rejält skratt.
  • Skratt minskar stress, ökar stresstålighet och lindrar spänningar, oro och rädsla.
    Inte minst kan skratt skapa en starkare känsla av samhörighet i en grupp. Kanske kan gemenskapen på så sätt även bidra till att stärka självkänslan? Att berätta en rolig historia kan vara rena medicinen.
(Källa: vardguiden.se)
 
Så mina vänner - idag vill jag att ni skrattar. Se en rolig film, läs en rolig bok, spela ett roligt spel, berätta roliga historier för varandra eller gör något annat som du vet att du skrattar och mår bra av.
 
Berätta gärna i kommentarsfältet vad just du gjorde för att skratta idag!
 
Själv ska jag ju jobba, så en rolig film passar bra för min del. Uppdaterar er mer om vilken det blev senare :)
 
Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: Ellinor

Vilken underbar och positivt start på december och din kalender. Låt detta bli ett ledord för resten av månaden också!

Svar: Vad roligt att du tycker det! Absolut, skratta ska vi göra ofta!
Emma Barremyr

2012-12-01 @ 09:58:04
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Postat av: Emma S

Jag ska iväg på en grym tjejkväll med mina underbara, efterlängtade vänner! Och skratt kommer det bli, det kan jag lova :)

Svar: Härligt, hoppas ni får en fin kväll :)
Emma Barremyr

2012-12-01 @ 10:23:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0