Allmänna grundregler vid IBS

Hej

Här kommer fortsättningen på IBS-inlägget från tidigare i veckan. Läs det första inlägget här.

- Jag har läst att det finns vissa grundregler när det gäller IBS. Det första är att man bör äta mycket fibrer, helst av det lösliga slaget, det vill säga havre, linfrön, psylliumfrön, grönsaker, frukt och baljväxter. Men baljväxter, frukt och grönskaer är tyvärr kända för att ställa till mycket besvär också. Eftersom dessa livsmedel ofta producerar gaser och då personer med IBS är mer känsliga för gaser gäller det att vara försiktig. Eftersom dessa livsmedel är viktiga och näringsrika så gäller det om att hitta en balans av varken för mycket eller för lite fibrer. Testa dig fram och se vad som funkar för just dig!

- Andra saker som ofta ställer till det för personer med IBS är stora måltider, speciellt om de innehåller mycket kolhydrater och fett, kaffe, lök och kål. Även om man inte har någon allergi eller intolerans rekommenderar man också personer med IBS att ta bort respektive dra ner på gluten och mjölkprodukter. Det skadar inte att testa (för mig har det funkat utmärkt att ta bort gluten).

- Probiotika sägs vara bra eftersom det bidrar med goda och nyttiga bakterier till tarmarna. Dessa finns i tablettform eller i Proviva.

- Antioxidanter från frukt och bär som skyddar mot fria radikaler är extra viktigt att få i sig om man har IBS.

- Motion och hur vi äter har även det stor betydelse för hur vi mår i magen och vid IBS är detta speciellt viktigt. Rutin i matvanorna, att äta i lugn och ro och ta god tid på sig gör att magen mår bättre än om du bara stresser när du äter. Rekommendationerna för motion vid IBS är en timmes aktivitet om dagen – det hjälper tarmarna att hålla igång och må bra. Att röra på sig innan frukost är extra bra. Då kommer magen och tarmarna igång innan de blir belastade med mat. Det medför att resten av dagen blir lindrigare.

- Eftersom stress ofta förvärrar symtomen vid IBS kan det vara en god idé att tillåta sig att ta det lugnt, låta viss träning bestå av t.ex yoga eller pilates som hjälper dig att varva ned. Tänk på att undvika stress så ska du se att magen kommer att bli mycket gladare.

- Ingefära, kamomill, kanel, pepparmynta, kummin, probiotika, omega-3, antioxidanter och mineralsalter är mat som lindrar.

För att göra det lite lättare har jag gjort en lista på mat som bildar gaser samt mat som ger dålig lukt. Har man problem med gaser och uppsvälld mage är det naturligtvis smart att inte blanda gasbildande och illaluktande livsmedel.

Gasbildande mat: lök, kål, ärtor, bönor, gurka, paprika, rädisor, plommon, päron, vindruvor, majs, vetemjöl och fibrer.

Mat som ger dålig lukt: ost, fisk, ägg, nötter, starka kryddor, lök, kål och sparris.

Om du också har problem skulle jag rekommendera dig att sätta dig ned och analysera dina matvanor. För att ta reda på vad det är du reagerar på bör du börja med att skriva ned allt du äter i en matdagbok. Skriv även när du äter, hur du äter och var du äter. Kanske är det inte just maten som det är fel på. Kanske sitter du i en stressad situation när du får dina besvär eller kanske sitter du dubbelvikt i soffan? Genom att se i vilken situation du befinner dig kanske du kan inse att det inte är maten det är fel på utan att det är situationen. Sätt dig sedan ner och analysera matdagboken och se vad du kan komma fram till. Om du upptäcker ett mönster där du kan se att magen reagerar ska du plocka bort det ur kosten eller försöka ändra den vanan. Blir du bättre av det och sedan märker en försämring när du återinför livsmedlet i kosten/ vanan igen har du lyckats identifiera en fiende.

Men först och främst skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med en läkare, för att hålla på och exprimentera utan att veta vad som är orsaken är inte bra. Det kanske handlar om en annan sjukdom, allergi eller intolerans!

I nästa inlägg kommer ni få veta precis vad jag har gjort för förändingar och vad som funkar för mig!

Kram / Emma.


Kommentarer
Postat av: Johanna

Gud vad bra att du tar upp detta! Jag sträckläser och försöker ta åt mig så mycket jag kan, då jag har en i familjen som troligtvis har någonting liknande IBS. Så tack för den nyttiga läsningen!

2012-06-01 @ 19:59:57
URL: http://[email protected]
Postat av: Marie

Jättebra att du skriver om detta! Mina bästa tips är att inte stressa, att äta mindre åt gången, undvika snabba kolhydrater och gärna äta tillskott av schyssta bakterier - Probi Mage har hjälpt mig en hel del men man får testa sig fram.

2012-06-03 @ 21:39:21
URL: http://elinmaries.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0