Frisk luft NU

Hej vänner ♥

Hoppas att ni har en fin lördag! Själv har jag precis avslutat mitt jobbpass och ska ge mig ut på en promenix i det fina vädret med pappas bungypumps :-) lånar mammas snygga rosa jacka också! Sen blir det tacos och bebisgos hemma hos Hannis med alla fina tjejer ♥


Middag och sockerkoma

Gokväll

Mamma bjöd på en alldeles fantastisk middag i form av en tvårätters när jag kom hem. En förrätt som involverade lax och en varmrätt som bestod av ugnsbakad fläskfilé med salami, mozzarella och briesås + en potatisgratäng till det. Så himla gott! På det ställdes en godisskål på 1,3 kg in till hockeyn. Lite typsikt Barremyrs... nu sitter jag på jobbet proppmätt med sockerkoma. Gott var det iallafall :-) Nu hoppas jag på en lugn natt!

Förrätten

Varmrrätten


Åt ni också någon god fredagsmiddag? eller gott fredagsmys?

Kram / Emma.

Konditionsträning under graviditeten

Hej Vänner 

Här kommer en liten sammanfattning på hur Cia Larsson skriver om konditionsträning för gravida!

Första trimestern

När det gäller konditionsträning ska du välja en motionsform som du tycker om, ta det lugnt och lyssna på kroppen. Har du tränat tidigare kan du träna på som vanligt och är du inte träningsvan ska du börja lugnt. Oftast är man ganska trött under den första tiden, man har en högre vilopuls och blir trött fortare, därför kan det vara bra att sänka intensiteten lite. Pomenader, lätt gympa, simning eller cykling är motionsformer som är skonsamma och som alla kan utföra.

Andra trimestern

Eftersom hjärtat jobbar hårdare än normalt under hela graviditeten blir man snabbt trött och därför ska man satsa på att ligga på 60-70 % av sin maxpuls. Man ska alltså inte träna högintensivt, utan hålla sig på en ganska låg puls. Ett riktmärke är att inte överstiga 140 slag per minut. Om du känner värk i fogarna ska du undvika hårda pass med hopp och snedbelastning av bäckenet.  Konditionsträningen bör även delas upp i kortare intervaller så att pulsen hinner gå ner på normal nivå emellanåt.

Tredje trimestern

Eftersom blodvolymen ökar finns risken att blodtrycket ökar. Ta det lugnt och lyssna på kroppen och följ samma råd som i andra trimestern.

Eftersom utsöndringen av hormonet relaxin ökar under graviditeten ökar ledrörligheten. Det bör man hela tiden ha i åtanke vid träning med snabba sidoförflyttningar och i ytterlägen. Risken för att tappa balansen och trampa snett är ganska stor och därför är det viktigt att ta det lugnt! Och som vanligt! VIKTIGT att lyssna på din egen kropp och känna signalerna av vad den orkar. Du tränar inte för att bli bättre under en graviditet, utan för att bibehålla och förebygga! Alla graviditeter är också olika. En del klarar vissa saker som inte andra klarar, så fokusera på dig och din kropp!

/ Emma.


Torsby i sommar

Hej finisar

Skönt med fredag, ellerhur? Själv sitter jag här med en ganska skön sådan, har precis kommit hem från praktiken, ätit lunch och taggar nu för att åka till Torsby på middag med familjen och sedan nattjobb fram till fyra imorgon eftermiddag. Sen mys med tjejerna hela kvällen för att sedan köra ett jobbpass till på söndag.

Jag har bestämt mig för vad jag ska göra i sommar nu. Pratade med Cia om sommarjobb på Sats och tyvärr har de redan så många anställda att de inte behöver fler för tillfället, så där får jag inte jobba. Jag har även sökt inom handikappsomsorgen här i Karlstad, men har kommit på att jag ändå vill gå tillbaka till mitt gamla jobb i Torsby även denna sommar. Det kan vara slitit, men jag har världens bästa arbetskompisar + att jag får vara hemma med familjen, lägga mitt eget schema, vara i sommarstugan och närmare Pelle och de vänner som inte bor i Karlstad. Jag kommer även kunna spara mer pengar inför PT-utbildningen i höst så som ni hör väger fördelarna att åka hem till Torsby i sommar över! Det känns väldigt bra! Nu kan jag äntligen sätta mig ner och börja planera sommaren lite. Spa-weekend på Loka med min älskade, utomlandsresa med mammis, Vandra Kungsleden med min kära, Lina och Martin, samt dagar i sommarstugan! Känner mig så lycklig!

Nu ska jag städa lite här, packa väskan och så vidare innan jag sätter mig på tåget mot lilla byn!

Kika in senare, då kommer ett inlägg för er gravida om konditionsträning!

Kram / Emma

HEJ TRÄNINGSVÄRK!!!

Hej vänner

Idag har mina ben fått sig en riktig omgång - cykel fram och tillbaka till uni, fram och tillbaka till Sats och sedan fram och tillbaka till Våxnäs. Skulle kunna tänka mig att det blev lite mer än sisådär två mil. Inte nog med det, crossfitpasset dödade mina stackars benmuskler TOTALT! Sååå mycket mjölksyra i det sista så att jag knappt kan stå nu. HEJ TRÄNINGSVÄRK! Gött som tusan och jag ser fram emot en helg med vila.





Nu tittar jag spänt på Biggerst Loser! Vilka fantastiska förändringar dessa människor har gjort! Häftigt!

Kram / Emma.

Mellanmålstips

Hej

Jag och Viktoria var riktigt effektiva under förmiddagen och lyckades stansa in alla enkätsvar i analysprogrammet. Teamwork på hög nivå var det! När jag kom hem hade Pelle fixat underbara pannbiffar som vi åt med stuvade makaroner. Nu ska jag packa ihop väskan och cykla mot Sats! Där står det bland annat konditionstest på en senior på schemat, samt träningsvägledning!

Här får ni ett litet tips på ett gott mellanmål som jag åt härom dagen!







En kiwi, en halv apelsin, en halv grapefrukt och en stor klick turkisk yoghurt som blandats med vaniljpulver (blir nästan som vaniljglass) Mmmm.

Kram på er / Emma.

Kesokvarg med kakaosmak

God morgon

Hoppas att ni sovit gott!
Jag är uppe tvättar för fullt. Har precis ätit frukost och ska snart iväg till universitetet för att sammanställa all statistik. Torsdagsnöje i all ära! Under eftermiddagen ska jag vara på Sats och ikväll ska jag plus några till i klassen köra crossfit med Sony, ska bli grymt skoj! Fokus på ben skulle det vara hörde jag!

Dagens frukost - kesokvarg md kakaosmak och topping, en dinkeltekaka med avokado och makrill.







Kesokvarg med kakaosmak: mosa en banan och rör ihop med 125 gram kvarg, en dl keso och en msk rå kakao. Toppa med kiwi, hallon, blåbär, kokos, hasselnötter och klippta plommon! Åååh, choklad <3

Idag blir det cykel till universitetet. Gud vad underbart att gatorna är sopade och man äntligen kan åka cykel överallt igen!

Kram / Emma

20:16

Hej vänner ♥

Jag är precis hemkommen från praktiken. Herregud vad fort dagarna går! Förmiddagen ägnades på Nobelgymnasiet, jag och Viktoria lämnade ut massa enkäter och så passade jag på att umgås lite med lillasyster och såg hur hon hade det i skolan. Sedan åkte jag hem och lagade mat och åt lite och sedan vidare till Sats. Började med ett träningspass, möte med Lena, coachingsamtal med min klient (gick jättebra och var så himla kul), hjälpte till i receptionen osv... Innan hockeyn började stod jag och Malin utanför Stas och delade ut gratis provträningsveckor (mindre kul då alla bara tänkte på hockey och inte träning), men lite veckor fick vi ut! Nu har jag precis ätit middag och tittar på finalen av Sveriges mästerkock, heja Sigrid! Ska även fixa inför imorgon då vi ska sammanställa statistiken från enkäterna! Puh, sen sova <3

Härlig cykeltur hem från praktiken!


Polentagröt

God morgon

Sovmorgon ända till halv åtta idag för min del, skönt! Nu har jag laddat upp med en brakfrukost bestående av polentagröt med keso och topping, en dinkeltekaka med smör, ost, salami och tomat samt en kopp grönt te.



Polentagröt med keso: Koka upp 2,5 dl mjölk med 3 msk polentagryn och lite salt. Rör ner en dl keso och servera i en tallrik med banan, blåbär, kiwi, kokos, pumpakärnor och mandel.

Polentagröt påminner mig om farmor. När vi var mindre sov vi där minst en till två gånger i veckan och hon gjorde alltid polenta eller risgrynsgröt till oss till frukost. När hon var här sist hade hon med sig en påse polenta som jag fick! Hihi.

Även idag ska vi dela ut enkäter under förmiddagen. Ska snart cykla iväg till Nobelgymnasiet!

Kram / Emma.

Kvällsfika

Go kväll

Hur har eran dag varit?
Min eftermiddag och kväll på Sats har varit toppen! Träffade en gravid tjej på träningsvägledningen som jag fick hjälpa, så himla kul! Sen hade vi flera andra klienter så det var fullt upp hela tiden, och tiden den bara försvinner! Nu slappnar jag av i soffan med en kopp te och lite knäckebröd med smör och ost. Ska förbereda det sista inför imorgon och sen sova :)



Imorgon ska jag ha mitt första coachingssamtal. Har fått en senior som jag ska hjälpa få bättre kondition och gå ner i vikt. Det ska bli så spännande!

God natt mina vänner  

/ Emma.

Uppdatering från balkongen

Hej på er ♥

Jag sitter ute och lapar sol och pluggar lite inför imorgon. Efter enkätutdelningen blev det en löptur på 8 km och sen en smaskig lunch i solen på balkongen! Vi gjorde en kycklinggryta med thaiinspirerande smaker och den smaken tillsammans med dagens stekande sol och värme tog mig verkligen tillbaka till mitt underbara Thailand! Idag börjar jag fyra och går sedan kvällen. Träningsvägledning med Jani står på schemat, kuuul :D

Ikväll kanske jag hinner berätta lite mer om vad det är jag ska göra imorgon. Det handlar om praktiken såklart och böckerna nedan kanske ger er en aning :) hihi. Solskenskram från mig ♥


Underbar tisdagsfrukost

God morgon vänner

Jag fick en liten sovmorgon idag - så himla skönt! Frukosten var sedan underbar, så himla god! Jag gjorde kesokvarg med banan i och en god smörgås med avokado och ägg på!








Kesokvarg: mosa en halv banan och blanda ihop med 125 gram kvarg och 1 dl keso. Toppa med en klick turkisk yoghurt (blandade i lite vaniljpulver för vaniljsmak), hallon, blåbär, kokos och mandel. MUMSMUMS!

Nu ska jag cykla till John Bauer och dela ut lite enkäter i en hockeyklass där. Spännande!

Kram på er / Emma.

Enkäten redo!

Hej

Dagarna går så himla fort! Jag förstår inte vart tiden gar vägen?! Förmiddagen på Sats ägnades i receptionen med diverse arbetsuppgifter samt ett styrkepass. Eftermiddagen har gått åt till förberedelser inför morgondagens, samt onsdagens enkätutlämningar. Allt har skrivits ut på papper och häftats ihop! Ska bli kul att få se vad vi får för resultat efter sammanställningen på torsdag.







För övrigt har jag varit hos barnmorskan och satt in en P-stav idag! Ajaj, vilken NÅL!!! Jag höll på att svimma och dö lite! Men nu är det gjort! Armen är blå och jag är skyddad mot mot spermier i tre år framöver! Tack för det :)

Nu blir det lite matlagning! Vad står på era matsedlar idag? Här blir det strömmingsflundra och potatismos!

Kram / Emma.

Börjar veckan med en tropsik smoothie

God morgon vänner

Måndag och ny vecka som även den startar med solsken, vad underbart! Jag har massa som ska göras de kommande dagarna, bland annat ett eget litet projekt på praktiken, enkätutdelning samt sammanställning av resultat som kommer ta lite tid. Idag börjar jag åtta och ska straxt kila iväg till Sats. Frukosten ligger i magen och träningskläderna i väskan. Idag blir det chins!!!







Frukost i form av tropisk smoothie med chiafrön, kokos, pumpakärnor, klippta aprikoser och plommon. En dinkeltekaka till det med lite avokado och makrill samt en kopp karibiskt te!

Tropisk smoothie: mixa jordgubbar, mango, kokos, banan, kvarg och mjölk!

Ha en bra dag!

/ Emma.

Våffeldagen

Hej vänner

Har ni också ätit våfflor idag?

Jag och Pelle gjorde en påhittad variant innehållande kvarg som blev riktigt bra! Mycket protein och mycket mättande!







Vispa samman en burk kvarg á 250 gram med två fyra äggvitor, två äggulor, 1/2 dl mjölk, 5 msk dinkelmjöl, 1/2 dl havregryn, 1/2 tsk bakpulver, några duttar vaniljpulver och lite salt. Stek dem i smör.

Serverade med turkisk yoghurt, skogsbärsmarmelad och banan. Supergott blev det!

Dagen har gått fort! Det var inte alls myket folk på mässan idag, helt lagom. Två av familjerna annorlunda tog upp en hel del plats :) Trevligt! Väl hemma igen skrev vi en handlngslista och matsedel för tre veckor framåt och åkte sedan till Ica maxi  och storhandlade! Vad mycket mat det blev! Herreguuud. Men nu är kyl och frys fullproppat!

Nu blir det en tekopp på våffelmiddagen!

Kram på er / Emma.

Blåbärsgröt

God morgon

Jag sitter med frukost i högsta hugg och ska snart hoppa på cykeln och cykla mot Våxnäs och Tingvallahallarna. Idag ska jag som sagt hjälpa till på mässan igen. Även om jag helst skulle vilja vara ledig och vara utomhus ska det bli roligt på mässan också! Idag kommer vi ha en våg som mäter kroppssammansättningen vid vår monter. Är ni intresserade av att veta hur det ser ut för er? Kom dit, det är gratis idag!

Frukosten idag blev en gammal goding - proteinrik blåbärsgröt.





Koka en portion havregrynsgröt med 1 dl blåbär och lite vaniljpulver. Dra gröten från plattan och kläck i en äggvita och rör runt tills den löst sig. Servera gröten med banan, kiwi, blåbär, kokos, tranbär, mandel och mjölk.

Ha en fin dag mina vänner!

Kram / Emma.

Solen på skutberget

Hej

Jag tror jag kan tjata hur mycket som helst om hur underbart vädret är just nu. Men hur uppskattat är det inte när våren kommer på riktigt efter en lång och mörk vinter?! :) Det känns helt overkligt att det är så varmt! Dagen har varit kanonbra! Efter en runda frisbeegolf slog vi oss ned på de varma stenarna med utsikt över Vänern, tände grillen och njöt i solen!

Helt vindstilla, en värmande sol och vacker utsikt. Det kallar jag för wellness!






Fina flickorna Ivana och Hilen

Boysen

Massa korv och halloumi


Halloumin tillhörde mig och Pelle. Vi grillade den så att den fick färg och serverade dem i nybakade chiabattas tillsammans med parmaskinka, rocculasallad, paprika, gurka och tomat. Så himla gott!

Nu har jag fått en fin färd i fejset och sitter och känner mig sådär härligt trött som man gör efter en heldag utomhus! Ikväll blir det fläskfilé och mys :)

Hoppas ni har det bra ute i solen!

Kram / Emma.

Lördagsmorgon

God morgon

Har jag sagt att jag är morgonpigg? Jo här sitter jag klockan sju en lördag och är pigg som bara den... inte konstigt när jag somnade i soffan innan tio igår! Men jag tänkte ju lite fel igår. Jag kommer ju inte alls vakna tidigare eftersom vi drar fram klockan, utan jag kommer orka vara vaken lite längre och sova lite längre. Det är ju posistivt :) Jag har iallafall käkat frukost och tagit det lugnt i soffan en stund och ska nu svira om till löparthigts och ge mig ut på en runda. Sen ska vi åka bort till Skutberget, spela frisbeegolf och grilla med Pelles vänner! Känns som en kanondag att hålla till där ute!

Igår tog jag och Pelle en promenad längs älven in till stan. Så himla vackert med solnedgången där. Vi åt jättegod mat på Munkern och satt och smuttade på öl och vin en lång stund efteråt! Mys




Älskar dig

förrätt



varmrätt






Trevlig lördag mina vänner!
Kram på er / Emma.

Barnmässan

Hej i solskenet ♥

Hoppas att ni haft turen att få vara utomhus idag! Själv har jag varit på barnmässan i Tingvallahallarna (inte CCC som jag skrev i morse) :) jag tror aldrig jag sett så många gravidmagar, barnvagnar och barn på ett och samma ställe någon gång förut, mysigt ♥ :) på mässan finns väl smakprover på allt man kan tänkas behöva till barn, ja precis allt! Så ett tips till er mammor eller blivande mammor (även pappor såklart) där ute, om ni inte har något för er i helgen, ta en tur till Karlstad och barnmässan! Förutom alla smakprover är det uppträdanden, aktioner på massa fint till era barn, samt väldigt bra priser och erbjudanden!

Vad gör jag där nu då kanske ni undrar? Jo Sats står där i en monter och delar ut gratis träningsveckor och gör reklam för vårt Minisats :)

Jag har haft en riktigt trevlig dag! Jag kom precis hem och sitter nu med mellanmålet på balkongen och NJUTER!!!! Ikväll har Pelle bokat bord och bjuder på middag, det ser jag fram emot :)

Lite iphonebilder från dagen!


Morgonpiggelin!

God morgon ♥

Det blir bara värre och värre! Jag sov så jäkla gott inatt och när jag vaknade 06.10 var jag jättepigg... Hur blir det när vi ställer om till sommartid nu då? Ska jag vakna vid fem då?! :o det är underbart att de är så ljust iallafall! Jag skuttade upp, drack ett glas vatten, knöt på mig skorna och tog en morgonpromenad runt älven. Det var helt fantastiskt! Perfekt kylig luft, klarblå himmel, en stålande sol, kvittrande fåglar och en spegelblank älv :) Nu har jag käkat frukost och ska snart bege mig till Sats i stan för att möta upp lite folk där. Vi ska nämligen vara med på mässan som hålls på CCC i helgen! Spännande! :)

Någon mer som kom ut på en härlig morgonpromenad idag? :)


Medlemskväll på Sats

Hej vänner ♥

Dagen hår gått så himla fort! Jag kom precis hem och har haft fullt upp hela eftermiddagen och kvällen! På Sats har vi som sagt haft medlemskväll. Jag och Malin hade våren egen hörna under kvällen där vi gjorde konditionstester på cykeln. Så himla roligt att så många ville komma och testa sig! Gud vad jag trivs bra på Sats! Jag springer runt med ett löjligt flin hela dagarna och somnar alltid med ett leende på läpparna, humöret på topp hela tiden lixom, jag älskar det! Nu har jag dock ganska trött. Sitter med en tekopp och ska se på biggest loser nu, sen blir det sängen :)

På vårt lilla bord hade vi även lite olika smakprover på mellanmålsbars, blä om du frågar mig! Haha, men alla andra verkade gilla dem!


Torsdagsmorgon

Hej alla solstrålar

Jag och Ida har varit uppe sen sju och har redan hunnit med en hel del. Jag har precis vinkat av Ida som hoppade på bussen till uni, snart tvättat klart veckans tvätt och satt en deg till nya dinkeltekakor. Solen strålar även idag och det ser ut att bli en fantastisk dag! Jag är ledig förmiddagen och ska ta vara på solen och sätta mig ute på balkongen och läsa lite! Ikväll är det medlemskväll på Sats så en fullspäckad eftermiddag väntar. Wiiiiee, vad kul!

Igår hade vi en jättemysig kväll, mina systrar, jag och Ida. Tacos, Sveriges mästerkock och mys i soffan









Ha en bra dag allihopa!

Kram / Emma.

Underbar onsdag

Hej vänner ♥

Guuuud vad härligt väder det är ute! Känns som riktig vår, helt underbart! Tur att jag plockade av mig långkalsongerna när jag gick hem från Sats, blev jättesvett, haha! Hade velat gå längs älven då det är så himla vackert och avslappnande där, men eftersom mina två pinglor Lina och Ida väntade på mig tog jag närmsta vägen och var hemma på 20 minuter. Nu blir det myskväll för allt vi har med tacos och tjejsnack<3 välbehövligt!

Vårpromenad hem


Blåbärsgröt och frozen smoothie

God morgon

Onsdagen är här och som jag ser fram emot den här dagen! Viktoria kommer snart hit för förmiddagsarbete med examensarbetet. Sen väntar en eftermiddag på Sats med förberedelser inför morgondagens medlemskväll. wooopa! Ikväll kommer min älskade vän Ida hit och lillasyster Lina och vi ska ha massa tjejmys. Vad kan göra den här dagen bättre?! Finns nog inget! Jag längtar efter min Ida

Dagens frukost blev blåbärsgröt och en frozen smoothie gjort på banan, mjölk samt frysta blåbär och hallon.







Blåbärsgröt: Koka en portion havrekligröt tilsammans med 1 dl blåbär, 1 msk chiafrön och lite vaniljpulver.

Kram / Emma.

I mina hörlurar..

Hej

Fick en fråga om vad jag lyssnar på för musik när jag är ute och springer! Och jag kan säga att jag gillar partymusik, alltså sån musik som spelas på klubbarna när man är ute och dansar. Det gör mig peppad och ofta är det ett bra tempo i låtarna! För tillfället är favoritartister David guetta, Avicii, Lady Gaga, Pitbull, Kate Perry, Flo Rida, E-type, Nause, Ke$ha, Taio Cruz, U2 för att nämna några. Listan ändras hela tiden, nya låtar tillkommer och gamla försvinner. Dock finns det några gamla godingar som jag fastnat för och som alltid hänger med.

Min top fem lista på bästa träningslåtar är ändå:

1. Bonnie Tyler - holdning out for a hero
2. Kiss - I was made for loving you baby
3. David Guetta - memories
4. Scooter - suavemente
5. Lady Gaga - bad romance

Sen kan det ibland vara så himla underbart att skippa musiken, lämna mobil och allt hemma och bara ge sig ut i skogen, vara okontaktbar och lyssna på naturen och tystnaden, endast sina egna andetag! Vissa dagar är jag så sjukt sugen på musik, vissa vill jag bara ha tyst. Har blivit som en slags terapi för mig samtidigt som jag känner mig närmare naturen om jag inte stänger ute ljuden från den!

Hur är det för er? Gillar ni musik när ni tränar och vad lyssnar ni på? Ge mig lite tips :)

Kram / Emma.



Fem minuters läsning till dig

Hej

Under utbildningen har vi läst en hel del om åderförkalkningsprocessen och om hur hjärt- och kärlsjukdomar uppstår i våra kroppar. Elsa tipsade mig igår om en jättebra artikel som jag tycker att ni ska läsa om ni är intresserade. Den världsberömda hjärtkirurgen Dwight Lundell beskriver varför sockret är så farligt för oss, att det skadar kärlväggarna och skapar inflammationer som leder till hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och fetma. Jag tycker att han beskriver det på ett så himla bra sätt. Han kritiserar fettsnål kost som länge varit rekommenderat och ersatts med högförädlade kolhydrater (socker, mjöl och alla de produkter som tillverkas av dem) samt en hög konsumtion av omega-6 vegetabiliska oljor som soja, majs och solrosolja. Och jag tror att han har såå rätt! Det är inte fettet vi ska vara rädda för, vare sig det är omättat eller mättat, det är sockret och de farliga transfetterna. Ta dig tid (tar fem minuter) och läs artikeln, den förklarar en hel del. DU hittar den här.

Kram / Emma.

Tidig morgon

God morgon vänner

Hoppas att ni sovit gott! Själv hade jag gärna sovit lite längre. Känns som om jag är i behov av att ta tillvara på förra veckans sömnförlust då jag sov så dåligt! :) Men börjar piggna till nu efter en underbar frukost i form av ungsgröt serverad med keso, banan och kiwi.









Ungsbakad gröt: Blanda 1 dl havregryn, 1 msk russin, 1 msk mandel, 1 krm bakpulver, 3/4 dl mjölk, 1 ägg och lte vaniljpulver och häll i en ungssäker form. Grädda i ugenen i 12 minuter på 225 grader.

Kommer tillbringa förmiddagen på univesitetet för grupphandledning!

Ha en bra dag :)

Kram / Emma.

Korv? Nej tack?!

Hej

Förra veckan kom nyheten att rött kött ökar risken att dö en för tidig död.  Nyheten kom från forskare på Harvard-universitetet som gjort en omfattande studie på 121 000 personer. Den som åt en portion bearbetat kött per dag ökade risken att dö för tidigt med 13 %. Och när det gällde bearbetat kött, som korv och bacon ökade risken med 20 %. Du kan läsa hela artikeln på DN här om du missat den.


Bearbetat kött innehåller mättat fett, natrium, nitriter och cancerframkallande ämnen kopplade till kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer”.


Min åsikt när det gäller mat är att vi kan äta lite av allt. Att äta mycket av lite är aldrig bra. Vad gäller halvfabrikat har jag under många år varit kritisk. Desto mer man vet om halvfabrikat, desto enklare blir det att undvika det. Jag äter i stort sett allt när det bjuds men gör hela tiden medvetna val när jag handlar eller får välja själv. Jag tittar alltid på innehållsförteckningar för att undvika socker och tillsatser i produkterna jag handlar. Desto mindre ingredienser desto bättre och ”renare” mat. Det är svårt att säga vilken som är den bästa kosten men bara genom att titta på vilka som har världens lägsta siffror av hjärt- och kärlsjukdomar får man sig en funderare. Grekland har befolkningen med de friskaste hjärtan i hela världen och där äts det mycket lite av rött kött och processad mat. Vad man däremot äter mycket av är nötter, mandlar, fet och mager fisk, kyckling, kalkon, baljväxter, rotfrukter, grönsaker, frukt, bär, fullkornsprodukter, magra mejeriprodukter och rött vin.


Många kommer med bortförklaringen ”jag orkar inte bry mig om vad jag äter”, men den här studien visar tydligt hur farligt det kan vara att inte tänka efter på vad man egentligen stoppar i sig.


Hur tänker ni kring det här? Är det något ni har reagerat på eller tycker ni att det är strunt samma och kommer fortsätta att äta alla charkprodukter och rött kött som vanligt? Skulle vara intressant att höra era åsikter!

 

Kram / Emma.


Styrketräning under graviditeten

Hej vänner

Nu kommer andra inlägget med fokus på träning under graviditeten. Idag tar jag upp styrketräning under de tre trimesterna.

Under första trimestern


Här är fokus att stärka kroppen och hållningen inför kommande extra vikt. Därför bör styrketräningen vara inriktad på hållnings- och bålmusklerna där stora, kroppsegna rörelser som ställer stora krav på bålstabiliteten är en fördel. Bollövningar, utfallssteg och armhävningar är exempel. Du bör träna med lättare vikter och lägre intensitet än tidigare även om du orkar mer. Rekommendationerna ligger här på 2-3 set gånger 10-12 repetitioner. Om det inte känns bra, prova något annat eller återuppta det igen när det känns bättre.


Under andra trimestern

Under den här tiden växer magen allt mer och allteftersom skjuts tyngdpunkten framåt, vilket kan kännas i både rygg och nacke. För att barnet ska få plats separeras magmusklerna och ryggen får inte lika bra stöd längre. Styrketräning bör därför göras stabilt i sittande övningar med eller utan ryggstöd och i maskiner som komplement. Det är också viktigt att undvika tunga belastningar i ytterlägen på grund av den ökade ledrörligheten. Rekommendationerna ligger under andra trimestern på 2 set gånger 12-15 repetitioner.


Under tredje trimestern

Nu bör syftet med styrketräningen vara att bibehålla styrka och rörlighet samt skapa blodgenomströmning i musklerna. Genom att aktivera musklerna och öka blodgenomströmningen upplever många att värk i rygg och nacke förbättras. Styrka i rygg och axlar är extra viktigt för att orka bära den extra vikten. Rekommendationerna ligger på 2 set gånger 15 repetitioner. Eftersom värk av foglossningar är vanliga under den här perioden samt att instabiliteten runt bäcken och leder ökar föredrar många maskinträning framför fria vikter. Det är viktigt att undvika övningar som snedbelastar bäckenet. Men om det känns bra så fortsätt gärna att träna med fria vikter och några bollövningar eftersom vardagens aktiviteter faktiskt består av instabila rörelser. Anpassa varje träningspass efter dagsform och träna även knipövningar för bäckenbottenmuskulaturen.

Att tänka på
Under styrketräningen är det viktigt att inte hålla andan utan att tänka på att andas varje andetag. Håller du andan ökar buktrycket, viket också försämrar barnets syreförsörjning och ger onödig belastning på magmuskler. Andas därför långa och djupa andetag.



Ta hand om dig och sköt om din kropp, det kommer både du och bebisen må bra av.


Känn efter vad som ger dig energi
- vänner, massage eller middag ute om du inte orkar laga hemma?


Prioritera barnet
är det allra viktigaste under en graviditet. Men kom ihåg att du inte ska träna för att förbättra dig under en graviditet, utan för att förebygga eller bibehålla.


Lyssna på kroppen
och känn efter vad den ger för signaler till dig. Gör inget som kroppen inte orkar, gör det som den mår bra av!

/ Emma.


Nytt i skåpet

God morgon

Igår när jag och Emelie var på stan hittade jag jättefina, små hjärtformade pajformar som fick följa med hem :) Jag ska laga massa gott i dessa sötingar! Hihi.









Jag ska straxt åka in till stan igen för lite ärenden! Idag står ett kvällspass på Sats på schemat följt av body balance!

Ha en bra dag mina vänner!

Kram / Emma.

Hockeybilder

Hej från kvällssoffan

Den här söndagen har gått fort. Efter frukostmyset idag hoppade jag på bussen och mötte upp Emelie för fika och en sväng på stan. Länge sen vi sågs så det var mysigt. Jag fick också massa fototips, då min kära vän är en riktig mästerfotograf enligt mig :)

Annars har söndagen gått åt till veckohandling, städ, ett pass på gymmet och matlagning. Älgstek, fyllda potatishalvor och kanterellsås dagen till ära! Nu under kvällen har det blivit lite mys framför tv:n och nu sitter Pelle och spelar gitarr för mig, min prins  vilken karl hörrni! Kommer hem med rosor och spelar gitarr, det ni :) 

Hockeyn igår var skoj, tråkigt att Färjestad förlorade bara. Tog lite bilder som inte blev så bra, men ändå :)













Alla fick varsin t-shirt! Jättesnygga, haha!

Hoppas att ni haft en bra helg?!

Kram på er / Emma.

Hallonscones

God morgon

Jag är en riktig morgonälskare. Rutinerna, frukosten, lugnet. Jag mår så himla bra på morgonen, pigg och glad! Och helgmorgnar är dom bästa! Idag har vi myst till det och bakat hallonscones som vi nu sitter och äter framför skidorna på tv:n. Jag gjorde samma recept som här, fast bytte ut blåbären till hallon istället!











Idag är planerna att träffa Emelie, samt köra ett stykepass (överkropp) på gymmet lite senare!

Kram / Emma.

Årets första

Hej kära ni   

Jag har varit ute på årets första löprunda. Det kändes alldeles underbart! Hade egentligen inte tänkt träna idag, men fick någon slags överenergikick, knöt på mig skorna och bara sprang, full av energi! Fast jag inte sprungit sen i oktober så gick 8,5 km förvånansvärt lätt. Uppladdningen med med en trerätters middag och massa ostbågar under gårdagskvällen, perfekt klädsel, en svalkande vind och superbra musik i öronen gav mig massa kraft och benen bara flög fram! Så jäkla härligt!

Här kommer lite bilder från den trevliga gårdagskvällen. Martin och Lina bjöd på trerätters, en förrätt med snittar och laxfyllda avokados, smördegsinbakad fläskfilé med kantarellsås och hasselbackspotatis till varmrätt samt chokladfondant och vispgrädde till efterrätt! Vid ankomst fick vi även en melondaiquiri och till maten serverades öl.











En lite suddig bild på mig och Pelle. Tyckte jag tog ett fint kort på Lina och Martin också, men fick stränga order att inte lägga ut den!

Nu ska jag fixa iordning mig för att åka bort till Färjestad och möta upp Lina, Martin, Julia och pappa och sen blir det hockey! KUUUUL :)

Kram / Emma.

Frukostsoffan Lördag

God morgon   

Välbehövligt och jätteskönt med en sovmorgon idag! När vi vaknade till gick vi upp och stekte bananplättar till frukost och hade morgonmys i soffan! Lördag när den är som bäst! Hihi :)







Bananplättar: mosa en banan och kläck i två ägg. Stek sedan små plättar i en stekpanna och servera med fruktsallad och turkisk yoghurt! Smaskens :)

Kram / Emma.

Graviditet del I

Hej solstrålar   

Som jag nämnde tidigare i veckan tänkte jag skriva några inlägg riktade till alla gravida där ute. Beroende på vart ni är i graviditeten kan ni ta åt er av olika inlägg. Jag tänkte börja med att ta upp några vanliga graviditetsbesvär och vad man som gravid kan göra för att minska dem. Det finns många fler besvär än de jag tar upp och vill man läsa mer detaljerat rekommenderar jag er att köpa Cias bok "Träning för gravida" där all fakta i detta inlägg kommer från.

Trötthet under graviditet
I början av graviditeten upplever de flesta kvinnor en evig trötthet. Det är ju inte så konstigt med tanke på den fysiska omställningen en graviditet innebär. Tröttheten brukar hålla i sig fram till mitten av andra trimestern för att avta lite eller vända helt och hållet.

Här kommer lite tips för att orka:

  • Det är viktigt att prioritera sig själv och lyssna på kroppens signaler. Vila därför när du får chansen, kanske en stund på lunchen och gå och lägg dig i tid på kvällen. Och se till att planera in träningen så att du kommer iväg – du kommer känna dig så mycket piggare efteråt.
  • Hur ser det ut på ditt jobb? Kanske kan du anpassa det lite efter dig? Bli omplacerad eller få lite avlastning? Hör efter!
  • Se till att äta regelbundet! Grönsaker, fibrer, fullkorn, frukt och magert kött eller fisk. Under graviditeten behöver man ungefär 300 kcal extra per dag som inte bör komma från chips eller godis. En hälsosam kost ger dig energi, skräpmat däremot är en riktig energitjuv!
  • Härda ut! Om du har det riktigt jobbigt försök då att tänka att du snart är i andra trimestern och då kommer du bli pigg och glad igen. Tröttheten kommer inte vara för evigt!

Illamående
Illamående under graviditetens första del drabbar 75 % av alla gravida kvinnor. Illamåendet beror på ett graviditetshormon som kallas progesteron som är verksamt fram till 10-12:e veckan. Men vissa mår även illa under hela graviditeten. Något som kan kännas skönt att veta är att barn till mammor som mått illa i början av graviditeten väger lika mycket och är lika friska som barn till mammor som inte mått illa.


Tips som kan hjälpa mot illamåendet
:

  • Ät små och täta måltider. En del kan det hjälpa att ha ett litet kexpaket på nattduksbordet som du kan äta av innan du stiger upp.
  • Ersätt alltid förlorad vätska om du kräks.
  • Ät kolhydrater, men rätt kolhydrater.
  • Prova kokt mat istället för stekt.
  • Minska på koffeinintaget.
  • Drick mineralvatten – ibland kan det minska besvären.
  • Ät ingefära – i traditionell kinesisk medicin används ingefära mot illamående.
  • I värsta fall kan man testa att köpa åksjuketabletter på apoteket.

Halsbränna
Att man får halsbränna under graviditeten är också vanligt på grund av att magsäcken är slappare och har svårare att tömma sig. Ofta kan man lindra halsbränna med att lägga om kosten. Stora måltider, kaffe, fet mat, starka kryddor och syrliga ämnen gör det värre, så undvik det. Undvik även kolsyrade drycker, bröd och andra produkter som innehåller jäst. Ät små och täta måltider. Ibland kan mjölk och yoghurt lindra. Om inget hjälper kan man prova läkemedel som minskar på saltsyraproduktionen eller hindrar magsyran från att komma upp till matstrupen (t.ex. Bisodol eller Gaviscon).


Foglossning
Foglossning drabbar alla kvinnor, men det är långt ifrån alla som känner av det. Foglossning innebär att bäckenets fogar luckras upp under graviditeten för att barnet senare ska kunna komma ut.


Tips vid foglossning
:

  • Undvik ensidiga, långvariga positioner och variera ställning ofta.
  • Sitt ner när du tar på dig strumpor, skor och byxor.
  • Använd stadiga skor utan klackar.
  • Undvik trappor i möjligaste mån.
  • Lägg en kudde under magen och en mellan knäna när du ligger ner.
  • Lyssna på koppen och vila när du känner att du behöver det.
  • Ett SI-bälte som man har runt höften hjälper till att ”hålla ihop” bäckenet och lindrar symtomen.
  • Träna sjukgymnastik.

Kramp i vaderna
När vi är gravida är det lättare att få muskelkramper. Detta beror på den ökade mängden kvinnliga könshormoner som gör att kalcium lättare binds till skelettet. Detta resulterar i minskade mängder kalcium i muskulaturen vilket gör att man läattre får kramp. Oftast kommer kramperna på natten.


Tips vid muskelkramp:

  • Drick mycket vatten.
  • Prova att ta tillskott av kalcium.
  • Ligg med fötterna högt.
  • Gå barfota, det kan lindra smärtan.
  • Massage på vadmusklerna kan hjälpa.
  • Barnmorskan kan ge förebyggande akupunktur.
  • Stretcha vaderna innan du går och lägger dig.
  • Styrketräna vaderna, gå raska promenader om du orkar så att musklerna aktiveras.

Graviditetsdiabetes
Diabetes under graviditeten innebär att kroppens kapacitet att producera insulin minskar. En stor midja samt hormonökningen av progesteron och östrogen bidrar till sämre insulinkänslighet vilket gör att kroppen måste producera mer än dubbelt så mycket insulin än vanligt. Om glukosvärdet är 10 mmol/L eller högre definieras det som graviditetsdiabetes. Hög ålder, övervikt, blodtrycksförhöjning och ärftlighet för diabetes ökar risken att drabbas. Den som får graviditetsdiabetes bör undvika att höja blodsockret. Oftast räcker det med att undvika snabba kolhydrater och istället välja en kost som är rik på fibrer och grönsaker, men vissa behöver även hjälp av insulin. Det finns bevis på att man idag kan minksa risken att drabbas kraftigt genom att sköta kosten, motionera dagligen och undvika att bli överviktig (bukfetma ökar insulinresistensen).

Förstoppning
Förstoppning är ett vanligt besvär under graviditeten. Att få i sig fibrer är därför viktigt som hjälper till att stimulera tarmrörelserna och gör att maten passerar snabbare genom tarmen. Man bör också dricka mer eftersom det behövs vätska för tarmens arbete med fibrer. Öka andelen rotfrukter och grönsaker. Ät fiberrikt bröd och gröt på grova gryn. Det är också viktigt att röra sig mycket. Träning sätter fart på matsmältningssystemet, farmförallt motionssträning!

Långt inlägg och mycket information! Intressant för er som är gravida eller kommer att bli inom en snar framtid! Förresten fick jag en fråga om jag var gravid. Haha! Kan här och nu meddela att det kommer dröja flera år till för mig och Pelle. Vi ska ha mycket tid tillsammans först   

Kram / Emma.

 


Åh, vad jag lär mig!

Hej vänner   

Jag är hemma lite tidigare än tänkt idag vilket känns skönt då jag har veckostädning av lägenheten framför mig, men först lite fika och vila! På fatet ligger en god mellanmålskaka och i koppen finns gott grönt citronte!
Jag har haft en väldigt givande förmmidag och det känns som om jag lär mig så mycket varje dag nu på praktiken. Igår var jag med en PT under förmiddagen som tränade sina klienter. Jag fick massa ny inspiration till träning och vill bara ge mig in i arbetet och coacha. Men jag fick stå snällt i bakgrunden och kolla på, kul var det iallafall! Jag fick även vara i Satsmini och passa massa små söta barn, bland annat en fyra månaders underbar liten bebis, åh så mysigt! Under eftermiddagen stod jag i receptionen och var med på träningsvägledningen. Känns som om jag börjar komma in i arbetet nu :)

Idag har det varit en kortdag och jag har mest stått i träningsvägledningen. Jag har också fått göra ett eget träningsprogram i wellnessystemet som de har ute på gymmet och kört igenom det. Så himla kul!

Bjuder på ett par bilder från gårdagens torsdagslyx i form av stekt marinerad lax med potatismos!





Ikväll är jag och Pelle bjudna till Lina och Martin på middag! Ska bli riktigt trevligt :)

Vad har ni för fredagsplaner?

Kram / Emma.

Underbar fredagsfeeling

God morgon

Fredagen är här och det känns lika underbart som vanligt! Jag har precis fått i mig frukosten och ska snart springa iväg till Sats. Dålig uppdatering igår, men jag hade fullt upp hela dagen och var inte hemma förrän efter tio.

Fredagsfrukost i form av kesokvarg med banan, kiwi och blåbär, en dinkeltekaka med avokado och stekt ägg.







Kvargkeso med banan: mosa en halv banan och blanda i 1 dl keso och en dl kesella och lite vaniljpulver. Servera med blåbär och kiwi.

Ha en bra dag!

Kram / Emma.

Träningstorsdag

God morgon vänner

Jag sitter och äter en jättegod frukost! Egen vaniljyoghurt toppat med kokos, kiwi, grapefrukt, klippta plommon och mandel. Till det ett knäckebröd med keso och löskokt ägg, samt en kopp grönt te!







Egen vaniljyoghurt: Blanda naturell yoghurt med några dustar vaniljpulver.

Idag är schemat fullproppat! Jag ska nu bege mig mot Sats för ett gympass och köra lite chins och dips. Under förmiddagen sen ska jag gå med en PT och i eftermiddag blir det träningsrådgivning! Träning hela dagen, hur underbart? Haha. Love it! Ikväll ska jag på föreläsning mm på wellnessklubben här på Norrstrand. Det ska bli intressant!

Önskar er en bra dag!

Kram / Emma.

Tröttis

Hejsan  

Dagen har gått i ett! Effektiv förmiddag med Viktoria och sen en rolig eftermiddag på Sats som avslutades med ett spinning/puls pass som kändes riktigt tungt efter benstyrkan igår. Nu blir det VILA för benen några dagar :) När jag kom hem stod maten på serverad på bordet. Inget mindre än blodpudding idag, GOTT och sprängfylld med järn!!!







Hoppas att ni haft en bra dag mina vänner. Jag är så himla trött och kommer somna skönt sen!

Kram på er / Emma.

Höstrisotto

God morgon alla pigga och glada

Här har jag varit uppe och servat Lina med frukost då hon började åtta idag. Själv ska jag inte träffa Viktoria förrän nio så jag har lite tid på mig att göra mig redo för dagen. Vi ska träffas här och sitta och skriva lite under förmiddagen och i eftermiddag ska jag såklart till Sats.

Gårdagens middag bestod av en höstrisotto med quorn kyckling. Egentligen ska det vara quorn, men vi körde på kyckling och det blev minst lika gott.

image description

Ingredienser:
3 dl avorioris
7 dl vatten
2 svampbuljongtärningar
300 gram quorn/kyckling
smör
2 dl förvälld svamp
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl vitt vin
2 dl riven parmesanost

Koka riset enligt anvisning på paketet på svag värme med vatten och buljong. Rör regelbundet och späd med mer vatten om det börjar bli torrt. Fräs quorn, svamp, lök och vitlök i smör. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Blanda ned svampfräset i riset när det är några minuter kvar att koka. Späd med vinet och vänd ner parmesanosten. Klart!

Lyckliga jag fick även en matlåda idag! Kan ju meddela här att risotto är något av en favoritmat för mig sedan vi var i Italien i somras :)

Nu ska jag ta mig en dusch!
Ha en bra dag

/ Emma.

SH-bam och svett

Tjoho

SH-bam var riktigt roligt pch svettigt, dansinspirerat och pulshöjande! Ett pass ni måste testa om ni gilar dans :) Jag kommer absolut fortsätta och gå på det!



Efter träningen följde Lina med hem. Vi har ätit mat och sitter nu i soffan och myser och dricker te. Hon blir kvar över natten, syskonmys

Kram / Emma.

Lunchlådan äta upp

Hej vänner ♥

Idag började jag på Sats klockan tolv och har haft fullt upp hittills då jag sprungit runt ute på gymmet och fixat och donat! Nu äter jag lite lunch för att sedan stå lite i receptionen, där blir det lugnare! Lite senare ska jag testa SH-bam, ska bli så skoj! Lina och Kristin kommer hit och kör också, kul!

Dagen lunch är wok med keso och kalkonbacon!


Mysmorgon

God morgon på er

Idag har vi haft sovmorgon plus mys i soffan jag och Pelle. Det händer inte så ofta att vi äter frukost tillsammans nu, men när vi väl gör det tycker jag att det är så himla mysigt! Lite tända ljus, en mysig filt och nyheter på tv:n  Låter jag gammal nu? Haha!









Per åt gröt som vanligt. Själv gjorde jag en proteinfruktyoghurt på kvarg och yoghurt mixat med banan, jordgubbar och mango. Toppade den med kokosflingor och russin. Till det blev även en hembakad dinkeltekaka med ost och ett kokt ägg!

Vad åt ni till frukost idag?

Kram / Emma.

Dinkeltekakor

Hej vänner

Halv åtta sprang jag iväg i morse och har precis trillat in genom dörren efter en kanondag med praktik och examensarbete. Jag stod själv i receptionen idag samt ringde och bokade in massa kunder på träningsvägledning. Det var ungefär vad jag hann med innan jag mötte upp Viktoria inne i stan, hämtade en bok på bibblan och åkte hem till henne och åt lunch. Sen har vi suttit med examensarbetet hela eftermiddagen. Enkäten med följebrev är klart och vi har så smått börjat på uppsatsen!

Som jag nämnde igår hade jag bakstuga här hemma under kvällen och det blev både en GI-limpa samt dinkeltekakor med linfrö att fylla på frysen med. Recept på GI-limpan hittar du här. Recept på dinkeltekakor hittar du nedan :)



Ingredienser:
5 dl vatten
1 dl rapsolja
2 msk sirap
50 gram jäst (jag använder torrjäst)
1 dl linfrö
5 dl rågmjöl
5-10 dl dinkelsikt
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor

Blanda rågmjöl, linfrö, salt, brödkryddor, jäst och 5 dl dinkelsikt. Värm vatten, olja och sirap till fingervarmt och häll i mjölblandningen. Blanda och fyll på med dinkelmjöl till degen blir smidig. Låt jäsa under bakduk 40 minuter. Baka sedan ut till tekakor som får jäsa ytterligare en halvtimme. Nagga bröden och pensla med vatten. Grädda i ugenen på 125 grader i 6-8 minuter. Klart!

Nu ska jag fixa något att äta till middag och sen blir det en kvällspromenad med min syster Lina som jag inte umgåtts med på evigheter känns det som!

Kram på er / Emma.

Morgonträning

God morgon hörrni ♥

Har ni sovit gott? Det har jag och var uppe med tuppen idag! Jag är på Sats och ska köra lite styrka innan praktiken börjar klockan nio. Det blir kortdag här då jag och Viktoria ska jobba med examensarbete i eftermiddag!

I eftermiddag får ni kika in igen om ni är intresserade av ett brödrecept jag bakade igår! Gick lite på känn, men jag tror jag kommer ihåg på ett ungefär!

Ska ni träna något idag? Ett tips! Gå UT och rör på er under vackra vädret! Ni kommer både bli gladare och må bättre om ni kommer ut en sväng ;) önskar er alla en bra dag!


Fynd från hälsomässan

Hej snyggisar

Som jag nämde förut fick jag med mig två påsar hem från hälsomässan som vi var på under förmiddagen idag. Den första var en goodiebag från Paulúns innehållande en juice, en smoothie, en bar, två smakprov på nya muslin, en musli, lactiplus och två böcker - för 250 kr. Egentligen kostade allt 200 kr, men jag valde att byta ut mina böcker till två andra och la därför på en femtiolapp. Jag kände att boken Magbesvär var något för mig samt en bok om näringslära vid träning. Ska bli spännande att testa Lactiplus samt läsa boken och se om jag kan göra något åt min krånglande mage!

Den andra påsen innehöll lite hudvårdsprodukter från Rapsodine - en rengöringscreme, en ansiktscreme samt en duscholja. Sen jag blev allergisk har jag endast använt vatten och decubal original clinic creme i ansiktet. Nu har jag iallafall något att tvätta bort sminket med. Ska bli spännande att prova dessa produkter!













Kram / Emma.

Ikväll ska jag baka

Hejsan ♥

Sitter nu på tåget mot stan igen efter en mycket bra helg uppe i skogarna! Svärmor skämde bort oss även idag med en fantastiskt god middag bestående av älgstek, potatiskaka och kantarellsås. Sen en underbar chokladglass och bär till efterrätt! Mmm :) Pelle blir kvar i Sunne till imorgon, men själv börjar jag praktiken tidigt imorgon så jag fick åka ner själv idag! Jag tänker ägna kvällen åt att baka bröd och fixa lite i lägenheten. Blir mysigt det! Fick med mig två påsar från hälsomässan förut också som ni ska få se sen! Är riktigt nöjd med dagens köp :-)

Dagens middag - varmrätt och efterrätt!


Söndagsplaner

God morgon fina läsare ♥

Hur mår ni? Hoppas att ni haft en bra helg!

Jag, Pelle och svärmor är nu påväg till sparbankshallen i Sunne på hus-, hem- och hälsomässan som hålls här under helgen! Ska bli mysigt :)

Vad har ni för planer idag?

Kram / Emma.


Heja Top Cats

Hello ♥

Under eftermiddagen tog jag tåget ner till Sunne och har nu fått och god tvårätters middag här hemma hos svärföräldrarna! Ikväll blir det tv-mys till melodifestivalen och vi ska heja på TOP CATS, hör ni? Ring och rösta på våra Torsbykillar. Hur roligt vore det inte att se dem vinna? Just det, ring sa jag :) trevlig lördag på er mina vänner!

Heja Top Cats!!!


Svettigt värre

Hej vänner ♥

Efter en förvånansvärt lång sovmorgon (blev sent igår) slängde jag i mig en snabb frukost och åkte till farmor en sväng och hälsade på, sen gymmet för ett intervallpass på spinningcykeln och lite core. En riktig urkörare blev det då jag låg nära maxpuls på slutet, så himla underbart! Ny sitter jag hos mormor och morfar och äter lunch och tittar på skidor. Vi hejar på Matts och de andra svenskarna som det går bra för idag! Kul :)

Redo för ett pass på cykeln!


Gravidas träningsguide

Hej vänner ♥

Jag sitter på tåget mot Torsby och läser "Gravidas träningsbok" av Cia Larsson (som är min handledare på praktiken nu). Eftersom 2012 innebär babyboom samt att gravida och träning är ett område jag är väldigt intresserad av tog jag chansen att läsa den! Finns massa bra tips och jag tänkte eftersom det är så många gravida där ute nu kanske jag har någon sådan läsare? ;-) tänkte att jag skulle ägna några inlägg till att skriva lite om träning och tips under graviditeten från Cias bok! Är ni intresserade av att läsa hela från ni köpa den, annars kan ni läsa lite här :-) vad tror ni om det?

Ikväll står det alltså personalfest på agendan och det ska bli så himla mysigt att träffa mina godingar till arbetskamrater utanför jobbet! Det blir mat, spel och alkohol antar jag! Själv kommer jag hålla mig nykter (halsbrännan och magproblemen, annars hade ett glas rött suttit fint)!

Boken heter: Gravidas träningsguide - för dig som fött barn eller är gravid


Gröt för magen

God morgon

Jag tänkte försöka sova lite längre även idag, men när klockan slog sju låg jag klarvaken och utvilad. Gick därför ut på en morgonpromenad, vilket var ett tag sedan. Men det är så himla skönt att komma ut och få frisk luft. Det spelar ingen roll hur mycket man än rör på sig eller tränar, om man gör det inomhus, för man blir ändå inte lika pigg som man blir av att komma ut och få frisk luft. Det är härligt att kicka igång dagen på det viset!

När jag kom tillbaka blev det veckans femte grötfrukost i form av molinogröt. Det är en gröt som är otroligt bra om man har promlem med magen och svårt att gå på toaletten. Men även bra för en mage som fungerar som den ska. Hade inte testat den innan, men den var himla god. Finns ett grundrecept som jag utgick från, men ändrade såklart endel! 









Igår kväll la jag 1 msk russin, två klippta katrinplommon, 2 msk havrekli, 2 msk linfrö i 2,5 dl vatten i blöt i en kastrull. I morse kokade jag upp det, saltade lite och strödde i 1/2 dl grovt rågmjöl. Serverade med keso, hasselnötter, cashewnötter, banan, kiwi, blåbär och kokosflingor (tror jag snöat in lite på kokos, hihi, men det är ju så gott). Serverade sedan med mjölk!

Nu ska jag fredagsstäda och packa väskan inför helgen innan jag ska bege mig till Sats. Åker direkt till Torsby efter praktiken för att umgås med mina arbetskompisar från Eken ikväll. Mysigt ska det bli!

Ha en bra dag!

Kram / Emma.

Mot målet

Tjoho

Idag fick jag hjälp av en PT med chinsen. Har stått still där ett tag, men med hjälp av ett gummiband så klarade jag att göra mina första chins idag. Så himla glad är jag! Fast har ju fortfarande hjälp så jag får fortsätta träna och sträva efter mitt mål. Eftermiddagen på Sats har varit lugn, men rolig! Jag har stått med Bea i receptionen och lärt mig massor! Den sista timmen ägnade jag åt yoga, så himla skönt! Nu har jag precis kommit hem, kokat en kopp te och gjort några finncrisp med ost och ska mysa lite med min älskling till Biggest Loser :)

Kram till er / Emma.

Fint på väggen

Hej

Kom på att jag alldeles glömt bort att visa mina nya tavlor som jag satt upp här hemma i tvrummet.



Det är ingen bra bild, men ni ser på ett ungefär iallafall. De två bilderna till höger är från Australien. Den till vänster är från Italien. Emelie har tagit bilden till höger och de andra två har jag tagit. Så himla kul att ha egna verk på väggen :)

Lina har varit här och lämnat massa jeans och chinos till mig. Weiii! Nu är garderoben påfylld! Nä, nu är det dags att packa väskan och åka bort till sats. Jag tar bussen idag då det är riktigt skitväder ute! Blä för snö!

Hörs ikväll!

Kram / Emma.

Nypongröt

God morgon sunshines

Jag tog en sovmorgon idag då jag gått upp tidigt hela veckan. Det var väldigt skönt att jag orkade sova ända till halv åtta :) Nu har jag precis fått i mig en supersmarrig frukost - nypongröt - och sitter och funderar på hur jag ska lägga upp dagen!









Koka en portion havregrynsgröt och rör ned en msk nyponpulver. Servera med banan, kiwi, pumpakärnor, riven kokos och klippta plommon!

Dagen igår var kanonbra! Jag trivs redan som fisken i vattnet på SATS och vill knappt gå hem när det är dags. Zumban igår var roligt, dock inte så jobbig som jag trodde att det skulle vara, men kul var det! När jag kom hem hade min älskling lagat en god köttfärssås till middag och sen blev det mys resten av kvällen, det lilla som var kvar!

Idag börjar jag inte förrän fyra och går sedan kvällen. Har en hel del litteratur att läsa in till examensarbetete + ett träningspass att utföra. Antar att det blir en lugn förmiddag i soffan nu och sen gymträning på sats innan jag börjar. Det låter som en bra plan ;-)

Ha en bra dag!

Kram / Emma.

Du är välkommen

Hej 

Jag fick en fråga angående massagen och jag tänkte att jag svarar på den här ifall ni är fler som undrar!

"Ååh vad skönt, kan du inte skriva hur mycket du tar. Får vem som helst komma hem till dig"?

Jag har ju under hösten utbildat mig till massör inom klassisk och taktil massage och har nu en liten "studio" här hemma där vem som helst är välkommen att bli masserad. Eftersom jag har studion här hemma i vardagsrummet har jag nu lite billigare priser - 30 minuter för 150 kr och 60 minuter för 300. Är ni intresserade? Hör av er till mig via mailen - [email protected] eller via telefon - 0703701941.

Kram / Emma.

Kokosgröt ♥

God morgon

Åt kokosgröt till frukost idag. Jag är en riktig kokosälskare så för mig var den här smaken en resa till himlen, så himla god :D







Koka 1 dl havregryn, 1/2 dl kokosflingor, 1 dl mjölk och 1 1/2 dl vatten. Servera med keso, banan, kiwi, ananas, hasselnötter, mandel, tranbär och mjölk!

Idag blir det en lång förmiddag på universitetet med tid för examensarbetet. I eftermiddag ska jag vara på SATS och sen ikväll blir det ZUMBA!

Ha en bra dag kära ni!

Kram / Emma.

Vilostund

Hej vänner ♥

Jag har haft en kanondag på praktiken idag! Jag har varit med Lena på träningsvägledningen ute i gymmet, tagit emot lite kunder i receptionen och träffat massa underbara, glada människor! Blev lite trött nu när jag kom hem (gick upp sex i morse) så jag la mig i sängen med lite lugn musik i öronen för att koppla av och vila en stund! Nu känner jag att jag fått tillbaka lite energi och ska snart sätta igång med ett bak och sen matlagning. Idag är det tisdag och såklart väntar spinning ikväll :)

Tummen upp för dagen!


Till dig som vill bli fysisk aktiv

Hej fina läsare

Nu blir det lite träningssnack!

Det dagliga livet ställer allt mindre krav på oss och vardagsmotionen minskar allt mer – vi tar bilen istället för cykeln och hissen istället för trappan samtidigt som våra jobb blir alltmer stillasittande. I Västerbotten har man gjort en studie på 16 000 personer som visade att 4 000 av deltagarna aldrig var fysiskt aktiva. Alltså en ¼ av alla deltagare hade inte ens en tanke på att röra på sig. Ett problem? Ja. Med fysisk inaktivitet kommer en rad biverkningar i form av övervikt och sjukdomar. Vi människor är ju skapta för att röra på oss – musklerna vill arbeta och framförallt hjärtat behöver få jobba lite hårdare ibland.


Så varför tjatar jag om det här nu då
? Jo – idag ser det ut så här i Sverige – lite mer än 40 % av alla män är överviktiga och ungefär 25 % av alla kvinnor. Enligt Staten folkhälsoinstitut är orsaken till detta, förutom dåliga matvanor den växande fysiska inaktiviteten. Vi behöver jobba med människor och få dem att börja röra på sig, må bättre och tycka att det är roligt!

Med ett fysiskt aktivt liv kommer allt bli så mycket enklare – kroppen och själen mår bra av att människan rör på sig. Visste ni att om ni rör på er kommer kroppen att utsöndra endorfiner – som är ett lyckohormon och som får oss att må bra?! Den som väljer en aktiv livsstil kommer få många positiva hälsoeffekter på köpet – det är nämligen ett mycket gott skydd för människan och den allra viktigaste friskfaktorn. Du kommer bli piggare på dagen, sova bättre på natten, känna dig gladare och få bättre immunförsvar. Samtidigt kommer risken för skador och sjukdomar som benskörhet (eftersom vi får ett starkare skelett), diabetes, cancer och hjärtkärlsjukdomar (höga blodfetter och högt blodtryck) att minska. Och såklart kommer risken att drabbas av övervikt att minska!

Nu har jag tjatat nog om detta och tänkte skriva lite om det jag ville komma till :) Till dig som inte rör på dig och känner att du vill komma igång har jag här lite tips att tänka på:

  • Jag vill först och främst trycka på vardagsmotionen – den är så viktig och den mest grundläggande stenen för din hälsa. Cykla/gå till jobbet/skolan, gå i trappor, ställ bilen längst bort på parkeringen, gå av bussen en hållplats tidigare, lek med barnen – ja listan kan göras lång!
  • Ha ett långsiktigt mål att fokusera på och sätt upp olika delmål att nå på vägen. En sak att tänka på är att sätta SMARTA mål. Målen ska vara Specifika, Mätbara, Anpassade, Realistiska och Tidsbestäma.
  •  Planera din träning – det är då större chans att den blir av.
  • Belöna dig själv – t.ex. när du uppnått ett delmål, köp då den där snygga träningströjan som du längtat efter, gå på bio eller unna dig något extra, varför inte en massage hos mig? :)
  • Ta det lugnt i början och öka träningen succesivt.
  • Hitta din träningsform och ha roligt när du rör på dig!
  • Hitta en kompis och motivera varandra!

Tycker att Aktivitetspyramiden gör sig bra här



Aktivitetspyramiden bygger på principen att de aktiviteter som ligger längre ned i pyramiden utförs oftare och med lägre intensitet än de aktiviteter som ligger högre upp. Aktiviteter högre upp i pyramiden ger även förbättring av kondition, styrka och rörlighet.

Lycka till!

Kram / Emma.


Kakaogröt

God morgon

Kakaokröt blev dagens frukost. Riktigt smaskigt och en bra uppladdning inför dagen!





Kokade en portion havregrynsgröt med en matsked chiafrön och en matsked rå kakao och lite salt. Serverade med banan, kiwi, en stor klick meelhavsyoghurt, mandel och cashews.

Nu ska jag packa väskan och ta en promenad bort till SATS Färjestad. Pirrigt i magen inför dagen!

Ha en bra dag!

Kram / Emma.

Full dag

Hej fina ni ♥

Har nu haft en bra dag?

Det har varit fullt upp hela dagen! Jag tog mig en promenad till SATS där vi fick börja med att göra lite övningar och uppgifter för att lära oss mer om SATS, hur de jobbar och vad de står för. Lärorikt! Vi har fått orangea tröjor med namnbrickor att bära under praktiktiden, fått schema för veckan och planerat lite för vad som komma skall. Full av energi körde jag därefter ett pass på gymmet för att sedan hoppa på bussen till Viktoria. Vi har under eftermiddagen varit effektiva och börjat lite på enkäten samt letat artiklar till uppsatsen. Det känns ju riktigt bra!

Nu har jag och älskling precis avnjutit middagen med tända ljus. Jag ska hoppa i duschen, göra en kopp te och slappa resten av kvällen. Imorgon börjar jag åtta och ska vara med på träningsrådgivningen hela förmiddagen så det blir nog en tidig kväll för mig!

På promenad längs älven till Färjestad! Underbart väder och så himla fin promenad!


Vanilj- och kardemummagröt

God morgon fina läsare

Måndagens gröt blev en vanilj- och kardemummagröt med massa gott på!







Kokade en portion havregrynsgröt och smaksatte med vaniljpulver, kardemumma och lite salt. Serverade med keso, blåbär, klippta katrinplommon, cashewnötter, kiwi och mjölk såklart!

Ska vara på SATS klockan tio så ska börja göra mig iordning nu. Det är kortdag idag, men imorgon drar det igång på riktigt!

Kram / Emma.

Ett spännande paket

Tjoho

I fredags fick jag ett fint paket på posten. Jag gjorde förra veckan min första beställning från Råvarubutiken och har nu fått hem rå kakao, chiafrön, vaniljpulver och nyponpulver.









Kakaon kan du läsa om här.
Chiafröna kan du läsa om här.
Vanlijpulvret kan du läsa om här.
Nyponpluvret kan du läsa om här.

Jag har här med fått massa ny inspiration och tänker under veckan ha gröttema med olika smaker till frukost. Spännande va? Självklart lägger jag upp recept!

Nu ska vi kila iväg till Vedugnen för att få lite mat i oss.. undrar om det blir en pizza dagen till ära?! :)

Kram / Emma.

Tåget mot stan

Hello

Nu sitter jag och Linisen på tåget mot våren och stan igen. Hemma i Torsby har det varit kallt och snön ligger än på marken och det känns fortfarande som det är lite vinter! Efter mina vilodagar från träningen har jag nu fått tillbaka massa ny energi och jag riktigt längtar efter att få en riktig genomkörare i form av träning. Vi får se hur jag ska lägga upp schemat nu. Jag har ju fortfarande ett mål inom styrketräningen att nå samtidigt som jag knappt kan vänta med att sätta igång med löpningen. Åh, dessa soliga träningsfria dagar har givit mig så mycket ny kraft och glädje att jag knappt kan sitta still. Och imorgon börjar praktiken. Jag är nervös och har massa fjärilar i magen. Fasiken vad kul det ska bli!

I eftermiddag kommer svärmor på massage och sen blir det middag med dem och de andra Ehrencronapojkarna med flickvänner på Vedugnen. Myisgt!

Kram på er / Emma.

Vasaloppsmorgon på jobbet

God morgon på er ♥

Här har jag haft en lugn och skön natt på jobbet, härligt! Nu har jag gjort iordning frukost och sitter och kikar på Vasaloppet, mysigt :)


Inspiration - vandring

Hej vänner

Nu har det dragit i restarmen lääänge och jag sitter på jobbet och drömmer mig bort lite!



Kilimanjaro, Tanzania



Eiger, Schweiz



Ganesh Himal, Nepal



Mount Everest, vandra till Base camp



Milford track, Nya Zeeland



Jotunheimen, Norge



Huascaran, Peru



Queen Charlotte Track, Nya zeeland



Borgafjördur, Island



Yerupaja, Peru



Rila- och Pirinbergen, Bulgarien



Aconcagua, Argentina





Mount McKinley, Alaska

Åh, vad jag är sugen! I sommar blir det iallafall Kebenekajse för oss! Blir ni också lika sugna som jag?! :)

Tidig morgon i Torsby

God morgon hörrni ♥

Hoppas att ni hade en bra fredagskväll! Här hade papsen lagat en underbar middag som vi åt länge med en glas rött till. Sen blev det mys med godis och gamla filmer från förr ♥

Idag vaknade jag redan vid sex och var pigg och utvilad. Sov så himla skönt utan att vakna en enda gång inatt :) Det blev därmed en lite längre morgonpromenad i det fantastiska vädret som är. Torsby är så lugnt och fridfullt och ger mig mental styrka, vilket kan behövas inför det långa arbetspasset jag har framför mig! Min familj har åkt iväg till Branäs för en heldag i backen och jag är väl ganska bitter för att jag ska jobba idag får jag väl erkänna! Men men, jag fick ju min promenad iallafall :)

Önskar er en bra lördag och bjuder på en bild från dagens morgonpromenad! Kram på er ♥


Jobbhelg

Hej vänner ♥

Hoppas att ni haft en bra dag! Jag har anlänt i Torsby efter en ganska intensiv dag. Arbetsintervjun gick bra och likaså handledarträffen. Jag ser fram emot att börja med examensarbetet, det ska bli spännande och så himla lärorikt :)

Nu ska vi åka en sväng till mormor och morfar innan vi ska hem och äta mat med familjen! Längre sen vi hade fredagsmys ihop så det ser jag fram emot. Imorgon står en 24-timmars jobbpass på schemat!

Ha en bra kväll!

Kram / Emma.


Arbetsintervju och handledarträff

God morgon snyggisar

Fredagsfrukost i form av kokt ägg, keso, GI-limpa med makrill, apelsinklyftor och grönt chaite!









Nu ligger frukosten fint i magen. Jag är redo för arbetsintervju och sedan handledarträff på universitetet!

Ha en bra dag :)

Kram / Emma.

Lasagne

Hej kära ni

Jag har haft en otroligt bra eftermiddag! Jag och Viktoria satt på balkongen i flera timmar och har bland annat börjat fila på lite enkätfrågor till våran undersökning. Sedan gick vi en promenad runt älven. Så himla underbart väder att jag bara vill hoppa av lycka!

Idag stod det lasagne på matsedeln. Jag har inget direkt recept som jag går efter när jag gör lasagne utan improviserar lite varje gång och oftast blir det väldigt bra och väldigt gott!







Stek en gul lök och köttfärs i smör. I med riven morot, tomatpure, chilisås, krossade tomater, pressad vitlök, salt, peppar, chilipulver, paprikakrydda och pizzakrydda. Gör en redning på smör, mjöl och mjölk. Salta och peppra och häll i riven parmesanost. Varva lasagneplattor med köttfärs och ostsås. Avsluta med att toppa med ost och lite extra peppar och pizzakrydda. Servera med goda grönsaker och ketchup!

Hur gör ni lasagne? :)

Nu ska jag förbereda mig för morgondagens arbetsintervju. Skriva ut CV, personligt brev osv.

Kram / Emma.

Balkongplugg på G

Tjoho ♥

Sitter ute i solen och pluggar muskler! Pm:et är inlämnat och jag inväntar du Viktoria för lite plugg och sol på balkongen. Så himla underbart!


Tvätt och långfrukost

God morgon

Det är så underbart att vakna upp och få solen i fejset. Det där löjliga leendet jag lägger på mig då försvinner lixom inte på hela dagen.

Dagen frukost blev egengjord proteinyoghurt (200 gram kvarg, en halv banan och en dl jordgubbar), en dinkelsmörgås med smör, ost och salami samt en kopp grönt chaite.









Nu är vi snart klara i tvättstugan och frukostmyset är avklarat.Dags att ta tag i torsdagsplanerna!

Ha en bra dag!

/ Emma.

RSS 2.0