Jordnöten

Hej vänner

Trots att det är en ny vecka så fortsätter jag med lite nötinlägg här på bloggen. Det är ju fortfarande några nötter kvar som jag tycker är viktiga att ta upp! Idag kör vi jordnöten :)



Jordnöten är faktiskt ingen nöt, utan en baljväxt, men för den som tål den har den flera bra egenskaper ändå. Jordnöten är proteinrik och innehåller resveratol som är en antioxidant som man bland annat tror kan skydda mot Alzheimer's sjukdom. Även jordnöten är en bra källa till vitamin E, magnesium och järn, samt innehåller små mängder kalcium, zink och tiamin. Dock innehåller jordnötterna ofta mycket salt (som ni kan se på bilden ovan fann jag inga osaltade här nere i lillbutiken hos mig) och det bästa är att äta dem osaltade eftersom mycket salt i kosten kan ställa till problem med högt blodtryck osv. Men att äta salta nötter någon gång då och då går bra och jag anser att jordnötterna är ett mycket bättre alternativ till chips eller ostbågar! :)

Själv äter jag inte så mycket av själva jordnötterna, utan får i mig dem i form av jordnötssmör. Jordnötssmöret kan man göra mycket gott med - ha i smoothie, gröt, på smörgås, i pannkakor/plättar, till pannkakor/plättar, ja med att att använda fantasin kommer man långt! Jag använder Kung Markattas jordnötssmör utan salt!



Kram / Emma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0