Chokladmuffins med nutellatopping

Hej 
 
Idag har jag bakat chokladmuffins som jag ska bjuda familjen på till efterrätt ikväll. Receptet kommer från Annies fina blogg. Jag har testat flera av hennes recept nu, och de är himlans goda. Kika in på hennes blogg ni med!
 
Chokladmuffins med nutellatopping!
 
 
 
Ingredienser:
1 burk stora vita bönor
1 dl pumpapuré
1/2 dl sötning (jag hade kokossocker)
2 msk kakao
2 msk kokosmjöl
2 äggvitor
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Stavmixa bönorna till en smet och blanda ihop med övriga ingredienser. Klicka upp i sex muffinsformar och grädda i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna. Servera med nutellatopping och kanske en klick grädde!
 
Nutellatopping: blanda ihop 1 dl para- och cashewsnötsmör (<--klick) med 2 mak kakao, 1 mosad banan, 1 dl kvarg och 2 krm vaniljpulver.
 
 
 
Hoppas att ni får en fin fredagskväll mina vänner 
 
Kram / Emma.

Svar på frågor

God morgon vänner 
 
Fredag är äntligen här, underbart! Själv ska jag tillbringa helgen hemma i Torsby hos mina föräldrar, både med jobb och advetsmys! Det ser jag fram emot. Har en dag i Karlstad med massa fix innan jag hoppar på tåget norrut - och det varkar bli en fin dag! Termometern visar minus och himlen är blå :)
 
Ni är många som frågar mycket och det är jättekul! Jag försöker hinna med och svara så gott det går, och även om det tar sin lilla tid så är jag noga med att svara på allt. Antingen så hamnar de i ett inlägg på bloggen eller så svarar jag i kommentarsfältet (mest i kommentarsfältet). Men nu har jag valt att ta upp två frågor som jag fått flera gånger.
 
"Ser ut som en härlig vecka! Jag har en fråga till dig: Tränar du kondition? Och har du utövat någon sport någon gång (-vilken är din favoritsport?) Tack för en fin blogg!"
 
Jag älskar att konditionsträna i alla former och har gjort det länge! Idag är det för det mesta löpning, spinning, stavgång, promenader och fjällvandring som gäller. Under vinterhalvåret lite skidor också. Under hösten har jag haft en överansträngningsskada i framsida lår och därav har konditionsträningen blivit lidande. Nu har jag dock återhämtat mig och ska försöka komma iång med löpningen igen (har börjat så smått). 
 
Hela min uppväxt har präglats av olika sporter - framför allt skidor och rytmisk gymnastik. När jag började komma upp mot tonåren blev det dock för mycket med två sporter då båda två krävde ganska mycket tid och träning och jag valde det som var roligast - gymnastiken. Under flera år var jag med och tävlade i Sverigeeliten, och det gick bra. Jag kom som bäst 4:a i trupp SM och 7:a i individuella SM. När jag var sexton började jag danslinjen på gymnasiet och jag valde att sluta med gymnastiken, pga. av olika orsaker. Tre år av dans följde och därefter ökade intresset för gymträning, löpning, gruppträning och liknande. Där är jag fortfarande idag. 
 
Bild från en dansuppvisning - dec - 07
 
Favoritsporten att utöva idag är löpning - ingen träning ger så härliga endorfinkickar som löpningen gör. När jag ska kolla på sport är det dock friidrott som är storfavoriten hos mig!
 
"Hej Emma! Jag har följt din blogg ett tag och jag har en fråga. Jag lägger ofta min vikt lite för långt bak på benen så att mina knän översträcks åt fel håll, både till vardags och när jag tränar. Har du något tips på övningar man kan göra för att stärka upp knäna så att man slutar med det? Är rädd för att jag sliter ut mina knän"
 
Svaga, instabila knän är ganska vanligt och det är många som skulle behöva jobba med att stärka upp de inre musklerna i sina knän. Bra att du har tagit initiativ till att vilja göra något åt det - det kommer hjälpa dig att förebygga skador. Försök att hela tiden vara medveten när du står och tränar och lägg fokus på att inte översträcka. Stärk upp knäna genom göra instabila övningar där du står på t.ex. balansplatta/ balanskudde och gör knäböj/ utfall eller bara balanserar till en början. 
 
 
 
Därmed önskar jag er en trevlig fredag!
 
Kram / Emma
 

Julkalender på bloggen

Hej vänner 
 
Jag har under de senaste veckorna fixat en överraskning till er - en julkalender här på bloggen innehållande massa rolig inspiration till hälsa. En slags hälsokalender skulle man väl kunna säga! Varje dag klockan 06.00 kommer ett tidsinställt inlägg upp till er med en utmaning tillhörande den dagen. Hur låter det? :)
 
 
Utmaningarna kommer att handla om allt från träning och kost till mental hälsa.
 
Kommer ni vara med?
 
Kram / Emma.

Kokosgryta med tonfisk, champinjoner och broccoli

Hej kära ni 
 
Hur mår ni? Visst är det härligt att det börjar närma sig jul? Jag tycker genast att jag känner mig lite piggare och gladare när jag vet att vi får lysa upp vintermörkret med alla juleljus. Som ni ser i bakgrunden har jag fått upp julgardinerna i veckan, jag har dock inte tjuvstartat med att tända några stjärnor eller ljus - nej det håller jag stenhårt på första advent :) Men julstädningen och pyntet är gjort och jag är redo att starta julmånaden - älskar julen!
 
 
Dagens middag blev ett sånt där enkelt släng ihop - men inte mindre gott för det. Killen var först skeptisk till tonfisk, men det slutade med att båda två skrapade grytan för att det var så gott! Hehe.
 
 
Ingredienser:
200 gram tonfisk
10 champinjoner
1 broccolihuvud
1 burk kokosmjölk
1-2 tsk curry
Örtsalt, chilipeppar och svartpeppar
 
Skiva champinjoner och skär broccolin i mindre buketter. Stek champinjoner, broccoli och tinfisk tillsammans i kokosolja. Krydda och häll sedan på kokosmjölk. Låt puttra en stund. Servera med ris/ quinoa/ bulgur/ mathavre eller liknande.
 
 
Nu ska jag fixa lite inför imorgon då jag har lite företagsplanering på agendan!
 
Kram / Emma.

Gör din egen apelsinjuice

Hej 
 
 
Vintertider innebär goda, saftiga och söta apelsiner och du kan enkelt göra din egen apelsinjuice. På så vis få du en alleles egen färskpressad juice sprängfylld av fina c-vitaminer och antioxidanter
 
Fasligt gott.
 
Halvera apelsinerna och kör dem i en citruspress. Häll upp juicen i en flaska - släng ned fruktköttet också om du gillar det. Förvara flaskan i kylen, drick och njut med en isbit eller två
 
Kram / Emma.

Choklad- och jordnötsgröt

God morgon 
 
Jag har startat torsdagen med en kylig morgonpromenad följt av soffrukost med min kärlek till en avsnitt av Grey´s :) Frukosten idag bestod av choklad- och jordnötsgröt. Mumsmums!!!
 
 
 
Ingredienser:
1 dl havregryn
2 dl vatten
1 mosad banan
1 msk jordnötssmör
1 msk kakao
1 äggvita
salt
 
Koka havregryn tillsammans med jornötssmör, kakao och salt. Röra sedan ner mosad banan och äggvita - rör runt tills bananen och äggvita försvinner. Jag toppade gröten med krossade linfrön, kokos, frusen banan, blåbär, torkade tranbär och mandelmjölk.
 
 
Nu ska vi dra igång med veckosträdning här hemma och få upp alla julsaker inför första advent. Vi kommer vara hemma hos våra föräldrar i helgen och sen jobbar jag hela nästa vecka så därför åker det upp lite tidigare.
 
Kram / Emma.

Finfin kväll

Hej finisar 
 
Jag och Pelle har tillbringat kvällen hos min syster och hennes pojkvän. Det bjöds på god mat, tända ljus och mys i vintermörkret. Fin kvalitetstid som livar upp och ger energi. Underbart 
 
Det bjöds på hemgjorda pommes, egengjord kebab (mums alltså!), egen kebabsås och en smaskig sallad.
 
För övrigt så har dagen bara flugit förbi. Efter gofikan med Ida hade jag massagekund följt av lite datorjobb. Det är många tankar om vad jag ska göra med PT-utbildningen som snurrar runt i huvudet nu. Jag vill så mycket, men vet inte riktigt vart jag ska börja. Nu har jag börjat så smått iallafall. Men jag känner ingen stress - jag vill hinna landa, andas och ta vara på tiden här och nu. Och det är så spännande och kul att smida planer :)
 
Hoppas att ni haft en fin kväll ni med!
 
Kram / Emma.

Förmiddagsgym och gofika

Hej 
 
Jag har varit på gymmet och trängts med pensionärerna under förmiddagen idag. Eller trängts och trängts, jag höll ju till bland de fria vikterna och pensionärerna satt mest i maskinerna samtidigt som de socialiserade med varandra. Jag älskar att se de glada gamlingarna på gymmet - det riktigt skiner om dem när de får komma ut och röra på sig och samtidigt träffa andra människor. Det tror jag är väldigt viktigt när man kommer upp i åren - viktigt för livskvaliteten
 
Jag körde ben idag igen. Körde lite spänst och explosivitet, nötte djupa knäböj och marklyft samt avslutade med benpress och excentriska tåhävningar. Grymt trött i benen nu igen - men som vanligt älskar jag det!
 
Nu har jag dukat upp för gofika här då min vän Ida kommer på besök. Jag har gjort pepparkaksmuffins med lingonfrosting (<--klick) ännu en gång då hon önskade få smaka några av mina nyttiga muffins/ cupcakes. Pepparkaksmuffinsarna är helt klart de godaste, så jag valde att göra dem!
 
 
Kram / Emma.

Du är fantastisk

God morgon ♥

Har du sagt till dig själv att du är fantastisk idag? Om inte - gör det, för det är du!!!


Kycklinggratäng med kokos, tomat, sötpotatis och aubergine

Gokväll 
 
 
Det blev middag framför tv:n idag. En smaskig kycklinggratäng med kokos, tomat, sötpotatis och aubergine, tända ljus och ett avsnitt av Grey´s. Låter inte som jag gör så mycket annat än att se på Grey´s. Hehe. Men lite annat gör jag ju faktiskt. Jag tränar, lagar mat, bakar och äter också. Och idag fick jag mig även en urskön ansiktsbehandling - det ni!
 
 
Ingredienser:
2 kycklingfileér
1 aubergine
1 stor sötpotatis
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
150 gram fetaost
2-3 msk pesto
Färsk basilika
1 kycklingbuljong
1 msk kokossmör
Örtsalt
Svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i småbitar och stek den sedan i olja. Salta och peppra. Häll på kokosmjölk, krossade tomater och pesto. och smula i fetaost, basilika, kokossmör och kycklingbuljong. Skiva sötpotatis och aubergine tunt. Smörj en ugnsform med olja och varva sedan aubergine, sötpotatis och kycklingsåsen med varandra. Avsluta med att smula över fetaost. Grädda i ugnen i 30-40 minuter.
 
 
Resten av kvällen ska jag ägna åt lite plugg!
 
Kram / Emma.

Pumpapannkaka

Hej snyggisar 
 
Som jag nämnde har Annie gjort massa spännande recept med pumpapurén under de senaste veckorna. Till lunch idag slängde jag ihop hennes variant på pumpapannkakor - snodde receptet rakt av och gud så gott det var tillsammans med den fluffiga kokos- och jordgubbsglassen. Sssssmarrrrrigt!
 
 
Pumpapannkakor (1person): vispa ihop två ägg med 2 msk pumpapuré, 1 msk mandelmjöl och 1/2 tsk fiberhusk. Låt det svälla i några minuter och stek sedan två lagom stora pannkakor på medelhög värme. Servera med kokos- och jordgubbsglass.
 
 
Kokos- och jordgubbsglass gör du genom att mixa 1/2 dl kokosmjölk med 1/2 frusen banan, 2 dl frysta jordgubbar och 1/2 msk mesquitepulver.
 
 
En riktigt lyxig och fin tisdagslunch om jag får säga det själv :)
 
Åt ni också något gott? 
 
Kram / Emma.

Tisdag

God morgon 
 
Det är intressant att läsa era kommentarar på föregående inlägg om livsstilsförändringar, kul att ni delar med er!
 
Gårdagens ägnades mestadels i soffan då månadens kvinnovecka gjorde sig rejält påmind med smärtor i både mage och ländrygg. Det blev därför en lång vilodag med många avsnitt Grey´s, massa godis och en varm vetekudde på magen. Dessutom kom killen hem med rosor som bättrade på humöret lite, han är den bästa 
 
Idag är det bättre hoppas jag då dagen är full av planer. Ska börja dagen med en 60 minuters ansiktsbehandling, fixa lite saker inne i stan, äta lunch och sedan köra ett pass med Bea i gymmet. 
 
 
Har just avnjutit en finfin tisdagsfrukost i soffan framför Nyhetsmorgon. 
 
 
Kesobägaren hittar du recept på här (<--klick).
Nöt- och bovetelimpan hittar du recept på här (<--klick).
 
Nu önskar jag er en fin tisdag!
 
Kram / Emma.

Diet vs livsstilsförändring

Hej 
 
För ett par veckor sen skrev jag ett inlägg där jag berättade för er om min syn på kost och hälsosam livsstil. Har ni inte läst det kan ni göra det här (<--klick). Jag tänkte spinna vidare på ämnet kost nu igen, och ta upp ordet diet. Inlägget är framför allt riktat till överviktga personer som vill gå ned i vikt och skapa en hälsosammare livsstil.
 
När jag lyssnade på radion förra veckan pratade de om olika dieter. Och det här med dieter är alltid intressant att diskutera. Diet betyder "kosthållning", så oavsett vad vi äter, om vi vill gå upp/ ned eller stanna i vikt så är det ju en diet vi äter efter. I och med att hälten av Sveriges befolkning är överviktig är det mest dieter som hjälper oss att gå ned i vikt det pratas om. Men vilken diet är bäst, och vad är det som funkar egentligen?
 
Såhär är det ju - för att kunna gå ner i vikt måste vi ju göra av med mer energi än vad vi tar in, och alla dieter som hjälper oss med detta kommer också att få oss att gå ner i vikt, det är ganska självklart. Men hur får vi det att hålla i längden? Jag skulle vilja säga såhär - att en diet som vi inte planerar att äta hela livet kommer ju inte vara någon bra diet. Varför? Jo för att om kroppen är van en kost innehållande mycket socker och fett och helt plötsligt hamnar i svält under en period kommer den med all säkerhet att svara med att lägga på sig lite extra när den sen får i sig den "vanliga" maten som den brukar få. Det kommer alltså inte funka i längden. Du kan "banta" och gå ner i vikt hur många gånger som helst med hjälp av en diet, men återgår du till en ohälsosam kosthållning igen och kommer du med all säkerhet att gå upp i vikt igen. Tyvärr.
 
Jag ratar allt vad "dieter" och snabba metoder heter. Jag kan förstå att många kan behöva en kickstart med t.ex. soppor eller shakes till en början för att vänja sig av med dåliga kostvanor, men att ha det som en metod för att gå ned i vikt för att sedan börja äta som vanligt igen, det kommer inte att fungera. Kroppen är smartare än så!
 
Vill du ha en diet som fungerar bör du satsa på en ny livsstil. Det handlar om att göra en livsstilsförändring. Sunda, goda vanor med hälsosam och näringsrik mat, vardagsmotion och fysisk aktivitet är det som kommer hålla i längden. Att hitta en balans som får just dig att må bra. Balansen är oerhört viktig!
 
 
Tips för en hälsosam kosthållning:
  • Ät varierat och ät av allt.
  • Kolhydraterna bör vara av det långsamma (fiberrika) slaget.
  • Ät fet fisk tre gånger i veckan - och gärna vit fisk utöver detta.
  • Ät 500 gram frukt och grönt om dagen.
  • 1/2 l mejeriprodukter om dagen.
  • Drick vatten när du dricker något.
  • Var noga med proteinintaget.
  • Ät baljväxter någon gång i veckan (bönor/ linser/ ärtor).
  • Ät utrymmesmat (chips, dricka, godis, kakor, bullar, tårta etc.) endast på helger - välj då det absolut bästa du gillar och ät det i mindre mängd.
Ett annat tips är att börja med ett litet steg i taget. Tänk inte att du ska ändra allt på en gång om du ska göra en livsstilsförändrning, då kommer det inte heller att funka. Kroppen behöver tid på sig och en ny vana tar tre månader att sätta. 
 
Börja t.ex. med att:
  • Byta ut de snabba kolhydraterna till den långsamma slaget.
  • Sluta äta godis, chips, dricka osv på veckodagarna och ät en dag på helgen ist.
  • Äta grönsaker till varje måltid om du inte gjort det innan.
  • Äta mindre portioner och lägg till mellanmål om du inte gjort det innan.
  • Att träna ett par gånger i veckan istället för inget alls.
  • Vardagsmotionera så mycket du kan.
Vareftersom tiden går kan du byta ut och lägga till fler och fler saker. Om du börjar smått kan det vara lättare att hålla motivationen uppe och chansen att du faktiskt gör en livsstilsförändring ökar!
 
Kram / Emma.

Träningsdagbok vecka 47

Hej 
 
Trots en ganska trött start på förra veckan blev det en av de bästa träningsveckorna på länge! Jag känner att jag har massa energi, känner mig starkare och starkare och tycker det är grymt kul med styrketräningen just nu! All ledig tid gör att jag har massa tid att lägga på träningen för tillfället - och som jag njuter av det!
 
Måndag: Gym 60 min - helrygg, axlar, biceps
Tisdag: Gym 60 min - bröst, triceps, mage
Onsdag: Vilodag
Torsdag: Aktiv vila - 45 min kvällspromenad
Fredag: Morgonpromenad 40 min, gym 60 min - övre rygg, axlar, biceps, mage
Lördag: Morgonpromenad 30 min, gym 60 min - ben, ländrygg
Söndag: Morgonpromenad 45 min, gym 60 min - bröst, triceps, mage
 
Fick ihop hela 460 minuter, 7,5 timmar alltså - och två sköna vilodagar! 
 
Hur gick det för er?
 
Kram / Emma.

Pepparkaksmuffins med lingonfrosting

God morgon 
 
En läsare önskade tidigare under veckan ett recept på pepparkaksmuffins och idag till frukost experimenterade jag fram ett par - eller fyra rättare sagt, men det blev bara två till frukost. Gud så goda de blev - dessa kan jag varmt rekommendera! 
 
 
 
Ingredienser:
1 dl mandelmjöl (eller mixa mandlar)
2 msk kokosmjöl
3 tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl hackad mandel
3 msk pumpapuré (eller kanske äppelmos)
1 ägg
1 dl kvarg
1/2 dl mandelmjölk (eller vanlig mjölk)
1 msk honung (jag hade honung med smak av citron och kanel)
1 msk smält kokosolja
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt sedan de blöta. Klicka upp i fyra muffinsformar och grädda i 15-20 minuter beroende på ugn. Ta ut och låt svalna. Servera med lingonfrosting.
 
Lingonfrosting: Blanda ihop 1 dl kvarg med 1-2 msk lingonsylt.
 
 
 
Vilken fantastisk start på dagen!
 
Har ni också ätit någon god måndagsfrukost?
 
Kram / Emma.

Pumpapuré

Gokväll 
 
Annie har under hösten gjort sin egen pumpapuré och bakat massa fina saker som ser väldigt goda ut. I helgen hittade jag äntligen en butternut squash här i stan som jag inte var sen att plocka till mig! Igår skar jag upp hela pumpan och körde in den i ugnen på 200 grader tills den mjuknat. Vi åt den sedan till maten och det som sedan blev över mixade jag ihop till en puré med stavmixern och hällde upp i en burk.
 
 
Som sagt - skär upp pumpan i bitar och grädda i 200 grader tills den mjuknat. Skär bort skalet och mixa bitarna till en puré, tillsätt ev lite vatten. Sedan har du en gul och fin pumpapuré att använda till olika saker!
 
 
 
Själv ska jag ta och testa något av Annies goda recept. Och till frukost imorgon har jag ett annat påhitt på G :)
 
Har ni några förslag på vad man kan göra med pumpapurén? 
 
Kram / Emma.

Hemgjord kokosglass

Hej vänner 
 
Lördagsmyset var en himmelsk kombination. De mindre söta, men mycket chokladiga black bean brownisarna smakade gudomligt tillsammans med en lite sötare kokosglass
 
 
Mmmm.... åt små små bitar och njöt av varenda liten bit som fick smälta på tungan!
 
 
Hemgjord kokosglass (2 pers):
2 dl flytande vispgrädde
1 dl riven kokos
1/2-1 dl florsocker
 
Vispa grädden till ett fluff. Blanda med kokos och smaka av med florsocker - ha i så mycket sött som du vill ha men tillräckligt så att gräddsmaken försvinner. Häll upp kokosgrädden i en skål och frys till glass i minst tre timmar. Svårare än så är det inte :)
 
 
Ni måste testa!
 
Kram / Emma.

Lördagskvällen och söndagsplaner

God morgon vänner 
 
Idag slog jag upp ögonen halv sju. Gjorde ett tappert försök att somna om, men gav upp när klockan slog sju och bestämde då mig för att gå en sväng - Julia hade knappast blivit glad om jag hade börjat stöka redan klockan sju på morgonen. 45 minuter senare var jag hemma igen och lagade frukost till oss båda som serverads på sängen. Blev chokladbollsröra med jordnötsfrosting.
 
Mumsmums :)
 
 
Igår åts det också massa gott! Middagen som serverades var ju pestolax, ugnsbakad pumpa, stekt halloumi och  en sallad på spenat, broccoli, orange paprika, plommontomater och svarta oliver.
 
 
Efterrätten var brownies och hemgjord kokosglass. Någon frågade efter recept på glassen, och den kommer senare idag!
 
För oss blir det snart ett pass på gymmet - bröst, triceps och några plankor som avslut hade jag tänkt mig! Jag ska också försöka få Julia att agera fotograf så att jag kan dela med mig av lite övningar till er. Vi får se vad som hinns med, för vi ska också hinna med en sväng på stan och lite julklappsshopping innan Jullan ska dra vidare. 
 
Önskar er en fin söndag så länge!
 
Kram / Emma.

Darriga ben

Hej 
 
My legs are shaking
 
Jag skojar inte - benen darrar - och jag älskar det! Jag började passet med en av mina favoritövningar för benen, nämligen utfall i smithmaskin med bakre benet vilandes på bänk. Jag bruknar variera övningen med att köra med fri stång/ hantlar och även lägga in ett balansmoment - sätta en balansplatta under foten. Idag skulle jag dock köra tungt, så då blev det i smithmaskinen och utan balansbräda. Övningen bränner rejält i rumpan!
 
* 6 set (3 med varje ben) utfall i smithmaskin med barkre benet vilandes på bänk.
* 3 superset djupa knäböj/ step up på låda med 10 kg stång.
* 3 set raka marklyft.
* 3 set höftlyft med viktplatta.
* 4 set benpress i maskin.
* 3 set sittande tåhävningar i maskin.
* 4 set (2 på varje ben) excentriska tåhävningar.
* 3 superset omvänd ryggresning på boll/ ryggresningar.
 
Det var alltså tung benträning idag - 6-8 repetitioner i varje set och lite ländrygg som avslut. Härligt energigivande pass!
 
 
När jag kom hem slängde jag ihop en smoothie som återhämtning gjord på havregryn, mango, jordgubbar, avokado, spenat och ägg. Hela härligheten toppades sedan med para- och cashewnötter samt mullbär.
 
Dagarna bara försvinner när man sover länge och latar sig på morgonen. Vips så var det sen eftermiddag och snart dags att börja med lördagsmiddag då Julia står på ingång. Wiiieee! Idag blir det ugnsbakadpumpa,  pestolax, stekt halloumi och såklart en grön och fin sallad till. Till efterrätt blir det hemgjord kokosglass, black bean brownies, mörk choklad och färsk frukt
 
Kram / Emma.

Sovmorgon, strålande sol och vinterstudion

God morgon 
 
Eller god förmiddag rättare sagt! 
 
Lördagslyx i all sin ära!
 
Jag passade på att ta mig en rejäl sovmorgon idag och var minst sagt förvånad när jag vaknade och tittade på klockan och såg att den stod på halv nio. Det händer inte ofta att jag sover så länge, men skönt var det!
 
Ute sken solen så jag knöt på mig träningsskorna även idag och gick en sväng för att vakna till. Hemma igen blev det en långfrukost i soffan och på tv:n står vinterstudion på. Det är mys och ger vinterkänslor! Bara snön som fattas!
 
 
Frukosten bestd av en overnight oatmeal i bägare enligt det här (<--klick) receptet. Därefter ett lager proteinfluff med kola och hallonsmak toppat med en jordnöts- och kokossås, mosad mango, kakonibs och kokoschips. Till denna lyxiga bägare avnjöts också en varm kopp ingefärste.
 
 
Proteinfluff med hallon- och kolasmak: Vispa en äggvita till ett fluff och blanda sedan ihop med 1/2 mosad banan, 3-4 msk kvarg, 1 dl hallon, 1 tsk carobpulver och 1 msk mesquitepulver.
 
Jordnöts- och kokossås: blanda en msk jordnötssmör med 1 msk kokosflingor och 2-3 msk mjölk (jag hade mandelmjölk).
 
Idag står ett tungt benpass på träningsschemat och i eftermiddag kommer min syster Julia hit för myskväll och övernattning. Annars ska jag bara ta det lugnt och fila lite på framtidsplaner :)
 
Önskar er en fin lördag!
 
Kram / Emma.

Små black bean brownies

Hej 
 
Just det, jag hann ju med ett bak igår också. Små söta black bean brownies med recept från Fannys blogg. Mina blev inte riktigt lika perfekta till utseendet, men de blev himlans goda!
 
 
Jag måste medge att jag var lite skeptiskt till svarta bönor som bas i brownie, det är inget jag provat förut. Däremot har kikärtor, avokado, sötpotatis, banan och diverse nötter stått som grund till olika slags bakverk jag gjort tidigare, så varför inte testa bruna bönor också? Resultatet? Oförväntat gott.
 
 
Ingredienser:
2 1/2 dl svarta bönor
1 ägg + 2 äggvitor
1 banan
5 msk kokossmör/ kokosolja
1/2 dl äppelmos
1/4 dl honung
1/2 tsk vaniljpulver
5 1/2 msk kakao
1 tsk bakpluver
1/2 tsk bikarbonat
 
Smörj en ugnsform och sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser noga till en jämn smet och häll upp den i formen. Grädda i ugnen i 20-35 minuter (beroende på ugn). Använd provsticka - det är klart när den är torr. Ta ut och låt svalna, skär sedan upp små fyrkanter som du förvarar i kylskåpet.
 
Receptet är i stort sett precis samma som Fannys. Jag bytte bara ut 1/4 dl sirap mot en banan samt kokosoljan till kokossmör.
 
 
Idag har jag även hunnit med att göra pepparkaksknäck enligt det här (<--klick) receptet, samt en ny sats nyttiga pepparkakor (<--klick) med kikärtor som bas. 
 
 
Black bean brownies, pepparkakor och pepparkaksknäck - alla dessa härligheter ska jag ha med som snack till glöggkvällen med mina vänner idag. 
 
 
Kram / Emma.

Älskade morgonpromenad

God morgon 
 
Morgonpromenad är bästa sättet att vakna till på enligt mig. Kroppen får rörelse och motion, pulsen höjs, lungorna får frisk luft, tarmarna kommer igång, benen piggnar till när blodet börjar pumpas runt och kinderna får en härlig kyss av den kyliga novemberluften. Detta gör mig pigg helt enkelt! Under hösten har det dock blivit få morgonpromenader. Det har helt enkelt varit mycket att göra samt att sömnen prioriterats före många gånger! Så idag var det riktigt skönt att komma ut!
 
 
Idag vaknade jag straxt före sju och kände mig utvilad - något som inte hänt på länge! Så jag studsade upp och knöt på mig träningsskorna och grav mig ut på en runda runt älven samtidigt som solen gick upp (någonstans bakom alla gråa moln) och det började ljusna.
 
 
Någon mer som upptäckt det fantstiska med morgonpromenad?
 
Nu sitter jag med frukosten i högsta hugg, pigg och redo för dagen. Ska iväg och fixa lite ärenden innan lunch. I eftermiddag ska jag och Lina köra ett pass på Sats - rygg, biceps, baksida axel och mage blir det, och ikväll väntar glöggmys och spelkväll med fina vänner! Känner på mig att det kommer bli en finfin fredag!
 
Kram / Emma.

Night on my own

Gokväll 
 
 
Okej, det finns en positiv sak med att pojkvännen är bortrest. Gissa vad?
 
Jooo, jag får äta frukost till middag.
 
 
Jag har dukat upp bordet med skivad kiwi och persimon, kokosmuffin (har ett helt gäng i frysen) och chokladmuffin med kolafrosting, kokoschips samt kakonibs/ kokosflingor, varm chaimjölk och mörk choklad.
 
Kolafrostingen är gjord på en vispad äggvita som blandats ihop med ett par matskedar kvarg, 1/2 tsk carobsirap och 1 msk mesquitepulver.
 
 
 
Drog igång med storstädning när jag kom hem idag. Hela lägenheten fick sig en rejäl genomkörare i form av dammtorkning, fönsterputs, toalettstädning, dammsugning, skåpluckstorkning samt golvtorkning. Jag avslutade det hela med en snabb, uppfriskande promenad följt av en varm dusch. Nu har jag gjort iordning kvällsfikat/ middagen och ska kika på fortsätta kvällen med att äta och kika på Grey´s.
 
Kram / Emma.

Tåglunch och ändrade planer

Hejsan 
 
Mötet är precis avklarat och jag sitter nu på tåget mot stan istället för att vara på gymmet och svettas. Planerna ändrades ganska hastigt då mamma blev sjuk och istället för att gå till gymmet tog jag chansen att komma med ett tidigare tåg - därmed hinner jag med att träffa min pojkvän som åker till Åre idag och blir borta hela helgen. Det blir inte en lång stund, men det är alltid något. Jag kanske byter ut dagens inplanerade förmiddagsträning mot ett kvällspass, det återstår att se! Som jag känner nu skulle det vara skönt med en vilodag, även om jag hade en igår!
 
Tränar ni något idag?
 
 
Hann köpa med en härligt färgglad sallad från salladsbaren på Ica innehållande roccula, gurka, coctailtomater, majs, paprika, broccoli, fetaost, avokado, soltorkade tomater, kräftstjärtar, räkor och varmrökt lax. Så fatnastiskt fint att tittta på (ja, jag äter väldigt mycket med ögonen också, det vet ni ju) - och så otroligt gott i munnen!
 
Nu ska jag luta mig tillbaka, äta min sallad och se ett avsnitt av Grey´s. Det kallar jag fin tågresa!
 
Kram / Emma.

Torsdag, jobb och träning

God morgon ♥
 
Det blev dåligt med uppdatering igår, jag vet. Jag jobbade hela dagen och hela natten lång tills idag! Nu återstår två timmar av morgonrutiner här på jobbet och sedan personalmöte innan denna arbetsvecka är gjord och jag kan återvända hem till Karlstad. Innan jag sätter mig på tåget blir det dock en timme på gymmet med mamsen! Jag tänkte köra tuff cikelträning med henne idag, det låter väl kul? hehe.
 
Frukosten består av havregrynsgröt som kokats ihop med hela linfrön, hackade katrinplommonoch en äggvita samt toppats med jordnöts- och kokossås, frusen banan och mjölk. Men gud så gott!!!
 
 
Önslar er en fin torsdag!
 
Kram / Emma.

D-vitamin - viktigare än vad man tidigare trott

God morgon 
 
Vi börjar dagen med lite D-vitaminsnack här på bloggen - för den senaste tiden har forskarna upptäckt att D-vitamin har en mycket viktigare roll i våra kroppar än vad man tidigare trott.
 
Tidigare har man vetat hur viktigt det är med D-vitamin för att förebygga benskörhet. D-vitaminet behövs för att stärka skelettet, men nu har de även upptäckt att det spelar en stor roll för vårt immunförsvar och att det också kan skydda mot MS, barndiabetes samt tjock- och ändtarmscancer. 
 
På Rapport igår kväll sändes det här inslaget som jag tycker att du ska slänga ett öga på.
 
 
 
En av de viktigaste källorna till D-vitamin är solen, som hjälper huden på våra kroppar att bilda vitaminet. Att vi lätt drabbas av brist under de mörka vintermånaderna här uppe i Norden är då inte konstigt. 
 
 
Under de mörka vintermånaderna är det därför extra viktigt att tänka på att du får i dig vitaminet via kosten. Du hittar du i äggula, fet fisk, berikade mjölkprodukter och kantareller.
 
 
Här (<--klick) kan du också läsa mycket intressant fakta om D-vitamin.
 
Kram / Emma.

Saffransmuffins och tisdagslunch

Hej vänner 
 
 
Som ni ser på bilden blev det ett bak idag. Saffransmuffins med recept från Sofie (<--klick). Muffinsarna är såklart nyttiga och proteinrika och funkar därför utmärkt som fika, mellis, frukost, lunch eller liknande. Jag åt dem till lunch idag, tillsammans med en smoothie gjort på det här (<--klick) receptet.
 
 
Ingredienser:
1 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 påse saffran
5 ägg
1 mosad banan
2 msk honung
Russin
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och blanda sedan ihop med resterande ingredienser. Klicka ut i 10 muffinsformar och grädda i ugnen i ca 20 minuter.
 
 
Älskar doften av julbak - det finns inget bättre! Jag tror det blir tjuvstart med julmusik och glögg ikväll, det är väl okej? Fler som tjuvstartat kanske? :) Hihi.
 
Önskar er en fin tisdagskväll!
 
Kram / Emma.

Svar på frågor

Hej vänner 
 
Jag tänkte ta upp två ämnen här på bloggen som jag ofta får frågor på.

"Vart köper du ditt jordnötssmör ? Är det sånt man måste beställa från någon sida? ica har börjat med kung markatta kokosolja och sånt, är det bra att köpa där eller måste man bestsälla från någon hälso-sida?"
 
Jag använder mig för det mesta av Green choice crunchy (<--klick). Det finns att köpa i de flesta matvarubutikerna vad jag har sett. Andra jordnötssmör som jag också brukar använda är Monkis (<--klick), som ofta finns på olika hälsokoster samt Kung Markattas (<--klick) som precis som Green Choice också finns i olika matbutiker. Ett bra jordnötssmör innehåller endast ekologiskt odlade jordnötter och ev. salt. Kolla innehållsförteckningen innan du köper så vet du om du köper en bra produkt.
 
Vad gäller kokosoljan använder jag även Kung Markattas kokosolja. Denna kokosolja är smaksatt och funkar finfint i bakning och ger en fantastiskt fin smak. Men när jag t.ex. ska laga mat som inte passar så bra ihop med kokossmak använder jag mig antningen av Biofoods kokosfett (<--klick) eller Cocosa kokosolja (<--klick).
 


"Jag har en ganska smal överkropp men lite kaftigare ben/rumpa. Jag vet att man inte kan punktmarkera och förbränna fett, men hur ska jag träna för att få en "jämn" figur? tycker det ser så fullt ut för överkroppen ser inte ut att passa ihop med underkroppen"
 
Precis som du säger så är det omöjligt att punkförbränna. När du motionerar kan du själv inte bestämma vart kroppen ska "bränna bort fett" utan den tar där den tycker att det behövs. Alla är vi olika formade och visst finns det en charm i det? Jag har, tvärt om mot dig alltid haft väldigt smala ben och en platt rumpa. Komplex? Ja det har jag haft! Jag har dock tränat mig till mer muskler och lite mer former, men framförallt jobbat mycket med att vara nöjd med och tycka om min kropp som den är. För hur det än är så är vi fast i de kropparna vi fått. Min tanke är att vi ska ta hand om våra kroppar genom träning och bra kost - då kommer den också vara hälsosam och frisk samtidigt som du får en snygg figur på köpet. 
 
Vad gäller träningen blir mitt tips till dig är att träna lätt styrketräning för benen (de bör inte uteslutas då hela kroppen mår bra av styrketräning) och träna lite tyngre för överkroppen. Om du lägger på dig lite mer muskler på överkroppen kanske du känner dig mer proportionerlig i förhållande till din underkropp!
 
Kram / Emma.

Novembertröttheten

God morgon fina ni 
 
Jag är precis hemkommen från jobbet och har nu en ledig dag famför mig. Jag önskar att jag kände mig piggare och hade mer energi, men november är som den är - grå, kall och mörk, och suger verkligen ur all energi som finns inom mig. Av någon anledning glömmer jag varje år hur trött jag blir när novemberdagarna smyger sig på. Jag som i vanliga fall studsar upp ur sängen vill helst bara dra täcket över huvudet och undrar sedan vad det är som är fel på mig. Måste påminna mig om att det är november varje år. 
 
Och vet ni? Enda botet på tröttheten är träning, det finns det minsan energi till. Men för övrigt är lusten och energin borta och jag vill helst bara mysa i köket eller i soffan. Så denna lediga dag kommer ägnas åt just träning, matlagning och soffhäng med lillasyster Julia.
 
 
Har just krupit upp i soffan med en stor kopp te, blodgrapefrukt och några avsnitt Greys. Mys det!
 
Kram / Emma.

Söndagsmiddag

Hej vänner 
 
Söndagsmiddagen blev en variant pestobiffar som serverades med ungsstekt sötpotatis och palsternacka, smörstekt halloumi och en härlig sallad.
 
 
Pestobiffar: blanda ihop grädde, ströbröd, salt, vitpeppar och pesto. Låt svälla ihop någon minut. Blanda i ett ägg och köttfärs. Forma till biffar och stek i en panna på medelhög värme.
 
 
Ugnsbakad sötpotatis och palsternacka: Hacka sötpotatis och palsternacka i tärningar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka i ugnen på 225 grader tills de fått lite fin färg.
 
 
Salladen gjorde på bladspenat, orange paprika, coctailtomater, gurka och svarta oliver.
 
Kram / Emma.

Att träna under en graviditet

Hej 
 
Under helgens utbildning lärde vi oss massor om gravidträning. Det var ganska mycket repetition från PT-utbildningen, men även en hel del annat matnyttigt som jag tog till mig.
 
Ofta blir gravida behadlade som om de vore "sjuka". De blir tillsagda att ta det lugnt och inte anstränga sig för mycket. Idag vet man dock bättre än att gravida ska ta det lugnt och inte anstränga sig. Det finns inget som är så bra som fysisk aktivitet, vare sig du är gravid eller inte. Träningen under en graviditet förutsätter dock att det är en frisk graviditet och att träningsprogrammet individanpassas.
 
Hur träningen ser ut under och efter graviditeten är ytterst individuellt och beror mycket på vilken tidigare träningserfarenhet den gravida kvinnan har. Ofta kan de som tränat mycket innan köra på som vanligt förutsatt sänkt intensitet, samt att vissa övningar bör bytas ut runt vecka 20.
 
Styrketräning är alltid jättebra, speciellt om du är gravid och ska förbereda dig inför en kommande förlossning. En stark och vältränad kropp har mycket bättre förutsättningar att klara av en förlossning utan komplikationer jämfört med en otränad och överviktig kvinna.
Jag skulle vilja jämföra förlossningen med ett marton. Tänk dig att du ska genomföra ett maraton, skulle du då ställa dig på startlinjen utan att träna innan? Jag har svårt att tro det. Förlossningen är en enorm påfrestning för kroppen, precis som en maratonlopp, och är du stark och har en bra fysisk kondition är förutsättningarna för en komplikationsfri förlossning och en snabbare återhämtning efteråt mycket större.
 
Målet med träning under en graviditet bör vara att bibehålla/ förbättra den fysiska kapaciteten (för den som inte tränat innan) samt att förbereda kroppen psykiskt och fysiskt inför förlossningen och tiden efter. Träningsokus bör ligga på att stärka bäckenbottenmuskulaturen, bålen, ryggen, baksida axlar och ben. Det allra viktigaste är såklart att ha en stakt core och bäckenbotten
 
 
Hur tänker ni i den här frågan? Tränade/ kommer ni att träna som gravida?
 
Själv hoppas jag innerligt att jag den dagen jag blir gravid får ha en frisk graviditet så att jag kan ge mitt barn de bästa förutsättningarna med massa motion och bra kost redan från början!
 
Kram / Emma.

Morgonens supersmoothie

God morgon 
 
 
När jag var i Stockholm i helgen bodde jag hos min fina, nyfunna vän Madeleine. Båda morgnarna blev jag serverad en finfin frukost i form av en näringsboostad smoothie. Spenat och avokado i smoothien är en ny upplevelse för mig - som jag fullkomligt älskar! Jag känner redan hur jag nästan blivit beroende av en mättande smoothie toppad med nötter, sprängfyllda med fina näringsämnen.
 
Ja, så att.... det blev en smoothie till frukost idag :)
 
 
Supersmoothie toppad med nötter, hallon och kokoschips + en kokosmuffin (<--klick).
 
Ingredienser:
2 ägg
1 näve spenat
1/2 avokado
1 dl blåbär
1 dl hallon
Nötter 
 
Stavmixa ihop alla ingredienser och toppa med nötter och hallon.
 
 
Har ni några andra härliga smoothietips?
 
Kram / Emma.

Vidareutbildning och en finfin helg

Hej vänner 
 
Jag har haft en fantastiskt fin helg i storstan. En fredagskväll hos Madde med matlagning, PT-mys och träningssnack. En hel lördag full med både praktisk och teoretisk vidareutbildning för träning under och efter graviditet, och därefter sushimiddag med mina fina vänner! Idag gick tåget tillbaka till Karlstad och jag känner mig mer än nöjd med helgen. Det allra bästa var att få träffa mina fina PT-vänner igen!

 
Ännu en grå novembervecka har nu passerat och imorgon står det jobb på schemat igen. Jobbar mån, tis, ons och tors innan ännu en ledig vecka väntar! 
 
Hoppas att ni haft en fin helg!
 
Kram / Emma.

Fantastisk viltgryta

Hej 
 
 
Gårdagens middag stavas perfektionism. En gryta gjord på älgkött, kantareller, morötter, lagerblad, timjan, kryddpeppar, vitpappar, enbär och lagerblad som fick koka ihop till en egen fond i sisådär tre timmar. Det hela avslutades med att blandas ihop med grädde och redas till en krämig sås.
 
Köttet blev sådär mört att det bara ramlade isär när det kom in i munnen. Nästan smälte på tungan... Mmmm.
 
Till denna fantastiska viltgryta serverades ungsstekta potatisar, sötpotatisar och rödbetor och en salld gjord på spenat, broccoli, plommontomat, gurka och orange paprika.
 
 
Ooooh!
 
Kram / Emma.

Chokladbollsröra med banan- och jordnötsfrosting

God morgon 
 
Jag vill börja fredagen med att tala om för er hur fantastiska ni är som kikar in här varje dag. Att dessutom se era fina kommentarer gör det ännu roligare att blogga. Ni är så fina som berömmer min blogg, det betyder verkligen mycket, så tack!
 
Till fredagsfrukost med det en chokladbollsröra med banan- och jordnötsfrostning med recept från Sofie
 
 
Mmmm, himlans gott!
 
 
Ingredienser:
1,5 dl keso
1 banan
3/4 dl havregryn
2 krm vaniljpulver
2 msk kakao
1,5 msk jordnötssnör
ev. honung
Bär
 
Mixa ihop keso, halva bananen, havregryn, vaniljpulver, kakao och ev. honung med en stavmixer. Klicka upp på ett fat. Mosa resten av bananen och blanda ihop med jordnötssmöret och bred ut som topping. Strö över bär - ät och njut!
 
 
Idag bär det av till Stockholm igen. Imorgon står vidareutbildning inom träning under och efter graviditet på schemat och det ska bli grymt att få komma tillbaka till Safe igen (även som det bara är en dag denna gång). Jag ska sova hos fina Madde hela helgen och imorgon ska PT-gänget ut och äta på kvällen! Jag ser verkligen fram emot den här helgen!
 
Så nu ska jag packa, ta mig ut och få lite frisk luft och fixa lite i lägenheten innan jag sätter mig på tåget mot huvudstaden!
 
Ha en fin fredag!
 
Kram / Emma.

Strålande torsdag

God morgon 
 
Det är underbart att vakna till strålande solsken, känner mig genast lite piggare då! De novembergråa dagarna suger verkligen musten ur mig och energin är som bortblåst. Men idag är jag taggad! Det är torsdag och massa saker står på schemat! 
 
Igår slängde jag ihop en sats knäckebröd (<--klick) igen, så dagens frukost bestod av knäckebröd med avokado och makrill + en kesobägare med chokladkräm (Sofies recept) + mandarin + varm mjölk med chaihonung och riven ingefära.
 
 
 
Kesobägare med chokladkräm:
2 dl keso
1 banan
1 msk kakao
1 msk jordnötssmör
 
Blanda ihop banan, kakao och jordnötssmör till en chokladkräm. Lägg 1 dl keso i en skål och höll på hälften av chokladkrämen. Lägg sedan på 1 dl keso till och toppa med det sista av chokladkrämen + riven kokos.
 
 
Så jäkla gott.
 
Jag håller på att förbereda kvällens middag (älggryta - som fått puttra i några timmar) eftersom jag har fullt upp hela dagen. Ska snart åka bort till Sats och träna och sedan möta Lena som är PT ansvarig där för ett möte. I eftermiddag har jag massagekund inbokad igen, sen blir det middag och bio med älskling! Äntligen ska vi få se Breaking dawn part 2 :D
 
Någon mer där ute som gillar Twilight? Hehe...
 
Kram / Emma.

Fiskfavoriten

Hej vänner 
 
Dagens middag är en fiskfavorit hos både mig och min kärlek. Vildlaxen. Du hittar recept på den här (<--klick).
 
 
Den vilda laxen serverades med kokt potatis, kokt, skivad rödbeta och en sallad på spenat, plommontomat, broccoli, ananas, gurka och orange paprika.
 
 
 
Och till middagen - ett avsnitt av Grey´s. Finfin onsdagskväll det!
 
Du ska jag förbereda massagebänken här hemma. Har kund för andra kvällen i rad den här veckan!
 
Kram / Emma.

Att hjälpa en annan människa

 

"Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna denne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra. 

 

För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad han gör, men först och främst förstå det han förstår. Om jag inte kan det så hjälper det inte att jag kan och vet mera.

 

Vill jag ändå visa hur mycket jag kan såberor det på att jag är fåfäng och högmodig och egentligen vill bli beundrad av den andre i stället för att hjälpa honom. All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa är inte att vilja härska utan att vilja tjäna. Kan jag inte detta så kan jag heller inte hjälpa någon"

 

- Sören Kirkegaard


Pepparkaksdavos + varm mjölk med chaihonung

Hej 
 
Jag njuter verkligen av att ha lediga dagar just nu! Hela förmiddagen har ägnats åt morgonmys i soffan. Jag är inne på andra säsongen på Greys anatomy och är helt inne i det, det är så bra! Det är btw första gången som jag tittar på en serie. Tv-tittande är inte riktigt min grej, jag blir lätt uttråkad, men Greys har jag verkligen fastnat för!
 
Igår kväll slängde jag ihop en davosgröt som fick stå över natten, blev en med pepparkakssmak nu igen (ja, jag säger ju att jag snöar in på saker, hehe). 
 
 
Pepparkaksdavosgröt: balnda ihop 2 dl yoghurt med 1 dl kvarg, 1 dl havregryn, 1 msk krossade linfrön, 1 mosad banan och 2 krm pepparkakskrydda
 
 
 
I helgen när vi var på julmarkad i Mårbacka köpte jag två nya honungssorter - en med chaismak + en med smak av citron och kanel. Helt underbara båda två! Chaihonungen passade bra i den varma mjölken som jag drack till frukost. Mums!
 
Kram / Emma.

Basilikabakad kyckling med kokos- och ananasris

Gokväll 
 
Dagens enkla middag hade det där lilla extra, både i smak och konsistens! Ibland blir det bara sådär himlans gott :) Kokade ihop basilikabakad kyckling som serverades med ett kokos- och ananasris. Mumsmums!
 
 
Ingredienser (2 personer):
2 kycklingfiléer
100 gram fetaost
50 gram phiadelphiaost
Färsk basilika
2 dl fullkornsris
4 dl kokosmjölk
Hackad färsk ananas (funkar också bra med konserverad)
 
Tina kycklingen. Sätt ugnen på 225 grader. Stavmixa ihop fetaost, phiadelphiaost och basilika efter smak. Salta och peppra kycklingen och bred basilikatäcket över kycklingen. Kör in i ugnen i ca 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Mät under tiden upp ris, kokosmjölk och salt i en kastrull. Koka upp och låt koka i 15 minuter på medelhög värme. När det nästan är klart häller du i hackad ananas som får kokoa ihop med kokosriset.
 
 
Lyckligtvis blev det lite mat kvar som blev en låda till mig imorgon :D Vilken lycka!!!!
 
 
Har ni ätit något gott till middag idag?
 
Kram / Emma

Glutenfria, hälsosamma pepparkakor

Hej fina ni 
 
Min mage är INTE bra just nu... IBS:en gör sig verkligen påminnd och det finns inte mycket botemedel för tillfället. Tyvärr! Det är viloläge i soffan som gäller idag, men efter min juliga frukost i morse vandrade tankarna iväg till pepparkakor. Ett litet bak orkarde jag väl med? Eller? :)
 
Det blev ett lyckat bak vill jag lova! Experimenterade ihop en hälsosammare variant av pepparkakor som även är helt fria från gluten. Tummen upp på dessa!
 
 
Ingredienser (18 st):
400 g kikärtor (konserverade)
2 msk smält kokosolja
4 msk mandelmjöl
3 msk äppelmos
4 tsk pepparkakskrydda
3/4 tsk bikarbonat
 
Stavmixa kikärtorna tills de blir en fint mos. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en smet. Låt stå kallt i kylen någon timme innan du tar ut och rullar till bollar. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till. Grädda i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter (beroende på ugn). 
 
 
Kakorna blir lite knapriga på utsidan och sega i mitten. Heeeelt underbara med en fantastisk pepparkakssmak!
 
 
Kram / Emma.

Pepparkaksmuffins med citronfrosting

God morgon 
 
Tanken var att jag skulle åkt med tåget till Torsby 06.15 imorse. Men efter att magen strulat hela senaste veckan och även inatt blev det inte av. Jag har haft fruktansvärd halsbränna och mått illa hela natten. Dessutom vaknade jag med världens huvudvärk. Jag vet att det är stressen som slår tillbaka nu. Hela hösten har varit så sjukt stressig och det har såklart satt sina spår. Nu försöker jag vila och ta det lugnt för att jag ska återhämta mig, men det lär väl ta sin tid...
 
Lyckades iallafall somna om efter att klockan ringt vid 04.50. När jag vaknade några timmar senare var illamåendet och halsbrännan borta, men huvudvärken kvar. Så förmiddagen tillbringas nu i soffan framför Greys med pepparkaksmuffins med citronfrosting till frukost.
 
 
Ingredienser:
1 mosad banan
2/3 dl havregryn
1 ägg
1 äggvita
1/2 rivet päron
1,5-2 tsk pepparkakskrydda
1 krm bakpulver
 
Blanda ihop alla ingredienser och häll upp i två stora cupcakesformar och micra på högsta effekt i tre minuter. Ta ut och vänd upp dem på ett fat. Häll över frosting och strö över hampafrön och mullbär.
 
Citronrosting: blanda ihop kvarg/ kesella/ turkisk yoghurt med mjölk och citronsaft (min blev lite väl rinnig, lite mycket mjölk).
 
 
 
Kram / Emma.

Måndagsmyset

Hej igen 
 
Jag vill bara dela med mig av kvällens mys framför tv:n. Choklad is the shit, okej?
 
 
Vi bestämde oss för att vi var sugna på kladdkaka, och gjorde två olika varianter som vi serverade med keso respektive vaniljkvarg.
 
 
Den ena, lite sötare hittar ni recept på här (<--klick).
 
 
Den andra, som jag hittade recept på hos Sofie (<--klick) var lite mindre söt, men helt fantastiskt för det. Hallå? Det var ju choklad!!!!
 
Jag ändrade lite i receptet, men inte mycket. Vispade ihop 2 stora äggvitor med 1 msk kokossmör, 2 msk kakao, 1 krm vaniljpulver, 1 msk honung, 2 krm bakpulver och 1 dl blåbär. Hällde upp i en skål och micrade i tre minuter på högsta effekt. Sen var det klart! Vill man ha en sötare variant kan man såklart ta i mer honung!
 
 
Kram / Emma.

Härlig, fartfylld måndag!

Hej snyggisar 
 
Idag slog tröttheten tillbaka igen. När jag kom tillbaka till Karlstad bokade jag därför än en gång av dagens inplanerade träningspass och tog med mig kärleken på en promenad runt älven istället. Frisk luft, kärlek och sol. Uppiggande och alldeles underbart!
 
 
 
 
Nu är jag alltså tillbaka i Karlstad igen. Är ledig hela veckan och åker sedan till Stockholm på vidarutbildning i helgen. Ska bli så kul att träffa alla PTs igen, mina fina vänner 
 
Idag har det varit fullt upp. När jag gick av mitt jobbpass i morse hade jag en "kund" i gymmet innan jag satte mig på tåget mot stan. I eftermiddag har jag och killen som sagt varit ute på en promenad, men även hunnit med att handla, tvätta, laga mat, städa och fixa i lägenheten. Under kvällen har vi legat utslagna i soffan under filten, ätit kladdkaka och tittat på flera avsnitt av Greys. Bara massa mys - mycket välbehövligt!
 
Ikväll blir det sängen tidigt för imorgon ska jag upp till Torsby under förmiddagen på personalmöte, och tåget går tidigt!
 
Hoppas att ni haft en fin måndag!
 
Kram / Emma.

Morgon på gymmet

God morgon 
 
Jag började dagen klockan sju idag, på gymmet! Övre rygg, axlar och biceps - blev ett riktigt fint pass!
 
* 10 min uppvärmning i rodddmaskinen
* 3 set pullups
* 3 set assisterade chins i smithmaskinen
* 3 set hög rodd 
* 3 set utåtrotationer i axelled
* 3 superset - axelpress/ hantellyft lyft åt sidan
* 3 set excentriska bicepscurl med stång
* Rörlighetsträning med stång som nedvarvning
 
 
Nu har jag precis slängt i mig proteingröt som dagens andra frukost. Ska hoppa i duschen och sedan bege mig till jobbet för ett 24-timmarspass!
 
Ha en fin söndag!
 
Kram / Emma

Sockerberoende?!

Gokväll 
 
Under PT-utbildningen åt vi enorma mängder mat samtidigt som vi konsumerade en hel del sötsaker varje dag. Jag som inte är speciellt sötsugen av mig var sugen och hungrig i princip hela tiden!? Hjärnan gick ständigt på högvarv och kroppen jobbade hårt under dessa veckor. Sötsuget och hungern var tecken från kroppen att den behövde energi, i MASSOR! Choklad, smågodis, torkad frukt, naturgodis och annat gott åts dagligen vilket har resulterat i ett litet sockerberoende för min del...
 
 
Mmmm, choklad 
 
 
Har ätit godis i stort sett varje dag sedan jag kom hem, och även ikväll äts det godis här hemma, mörk choklad med kokossmak! Mums :)
 
Vad lördagsmyser ni med?
 
Men till veckan är det dags att ta tag i detta sockerberoende... Hehe.
 
Kram / Emma.

Lunch á frukoststyle och julmarknad

Hej vänner 
 
Hoppas att ni har en bra lördag! Min egen har bara börjat finfint :) Jag och mina vänner vaknade upp i sommarstugan och åt en mumsig mysfrukost i soffan innan vi åkte hemåt. Blev sedan 6 km snabbdistans på löpbandet och lite rörlighetsträning som avslut på det. Nu sitter jag och käkar lite lunch á frukoststyle - glassig kokos- och bärsmoothie + två hembakade frallor med mosad avokado, makrill och pizzakrydda.
 
 
Glassig kokos- och bärsmoothie: mixa samman kokosmjölk, hallon, blåbär, banan, jordnötssmör och kiwi.
 
 
 
Dagen fortsätter nu med julmarknad i Mårbacka tillsammans med mina farföräldrar och minsta systern. Sen blir det myskväll hemma 
 
Kram / Emma.

Sötpotatis- och rödbetsbiffar med fetaost

Hej 
 
Dagens lunch - sötpotatis- och rödbetsbiffar med fetaost serverade med knaperstekt bacon, en klick keso, sallad och tomater.
 
 
Jag och mamma kom hem från träningen hungriga idag och behövde något snabbt till lunch. Jag fann en sötpotatis, en stor rödbeta, fetaost, ägg och bacon i kylen. Hmm, och resultatet blev detta! Lagades ihop på 20 minuter - snabbmat när den är som bäst! 
 
 
Ingredienser (2 pers):
1 medelstor sötpotatis
1 stor rödbeta
3 ägg
100 gram tärnad fetaost
3 msk sojamjöl
1 tsk salt
peppar
1 paket bacon
 
Riv sötpotatis och rödbeta grovt. Blanda ihop med övriga ingredienser och stek 6 plättar i smör/ olja på medelhög värme. Samtidigt klipper du bacon i en annan panna och steker tills det blir knaprigt och gott - låt rinna av på papper. Servera sedan biffar och bacon med keso, sallad och tomater.
 
Ett tips - detta är bra matlådemat för er som behöver inspiration till det!
 
Ikväll har jag åkt till en av mina bästa vänners sommarstuga för en riktigt tjejkväll. Vi ska laga tacos, spela spel och bada i tunnan. Det ska bli himla mysigt då det var länge sen vi sågs alla tjejer!
 
Hoppas att ni får en fin fredagskväll mina vänner 
 
Kram / Emma.

Slaggprodukter och intervaller

Hej vänner 
 
Jag skulle vilja reda ut en sak.
 
Jag fick en fråga - är bra att köra intervaller efter ett styrkepass för benen - i syfte att få ut "slaggprodukter".
 
För det första vill jag börja med att reda ut begreppet "slaggprodukter".
När vi tränar behöver musklerna syre för att kunna arbeta. De flesta har väl känt känlsan av mjölksyra? När musklerna jobbar så hårt att kroppen inte hinner med att syresätta muskeln bildas mjölksyra och gör muskeln sur. Det "sura" som är kvar i muskeln är det som kallas "slaggprodukter". Slaggprodukterna är en av orsakerna till att vi måste vila efter träning - under vilan tar kroppen hand om "slagget", återhämtar sig och gör sig redo för att klara nya påfrestningar, vilket tar mellan 48-72 timmar.
 
Ett intervallpass hjälper inte kroppen att få ut slaggprodukter, däremot bildas det massa slaggprodukter som sedan ligger kvar i musklerna och gör dem sura. Samma sak gäller vid styrketräning. Tänk dig då om du först tränar styrketräning och sedan går direkt på löpbandet och kör intervaller - hur mycket orkar du då innan benen stumnar och mjölksyran är ett faktum? Inte mycket antagligen (inte om du tränat ordentlig styrka), utan du kommer få ännu mer mjölksyra och ännu tröttare ben - som sedan måste vila ännu längre innan de återhämtat sig. 
 
 
Så att det skulle vara bra att köra intervaller efter ett benpass i gymmet i syfte att hjälpa kroppen att transportera ut slaggprodukterna stämmer alltså inte. Vi kan däremot hjälpa kroppen att transportera ut slaggprodukterna genom t.ex. en promenad, massage eller vila. En lågintensiv aktivitet kan alltså påskynda återhämtningen förutsatt att pulsen inte blir för hög.
 
Vill man ändå köra styrketräning och intervaller i samma pass skulle jag rekommendera att köra styrka för överkroppen och därefter ett intervaller. Men vill du få ut maximalt av både styrketräningen och intervallerna skulle jag nog säga att det är bättre att dela upp passen i två. Sen är det ingen som säger att det inte GÅR. Men att hinna vila, äta och ladda om mellan ger dig bättre förutsättningar för att höja din prestation.
 
Det var det jag ville säga!
 
Några frågor på det? :)
 
Kram / Emma.

Fredag och tropisk frukost

God morgon 
 
Jag säger god morgon från jobbet idag! Jag har sovit gott här inatt och slutar snart för dagen - och framför mig har jag ledig fredag! Underbart. Tidigare i veckan bakade jag en sats kokosmuffins (<--klick) som jag tog med mig till Torsby. Två av dessa fick agera frukost till mig idag. Toppade med keso, jordnötssmör och kokos och en liten fruktsallad med persimon och mango till. Tropisk frukost skulle man väl kunna säga!
 
 
Det har varit dåligt med uppdatering nu igen sen jag kom till Torsby, jag vet! Men jag har haft fullt upp och tiden bara försvinner. I eftermiddag tänkte jag iallafall försöka skriva om en sak som jag vill ta upp här, så kika in igen då, det har med träning att göra!
 
Efter jobbet blir det äntlingen ett gympass, jag har längtat!!! Men vilan under veckan har varit bra och välbehövlig och nu är batterierna laddade, wiiiiieee!
 
Ha en fin fredag mina vänner!
 
Kram / Emma.

Laddar batterierna

God morgon 
 
De senaste dagarna har tröttheten slagit tillbaka. Inte konstigt när jag gått på högvarv sedan i augusti. Nu kopplar jag äntligen av. Jag har känt mig helt slut i både kropp och knopp och därför gjort minsta möjliga. Jobbet måste ju alltid göras, men träningen har ställts in för att i stället bli en promenad i skogen med hundarna. Det är viktigt att lyssna på kroppen och min säger nu till mig att ta det lite lugnare, och då gör jag så! Jag laddar istället batterierna med god mat, frisk luft och solsken, mysiga kläder, choklad och familjemys 
 
Dagens frukost blev snabb och enkel, men ack så god. Jag tröttnar aldrig på den lena jordnötsgröten - idag serverad med skivad banan, hallon, kokosflingor, chiafrön, pumpakärnor och russin.
 
 
 
Vill du göra jordnötsgröt kokar du ihop 1 dl havregryn med 2 msk jordnötssmör. När gröten är klar drar du kastrullen från plattan och knäcker i en äggvita och vispar runt tills äggvitan är "borta". Klart att servera!
 
 
Har ni några goda gröttips? Som ni ser så har jag fastnat i jordnötsgröten... :)
 
Idag står det jobb på schemat igen, långpass ända till nio imorgon bitti!
Ha en fin torsdag mina vänner ♥
 
Kram / Emma

Total lycka!

Hej vänner 
 
Min kärlek skickade nyss ett glädjande mms till mig! Mina prov är alltså godakända och jag är numera lic. personlig tränare. Känner mig fantastisk som klarat det här med allt slit under hösten! Jag kan knappt tro att det är sant, så jäkla underbart! 
 
 
Passade bra med beskedet idag då jag har en tjej ska jag hjälpa med både kost- och träningsupplägg i eftermiddag! Ska bli spännande :D
 
Som vi sa under utbildningen, det är NU det börjar!!!
 
Kram / Emma.

En promenad för själen

Hej ♥

En av de bästa sakerna med att komma till Torsby är skogen. Skogen, tystnaden och lugnet! På tåget hem bestämde jag mig för att skippa gymmet och tog istället med mig Tassen ut i skogen och lunkade!

Det var finfint för själen och precis vad jag behövde kände jag!


Pannkakstårta med chokladpannkakor

God morgon 
 
 
Idag vaknade jag och var sugen på pannkakor till frukost. Bestämde mig ganska fort för att göra en variant av pannkakastårta med chokladpannkakor. Det blev fantastiskt gott! Känns ju lite lagom lyxigt att starta dagen med en pannkakastårta :D Självklart är det här ett recept som kan ätas till lunch eller middag också, även mellis om man är hungrig! 
 
 
 
Ingredienser (pannkakaor):
1 mosad banan
2 ägg
1 äggvita
1 msk kakaopulver
1/2 msk mesquitepulver
2 msk jordnötssmör
 
Blanda ihop alla ingredienser och stek 3 pannkakor på medelhög värme.
 
Ingredienser (fyllning):
1 dl keso
1 dl kvarg
1 dl froosh smoothie (hallon&blåbär)
 
Varva pannkakor med fyllning och avsluta med att strö över kakaonibs, hallon och kokoschips!
 
 
Nu är min ledig vecka över och det är dags att återgå till jobb igen. Det har varit otroligt skönt och mycket välbehövligt med lediga dagar, men det är alltid skönt att komma tillbaka till jobb igen efter en tids ledighet! Jag ska snart sätta mig på tåget och åka mot Torsby där en hel vecka nu kommer att tillbringas. Ska bli mysigt att träffa familjen igen också. Just nu är alla systrar hemma så för första gången sedan i somras kommer hela familjen att vara samlad! Underbart :D Men idag kommer jag åka direkt på jobb, så familjmys, det får vänta till morgondagen!
 
Ha en fin tisdag mina vänner 
 
Kram / Emma.

Bovetepasta och hederlig köttfärssås

Gokväll vänner 
 
Pasta med hedrlig köttfärssås och riven ost fick bli dagens middag. Och då inte vilken pasta som helst, utan bovetepasta som jag råkade springa på i en hälsokost i Stockholm. Jag gillar bovetesmaken som kom fram tydligt i pastan. Konsistensen? Ja den var precis som vanlig pasta. Gott :D
 
 
I min köttsfärssås:
*köttförs
*gul lök
*pesto
*krossade tomater
*sambal oelek
*tomatpuré
*trattkantareller
*basilika
*chilipeppar
*örtsalt
*svartpeppar
 
 
Sen jag slutade äta gluten har det inte blivit många pastabitar för mig. Tråkigt, men magen mår så mycket bättre utan! Jag gillar egentligen pasta (som för övrigt är en superbra kolhydratkälla för den som tränar mycket), men dissar den glutenfria då den smakar så konstigt och gör kokvattnet alldeles slemmigt. Gissa om jag blev glad när jag hittade ekologisk bovetepasta?! Ja, hade det inte varit så jäkla dyrt hade jag köpt med mig ett gäng påsar hem, men nu blev det bara en som kommer att användas sparsamt!
 
Har ni testat bovetepasta?
 
Kram / Emma.

Kladdig chokladkaka

Hej vänner 
 
Sen jag kom hem från Stockholm har jag verkligen haft massa tid till att stå i köket och experimentera. I helgen bakade jag för första gången en kaka med silkestofu i. Det blev en chokladkaka, än en gång med inspiration från fina Fannys blogg. Tyvärr blev den inte riktigt lika god som den ser ut, men det kanske berodde på att jag inte följde receptet. Jag gjorde en mindre kaka, bytte ut dadelpurén till plommonpuré, hade i en mosad banan och uteslöt alla äggvitorna. Men den var helt klart ätbar, men ingen sån där Wowupplevelse!
 
 
Ingredienser (kakan):
1 mogen avokado
1 dl kakao
1,5 dl plommonpuré
1 mosad banan
1 dl silestofu
3 ägg
1/2 dl vatten
1 tsk vaniljpulver
Ett knivsudd salt
 
Ingredienser (frosting):
1 mosad banan
1-2 msk jordnötssmör
1 msk kakao
1 msk kokossmör
 
 
Kakan: sätt ugnen på 200 grader. Gör en egen liten form av en bit folie, min var runt 15 cm i diameter. Satvmixa avokado, banan och plommonpuré till en jämn smet. Tillsätt äggen och vispa lite till. Tillsätt resten och häll smeten i formen. Grädda i ungefär 30 minuter, stäng sedan av ugnen och lägg på aluminiumfolié och låt den stå inne en stund till. Ta ut kakan och låt den svalna. Bred över frosting, ringla över honung och strö över riven kokos.
 
Frosting: mosa bananen och blanda ihop med de andra ingredienserna.
 
 
Kram / Emma.

Måndag 5 november

God morgon 
 
En ny vecka är här och november rullar vidare. Dagarna går så fort att det känns som om jag knappt hinner med. Herregud, det är ju snart jul igen!
Idag ska jag plocka fram plugget efter att ha haft några dagar off. Som jag nämnt för er tidigare har jag lärt mig grymt mycket under utbildningen, men långt ifrån allt. Även om jag nu skulle klara proven finns det mycket jag behöver lära för att kunna ta alla typer av kunder, så jag kommer fortsätta att plugga för att lära mig mer!
 
Dagens frukost bestod av morotskakagröt och recept på det hittar du här (<--klick).
 
 
Mumsmums...
 
 
Såå... dagens planer är än så länge plugg och ett besök på gymmet. Det är dags för ett ryggpass nu igen!
 
Hoppas ni får en fin måndag!
 
Kram / Emma.

Läsarfråga

Hej 
 
Fick en kommentar på det här (<--klick) inlägget:
 
Anna - Hej Emma! Tack för en superbra blogg! Jag undrar om du har något tips på vad man kan byta ut kokosen mot om man nu inte är överförtjust i just kokos ? :)
 
Svar: Vad kul att du gillar bloggen! Om du inte gillar kokos skulle jag rekommendera dig att göra någon annan variant av nyttiga muffins/ cupcakes. I kategorin nyttiga cupcakes/ muffins (<--klick) hittar du massa olika recept som inte innehåller kokos. Testa dem vetja! :)
 
Varför inte en variant med äpple, kanel och mandel?
 
Kram / Emma.

Chokladcheesecakes med hallon

Hej 
 
Små chokladcheesecakes med hallon. Inspiration från Fannys blogg. Dessa var riktigt goda! Rekommenderas :) Kanske till söndagsfilmen ikväll?
 
 
Ingredienser (botten):
1 dl torkade aprikoser
1 dl cashewnötter
1,5 msk kokosmjöl
1 msk varmt vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg aprikoserna i en skål och häll på kokande vatten. Låt stå en stunf så att de blir mjuka. Mixa sedan nötterna till ett mjöl och tillsätt aprikoserna, kokosmjöl och varmt vatten och mixa till en smet. Tryck ut pajdegen i fyra små portionsformar. 
 
Ingredienser (fyllning):
1 dl silkestofu
2 msk kvarg
1 mosad banan
1 msk kokosmjöl
1 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
 
Mixa ihop alla ingredienser och fördela fyllningen i pajormarna. Grädda dem sedan i ugnen i ungefär 30 minter. Kåt svalna och ställ in i kylen en stund innan de ska ätas. Toppa med hallon och kokos.
 
 
Kram / Emma.

Havrescones med hallon

God morgon solstrålar 
 
 
Vi har börjat våran söndag med havrescones med hallon, pepparkakaste och tända ljus med ögonen på New moon. Mumsmums!
 
 
 
Ingredienser (2 pers):
1 dl havregryn
4 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
2 msk kokossmör
25 gram smör
1 dl frysta hallon
1 dl havremjölk
1 ägg
 
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser och nyp sedan ihop med smör och kokossmör till en grynig massa. Blanda ner 1 dl frysta hallon. Vispa ihop ägg och havremjöl och blanda ner i mjölblandningen. Klicka ut fyra kakor på ett bakplåtspapper och grädda 10 minuter på 250 grader.
 
 
 
Helgen har varit finfin. Den började med en trerätters middag här hemma med mina vänner och respektive. Vi serverade prosciuttoinlindad halloumi på salladsbädd med hembakat knäckebröd till förrätt, panerad kyckling, potatismuffins och parmesan- och basilikasås till varmrätt och blåbärspaj med glass till efterrätt. Ett par glas röda slank också ner. Det var en trevlig och fin kväll :) Igår hade vi mysmorgon i soffan innan vi tog en promenad in till stan och mötte upp några vänner för sushilunch och fönstershopping! Mysigt med alla julsaker som börjar komma upp. Det är inte så länge kvar nu! Under eftermiddagen var vi hemma hos Pelles bror och kikade på deras hus och sedan ägnades kvällen åt pizzabak som sedan åts upp i soffan medan vi tittade på Twilight och smaskade på lösgodis.
 
Med det önskar jag er alla en fin söndag!
 
Kram / Emma.

Seniorträning

Hej 
 
På SATS Färjestad är det många seniorer som tränar. Det är så jäkla underbart att se! Gamla människor som faktiskt insett det fina med fysisk aktivitet. 
 
 
Vi behöver få fler äldre att inse hur bra det faktiskt är att röra på sig!
 
För hur det än är så kommer vi alla att bli gamla en dag. Våran fettprocent kommer med åldern att öka, muskler kommer att förtvina, skelettet kommer att kalkas ur, vitalkapaciteten kommer att sänkas, hjärtat kommer att bli svagare, balans och minne kommer att försämras och blodkärlen kommer att bli mindre elastiska. Det är saker som förr eller senare kommer drabba oss alla och fysisk inaktivitet och dålig kost kommer att skynda på det hela.
 
Men vet ni vad det bästa är? Med fysisk aktivitet och en bra kost kan vi faktiskt förebygga och skjuta upp hela processen.
* Genom fysisk aktivitet kan vi minska andelen fett i kroppen i och med ökad förbränning, som i sin tur kommer leda till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
* Musklerna som annars förtvinar med åldern kan behållas, eller t.o.m ökas. Med en bättre muskelstyrka kommer kontakten mellan nerver och muskler att öka, koordinationen förbättras och man kommer löpa mindre risk att skadas
* Att regelbundet belasta skelettet med fysisk aktivitet kommer förebygga urkalkning och minska risken för benskörhet.
* Regelbunden kondidtionsträning kommer hjälpa oss att behålla lungornas vitalkapacitet en längre period jämfört med om vi är inaktiva.
Genom regelbunden träning kommer även den totala halten av den onda kolesterolet i blodet att sänkas, vilket i sin tur minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Som ni ser så har regelbunden träning många fina effekter på våra kroppar och är man en frisk människa finns det ingenting som säger att det skulle vara farligt att träna. Fysisk aktivitet kommer ge oss en mycket bättre hälsa över lag och ett friskare samhälle!
 
Så uppmuntra era äldre nära och kära till fysisk aktivitet mina vänner! Det är aldrig för sent att börja träna, aldrig!
 
"Jag tränar inte för att bli ung, jag tränar för att bli gammal"
 
Kram / Emma.

Saffransugnspannkaka

Tjoho 
 
Åh, vad jag njuter av att vara hemma och av att vara ledig. Det var länge sen jag hade ett sånt här lugn i kroppen! Det är så fantastiskt skönt att bara ta dagen som den kommer, vakna och veta att jag kan göra precis vad jag vill, ingen stress. Självklart så ägnar jag mycket tid åt det jag gillar bäst. Stå i köket och träna. Jag fick med mig Pelle till gymmet efter frukost för ett tugnt benpass och nu har vi precis fått i oss lunchen, som idag blev saffransugnspannkaka.
 
 
Ingredienser:
1 mosad banan
4 ägg
250 gram keso
1 dl havregryn
1 påse saffran
 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg alla ingredienser i en bunke och stavmixa till en slät massa. Häll upp i en bakplåtspappersklädd ugnsform och grädda i ugnen i 30-35 minuter.
 
 
Vi serverade med kvarg som vispats ihop med hallon- och blåbärssmoothie + lite färska hallon på toppen!
 
Gottigott :D
 
Den här rätten funkar lika bra i låda som på tallriken. Den kan också ätas som frukost, middag eller varför inte mellis? 
 
Kram / Emma.

Carob- och mesquitecupcakes med hallon- och vaniljtopping

God morgon från frukostsoffan 
 
Min kille käkar risgrynsgröt för tredje dagen i rad. Själv äter jag en ny variant frukostcupcake med smak av carob/mesquite. Helt gudomligt! Jag hittade receptet hos Sofie (<--klick) igår och kunde inte hålla mig mycket längre än till idag. Mums mums mums!
 
 
Mmmm, carob- och mesquitecupcakes med hallon- och vaniljtopping....
 
 
Ingredienser:
2/3 dl havregryn
1 mosad banan
1 ägg
1 äggvita
1 msk carobpulver
1/2 msk mesquitepulver
1 krm bakpluver
1 krm vaniljpulver
 
Blanda ihop alla ingredienser och häll upp i cupcakesformar. Micra på högsta effekt i 3 minuter. Ta ut och toppa med något gott. Jag körde på hallon- och vaniljtopping + lite kakaonibs och kokoschips.
 
Hallon- och vaniljtopping: blanda 1 dl hallon med 2/3 dl keso, 1/2 dl kvarg och 1/2 tsk vaniljpulver
 
 
Nu vet jag att carob och mesquite är ganska ovanliga produkter, men är du sugen på att testa hittar du dem i välsorterade hälsokostbutiker. På internet kan du beställa carob härifrån (<--klick) och mesquite härifrån (<--klick). Jag lovar att det är värt pengarna! Smakerna är lite likt kakao, fast mindre beskt och mer sött :)
 
Dessa nyttiga cupcakes passar lika bra som mellis, kvällsmål eller fika som till frukost!
 
Testa!!!!
 
Kram / Emma.
 

Favorit i repris

Hej 
 
 
En färgglad middag för två ♥
 
 
Pelle har gjort tenta idag och nu firar vi med att båda är pluggfria hela helgen som kommer. Underbart! Kvällens middag blev en favorit i repris! Receptet på denna underbara laxlasange hittar du här (<--klick).
 
 
Till efterrätt blir det paj och resten av kvällen soffhäng till Grey´s anatomy! 
 
Vad äter ni till middag idag?
 
Kram / Emma.

Kokoscupcakes

God morgon 
 
 
Kokoscupcakes till frukost! 
 
 
Japp, idag slängde jag ihop ett nytt recept till frukost - kokoscupcakes. Dessa godingar avnjöts i soffan tillsammans med en stor kopp ingefärste och nyhetsmorgon som sällskap. 
 
 
Ingredienser:
1/2 dl havregryn
1 msk kokosmjöl
1/2 msk kokossmör/olja
2 msk kokosflingor
1 mosad banan
1 ägg 
1 äggvita
 
Blanda ihop alla ingredienser och häll upp i två cupcakesformar. Micra på högsta effekt i 3 minuter och toppa sedan med keso, jordnötssmör och kokosflingor.
 
Pojkvännen har dragit iväg till universitetet på tenta. Själv ska jag ta mig en cykeltur bort till mitt kära SATS. Det var länge sen jag tränade där nu så det ska bli kul att komma tillbaka! Vid lunch ska jag möta upp Victoria, en gammal klasskompis från hälsa och wellness som också pluggar till PT nu. Vi ska äta sushi och så antar jag att det blir lite träningssnack :)
 
Ha en fin dag!
 
Kram / Emma.

RSS 2.0