Min planering

Hej vänner 
 
Jag fick önskemål av en läsare att skriva ett inlägg om hur jag gör när jag planerar mat och träning och hur jag får ihop det med vardagen. 
 
Ska jag vara helt ärlig är planeringen inget som jag riktigt tänker på - det bara rullar av sig själv. Oftast försöker jag ligga steget före hela tiden. Vet jag om att jag har mycket att göra en vecka ser jag till att sätta mig med planeringen innan. Jag och Pelle gör alltid matsedel för veckan och handlar hem och förbereder det som går på söndagar. Lediga dagar brukar jag också ägna mig åt att baka och fyllla på frysen med mellanmålskakor, mellanmålsmuffins, hembakat bröd och liknande. När jag gör matlistan tar jag även med eventuella mellanmål under veckan - allt för att jag ska slippa planera "varje" dag. Ska jag upp tidigt en dag förbereder jag det mesta kvällen innan och gör en snabb frukost som bara är att plocka fram ur kylen. Och ofta när vi lagar middag försöker vi alltid laga dubbla portioner så vi båda får en lunchlåda till dagen efter. Det underlättar otroligt mycket!
 
Såhär kan det t.ex. se ut när jag förbereder en kväll:
* En lunchlåda med överbliven mat från dagens middag görs iordning
* Jag blandar ihop keso och kvarg till ett mellanmål som sedan toppas med nötter eller bär som jag lägger i en ask dagen innan och lägger ner i en påse med kesokvargen.
* Jag kokar ägg och lägger in i kylen
* Jag lägger fram frukt
* Jag plockar fram mellanmålskakor eller muffins från fysen
* Jag förbereder eventuellt frukosten
 
Tips på snabba frukostar som du kan förbereda kvällen innan:
* Davosgröt
* Overnight oats
* Chiagröt
* Choklasbollsröra med jordnötsfrosting
 
Annars går micromuffins otroligt snabbt att slänga ihop. Jag blandar ihop alla torra ingredienser kvällen innan och mosar bara ner bananen eller annan eventuell frukt/ grönsak och äggen på morgonen och slänger in dem i micron. Det går på fem minuter! Smörgåsar kan förberedas kvällen innan och gröt går snabbt att kokoa ihop!
 
 
Och så var det träningen. Jag jobbar som personlig tränare och planerar träningen åt andra, men för mig själv? Nej där finns ingen planering. Visst kan jag tänka lite i huvudet att denna vecka ska jag köra ben och ländrygg på måndag, rygg, axlar och biceps på tisdag, snabbdistans på onsdag osv... Men det är sällan jag har någon klar plan för hur jag ska köra eller pass upplagda i förväg. Träningsplaneringen ligger någonstans bak i huvudet och det rullar liksom bara på. Innan ett gympass lägger jag snabbt upp ett pass i huvudet och kör det sedan fullt ut - allt efter dagsform!
 
Jag har funderat mycket på det här med min egen träning och vad jag vill. Jag har ju mål inom löpning och vill därför få till minst tre löppass i veckan och därutöver styrketräning. Styrketräningen är jag sugen på att börja periodiserna mellan lätta, mellantunga och tunga perioder för att se hur jag trivs med det. Dock behöver jag sätta mig ner med en planering och göra en plan till mig själv. Det har liksom inte riktigt hunnits med än, men det kommer så småning om och då får ni självklart hänga med i den!
 
Kram / Emma.

Om att äta hälsosamt

Hej 
 
Många tror att äta nyttigt eller hälsosamt innebär att utesluta goda saker och leva på sallad. Det stämmer inte. Att äta hälsosamt innebär att vi väljer näringsrika livsmedel som ger oss energi, vitaminer och mineraler. Det handlar om långsamma kolhydrater, nyttiga fetter och fina proteiner.
 
Med detta som bas kan vi få till en mängd godsaker som både smakar bra och ger oss rätt energi.
 
Jag utesluter ingenting ut min kost som jag tycker om. Jag äter bara sånt som jag tycker om och unnar mig varje dag. Jag äter av allt och försöker att variera mig så gott det går, även om jag snöar in på vissa saker som jornötssmör och kokos.
 
När jag äter så njuter jag av maten. Jag smakar på den, blundar, tuggar långsamt och känner hur jag fylls med energi och goda smaker.
 
Jag äter också med ögonen - det ska vara fint upplagt, mycket färg och förmedla glädje. Maten för mig är njutning och lycka! 
 
Enligt mig är hälsosam mat allt annat än tråkigt!
 
För mig är det spännande, gott och ren och skär njutning vid varje måltid och jag är väldigt glad att jag hittat den här balansen i livet med kost och träning som får mig att må så bra!
 
Nyttig chokladbollsröra
 
 
 
 
Hur tänker ni kring det här med hälsosam mat?
 
Är det något som ni ser som tråkig och som innebär att "utesluta" saker eller är ni precis som mig att ni ser möjligheter med alla fina råvaror hälsosam mat innebär?
 
Kram / Emma.

Torsdagspepp

God morgon vänner 
 
Tidigt morgon för min del, men vem är jag att klaga? Jag gillar ju tidiga morgnar bättre än sena kvällar så. Planerar att infinna mig på gymmet klockan sju för att hinna förbereda allt inför dagen. Helt sjukt att jag fått ihop en fullbokad dag! 
 
För att starta dagen på bästa sätt tycker jag att vi kör lite torsdagspepp i form av fina och tänkvärda ord!
 
 
 
 
 
 
Nu rockar vi denna torsdag!
 
Ha en fin dag mina vänner :)
 
Kram / Emma.

Underbar sambo

Gokväll 
 
Underbar sambo lagar mat och skämmer bort mig när jag kommer hem. Det gillas! Att han dessutom fixat ihop en av mina favoriträtter - VILDLAXEN - ger extra plus i kanten. Nu ska jag kramas och pussas hela kvällen, har ju nästan gått en vecka sen vi sågs sist så jag har lite att ta igen!
 
 
 
Eftersom systemkameran blev kvar hemma i Torsby blev det himla dåliga iphonebilder på dagens middag, men jag hoppas att ni överlever ändå!
 
Vad äter ni till middag idag?
 
Kram / Emma.

Läsarfrågor

"Hej! Måste bara säga att jag hittade din blogg idag och har varit fast i över en timme! Helt galet hur många inspirerande recept du delar med dig av! :-) Jag vet att du precis haft en frågestund men jag skulle så gärna vilja få svar på dessa frågor.
 
1. Är det dåligt att äta innan man går och lägger sig? Om svaret är ja, varför och hur lång tid innan bör man sluta äta? 

Svar nej - inte enligt mig! Jag äter alltid middag runt sex sju där någon gång och sedan ett kvällsmål vid åttaniotiden. Kvällsmålet är bra för återhämtningen och för att vi ska sova gott! Ät gärna något proteinrikt på kvällen, som t.ex. proteinfluff, keso/ kvarg med bär och nötter eller något så gott som hallon- och laktrisglassnyttig hallon- och päronpaj eller en chokladmuffin. Du ska aldrig gå och lägga dig hungrig och i min receptsamling kvällsmat/ kvällsfika <-- (klick) hittar du massa inspiration.

2. Är det dåligt att småäta? Då menar jag inte att stoppa handen i godisskålen var femte minut utan snarare ta två nötter eller kanske en bit frukt lite då och då när suget kommer.( utöver mellanmål och andra måltider) 

Att småäta saker som nötter och frukt är inte dåligt. Dock skulle jag vilja att du ställde dig frågan varför du småäter? Är du hungrig? Äter du kanske inte tillräckligt vid måltiderna så att du blir hungrig snabbt igen? Äter du mellanmål? Se till att få i dig frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål varje dag. Var också noga med att äta dig mätt och belåten vid varje måltid! 

3. Jag har läst att det är dåligt att äta nötter efter träning för att de innehåller fett som försämrar återhämtningsprocessen. Stämmer det och isf, hur lång tid efter att man tränat kan man äta nötter igen? Tack på förhand och hoppas att du har tid att svara :-)"
 
Det stämmer! Den bästa kombinationen efter träning för att påskynda återhämtningen är protein i kombination med kolhydrater. Det bästa du kan äta efter ett träningspass är därför t.ex. en smoothie på banan och mjölk/ keso med havregryn och frukt/ ägg och riskaka/ riskaka med keso och banan och liknande.
 
 
Kram / Emma.

Tuff jobbvecka och onsdagsfrukost

God morgon alla solstrålar 
 
24-timmarspasset närmar sig sitt slut - bara en timme kvar nu innan en ledig dag väntar. Nåja - så gott som iallafall. Ska på bankmöte nu under förmiddagen som följs av ett benpass i gymmet innan jag hoppar på tåget mot Karlstad. Ikväll ska jag ladda upp inför morgondagen med en rejäl myskväll och middag med min älskade sambo!
 
Imorgon är jag fullbokad hela dagen mellan 8.00 och 17.00 med PT, massage och konsultationer. Fick dock en avbokning så då hinner jag förhoppningsvis med lite egen träning på den timmen! Efter den heldagen åker jag upp till Torsby igen för att göra ytterligare ett 24-timmarspass som personlig assistent fredag till lördag för att sedan ha en ledig helg! Det ska bli underbart efter den här monsterveckan! På lördag morgon går jag av passet och kommer då ha hunnit med tre 24-timmarspass + ett 12-timmarspass som PA och en heldag som PT/massör på en vecka. Ganska sjukt och kanske lite väl mycket, men det blir lugnare nästa vecka så det känns okej! Den veckan blir det ockå lite mer jobb som PT vilket såklart känns kul :D
 
Frukosten som intogs här på jobbet blev inget annat än en riskaka med keso och kokt ägg + en bägare med mangobotten, kesokvarg och chokladsås som toppades med kokos och kiwi!
 
 
 
Bägaren gör du enkelt genom att mixa en halv mango som du lägger i botten, häller över kesokvarg (häften keso, hälften kvarg) och toppar med chokladsås (mosa en halv banan och blanda ihop med 1 msk jordnötssmör och 1 tsk kakao)!
 
 
 
Önskar er en trevlig onsdag!
 
Kram / Emma.

Mina basråvaror

Hej vänner 
 
Jag har snickrat ihop en liten guide till er. En guide med olika basråvaror som jag ofta använder mig av i mina recept och som kan vara bra att ha hemma om ni vill laga och baka hälsosam mat och nyttiga godsaker. Det mesta finns att hitta i vanliga matvarubutiker, men är ni osäkra kan ni klicka på "varan" så länkas ni vidare dit ni kan beställa dem. Bra va?
 
Hoppas att ni gillar det.
 
Jordnötssmör - det jag aldrig skulle klara mig utan! Jag använder jordnötssmöret till mycket som ni kanske märker och det mest för att det är så jäkla gott. Jornötssmöret innehåller mycket protein och nyttiga fetter samt massa vitaminer och mineraler! För er som undrar använder jag mig av märket "Green choice crunchy" som är det godaste jag smakat hittills.
 
Kokosolja är bra för både hud, hår och naglar och sägs påverka förbränningen positivt! Jag använder det i allt från smoothies, bakverk och att steka i. Fetterna i kokos är bra för hälsan och dessutom verkar kokosolja vara antiinflammatoriskt och stärker immunförsvaret. Ett riktigt superfood!
 
Kokosmjöl innehåller mycket fibrer och protein - smakar ljuvligt och passar bra i allt från pannkakor och smoothies till olika bakverk.
 
Kokosblomssocker har ett lågt GI-värde och innehåller kalium, magnesium, zink och järn, samt hela B-vitaminspektrat (undantag B12) och kan användas i som sötningsmedel istället för vanlig socker.
 
Kakaopulver är fullproppad med nyttigheter som anioxidanter, svavel, magnesium, bra fetter, proteiner, järn, fosfor och krom. Kakao - förutsatt att det är rått är rena näringsbomben! Kakaon används flitigt i mitt kök i allt från gröt, smooties, mellanmål och mycket som går i "rawfood".
 
Carobpulver liknar kakao fast har en sötare och mer kolaaktig smak. Carob sägs vara bra mot kräkningar, diarréer och oroliga magar. 
 
Vaniljpulver används i det mesta i mina bakverk, gröt och mycket annat! Ger en naturlig sötma och vaniljsmak - helt underbart!
 
Havregryn äter jag varje dag och använder det i allt från bakverk, till smoothies och i matlagning! Havregryn har en hög proteinhalt, innehåller bra fetter, fina kolhydrater samt massa vitaminer och mineraler - dessutm glutenfritt
 
Nötter och frön är alltid bra att ha hemma. De kan mixas ihop med torkad frukt såsom dadlar, fikon eller russin och smaksättning till olika rawbollar eller ätas som de är. Nötter finns ALLTID hemma hos oss.
 
Torkad frukt i form av russin, dadlar, katrinplommon, fikon och aprikoser har vi också alltid hemma. Bra som mellanmål, men används också i råa bakverk och liknande.
 
Mandelmjöl och andra nötmjöler kan man göra själv genom att mixa nötterna till ett mjöl. Dessa använder jag sedan i allt från bakverk, gröter och i matlagning. Kanon att ha hemma!
 
Sojamjöl, majsmjöl, havremjöl  är glutenfria mjölsorter som jag använder mig av i mat- och bakning, men som lika gärna kan bytas ut mot t.ex. rågmjöl, dinkelmjöl eller grahamsmjöl.
 
Fibrex och fiberhusk är glutenfritt och används i matlagning och bakning för att höja fiberhalten samt för att binda ihop och göra t.ex. matbröd, eller andra bakverk saftigare!
 
Andra saker som är bra att ha hemma är bär och frukt, kokosmjölk, keso och kvarg, ägg, honung och bakpulver.
 
 
Kram / Emma.

Pumpa triceps

Hej alla träningssugna 
 
Att köra dropset är något av det mest effektiva du kan göra om du vill bygga muskler och få rejäl mjölksyra och känla maximal utmattning.
 
Denna gången kör vi triceps.
 
Övningen är tricepspress med rep ovanför huvudet. Ställ dig med ena benet framför det andra i en stadig position. Håll en stark core, neutral ryggrad och en rak linje genom kroppen från fot till axel. Håll axelbrett mellan armbågarna och jobba från 90 grader i armbågsled ut till nästan raka armar.
 
 
Dropset då?
 
Välj en vikt som du klarar mellan 8-12 reps på och kör. Därefter sänker du vikten ett hack och kör ytterligare 8-12 reps. Därefter sänker du ytterligare ett hack och upprepar 8-12 reps en tredje gång. Du kör allt utan vila och jag lovar dig en svidande muskel!
 
Lycka till!
 
Kram / Emma.

Välkommen alla nya läsare

God morgon vänner 
 
Igår var det nytt läsarrekord här igen och jag antar att ni var många som hittade hit via PT-Fias blogg som hade länkat mig via en frukostbild. Riktigt roligt är det och jag välkomnar alla nya läsare! Hoppas att ni stannar och hittar intressant läsning!
 
Efter ett tolvtimmarspass på jobbet igår var jag sliten och bumsade i säng tidigt. Detta resulterade en vaken Emma redan vid sex idag. Så jag hoppade i träningskläderna och åkte till gymmet en sväng - för att starta dagen på bästa sätt liksom. Och även för att få energi inför kommande 24-timmarspass på jobbet. Och så mycket energi jag fick!
 
Rygg, axlar och mage fick sig en rejäl omgång och träningsvärken kommer redan smygande. Jag älskar det!
 
Innan passet blev det som vanligt en smoothie och nu efteråt slängde jag ihop kokos- och morotsmuffins som toppades med kesokvarg, pumpakärnor, riven morot och kanel. Receptet hittar du här <-- (klick).
 
 
 
 
Har ni inte testa dessa godingar rekommenderar jag er varmt att göra det! De är sååå goda ;-)
 
Lite senare idag kommer ett grymt träningstips upp för alla som är sugna på mjölksyra i styrketräningen och så kommer även ett tidsinställt inlägg upp som handlar om basråvarorna i mitt kök. Missa inte det!
 
Nu - dags att åka på jobb!
 
Kram / Emma

Nyttig hallon- och laktrisglass

Hej mina fina läsare 
 
Jag tänkte bjuda på ett recept på en underbar hallon- och laktrisglass som jag uppfann i helgen. Den är gjord på krämig kokosmjölk, syrliga hallon och sött laktrispulver från Kung markatta. Superenkelt, sockerfritt, mättande och såååå gott! Dessutom mjölkfri, glutenfri och nötfri - perfekt för alla allergiker där ute som saknar recept på goda nyttigheter!
 
Glassen passar lika bra till mellanmål som till frukost, kvällsfika eller efterrätt - du väljer! Vi åt den som en efterrätt till söndagsmiddagen igår och alla vid bordet gillade skarpt!
 
 
 
Hallon- och laktrisglass (4 personer):
2,5 dl extra creamy kokosmjölk 
250 gram frysta hallon
4 tsk laktrispulver
 
Kör alla ingredienser i en mixer och häll upp i portionsformar. Toppa med lite hallon och kokosflingor! Äts direkt för bästa glasskänsla.
 
Krämigt, sött och gott med en stark smak av laktris och hallon!
 
Mmmmm.....
 
 
 
Detta måste ni testa!!!!
 
Kram / Emma.

Svar på frågestunden del fyra

 Hej Emma! Jag undrar om du då du hade ätstörningar fick problem med din mens? Och i sådant fall om du fick normal cykel efter att du blivit frisk igen? Tack för en fin blogg!
 
Hej! Jag fick ganska snabbt problem med mensen och hade ingen på flera år. Så fort jag började äta normalt, träna mindre och gå upp i vikt kom den tillbaka och det finns nog inget som kan beskriva den glädjen det gav mig. Det var ett tecken på att jag var på rätt väg - att min kropp började på att må bättre igen och att jag hade kommit en bit på vägen i mitt tillfrisknande!
 
Hej igen! Kom på några frågor till! Jag skrev till dig för några månader sedan om just träning och hur man "tightar" till kroppen. Du tipsade om att kombinera styrka med kondition, börja med lite mer fri vikter, etc. Har du tips på bra med detta som fokus? :) Sen undrar jag också om du har tips på hur man blir av med godis- och chipssug? Tyvärr tycker jag om både godis och chips lite för mycket, samtidigt som jag vet att det inte är bra för min kropp. Är inte tjock på något vis, men mår inte bra av för mycket socker och fett. 
Väldigt bra blogg, min favorit! Kram
 
Hej! Roliga sätt att kombinera konditionsträning med styrketräning är t.ex. cirkelträning eller att variera intensiteten i passet med att lägga in superset, triset, dropset osv. Det är himla tiseffektivt samtidigt som pulsen stiger mer än när man kör sina "vanliga" set med 8-15 reps och vila mellan.
 
Det allra bästa sätet att bli av med godis och sötsug är att utesluta det från kosten. Om vi regelbundet äter söta saker och snabba kolhydrater som får blodsockret att åka upp och ner, resulterar i sötsug och trötthet. Försök att hitta alternativ till godis och annat sött och var noga med att äta mellanmål för att hålla blodsockret på en stadig nivå. Jag rekommenderar alla att äta ungefär var tredje timme. Vill du ha tips på olika mellanmål hittar du det här <-- (klick) och tips på nyttiga godsaker hittar du här <-- (klick).
 
Hej igen! Kom på en till fråga :) Jag tänkte börja köra cardio på morgonen dem dagarna jag har sovmorgon. Kan du berätta lite om högintensiv och lågintensiv cardio träning? Vilket passar vem bäst liksom, lite om hur lång tid det borde ta osv... Vet det är individuellt :) Har du något bra tips om HIIT? Dvs "upplägg". En sak till: Vad borde jag äta innan och efter cardio träning på morgonen? Jag är inte personen som kan träna på tom mage, måste ha något litet iaf. Dessutom tar det en stund för mig att åka till gymmet och ju längre tid det tar - ju mer hunger känner jag om magen är tom! ^^ Brukar annars äta gröt men känns som en tung måltid att äta innan och vore kanske bättre att äta efter passet? :)
 
Lågintensiv cardio är det som kallas distans. Under dessa pass hålls en låg puls hela passet igenom (under 75% av max HF). Högintensiv cardio finns det massa olika varianter på, men de allra vanligaste är snabbdistans och intervallträning. Under snabbdistansen ska pulsen ligga på 75-85% av max HF och vid ett intervallpass bör den ligga någonstans mellan 85-95% av max HF. Högintensiva pass är kortare än lågintensiva just för att vi inte orkar ligga på en såpass hög puls så länge. Under distanspasset ska känslan vara att "jag skulle kunna hålla på hur länge som helst". Kort och gott! Vilka pass du ska köra är som sagt väldigt individuellt och beror alldles på vilka mål och vilket syfte du har med din träning.
 
Vi bör inte träna på helt tom mage - aldrig - då detta har en muskelnedbrytande effekt! Personligen så gillar jag att äta smörgås med t.ex. ägg och keso och ett glas mjölk, alternativt en smoothie innan morgonträning. Gröt är en perfekt återhämtning efter passet tillsammans med någon proteinkälla såsom ägg, keso, kvarg, mjölk eller nötter.
 
Hej! Jag tränar tre styrkepass i veckan och ett cardio kombinerat med magövningar på gym, utöver det går jag promenader och powerwalks. Jag äter alltid en stadig frukost, lunch och middag och alltid minst ett mellanmål och om jag är uppe länge så blir det ngt proteinrikt kvällsmål också. Jag äter mkt protein, tar proteinshakes + nån frukt om jag inte hinner äta inom 2h efter träning. Håller mig till fullkornsprodukter. Äter vanlig mat såsom kött fisk kyckling, potatis, bulgur fullkornspasta osv. Hyfsat mkt frukt o grönt. Unnar mig sötsaker och lite lyxigare onyttigare mat under helgerna. Detta funkar superbra för mig, jag mår verkligen bra. Men till min fråga och mitt problem; Jag har muskler och känner att jag blir starkare och får resultat, men jag går inte upp i vikt! Jag är 19 år, är 165 cm lång och väger 49-50 kg, är alltså underviktig. Jag fattar verkligen inte vf jag inte går upp trots att jag äter bra och mycket och styrketränar och faktiskt lägger på mig muskler?
 
Hejsan! Vissa personer har jättesvårt att gå upp i vikt oavsett hur mycket de än försöker. Mitt tips till dig skulle vara att försöka äta lite extra mat vid varje måltid så att du blir sådär jättemätt. Drick gärna mjölk eller juice till maten och var noga med mellanmålen. Välj gärna energirika mellanmål såsom nötter, fet yoghurt och liknande! Innan läggdags skulle jag tipsa dig om att äta ett kvällsmål så att du inte lägger dig på tom mage. Testa att mixa ihop en smoothie med både kolhydrater, fett och proteiner som mättar bra! Hoppas något kan hjälpa dig!
 
Hej igen igen! Nu kommer mina sista frågor: Jag har IBS och har fått rådet att inte äta för mycket fullkorn då jag och min dietist kommit fram till att det antagligen inte är så bra för mig. Jag undrar nu hur "dåligt" vit pasta, vitt ris etc. är? Hur vet man hur stora portioner som är lagom? Känner man efter bara? Äter många mål om dagen (pga. IBS) och känner att det ibland blir för mycket, men det gör jag först efteråt. Kan man "räkna ut" på något sätt? Jättefin och bra blogg!! Kram
 
Ja det här med att inte äta för mycket fullkorn är en svår balansgång om man har en känslig mage, och hur mycket man klarar av varierar väldigt från person till person. Det enda du kan göra är att testa dig fram då det inte finns något "rätt" svar här. Som du säger så är det inte förrän efteråt som man märker att man ätit för mycket och därför är det viktigt att äta långsamt när du har IBS. Tänk dig att mättnadskänslorna kommer efter ungefär 20 minuter och om man då slänger i sig maten på några minuter är det lätt att äta "för mycket". Tänk därför på att tugga maten ordentligt och att äta långsamt. Vad gäller vitt ris och vit pasta mättar det inte lika bra som fullkornsprodukter och gör ofta att vi äter mer och blir hungriga fortare igen. Men känner du att det funkar bättre för dig och att det får dig att må bättre tycker jag absolut att du ska äta det vita riset istället för fullkornsriset! För mår magen bra - så mår människan bra!
 
Hej! jag har en fråga, när jag har ätit så står min mage ut, jag mår jättedåligt över detta står och kollar i spegeln och smalar in mig o så. En annan sak är att jag aldrig känner mig mätt och nöjd jag vill bara ha mer o mer o mer. Snälla hjälp mig! Tack för en underbar blogg jag beundrar verkligen dig:) Kram
 
Din fråga gör mig verkligen orolig då jag känner igen mig i dina tankar från min sjukdomstid. Om du mår dåligt över maten och har problem med den bör du ta kontakt med någon som kan hjälpa dig att komma in på rätt spår. Att magen "putar ut" är oftast bara en känlsa och något som vi kan öva bort. Försök att lära dig att älska din mage för hur den ser ut - det är ju ändå du! Vad gäller maten bör du äta tills du känner dig mätt - om du vill ha mer är det ett sätt för kroppen att tala om att du inte har ätit tillräckligt med mat! Hoppas att du hittar något som funkar för dig! Kram
 
Det här är en fråga som jag funderat länge på. Det sägs att vi tjejer ska få i oss ca 2000 kcal/dag. 
Eftersom att jag tränar ca 5-6 pass/vecka måste jag få i mig mer, kanske ca 2500? 
Till frågan: Om jag gör av med ca 500 kcal under ett pass, ska jag fortfarande äta 2500 kcal, eller ska jag äta kcal extra eftersom jag förbränt dem? Dvs. ska jag äta de kalorierna som jag förbränt. Jag har absolut inga mål att gå ner i vikt eller så, vill bara veta om jag äter för lite. Hoppas du förstår frågan. Tack för en grym blogg!
 
Jag är ingen expert på det där med kalorier då jag tror att så länge som vi äter bra och hälsosam mat sköter kroppen det där med mättnadskänslor och hunger av sig själv - på ett naturligt sätt. Men som svaret på din fråga - om du har som mål att få i dig 2500 kcal om dagen och sedan tränar ett pass där du gör av med 500 kcal bör du lägga på dessa 500 utöver dina 2500 om du inte vill gå ner i vikt. Hur mycket energi vi behöver f i oss och hur mycket vi förbränner är dock väldigt individuellt och beror bland annat på ålder, längd, vikt, muskelmassa osv. Försök att lyssna på kroppen, äta mellanmål och näringsrik mat så ska du se att det ordnar sig :-)

Hej! När du skriver om maten du tar med dig till jobbet verkar det vara en himla massa mellanmål. Förstår ju att du behöver det eftersom du tränar så mycket men undrar hur ofta du äter? Sen efterlyser jag lite tips på hemmaträning också. Det svåraste med att träna hemma tycker jag är konditionsträning, då jag bor i lägenhet och inte vill störa grannen under. Har du tips på konditionsträning man kan göra hemma i vardagsrummet som inte "dunsar" så mycket? Gillar din nya bloggdesign förresten :)
 
Hej! Kul att du gillar bloggen och den nya designen :D Som du ser i detta <-- (klick) inlägget så stämmer det att jag äter en hel del mellanmål. Där ser du hur en vanlig matdag kan se ut för mig. Jag försöker äta så att det aldrig går mer än tre timmar mellan varje måltid och är därför sällan hungrig.
 
Vad gäller att få in kondition i hemmaträning anser jag att cirkelträning eller t.ex. tabata är det bästa. Där får du in både puls och styrka i träningen vilket är himla effektivt. Vad gäller "tysta" konditionsövningar är jag lite osäker. Men ett tips är att tänka stora rörelser där både armar och ben involveras. Detta engagerar fler muskler som resulterar i en högre puls!

Du jobbar ju deltid som personlig assistent. Kan du inte berätta lite mer om det jobbet och vad du gör där? Om imorgon var sista dagen i ditt liv, vad skulle du göra då? Kram!

Det stämmer att jag jobbar deltid som personlig assistent. Som ni säkert förstår så har jag tystandsplikt och kan därför inte berätta så mycket om det jobbet. Personen som jag jobbar hos behöver hjälp med det mesta i sitt hem så jag finns där och sköter dessa sysslor och övriga saker som personen behöver hjälp med. Jobb inom vården innebär oftast att man jobbar många timmar och jag gör som oftast 12-timmarspass eller 24-timmarspass när jag jobbar där. Jobbigt kanske kan tyckas, men jag tycker det är ganska skönt eftersom jag får många timmar gjorda på en gång samtidigt som jag har sovande natt!
 
Svår sista fråga då det är såååå mycket som jag skule vilja göra här i livet! Men självklart blir svaret på frågan att samla alla nära och kära, kramas, äta god mat och ta vara på den sista dagen genom att ge och få all kärlek som går!
 
Hej Emma! Hur ofta tränar du? har du nån vilodag? Om man varierar intensiteten på sin träning, kan man skippa vilodagarna då? Eller vad tycker du?
 
Hej! Det här varierar från vecka till vecka- ibland har jag ingen vilodag och ibland kanske två, det beror på hur kroppen känns och hur jag mår. Ofta brukar vilodagarna bestå av massa mat och promenader i syfte att fylla kroppen med ny energi och påskynda återhämtningen. Ska man träna varje dag är träningsplaneringen och maten oerhört viktigt för att kroppen ska hinna få tid att återhämta sig mellan varje pass och där behövs kunskap för att kunna planera ihop det! Därför skulle många kunna få ut mycket mer av sin träning genom att ha en egen PT som optimerar träningen och planerar den åt dig. Att däremot träna varje dag utan kunskap om hur man ska träna är däremot ingenting som jag rekommenderar. Hur ofta man kan träna beror också på hur träningsvan man är! En som är mer träningsvan kan ju såklart träna mer än en som är ovan.
 
Hej Emma! Vart kan man hitta kalkonbacon? Har bara sätt vanlig bacon i matbutikerna.
 
Jag brukar köpa kalkonbacon på Ica maxi av märket "Den gröna slaktaren". Är dock enda stället jag hittat det på än så länge! Men fråga i din matbutik. Kanke kan de ta in det?!
 
Hej! Jag har en fråga, om man blir sjuk. Tex förkylning, ont i halsen eller feber, så man inte kan träna på en vecka typ. För man ska ju vila om man har en infektion, eller hur? Min fråga är då, hur ska man äta under den här tiden? Ska man äta precis som vanligt, som man gör när man tränar eller ska man äta mindre eftersom man inte gör av med några kcal då man bara ligger i sängen typ? För mig blir de så att jag äter mindre när jag är sjuk eftersom jag inte kan träna. Känns som man annars går upp massor i vikt under sjukperioden. Och så undrar jag hur snabbt de tar innan man är tillbaka på den nivån man var innan man blev sjuk och var tvungen att vila en vecka. Kram, gillar din blogg massor!! :)
 
Att du ska vila från träningen när du är sjuk stämmer. Vi bör aldrig träna med en infektion i kroppen eftersom vi då kan riskera att få hjärtmuskelinflammation, vilket kan vara allvarligt. Vila därför ALLTID om ni känner er krassliga, har feber, ont i halsen osv.
 
Jag brukar försöka äta ungefär lika mycket när jag är sjuk som när jag inte är sjuk (det beror på hur sjuk jag är - det är ju inte alltid som man orkar äta eller ens har matlust). När vi är sjuka behöver kroppen all energi den kan få för att återhämta sig och bli frisk så var därför noga med näringsintaget om du vill bli frisk fort. Under en vecka hinner det knappast hända så mycket med att muskler skulle försvinna eller att man skulle "lägga på sig". Att det känns som man går upp i vikt är nog mer en känsla av att man känner sig lite rastlös och "pluffsig" när man inte får röra sig som man är van att göra. Var noga med att börja lugnt med träningen efter att du varit sjuk - det blir lite som att börja om på nytt, men du kommer sedan ganska snabbt att vara uppe på samma nivå igen om du bara vilat en vecka!
 
 Hej, en liten fråga... vad är carbopulver egentligen? nyfiken på vad det innehåller.
 
Carob görs från carobträdet. Det liknar kakao fast smakar lite mer kola och är sötare. Vill du veta mer om carob och kanske beställa det hittar du det här <-- (klick).
 
Nu ska alla frågor vara avklarade! Några är dock från andra inlägg, men som jag valde att ta upp här! Har jag missat någon får ni hojta till :-) Kul att ni var så många var med!
 
Kram / Emma.

Myssöndag och fyra från instagram

God morgon vänner 
 
Hoppas att ni haft en bra helg!
 
Efter 24-timmars jobb lördag till söndag har jag nu haft 24-timmars ledighet för att idag klockan tio gå på ett 12-timmarspass. Ledigheten igår ägnades åt mamsen som fyllde år! Vi körde ett pass i gymmet, fikade med semlor (jag gjorde mina nyttiga och glutenfria <--klick), umgicks, åt fläskfilémiddag och hemgjord hallon- och laktrisglass till efterrätt (recept på den kommer). Datorn stod oöppnad hela dagen vilket var himla skönt! Jag har jobbat hela veckan och haft så mycket att göra, så denna myssöndag var välbehövlig inför kommande arbetsvecka - som innebär mååånga timmar!
 
Matbilderna har lyst med sin frånvaro här under helgen så vi kör ett litet kollage på helgens höjdpunkter från instagram (där jag för övrigt heter emmabarremyr för er som vill följa).
 
1. Lördagens lunch - rödbetsbakad lax med quinoa tricolore, broccoli, ruccula, tomat coh gruka.
2. Söndagens frukost - hallonkesokvarg med blandade nötter och torkad frukt + massa färsk frukt i form av banan, kiwi, mango och honungsmelon.
3. Söndagens middag - mammas ugnsbakade fläskfilé med gräddstuvade kantareller, sötpotatisstipes och sallad.
4. Söndagens semelfika - mums!
 
 
I eftermiddag kommer svaren på de sista frågorna från frågestunden! Så håll utkik ni som väntar på svar :-)
 
Önskar er en fin start på veckan!
 
Kram / Emma.

Kokoschiagröt

God morgon lördag 
 
Efter massa ostbågar och lösgodis igår är jag för andra gången där här veckan rejält påfylld med socker - vilket märktes bra i träningen idag!
 
Annars så hag har börjat helgen med en smoothie och en vända till gymmet följt av en himmelskt god frukost! Det var sååå gott! Gjorde chiagröt för första gången och inte vilken chiagröt som helst - utan en kokoschiagröt som serverades med chokladfluff, jordnötssmör och hallon. Det är vad jag kallar lyxfrukost!
 
Mmmmm......
 
 
Kokoschiagröt:
1,5 dl kokosmjölk extra creamy
2 msk chiafrön
 
Blanda ihop och låt stå i kylen över natten. Servera med chokladfluff <-- (klick), jordnötssmör och hallon.
 
 
 
Lördagen kommer tillbringas på jobbet som personlig assistent för min del. Börjar vid tio och har ett 24-timmarspass framför mig! Så länge önskar jag er fin helg och en härlig lördag!
 
Kram / Emma

Lyxigt, chokladigt, glassigt

Hej vänner 
 
På alla hjärtans dag gjorde mamma en raw hallonglass som jag blev himla sugen på igår kväll. Ytterligare ett sug - efter choklad resulterade i att jag också mixade ihop ett chokladfluff som serverades med hallonglassen!
 
Himmel så gott det blev!
 
 
Hallonglass (1 person):
125 gram frysta hallon
1/2 avokado
1/2 tsk vaniljpulver
 
Mixa allt till en slät massa och ställ in i kylen en liten stund. Gör under tiden chokladfluffet.
 
Chokladfluff (1 person):
1 äggvita
1/2 dl kvarg
1/2 mosad banan
1 tsk honung
2 msk rå kakao
 
Elvispa äggvitan till ett fluff och vispa sedan ner övriga ingredienser tills det blir en härlig chokladsmet.
 
Servera hallonglassen med chokladfluffet lite riven kokos, hackad choklad och kanske lite färska bär!
 
 
Det här var så fasligt gott!
 
Gott och samtidigt mättande, proteinrikt och lagom sött! Perfekt som kvällsmål, efterrätt eller mellanmål - eller varför inte till frukost med en god smörgås? Lyxigare kan det väl knappast bli?
 
 
Kommer ni testa?
 
Testa säger jag!
 
Kram / Emma.

Frukost för två

God morgon ♥
 
Idag blev det äppelpaj och hallonsmoothies till frukost. Receptet till pajdegen är samma som här <-- (klick) fast den här gången blev det fyllning i form av äpple och kanel istället för päron och hallon. Väldigt gott det också! En skål med rostade bondbönor fick också plats i magen :D Fyller på med ordentligt med energi för idag blev det ett tidigt intervallpass (laddade upp med en päronsmootihe) och efter löpning går jag och är hungrig hela dagen i stort sett - så mycket, mycket mat måste in :D
 
 
 
Ingredienser (1 portion):
1/2 dl havregryn
1 msk kokosmjöl
1/2 mosad banan
1 äggvita
1/2 tsk vanlijpulver
1 tsk kokosolja
1/2 äpple
Kanel
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan de blöta. Tryck ut degen i en protionspajform och fyll den med hackat äpple och kanel. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills den börjar få färg. Ta ut och servera med en klick jordnötssmör och kesokvarg (keso+kvarg).
 
Pajen passar även bra som fika, mellanmål, kvällsmål eller kanske en variant på efterrätt beroende på hur sötsugen du är!
 
Hallonsmoothie: mixa hallon, frusen banan, mandelmjölk, kiwi och kokosflingor.
 
 
 
Värmlands Folkblad ringde och frågade om det fick göra en intervju med mig idag så innan jag hoppar på tåget upp till Torsby (jobb i helgen igen) ska jag möta upp dem i gymmet en sväng! Spännande :-)
 
Hoppas att ni får en fin fredag mina vänner!
 
Kram / Emma.

Fredagsutmaning

Hej alla solstrålar 
 
Helgen är nära och efter en lång arbetsvecka/ skolvecka tycker jag att våra självkänslor är värda att boostas lite så idag har jag fixat en fredagsutmaning!
 
Du ska nu ta dig tid i några minuter och skriva ner tre bra egenskaper hos dig själv samt tre delar av din kropp som du är extra nöjd med. Vik ihop lappen och stoppa den i din byxficka. Varje gång du står framför en spegel (när du t.ex. är på toaletten) tar du upp lappen och läser den högt för dig själv samtidigt som du tittar dig själv i ögonen och menar det du säger. Läs den för dig själv minst fem gånger idag!
 
Mina bästa egenskaper:
* Jag är bra på att lyssna
* Jag är omtänksam
* Jag är positiv
 
På min kropp älskar jag:
* Mitt glada ansikte
* Min rumpa
* Mina armar
 
Det här är så viktigt! Vi måste bli bättre på att tycka om oss själva och älska våra kroppar - och för att bli bättre på det måste vi också öva på det så nu kör vi fredgasutmaningen!
 
Okej?
 
Dela gärna med er av era bästa egenskaper och kroppsdelar i kommentarsfältet här nedan eller på era bloggar (som ni länkar i kommentarsfältet) för att vi ska kunna peppa varandra!
 
 Kram / Emma.

Carobplättar

Hej vänner 
 
 
Härom dagen intogs dessa fantistiska carobplättar till lunch serverade med en fruktsallad mango, hallon, sharon, kokoschips och kakaonibs + en klick kesokvarg. Lyxlunch som intogs i sällskap med finaste sambon ♥
 
 
Ingredienser (2 portioner):
3 ägg
1 dl äggvita
2 mosade bananer
2 msk kokosmjöl
2 tsk carobpulver
 
Mixa bananerna med en staxmixer och moxa sedan ner resterande ingredienser. Stek i kokosolja på medelhög värme. Servera med kesokverg och massa god frukt!
 
 
 
 
Mumsigt, vardagslyxigt och riktigt mättade!
 
Tumme upp :-D
 
Kram / Emma.

En klassiker för livet

Hej vänner 
 
Annika och Sarah gör en fantastisk sak! De har dragit igång ett projekt vid namn "En klassiker för livet" för att stödja cancerfonden tillsammans med alla bidragsgivare. Såhär beskriver de sitt projekt:
 
"Under 2013 ska vi genomföra tjejklassikern som består av Tjejvasan, Vätternrundan, Vansbrosimmet samt Lidingöloppet. Vår idé är att sälja varje meter vi åker skidor, cyklar, simmar och springer för en krona till både privatpersoner och företag. Målet är att sälja varenda en av de 141 000 meter som vi ska kämpa oss igenom. Pengarna vi får in går oavkortat till Cancerfonden"
 
Jag tycker att det otroligt fint av dem och tvekade inte en sekund på att vara med och bidra till deras projekt.
 
Cancer är idag en av våra vanligaste folksjukdomar och jag har själv en nära anhörig som drabbats. Det är fruktansvärt att se någon lida av detta och för att behandlingsmetoderna ska bli bättre behövs mer forskning. Pengar behövs för att forskningen ska gå framåt och alla kan vi vara med att bidra genom att skänka en liten slant!
 
 
Vill ni också vara med och bidra?
 
Då gör ni det HÄÄÄR <-- (klick)
 
Kram / Emma.

Bortskämd och energifylld

God morgon 
 
Igår kväll blev jag riktigt bortskämd av min fina kille, både med god mat och ompyssling. Dessutom hade han satt upp lampan jag fick av honom i födelsedagspresent som en överraskning när jag kom hem från träningen och där kunde min kväll ha varit gjord, men så fortsatte det med en trerättersmeny och massa god mat och kvällen blev bara bättre! Jag smälter lite av sånt här :-) Hihi.
 
Även om jag älskar att stå vis spisen och bjuda andra på mat är det minst lika roligt att bli uppassad på och serverad en god middag. Som jag njöt av stunden och mitt fina sällskap :-)
 
Vad som stod på menyn ser ni på bilderna nedan. Soppan serverades med stekt lax och efterrätten intogs i två omgångar - så galet gott var det! 
 
Det här har han inte gjort för sista gången :-)
 
 
 
Upptäckte dock att "kristallerna" satt lite hursom helst nu på morgonen som inte Pelle hade hunnit med att se i all "stess" igår. Upptäckte även att det saknades en "kristall" - tråkigt!!! Jag får kika förbi Ikea och fråga om det. Hoppas inte hela lampan måste tillbaka bara....
 
 
 
 
I eftermiddag/ kväll har jag konsultationskväll på gymmet med förhoppningsvis lite nya kunder. Blev nästan fullbokad - så det känns galet kul! Fram tills dess springer jag i tvättstugan och tar det lugnt här hemma. Blir kanske en sväng till gymmet också?! Hade tänk en vilodag idag eftersom jag varit lite trött de senaste dagarna, men kände mig piggare än på länge när jag vaknade idag (antar att all mat och allt socker gav mig lite extra energi igår - BRA med ordentlig påfyllning då och då) och är grymt träningssugen - så vi får väl se!
 
Hoppas att ni får en fin torsdag!
 
Kram / Emma.

Mjuk chokladnötkaka med hallon och blåbär

Hej vänner 
 
Härom veckan när jag var i baktagen igen experimenterade jag fram en ny variant mellanmålskaka som verkligen blev sådär supergod. Godast hittills faktiskt! Men det kan väl inte bli annat än bra med choklad, eller? För mig slår det sällan fel iallafall :-)
 
Dessa kakor är perfekt till mellanmål eller som "efterträningsmål" tillsammans med lite keso.
 
 
 
Ingredienser:
1 banan
3 dl cashewnötter
2 msk kokossmör
1 dl äggvita
1 dl havregryn
2 msk kakao
1 dl hallon
1 dl blåbär
 
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop alla ingredienser utom hallon och blåbär - de rör du i sist av allt. Klicka ut 8 kakor på en plåt och grädda i ugnen i 15-20 minuter.
 
 
Ett perfekt och nyttigt alternativ till bullen eller småkakorna vid fikat också!
 
Kram / Emma.

Äta kiwi med skal?

Hej 
 
Ni är flera som frågar om det här med att äta kiwi med skalet på. Gör jag det? Varför?
 
Och svar ja - jag äter kiwi med skalet på, oftast iallafall. I skalet sitter nämligen massa fibrer och det mesta av c-vitaminerna som finns i kiwin - så varför skala bort det nyttigaste på frukten? Var bara noga med att skölja kiwin innan du äter den då frukterna ofta är väldigt besprutade - tyvärr! 
 
Dessutom sitter det mycket god smak i skalet på kiwin, mmm!!!
 
 
Kram / Emma.

Fantastiska kokos- och morotsmuffins

God morgon 
 
Hos Sofie hittar jag mycket inspiration och smarriga recept! Den här gången hade hon gjort en variant kokos- och morotsmuffins i micron som jag ville testa. De var helt fantastiska! Det där med morot i bakverk är verkligen gott!
 
 
Ingredienser:
1/2 dl havregryn
1 msk kokosmjöl
1 msk kokosflingor
1/2 msk kokosolja
1 dl finrivna morötter
1 msk kanel
1-2 krm vaniljpulver
1 mosad banan
1 ägg
1 äggvita
 
Blanda ihop alla ingredienser och fördela smeten i 2-3 muffins-/ cupcakesformar. Micra på högsta effekt i 3 minuter (eller tills de stelnat). Blanda ihop keso och kvarg som du sedan toppar muffinsarna med. Strö över kokoschips och pudra över kanel. Ät och njut!
 
 
 
Det här med micromuffins är ju så smidigt! Det går snabbt att blanda ihop alla ingredienser och är klart på några minuter i micron. Du får en lyxig och god frukost utan att egentligen inte lägga ner speciellt mycket tid. Toppenbra ju :D
 
Sen att de funkar lika bra som lunch, mellanmål, kvällsmål eller fika är ju också ett plus! Inte så hungrig? Gör ett halvt recept till mellis eller kanske ett dubbelt till lunch? Anpassa det till dig själv och den energimängd du behöver!
 
Idag kör jag två kunder under förmiddagen + lite jobb med kostupplägg till en annan kund. Efter lunch tar jag "ledigt" för att träna och basta på Sats med en av mina bästa vänner och ikväll ska jag och Pelle fira alla hjärtans dag i efterskott. När jag kommer hem från träningen ska jag bli serverad en treätters och kanske dricka ett glas rött. Det ser jag verligen fram emot!
 
Nu - dags att bege sig mot gymmet för att möta första kunden - pensionärer gillar morgonträning förstår ni! Jag och pensionärerna.... haha!
 
Kram på er / Emma.

Vardagsmotionen med promenad

Hej vänner 
 
Idag har jag förflyttat mig med hjälp av mina ben. För att få jämn belastning på ryggen byter jag ut väskan mot en ryggsäck, knyter på träningsskorna och stoppar lurarna i öronen. 
 
Samtidigt som jag rör på mig får jag också frisk luft, tid att tänka och en himlans massa ny energi!
 
Genom att promenera istället för att åka buss har jag idag fått ihop sammanlagt 80 minuters promenad. Hade jag inte gått hade mint två tredjedelar av den tiden gått åt till att gå till bussen, vänta på bussen och sitta på bussen. Varför då inte ta vara på tiden och njuta av det vackra som en promenad kan ge?
 
Utsikten på vägen hem nu på kvällskvisten fick hjärtat att ta ett extra skutt - så vacker en solnedgång kan vara!
 
 
 
 
 
Denna tisdag har varit helt fantastisk! Under eftermiddagen har jag träffat massa fina människor, bland annat föreläsaren Louise Alvarsson - en otroligt duktig journalist och ordstylist - och diskuterat marknadsföring som givit mig otroligt mycket! Jag är bara så fylld med energi och nya idéer att jag håller på att spricka! Jag älskar det jag gör och är så oerhört glad att jag får göra just det jag älskar! Jag känner mig fri och grym som faktiskt fixat denna resa med att starta upp ett eget företag! 
 
Och tack för att ni kikar in här och läser, kommenterar och ger mig så mycket tillbaka! Ni är så underbara 
 
Ikväll är jag ensam hemma och ska ta tag i lägenheten. Blev aldrig någon städning förra veckan så det är dags att slå på musiken på hög volym och dra igång nu!
 
Ha en fin kväll :-)
 
Kram / Emma.

Tisdagpass för bröst, framsida axlar och triceps och lite avancerad coreträning

Hej vänner 
 
Tisdagens pass gav energi. Från att ha varit lite halvtrött under förmiddagen känner jag mig nu - efter träning och pannkakslunch som en ny människa. Tänk vad lite träning och god mat kan göra. Är det inte fantastiskt?
 
Nu ska jag ta mig en frisk promenad till Almi innan tre timmar i föreläsningssalen väntar, men först ska jag dela med mig av dagen pass:
 
* 5 set tung bänkpress med fri stång (6 RM)
* 3 set dips med egen kroppsvikt
* 3 superset armhävning på boll/ lyft framåt med viktplatta
* 3 set lutande hantelpress (ökade till 10 kg-hantlar idag, wiiieee)
* 3 set ftående flyes nedåt i cc
* 3 superset stående tricepspress med viktplatta/ dips mot bänk
* 3 dropset tricepspress ovanför huvudet med rep i cable
 
Avslutade passet med massa avancerad lek med bollen för att stärka coren. Övningen nedan var en bland annat (sista bilden jobbar jag på att få raka ben och en rak överkropp). Lite mer övning så sitter nog denna snart! Wiiieee :D
 
 
Vad tränar ni idag?
 
Kram / Emma.

Tisdagfrukost och morgonmys

God morgon 
 
Ingen kund förrän tio idag så jag tog mig en välbehövd sovmorgon och lyxande sedan till det med morotskakacupcakes till frukost i soffan framför Nyhetsmorgon. Bästa morgonmyset såhär en tisdag mitt i veckan!
 
 
 
 
Recept på morotskakacupcakes hittar du här <-- (klick).
 
Blir jobb nu fram till lunch och i eftermiddag ska jag på marknadsföringseminarium på Almi. Det ska bli spännande!
 
Kram / Emma.

Svar på frågestunden del 3

Kan man göra egen kokosolja ?:)
 
Det tror jag inte, jag har aldrig hört någon som gjort det. Däremot kan du göra eget kokossmör och recept på det hittar du här <-- (klick).
 
Hej Emma, 
Hur är det att äta jasminris eller basmatiris? Brukar du göra det? Själv väljer jag alltid fullkornsvarianter men tycker just att detta vita ris är så gott till kycklingben! Hur förhåller sig vitt ris till matvete/bulgur/pasta/potatis/nudlar? Vilket är det egentligen bästa valet att välja som kolhydratkälla? Vilket är det sämsta? Kramar, Louise
 
Jag äter jasminris och basmatiris är jag blir bjuden på det, och ibland även hemma. Nackdelen med detta ris är att jag aldrig riktigt känner mig mätt och blir hungrig fort igen och därför väljer jag för det mesta fullkornsvaianter när jag lagar själv. Personligen så tycker jag om fullkornssmaken väldigt mycket och frågar du mig så skulle jag säga att fullkornris är godare än jasminris, det smakar liksom mer. Men gillar du att äta det vita riset till kycklingbenen tycker jag absolut att du ska göra det - du äter ju fullkornsvarianter till resterande måltider och väljer du vitt ris någon gång då och då har det ingen betydelse.
Vitt ris, vit pasta och nudlar är olika former av snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater påverkar som ni säkert vet blodsockret negativt med en snabbt stigande kurva, som sedan faller lika snabbt ner tillbaka och resulterar i hunger och sötsug. Långsamma kolhydrater som fullkornsris, bulgur, matvete, quinoa och rotfrukter är bättre val av kolhydratskällor och som har en positiv inverkan på blodsockret. Långsamma kolhydrater gör att vi känner oss mätta längre samtidigt som vi undviker en berg-och-dalbana i blockerkurvan. Bäst är alltså att välja fullkornsvarianter, ovan nämna långsamma kolhydrater, nötter, frön, bönor, linser och mycket frukt och grönskaker.
 
Hej Emma! Först måste jag bara säga att det var kärlek vid första ögonkastet med din blogg! Din blogg är bara bäst! Men sen har jag en fråga också. Jo det är så att skogen är i stort sett det bästa jag vet. På somrarna är jag i stort sett i skogen HELA tiden! Jag är på långa promenader, läser där, tränar, plockar bär och massor med annat mysigt! Men kanske är en liten konstig fråga, men vet du nån mer sorts aktivitet man kan göra själv ute i skogen? Jag har googlat runt men hittar bara saker man kan göra med dagisgrupper osv. Och jag har börjat fått hjärnsläpp på vad mer jag kan göra, har blivit ganska långtråkigt att bara göra samma saker hela tiden. 
Så om du vet nåt mer, är jag så otroligt tacksam för svar! Ha det bra! Kram!
 
Tack och tack, det värmer att höra att du gillar bloggen så mycket :D Jag är precis som dig - jag älskar skogen och tillbringar de flesta av mina promenader/ löpturer där under sommarhalvåret. Älskar också att plocka svamp och bär eller att gå på en picknick för att mysa av omgivningen. Ett tips för att variera din träning ute i skogen är att köpa ett gummiband som du tar med ut och kör ett pass med - det finns mängder med övningar som du kan göra och få ihop ett duktigt pass!  Själv har jag också hundar som jag brukar ta med ut i skogen och leka med. Kanske finns det en hund som du kan låna och ta med dig ut? Tillsmmans med en hund kan man springa ikapp, kasta pinnar, spåra eller bara vila på en filt. Annars är ju stavgång, intervaller och all annan slags löpning underbar att utföra i skogen. Kanske också mer mentala saker som yoga/ meditation vore något? :D
 
Hej! Hur gör du för att undvika håll när du äter frukost och sedan tränar direkt efteråt? Just nu springer jag en runda på morgonen innan frukost. Jag vet att det är bättre att äta innan, men jag kan inte konditionsträna direkt efter att ha ätit och jag har inte tid att vänta. Tack för en bra blogg :)
 
Det här med håll är nog väldigt personligt. Jag är inte jätteinsatt i det då jag sällan får håll själv och vad jag vet så är orsaken till håll inte riktigt klarlagt av forskarna. Jag vet att om jag dricker mycket innan ett pass kan jag få problem, men det är sällan jag får problem av att äta något precis innan träningen. För mig funkar det jättebra att äta smörgås som frukost innan ett löppass - eller en smoothie på massa frukt, havregyrn, nötssmör och mjölk. Precis som du säger behöver du äta något innan löpningen på morgonen - då det inte är speciellt bra att träna på tom mage. Testa dig fram och se om du hittar något som funkar för dig!
 
Hej, läser din blogg ofta och blir alltid inspirerad av bilderna och recepten :). Måste säga att jag tycker att det var modigt gjort av dig att dela med dig av dina erfarenheter av ätstörning. Tyvärr så kände jag igen mig i mycket av det du skrev, ”fast i nyttighetstänkandet” har jag också varit. Jag måste fråga hur du klarade övergången till ett hälsosamt liv ”på riktigt”, om du förstår vad jag menar. För mig var det då det riktigt svåra började, även om jag nu äter och mår bra kan jag känna att jag ägnar för mycket tid åt maten, jag tänker fortfarande nästa alltid på när/ vad jag ska äta. Jag önskar att jag kunde vara mer spontan, äta det jag känner för och må bra. Vill gärna höra dina tankar om hur du lyckades. Ha det bra och lycka till med företaget!
 
Hej! Vad roligt att läsa att du gillar bloggen och blir inspirerad av det jag lagar och fotar :-D Tack fina du. Att berätta om ätstörningen var något jag länge gick och funderade på. När jag skrev här på bloggen kändes det som om jag döljde något och jag ville visa mig själv, vem jag var och vad jag gått igenom. Många av alla kommentarar jag fått såg jag att ätstörningar lyse igenom och jag ville på något vis få fram att genom att kämpa kan man ocks bli frisk och få en hälsosam syn på livet. Nu står jag här och har blottat mig - vilket känns fantastiskt bra!
 
Min övergång till att bli hälsosam skedde efter mina resor som jag gjorde. Hemma under sjukdomstiden åt jag supernyttigt och tränade varje dag. När jag åkte iväg på resorna bröt jag det totalt. Jag tittade på hur alla andra gjorde när de åt. Jag åt onyttiga saker som pizza, chips, massa subway och festade bedrövligt mycket. Jag tränade heller ingenting och jag gick upp i vikt. Kanske inte det mest hälsosamma sättet att gå upp i vikt på, men eftersom jag var sjuk behövde jag utsätta mig för mina rädslor för att bli av med dem. Jag var tvungen att genmlida ångesten som kom av onyttig mat och ingen träning. Efter en tid mådde jag inte så dåligt över det och jag kunde liksom göra en "nystart" i mitt liv och börja ta hand om min kropp igen när jag kom hem. Jag bestämde mig för att ha en bra grund i min kost - äta sån mat som jag tycker är god, som ger mig energi och som jag mår bra av - både mentalt och fysiskt. Det gör jag idag också, men har ofta avvikelser i form av lite onyttigheter som godis, utemat och liknande.
 
Vad gäller planering av maten kan jag förstå att det kan kännas bättre att vara mer "spontan" än att hela tiden planera. Men att inte planera skulle inte funka för mig. Genom att planera mina måltider kan jag se till att få in regelbundenhet i mina matvanor samtidigt som jag undviker lågt blodsocker. Jag vet inte om det är det rätta sättet, men det funkar bra för mig!
 
Jag vill ha lite tips på snabba och bra mellanmål. Jag är jätte dåligt med mina mellanmål :P
 
Här <-- (klick) hittar du ett inlägg med massa tips på mellanmål. Kika där :-)
 
Hej! 
Tips på bra och lättare kvällssnacks mottages gärna. Gillar att tugga på något framför tv:n och just nu blir det oftast morötter eller gurka. Har hört att man inte ska äta en massa frukt på kvällen, stämmer det? (Äter inte gluten så inget sånt. Och äter keso/kvarg till frukost och eftermiddagsmellis, så helst inte det heller, haha).
 
Åååh, det finns massa annat gott att äta på kvällen och här kommer några tips:
 
Underbar hallonglass 
* Hallon- och päronpaj
* Chokladmuffins med kokos- och hallonfyllning
* Chiapudding
* Galet gott chokladfluff
 
Hej vilken superinspirerande blogg! Tänkte bara fråga vad för jordnötsmöt du använder?
 
Hej! Kul att höra att bloggen fyller sitt syfte :-) Just för tillfället har jag mitt hemgjorda jordnötssmör, men annars så använder jag Green choice crunchy.
 
Vad tycker du om stevia? Hört olika åsikter om det. Om du inte gillar det, finns det något annat du använder? Kram
 
Jag har aldrig testat stevia eller något annat sötningsmedel heller för del delen. Sötningsmedel påverkar inte blodsockret som vanligt socker, men smakar fortfarande väldigt sött och kan därför trigga igång belöningssystemet i hjärnan som signalerar att man vill ha mer sött - vilket resulterar i ett sötsug trots att man uteslutit socker. Detta behöver inte vara fallet för alla och jag säger inte att man måste få ett ökat sötsug bara för att man äter sötningsmedel, men jag väljer hellre naturliga alternativ (jag vet att stevia är naturligt, men det känns ändå inte helt naturligt för mig då det inte påverkar blodsockret) som frukt, kokosblomssocker eller hunung. Och ska jag äta något riktigt sött - ja då kan jag lika gärna äta godis med vanligt socker än att få det sliskigt sött med sötningsmedel. Det här är bara mina tankar kring del hela, och  jag säger inte att något är rätt eller fel vad gäller sötningsmedel - upp till var och en helt enkelt!
 
Nu är det bara ett gäng frågor kvar som kommer upp i ett sista inlägg!
 
Kram / Emma

Blodpuddingslunch

Hej alla glada 
 
Blodpudding och ett baconpaket är perfekt snabbmat att ha i kylen för att plocka fram stunder det krisar i planeringen. Idag är det fullt upp hela dagen. Jag gick av mitt jobbpass vid elva i förmiddags och hoppade direkt på tåget ner till Karlstad. Är hemma med väskan och för att byta om och slänga i mig lite mat och då blev blodpuddingen och baconpaket i kylen perfekt till lunch. Nu ska jag bara packa om väskan för att sedan bege mig mot en eftermiddag i gymmet! Wiiieee, vad roligt!
 
 
 
 
Glutenfri blodpudding, kalkonbacon, lingonsylt och finrivna morötter. Massa ny energi och dessutom järn från blodpuddingen. Tumme upp!
 
Lite senare slänger jag upp tredje delen av svaren på frågestunden, kika in igen då!
 
Kram / Emma.

Ät gröt

Hej vänner 
 
Det här med att äta gröt är ju alldeles fantastiskt. Nästan för bra för att vara sant! Vanligast är ju att vi förknippar gröt med en geggig sörja i en djup tallrik. Grå och tråkig.
 
Men gröten kan bli så himla mycket roligare och framför allt godare än en grå och geggig sörja.
 
Det finns mängder med bra gryner som innehåller fina näringsämnen med proteiner och fibrer som mättar och kolhydrater som ger energi.
 
♥ Havregryn
♥ Rågflingor
♥ Korngryn
♥ Dinkelflingor
♥ Boveteflingor
♥ Hirsflingor
 
Saffransgröt
 
Ugnsbakad päron och jordnötsgröt
 
Kakaogröt
 
Jordnötsgröt
 
 
Stekt pepparkaksgröt
 
Genom att variera gryner, topping och tillagningssätt kan vi få fram massa olika och spännande grötvarianter. Det behöver ju faktiskt inte vara en grå och geggig sörja som inte smakar så mycket, ellerhur?

Gryn och flingor – innehåller fibrer och ger dig massor av energi.

Mjölken på gröten – ger dig mineralämnen, vitaminer och proteiner.

Nötter och frön – bidrar med nyttiga fetter, protein, vitaminer och mineraler.

Färska eller torkade frukter och bär – gör att du får i dig en mängd antioxidanter och vitaminer.

Kanel, kardemumma, ingefära, honung, jordnötssmör, kokos, kakao – använd din fantasi och du kommer att få uppleva många spännande smaker!

 

Vill du läsa mer om mina grötrecept hittar du dem här --> GRÖÖÖÖÖÖT!!!!

 

Vilket är erat bästa grötrecept?

 

Kram / Emma.


Matdagbok söndag

Hej vänner 
 
Dålig uppdatering i helgen, jag vet. Men så kanske det kommer få vara i fortsättningen då jag kommer att jobba en hel del helger framöver och jag inte riktigt känner att jag hinner med bloggen då. Men på veckorna kommer det rulla på som vanligt - med frukost, träning, recept och annat smått och gott!
 
Idag har jag jobbat sedan tio i morse.. gör ett 25-timmarspass och går inte av förrän elva imorgon förmiddag och då är det direkt till Karlstad för att beta av två PT-kunder i gymmet som gäller! 
 
Började denna söndag med ett tidigt distanspass på löpbandet i morse. 90 minuter - helt ensam i gymmet och en intressant tv-program på tv:n. Fantastisk egentid tidigt på morgonen - jag älskar det! Låg puls hela passet igenom (snittade 68% av max HF) och minuterna bara swishade förbi. Hemma igen blev det frukost med pojkvännen innan det blev dags att åka på jobb!
 
Eftersom ni önskade att jag återupptog "matdagboken" igen kommer här en sammanfattning av dagens matintag!
 
 
06.15 PWO i form av en smoothie gjord på banan, blåbär, ägg, mjölk, boveteflingor och kokossmör
9.00 Frukost - overnight oats med chokladfluff, hallon och jordnöts- och kokossmör och ingefärste
11.00 Chokladmuffin med kesokvarg
13.00 Lunch - köttfärssås och wokgrönsaker
15.00 En bit raw chokladkaka med hallon och citronte
17.00 En riskaka med mosad banan och jordnötssmör
18.00 Middag - mammas laxgratäng med saffransquinoa tricolore och sallad
20.00 Kesokvarg med honungsmelon, kiwi och kokos + två nötbollar med chokladsmak
 
 
Som ni ser så blir det några måltider med alla mina "mellanmål". Jag försöker alltid äta såhär ofta för att undvika att bli hungrig och för att hålla blodsockret och humöret på en stadig nivå. Energi hela dagen är det som gäller!
 
 
Idag blir det en tidig kväll här på jobbet! Jag är trött i ögonen redan :-) Hehe - är man uppe tidigt på morgnarna blir kvällarna lidande - men inte mig emot, jag går hellre och lägger mig tidigt och går upp tidigt än tvärt om. Det mår jag bäst av!
 
Hoppas att ni haft en fin helg mina vänner 
 
Kram / Emma.

Lördag

God morgon lördag 
 
Och god morgon alla goa läsare! Nu har jag snart avklarat ett 22-timmarspass på jobbet och framför mig väntar en ledig dag. Lovely! För er som inte vet det så jobbar jag halvtid som peronlig assistent uppe i Torsby (för tillfället väldigt mycket helgjobb som jag varvar med PT-jobb nere i Karlstad under veckorna), vilket innebär långpass och nattjobb (fast jag har sovande natt).
 
Idag ska jag ägna tid till nära och kära. Jag ska passa på att hälsa på både mor- och farföräldrar och ikväll blir det familjemys med middag och förhoppningsvis spel. Båda systrarna är hemma och därmed är hela familjen samlad. Pelle har dessutom frisknat till så pass mycket att han också kommer och gör oss sällskap. Vilken lycka för mig! 
 
Men först en gympass och en genomkörare av rygg, axlar, biceps och mage! Frukosten ligger fint i magen och jag känner mig grymt taggad!
 
 
Hoppas att ni får en fin lördag!
 
Kram / Emma.

Shopping i Hötorgshallen

Hej 
 
Under visiten i Stockholm i helgen hann jag såklart in i Hötorgsahallen för att fylla på skafferiet lite och hittande bland annat rå kakao till ett KANONPRIS! Fick med mig ett halvt kilo för 44 kr. Blev helt överlycklig och min helg var därmed gjord. Hehe!
 
Andra godsaker som jag fick med mig hem var rostade bondbönor, rostade sojabönor, chokladdroppar och torkat päron.
 
 
 
 
 
 
Rostade bondbönor var verkligen ett supersnack! Så himla gott :D Har ni testat?
 
Kram / Emma.

Svar på frågestunden del 2

Hej Emma! Jag tycker att du har en fantastiskt bra blogg, många härliga recept och tips. Nu till min fråga. Jag är en tjej på 163 cm och 56 kilo. Jag simmar tre gånger i veckan (1.5 h varje gång) och kör 1 helkropps styrkepass (1 h) samt 3 styrkepass (ca 1.5) i veckan där jag riktar in mig på en muskelgrupp. Tyvärr går det inte att gå ner i vikt samtidigt som man bygger muskler och därför undrar jag: Vad skulle du rekommendera att jag har för KCAL intag per dag? Kram
 
Hej! Vad roligt att höra att du gillar bloggen och alla recept och tips, det tackar jag för :D Det här med kalorier är inget jag har koll på eller valt att jobba med, så därför är din fråga svår att svara på. Jag tror mer på sund och näringsrik mat samt mättnadskänslor som måttstock för hur mycket näring vi behöver! Jag vet inte om du har som mål att gå ner i vikt eller bygga muskler då det inte framgår i kommentaren. Men mitt tips blir att testa variera träningen mer med nya övningar och varierande intensitet - det är det allra bästa för att vi ska utvecklas och förändra våra kroppar! Lycka till :-)
 
Hej! Kan du inte skriva om hur man på bästa sätt kombinerar styrketräning med konditionsträning? Jag kör tung styrka 3-4 gånger i veckan i syfte att bygga muskler och förstår att det är kontraprodruktivt att dessutom köra spinning 3 pass i veckan då jag har förstått att det försvårar muskeltillväxt. Stämmer det? Hur gör man då om man älskar båda träningsformerna? Ska man periodisera? // Frida
 
Vilket är ditt mål? Har du mål inom styrketräning eller konditionsträning? Självklart kan du kombinera båda delarna, men jag skulle rekommendera dig att välja en inriktining som du fokuserar mer på då det är svårt att toppa i båda. Konditionsträning kräver mycket energi - speciellt om du samtidigt bygger muskler (som då kräver ännu mer energi). Självklart går det att kombinera båda delarna, men se till att få i dig ordentligt med mat. För att kunna bygga muskler behöver du ligga i positiv energibalans (alltså äta mer kalorier än du gör av med), så enkelt är det. Tränar du dessutom konditionsträning utöver styrketräningen kommer du att förbränna enorma mängder energi, så därför blir din måltidplanering och timing med mat extra viktig. Se till att få i dig energi i form av kolhydrater och proteiner direkt efter varje träningspass och ät sedan en komplett måltid inom de närmaste två timmarna. Vad gäller träningsplaneringen är det viktigt att du ser till att varje muskelgrupp får minst 48 timmars vila mellan verje träningspass (det innebär att du helst inte ska köra benstyrka och spinning två dagar i rad). Försök att planera in styrka (överkropp) och spinning/ ben varannan dag. Sen så är det mer komplext ändå, men det är de bästa tipsen jag kan ge dig i svaret här :-)
 
Hur ser du på tränings tillskott i samband med gymträning? Är de meningslöst eller finns de ngt som kan vara bra?
 
Jag är inte för kosttillskott och kommer aldrig att bli. Det är individuellt vad var och en väljer att stoppa i sig, men jag vill inte äta något annat än ren mat - vilket gott och väl räcker för alla som inte tränar på elitnivå (de kan ibland ha svårt att få i sig alla näringsämnen via maten). Jag skulle heller aldrig dricka eller ta något uppiggande som en celsius, pwo eller liknande då jag anser att om jag inte är tillräckligt pigg för att orka med träningen utan en sån - ja då kanske jag ska vila från träningen den dagen?! Genom den kost jag äter mår jag himla bra. Jag är aldrig hungrig, jag har energi hela dagarna och känner sällan trötthet. Många kan sova på dagen, men det skulle jag aldrig kunna göra just för att jag sällan är trött på dagen. De dagarna jag är trött väljer jag att ta vilodagar och njuter istället av en serie och extra mycket mat i soffan eller liknande för att få tillbaka energi! SÅ sammanfattningsvis - jag anser inte att vi behöver ta några tillskott i samband med träning, men vill man bygga muskler är timingen viktigt vad gäller aminisyrorna bcaa. Dessa hittar du i t.ex. ägg, sojabönor, blandgrönsaker, keso, mjölk, cashewnötter, jornötter och sesamfrön.
 
Hej =) först, super fin och bra blogg du har tjejen. Jag får så mycket inspiration från dig och klickar mig in flera gånger om dagen. Nu min fråga: Jag är en tjej som älskar att träna. Älskar att träna spinning/löpning och även bodypump. Jag försöker att variera min träning och träna varannan dag, 4 dagar i veckan. Jag känner inte att jag behöver gå ned i vikt, men jag vill gärna blir mer "fitt" och vältränad liksom. Hur rekommenderar du att jag ska träna och hur ska kosten se ut? Jag äter husmanskost, försöker hålla mig till fullkornsprodukter och unnar mig på helgerna, men äter då med måtta. Det händer ingenting och jag ser liksom likadan ut. Ska jag behöva hoppa all god mat och inte unna mig på helgen, eller behöver jag träna mer?
 
Hej och tack :-) Kul att höra att du gillar bloggen och hittar inspiration här! Självklart ska du inte behöva hoppa all god mat och inte unna dig sånt som du tycker om. Det du däremot borde fokusera på är att variera träningen mer. Många kör alltför ofta i samma banor och slutar därmed att utvecklas. Kroppen vänjer sig vid träningen redan efter 5-6 veckor - sedan behöver vi nya program och upplägg för att vi ska fortsätta att utvecklas. Det vi också behöver göra oftare är att kliva ur vår "comfort-zone". Många kör samma träningspass om och om igen, men vågar liksom inte ta i det där lilla extra och pressa sig till max. Tro mig - skulle vi göra det oftare skulle vi utvecklas mer! Tyvärr kan jag inte skriva precis hur du ska äta och träna här, men skulle du vara intresserad så så får du gärna kontakta mig så hjälper jag dig vidare med tränings- och kostupplägg!
 
1.Du svarade på en utav mina frågor lite längre ner och i svaret nämnde du att om kroppen är van vid att träna så har den en ökad förbränning även vid vila och min fråga nu är om det gäller all träning? Alltså om all träning ger en ökad förbränning vid vila? Nu syftar jag mest på dans(ragga, hiphop, jazz&show) men även andra träningsformer som inte är löpning, spinning eller styrketräning på gymmet. Dvs. gruppass träning på exempelvis friskis&svettis så som jympa puls/medel, boxningspass och m.m. 
2. Denna fråga är relaterad till frågan ovan. Vad tycker du om dans som träningsform(ragga, hiphop, jazz&show även här eftersom det är det jag dansar). Är det bra konditionsträning och är de förbrännade? Samma med gruppass på friskis. Om man nu väljer ett boxningspass eller kanske dans fuego, förbättrar dessa konditionen och bränner de nånting? 
Nu känner jag att de blev en massa konstiga frågor, men att jag väljer att ställa dessa frågor till dig är som sagt för att du verkar vara väldigt kunnig inom detta område och det du säger låter vettigt, samt att det går att lita på dina ord :) Verkligen en jättebra blogg och tack för att du tar din tid till att inspirera oss läsare.
 
Tack för ditt förtroende - roligt att höra att du gillar bloggen! Och att du tackar mig för att jag tar mig tid att inspirera er värmer verkligen! Nu till dina frågor - Såhär är det. När vi tränar bygger vi muskler. Större muskler kräver mer energi (även i vila). Mer muskler som behöver energi innebär också att vi måste äta mer mat - annars kommer vi att förlora muskelmassan. Oavsett vad vi tränar så använder vi ju oss av musklerna på något sätt och därför blir svaret på din fråga ja - mer eller mindre beroende på vilken träningsform du utför. Desto fler muskler som är involverade desto högre förbränning kommer du också att få i vila. 
 
Dans är ju helt underbart! Det tränar kondition, uthållighet, smidighet, koordination och styrka - superbra! Jag själv är "gammal" dansare efter tre år på danslinjen under gymnasiet och kan verkligen sakna denna träningsform. Åter till din fråga - se det såhär - all träning är bra träning! Du rör på dig, använder musklerna  och har roligt - tänk inte på hur mycket det bränner utan njut av endorfinerna som träningen ger istället! Det gör jag :-D
 
Förlåt men jag glömde att ställa denna fråga i kommentaren innan. Jag undrar om du skulle kunna föra kostdagbok ibland samt skriva om du har tränat eller utfört någon annan aktivitet(promenad eller liknande). Vet att du gjorde det förut och de var verkligen jättebra :)
 
Absolut, någon gång då och då kan jag tänka mig att göra det om ni gillar det :-D 
 
Hej Emma! Jag är en sexton årig tjej som har lite frågor till dig. Jag tränar minst en timma (bodypump eller cirkelpass) sex dagar i veckan, äter inte pasta, ris, potatis, bröd osv och inte heller något godis/chips/kakor/läsk. Jag ändrade min livsstil nu efter nyår och jag tycker att det går riktigt bra. Men jag bara undrar, är det hälsosamt för mig att träna så mycket och inte äta allting? Jag mår allmänt bra och känner att jag blir starkare. Jag har aldrig varit tjock, utan har alltid haft en ganska spänstig kropp även om jag inte har tränat. Jag gör detta för att jag vill ha en snygg och muskulär kropp. Tänker jag rätt? 

Många som börjar träna och äta nyttigt gör detta för att de vill ha "snygga kroppar" - och visst har jag en förståelse för det. Många i Sverige är överviktiga och skulle verkligen behöva gå ner i vikt, men jag anser att allt är alldeles för utseendefixerat - och det mycket på grund av media och samhållets ideal. Man tränar för att få en snygg kropp och man äter för att få en snygg kropp - på utsidan. Det är en jäkla utseendehets som jag hatar - mycket på grund av min tidigare ätstörning. Jag har fått jobba så mycket med att tycka om min kropp som den är samt att ta hand om mig själv från insidan och ut. Vi kan säkert få hur snygga kroppar som helst med galet mycket träning och strikt kost - men frågan är hur bra vi mår av detta i längden? Hur realistiskt är det för en "svensson" att träna två gånger om dagen samt aldrig äta onyttigheter? Jag tror att det bidrar med förbud och hets som inte får oss att må bra. Återigen vill jag trycka på att förmedla balans i livet. Visst är det jättebra med en hälsosam livstil i grunden och att utesluta snabba kolhydrater och dåliga fetter och istället äta näringsrik och mättande mat är jättebra - herre gud det är ju det jag jobbar för att få människor att inse. Men för att få in den där balansen måste vi också förstå att onyttigheter någon gång då och då inte skadar och inget vi då bör må dåligt över! Det är bara mina tankar som dyker upp när jag läser din fråga och jag hoppas att du förstår mitt budskap - en hälsosam grund (träning och bra mat) med plats för avvikelser är jättebra. Och istället för att fokusera alltför mycket på utsidan - tänk på vad en hälsosam livsstil gör med din insida och hur den får dig att må - det är det allra viktigaste!

En fråga till, är havregryn/rågflingor verkligen så nyttigt? Det innehåller väl väldigt mycket kolhydrater? Jag älskar gröt i alla de former, men vågar inte riktigt äta det pga alla kolisar. Är det bättre att äta naturell yoghurt/fil till tex frukost? En sista fråga, är frukt nyttigt? Jag tänker på allt fruktsocker nämligen. Jag älskar frukt och tycker det är ett jätte bra mellanmål, men jag brukar försöka välja bort det pga fruktsockret. Hur mycket kan man äta utan att bli tjock av det? Jag kanske äter 1 äpple, 1 päron och en apelsin om dagen. Du får gärna skriva ett utförligt svar angående detta med frukt, tror nämligen att fler än jag undrar detta. 
Tack för en super bra blogg! Kram från mig
 
Återigen, denna kolhydratshets! Kära vänner - vi behöver kolhydrater för att orka träna och leva. Musklerna behöver kolhydrater och HJÄRNAN behöver kolhydrater, men som med allt annat så finns det ju bättre och sämre alternativ. Gryn och flingor är olika varianter av långsamma kolhydrater sprängfyllda med massa bra näringsämnen! Så ja - det är verkligen nyttigt! Jag äter havregryn varje dag i någon form - som gröt/ i micromuffins/ i chokladbollsröra, i pannkakor, i smoothies eller vad det nu kan tänkas bli som frukost, lunch, mellanmål eller kvällsmat. 
 
Vad gäller frukt så är det ju så att vi inte blir tjocka av enskilda livsmedel - och frukt är inget undantag. Frukt innehåller kolhydrater i form av fruktsocker, men bidrar också med massa vitaminer, mineraler och fibrer - som vi behöver för att hålla oss friska och må bra. Återigen - toppenbra kolhydrater 
 
Åh ja!! Först vill jag bara säga: tkr om din blogg mycket! Så glad och inspirerande med både mat och träning :) För ca 5 månader sedan skadade jag min fot vilket resulterade i att jag inte har kunnat springa sedan dess. Jag har äntligen fått övningar från en sjukgymnast och hoppas kunna blir bra till iaf sommaren. Men: jag har alltid föredragit löpning som träningsform och när denna försvann så blev jag hemskt omotiverad och ja, fantasilös, så jag har tappat ALL min kondition... Dessutom har hösten varvats av förkylningar osv, så jag har knappt tränat de senaste månaderna. Min fråga till dig är: Bästa sättet att skonsamt börja konditionsträna igen? Alternativa träningsformer?
 
Har du testat simma? Simning är ju en fantastiskt bra och skonsam motionsform där du använder hela kroppen. Jag vet ju inte vad din fot klarar av, men har du tillgång till ett träingscenter kan du ju t.ex. gå på spinning (som också är en skonsam motionsform) eller boxpass som ofta håller högt tempo och där du får upp flåset! Ett annat sätt att få in kondition i träingen är att köra cirelträning när du styrketränar - då håller du som oftast en hög puls genom hela passet vilket också gör att konditionen förbättras samtidigt som du styrketränar - winwin :D
 
Vad tycker du om paulins musli? 
 
Jag gillar Paulúns produkter och brukade äta hans müsli innan jag slutade äta gluten!

Kan man byta ut kokosmjöl, kokosmjölk osv. mot något annat? 
 
Du kan byta ut det mot annat mjöl (men tillsätta lite mer då kokosmjöl drar till sig mer vätska) eller vanlig grädde/ mjölk eller liknande :-)

Är frukt nyttigt, dom säger ju att man ska äta 5 frukter om dagen men detär väl väldigt mycket fruktsocker i det? 
 
Och så frågan om frukten igen. Frukt är jättenyttigt och fullproppat med massa bra näringsämnen, vitaminer, mineraler och fibrer! Visst finns det fruktsocker i frukt - men det är ju en jättebra kolhydrat! Även om det innehåller fruktsocker ger fibrerna samtidigt upphov till mättnad. Det är perfekt som mellanmål, till frukost, i sallader och liknande! Över lag så bör vi bli bättre på att äta frukt och grönt i Sverige. Rekommendationerna ligger på 500 gram om dagen - så tänk ungefär "fem om dagen" precis som du skrev :-D

Jag tränar ca 4ggr i veckan och äter "gosaker" (=bullar, semlor, kakor mm.) typ 3ggr i veckan. Är det för mycket? jag elitsatsar på orientering och just nu är jag inne i en viloperiod med är det för många ggr att äta onyttigt? min pappa säger att det är bra att äta fett också men är det för stora mängder? jag äter en frukost, lunch mellis, middag, mellis, är det för mycket tycker du? (är 15 år) Kram!
 
Elitidrotter av olika slag kräver stora mängder energi i och med den stora träningsmängden det innebär. Det är jättebra att du äter alla dagens måltider och samtidigt får in flera mellanmål per dag. Jag tror inte att du äter för mycket! Att äta godsaker 3 ggr per vecka är inget som jag anser mycket så länge som du mår bra av det - livet ska ju vara gott också!  Och din pappa har så rätt i att vi behöver äta fett - dock är det viktigt att tänka på fettkvaliteten. T.ex. nötter, frön, fet fisk, avokado, olivolja och rapsolja bidrar med enkelomättat samt fleromättat fett samtidigt som vi även är i behov av mättat fett från t.ex. fett kött, kokos och mejeriprodukter. Försök att hitta balans mellan dessa fettkällorna så blir det jättebra!
 
Återkommer med resterande svar i ett annat inlägg!
 
Kram / Emma.

Äppelpajsgröt

God morgon fredag 
 
Eftersom jag åkte hem till Torsby redan igår kunde jag unna mig en sovmorgon även idag. Skönt! Låg och drog mig en stund innan jag gick upp och slängde ihop en ugnsbakad gröt med smak av äppelpaj. Gjorde en variant förra veckan som du hittar recept på här <-- (klick). Idag blev det dock en annan variant - sötad med lite mosad banan.
 
Som jag älskar den ugnsbakade gröten! Det är verkligen pajkänsla över det hela och denna gången med smak av äppelpaj - Mmmm!
 
 
Ingredienser:
1 dl havregryn
2 msk jordnötssmör
1/2 mosad banan
1/2 rivet äpple
1 tsk bakpulver
1 msk kanel
1/2 dl äggvita
3 msk mjölk
 
Sätt ugnen på 200 grader och blanda ihop alla ingredienser. Häll upp i portionsform (eller två som jag gjorde) och grädda i ugnen i ca 20 minuter. Servera med kesokvarg.
 
Låter det avancerat och något som ni aldrig skulle hinna med på morgonen?
 
Grejen är ju den att det inte tar många minuter att blanda ihop ingredienserna och sedan sköter det sig ju självt i ugnen. Under tiden kan du ta en dusch, sminka dig och fixa håret - det brukar jag göra och så kan jag njuta av en god frukost sedan! Supersmidigt ju :-D
 
Nu ska jag och mamma åka till gymmet och köra lite intervaller! Jag är grymt taggad på löpning så det ska bli kul!
 
Senare idag kommer andra delen på frågestunden upp. Kika in då om ni är intresserade!
 
Kram / Emma.

Raw hallonglass

Hej vänner 
 
Hemma hos mamma och pappa har kvällens middag gått i raw style. Huvudrätten hittar du recept på här <-- (klick) och efterrätten tänkte jag dela med mig av i detta inlägg - mest därför jag kikar in nu faktiskt!
 
Raw hallonglass med kokostopping var vad mamsen slängde ihop och serverade till efterrätt tillsammans med några chokladbitar! En röd och kärlekfull efterrätt i hjärtskålen - passande denna hjärtliga dag och samtidigt himla enkelt och gott :-D
 
 
För 2 portioner: mixa 250 gram frysta hallon, 1 mogen avokado och 1 tsk vaniljpulver. Klicka upp i två skålar och toppa med riven kokos och några hallon.
 
Stor tumme upp!
 
Kram / Emma.

Massera med en foamroller!

Hej vänner 
 
En annan leksak som jag fick när jag fyllde år var foamrollern. Det är främst i syfte att behandla mitt löparknä som jag önskat mig den. Dock är denna träningsform allt annat än rolig. Att jag ens lyckas få fram ett leende på bilderna är konstigt då jag oftast skriker rakt ut när jag rullar fram och tillbaka på den.
 
Nu kanske ni undrar vad en foamroller är? 
 
Det är en hård "rulle" som används för att massera och stretcha muskler. Genom att rulla på foamrollern ökar musklernas flexibilitet samtidigt som återhämtningen påskyndas - toppen efter ett tufft benpass eller intervaller (men AJAJ så ont - iallafall på mig med löparknä). Genom att djupmassera på det här sättet som jag gör i bilderna kommer jag åt och kan stretcha IT-bandet (som är problemet vid löparknä) jag blir då mjukare i musklerna och slipper smärta under och efter löppass - det är fantastiskt!
 
Det finns även andra övningar - t.ex. för bålstabilitet att utföra med en foamroller.
 
 
 
 
Har ni testat?
 
Om jag inte minns helt fel har SATS börjat lansera klasser med foamrollers?
 
Kram / Emma.

Finfin start på dagen!

God morgon alla solstrålar 
 
Här blev det visst en lång sovmorgon! Kände att jag behövde sova ut idag och gud så skönt det var! En morgonpromenad på det och sedan lyxfrukost i form av overnight oats med chokladfluff, jordnöts- och kokossmör, hallon och en kopp ingefärste. Mmmm! Fantastisk bra start på denna fina torsdag!
 
 
Overnight oats: blanda ihop 1 dl havregryn med 1 dl mjölk (jag hade mandelmjölk), 1 msk krossade linfrön och lite salt. Täck över och låt svälla i kylen över natten. 
 
Chokladfluff: elvispa en äggvita till en fluff och blanda försiktigt i 1/2 mosad banan, 1 msk rå kakao och 1/2 dl kvarg.
 
Servera overnight oats med chokladfluff och en klick jordnöts- och kokossmör (blanda ihop jordnötssmör med riven kokos och ev. lite mjölk) och massa hallon. Toppa med kokoschips och kakaonibs.
 
 
 
Dagen kommer inte riktigt att bli som planerad här hemma. Planen var att jag skulle bli serverad en trerätters av min kärlek ikväll, men han ligger sjuk sen några dagar tillbaka och kommer inte upp ur sängen! Kan tyckas tråkigt, men så är det och inget att haka upp sig på. Jag menar alla hjärtans dag är bara en dag och enligt mig är varje dag en dag att visa kärlek och uppskattning på. Så vi flyttar fram middagen till nästa vecka - jag hade ju ändå sett fram emot att bli serverad en trerätters (det händer ju inte alltför ofta, hehe). Sist var förra året då han överraskade han mig glatt :D Så det här med trerätters på alla hjärtans dag verkar vara en tradition på ingång - och inte mig emot!
 
Idag har jag lite hemmajobb att göra samt träning inplanerat! Kör träningen på Sats idag vilket det inte blivit mycket av senaste tiden - så det ska bli skoj!
 
Sen tar jag nog tåget hem till Torsby en dag tidigare än planerat. Ska jobba där uppe hela helgen och vill gärna försöka hålla mig frisk så jag får träffa mormor (som är ganska sjuk) också. Därför flyr jag "sjukstugan" en dag tidigare! Pelle har jag mixat smoothies, gjort te och bunkrat upp med matlådor till - så han klarar sig nog!
 
Önskar er alla en fin alla hjärtans dag ♥
 
Kram / Emma.

Ny leksak

Hej vänner 
 
När jag fyllde år fick jag massa nya leksaker, bland annat denna dörrtrapets att öva chins och pullups i. Wiiiieee!
 
Några pullups här... några chins där... gör det nästan svårt att komma ihåg att musklerna måste vila (får ju inte göra varje dag) :D Men jag känner mig så stark varje gång jag får dra mig upp i det där räcket och blir ju bara så himla glad när jag blir påminnd om hur mycket starkare jag blivit det senaste året!
 
 
Hej och hå!!!
 
När man blir överlycklig och glömmer bort alla andra presenter efter att öppnat paketet med denna i är man bra träningsnördig va? Haha, sååå länge som jag önskat mig denna dörrtrapets :D
 
Kram / Emma

Bovetelimpa

Hej vänner 
 
Annie bakar och lagar en himla massa gott - och bland alla hennes recept hittade jag detta underbara bröd, gjort på groddat bovete och solroskärnor (fast jag bytte ut dem till pumpakärnor), vatten, salt och basilika. Helt fantastiskt gott blev det och en hel hög med smörgåsar till lunch igår :D Hehe.
 
 
Ingredienser:
7 dl groddat bovete*
2,5 dl solroskärnor/ pumpakärnor
1/2 dl vatten
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk torkad basilika
 
*Groddat bovete gör du genom att lägga helt bovete i kallt vatten och ställer in i kylskåpet. Ta ut varje dag och skölj bovetet. Vips så har du groddat bovete (tar några dagar).
 
Sätt ugen på 175 grader. Släng bovete, salt, basilikaoch vatten i en matberedare och mixa till en deg. Tllsätt sedan frön och blanda runt (utan att mixa). Häll över degen i en bakplåtspappersklädd form och kör in i ugnen i 50-60 minuter.
 
 
 
 
Personligen så älskar jag bovetesmaken i bröd. Att det dessutom är sådär lite härligt segt och knaprigt som surdegsbröd gjorde det hela ännu bättre! Nötlimpan har fått en konkurrent :D
 
Kram / Emma.

Löpning och läsarrekord!!!

God morgon 
 
Jag vaknade upp med ett spring i benen, taggad för löpträning alltså. Så jag bestämde mig för att ge mig ut på en snabbdistanstur på runt fem km. Länge sen jag sprang ute nu, men temperaturen ligger på några minus och jag är sååå sugen på frisk luft! Det blir perfekt :D
 
Jag laddar upp med ett par bovetesmörgåsar med keso och stekt ägg/ makrill och avokado och ett glas vatten för att sedan äta en mer "rejäl" frukost efter passet. Smörgåsar funkar utmärkt för mig att springa på så jag brukar försöka ladda upp med det - eller en smoothie.
 
 
 
 
Förresten! Igår hade jag läsarrekord här på bloggen, Wow! Över 1000 unika läsare som kikar in här varje dag. Det känns jättestort ju, vilka är ni alla? :D
 
Hur som haver så är ni hjärtligt välkomna hit! Och ni ska veta att det är ni tillsammans med mig som gör den här bloggen! Utan era kommentarer och fotspår hade det inte alls varit lika roligt att blogga som det är nu. Ni ger mig så mycket tillbaka och det tackar jag för!
 
Önskar er alla en trevlig onsdag!
 
Stor kram till er 

Nyttiga minisemlor

Hej vänner 
 
Hade det varit så att jag kunde äta en vanlig semla hade jag gjort det idag. Semlor är nog ett av få bakverk som jag verkligen gillar, men eftersom jag inte äter gluten får jag hitta andra alternativ. Så varför inte göra en hälsosam variant som inte bara mättar utan också innehåller massa fina näringsämnen, bra fetter, trevliga kolhydrater och snygga proteiner?
 
Semlor som du lika gärna kan äta till frukost som till mellanmål. Sötade med kokosblomssocker och pimpade med florsocker gör dem också perfekta till den där eftermiddagsfikan när blodsockret och energin behöver lyftas för att klara den där sista timmen på jobbet/ i plugget!
 
Så vad säger ni, är ni sugna på recept? Receptet på själva "bulldegen" hittade jag inspiration till hos Sofie.
 
 
 
Ingredienser (4 bullar):
1/2 dl turkisk yogurt
1/2 dl kvarg
1 ägg
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
1 krm kardemumma
2 msk kokosblomssocker (eller annan sötning)
3/4 dl mandelmjöl
1/4 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop turkisk yoghurt, kvarg, ägg, bakpulver, vaniljpulver, kokosblomssocker och kardemumma. Rör sedan i mjölerna och fiberhusk. Forma till fyra runda bullar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda dem i ugnen i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
 
Fyllning:
1/2 banan
3 msk mandelmjöl
2 dl keso
2 tsk kokosblomssocker
2 krm vaniljpulver
Florsocker till garnering
 
Mosa ihop 1/2 banan med 2-3 msk mandelmjöl till en mandelmassa. Stavmixa sedan ihop keso, kokosblomssocker och vaniljpulver tills du får "kesogrädde". Skär av toppen av brödet och gröp ur en liten bit av bullen (som du stoppar i munnen) och lägg sedan i en klick mandelmassa och en klick kesogrädde. Lägg på locken och pudra över lite florsocker.
 

Färdigt att ätas!!!
 
 
Dessa (två var) blev mitt och Pelles eftermiddagsmellis tillsammans med en tekopp vid matbordet. Mysigt med lite kvalitetstid såhär på eftermiddagen 
 
Äter ni semlor idag? :-)
 
Kram / Emma.

Svar på frågestund del 1

Hur äter man nyttig lunch då man måste äta skolmaten? 
 
Det här med skolmat är svårt då olika skolor erbjuder väldigt olika variation och kvalitet på mat. Skolan som jag gick på var ett idottsgymnasium och hade därför oftast flera olika rätter att välja mellan, en stor salladsbuffé, knäckebröd, fil och müsli. Försök att tänka på tallriksmodellen när du fyller din tallrik. Se till att tallriken fylls med grönsaker, en del kolhydrater och en del protein. Plocka inte bort kolhydraterna, utan komplettera istället med t.ex. ett knäckebröd och grönsaker!
 
Hur undviker man skuldkänslor över ”dålig mat”? 
 
Mitt bästa tips till att inte få skuldkänslor över dålig mat är att tänka på hur bra du äter resterande måltider. Om grunden i din kost är bra och fylld med näringsrik mat spelar det ingen roll om någon måltid eller någon dag här och där blir lite sämre än de andra. Försök att njta av maten och ät bara sånt som du tycker om och mår bra av!

Vad är dina bästa middagsrecept? 
 
Mina bästa middagstips! Väldigt svårt, men några favoriter är kokosris och basilikabakad kycklingSofies kycklingpaj, rödbetsbakad pestolaxfisk i saffran- och kokossås och köttsfärsfyllda paprikor.

Vad är dina bästa övningar för alla kroppsdelar, alltså bästa benövningen, bästa magövningen osv? 
 
Bästa benövningen är knäböj, bästa ryggövningen är roddövningar av alla dess slag, bästa bröstövningen är någon form av instabila armhävningar, tex. med en uppochnervänd BOSUboll. Bästa axelövningen är axelpress, bästa tricepsövningen är dips, bästa bicepsövningen är scottcurl i dropset, bästa ländryggsövning är omvänd ryggresning på bänk (gärna med boll också) och bästa magövningen är fällkniven med viktplatta eller omvänd crunch i cable.

Tankar angående kaloriräkning? 
 
Jag räknar inte kalorier och kommer aldrig att göra.

Hur hanterar man att vikten går upp och ner? 
 
Vi går alltid upp och ner i vikt. Att väga sig är inget jag rekommenderar då vi väger olika från dag till dag beroende på vad vi ätit, om vi gått på toa, om vi tränat, druckit mycket vatten, om det är morgon eller kväll. Så släng ut vågen och acceptera att kroppen kan kännas olika från dag till dag!

Bästa grötreceptet? 
 
Bästa grötreceptet är jordnötsgröt med massa god topping eller ugnsbakad gröt av något slag.

Vad tycker du om pauluns granola, Green choice jordnötssmör, finncrisp, polar extrem, lättfil och sötpotatis? 
 
Bra produkter allihop! Åt både Pauluns müsli och finncrisp innan jag slutande äta gluten - bra kolhydratskällor. Dock skulle jag satsa på fullfet fil istället för lättfil, men det är ju upp till var och en vad man väljer att äta!

Bästa vegetariska proteinkällorna? 
 
Ägg, keso, tofu, nötter, frön, linser, bönor och HALLOUMI (favorit)!!!

Tankar angående proteinpulver? 
 
För en person som tränar hårt, intensivt och mycket och har svårt att få i sig den proteinmängd som behövs kan det vara bra att ta tillskott. En vanlig motionär har dock i regel inga problem att få i sig det mängd protein som han/ hon behöver på naturlig väg. Dock är det upp till var och en vad man väljer att äta. Jag anser att protein är viktigt i mellanmålen och för den som inte orkar baka eller planera kan proteinpulver vara ett alternativ.

Bästa före och efter-träningsmat? Både för kondition och styrketräning. 
 
Före träning - ladda med mat (frukost, lunch eller middag) och går det mer än två timmar efter en måltid är då t.ex. en frukt och lite nötter eller en smörgås eller hembakade kokosbollar eller en hembakad muffin eller drickyoghurt bra uppladdning.
 
Efter träning - mellanmålskaka med keso, smoothie på banan, havregryn och mjölk, kesobägare med chokladkräm, äggsmörgås eller liknande.

Sedan har jag ett personligt problem då jag sen i December inte haft min mens som jag ska sedan i December, jag tränar 6 dagar i veckan och äter nyttigt så det borde inte ha med det att göra. Men hur vet man om man tränar för mycket och vad kan denna uteblivna mens annars bero på? 

Kram älskar din blogg! <3
 
Att du inte har mens är ett tecken på att kroppen inte är i balans. Det kan ha med både träning och mat att göra även om det inte känns så för dig. Får du i dig den näring du behöver för alla dina träningspass? Den uteblivna mensen kan ha med att göra att du tränar för hårt och väger för lite - det rubbar hormonbalansen. Men eftersom jag inte vet så mycket om dig är det svårt för mig att svara på frågan. Mitt råd blir istället att söka upp en läkare som kan hjälpa dig och göra en undersökning! Lycka till och tack för alla dina frågor! Hoppas att du är nöjd med svaren :-) Kram
 
Hej! Detta är inte direkt en fråga utan mer en önskan om att i kanske skulle kunna beskriva övningarna du gör på dina träningspass! De flesta förstår jag, men så kommer det bäckenlyft eller höftlyft, etc. och då hänger jag inte med längre. Annars tycker jag att det är jättebra och inspirerande att läsa om dina styrkepass! Kom förresten på en fråga nu och det är om du har några tips till mig som skadat knät pga för intensiv löpträning (började bara köra på fast det var flera år sedan jag sprang sist, vilket resulterade i ett skadat knä)? Har du tips på hur jag kan komma igång igen utan att göra samma misstag igen? Någon form av upptrappning? :) kram!
 
Hej! Vad roligt att du gillar att läsa om mina styrkepass :-D Jag ska absolut bli bättre på att beskriva övningarna i programmen. Problemet för mig är att jag oftast tränar ensam och då har svårt att fota övningarna, men jag ska se till och få lite övningar fotade så att ni lättare kan se vad det är jag gör :-) 
 
Nu vet jag inte vilken typ av skada det är du har i knät, men om det är någon form av löparknä är det bra att förebygga med att stretcha utsidan av låret. Även massage (hård) är bra och att träna med en så kallad foamroller (övningstips på det kommer). Annars är alla benövningar med balansplatta bra för att stärka upp alla småmuskler runt omkring knät (och även i vristerna). 
 
Hej! Jag tycker din blogg är jätteinspirerande och jag äskar alla dina recept, toppeninlägg och så fina bilder. Jag har två frågor. Jag har läst dina bra inlägg om graviditetsträning:) Men jag undrar om det kan vara skadligt under första och andra trimestern att göra övningar där man snabbt ska ner på golvet? Jag dansar mycket och det ingår en hel del sånt. Och sen undrar jag om du kan tipsa om några bra bloggar som handlar om graviditet, hälsa, mat och träning? Typ som din blogg fast mer om graviditet... :) 

Kram och tack för all inspiration!
 
Hej! Vad roligt att höra att du gillar bloggen och alla mina recept! Kul att den fyller sitt sygte med att inspirera ;-D Under en graviditet kan du i regel köra på som vanligt fram till och med vecka 20. Så efter vecka 20 skulle jag inte rekommendera dig att göra övningar som innebär att du snabbt ska ner på golvet. Efter vecka 20 ska du också undvika övningar som snedbelastar bäckenet, plant ryggläge, övningar med tryck på bukhålan samt att träna i ytterlägen! Jag läser själv väldigt få bloggar för tillfället och den enda som handlar en aning om graviditet är Josefins blogg, kika in på den. Gravid tjej som också är personlig tränare och bloggar om hälsa, träning och mat!
 
Hej emma jag har några frågor. Hur hinner du med all matlagning och bakning. Du har ju ett ganska tight schema som jag förstått ;) jag har provat många av dina recept och följer din blogg regelbundet men jag hinner inte med träning och jobb och mat. Jag jobbar heltid och tränar 5-6 dagar i veckan men failar ofta med maten på grund av tidsbrist :/
 
Hej :-) Såhär är det - för att få ihop allt krävs det planering. Planeringen är A och O för att jag ska få ihop mina dagar och för att maten ska funka på alla tider. Igår <-- (klick) visste jag i förväg att jag hade mycket att göra hela måndagen och fixade därför iordning allt dagen innan. Det resulterade i att måndagen flöt på finfint och att jag inte behövde känna hunger en enda gång. Ett tips är att sätta sig ner och skriva en matlista för veckan - inkluderande både lunch, middag och mellanmål. Ta en dag till att laga matlådor och förbereda lite olika mellanmål på. Matlådorna kan för det mesta stå i kylen flera dagar vilket gör att du en söndag kan laga matlådor för en hel arbetsvecka! Visst blir det endel att göra på söndagen, men tänk på vad skön veckan blir, utan stress och planering - när du redan gör det på söndagen :-)
 
Hur kom du dit där du står idag, med PT utbildning och eget företag? Vilken gymnasielinje gick du och vad gjorde du efter gymnasiet? 
 
Oj, hur kom jag hit?! Under gymnasiet gick jag samhällsvetenskaplig linje med inriktning samhäll. Jag hade ingen aning om vad jag ville göra med livet och mådde inte speciellt bra under den här perioden. Under gymnasieåren led jag av en ätstörning och här <-- (klick) kan du läsa om hur den tiden var för mig. När jag tog studenten bestämde jag mig för att resa och gjorde under de två kommande åren två långresor - en till Australien, Nya Zeeland och Fiji och en resa till Hong Kong, Thailand, Malaysia och Bali. När jag kom hem därifrån hade jag "hittat mig själv" och visste att jag ville inrikta mig mot hälsa. Jag sökte in till Hälsa- och wellnessprogrammet på Karlstads universitet och kom in. Under åren där växte intresset för träning och allt vad det innebär och efter examen förra våren bestämde jag mig för att utbilda mig till personlig tränare. När jag sedan var färdig med PT-utbildningen sökte jag jobb på Sats, dock ändrade jag mig i sista sekund och bestämde mig för att satsa på eget företag istället. Jag har alltid haft en dröm om att driva något eget, men avvisat drömmarna då jag tänkt för mig själv att det inte är något som jag skulle klara av. Jag visste ju inget om att driva eget?! Men så började jag sätta mig in i det. Jag letade hjälp överallt och fick mycket stöd från familj och pojkvän - helt underbara! Det slutade med att jag fick upp mitt företag som idag har börjat rulla på. 

Brukar du tävla/köra lopp? Har du något tips på hur man laddar upp inför lopp? Jag ska nämligen köra halvvasan och vet inte riktigt vad jag borde äta veckan/dagarna innan och på själva tävlingsdagen. 
 
Jag har inte tävlat på många år och när jag tävlade var det i gymnastik. På den tiden laddade jag alltid upp med pizza dagen innan tävling (kolhydrater alltså) fast det inte var något som de rekommenderade till gymnaster. Iallafall inte våra ryska och ukrainska tränare. Inför ett lopp är mitt tips är att ladda upp med mycket bra och långsamma kolhydrater veckan innan (fokusera på att få i dig mycket och näringsrik mat - framförallt kolhydrater). Dagen innan laddar du med snabba kolhydater för att fylla på glykogendepåerna. Se också till att dricka ordentligt med vätska dagen innan. Till frukost på tävlingsdagen är det också viktigt att ladda upp med en bra frukost innehållande kolhydrater.

Vad är dina planer och drömmar i framtiden? 
 
De kommande åren vill jag jobba - jobba med mitt företag och utveckla mig själv som personlig tränare. Jag kommer aldrig bli fullärd och jag ser verkligen fram emot att hela tiden få lära mig nya saker och möta nya spännande människor. När min kille är färdig i skolan hoppas jag att vi kan åka jorden runt (det är vad vi planerar iallafall). Därefter får vi se vad som händer och om vi möjligtvis skulle vara redo för familj, hus och allt det där, många år kvar dock :-)

Jag känner mig väldigt stel i nacken, borde jag gå till massör/naprapat/något annat? 

 
Absolut! Att gå till en massör för att få massage och lösa upp lite stelhet är något jag varmt rekommenderar! Det kommer dina muskler må bra av :-)
 
Kan man byta ut jordnötssmör mot något i alla dina recept? :)
 
Jag äter jordnötssmör för att det är så jäkla gott samtidigt som det ger en bra mättandskänsla, nyttiga fetter och proteiner. Jag vet inte hur mina recept blir i smaken när man byter ut jordnötssmöret mot något annat, men jag tror att kokosolja/ kokossmör kanske skulle funka fint i flera recept istället för jordnötssmöret.
 
Hej! Jag är en tjej på 18 år som har väldigt svårt att gå ner i vikt, jag är lite överviktigt så behöver gå ner i vikt. I början gick det bra men nu efter en månad så står det bara still och jag äter nyttig och inte enorma mängder och tränar fem gånger i veckan. Vad ska jag göra både med kosten och träningen för att bli nöjd med min kropp och komma till ett normalt bmi? Gillar din blogg jätte mycket och läser den varje dag, fortsätt så som du gör :D
 
Hej! Det är en svår fråga för mig att svara på då jag inte vet så mycket om dig. Om du tränar mycket och äter för lite mat kan kroppen svara med att "spara på" energi genom en låg förbränning - därav ingen viktnedgång. Det skulle också kunna bero på att träningen inte längre är varierande. För att fortsätta att utvecklas måste man hela tiden hitta nya vägar och utmaningar i träningen. Tänk också på att vardagsmotionen är viktig för förbränningen - allt räknas! Vill du ha mer hjälp får du gärna ta kontakt med mig då jag erbjuder kost- och träningsupplägg över internet! Kul att höra att du gillar bloggen så mycket :D
 
Hur vet man att man inte blir övertränad?
 
Överträning innebär att kroppen inte får chans att återhämta sig efter hård träning under en längre tid. Om du ser till att vara noga med träningsplaneringen, lyssna på kroppen och ha vilodagar behöver du inte oroa dig för överträning. Om du däremot känner av symtom som ökad vilopuls, minskad prestationsförmåga, störd nattsömn, viktnedgång, förlust av motivation, skador, trötthet och blir sjuk ofta skulle jag rekommendera dig att söka hjälp då det kan gå illa och få konsekvenser om det fortätter en längre tid!
 
Hur ser en typisk dag ut för dig när det gäller måltider? Kan du förklara med ett slags matdagsschema med tider och vad måltiderna ofta innefattar?
 
Absolut! Eftersom jag har IBS är jag noga med att äta ofta och personer som umgås med mig tycker inte att jag gör så mycket annat än att äta. Hehe. Jag äter väldigt varierat och måltiderna kan bestå av lite vad som helst, men jag ska försöka beskriva en vanlig matdag!
 
Frukost - kan vara allt från gröt med topping, micromuffins, yoghurt med topping, smörgåsar med pålägg, kesokvarg med topping, smoothies och liknande. Mina frukostar ser ni ju ofta på vild här i bloggen!
Mellanmål (beroende på hur länge det går mellan frukost och lunch blir det 1 eller 2 mellanmål)- smoothies, hembakade proteinkakor, hembakade muffins, kesokvarg med nötter, fruktsallad, äggsmörgås, keso med chokladsås osv..
Lunch - oftast en blandning mellan fina kolhydrater, bra fett och protein. Lunchen äts oftast i låda som innehåller rester från dagen innan. Igår var det t.ex. quinoa och tonfiskgryta + en sallad.
Mellanmål (1 eller 2 mellanmål beroende på hur länge det går mellan lunch och middag) - samma som ovan.
Middag - är också väldigt olika. Ofta någon kolhydratskälla (rotfrukter i form av potatis, sötpotatis, palsternacka, morötter eller rödbetor, fullkornsris, råris, bovetepasta, quinoa och grönsaker), protein i form av fisk, kyckling, viltkött, nötkött, skaldjur eller vegetariskt alternativ som tofu eller halloumi. Fett i form av nötter, frön, avokado, oljor och mejeriprodukter. Det är väldigt varierande :-)
Kvällsmål - innan läggdags blir det ofta någon form av kvällsfluff, fruktsallad, kesokvarg eller liknande.
 
Jag har en massa frågor, jag hoppas du orkar svara på alla: 
Vad ska man göra om man känner att man är starkare i en sida av en muskel än den andra sidan? Jag känner att min högra sida orkar mer när jag gör axellyft åt sidan och latsdrag, det blir liksom fortare jobbigt i vänster sidan (främst axel tror jag)? Kan man stabilisera det på något sätt? 
 
Först och främst - tänk efter om det finns något i vardagen som kan ha gjort dig starkare i ena sidan och om du kan göra något åt det. Bär du kanske alltid väskan på en och samma axel som kan ha gjort den starkare? Punkt två - kör du maskiner eller fria vikter i gymmet? Om du kört mycket maskiner tidigare kan det ha gjort att ena sidan fått jobba lite extra och därmed blivit starkare. För att förebygga detta skulle jag rekommendera dig att köra övningarna med hantlar och andra fria vikter. 

Ofta när jag (och jag tror de flesta) kör mage så kör man plankan, situps och olika övningar med kroppsvikt, då klarar man ju ganska många reps (eller under lång tid) så det blir mer uthållighets träning då, jag skulle vilja ha tips på några magövningar där man tränar mer fokus på styrka! 
 
Här <-- (klick) hittar du ett jättebra triset för magen som gör en helt slut. Känns det för lätt? Lägg bara på mer tyng så blir det ännu jobbigare - perfekt!

Jag älskar att springa ute, men det är lite svårt såhär års när det är halt och blir mörkt tidigt. Jag tycker det är väldigt tråkigt med "gymkondition" dvs crosstrainer, löpband och cykel, har du några bra tips på vad man kan göra inomhus som är konditionsträning? Typ lite olika övningar som man kan göra i olika cirklar så att man får upp pulsen rejält? 
 
Cirkelträning är fantastiskt bra och det finns massa roliga övningar att göra för att få upp pulsen, här är några:
 
* Höga knän
* Burpees
* Knäböj med upphopp
* Step up
* Boxhopp
* Hoppande utfall
* Längdhopp på stället
* Kasta viktboll mot vägg och fånga i knäböj
* Hantelrodd i plankanställning
* Mountinclimber (kan också utvecklas med bosu)
* Armhävningar
* Fällkniven

Och sedan några snabba frågor för skojs skull: 
Favoritlivsmedel? Rå kakao (såklart! hehe)
Favoriträtt? Svarade på denna i en annan fråga, svårt - men jag älskar verkligen kokosris och basilikabakad kyckling <-- (klick) - enkelt, gott och lyxigt!
Favoritövning? Fuktionella utfall
Favoritmuskel? Sätesmuskulaturen
Favoritbok/film/tidning? Mia Thörnbloms böcker/ Twilight/ Vagabond resetidning
Vad ville du bli när du var liten? Veterinär (alla småflickor dröm?)
Hur tror du att ditt liv kommer att se ut om 10 år? Oj svårt! Hoppas att jag bor i hus, att jag är gift och har fått två barn med Per som jag älskar så :-) Också att jag har en hund och att jag försörjer mig på att jobba som PT på heltid i mitt företag!
Hur vill du att ditt liv ska ut om 10 år? Som i frågan ovan, jag kommer kämpa för det iallafall. Så länge jag har en familj, någonstans att bo och får göra det jag tycker är kul kommer jag må bra!
 
Återkommer med svar på resterande frågor!
 
Kram / Emma.

Mallorcagröt

God morgon 
 
När jag var fyra, nästan fem år fick jag följa med mormor och morfar till Mallorca. Det jag kommer ihåg från den resan i matväg är en stooor glass och Mallorcagröten.
 
Mallorcoagröt är inget annat än vanliga havregryn kokade i mjölk och lite salt. Det var ett sätt att lura i mig frukosten varje morgon - "Mallorcagröt" lät ju mycket godare än havregrynsgröt - som jag på den tiden inte tyckte om. Mallorcagröten däremot älskade jag och det var så jag började tycka om havregrynsgröten. Idag gillar jag din i alla varianter - även kokad i vatten :D
 
Igår kväll innan läggdags blev jag sådär hiiiimla sugen på just Mallorcagröt, vet inte när jag åt det sist, men  fick ett rejält sug - så jag kokade mig en portion som jag sedan sov gott på. Till frukost idag blev det såklart samma sak eftersom jag har en förmåga att snöa in när jag väl börjar äta något :D
 
Mmmm, så gott och lent!
 
 
Mallorcagröt: koka 1 dl havregryn i 2 dl mjölk. Serverade med hallon, hemgjord jordnötssmör, pumpakärnor och kokoschips!
 
Smarrismarr!
 
Har ni testat koka havregryn i mjölk istället för vatten? Om inte gööööör det :D
 
 
Idag har jag bestämt mig för att ta en vilodag från träningen. Trots vilodagar i helgen kände jag mig trött i kroppen när jag vaknade idag och känner bara för att vara hemma och vila. Tror gårdagens 12-timmarspass i gymmet slet ut mig lite :-D Så eftersom det inte står några kunder på schemat idag tar jag tillfället i akt och jobbar hemifrån med det som ska göras och ägnar resterande tid i köket. Semlor ska bakas!!! Och även lite bröd och annat gott :-) Ska även börja svara på alla era frågor (det kommer ta sin tid, ni har varit flitiga med att ställa frågor, hehe) och räknar med att slänga upp de första svaren lite senare här idag!
 
Så länge önskar jag er en fin tisdag!
 
Kram / Emma.

Hemgjort jordnötssmör

Hej 
 
Beroende som jag är fick jag lite smått panik när jordnötssmöret var slut i affären igår när vi veckohandlade. Det var ju även helt slut hemma. Vad göra? Jo jag köpte med mig två påsar naturella nötter hem och gjorde eget jordnötssmör istället.
 
 
 
 
Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut nöterna på en plåt, salta lite och rosta dem i några minuter. Passa dem hela tiden då det går fort när de bränns. Ta ut dem precis när de får lite färg och häll dem i en mixer tillsammans med 2 msk kokosolja och lite salt (efter smak). Mixa i några minuter tills du får en fint smör. Häll upp i en burk och förvara svalt.
 
Att göra eget nötsmör såhär är både enkelt och mycket billigare än att köpa. Riktigt gott blev det också!
 
Testa!!!
 
Kram / Emma.

Vart är balansen?

Hej vänner 
 
Jag fick önskemål om att kommentera PT-Fias inlägg som du kan läsa här <-- (klick). Hon skrev ett inlägg om  den ångestladdade träningen, om kalori- och kolhydratshetsen som råder samt alla proteinbomber som svämmar över. Man mår dåligt över sin kropp, jämför sig med andra och glömmer bort att leva här och nu. Ja frågan är ju vart vi är på väg? Vart finns hälsan mitt i allt det här?
 
Hälsa handlar om att må bra - från insidan och ut. Hälsa handlar om balans mellan träning/ motion, bra mat och mental avkoppling. Men vart har balansen tagit vägen?
 
Jag tycker det är lika ledsamt som Fia att det ska vara såhär och fast jag inte alls har lika lång erfarenhet inom PT-yrket som henne eller på långa vägar lika stor blogg märker jag i många av kommentarerna från er läsare hur ångest från uteblivna träningar lyser igenom samt hur skräcken från kolhydraterna får er att må illa.
 
Träningen ska ju vara (precis om Fia skriver) något roligt, energigivande, härligt - inte något som är ångestfyllt eller ett "tvång" som får oss att må dåligt. 
 
Vi har fått ett nytt ideal "Strong is the new skinny", men vad är det för jäkla ideal? Nu ska man inte bara vara smal, utan också vältränad?! Det är en jäkla hets och allt är så utseendefixerat och ångestladdat att jag vill kräkas på det. Och jag blir rent ut sagt galen på alla "inspirationsbilder" på andras kroppar som läggs ut överallt. Snälla tjejer och killar - Sluta stäva efter andras kroppar!
 
Jag vill än en gång påpeka hur viktigt det är att utgå från sig själv och sin egen kropp! Istället för att sträva efter någon annans kropp vill jag att ni ska jobba med er själva för att bli fysiskt och psykiskt starka, få kroppar som orkar med vardagen hela livet och har energi för att klara dagliga påfrestningar. Träningen är till för att vi ska orka leva och må bra. Maten är till för att njutas av och vilan behöver vi för att orka med träningen!
 
Jag vill med min blogg sprida sunda budskap. Jag försöker få fram hur viktigt det är med balans mellan träning, kost och vila. Jag kanske inte lyckas? Jag försöker också få fram att allt inte är svart eller vitt - vissa dagar är bättre och andra sämre, men i längden spelar det ju ingen roll. Så länge som vi har en bra grund i vår livsstil - vi rör på oss, äter bra och vilar när kroppen behöver det kan vi göra avvilkelser och träna mindre i vissa perioder, äta sämre vissa måltider osv och fortfarande behålla vår hälsa. 
 
Det är helheten som räkas mina vänner. HELHETEN!
 
Hur tänker ni kring det här?
 
Kram / Emma.

Måndagsplaner och frukost

God morgon måndag 
 
Idag är det långdag som gäller för min del. Kör första PT-kunden klockan åtta och sedan tre till senare under dagen/ eftermiddagen. Mellan kunderna står såklart egen träning på schemat samt jobb med kost- och träningsupplägg till en ny kund. Wiiieee!
 
Frukosten idag är två rostade nötlimpor. En med keso + ägg och en med avokado och makrill. Bästa kombosarna på smörgås om du frågar mig! Lite örtsalt på båda för att höja smaksensationen ännu lite till - slå det om ni kan? :D
 
 
 
Full dag hemifrån kräver såklart sin planering. Igår lagades det matlådor för fulla muggar! I lunchlådan ligger en tonfiskgryta med quinoa och till det en låda med grönsaker.
 
mellanmålslistan står:
* Kokt ägg
* Kesokvarg med kokos
* Fruktsallad på kiwi och mango (äts ihop med kesokvargen)
* Rawbite (nya smaken vanillia berries)
* Hembakad proteinkaka med choklad och bär
* Frukt
 
 
Allt förbereddes igår kväll för att idag bara plockas fram och packas ner i väskan! Planering var det ja :D
 
Sista dagen innan jag tar tag i frågestunden <-- (klick)också! Så passa på att fråga om ni har frågor även idag!
 
Kram / Emma.

Stockholm i matbilder

Hej vänner 
 
Fredag till lördags var jag och älskling tillsammans med resten av hans familj bjudna hem till storebror i framiljen, som numera bor i Stockholm. Det är så himla mysigt och roligt att träffas alla såhär och att dessutom bli bjuden på massa god mat är inte fel. Helgen har varit helmysig tillsammans med familjen Ehrencrona!
 
Visiten i Stockholm innehöll mycket gott i matväg. Först en fika på Blueberry innan vi åkte hem till Johan (Pelles bror) och Ebba där vi blev serverade vin, snacks och lite bakelser (då både Johan och Per fyller år i helgen). Sen begav vi oss till Gamla stan för att äta en sen, med ack så GOD middag! Efter mycket velande fram och tillbaka (jag har alltid sån beslutsångest när jag ska välja mat på restaureang och önskar ofta att jag kunde få äta lite av allt, hehe) föll jag för helgrillad havsaborre med aioli och kokt potatis. Till efterätt blev det en gudomlig chokladkaka, vaniljglass och hallonsås (som tyvärr ställde till det för magen, men det var det nästan värt). Tallrikarna var skrapade och när vi gick hem kändes det nästan som vi rullade fram, så mätta var vi! Jag som dessutom fått i mig flera glas vin kände mig för första gången sedan i somras lite runt om fötterna när vi traskade hemåt, men det var såå trevligt!
 
Natten tillbringades på Ebba och Johans soffa och morgonen efter tog vi alla en promenad för att äta en lång och god hotellfrukost på Scandic Malmen. Åååh, hotellfrukost är det bästa jag vet! Att bara få gå och plocka, välja, äta och dricka lääänge ger mig pirr i magen! 
 
Nu lämnar jag några matbilder från Stockholmvistiten till er som ni får inspireras av :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram / Emma.

Sovmorgon och födelsedagsfrukost

God morgon söndag 
 
Igår kväll landade vi hemma i lägenheten efter ett härligt, roligt och mysigt dygn borta i huvudstaden. Vi var båda väldigt trötta så efter kvällsmat och en film i soffan somnade vi gott och lyckades skrapa ihop över 10 timmars sömn inatt. 
 
Utsövd och efter morgonmys tassade jag upp och gjorde frukost till oss båda. Pelle fyller år idag och beställde din vanliga gröt med topping på. Själv var jag sugen på ugnsbakad gröt igen!
 
mysfrukot i soffan, paketöppning och det sista på filmen (som vi inte orkade se igår) blev inledningen på denna underbara söndag!
 
 
 
 
Nu ska vi ta en tur till affären för att handla inför kvällens middag. Vi ska ha syster Lina och Martin här på middag och det vankas långkok på älgkött!
 
Kul att ni är så många som ställt frågor i frågestunden <-- (klick). Fortsätt gärna fråga om ni har fler funderingar. Jag ska ta tag i dem till veckan och försöka svara på alla!
 
Kram på er / Emma.

Nyttig hallon- och päronpaj med jordnötssmör och kesokvarg

Hej vänner 
 
Fredagskvällen är på ingång så jag passar på att bjuda på en nyttig variant på hallon- och päronpaj som jag åt till kvällsmat igår :D
 
Mmmm....
 
 
Ingredienser (1 person):
1/2 dl havregryn
1 msk kokosmjöl
1/2 mosad banan
1 äggvita
1/2 tsk vanlijpulver
1 tsk kokosolja
1/2 dl hackat päron
1/2 dl hallon
Kokosflingor
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan de blöta. Tryck ut degen i en protionspajform och fyll den med hackat päron och hallon och strö över kokosflingor. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills den börjar få färg. Ta ut och servera med en klick jordnötssmör och kesokvarg (keso+kvarg).
 
Ät och njuuuut!
 
 
 
Passar lika bra till mellis, frukost, fika eller kvällsmat! Bara massa nyttiga och fina näringsämnen i denna lilla skapelse :D
 
Kom ihåg frågestunden i inlägget nedan om ni har frågor!
 
Kram / Emma.

Frågestund

Hej kära vänner 
 
Ni är många som frågar frågor och ni är flera som efterfrågat frågestund här på bloggen, så jag kör igång en frågestund så ni har något att göra medan jag är borta i Stockholm och roar mig! Ni kan fråga hela helgen så ska jag svara så gott jag kan när jag kommer hem igen. Kommer sedan göra ett samlat inlägg med alla frågor och svar i!
 
Låter det bra?
 
 
Har du frågor om mig, träning, kost eller annat? Fråga på så ska jag göra mitt bästa för att svara :D
 
Fråga Fråga Fråga !!!
 
Kram / Emma.

Fredagsfrukost och ledig helg

God morgon 
 
Tidig morgonträning med killen och sedan lyxfrukost i soffan. Bättre hade nog inte denna fantatiska fredag kunnat starta! Åååh, underbara fredagskänsla! Ledig helg väntar dessutom, samt en tur till Stockholm då vi är bjudna hem till Pelles bror med flickvän tillsammans med svärföräldrarna och resterande bror.
 
Ååååh, vilket härligt pirr jag har i magen!
 
 
Fredagsfrukosten blev en salig blandning av massa godsaker. Perfekt uppladdning efter ett träningspass och väntande tågresa till Stockholm.
 
* Proteinfluff med kolasmak toppat med kokoschips, kakaonibs och hallon
* Chokladmuffin med hallon- och kokosfyllning
* Nötlimpa med avokado, keso, skinda och örtsalt
* Hallonvatten
 
 
 
Proteinfluff med kolasmak:
1 äggvita
1/2 dl kvarg
1/2 frusen banan
1 msk jordnötssmör
1 tsk carob
 
Elvispa äggvitan till ett fluff. Mixa bananen för sig. Häll i övriga ingredienser och vispa lite till. Häll upp och servera gärna med färska bär och någon mer god topping!
 
 
 
Vi ska alldeles snart hoppa på tåget till Stockholm och så länge vill jag önska er en fin helg!
 
Passar på att tala om att det kommer upp en frågestund på bloggen vid lunchtid idag också. Så har ni fårgor - passa på att fråga då! :D
 
Kram / Emma.

Läsarfrågor

Hej vänner 
 
Lite läsarfrågor på G här igen!
 
"Hej! Jag har en fråga angående träning. Nu är det så att jag sen en vecka tillbaka har haft otroligt ont i min hälsena. Den är svullen, röd och hård. Detta har lett till att jag inte har kunnat utföra mina träningar så som jag helst har velat göra de, dvs löpa. I vanliga fall löper jag på band 5 km nästan varje dag. Detta ger mig ångest eftersom det känns som att jag kommer rusa upp i vikt eftersom jag inte kan träna lika mycket. Det blir nu endast mellan 3-4 km sedan säger hälen ifrån och jag är tvungen att stanna. Nu så ska jag resa iväg 2 dagar också så då blir det ingen träning här heller. Vad händer egentligen om man missar träningen 1 vecka? Kommer det verkligen påverka vikten jättemycket? Sedanär jag rädd för att när jag väl kan träna så kommer jag inte känna mig motiverad och orka gå till gymmet. Hur ska jag göra samt tänka kring detta? Känner att du är väldigt kunnig inom detta område därför vänder jag mig till dig för råd och tips :) Tack för en grymt bra blogg!"
 
Hej! Jag är ju ingen specialist på skador, men symtomen du beskriver tyder på inflammation och en överbelastingskada i hälsenan. Jag skulle därför ge dig rådet att inte träna, utan söka upp en sjukgymnast som kan hjälpa dig vidare med behanding och rehabilitering. Hälsenan är en otroligt känslig kroppsdel med lång rehabiliteringtid så att fortsätta springa fast du har ont är dumt. Det bästa du kan göra för att förebygga framtida skador är att köra excentriska tåhävningar regelbundet - det stärker upp senorna och ökar blodcirkulationen i dem. Försök att hitta andra roliga träningsformer som du inte får ont av så länge, te.x styrketräning, simning eller liknande. Och vad gäller din vikt om du inte tränar så lovar jag att du inte kommer rusa upp i vikt! Om kroppen är van att träna kommer du ha en hög förbränning som finns kvar där även när du inte tränar (kroppen är i stort behov av energi även i vila för att kunna fungera). Passa på att ladda kroppen med extra energi och vila så ska du se att du blir bättre snart, men först - sök upp en sukgymnast! Du skriver också att du är rädd för att tappa motivationen till löpningen om du vilar och då är  min fråga till dig - är löpningen verkligen så rolig eller löper du för att det är "ett måste"? Om svaret är ja sulle jag rekommendera dig att testa på något nytt utmanande. Träning ska vara roligt och få dig att må bra - inte ett ont måste! Krya på dig :) Kram.
 
"Är det bra att äta detta <-- (klick) efter ett gympass på 45 min med egen kroppstyrka och lösa vikter + 10 min löpning och cykling hem från gymet tar 15 min ? Gynpasset kommer vara från kvart i 1 - halv två , och innan det passet är det badminton på idrotten så missar lunchen eftetsom gympasset är en schema lagd lektion Direkt efter idrotten tänkte man kan ta en banan där emellan, har haft / en ätstörning på väg upp för sista uppförsbacken 3 kilo till normalvikt men fler behövs för en stabil vikt .skulle du rekommendera detta då eller vad hade du rekommenderat . Kommer äta 2,5 fl fil + 1 äpple kokosflakes och näringsdryck till frukost och sen kaffe och äpple vid 10. sen barnen mellan idrotten och special idrotten . Kan man få äta det här då till mellis vid 3 ? Eller det är för lite ?"
 
Jag skulle inte rekommendera dig endast proteinfluff efter träningen, det är på tok för lite! Du bör äta lunch om du ska träna på eftermiddagen för att få i dig den energi du berhöver (Och absolut om du behöver gå upp i vikt). Hade du fått i dig lunch hade det varit ett bra mellanmål för dig, men nu behöver du få i dig något mer. Jag skulle rekommendera dig att ta med något lunchaktigt som du kan äta innan du ska träna gympasset, direkt efter idrotten? Satsa på något som går fort. Kan du kanske mixa ihop en smoothie och göra en äggsmörgås som du äter innan träningen? Träning bryter ner kroppen och det är därför extra viktigt att se till att äta bra och ofta om du tränar mycket! Ser du till att få i dig lunch skulle jag däremot rekommendera dig att äta fluffet till mellis vid tre. Annars bör du äta något större mål direkt efter träningen för att fylla på med mer energi! Se till att ta hand om din kropp snälla du. Stor kram!
 
 
Mat och planering är ett ont måste för den som vill vara frisk och orka träna mycket! Hoppa aldrig över en måltid - kroppen är i ständigt behov av att tillföras energi för att orka i längden!
 
Kram på er / Emma.

Arbetskläder och jobbigt benpass

Hej finisar 
 
Jag har ju alldeles glömt bort att visa er mina snygga arbetskläder som blev klara för någon vecka sedan. Inga vidare bra bilder här nedan, men t-shirten invigdes idag och gissa om jag trivs i att springa omkring i träningskläder hela dagarna? Det kan ju knappast bli bättre om du frågar mig. Sköna, snyggt åtsittande, färglada toppar, tights, en vit jacka och ursköna fitnesskor! Allt från Nike då jag älskar deras träningskläder, både modellmässigt och materialmässigt.
 
 
Träningsvärken från gårdagens ben, rump och ländryggspass är grym och jag räknar med att det blir värre (alltid som värst dag två). Benen värker och rumpan gör sådär skitont när jag försöker sitta ner. Hehe. Jag skrattar coh stönar varje gång - underbart!
 
Efter 10 minuters uppvärmning såg passet ut såhär:
 
* 5 set tunga knäböj med fri stång
* 3 set tunga raka marklyft med stång (excentriska tåhävningar i vila)
* 3 set (10 RM) + 2 set (6 RM) sittande benpress
* 3 superset bäckenlyft med skivstång/ upphopp
* 3 dropset sittande lårabduktion i maskin
* 2 set sittande låradduktion i maskin
* 3 set sittande vadpress
* 3 set omvänd ryggresning på boll
* Lite lek med foamrollern
 
Det var ett tungt pass fast underbart pass! Med darrande ben stapplade jag ut från gymmet och tog en uppfriskande promenad hem på 30 minuter!
 
Kram / Emma.

Ugnsbakad äppelpajsgröt

God morgon vänner 
 
Idag bestämde jag mig för att ta en sovmorgon följt av en lugn morgon hemma i soffan och passade därför på att lyxa till frukosten lite extra i form av ugnsbakad gröt, denna gången med smak av äppelpaj. Mums! Receptet hämtade jag från Lindas blogg.
 
Gillar ni min ugnsbakade gröt med smak av päron och jordnötssmör? Jag då borde ni även testa denna - galet god. Gillar ni även äppelpaj, men vill ha en nyttig variant till frukost borde ni också testa - Gottgottgooooott!
 
 
Ingredienser:
1 dl havregryn
2 msk jordnötssmör
1 msk kanel
1 tsk bakpulver
1/2 dl äggvita
1 äpple
3 msk mjölk
 
Sätt ugnen på 200 grader. Riv äpplet i ett rivjärn och blanda ihop med övriga ingredienser. Häll upp i en ugnssäker portionsfom (eller två som jag fick göra) och grädda i ugnen i 15-20 minuter. Servera med kesovarg ( hälften keso/ hälften kvarg).
 
 
Nu ska jag ta en härlig promenad till gymmet där massage väntar, senare lunch och sen jobb med kost- och träningsupplägg!
 
Önskar er en fin torsdag!
 
Kram / Emma.

Ingefärslax med sötpotatis- och kokospuré

Gokväll 
 
Det är ett väldigt tjat om choklad och kokos här på bloggen, jag veeet!
 
Förlåt, men jag tycker ju så mycket om både choklad och kokos. Älskar även jordnötssmör och dessa tre ingredienser finns med varje dag i någon form i mitt kostintag! Såååå, ni får gilla läget liksom - och så hoppas jag att ni gillar mina chokladiga och kokosiga recept lika mycket som jag. Hihi.
 
Dagens middag blev en ny variant av sötpotatisen - också en farligt god och nyttig sak fullspäckad med härliga kolhydrater till musklerna! Vi testade för första gången att göra puré av sötpotatisen, och det har vi inte gjort för sista gången om jag säger så :)
 
Mmmmm.....
 
Laxen hittar du recept på här <-- (klick)
 
 
 
Sötpotatis- och kokospuré:
600 g sötpotatis
1 dl kokosmjölk (det tjocka - inte vattnet)
Salt
Kanel
 
Börja med att förbereda laxen. Skala potatisen och skiva den i tjocka skivor. Koka den sedan med lite salt tills den mjuknar. Häll av vattnet och sleva i kokosmjölken (grädden), salta lite och pudra över kanel. Stavmixa till en slät puré som du sedan serverar till fisken och en färgglad sallad!
 
Receptet är för två personer, eller en stor portion och en lite mindre "normal" portion. Killen i huset äter ju såå mycket mat så ibland får vi laga för tre för att det ska räcka :D
 
 
 
Har ni testat göra puré/ mos av sötpotatis?
 
Ni borde absolut prova att göra det om ni gillar sötpotatisen! Gillar ni inte kokos? Kör på vanlig grädde då :)
 
Kram / Emma

Nyttiga chokadmuffins med hallon- och kokosfyllning

Hej 
 
Lyssna på orden nyttiga chokladmuffins!
 
Låter nästan lite för bra va? Hihi. Igår klampade jag in hemma efter en lång dag i gymmet och varvade sedan resten av kvällen ner med att experimentera lite i köket. Fick till både nyttiga chokladmuffins och proteinkakor med choklad och hallon. Behövde verkligen fylla på mellanmålsskafferiet så denna lilla bakstund var välbehövd, så även för sinnet för att koppla bort allt jobb en stund.
 
Men nu ska vi prata om dessa underbara choklasmuffins som fylldes med en kokos- och hallonröra! Helt fantastiskt goda och det bästa av allt är att de passar lika bra till frukost som till mellis, fika eller kvällis. När du än är sugen! 
 
 
Ingredienser (12 st):
2 bananer
1 msk kokossmör
2 dl naturell yoghurt
1 dl äggvita
1 d kokosmjölk
1,5 dl kokosmjöl
1,5 dl mandelmjöl
4 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
Salt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Stavmixa bananerna och mixa sedan ner kokossmör, yoghurt, äggvita och kokosmjölk. Blanda kokosmjöl, mandelmjöl, kakao, bakpulver och salt i en annan bunke och häll sedan över det "blöta" och blanda ihop till en smet. Klicka ut i 12 muffinsformar. Gör ett litet hål i mitten och lägg i en klick kokos- och hallonfyllning. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter (OBS, håll koll!).
 
Kokos- och hallonfyllning: mosa 1 dl hallon och blanda ihop med 2 msk jordnötssmör och 2 msk kokosmjölk.
 
 
Kram / Emma.

Chiagröt och läsartips

Hej vänner 
 
På tal om chiafrön!
 
Jag fick ett läsartips från Ellinor som gjort chiagröt till frukost en dag!
 
Chiagröten går precis som alla andra gröter att variera i mängder och det är i stort sett bara fantasin som sätter gränser. Jag själv fick lite tankar och idéer som kommer att testas inom kort!
 
 
Här <-- (klick) hittar du receptet på Ellinors chiagröt! Hon serverade den sedan med hallon och kokos.
 
Kram / Emma.

Mammamage

Hej vänner 
 
"Hej! Kan du skriva om hur man stärker magen efter en graviditet? Jag gick igenom ett akut kejsarsnitt och magmusklerna skärdes alltså av! Behöver tips på övningar för att få en fin mage igen, den putar fortfarande ut!"
 
Det är svårt för mig att veta precis hur du ska träna och även svårt att ge råd då jag inte vet något om din operation, hur länge sen det var du gjorde den osv. Att föda ett barn är en stor påfrestening för kroppen samtidigt som den under nio månaders tid har ädrat form och fysisk status. Ränka med att det tar ungefär lika länge innan kroppen är återställd tillbaka. Har du en stark kropp innan graviditeten och jobbar med att bibehålla styrkan under graviditeten går det oftast snabbare att bygga upp kroppen tillbaka, men det gäller att göra det på rätt sätt och med rätt övningar.
 
För er nyblivna mammor vill jag tipsa om en jättebra app som hjälper er att träna upp den inre styrkan efter en graviditet på ett säkert sätt. 
 
 
 
Kram / Emma.

Älskade endorfiner

Hej finisar 
 
Mina bröst och mina triceps är alldeles darriga. Sådär skönt trötta efter en riktig genomkörare ni vet?!
 
Hur kan man älska känslan av att plåga sig så att det gör ont i musklerna? Hur kan det vara så tillfredsställande?
 
Enorfinerna som träningen ger - det är det! Endorfinerna får ju oss att må såå bra och du behöver ju egentligen inte pressa dig till max för att få ut endorfiner av träningen, nej det är bara det att jag älskar den där riktiga "tröttheten" i muskulaturen så jäkla mycket att jag utsätter mig för det om och om igen!
 
Tjohooo :D
 
 
Tufft och härligt pass för bröst, triceps och framsida axlar:
 
* 3 set tung bänkpress
* 3 set dips med egen kroppsvikt
* 3 superset lutande hantelpress/ lyft framåt med viktplatta
* 3 superset smal armhävning/ stående flyes nedåt i cable
* 3 superset press från pannan med skivstång/ dips mot bänk
* 3 dropset sittande bröstpress i maskin
* 3 dropset tricepspress ovanför huvudet
 
Nu är det dags att fylla på med lunch och sedan väntar konsultation och massagekund!
 
Kram / Emma.

Tisdagsplaner

God morgon vänner 
 
Idag står det PT-kund på schemat redan klockan åtta och därför blir det en snabb smoothiefrukost bestående av banan, mandelmjölk, ägg, mango, havregryn, kiwi och kokossmör. smoothies är bra smidiga då man har bråttom och inte hinner fixa till det med något mer! Jag är ingen som gillar att stressa, utan väljer hellre något enkelt eller något som fixas iordning kvällen innan morgnar då jag vet att det kan bli lite bråttom och mindre med tid. I smoothien mixas all näring ner i ett glas som kan svepas i lugn och ro framför lite datorjobb! 
 
Perfekt!
 
 
Eftersom det blir en lång dag i gymmet med både PT-kunder, konsultationer, massage och jobb med kost- och träningsupplägg har jag förberett med matlådor och mellanmål.
 
 
* Mellanmålskaka med blåbär och vanilj
* Kyckling med fetatäcke och kokosris
* Sallad på spenat, broccoli, gurka, tomat, paprika och champinjoner
* Kesokvarg
* Kokta ägg
* Frukt
 
Jag borde klara mig fram till fyra i eftermiddag! :D
 
Planering, planering, planering mina vänner! Utan planeringen skulle det inte funka!
 
Hoppas att ni får en fin tisdag 
 
Kram / Emma.

Släng ut vågen!

Hej vänner 
 
Fick en viktig fråga som jag vill ta upp här på bloggen!
 
"Hej, jag äter hälsosamt, tränar regelbundet och allt som man ska men ändå så går jag upp i vikt? varför? är det bara för att jag får mer muskler och samlar vätska eller är det fett? jag förstår verkligen inte. hjälp mig snälla jag vill inte känna mig tjock vilket jag gör när jag går upp i vikt. jag vet verkligen inte hur jag ska göra för att hålla min vikt/gå ner. Jag har vägt lika mycket i ca 2-3 månader nu efter min ätstörning men nu när jag tränar bland annat styrka nu på sista tiden så har jag gått upp ett kilo"
 
Att gå upp i vikt behöver inte alltid vara dåligt, speciellt inte om du haft en ätstörning! Jag skulle vilja be er alla, SLÄNG UT VÅGEN! Snälla, sluta väg er - siffrorna på vågen säger ingenting om kroppssammansättningen och kommer därför ge er ett missvisande resultat vid träning. Om du varit sjuk i en ätstörning och nu samtidigt tränar och går upp något kilo visar det att din kropp mår bra och kan bygga muskler - och muskler mina vänner väger - mycket, utan att ta speciellt mycket plats!
 
Lyssna istället på kroppen - hur mår du? Vilka känslor får du av träningen? Försök att njuta av det du gör, enorfinerna som träningen ger dig, maten som du äter och lär dig att älska din kropp! Tänk på hur mycket den tar dig igenom och var stolt över det!
 
Kram / Emma.

Måndag

God morgon 
 
Jag hade ett tufft 12-timmarspass på jobbet igår, tufft som i psykiskt jobbigt vilket resulterade i att jag bums ramlade i sängen när jag kom hem vid tiotiden! Hann dock bli meddelad om att hemsidan stod färdig och publicerad vilket ju känns grymt kul :D
 
Nu har jag fått en riktigt skön natts sömn och känner mig utvilad och redo för en ny vecka, underbart! I eftermiddag väntar PT-kunder och konsultationer så nu ska jag hoppa på tåget ner mot stan igen!
 
Frukosten intogs tillsammans med tända ljus och morgontidningen ♥ blev en chokladbollsröra med proteinfluff (<--recept?) toppad med skivad kiwi och kokos
 
 
 
 
Hoppas eran måndag också börjar med en riktigt god frulle!
 
Kram / Emma.

En liten påminnelse till er ♥

 
 
DU ÄR FANTASTISK OCH DU DUGER PRECIS SOM DU ÄR, KOM IHÅG DET!!!
 
Kram / Emma.

PT by Emma

Hej vänner 
 
Min alldeles egna hemsida är färdig!
 
Nu kan ni gå in och läsa om mig, mitt företag och mina tjänster! Klicka på bilden så länkas ni vidare till PTbyemma.se.
 
 
Jag vet att ni är många som frågat efter PT-online och min tanke är att jag ska starta upp det. Dock håller inte min ekonomi för att starta upp den sajten just nu, utan det får dröja lite till. Orkar ni ändå inte vänta så ber jag er ta kontakt med mig så hittar vi självklart en lösning tills vidare! Jag har redan flera som jag coachar via internet och är ni fler som är intresserad får ni gärna höra av er till mig på mailen [email protected] :)
 
Kram / Emma.

Chiapudding

Hej vänner 
 
Chiafrön är ett riktigt superfrö. Det innehåller 8 gånger så mycket omega 3 än lax, 15 gånger mer magnesium än broccoli, 5 gånger mer kalcium än mjölk, 3 gånger mer järn än spenat, 3 gånger mer antioxidanter än blåbär, per protein än havre och vete samt massa andra vitaminer och mineraler
 
Härom kvällen gjorde jag och min kärlek en chiapudding till kvällsmys. Receptet hittade jag hos Annie och jag blev glatt överraskad över hur gott det var! Ett riktigt fräscht, fruktigt och nyttigt alternativ till efterrätt, kvällsmys, mellis eller helggottis.
 
 
Chiapudding på jordgubbar och hallon: mixa ihop 1 dl hallon, 1 dl jordgubbar, 1 dl vatten och smaksätt med honung, kanel och nejlika.Blanda i 3 msk chiafrön och låt svälla i kylen minst en kvart. Servera med kokosgrädde och kokoschips.
 
 
Lördagstips från mig!
 
Kram / Emma.

Fina fredagskväll

God morgon 
 
Efter en mycket trevlig kväll tillsammans med våra vänner tog vi idag en sovmorgon. Skönt! Nu sitter vi med frukosten i högsta hugg och passar på att umgås det sista innan jag åker upp till Torsby för att fira min vän Ida som tagit lärarexamen och pappa som fyller år. Imorgon väntar 12-timmarspass på jobbet innan en ny arbetsvecka i gymmet!
 
Jag som annars alltid står vid spisen i högsta hugg blev riktigt bortskämd av mina fina vänner igår. Fick komma och sätta mig vid ett dukat bord, blev serverad fantastiskt god mat á la Italia i ett mycket trevligt sällskap. Fredagskvällen hade knappast kunnat bli bättre!
 
 
 
 
 
Förrätt - ugnsstekt sparris med parmachips, pinjenötter och parmesanost
Varmrätt - pestorisotto med räkor och tomat- och spenatsallad
Efterrätt - marängtårta med lemoncurd och kiwi 
 
Förrätt, varmrätt och två portioner efterrätt (det var såååå gott) och så en himlans massa wasabinötter från thailand, lite laktris, ett gäng oliver och fetaost till det. En riktigt god uppladdning efter en vilodag! Nu har jag laddat kroppen med massa energi minsann! Och därav är halsontet borta!
 
Nu ska jag hoppa på bussen norröver och så länge önskar jag er en fin lördag!
 
Kram / Emma.

Kycklingpaj med pesto, fetaost och soltorkade tomater

Hej vänner 
 
Ni var flera som frågade efter receptet på kycklingpajen igår, både på instagram och här på bloggen! Receptet hittade jag på bästa Sofies blogg, men gjorde såklart om den till en glutenfri variant, samt anpassade den till min IBSmage genom att plocka bort vitlöken. 
 
 
Ingredienser
 
Pajdeg:
1 dl havremjöl
2 dl sojamjöl
1 dl kvarg
4 msk kokosolja
1-2 msk vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop mjöl med kvarg, olka och vatten och forma till en deg som du rycker ut i en pajform. Nagga botten och förgrädda skalet i 15 minuter. Gör under tiden fyllningen.
 
Fyllning:
600 g kycklingfilé
300 g hackad spenat (tinad)
1 gul lök
2 grovrivna morötter
140 g soltorkade tomater
100 g fetaost
Salt och peppar
 
Skär kycklingen i mindre bitar och stek den i smör. Hacka lök som sedan får fräsa med kycklingen ett tag. Lägg sedan i spenat och morötter och smaka av med salt och peppar. Ta ut skalet ur ugnen och lägg i fyllningen. Hacka soltorkade tomater och fetaost och lägg över fyllningen. Gör sedan äggstanningen.
 
Äggstanning:
1 dl pesto
3 ägg
2 dl mjölk
 
Hög värmen i ugnen till 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till äggstanningen och häll sedan över pajen. Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Håll utkik så att ytan inte bränns (då kan du behöva lägga över lite folié).
 
Servera sedan pajen med en god färgglad sallad!
 
Smaklig måltid!
 
 
En perfekt fredagsmiddag!
 
Kram / Emma.

PT-pass med Lina

Hej vänner 
 
Igår körde jag skiten ur Lina i gymmet, inte mycket vila mellan övningarna då vi ville hålla en hög puls passet igenom. Några tunga övningar och några lite lättare i superset. Ben och mage hade hon beställt och jag la även in lite ländrygg. Om hon var svettig när vi var klara? Jodå, svettig och med skakande ben och ett fint välmående!
 
 
Passet såg ut som såhär:
 
Uppvärmning - 2 set knäböj med tom stång
 
* 3 set tunga frontböj
* 3 set funktionella utfall (3 på varje ben)
* 3 superset bäckenlyft med skivstång/ upphopp
* 3 superset utfallssteg åt sidan/ burpees
* 3 set magliggande benlyft på boll + bänk (ska visa er denna övning snarast)
* 3 set diagonallyft på boll
* 3 superset bålrotationer med viktplatta/ fällkniven i ribbstol
 
Efter att jag plågat henne, nåja utefter hennes egna förutsättningar såklart, fick hon ta sig en varm dusch hemma hos mig medan jag slängde ihop en kycklingpaj som jag sedan bjöd på. Så jag är en ganska snäll syster också, som inte bara plågar :)
 
Kram / Emma.

Frukostmöte på Clarion hotell Drott

God morgon fina läsare 
 
Det pirrar i magen! Jag har precis vaknat till, tagit en dusch och surplat en kopp te. Nu hade jag tänkt knyta på mig skorna och ta en morgonpromena in till stan, men eftersom jag fått ont i halsen över natten blir det bussen istället. Klockan sju väntar nämligen ett frukostmöte via BNI på Clarion hotell Drott. Jag har blivit inbjuden som gäst och kommer få presentera mitt företag och sedan minga bland potentiella kunder och andra duktiga entreprenörer under frukosten!
 
Det känns häftigt att få vara med på något sånt här, så himla kul! 
 
 
Efter frukostmötet var tanken ett träningspass med min kärlek och sedan att vi skulle ta oss en tur till Ikea, men för min del blir det bara Ikeabesök (halsontet). Jag fick massa presentkort i födelsedagspresent och har redan sett ut endel saker som ska köpas. Bland annat en jättefin lampa till vårt vardagsrum (äntligen!), lite grönt till lägenheten (älska blommor!) och doftljus! Ikväll blir det en italiensk tre-rätters hos våra vänner så denna fredag känner jag på mig kommer bli helt fantastisk!
 
Ååååh!!!
 
Vill även önska er en fin fredag!
 
Kram / Emma.

RSS 2.0