Läsarfrågor

Hej vänner 
 
Lite läsarfrågor på G här igen!
 
"Hej! Jag har en fråga angående träning. Nu är det så att jag sen en vecka tillbaka har haft otroligt ont i min hälsena. Den är svullen, röd och hård. Detta har lett till att jag inte har kunnat utföra mina träningar så som jag helst har velat göra de, dvs löpa. I vanliga fall löper jag på band 5 km nästan varje dag. Detta ger mig ångest eftersom det känns som att jag kommer rusa upp i vikt eftersom jag inte kan träna lika mycket. Det blir nu endast mellan 3-4 km sedan säger hälen ifrån och jag är tvungen att stanna. Nu så ska jag resa iväg 2 dagar också så då blir det ingen träning här heller. Vad händer egentligen om man missar träningen 1 vecka? Kommer det verkligen påverka vikten jättemycket? Sedanär jag rädd för att när jag väl kan träna så kommer jag inte känna mig motiverad och orka gå till gymmet. Hur ska jag göra samt tänka kring detta? Känner att du är väldigt kunnig inom detta område därför vänder jag mig till dig för råd och tips :) Tack för en grymt bra blogg!"
 
Hej! Jag är ju ingen specialist på skador, men symtomen du beskriver tyder på inflammation och en överbelastingskada i hälsenan. Jag skulle därför ge dig rådet att inte träna, utan söka upp en sjukgymnast som kan hjälpa dig vidare med behanding och rehabilitering. Hälsenan är en otroligt känslig kroppsdel med lång rehabiliteringtid så att fortsätta springa fast du har ont är dumt. Det bästa du kan göra för att förebygga framtida skador är att köra excentriska tåhävningar regelbundet - det stärker upp senorna och ökar blodcirkulationen i dem. Försök att hitta andra roliga träningsformer som du inte får ont av så länge, te.x styrketräning, simning eller liknande. Och vad gäller din vikt om du inte tränar så lovar jag att du inte kommer rusa upp i vikt! Om kroppen är van att träna kommer du ha en hög förbränning som finns kvar där även när du inte tränar (kroppen är i stort behov av energi även i vila för att kunna fungera). Passa på att ladda kroppen med extra energi och vila så ska du se att du blir bättre snart, men först - sök upp en sukgymnast! Du skriver också att du är rädd för att tappa motivationen till löpningen om du vilar och då är  min fråga till dig - är löpningen verkligen så rolig eller löper du för att det är "ett måste"? Om svaret är ja sulle jag rekommendera dig att testa på något nytt utmanande. Träning ska vara roligt och få dig att må bra - inte ett ont måste! Krya på dig :) Kram.
 
"Är det bra att äta detta <-- (klick) efter ett gympass på 45 min med egen kroppstyrka och lösa vikter + 10 min löpning och cykling hem från gymet tar 15 min ? Gynpasset kommer vara från kvart i 1 - halv två , och innan det passet är det badminton på idrotten så missar lunchen eftetsom gympasset är en schema lagd lektion Direkt efter idrotten tänkte man kan ta en banan där emellan, har haft / en ätstörning på väg upp för sista uppförsbacken 3 kilo till normalvikt men fler behövs för en stabil vikt .skulle du rekommendera detta då eller vad hade du rekommenderat . Kommer äta 2,5 fl fil + 1 äpple kokosflakes och näringsdryck till frukost och sen kaffe och äpple vid 10. sen barnen mellan idrotten och special idrotten . Kan man få äta det här då till mellis vid 3 ? Eller det är för lite ?"
 
Jag skulle inte rekommendera dig endast proteinfluff efter träningen, det är på tok för lite! Du bör äta lunch om du ska träna på eftermiddagen för att få i dig den energi du berhöver (Och absolut om du behöver gå upp i vikt). Hade du fått i dig lunch hade det varit ett bra mellanmål för dig, men nu behöver du få i dig något mer. Jag skulle rekommendera dig att ta med något lunchaktigt som du kan äta innan du ska träna gympasset, direkt efter idrotten? Satsa på något som går fort. Kan du kanske mixa ihop en smoothie och göra en äggsmörgås som du äter innan träningen? Träning bryter ner kroppen och det är därför extra viktigt att se till att äta bra och ofta om du tränar mycket! Ser du till att få i dig lunch skulle jag däremot rekommendera dig att äta fluffet till mellis vid tre. Annars bör du äta något större mål direkt efter träningen för att fylla på med mer energi! Se till att ta hand om din kropp snälla du. Stor kram!
 
 
Mat och planering är ett ont måste för den som vill vara frisk och orka träna mycket! Hoppa aldrig över en måltid - kroppen är i ständigt behov av att tillföras energi för att orka i längden!
 
Kram på er / Emma.

Kommentarer
Postat av: Ninni

Hej Emma! Detta har inte riktigt med inlägget att göra men ville bara skriva att du inspirerar mig, tack för det och lycka till med allt! Är så glad att du får syssla/jobba med et du brinner för! Massa kramar till dig vännen <3

Svar: Tack Ninni! Verkligen roligt att höra :D hoppas att det går bra för dig med viktnedgången - tycker jag ser att du kämpar bra på bloggen :D stor kram till dig <3
Emma Barremyr

2013-02-07 @ 21:40:01
URL: http://ninnishome.blogg.se
Postat av: Ida

Du är så bra! och här kommer en till fråga som jag hoppas du vill svara på :)
Jag har funderat lite på detta med planeringen mellan cardio och styrketräning, då jag läst på vissa ställen att man bör undvika cardio efter styrka i och med att cardio bryter ner då man vill att musklerna skall återhämta sig och växa. Om jag tränar cardio och styrka på samma dag/pass så kör jag alltid cardio först, så det blir ju inget problem då. Dock hävdar vissa att man kanske inte ens skall köra cardio dagen efter ex ett benpass iom att det är stora muskelgrupper som kräver längre tid för återhämtning. Så min fråga är hur du ser på detta? Blev väldans långt men hoppas du kan svara, och tack för en så fin blogg :)

2013-02-07 @ 22:24:57
Postat av: Emma

Hej! Jag undrar bara om man måste utvecklas, jag menar det är klart man vill se förändring men om man tränar bara för hälsans skull räcker det att man springer 5 km några ggr i veckan? Eller måste man alltid öka träning för att den ska vara bra?

Svar: Tränar du för hälsans skull och inte resultatmässigt räcker det absolut med att du springer 5 km några gånger i veckan, det är grymt bra jobbat av dig! Så fortsätt med det om du tränar "bara för att det är skönt och vill må bra" :)
Emma Barremyr

2013-06-19 @ 19:49:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0