Svar på frågestunden del 2

Hej Emma! Jag tycker att du har en fantastiskt bra blogg, många härliga recept och tips. Nu till min fråga. Jag är en tjej på 163 cm och 56 kilo. Jag simmar tre gånger i veckan (1.5 h varje gång) och kör 1 helkropps styrkepass (1 h) samt 3 styrkepass (ca 1.5) i veckan där jag riktar in mig på en muskelgrupp. Tyvärr går det inte att gå ner i vikt samtidigt som man bygger muskler och därför undrar jag: Vad skulle du rekommendera att jag har för KCAL intag per dag? Kram
 
Hej! Vad roligt att höra att du gillar bloggen och alla recept och tips, det tackar jag för :D Det här med kalorier är inget jag har koll på eller valt att jobba med, så därför är din fråga svår att svara på. Jag tror mer på sund och näringsrik mat samt mättnadskänslor som måttstock för hur mycket näring vi behöver! Jag vet inte om du har som mål att gå ner i vikt eller bygga muskler då det inte framgår i kommentaren. Men mitt tips blir att testa variera träningen mer med nya övningar och varierande intensitet - det är det allra bästa för att vi ska utvecklas och förändra våra kroppar! Lycka till :-)
 
Hej! Kan du inte skriva om hur man på bästa sätt kombinerar styrketräning med konditionsträning? Jag kör tung styrka 3-4 gånger i veckan i syfte att bygga muskler och förstår att det är kontraprodruktivt att dessutom köra spinning 3 pass i veckan då jag har förstått att det försvårar muskeltillväxt. Stämmer det? Hur gör man då om man älskar båda träningsformerna? Ska man periodisera? // Frida
 
Vilket är ditt mål? Har du mål inom styrketräning eller konditionsträning? Självklart kan du kombinera båda delarna, men jag skulle rekommendera dig att välja en inriktining som du fokuserar mer på då det är svårt att toppa i båda. Konditionsträning kräver mycket energi - speciellt om du samtidigt bygger muskler (som då kräver ännu mer energi). Självklart går det att kombinera båda delarna, men se till att få i dig ordentligt med mat. För att kunna bygga muskler behöver du ligga i positiv energibalans (alltså äta mer kalorier än du gör av med), så enkelt är det. Tränar du dessutom konditionsträning utöver styrketräningen kommer du att förbränna enorma mängder energi, så därför blir din måltidplanering och timing med mat extra viktig. Se till att få i dig energi i form av kolhydrater och proteiner direkt efter varje träningspass och ät sedan en komplett måltid inom de närmaste två timmarna. Vad gäller träningsplaneringen är det viktigt att du ser till att varje muskelgrupp får minst 48 timmars vila mellan verje träningspass (det innebär att du helst inte ska köra benstyrka och spinning två dagar i rad). Försök att planera in styrka (överkropp) och spinning/ ben varannan dag. Sen så är det mer komplext ändå, men det är de bästa tipsen jag kan ge dig i svaret här :-)
 
Hur ser du på tränings tillskott i samband med gymträning? Är de meningslöst eller finns de ngt som kan vara bra?
 
Jag är inte för kosttillskott och kommer aldrig att bli. Det är individuellt vad var och en väljer att stoppa i sig, men jag vill inte äta något annat än ren mat - vilket gott och väl räcker för alla som inte tränar på elitnivå (de kan ibland ha svårt att få i sig alla näringsämnen via maten). Jag skulle heller aldrig dricka eller ta något uppiggande som en celsius, pwo eller liknande då jag anser att om jag inte är tillräckligt pigg för att orka med träningen utan en sån - ja då kanske jag ska vila från träningen den dagen?! Genom den kost jag äter mår jag himla bra. Jag är aldrig hungrig, jag har energi hela dagarna och känner sällan trötthet. Många kan sova på dagen, men det skulle jag aldrig kunna göra just för att jag sällan är trött på dagen. De dagarna jag är trött väljer jag att ta vilodagar och njuter istället av en serie och extra mycket mat i soffan eller liknande för att få tillbaka energi! SÅ sammanfattningsvis - jag anser inte att vi behöver ta några tillskott i samband med träning, men vill man bygga muskler är timingen viktigt vad gäller aminisyrorna bcaa. Dessa hittar du i t.ex. ägg, sojabönor, blandgrönsaker, keso, mjölk, cashewnötter, jornötter och sesamfrön.
 
Hej =) först, super fin och bra blogg du har tjejen. Jag får så mycket inspiration från dig och klickar mig in flera gånger om dagen. Nu min fråga: Jag är en tjej som älskar att träna. Älskar att träna spinning/löpning och även bodypump. Jag försöker att variera min träning och träna varannan dag, 4 dagar i veckan. Jag känner inte att jag behöver gå ned i vikt, men jag vill gärna blir mer "fitt" och vältränad liksom. Hur rekommenderar du att jag ska träna och hur ska kosten se ut? Jag äter husmanskost, försöker hålla mig till fullkornsprodukter och unnar mig på helgerna, men äter då med måtta. Det händer ingenting och jag ser liksom likadan ut. Ska jag behöva hoppa all god mat och inte unna mig på helgen, eller behöver jag träna mer?
 
Hej och tack :-) Kul att höra att du gillar bloggen och hittar inspiration här! Självklart ska du inte behöva hoppa all god mat och inte unna dig sånt som du tycker om. Det du däremot borde fokusera på är att variera träningen mer. Många kör alltför ofta i samma banor och slutar därmed att utvecklas. Kroppen vänjer sig vid träningen redan efter 5-6 veckor - sedan behöver vi nya program och upplägg för att vi ska fortsätta att utvecklas. Det vi också behöver göra oftare är att kliva ur vår "comfort-zone". Många kör samma träningspass om och om igen, men vågar liksom inte ta i det där lilla extra och pressa sig till max. Tro mig - skulle vi göra det oftare skulle vi utvecklas mer! Tyvärr kan jag inte skriva precis hur du ska äta och träna här, men skulle du vara intresserad så så får du gärna kontakta mig så hjälper jag dig vidare med tränings- och kostupplägg!
 
1.Du svarade på en utav mina frågor lite längre ner och i svaret nämnde du att om kroppen är van vid att träna så har den en ökad förbränning även vid vila och min fråga nu är om det gäller all träning? Alltså om all träning ger en ökad förbränning vid vila? Nu syftar jag mest på dans(ragga, hiphop, jazz&show) men även andra träningsformer som inte är löpning, spinning eller styrketräning på gymmet. Dvs. gruppass träning på exempelvis friskis&svettis så som jympa puls/medel, boxningspass och m.m. 
2. Denna fråga är relaterad till frågan ovan. Vad tycker du om dans som träningsform(ragga, hiphop, jazz&show även här eftersom det är det jag dansar). Är det bra konditionsträning och är de förbrännade? Samma med gruppass på friskis. Om man nu väljer ett boxningspass eller kanske dans fuego, förbättrar dessa konditionen och bränner de nånting? 
Nu känner jag att de blev en massa konstiga frågor, men att jag väljer att ställa dessa frågor till dig är som sagt för att du verkar vara väldigt kunnig inom detta område och det du säger låter vettigt, samt att det går att lita på dina ord :) Verkligen en jättebra blogg och tack för att du tar din tid till att inspirera oss läsare.
 
Tack för ditt förtroende - roligt att höra att du gillar bloggen! Och att du tackar mig för att jag tar mig tid att inspirera er värmer verkligen! Nu till dina frågor - Såhär är det. När vi tränar bygger vi muskler. Större muskler kräver mer energi (även i vila). Mer muskler som behöver energi innebär också att vi måste äta mer mat - annars kommer vi att förlora muskelmassan. Oavsett vad vi tränar så använder vi ju oss av musklerna på något sätt och därför blir svaret på din fråga ja - mer eller mindre beroende på vilken träningsform du utför. Desto fler muskler som är involverade desto högre förbränning kommer du också att få i vila. 
 
Dans är ju helt underbart! Det tränar kondition, uthållighet, smidighet, koordination och styrka - superbra! Jag själv är "gammal" dansare efter tre år på danslinjen under gymnasiet och kan verkligen sakna denna träningsform. Åter till din fråga - se det såhär - all träning är bra träning! Du rör på dig, använder musklerna  och har roligt - tänk inte på hur mycket det bränner utan njut av endorfinerna som träningen ger istället! Det gör jag :-D
 
Förlåt men jag glömde att ställa denna fråga i kommentaren innan. Jag undrar om du skulle kunna föra kostdagbok ibland samt skriva om du har tränat eller utfört någon annan aktivitet(promenad eller liknande). Vet att du gjorde det förut och de var verkligen jättebra :)
 
Absolut, någon gång då och då kan jag tänka mig att göra det om ni gillar det :-D 
 
Hej Emma! Jag är en sexton årig tjej som har lite frågor till dig. Jag tränar minst en timma (bodypump eller cirkelpass) sex dagar i veckan, äter inte pasta, ris, potatis, bröd osv och inte heller något godis/chips/kakor/läsk. Jag ändrade min livsstil nu efter nyår och jag tycker att det går riktigt bra. Men jag bara undrar, är det hälsosamt för mig att träna så mycket och inte äta allting? Jag mår allmänt bra och känner att jag blir starkare. Jag har aldrig varit tjock, utan har alltid haft en ganska spänstig kropp även om jag inte har tränat. Jag gör detta för att jag vill ha en snygg och muskulär kropp. Tänker jag rätt? 

Många som börjar träna och äta nyttigt gör detta för att de vill ha "snygga kroppar" - och visst har jag en förståelse för det. Många i Sverige är överviktiga och skulle verkligen behöva gå ner i vikt, men jag anser att allt är alldeles för utseendefixerat - och det mycket på grund av media och samhållets ideal. Man tränar för att få en snygg kropp och man äter för att få en snygg kropp - på utsidan. Det är en jäkla utseendehets som jag hatar - mycket på grund av min tidigare ätstörning. Jag har fått jobba så mycket med att tycka om min kropp som den är samt att ta hand om mig själv från insidan och ut. Vi kan säkert få hur snygga kroppar som helst med galet mycket träning och strikt kost - men frågan är hur bra vi mår av detta i längden? Hur realistiskt är det för en "svensson" att träna två gånger om dagen samt aldrig äta onyttigheter? Jag tror att det bidrar med förbud och hets som inte får oss att må bra. Återigen vill jag trycka på att förmedla balans i livet. Visst är det jättebra med en hälsosam livstil i grunden och att utesluta snabba kolhydrater och dåliga fetter och istället äta näringsrik och mättande mat är jättebra - herre gud det är ju det jag jobbar för att få människor att inse. Men för att få in den där balansen måste vi också förstå att onyttigheter någon gång då och då inte skadar och inget vi då bör må dåligt över! Det är bara mina tankar som dyker upp när jag läser din fråga och jag hoppas att du förstår mitt budskap - en hälsosam grund (träning och bra mat) med plats för avvikelser är jättebra. Och istället för att fokusera alltför mycket på utsidan - tänk på vad en hälsosam livsstil gör med din insida och hur den får dig att må - det är det allra viktigaste!

En fråga till, är havregryn/rågflingor verkligen så nyttigt? Det innehåller väl väldigt mycket kolhydrater? Jag älskar gröt i alla de former, men vågar inte riktigt äta det pga alla kolisar. Är det bättre att äta naturell yoghurt/fil till tex frukost? En sista fråga, är frukt nyttigt? Jag tänker på allt fruktsocker nämligen. Jag älskar frukt och tycker det är ett jätte bra mellanmål, men jag brukar försöka välja bort det pga fruktsockret. Hur mycket kan man äta utan att bli tjock av det? Jag kanske äter 1 äpple, 1 päron och en apelsin om dagen. Du får gärna skriva ett utförligt svar angående detta med frukt, tror nämligen att fler än jag undrar detta. 
Tack för en super bra blogg! Kram från mig
 
Återigen, denna kolhydratshets! Kära vänner - vi behöver kolhydrater för att orka träna och leva. Musklerna behöver kolhydrater och HJÄRNAN behöver kolhydrater, men som med allt annat så finns det ju bättre och sämre alternativ. Gryn och flingor är olika varianter av långsamma kolhydrater sprängfyllda med massa bra näringsämnen! Så ja - det är verkligen nyttigt! Jag äter havregryn varje dag i någon form - som gröt/ i micromuffins/ i chokladbollsröra, i pannkakor, i smoothies eller vad det nu kan tänkas bli som frukost, lunch, mellanmål eller kvällsmat. 
 
Vad gäller frukt så är det ju så att vi inte blir tjocka av enskilda livsmedel - och frukt är inget undantag. Frukt innehåller kolhydrater i form av fruktsocker, men bidrar också med massa vitaminer, mineraler och fibrer - som vi behöver för att hålla oss friska och må bra. Återigen - toppenbra kolhydrater 
 
Åh ja!! Först vill jag bara säga: tkr om din blogg mycket! Så glad och inspirerande med både mat och träning :) För ca 5 månader sedan skadade jag min fot vilket resulterade i att jag inte har kunnat springa sedan dess. Jag har äntligen fått övningar från en sjukgymnast och hoppas kunna blir bra till iaf sommaren. Men: jag har alltid föredragit löpning som träningsform och när denna försvann så blev jag hemskt omotiverad och ja, fantasilös, så jag har tappat ALL min kondition... Dessutom har hösten varvats av förkylningar osv, så jag har knappt tränat de senaste månaderna. Min fråga till dig är: Bästa sättet att skonsamt börja konditionsträna igen? Alternativa träningsformer?
 
Har du testat simma? Simning är ju en fantastiskt bra och skonsam motionsform där du använder hela kroppen. Jag vet ju inte vad din fot klarar av, men har du tillgång till ett träingscenter kan du ju t.ex. gå på spinning (som också är en skonsam motionsform) eller boxpass som ofta håller högt tempo och där du får upp flåset! Ett annat sätt att få in kondition i träingen är att köra cirelträning när du styrketränar - då håller du som oftast en hög puls genom hela passet vilket också gör att konditionen förbättras samtidigt som du styrketränar - winwin :D
 
Vad tycker du om paulins musli? 
 
Jag gillar Paulúns produkter och brukade äta hans müsli innan jag slutade äta gluten!

Kan man byta ut kokosmjöl, kokosmjölk osv. mot något annat? 
 
Du kan byta ut det mot annat mjöl (men tillsätta lite mer då kokosmjöl drar till sig mer vätska) eller vanlig grädde/ mjölk eller liknande :-)

Är frukt nyttigt, dom säger ju att man ska äta 5 frukter om dagen men detär väl väldigt mycket fruktsocker i det? 
 
Och så frågan om frukten igen. Frukt är jättenyttigt och fullproppat med massa bra näringsämnen, vitaminer, mineraler och fibrer! Visst finns det fruktsocker i frukt - men det är ju en jättebra kolhydrat! Även om det innehåller fruktsocker ger fibrerna samtidigt upphov till mättnad. Det är perfekt som mellanmål, till frukost, i sallader och liknande! Över lag så bör vi bli bättre på att äta frukt och grönt i Sverige. Rekommendationerna ligger på 500 gram om dagen - så tänk ungefär "fem om dagen" precis som du skrev :-D

Jag tränar ca 4ggr i veckan och äter "gosaker" (=bullar, semlor, kakor mm.) typ 3ggr i veckan. Är det för mycket? jag elitsatsar på orientering och just nu är jag inne i en viloperiod med är det för många ggr att äta onyttigt? min pappa säger att det är bra att äta fett också men är det för stora mängder? jag äter en frukost, lunch mellis, middag, mellis, är det för mycket tycker du? (är 15 år) Kram!
 
Elitidrotter av olika slag kräver stora mängder energi i och med den stora träningsmängden det innebär. Det är jättebra att du äter alla dagens måltider och samtidigt får in flera mellanmål per dag. Jag tror inte att du äter för mycket! Att äta godsaker 3 ggr per vecka är inget som jag anser mycket så länge som du mår bra av det - livet ska ju vara gott också!  Och din pappa har så rätt i att vi behöver äta fett - dock är det viktigt att tänka på fettkvaliteten. T.ex. nötter, frön, fet fisk, avokado, olivolja och rapsolja bidrar med enkelomättat samt fleromättat fett samtidigt som vi även är i behov av mättat fett från t.ex. fett kött, kokos och mejeriprodukter. Försök att hitta balans mellan dessa fettkällorna så blir det jättebra!
 
Återkommer med resterande svar i ett annat inlägg!
 
Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: Louice

Hej!
Här kommer en alldeles galen fråga, men som jag hoppas att du kanske har svar på.. Har alltid varit väldigt medveten om hur jag lever och insåg för ett tag sen att jag nog äter alldeles för lite, varpå jag började äta mer. Problemet är bara att jag gick upp flera kilo och känner mig nu inte alls bekväm med mig själv. Jag har reducerat mitt matintag, men då min kropp förmodligen är van vid ett så pass litet kalorieintag vet jag inte hur jag ska göra för att få bort dessa kilon. Tränar regelbundet och är aktiv. Hur ska jag få bort dessa kilon samt kunna äta mer i framtiden? Kram!

2013-02-15 @ 15:13:10
Postat av: Josefin

Emma, jag blir så glad av att läsa dina svar på frågorna här ovan, du är så klok!

Svar: Tack, Josefin! Din kommentar gör mig minst lika glad :D
Emma Barremyr

2013-02-15 @ 21:33:18
URL: http://www.aliceaugusta.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0