Torsdagsgodis

Hej 
 
 
Den här skålen med lösgodis var mitt och Pelles kvällsmys igår!
 
När vi var ute på kvällspromenaden (efter att ha ätit libanesisk buffémiddag) ramlande vi in på Hemmakväll i syfte att se om det fanns någon rolig film att hyra. Vi fann dock ingen film, men blev båda himla sugna på lösgodis när vi gick förbi hyllan och plockade därför på oss en påse. Lördag eller inte, det spelar väl ingen roll? Är man sugen så får man, och det bästa med att vara vuxen är att man väljer själv!
 
Och nu är vi ju så glupska båda två att skålen tog slut. En godisbit triggar ju liksom igång suget ännu mer, vilket gör det svårt att sluta - för oss båda.
 
Det här med sötsug är ju en överlevnadsinstinkt från långt tillbaka i tiden. "Förr" när det inte fanns så gott om mat (alltså jättelångt tillbaka i tiden när vi var jägare och sprang omkring i skogen tillsammans med djuren) reagerade våra hjärnor starkt på socker och signalerade "ÄT MER". Socker ger mycket energi - och energi var något vi behövde mycket av på den tiden - för vem visste när vi fick mat nästa gång? Den som la på sig lite extra och fick sig lite extra sött hade större chans att övrleva. 
 
Våra hjäronor signalerar alltså till oss vi ska äta mer sött när vi väl gör det - fortfaramde! Trots att det gått så fruktansvärt lång tid så sitter samma beteende och signaler kvar i hjäronorna och när vi idag har ett överflöd av socker har det blivit ett problem, tyvärr! Det är synd att våra hjärnor inte anpassar sig, för godis är ju så gott!
 
Hur är ni när det gäller godis? Kan ni äta en eller ett par bitar och känna att "nu är det bra" eller får ni bara mer sug?
 
Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: H

Hej!!
Älskar din blogg!! Speciellt alla recept du lägger upp (davosgröt, jordnötsgröt och alla andra godsaker)
Keep up the hard work!

Svar: Hej! Vad roligt att höra, tack söta!
Emma Barremyr

2013-06-14 @ 19:00:31
Postat av: Amanda Larsson

En kombination faktiskt, suget triggas absolut igång men jag köper bara hem några bitar så jag helt enkelt inte kan äta mer trots att suget sätter in. Men ack vad gott det är!!

Svar: Det är ju smart att bara köpa lite :)
Emma Barremyr

2013-06-14 @ 20:23:17
URL: http://margona.blogg.se/
Postat av: Malin

Älskar lösgodis, men framförallt tanken på det.. Kan verkligen inte köpa lite, vill självklart ha alla sorter vilket alltid resulterar i dyra påsar :-P Sen tröttnar jag oftast på att äta efter en tio bitar varpå skålen blir stående kvar på soffbordet. Resultat=Skålen töms långsamt under veckan med ett intervall på kanske 3-10 bitar om dagen, nästan alltid på morgonen. förmodligen det sämsta sättet att äta lösgodis på, iallafall om man frågar sina tänder ;-)

Svar: Jag vill också alltid ha alla sorter och får alltid en så stor påse, men har själv svårt att spara :( ja godis är väl kanske inte bästa starten, men det kanske inte är varje dag? :)
Emma Barremyr

2013-06-14 @ 21:37:05
URL: http://kanjagsmaka.blogg.se/
Postat av: Alexandra

Jag kan nog äta rätt så mycket när jag väl sätter igång (inte som min man dock som äter så att han mår illa, jag kan sluta innan dess) däremot köper vi väldigt sällan hem godis. Så när vi väl gör det så tycker jag att jag gott och väl kan äta så mycket jag vill. =)

Svar: Samma här :) när man äter så sällan gör det ju inte så mycket :)
Emma Barremyr

2013-06-14 @ 22:27:26
URL: http://tenderlyn.wordpress.com
Postat av: Sandra

Vilken grym balans du har tjejen! Du är verkligen en förebild. Man ska unna sig när man är sugen. Inte bara för att man kanske har en ätardag & måste äta. Nej keep going strong! :)

Svar: Det är så jag jobbar! Balansen är viktig för mig och fokus ska ligga på välmående - fysiskt som psykiskt och då finns inga förbud :)
Emma Barremyr

2013-06-15 @ 10:02:28
URL: http://www.saaka.blogg.se
Postat av: Elin

Jag äter jämt upp allt godis jag köpt...även om jag är mätt/inte sugen längre! Det är konstigt, men kanske har ngt med överlevnadssignalerna att göra =)

Svar: Det kan stämma, många gör det nog utan att veta varför, men nu vet du :)
Emma Barremyr

2013-06-15 @ 11:27:49
Postat av: Alexandra <3

Jag åt godis senast förra fredagen, då jag hade en kompis som sov över. Jag var inte jättesugen men ändå åt jag tills jag mådde illa xD Inte så bra, men det skadar ju inte om man gör det någon gång ibland. Fast nästa gång ska jag bara äta om jag är sugen såklart :/

Svar: Nej det skadar absolut inte att göra det någon gång ibland :) Är man sugen ska man äta!
Emma Barremyr

2013-06-15 @ 21:42:35
Postat av: Anna

Tack för en väldigt bra och inspirerande blogg Emma! Älskar att du kan äta vanligt godis mitt i veckan fast du håller på med Raw Food! :)

Svar: Haha, ja det är en fin kombination i livet :D det är så roligt att få vara med och inspirera, så tack för att du kikar in här :)
Emma Barremyr

2013-06-18 @ 20:39:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0