Min sommarmat

God morgon 
 
Under varma sommardagar blir jag sällan sugen på "varm" mat. Jag vaknar upp med ett enormt sug efter kesokvarg, mixar svalkande smoothies till mellanmål och äter matiga sallader till lunch och middag. 
 
Men kesokvarg och sallad, hur bra träningsmat är det egentligen?
 
Jodå, med ordentligt med topping på kesokvargen och med rejält näringspimpade sallader går energitätheten och näringsvärdet upp. En sallad behöver inte vara kalorisnål och tråkig och kesokvargen kan färgläggas med näring till tusen och jag är redo för dagen!
 
 
1. Kesokvarg med baobab toppad med färska jordgubbar, stora blåbär, mullbär, kokoschips, bovete- och quinoapuffar, hampafrön, kakaonibs, pumpakärnor och acaípuder.
2. Kesokvarg med hallon, blåbär, bananslantar, massa kokos, jordnötssmör och mullbär.
3. Hallonkokoskesokvarg (1 dl av vardera hallon, kokosmjölk, keso,kvarg), frysta bananer, mullbär, kokoschips, bovete- och quinoapuffar, hampafrön, kakaonibs, rawmio och pumpakärnor.
4. Kesokvarg med baobab toppad med färska jordgubbar, stora blåbär, mullbär, kokoschips, bovete- och quinoapuffar, hampafrön, kakaonibs, pumpakärnor, rawmio och acaípuder.
 
 
1. Halloumisallad med bladspenat, avokadohalva, minitomater, vattenmelon, nektarin, jordgubbar, broccoli, riven kokos, pumpakärnor, ringlad kokosolja, oliver och klippt fikon.
2. Halloumisallad med bladspenat, galiamelon, avokadohalva, tomat, paprika, naktarin, kokosflingor, pumpakärnor, pinjenötter,russin och ringlad kokosolja.
3. Halloumisallad med bladspenat, broccoli, jordgubbar, kiwi, melon, parmaskinka, oliver, klippt fikon, rostade bondbönor, pumpakärnor, riven kokos och ringlad kokosolja
4. Äggsallad med bladspenat, broccoli, oliver, kiwi, nektarin, smörstekta champinjoner, brieost och avokadohalva.
 
Som ni ser så är favoriten halloumi i salladen. Sältan gör sig så galet bra tillsammans med söta färska frukter och bär att jag bara suktar efter mer. Och ni - testa släng på lite kokosflingor, torkad frukt och ringlad kokosolja - det blir huuuuur GOTT som helst!
 
Nu väntar ett träningspass och ett möte innan jag och mamsen åker upp till sommarstugan! Idag blir det lite jobb i nya utbygget under dagen, och mys, mat och kortspel under kvällen. Imorgon vankas det 50-årskalas för morbror med släkt och vänner. 
 
Datorn hänger inte med så någon bloggning blir det inte på ett par dagar nu framöver, däremot tänkte jag försöka slänga upp receptet på vår underbara middag (grillade kycklingburgare med hembakat bröd och mangocurrysås) från igår i helgen, så håll utkik!
 
Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: cicci

Salladerna ser underbara ut! Har en liten fråga förresten. Jag är snart 17 år och bor största delen hos pappa.Det lilla problemet är bara att han inte lagaar mat utan vi äter mack, yoghurt och gröt middagar( och luncher under sommaren) nästan varje dag om inte jag lagar något. Jag har egentligen inget emot att laga mat, det är bara det att vi ofta saknar råvarorna då han inte köper hem bra saker att laga något av utan mest frysmat och mackor/yoghurt. Har du några tips på bra basvaror och enkla måltider att laga från dessa få ingredienser? Förlåt för en lång kommentar, du måste verkligen inte svara om du inte har tid, men hjälp skulle verkligen uppskattas!:)

Svar: I mackor och liknande finns tyvärr inte så mycket näring och jag tycker att det är lite synd att ni inte får lagad mat (iallafall ett lagat mål om dagen). Kanske kan du be din pappa köpa hem lite olika grönsaker, laxbitar/ kyckling till frysen, ägg som går att koka, olika sorters quinoa, bulgur osv (som är perfekt att ha i sallader), rotfrukter, wokgrönsaker etc. Då är det enkelt att ta fram en plåt, slänga på rotfrukter eller wokgrönsaker, kyckling eller fisk, ringla över olja och kryddor och kör sedan in i ugnen. Efter 20-30 minuter är maten klar - enkelt och gott! Med grönsaker, ägg/ kyckling/ fisk och quinoa kan du enkelt slänga ihop en god sallad till lunch! Det behöver inte vara så svårt! Ett annat tips är att göra en veckomatsedel och sedan skriva en handlingslista efter den. DÅ kanske din pappa kan handla hem det som behövs och så är du en underbar dotter och lagar maten? :) Tips på massa olika rätter hittar du i min kategori (recept)! Lycka till!
Emma Barremyr

2013-07-25 @ 11:27:20
URL: http://bingle.blogg.se
Postat av: Anna

Mmm ser helt underbart gott ut!! Du bara fortsätter inspirera och imponera hela tiden! Måste testa halloumi, vilket jag faktiskt aldrig ätit tidigare, låter riktigt fräscht o gott. Kram

Svar: Vad roligt att höra, tack snälla :) testa halloumi, det är helt gudomligt!!! Kram
Emma Barremyr

2013-07-25 @ 12:46:14
Postat av: Ebba

Hej Emma! Först och främst vill jag säga att din blogg inspirerar mig och jag antar att du inspirerar många fler också, du ger positiv energi och är väldigt bra ska du veta!
Nu till saken, jag använder ett proteinpulver som har smaken ananas och undrar om du har något bra tips om vad man kan baka för att ha det proteinpulvret i själva bakverket?
Väldigt tacksam för svar! :D

Kram Ebba!

Svar: Hej! Vad roligt att höra, tack, det värmer lika mycket varje gång :) jag använder inte proteinpulver så jag har tyvärr inget bra recept på det, men det finns många andra bra bloggare du kan kika in hos :)
Emma Barremyr

2013-07-25 @ 18:10:22
Postat av: Klara

Jag hittade på en egen mugcake idag, med inspiration från dig! Hade hur mycket körsbär som helst och när jag tröttnade på att äta dem som de är slängde jag ihop en mugcake. Körsbärs- och mandelsmak med kesokvarg, hackad mandel och blåbär på. Mums :D

Svar: Vad roligt att höra! Mugcakes är så gott!, mums med körsbär och mandelsmak :)
Emma Barremyr

2013-07-25 @ 19:51:35
Postat av: mia

Men keso är väl inte så bra? På tanke om att en deciliter innehåller nästan hela dagsbehovet av salt (vilket är 0.5 mg och 1 dl keso ligger på 0.4...) kesella är ett bättre alternativ då den inte innehåller salt, och innehåller dessutom dubbelt så mycket kalcium som keso :) jag brukar köra på lättkesella och blanda den med kokosgrädde, det är en höjdare :)
Annars vill jag tacka dej för en inspirerande blogg, dina bilder, din mat, och tränings och hälsopassion inspirerar verkligen!! :)

Svar: Nej, det är väl inte det bästa, och det är synd att de tillsätter så mycket salt i keson. Men nu är det ju inte så att jag äter det för jämnan, och för mig med lågt blodtryck kan det vara bra med lite extra salt. Kvarg äter jag också flitigt och håller med om att det är helt fantastiskt tillsammans med kokosmjölk :) mums!
Emma Barremyr

2013-07-25 @ 21:31:27
Postat av: Ebba

Hej! Har en fråga till dig men först och främst vill jag bara säga att du inspirerar och motiverar mig så himla mycket och antar att det är fler som blir det och att du är så himla bra!
Nu till saken. Jag använder ett proteinpulver med smaken ananas och undrar om du kan ge några tips på hur man kan använda det proteinpulvret i bakverk? Skulle vara väldigt tacksam för svar, antingen i ett inlägg i bloggen eller bara ett svar på den här kommentaren!

Kram Ebba!

Svar: Vad roligt att höra att jag inspirerar, det värmer lika mycket varje gång :D Vad gäller bak med proteinpulver finns det många andra bloggare som du kan besöka för såna tips, själv använder jag mig inte utav det!
Emma Barremyr

2013-07-25 @ 22:34:39
Postat av: Lydia

Hej Emma! Jag är fjorton år och sedan några månader tillbaka ätit väldigt hälsosamt och tränat mycket. Nu har jag börjat tänka om jag verkligen njuter av all träning. Jag känner mig lycklig av att träna men att jag faktiskt kanske gör det ibland lite som ett måste.
Jag har gått ner ca 7 kg och min mens har slutat komma. Har varit hos en läkare och en dietist och det har inte låtit som att jag MÅSTE gå upp i vikt och få mer fett, utan att det var vanligt hos idrottare som tränar mycket. När jag väl säger det hör jag att det låter konstigt, men måste jag verkligen gå upp direkt eller kan jag inte vänta i alla fall några månader? Jag har (eller hade) kraftiga men vältränade lår och midja, men inte så mycket fett på magen. Nu har jag inte alls lika mycket fett på låren och är precis så jag vill se ut. Fit, smal och vältränad. Har däremot inte lika mycket till bröst längre och väldigt benig runt halsen.
En sak som jag har väldigt svårt att ta mig ur är att räkna kalorier. Skäms över det, och alla tränings- och matbloggar jag följer är tydliga med att inte hålla på med det men jag kan verkligen inte hjälpa det. Även om jag inte skriver in mitt matintag i min app på mobilen, så går jag ändå runt och plussar ihop allt jag äter omedvetet. Att äta har jag inte svårt med och äter massor med nötter och feta saker, men vill ha total koll så att jag inte går upp eller ner.

Detta var knappt någon fråga, utan mer kanske hjälp för mig och mina tankar. Har en fråga: Jag har tränat och sedan ätit under dagen så jag ligger plus-minus-noll. Men bara efter 1-2 timmar efter middagen som jag blev mätt på så blir jag jättehungrig. Har detta att göra med att jag tränar så hårt? Och den energin som kroppen får - vad går den till? Muskler eller blir det fett? Nu mera när jag har tappat muskler så vågar jag inte riskera att gå hungrig på kvällen i fall jag ska tappa ännu mer, så då tar jag ett till mål men känns inte riktigt helt okej.

Du ska veta att trots detta så känner jag mig mänsklig att ta godis ibland för att jag ser att du tar det! Älskar alla dina recept och jag går in hela tiden och kollar din blogg. Finns bloggare som tränar hela tiden och inte TYCKER OM godis mm, men du tycker om sånt och tillåter dig att ta onyttigheter ibland och ta några vilodagar. Blir glad varje gång jag ser det!

Svar: I mina öron låter det helt knäppt att de säger till dig att du inte måste gå upp i vikt. Nu är ju inte jag någon expert, absolut inte, men jag är klok nog att förstå att om mensen försvinner så är det något som inte är som det ska. Det är tyvärr ganska vanligt hos hårt idrottande unga tjejer att mensen försvinner just för att de har för lite fett på kroppen (vid för lite fett på kroppen rubbas hormonbalansen, och därför försvinner mensen). Att du räknar kalorier och vill ha kontroll på ditt matintag visar också att du inte är helt frisk. Du tränar jättehårt och blir hungrig igen efter en timme efter din måltid - vilket visar att du äter på tok för lite. Alla kaloriräkningsprogram är bara skit. Sluta med det, du måste börja äta mer mat och jag tror även att din kropp skulle må bättre av att gå upp några kilo i vikt. Hälsa och välmående handlar inte om stenhård träning och matfixering. Människan föddes inte till att se på maten i siffror. Du måste lära dig att lyssna på din kropp och ge den vad den behöver. Ät långsamma kolhydrater, proteiner och bra fetter. Ät ordentliga mellanmål (en frukt räcker inte - lägg till protein och fett också) och ät gärna ett kvällsmål, t.ex. en smoothie eller kvarg med bär och nötter. Du ska aldrig gå hungrig - det är ett tecken på att kroppen fått för lite mat, kom ihåg det! Kroppen behöver energi för att leva och orka livet!
Emma Barremyr

2013-07-25 @ 22:45:50
Postat av: Charlotte

Fantastisk blogg! :)

Svar: Tack, vad roligt att höra! :)
Emma Barremyr

2013-07-26 @ 11:20:12
URL: http://charlottethoren.blogg.se/
Postat av: sarah

Hej Emma!

Under de senaste två månaderna har jag börjat springa 30-45 min varje morgon, och lagt om min kost en hel del. Men min mens har försvunnit sedan jag börja leva nyttigare.... har det nåt med kosten att göra eller vad kan det vara? :S

Svar: Hej! Att mesen försvinner har ofta att göra med en för låg fettprocent. Du springer varje dag, men när vilar du? Kom ihåg att kroppen måste vila för att kunna bygga upp sig, nu låter det som om du bara bryter ner den. Testa att lägga in lite extra fett i din kost i form av nötter, fet fisk, avokado, kokosolja, olivolja mm och lägga in ett par vilodagar i veckan, det kan hjälpa dig få upp din fettprocent och få tillbaka din mens!
Emma Barremyr

2013-07-26 @ 16:31:12
Postat av: Nrettan

Hej,
Jo jag tänkte höra om du äter mycket bröd? jag vet ju att man blir tjock av ljust bröd. Men äter du mörkt bröd? jag älskar nybakt bröd, men man vill ju inte äta en massa bröd så man blir tjock. Har du något bra och nyttigt mörkt bröd på lager tro? Skulle vara toppen. Och som är enkelt att göra.

Med vänlig hälsning Nettan

2013-07-27 @ 09:24:58
Postat av: Tilde R

Gud vilka fräscha recept!! Dem ska jag absolut testa!! :)

2013-07-27 @ 11:37:01
URL: http://tilderagnarsson.blogg.se
Postat av: Sofia

Hej! Jag såg i några kommentarer ovan att ett par tjejer har skrivit att deras mens har upphört och det har även min gjort, jag har varit i kontakt med läkare så jag vet att det inte är något större fel. Jag gick ner några kilon för 1-2 år sen och efter det upphörde mensen för cirka ett år sen men nu har jag inte gått ner något mer och jag äter bra, protein, nyttiga fetter, långsamma kolhydrater och äter sötsaker någon gång i veckan dessutom och tränar 4-5 gånger så min kropp får vilodagar, kan mensupphållet ändå bero på träningen? Jag tänkte att eftersom flera tjejer verkar ha det problemet, skulle du kanske kunna skriva ett längre inlägg om det? din blogg är fantastisk förresten!! Och har du något tips för att veta att man inte äter för lite? För det är inte enkelt som tonårstjej att veta det när allt handlar om kontrollera att inte man inte äter för mycket...

Svar: Mensuppehållet kan bero på för hård träning, absolut! Oftast innebär det att kroppen har för lite fett och att man behöver gå upp lite i fettvikt. Vi kvinnor är beroende av fett för att hormonerna ska fungera normalt! Eftersom jag inte är utbildad inom detta ämne känner jag inte att jag har kunskaperna till att skriva om det. Har man problem med utebilven mens bör man ta kontakt med en läkare! Och hur du vet att du äter för lite? Går du ner i vikt och inte har någon mens väger du troligtvis för lite och bör söka hjälp för att komma upp i vikt och få ordning på maten! Ta hand om dig!
Emma Barremyr

2013-07-28 @ 22:46:02
Postat av: Linnea

Hejhej. Älskar din blogg.. Men men.. Fått veta klart nu att jag har ibs också och det e så skönt o få diagnos för jag haft problem i över 35 år..
Så nu försöker jag lära mig allt om ibs vad man får och inte får o det e ju olika för alla. Men all din recept du lagt ut, är de anpassade till ibsproblem eller måste jag googla o kolla varenda ingrediens du lagt in om det e ok att äta om man har ibs ? Eller har du anpassat efter dig ? Med vänlig hälsning, Linnea

2014-04-17 @ 09:26:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0