Kosten i samband med träning

Hej vänner 
 
Många undrar hur man bör äta i samband med träning. Och vad ska man äta? 
 
Mängden på matintaget är omöjligt för mig att säga då alla har olika stort näringsbehov, men just bra före- och efterträningsmat har jag massa tips på.
 
Två timmar innan träningen bör du äta en komplett måltid innehållande kolhydrater, fett och proteiner (alltså helst frukost, lunch eller middag). Går det längre än två timmar bör du fylla på med lite extra energi i form av ett mellanmål innan passet.
 
Ett bra mellanmål kan bestå av t.ex...
* Frukt som banan, äpple, päron
* Keso med nötter och torkad frukt
* Riskaka med banan och keso
* Knäckebröd med ägg och ett glas mjölk
* Smoothie på kvarg, frukt, bär och nötsmör
* Mellanmålskaka
* Olika former av rawfoodbollar
 
Vilken mängd du bör äta är som sagt individuellt och beror på när du åt senast, hur hårt du ska träna, hur gammal du är osv...
 
 
Efter träningen är det bra att fylla på med kolhydrater och proteiner. Försök att äta en komplett måltid (lunch eller middag) med kolhydrater, fett och proteiner inom två timmar efter ett träningspass, men fyll gärna på med något extra direkt efter träningen för att optimera återhämtningen.
 
Ett bra efterträningsmål kan t. ex. vara..
* Mjölk och banan
* Riskaka med keso och banan
* Knäckebröd med äggröra
* Keso med torkad/ färsk frukt/ bär
* kvarg blandat med smootihe
* Havregryn i alla former
 
 
Kram / Emma

Kommentarer
Postat av: Molly!

Hejsan Emma! Måste bara säga att du driver världens bästa blogg, kan nästan börja grina för att den är så bra!!

Men har en fråga angående den där kokosgrädden du gjorde av kokosmjölk. Vad kan man ha den till förutom till muffins och sånt? Passar det bra att ha det som topping på t.ex gröt och fil? :D
Hur tacksam som helst för svar!

Ha det bra!
Kram!!

Svar: Hej Molly! Vad glad du gör mig, tack snälla för din kommentar!
Kokosgrädde går att använda till massor! Precis som du säger så kan du använda den som topping på gröt eller fil. Du kan också ha den i smoothies, till pannkakor, göra glass av den (mixa med bär/frukt och ev. smaksättning), äta den till kladdkakor, frukt/ bär mmm... det finns inga gränser! Man får äta den till vad man vill :D
Ha en fin dag! Kram
Emma Barremyr

2013-03-05 @ 18:10:49
Postat av: Sofie

Hej :D Jag tänkte bara höra om du inte kunde göra ett inlägg (med övningar och tips) om hur man stärker de mindre musklerna/lederna (främst kring knäna) för att hålla sig skadefri vid löpning. Förra året sprang jag 1-4 gånger i veckan, men med vinters mörker/kyla/halka har det blivit väldigt lite löpning, kanske 1-2 pass per månad och några av dem på löpband. Jag har hållit igång och tränat på andra sätt men inte sprungit så mycket som sagt, och inte så mycket kondition överhuvudtaget (mycket styrka på gym). Nu när våren kommer som vanligt ökar lusten för att komma ut och springa igen (jag är nog inte ensam). Jag sprang en 5 km runda idag, och det kändes att många leder/små muskler i knäna och hela benen inte van vana vid det. Jag hade lite problem med knäna förra året, så jag vill vara extra försiktig i år. Det här blev en väldig flummig kommentar, men min fråga är vad kan man göra för att "vänja" små muskler och knän igen (typ övningar och hur mycket distans man kan öka med per vecka) för att hålla sig skadefri?

Ha en fin kväll :D Kramar!!

Svar: Hej Sofie! Vilken bra idé :D ska absolut fixa ett sånt inlägg nu innan löpsäsongen drar igång :D
Emma Barremyr

Postat av: Petra

Hej!
Om jag tränar på kvällen, vad ska jag då äta för att återhämta mig innan jag går och lägger mig? Alltså räcker det med typ en banan och ett glas mjölk, eller ska jag fylla på med ett mer rejält mål liknande frukost/lunch?

Svar: Detta är svårt att svara på då jag inte har en aning om hur stort energibehov du har. Sen beror det ju på när du åt middag, hur hårt du har tränat osv.. hur mycket du bör äta efteråt, men jag tycker att det låter lite klent med bara en banan och ett glas mjölk. Satsa på att lägga till en äggsmörgås eller gör en smoothie med havregryn, nötsmör, bär, mjölk och banan så sover du gott sen :)
Emma Barremyr

2013-03-05 @ 20:54:16
Postat av: Elin

Hej och tack för en inspirerande blogg! Tycker dina mellanmålskakor ser så himla spännande ut! Men tror du man skulle kunna göra dem utan ägg? Eller med något istället för ägg? :)

Svar: Hej Elin! Roligt att höra att du gillar bloggen :D Mellanmålskakorna borde funka att göra utan ägg, jag har inte testat, men det borde gå! Testa att tillsätta en banan extra eller liknande istället :)
Emma Barremyr

2013-03-05 @ 21:13:44
Postat av: Jessica

Jättebra inlägg! Men en fråga ang. riskakor. Har läst lite olika om dom. Vissa skriver att de är nyttigt och vissa anser dom som onyttiga. Vad stämmer egentligen? Och vilken sort bör man välja om man ska äta riskkakor? :)

Svar: Det beror på vad man anser är onyttigt? Jag köper riskakor gjorda på råris, solroskärnor, sesamfrö och lite salt. Tycker det är en perfekt kolhydratkälla och bra uppladdning före och efter träningen! Så frågar du mig säger jag att de är BRA - så länge som de är naturella och inte smaksatta med massa konstämnen! Personligen brukar jag köpa friggs då jag gillar dem :)
Emma Barremyr

2013-03-05 @ 23:25:13
Postat av: Marie

Instämmer med föregående kommentar, skulle verkligen uppskatta den typen av knäövningar! Håller på att bygga upp både styrka, rörlighet och stabilitet efter gamla knäskador och vill gärna ha inspiration :)

Svar: Jag ska fixa ett sådant inlägg :D
Emma Barremyr

2013-03-05 @ 23:40:21
URL: http://elinmaries.wordpress.com
Postat av: Sofia

Fina bilder och bra tips :-D

Svar: Tack, kul att du gillade det :D
Emma Barremyr

2013-03-06 @ 01:12:14
URL: http://www.acordingtosofia.blogg.se
Postat av: Emma

Tips är alltid bra att få, man tackar och bugar! Undrar dock vad som är mest "lättsmält" för magen innan träning. Jag kan få ont i magen om jag ätit mycket hårdsmält mat så borde jag satsas på något speciellt då? Svara bara om du har tid! :)

2013-03-06 @ 19:50:33
Postat av: Isabelle

Hej jag är en tjej på 13 år. Och känner att ja vill gå ner till sommaren ca: 5 kg hur lång tid tar det tror du. Ja vet att man inte ska banta när man är 13 år.
Mvh// isabelle

2013-05-22 @ 10:17:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0