Konditionsträning och styrketräning

Hej vänner 

 

 

Nu blir det lite träningssnack :) Att fysisk aktivitet är bra det vet du nog, men vet du varför den är så bra? Och vet du vad som skiljer konditionsträning från styrketräning samt vilka olika effekter de har på din kropp?

 

Konditionsträning definieras som "aerob uthållighetsträning" där aerob står för att musklerna arbetar med tillgång till syre. Vid konditionsträning förbättras kroppens förmåga att transportera och utnyttja syre. Centrala effekter kan ses på hjärta, lungor och blod. Genom att träna flåset får du ett starkare hjärta som klarar att pumpa ut mer blod vid varje slag samt starkare lungor som kan ta upp mer syre än innan. Blodets förmåga att transportera syret ut i musklerna blir också bättre i och med att antalet röda blodkroppar ökar. Tack vare att hjärtat blir starkare och får en bättre slagvolym (den volym som pumpas ut vid varje slag) får du också i en sänkt vilopuls. Tänk vad t.ex. 10 slag / minut i 60 år kan göra. Hjärtat slår ganska många gånger under en livstid och genom att konditionsträna kan du ”spara” ditt hjärta.

 

Andra positiva effekter vid konditionsträning är starkare skelett, sänkt kolesterol, sänkt blodtryck samt minskad halt av stresshormoner.

 

På tal om blodtryck och kolesterol. Ni vet väl att det finns mediciner för det? Jag har inga exakta siffror på hur många som behandlas med dessa mediciner i Sverige idag, men jag vet att det är många. Vi har mediciner och så har vi fysisk aktivitet. FYSISK AKTIVITET! Så naturligt, härligt och fantastiskt! Fler borde behandlas med fysisk aktivitet även om det redan är många som behandlas med det idag :D

 

Styrketräning då. Definitionen på styrketräning lyder "en muskel belastas mer än den är van vid inom maximalt 90 sek" Den som tränar styrketräning får oftast en bättre koordinationsförmåga över lag eftersom kommunikationen mellan nerver och muskler blir bättre. Kroppen lär sig med andra ord att utföra rörelser vilket resulterar i bättre teknik och koordination. Sen så får du såklart muskler och blir starkare. Om du är man kommer du ha lättare att få ”stora” muskler än vad du som är tjej kommer ha. Musklerna växer och därmed får du en ökad ämnesomsättning (större muskler kräver mer energi) och du kommer vara tvungen att äta mer mat än innan för att inte ”tappa” dina muskler. Hur bra? :D

 

Andra positiva effekter med styrketräning är att blodfetterna (det onda kolesterolet) sänks, hållningen förbättras (om det nu råder balans mellan muskelstyrka och rörlighet i kroppen), ledbrosket blir starkare och tjockare och bentätheten ökar.

 

Träning är fantastiskt! :D Punkt.

 

Kram / Emma.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0