Frågor och svar

Hej vänner 
 
Jag har fått några frågor som dykt upp flera gånger här på bloggen, tänkte därför att jag tar dem i ett gemensamt inlägg.
 
"Jag har sett att det är många som använder sig av profiber, vad är det för något? Kan man byta ut det mot någon vanlig ingrediens? :)"
 
Pofiber är ett slags mjöl som är gjort på potatisens fruktkött och som används som ett glutenfritt alternativ i bakning och matlagning. Det innehåller 70% kostfiber vilket innebär att det har en fin inverkan på blodsockret. Det binder också mycket vätska vilket gör att mat och bakverk blir saftigare och godare, utan att ta smak då det är helt smaklöst och luktfritt. Pofiber är också en helt naturlig produkt, gjord på svensk potatis och utan tillsatser. Kanaon helt enkelt för den som inte tål gluten eller av någon annan anledning inte kan äta vanligt mjöl (t.ex. för mig som har IBS).
 
"Underbar blogg! 
Måste testa kokosgrädden, vilken kokosmjölk använder du? 
Kram"
 
Vad kul att du gillar bloggen!  För det mesta använder jag Kung Markattas kokosmjölk, men även Santa Marias organic coconut milk. Det beror lite på vad som finns i affären! :)
 
"Grädde är gott, men det är ju inte särskilt nyttigt.. Är kokosgrädde nyttigare än vanlig gjord på komjölk? Varför i så fall? :)"
 
Kroppen behöver fett, och den behöver olika slags fett - både mättat, enkelomättat och fleromättat i olika mängd. Det mättatde fettet är det som inte är bra att äta för mycket av, och som vid överkunsumtion ökar kolesterolet i blodet, som i sin tur kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar. Mättat fett finns bl.a. i fett kött, mejeriprodukter och choklad. Ungefär 10% av den energi som vi får i oss bör komma från mättat fett. Enkelomättat och fleromättat fett (omega 3 och omega 6) minskar däremot kolesterolet i blodet och har därför en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Enkelomättat fett finns i t.ex. oliver, rapsolja, mandel, hasselnötter, cashewnötter, jordnötter, avokado och kyckling. Fleromättat fett finns i t.ex. fet fisk, rapsolja, linfrö, valnötter och sesamfrön. Mellan 15-25% av enegin vi får i oss bör komma från enkelomättat och fleromättat fett.
 
Kokos innehåller till största delen mättat fett (men även enkelomättat och fleromättat fett), men är ändå nyttigt - hur kommer det sig? Jo, det finns olika typer av mättade fettsyror - korta, mellanlånga samt långa. Det är de långa mättade fettsyrorna som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, medan de mellanlånga och korta inte alls är farliga för hjärtat. Dessa fettsyror förbränns också lätt i levern (och avges som värme), vilket gör att de inte lagras som kroppsfett lika lätt. I kokos finns de korta och mellanlånga fettsyrorna vilket gör att det är ett bättre alternativ i matlagning och bakning än t.ex. smör och grädde. Kokosfettet är också värmetåligt (vilket inte t.ex. olivolja eller rapsolja är), det gör det till ett perfekt alternativ i matlagningen! Kokosoljan innehåller dessutom vitaminer, mineraler och antioxidanter!
 
 
Kram / Emma.


Kommentarer
Postat av: Hej

Kan man byta ut pofiber mot potatismjöl?

Svar: Hej! Nej det tror jag inte funkar eftersom det är potatisstärkelse som fungerar som förtjockningsmedel!
Emma Barremyr

2012-12-13 @ 19:28:54
Postat av: Rebecca

Tack så jättemycket för svaret! Nu förstår jag :D

2012-12-13 @ 22:31:07
URL: http://denksam.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0