Nötvecka

Hej

Den här veckan och även nästa vecka kommer jag ha nötvecka på bloggen. Om ni är som mig, som fullkomligt älskar nötter kommer ni kanske att gilla det! Jag kommer skriva om nötterna utifrån vad jag har lärt mig om dem i utbildningen, samt det jag har läst på själv. Varje dag kommer ett nytt inlägg med lite information om en ny nöt dyka upp. Vad tror ni om det?

Både nötter och frön hör till de mest energirika livsmedel vi har och är en bra källa till protein, vitamin E, folat, B6, och niacin samt mineralerna magnesium, zink, koppar, kalcium och järn. En del nötter är också bra källor till selen. Generellt har nötter bättre fettkvalitet och näringssammansättning än frön, men även frön har visat sig ha goda effekter på hälsan och är ett bra alternativ till de som inte tål nötter. Både nötter och frön har också visat sig ha skyddande egenskaper mot hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och cancer. Jag äter själv nötter och frön varje dag och anser att det är ett perfekt mellanmål som mättar och hjälper oss att välja bort godis och skräpmat när hungern kommer smygande. Jag använder även ofta nötter och frön i mina frukostar, när jag bakar eller i matlagning. Med lite fantasi kan vi faktiskt komma väldigt långt och tänk så gott det är! Är ni också helt frälsta? Haha, det är jag!



Första nöten ut är Pekannöten och om du frågar mig så är det en underbart god nöt. Det är en av alla nötter som har det högsta innehållet av antioxidanter och alla pecannötter som har det bruna innerskalet kvar innehåller särskilt mycket antioxidanter. Fetthalten i pekannöten är väldigt hög, men dessa fetter är mest enkelomättade, de är både nyttiga och bra för oss så fettet är absolut inget du ska oroa dig för. Använd nöten i t.ex. bakverk, müsli eller som mellanmål till keso eller andra nötter.

/ Emma.


Kommentarer
Postat av: Linnea

Va kul! Älskar också nötter, men min absoluta favorit är pistage! :P

2012-05-14 @ 16:06:25
Postat av: Julia

Jag älskar också nötter, så jäkla gott! Ska bli intressant att läsa om olika nötter, gärna tips på användning också, vilka som passar bäst till vad osv :)

2012-05-14 @ 16:20:13
Postat av: Emma

Jag kan nog inte säga vilken som är min favorit, kanske cashew eller mandel, alla nötter är ju såå goda :)

2012-05-14 @ 16:20:16
Postat av: Anonym

hej! Jag tycker jordnötter är godast, men har hört att de andra nötterna är nyttigare?

2012-05-14 @ 16:25:12
Postat av: Emma

Sv: det kommer komma information om jordnötter om några dagar så håll ut tills dess :)

2012-05-14 @ 16:28:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0