Slaggprodukter och intervaller

Hej vänner 
 
Jag skulle vilja reda ut en sak.
 
Jag fick en fråga - är bra att köra intervaller efter ett styrkepass för benen - i syfte att få ut "slaggprodukter".
 
För det första vill jag börja med att reda ut begreppet "slaggprodukter".
När vi tränar behöver musklerna syre för att kunna arbeta. De flesta har väl känt känlsan av mjölksyra? När musklerna jobbar så hårt att kroppen inte hinner med att syresätta muskeln bildas mjölksyra och gör muskeln sur. Det "sura" som är kvar i muskeln är det som kallas "slaggprodukter". Slaggprodukterna är en av orsakerna till att vi måste vila efter träning - under vilan tar kroppen hand om "slagget", återhämtar sig och gör sig redo för att klara nya påfrestningar, vilket tar mellan 48-72 timmar.
 
Ett intervallpass hjälper inte kroppen att få ut slaggprodukter, däremot bildas det massa slaggprodukter som sedan ligger kvar i musklerna och gör dem sura. Samma sak gäller vid styrketräning. Tänk dig då om du först tränar styrketräning och sedan går direkt på löpbandet och kör intervaller - hur mycket orkar du då innan benen stumnar och mjölksyran är ett faktum? Inte mycket antagligen (inte om du tränat ordentlig styrka), utan du kommer få ännu mer mjölksyra och ännu tröttare ben - som sedan måste vila ännu längre innan de återhämtat sig. 
 
 
Så att det skulle vara bra att köra intervaller efter ett benpass i gymmet i syfte att hjälpa kroppen att transportera ut slaggprodukterna stämmer alltså inte. Vi kan däremot hjälpa kroppen att transportera ut slaggprodukterna genom t.ex. en promenad, massage eller vila. En lågintensiv aktivitet kan alltså påskynda återhämtningen förutsatt att pulsen inte blir för hög.
 
Vill man ändå köra styrketräning och intervaller i samma pass skulle jag rekommendera att köra styrka för överkroppen och därefter ett intervaller. Men vill du få ut maximalt av både styrketräningen och intervallerna skulle jag nog säga att det är bättre att dela upp passen i två. Sen är det ingen som säger att det inte GÅR. Men att hinna vila, äta och ladda om mellan ger dig bättre förutsättningar för att höja din prestation.
 
Det var det jag ville säga!
 
Några frågor på det? :)
 
Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: Emma

Kan inte benen få en högre mjölksyratröskel om man tränar benen så intensivt? :)

Jag har även hört lite rykten säga att om man först styketränar oc sedan kör sin "riktiga" idrott/sport så anpassar sig musklerna efter den sporten och de rörelserna. Är det en myt eller ligger det någonting i det?

Tack!

Svar: Man kan inte höja mjölksyratröskeln då den ligger ganska konstant vid 85 % av max. Det man kan göra genom att träna på den nivån är att förbättra elimineringen av mjölksyra vilket gör att man klarar att jobba längre på samma intensitet. Musklerna "lär sig" då att jobba utan tillgång på syre vilket gör att man får en prestationshöjning vid högre intensitet. Träningsformen kallas "tröskelintervall" och ett exempel på hur man kan jobba är: 6 minuter arbete och 1 minut aktiv vila - sammanlagd träningstid på 20-40 minuter.
Vad gäller din andra fråga har jag inget bra svar då jag faktiskt inte vet. Det låter konstigt, men jag blir nyfiken så jag ska forska vidare på det! :)
Emma Barremyr

2012-11-11 @ 12:36:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0