Vart är balansen?

Hej vänner 
 
Jag fick önskemål om att kommentera PT-Fias inlägg som du kan läsa här <-- (klick). Hon skrev ett inlägg om  den ångestladdade träningen, om kalori- och kolhydratshetsen som råder samt alla proteinbomber som svämmar över. Man mår dåligt över sin kropp, jämför sig med andra och glömmer bort att leva här och nu. Ja frågan är ju vart vi är på väg? Vart finns hälsan mitt i allt det här?
 
Hälsa handlar om att må bra - från insidan och ut. Hälsa handlar om balans mellan träning/ motion, bra mat och mental avkoppling. Men vart har balansen tagit vägen?
 
Jag tycker det är lika ledsamt som Fia att det ska vara såhär och fast jag inte alls har lika lång erfarenhet inom PT-yrket som henne eller på långa vägar lika stor blogg märker jag i många av kommentarerna från er läsare hur ångest från uteblivna träningar lyser igenom samt hur skräcken från kolhydraterna får er att må illa.
 
Träningen ska ju vara (precis om Fia skriver) något roligt, energigivande, härligt - inte något som är ångestfyllt eller ett "tvång" som får oss att må dåligt. 
 
Vi har fått ett nytt ideal "Strong is the new skinny", men vad är det för jäkla ideal? Nu ska man inte bara vara smal, utan också vältränad?! Det är en jäkla hets och allt är så utseendefixerat och ångestladdat att jag vill kräkas på det. Och jag blir rent ut sagt galen på alla "inspirationsbilder" på andras kroppar som läggs ut överallt. Snälla tjejer och killar - Sluta stäva efter andras kroppar!
 
Jag vill än en gång påpeka hur viktigt det är att utgå från sig själv och sin egen kropp! Istället för att sträva efter någon annans kropp vill jag att ni ska jobba med er själva för att bli fysiskt och psykiskt starka, få kroppar som orkar med vardagen hela livet och har energi för att klara dagliga påfrestningar. Träningen är till för att vi ska orka leva och må bra. Maten är till för att njutas av och vilan behöver vi för att orka med träningen!
 
Jag vill med min blogg sprida sunda budskap. Jag försöker få fram hur viktigt det är med balans mellan träning, kost och vila. Jag kanske inte lyckas? Jag försöker också få fram att allt inte är svart eller vitt - vissa dagar är bättre och andra sämre, men i längden spelar det ju ingen roll. Så länge som vi har en bra grund i vår livsstil - vi rör på oss, äter bra och vilar när kroppen behöver det kan vi göra avvilkelser och träna mindre i vissa perioder, äta sämre vissa måltider osv och fortfarande behålla vår hälsa. 
 
Det är helheten som räkas mina vänner. HELHETEN!
 
Hur tänker ni kring det här?
 
Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Oerhört smarta tankar enligt mig!! Du kanske ska skaffa. fb- och irl- vänner som hjälp att sprida budsapet, du moderna jesus;-)

Svar: Tack för din fina kommentar :-)
Emma Barremyr

2013-02-11 @ 17:14:20
Postat av: Nathalie

När var senaste gången du åt pasta, ris, potatis? känns som att du är en av dom livrädda för kolhydrater, kanske är det pga att du hade en ätstörning förut? Läste om det.. Tänkte bara alltså har aldrig sett ett recept på din blogg som innehåller dom allra vanligaste kolhydraterna

Svar: Först och främst - kolhydrater är inte bara pasta, potatis och ris kära du! Jag äter massa kolhydrater i form av fullkornsprodukter, hembakat bröd, gröt, rotfrukter, frukt och grönsaker, olika gryner, nötter och frön. Skulle jag inte äta kolhydraterna som jag gör skulle jag heller aldrig orka träna som jag gör. Tro mig, jag har varit en av de som varit livrädd för kolhydraterna, men kan numera njuta av dem. Potatis åt jag både i fredags och i söndags till middag och ris äter jag ännu oftare. Om du tittar i mina recept hittar du massa "vanliga kolhydrater" som du beskiver dem. Pasta är det dock snålt om då jag inte kan äta gluten (älskade det innan, men kan numera inte äta det utan att få ont i magen, vilket är en smäll jag får leva med). På grund av min IBS undviker jag också snabba kolhydrater då magen gör uppror av det. Men godis, chips och liknande finns också i min kost! Glöm inte att jag inte visar hela mitt liv här på bloggen - det finns mycket ni läsare inte ser (och framför allt mycket av maten) :)
Emma Barremyr

2013-02-11 @ 20:49:39
Postat av: Lucy

Tycker det är sjukt bra. fias inlägg satte sig rakt i mitt hjärta, grätt till och med. Jag är 18 år och har haft en ätstörning i ca ett år och nu när jag äntligen kommer på fötter så börjar mina vänner hetsa kring träning, keso och allt. Jag känner mig då otränad, tjock och onuttig som tränar högst 3 ggr i veckan, aldrig äter keso och kämpar för att börja äta kolhydrater. du är en stor insperationskälla. diggar dig till 1000 %

Svar: ÅÅh, fina du! Fortsätt kämpa och stå på dig! Övervinn denna hets <3 Tack för din kommentar!
Emma Barremyr

2013-02-11 @ 20:54:36
Postat av: Panki

Åh vilket bra inlägg!!! Verkligen!
Jag har i hela mitt liv varit slarvig, ätit fel, varit lat och ute och festat och inte tänkt på morgondagen. Jag har viktväktat och gått ner massa, jag har kört pulverdieter och jag har räknat kalorier.
Nu när jag är "vuxen", har två barn och har landat i mig själv känner jag att jag vill må bra i både kropp och själ.
Jag tränar för att må bra, bli stark och orka mer. Samma med maten. Jag vill må bra helt enkelt.
Jag kommer ändå aldrig bli nån fotomodell, och jag orkar inte bry mig heller, jag är lyckligt gift och har två underbara barn, orka hetsa om hur man ser ut lixom.
Jag har hyffsat nyligen börjat intressera mig mer och mer för kost och hälsa, och har surfat runt bland olika bloggar för inspiration. Och jag har sett (tyvärr) mycket av det du skriver om, och det är verkligen ledsamt :-/
Jag har fastnat för din blogg just för att den inte är så. Den är sund, har en trevlig ton, är fylld med inspiration och härliga recept och bilder!
Keep up the good work <3
Kram å hej!

Svar: Sunda tankar från dig! Tack för din kommentar - du är grym :-) <3
Emma Barremyr

2013-02-11 @ 21:34:43
URL: http://pancake.webblogg.se
Postat av: Frida K

Har läst din blogg ett tag nu och tycker den är suverän och jag tycker det är hur bra som helst att du vill få fram den RIKTIGA hälsan & balansen. Tackar för det :)

Svar: Tack själv för din kommentar, det värmer :-)
Emma Barremyr

2013-02-11 @ 21:55:54
URL: http://fridakantojarvi.blogg.se
Postat av: Ida

Är också sjukt trött på den löjliga hetsen, hälsobegreppet har helt försvunnit i trenden att se ut som tävlande i fitness.

Tack för sunda budskap, fortsätt sprida dem!

Svar: Tack Ida, känns skönt att höra att jag får fram dem :D
Emma Barremyr

2013-02-12 @ 09:06:37
Postat av: Caroline

Jag håller helt med om det du skriver. Jag har under en längre tid mått dåligt över min övervikt som blev efter depression/dåligt förhållande osv osv... Jag nu äntligen tagit tag i träningen igen men inte för att bli ett vältränat muskelberg utan för att bli hälsosam. Jag tränar för att må bra och jag känner redan nu att jag mår otroligt mycket bättre när jag rör på mig igen.

Jag märker tydligt av den här hetsen som du skriver om bland folk i min närhet och även på nästan alla träningsbloggar. Det är synd!

Tack för en kanon blogg :D

Svar: Tack för din kommentar! Skönt att du insett att vi ska träna för att må bra och ta hand om våra kroppar! Kul att du gillar bloggen :D
Emma Barremyr

2013-02-12 @ 11:52:15
URL: http://carolinedahlen.blogg.se
Postat av: karin

Vääldigt bra skrivet, är skitbra att du tänker såhär om det och som pt och bloggare kan sprida "rätt" hälsobudskap. Det är alldeles för mycket hets, jag har själv varit delaktig i den.. stor anledning till varför jag tog bort min träningsblogg. Så jag tycker verkligen om det du skriver och fortsätt såhär! Älskar din blogg:)

Svar: Tack för din kommentar, kul att höra att jag kan bidra till något positivt och att jag som bloggare kan bidra med rätt hälsobudskap :D
Emma Barremyr

2013-02-12 @ 12:51:05
Postat av: Anna

Alltså du sätter orden på den frustration som jag burit inom mig den senaste perioden. Är galet vilken hets som råder här hemma! Upplever inte alls samma besatthet då jag är utomlands!

2013-11-20 @ 09:24:41
URL: http://sugarrush.devote.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0