Totalförbud mot rökning

Hej kära ni 
 
Har ni läst artikeln <-- (klick) i Dagens nyheter om att det borde införas ett totalförbud mot rökning. Det kanske var svårt att missa det igår är det pratades och skrevs om det både i tv, radio och tidningar.
 
Det måste väl vara den bästa nyheten på länge. Tänk så många liv det skulle rädda!
 
Rökning skadar (hela kroppen) och dödar, det vet väl alla om. 2,5 % av alla dödsfall här i världen beror på lungcancer orsakade av rökning. 1,4 miljoner människor, varav 3500 i Sverige mister livet på grund av denna hemska sjukdom som de äckliga cigaretterna orsakar.
 
Det finns verkligen ingenting bra med att röka, ingenting
 
I artikeln står "lungcancer är bara en av de dödliga sjukdomar som rökningen ger upphov till: cancer i munhåla och svalg, matstrupen och urinblåsan är andra exempel. Till detta kommer lungsjukdomar, framför allt kol, och hjärtkärlsjukdomar. Rökning anses vara den näst största hälsorisken för världens befolkning efter högt blodtryck..."
 
..Och då är väl rökningen med och orskar högt blodtyck?Jag minns att när jag läste basmedicin - sjukdomslära för två år sedan fanns rökare med som riskgrupp till varenda sjukdom. Därför tycker jag det är skrämmande att se så många rökare som jag faktiskt gör. För det spelar i stort sett ingen roll vart man går så får man alltid passivt andas in denna rök som de sprider runt omkring sig. Det äcklar mig, för jag har ändå gjort ett val - att inte röka. 
 
När jag läste artkieln kände jag ett hopp inom mig. Om detta nu skulle ske - tänk vad många liv det skulle rädda och vad mycket mindre lidande det skulle innebära. Jag tänker på människors hälsa. Jag vill att vi ska må bra, vara friska och leva långa liv!
 
Jag tycker synd om alla som röker, det gör jag verkligen. Samtidigt som jag förstår att det är ett beroende kan jag absolut inte förstå hur man aktivt kan välja att utsätta sin kropp för allt vad rökningen innebär. Och det kommer jag nog aldrig att kunna göra...
 
Bilden nedan hittade jag när jag satt hos läkaren på vårdventralen förra våren. Jag tycker om den. Den visar att det aldrig är för sent att börja sluta röka.
 
 
Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: Eva

Wow!

2013-03-14 @ 18:12:16
URL: http://envirodiet.wordpress.com
Postat av: Sofia

Jag är helt enig med dig på denna punkt, till 110%! Jag har valt att INTE röka men utsätts dagligen för passivrökning, inte okej. Jag har förlorat anhöriga i cancer och där var rökningen högst bidragande i flera fall.. Så som sagt, bästa förslaget på länge.

2013-03-14 @ 19:41:40
URL: http://sofiawedin.blogg.se
Postat av: Isabelle

Otroligt bra inlägg! Jag är väldigt emot rökning jag också! Efter att ha förlorat min fina och saknade kusin i höstas (bröstcancer, berodde dock inte på rökning) så kommer jag aldrig igen feströka ens! Usch och fy!!

Styrkekramar till dig!! Hoppas du mår bättre! Du är grym!

Svar: Usch, nej det förstår jag! Bra val att avstå :-) Tack för din pepp! Kram
Emma Barremyr

2013-03-14 @ 20:18:30
URL: http://isabellesdrommar.blogg.se
Postat av: Karin

Åååh! Jag blir så lycklig! Jag är allergisk mot cigarettrök och vart jag än går så utsätts jag för det där fanskapet. Här hemma också, jag kan inte vädra, för min arbetslöse granne under är ute på balkongen och röker stup i kvarten.
De flesta förstår heller inte att det är helt orimligt att de ska kunna välja att utsätta sig för rökning, men att jag inte kan välja att inte utsättas för det eftersom det är överallt.
Ibland om jag ska någonstans måste jag vända och gå hem för att det står en hel klunga rökare precis utanför dörren jag ska in genom. Ibland när jag ska in hemma måste jag gå en extrapromenad innan så att de som röker utanför vår port hinner gå därifrån. (bra med extra motion, men det är inte alltid tiden finns egentligen)
Annars får jag svårt att andas, blir yr, får huvudvärk och känner mig svag i hela kroppen.

Så jag skulle bli extremt glad om det förbjöds så att vi som inte vill utsättas för det inte heller kan tvingas till det!
Superbra inlägg!! :D

Svar: Usch, vad hemskt! Din stackare! Vi får verkligen hoppas att detta går igenom! Det skulle nästan vara för bra för att vara sant :D
Emma Barremyr

2013-03-15 @ 10:57:02
URL: http://vardagsfrukter.blogg.se
Postat av: Alex

Som f.d. rökare kan jag se båda sidor utav historien och till viss del känner jag att ett förbud skulle begränsa människors fria vilja, samtidigt vet jag ju att nikotin är ett gift och en drog och det är ju inte tillåtet med andra droger, så varför bör det fortsatt vara tillåtet att röka?
Men det är svårt, för jag vet att en hel del människor som röker skulle ta till tyngre grejer om rökning inte var lika lättillgängligt.
(Sen får vi inte glömma att ett förbud inte skulle komma på direkten, troligen, utan slussas fram)
För övrigt tycker jag att det är skit att en del rökare inte har respekt för människor runt omkring dem och röker framför dörrar, vid busshållplatser med mera.

2013-03-15 @ 14:50:22
Postat av: fia

Jag tycker att människor måste se rökning som en ful sak, ngt som inte ger social status, precis som om man ser en alkis ute på stan så borde rökare också behandlas på det viset. Man borde skämmas och på så sätt kan man ändra människors inställning till slut, eftersom social status betyder väldigt mycket för de flesta.

2013-03-16 @ 10:35:36
Postat av: Mia Olsen

Oj jisses! Den bilden där var riktigt bra!

Jag är själv rökare, man kan ju säga att jag har "rökar hela mitt liv" i princip då jag började när jag var 12 och hela motta liv innan det så rökade min pappa inomhus, dvs passiv rökare. Så ända sedan jag var nyfödd har jag varit utsatt för cigarett rök.

Så det känns inte så lönt att slut heller då mina lungor osv antagligen aldrig kommer ens bli 50% återställda pga min pappa också.

Svar: Usch så hemskt att du även som barn blev utsatt för cigarettrök också!
Hoppas att du en dag hittar motivationen till att sluta röka. Jag tror garanterat att du kan klara det och även om du blivit utsatt för rök i hela ditt liv så är det aldrig för sent att sluta, kom ihåg det!
Emma Barremyr

2013-03-16 @ 19:17:49
URL: http://marslammet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0