Läsarfråga om dålig träningsdag

"Hej Emma! Jo jag undrar en sak, vad tusan tycker du att man ska göra om man har en dålig "träningsdag"?! För det är det VÄRSTA jag vet!! Och idag har jag en sån precis. Jag hade ingen skola idag så är/var helt ledig hela dagen. Och jag hade planerat in ett ganska hårt träningspass. Men när jag väl börja med t.ex knäböjen, så gjorde jag 3 st sen sluta jag. Det gick INGE mer! hade absolut INGEn motivation! så jag körde de andra benövningarna, men samma sak där. 4-5 stycken gick sen var liksom viljan och orken borta. Vad händer?! Jag har ingen motivation alls!! Så vad tycker du är bäst att göra en sån här dag?! Sluta träna och bara liksom vila och acceptera situationen eller pressa sig igenom passet ändå? För jag får sån HIMLA ångest om jag inte kör fullt ut en dag och känner mig bara lat och som om allt är förstört. PUSS OCH KRAm!!!"
 
Först och främst vill jag bara säga att "ha inte ångest för att du vilar från träningen eller för att du inte kör fullt ut ett träningspass". All träning är bra träning, så var bara stolt och nöjd över det du gjort. Alla dagar går upp och ner och det beror på så många olika saker, och det är så viktigt att lyssna på kroppen!
 
Sen varför din motivation försvinner är en annan fråga, och jag undrar hur ofta och varför du känner såhär? Är det flera gånger i veckan? Är det någon gång i månaden? Tränar du för mycket? Alltid samma upplägg?
 
Du ska ALLTID lyssna på kroppen. Är du trött och känner dig orkeslös - skippa träningen och gör något annat kul - träffa vänner, baka något gott, ta en uppfriskande promenad eller se en härlig film. Känner du att det rent motivationsmässigt inte är roligt att träna kanske du borde testa något nytt, eller ta en träningspaus? Att alltid köra samma pass och träningsupplägg gör att vi till slut tröttnar och det blir inte roligt längre. Vi slutar också att utvecklas och motivationen brukar försvinna! Se därför till att variera träningen, testa på nya träningsformer och övningar för att göra det roligare!
Och till sist - vilar du ordentligt mellan träningspassen? Om du tränar för ofta och aldrig vilar uteblir ofta resultaten, vilket kan sänka motivationen. Se därför till att få till vilodagarna så att du orkar med träningen de andra dagarna!
 
Men kan ni lova mig allihopa att ni aldrig ångrar ett träningspass? Att ni alltid är stolta över er själva och er prestation? Och att ni alltid lyssnar på vad kroppen säger och ser till er bästa?
 
Lova? LOVA!
 
Kram / Emma

Kommentarer
Postat av: elin

jag har en liten fråga till dig också :)

först, tack för en fantastisk blogg!
Jag undrar såhär, om man sovit dålig, (för några timmar) och känner sig helt slut och trött är det okej att skippa träningen? Eller ska jag träna fast jag är trött och kanske blir piggare efter träningen? kramar

Svar: Din fråga är svår! Blir du piggare av träningen tycker jag att du ska träna, men blir du tröttare kan det vara bra att lyssna på kroppen och istället ta en vilodag :) kram
Emma Barremyr

2013-05-28 @ 17:35:58
Postat av: Hanna

Hej och tack för en gryym blogg! Jag undrar vad du tycker om celsius? Verkar som att alla ska dricka det nu, gör du det? Varför/varför inte? :) Kram

Svar: Vad kul att du gillar bloggen! Vad gäller celsius är det inget jag dricker. Jag anser inte att jag behöver dricka det utan jag har energi till träningen ändå, och har jag inte det, då vilar jag istället för att pressa en trött kropp som kanske inte egentligen orkar! Det här är ju upp till var och en om man väljer att dricka det eller inte. Jag har valt att inte göra det! Kram
Emma Barremyr

2013-05-28 @ 19:30:19
Postat av: Tilda

Jag hade också en sån här kass träningsdag idag, skulle springa 6 km, men jag gav mig efter 3. Ibland går det inte enligt planerna, men det är bara att inse att motivation/ork inte finns jämt. Det tar man igen en annan dag!

Svar: Helt rätt tänk! Bra att du lyssnade på din kropp :)
Emma Barremyr

2013-05-28 @ 23:23:05
URL: http://alexofsteel.blogspot.se
Postat av: Emma

Mina trängspass gick dåligt flera gånger i rad och tillslut bestämde jag mig för att ta en paus. Jag tränade inte under fyra dagar (mycket för mig) utan kollade på film och umgicks istället. När jag sedan börjat träna nu igen har de tre passen jag gjort efter känts bland de bästa någonsin. Jag kände mig fullladdad och full av energi. Jag ville inget annat än att ta en löpartur även fast dt spöregnade! Häftigt att bara ett par dagars paus kan ändra så mycket! Dessutom har det gått bättre på passen efteråt så en paus var uppenbarligen välbehövligt!!

Tack för bra tips!

Svar: Precis! Tack för att du berättade om din upplevelse om detta! Några dagars vila kan ibland vara välbehövligt bara för att få "längta" till träningen, vilket ju gör det ännu roligare att träna :)
Emma Barremyr

2013-05-29 @ 10:44:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0