Tips - krispiga sötpotatischips

Hej vänner 
 
 
Nu ska ni få ett tips inför helgmyset!
 
Sötpotatischips!
 
Jag har på flera håll sett att man kan göra egna sötpotatischips, och senast ut var Annie. Och som med så mycket annat som Annie gör blir jag alltid lika sugen på att testa jag också - och gjorde därför en sats inför söndagmyset.
 
Det var varken svårt eller tidskrävande. Bara att hyvla potatisen i tunna skivor, ut på en plåt och sen sköter det sig ju själv i ugnen. Under tiden höll jag mig i köket och pysslade såklart med lite annat experimenterande samt lite matlådefix.
 
 
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 100 grader. Skölj en stor sötpotatis och hyvla den sedan i tunna skivor med en osthyvel. Lägg skivorna på en pakplåtspappersklädd plåt (jag använde två plåtar som stod i ugnen samtidigt) och krydda med det du känner för (salt, kanel, chili, vitlök, peppar, ja vad du nu gillar?), själv hade jag endast lite salt på. Annie skrev att det tog 45 minuter för henne att få chips, men för mig tog det nog minst det dubbla, så det varierar nog lite från ugn till ugn. Håll utkik och ta ut dem när de blivit knapriga!
 
 
Ät dem som snacks, tillbehör till maten eller mellanmålet.
 
Varför inte mixa ihop en mumsig avokadokräm med avokado, kvarg/ turkisk yoghurt/ fetaost och kryddor och dippa chipsen i?
 
Det ska jag göra nästa gång!
 
Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: Emelie H

hej igen haha!
Jag undrar en grej med dessa chips, för jag provade göra äppelchips (hyvlade äpplen med kanel) för ett tag sedan, och där stod det att ugnen skulle vara på 200 grader eller nåt, men äpplena blev ju brända efter 10 minuter i en så varm ugn?! I detta recept, ska man sätta ugnen på 100 grader, låta den nå dit, sedan stoppa in plåtarna och stänga av ugnen? För jag antar att dessa chips blir brända de också om ugnen står de står i 100 grader i typ 1 timme..?

Svar: Ja det förstår jag att de blev brända. testa att ha ugnen på 100 grader istället och håll koll på chipsen :) Det tar ju lite olika länge beroende på vilken ugn det är (min är ganska seg)! Tror inte de blir brända om de står på 100 grader, men som sagt - håll koll på dem :)
Emma Barremyr

2013-05-16 @ 13:05:31
Postat av: Sofia - ett bättre du

Åhhh sötpotatischips är ju så galet gott! En sak som är gott att göra med chipsen som kan låta lite skumt när man först läser det är att doppa dem i smält mörk choklad som sedan får stelna. Sjukt sjukt gott :).

Svar: Ja första gången jag provade och kommer göra det många gånger igen :) Tack för tipset med chokladdoppningen, ska absolut testas :)
Emma Barremyr

2013-05-16 @ 14:02:41
URL: http://ettbattredu.se/blogg
Postat av: Elin

Hej!

Jag har en fråga som jag hoppas du kan svara på..
För ca 1 månad sedan löptränade jag 3 ggr i veckan och sprang ganska enkelt 1 mil. Sedan blev jag sjuk och därefter skadad.
Jag håller för tillfället på med en "minideff" (äter ca 1600 kcal/dag, 120-130 g protein och 100-120 g kolhydrater, ca 40-50 g fett), tränar 6-7 pass i veckan (varierat löpning, intervaller och styrka). Har inte sprungit längre än 5 km än för jag orkar inte! Efter 5 km är jag helt död och ligger på 88-93 % av min maxpuls, och då springer jag inte ens lika fort som jag gjorde för 1 månad sedan!
Äter jag för lite? Tränar för mycket? Kan jag ha en infektion i kroppen? Vad tror du det beror på? Jag blir galen, vill ha tillbaka den där härliga känslan av att kunna springa hur länge som helst!

Svar: Hej! Jag förstår din frustration och längtan efter "den där känslan", men i min öron låter det som om din kropp försöker säga din något. 1600 kcal låter väldigt lite i mina öron med tanke på hur mycket du tränar och kan vara en av orsakerna till varför du inte orkar. Sen vet jag inte hur din träning rent planmässigt och om kroppen får den återhämtning den behöver. Det är viktigt att komma ihåg att träningen bryter ner kroppen och att det sedan är i vilan som den byggs upp igen. Så kom ihåg vilan! Det kan också bero på en infektion i kroppen, men mitt råd blir ändå att ta några dagars vila från träningen, ät lite mer mat och se hur träningen känns efter det! Lycka till och kom ihåg att ta hand om din kropp!
Emma Barremyr

2013-05-16 @ 15:34:22
Postat av: Isabelle

åh chips!

2013-05-16 @ 18:33:07
Postat av: Beatrice, mamma till Devin -09 och Lili -11.

Dessa underbara chips får förgylla min kväll i ensamheten då barnen sover och sambon är i väg på bilträff. ;)

2013-10-11 @ 18:51:55
URL: http://beabus87.blogg.se
Postat av: Ellie

Hej! Hur länge håller sig chipsen? och hur bör man förvara överblivna chips?

2016-03-31 @ 02:29:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0