Svar på läsarfrågor

Tips är alltid bra att få, man tackar och bugar! Undrar dock vad som är mest "lättsmält" för magen innan träning. Jag kan få ont i magen om jag ätit mycket hårdsmält mat så borde jag satsas på något speciellt då? Svara bara om du har tid! :)
 
Det här är ju olika vad som funkar från person till person och känner du att det funkar bättre för dig att äta snabba kolhydrater (som inte ligger kvar i magen så länge - utan går ut i blodet snabbt) före träning bör du göra det. Bra innan-tränings-mat som kanske inte är så jobbigt att få i sig är ju smoothies. Gör en variant på exempelvis banan, mjölk, kvarg och bär, baka egna proteinbollar eller ät keso och frukt. Testa dig fram och se vad som funkar för dig!
 
 
Hejsan, Jag är byggd så jag har jätte smal midja och sen mer bastanta och grova armar och ben, jag hade velat ha mer slanka, muskliga armar. Jag är 168 lång och väger 53 kg, så med andra ord är jag inte alls överviktig eller liknande. Men hade velat ha snyggare armar. Om jag tränar tymgder för armarna kommer de byggas muskler under mitt "fett" på armarna, eller kommer det hjälpa mig att få smala och snygga armar. Min kompis säger till mig att jag måste gå ner i vikt för att få smalare armar, men det vill jag ej, för jag går bara ner i midjemått då och där är jag redan jätte liten....... hur gör jag för att få smala slanka armar muskliga armar? vill inte att muskler under det fett jag har. Tack på förhand!
 
För det första kan vi inte punktförbränna fett. Så att säga att du får mindre armar bara för att du går ner i vikt är inte helt rätt. Beroende på vilka anlag vi har försvinner fettet från olika kroppsdelar olika fort. Och du gör rätt i att inte lyssna på din kompis om att du borde gå ner i vikt då du redan ligger på ett lågt BMI, så gå ner i vikt är ju inget du är i behov av. Jag blir nästan lite irriterad när jag läser att din vän sa så. Istället för att fokusera så mycket på att ändra armarna skulle jag vilja att du jobbar med att tycka om dem som de är. Självklart kan du träna dem och bygga muskler - då kommer du får en högre förbränning, mer konturer och bli starkare. Bara det kan ge känslor som stärker ditt självförtroende. Men kom också ihåg - för att bygga muskler måste du äta mer energi än vad du gör av med, så kosten är viktig! Hoppas du hittar något som funkar för dig!
 
Hej. jag undrar om det är viktigt att äta regelbundet för att gå ner i vikt? jag har tidigare haft ätstörningar men sedan börjat äta igen och nu har jag gått upp ganska mycket och hoppar mellan olika metoder. ena veckan äter jag knappt något och nästa kan jag äta upp till 4 ggr om dagen. jag har ett stillasittande jobb och sitter ner ca 8 timmar om dagen. men jag tränar även varje dag ungefär en timme, gymmar och promenerar. men jag mår väldigt dåligt över att jag bara går upp i vikt så nu får jag knappt på mig mina gamla kläder. jag får ingen ordning på maten. Tack för övrigt för en bra blogg:)
 
Det är jätteviktigt att äta regelbundet - både om vi vill gå upp, ner eller ligga kvar på samma vikt. Genom att äta regelbundet kan vi hålla en jämn blodsockernivå, hålla igång förbränningen hela dagen och vi blir piggare och gladare över lag. Det är dock viktigt att tänka på vilka slags livsmedel vi stoppar i oss. Tänk på att få i dig protein till varje måltid (även mellanmålen) och välj fullkornsprodukter och bra fettkällor. Protein, fullkorn och fett mättar och har en positiv inverkan på blodsockret. Skippa alla dieter och metoder och satsa på en långsiktig, hälsosam kosthållning - det funkar i längden. Det finns inga mirakelmetoder, utan ät bra mat som mättar och lyssna på kroppen och dess signaler (hunger, mättnad) samtidigt som du rör på dig så önskar jag dig all lycka att hitta en balans i din kost! Det finns ju trots allt såå mycket njutning i maten, och det är synd att gå miste om den :-)
 
 
Hej! Tack för din färgsprakande blogg. Skulle vara tacksam om jag fick lite tips kring frukosten. Då jag ska börja ett nytt arbete. Kommer börja som kallskänka i stan jag bor i, så kul :-) ! Men arbetstiderna gör det lite svårt att följa mina vanliga rutiner, som typ är upp 7 stadig frukost 8 bestånde av gröt/fil, kokt ägg, frukt och macka/knäcke ungefär, sen blir det pw med hunden osv mellis vid 10.30 ungefär och lunch mellan 12 och 13. Nu kommer jag börja jobba ca kl 5 och jobba till 12. Eftersom det är ett café så får jag frukost i form av typ macka. Men jag är ju van vid mer än det! Hjälp hur ska jag planera för att det ska flyta bra :-) ? Tack
 
Kommer du få mat du jobbet nu alltså? Jag skulle rekommendera dig att äta något lätt innan du börjar jobba. Kanske en yoghurttallrik med lite nötter och bär, en smoothie eller liknande så att du får energi till de första timmarna. När du sedan har rast på jobbet kan du äta en större frukost som du är van vid. Kanske kan du handla med dig lite saker som du har stående på jobbet - som havregrym, keso, ägg, mjölk, nötsmör, frukt och liknande. Då kan du koka dig gröt med topping och komplettera din smörgås med. Keso, ägg, nötter, knäckebröd, frukt och liknande är är även bra mellanmål som jag skulle rekommendera dig att ha nära till hands när blodsockret börjar sjunka och det är dags för mellanmål! Lycka till på ditt nya jobb :-)
 
Hej! Detta blir ganska långt! JAg undrade om du kunde ge lite råd.. I fredags tränade jag rygg 2gg/veckan, och jag kände mig trött i ryggen men jag var så taggad så ja gkörde på ändå! Fick såklart ont i ryggen efter. vilat hela lördagen,söndagen och ska vila imorogon med(måndag). Jag har gått promaneder dock och smört in med voltaren osv, stretchat. (har hört att man inte ska vara still vid ryggont) Nu bränner det bara lite om jag sitter still för länge, och det smärtar bara om jag klämmer/masserar. Nu är det främst nacken som har stelnat och gör mig yr(duvet så att ansiktet domnar lite)FRÅGAN: bör jag avstå från ryggträning på tisdag eller kan jag köra på som vanlgit tror du, om det fortsätter att bli bättre? 

Har du ont tycker jag absolut att du bör avstå från styrketräningen. Om du är stel och öm kan det bli ännu värre om du fortsätter att träna. Jag skulle rekommendera dig att gå på massage för att lösa upp spänningarna och vila från träningen tills det känns bättre. Att du är stel och öm såhär är ett sätt för kroppen att tala om att det behöver vila och återhämtning! Fortsätt att hålla igång med promenader och ta gärna varma bad för att öka cirkulationen. Krya på dig och hoppas att ryggen blir bättre snart!
 
Hejsan Emma! Har sagt det förut och säger det igen, din blogg är den grymmaste bloggen i historien! 
Men nu är det så att jag tränar i stort sett varje dag. Men jag vet ju att man ska ha vilodagar också men det har Inte jag. Men jag tränar inte så här jätte hårt om man säger så, utan jag springer långsamt i ca 10 min sen kör jag lite övningar. Behöver man någon vilodag då eller är det okej om man kör på varje dag? Tacksam för svar! :D
 
Vad glad jag blir, tack snälla! Det är så roligt att höra att ni gillar bloggen och det jag gör :D Vilodagar behöver vi alla ibland, just bara för att vi ska få chansen att fyllda på energiförådet ordentligt med mat och även ladda om mentalt. För att vi ska kunna träna varje dag är träningsplaneringen viktig och det gäller att planera så att varje muskel får chansen att vila i minst 48 timmar (vid tung styrketräning kan det ta upp till 72 timmar för kroppen att återhämta sig). Kom ihåg att träningen bryter ner kroppen och det är sedan i vilan som musklerna byggs upp igen, och det tar tid. Det är svårt för mig att svara på om du ska vila eller inte då jag inte vet vilka övningar du kör. Jag skulle inte rekommendera dig att köra ett helkroppspass varje dag, men däremot funkar det att splitta kroppen och köra olika muskelgrupper olika dagar. T.ex. ha ett rullande schema där du kör ben på måndag, rygg, biceps och axlar på tisdag, bröst, triceps och mage på onsdag och sedan börjar om med benen på torsdag - då har ju benen hunnit vila i två dagar så på det sättet är det möjligt att träna fler dagar i veckan om man önskar det. 
 
Hej Emma! Jag är en tjej på 15 år som har fått upp ögonen på träning och kost i typ somras.. Mitt mål är att tighta till kroppen och kanske gå ner ngn storlek. Men jag bryr mig inte om vikten. Jag har tränat 6 ggr i veckan pch har fått lite magnuskelr och osv. Men sedan årskoftet har jag inte märkt någon skillnad alls... Jag äter hälsosam kost (ca 1500 kcal per dag, jag räknar inte men ja kollade på någon sida) och 6 dagar i veckan! Vad ska jag göra? Ska jag äta mer? Träna mindre? Träna mer? Förlåt för ett långt inlägg.. Älskar din blogg! Du är en såån inspiration!
 
Hejsan! 1500 kcal om dagen låter väldigt lite, speciellt om du vill få resultat i styrketräning och mer synliga muskler. Det är också viktigt att variera träningen och hela tiden ge kroppen nya utmaningar. Som jag svarade i frågan innan är träningsplaneringen viktig och om kroppen inte får chansen att återhämta sig kan resultaten stanna av tyvärr. Så se över din träning och lägg till mer mat så kommer du säkert att märka resultat snart!
 
Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej :) jag är en väääääldig periodare! Och tröttnar på saker väldigt snabbt :( men nu har jag tänkt påbörja en grej på morgonen och på kvällen när jag går upp eller går och lägger mig. Nämligen göra 10 squats och typ 10-15 situps varje dag.. Tror du de är för lite upprepningar eller tror du de kan göra skillnad? Måste man göra mer för att se resultat?
Kram

2013-03-21 @ 09:08:02
Postat av: Sandra

Missade precis frågestunden! Attans. Testar i alla fall :) Skulle vara superkul med ett inlägg "I mitt skafferi". Det måste vara fullproppat med roligheter!

2013-03-21 @ 11:48:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0