Svar på frågestunden del fyra

 Hej Emma! Jag undrar om du då du hade ätstörningar fick problem med din mens? Och i sådant fall om du fick normal cykel efter att du blivit frisk igen? Tack för en fin blogg!
 
Hej! Jag fick ganska snabbt problem med mensen och hade ingen på flera år. Så fort jag började äta normalt, träna mindre och gå upp i vikt kom den tillbaka och det finns nog inget som kan beskriva den glädjen det gav mig. Det var ett tecken på att jag var på rätt väg - att min kropp började på att må bättre igen och att jag hade kommit en bit på vägen i mitt tillfrisknande!
 
Hej igen! Kom på några frågor till! Jag skrev till dig för några månader sedan om just träning och hur man "tightar" till kroppen. Du tipsade om att kombinera styrka med kondition, börja med lite mer fri vikter, etc. Har du tips på bra med detta som fokus? :) Sen undrar jag också om du har tips på hur man blir av med godis- och chipssug? Tyvärr tycker jag om både godis och chips lite för mycket, samtidigt som jag vet att det inte är bra för min kropp. Är inte tjock på något vis, men mår inte bra av för mycket socker och fett. 
Väldigt bra blogg, min favorit! Kram
 
Hej! Roliga sätt att kombinera konditionsträning med styrketräning är t.ex. cirkelträning eller att variera intensiteten i passet med att lägga in superset, triset, dropset osv. Det är himla tiseffektivt samtidigt som pulsen stiger mer än när man kör sina "vanliga" set med 8-15 reps och vila mellan.
 
Det allra bästa sätet att bli av med godis och sötsug är att utesluta det från kosten. Om vi regelbundet äter söta saker och snabba kolhydrater som får blodsockret att åka upp och ner, resulterar i sötsug och trötthet. Försök att hitta alternativ till godis och annat sött och var noga med att äta mellanmål för att hålla blodsockret på en stadig nivå. Jag rekommenderar alla att äta ungefär var tredje timme. Vill du ha tips på olika mellanmål hittar du det här <-- (klick) och tips på nyttiga godsaker hittar du här <-- (klick).
 
Hej igen! Kom på en till fråga :) Jag tänkte börja köra cardio på morgonen dem dagarna jag har sovmorgon. Kan du berätta lite om högintensiv och lågintensiv cardio träning? Vilket passar vem bäst liksom, lite om hur lång tid det borde ta osv... Vet det är individuellt :) Har du något bra tips om HIIT? Dvs "upplägg". En sak till: Vad borde jag äta innan och efter cardio träning på morgonen? Jag är inte personen som kan träna på tom mage, måste ha något litet iaf. Dessutom tar det en stund för mig att åka till gymmet och ju längre tid det tar - ju mer hunger känner jag om magen är tom! ^^ Brukar annars äta gröt men känns som en tung måltid att äta innan och vore kanske bättre att äta efter passet? :)
 
Lågintensiv cardio är det som kallas distans. Under dessa pass hålls en låg puls hela passet igenom (under 75% av max HF). Högintensiv cardio finns det massa olika varianter på, men de allra vanligaste är snabbdistans och intervallträning. Under snabbdistansen ska pulsen ligga på 75-85% av max HF och vid ett intervallpass bör den ligga någonstans mellan 85-95% av max HF. Högintensiva pass är kortare än lågintensiva just för att vi inte orkar ligga på en såpass hög puls så länge. Under distanspasset ska känslan vara att "jag skulle kunna hålla på hur länge som helst". Kort och gott! Vilka pass du ska köra är som sagt väldigt individuellt och beror alldles på vilka mål och vilket syfte du har med din träning.
 
Vi bör inte träna på helt tom mage - aldrig - då detta har en muskelnedbrytande effekt! Personligen så gillar jag att äta smörgås med t.ex. ägg och keso och ett glas mjölk, alternativt en smoothie innan morgonträning. Gröt är en perfekt återhämtning efter passet tillsammans med någon proteinkälla såsom ägg, keso, kvarg, mjölk eller nötter.
 
Hej! Jag tränar tre styrkepass i veckan och ett cardio kombinerat med magövningar på gym, utöver det går jag promenader och powerwalks. Jag äter alltid en stadig frukost, lunch och middag och alltid minst ett mellanmål och om jag är uppe länge så blir det ngt proteinrikt kvällsmål också. Jag äter mkt protein, tar proteinshakes + nån frukt om jag inte hinner äta inom 2h efter träning. Håller mig till fullkornsprodukter. Äter vanlig mat såsom kött fisk kyckling, potatis, bulgur fullkornspasta osv. Hyfsat mkt frukt o grönt. Unnar mig sötsaker och lite lyxigare onyttigare mat under helgerna. Detta funkar superbra för mig, jag mår verkligen bra. Men till min fråga och mitt problem; Jag har muskler och känner att jag blir starkare och får resultat, men jag går inte upp i vikt! Jag är 19 år, är 165 cm lång och väger 49-50 kg, är alltså underviktig. Jag fattar verkligen inte vf jag inte går upp trots att jag äter bra och mycket och styrketränar och faktiskt lägger på mig muskler?
 
Hejsan! Vissa personer har jättesvårt att gå upp i vikt oavsett hur mycket de än försöker. Mitt tips till dig skulle vara att försöka äta lite extra mat vid varje måltid så att du blir sådär jättemätt. Drick gärna mjölk eller juice till maten och var noga med mellanmålen. Välj gärna energirika mellanmål såsom nötter, fet yoghurt och liknande! Innan läggdags skulle jag tipsa dig om att äta ett kvällsmål så att du inte lägger dig på tom mage. Testa att mixa ihop en smoothie med både kolhydrater, fett och proteiner som mättar bra! Hoppas något kan hjälpa dig!
 
Hej igen igen! Nu kommer mina sista frågor: Jag har IBS och har fått rådet att inte äta för mycket fullkorn då jag och min dietist kommit fram till att det antagligen inte är så bra för mig. Jag undrar nu hur "dåligt" vit pasta, vitt ris etc. är? Hur vet man hur stora portioner som är lagom? Känner man efter bara? Äter många mål om dagen (pga. IBS) och känner att det ibland blir för mycket, men det gör jag först efteråt. Kan man "räkna ut" på något sätt? Jättefin och bra blogg!! Kram
 
Ja det här med att inte äta för mycket fullkorn är en svår balansgång om man har en känslig mage, och hur mycket man klarar av varierar väldigt från person till person. Det enda du kan göra är att testa dig fram då det inte finns något "rätt" svar här. Som du säger så är det inte förrän efteråt som man märker att man ätit för mycket och därför är det viktigt att äta långsamt när du har IBS. Tänk dig att mättnadskänslorna kommer efter ungefär 20 minuter och om man då slänger i sig maten på några minuter är det lätt att äta "för mycket". Tänk därför på att tugga maten ordentligt och att äta långsamt. Vad gäller vitt ris och vit pasta mättar det inte lika bra som fullkornsprodukter och gör ofta att vi äter mer och blir hungriga fortare igen. Men känner du att det funkar bättre för dig och att det får dig att må bättre tycker jag absolut att du ska äta det vita riset istället för fullkornsriset! För mår magen bra - så mår människan bra!
 
Hej! jag har en fråga, när jag har ätit så står min mage ut, jag mår jättedåligt över detta står och kollar i spegeln och smalar in mig o så. En annan sak är att jag aldrig känner mig mätt och nöjd jag vill bara ha mer o mer o mer. Snälla hjälp mig! Tack för en underbar blogg jag beundrar verkligen dig:) Kram
 
Din fråga gör mig verkligen orolig då jag känner igen mig i dina tankar från min sjukdomstid. Om du mår dåligt över maten och har problem med den bör du ta kontakt med någon som kan hjälpa dig att komma in på rätt spår. Att magen "putar ut" är oftast bara en känlsa och något som vi kan öva bort. Försök att lära dig att älska din mage för hur den ser ut - det är ju ändå du! Vad gäller maten bör du äta tills du känner dig mätt - om du vill ha mer är det ett sätt för kroppen att tala om att du inte har ätit tillräckligt med mat! Hoppas att du hittar något som funkar för dig! Kram
 
Det här är en fråga som jag funderat länge på. Det sägs att vi tjejer ska få i oss ca 2000 kcal/dag. 
Eftersom att jag tränar ca 5-6 pass/vecka måste jag få i mig mer, kanske ca 2500? 
Till frågan: Om jag gör av med ca 500 kcal under ett pass, ska jag fortfarande äta 2500 kcal, eller ska jag äta kcal extra eftersom jag förbränt dem? Dvs. ska jag äta de kalorierna som jag förbränt. Jag har absolut inga mål att gå ner i vikt eller så, vill bara veta om jag äter för lite. Hoppas du förstår frågan. Tack för en grym blogg!
 
Jag är ingen expert på det där med kalorier då jag tror att så länge som vi äter bra och hälsosam mat sköter kroppen det där med mättnadskänslor och hunger av sig själv - på ett naturligt sätt. Men som svaret på din fråga - om du har som mål att få i dig 2500 kcal om dagen och sedan tränar ett pass där du gör av med 500 kcal bör du lägga på dessa 500 utöver dina 2500 om du inte vill gå ner i vikt. Hur mycket energi vi behöver f i oss och hur mycket vi förbränner är dock väldigt individuellt och beror bland annat på ålder, längd, vikt, muskelmassa osv. Försök att lyssna på kroppen, äta mellanmål och näringsrik mat så ska du se att det ordnar sig :-)

Hej! När du skriver om maten du tar med dig till jobbet verkar det vara en himla massa mellanmål. Förstår ju att du behöver det eftersom du tränar så mycket men undrar hur ofta du äter? Sen efterlyser jag lite tips på hemmaträning också. Det svåraste med att träna hemma tycker jag är konditionsträning, då jag bor i lägenhet och inte vill störa grannen under. Har du tips på konditionsträning man kan göra hemma i vardagsrummet som inte "dunsar" så mycket? Gillar din nya bloggdesign förresten :)
 
Hej! Kul att du gillar bloggen och den nya designen :D Som du ser i detta <-- (klick) inlägget så stämmer det att jag äter en hel del mellanmål. Där ser du hur en vanlig matdag kan se ut för mig. Jag försöker äta så att det aldrig går mer än tre timmar mellan varje måltid och är därför sällan hungrig.
 
Vad gäller att få in kondition i hemmaträning anser jag att cirkelträning eller t.ex. tabata är det bästa. Där får du in både puls och styrka i träningen vilket är himla effektivt. Vad gäller "tysta" konditionsövningar är jag lite osäker. Men ett tips är att tänka stora rörelser där både armar och ben involveras. Detta engagerar fler muskler som resulterar i en högre puls!

Du jobbar ju deltid som personlig assistent. Kan du inte berätta lite mer om det jobbet och vad du gör där? Om imorgon var sista dagen i ditt liv, vad skulle du göra då? Kram!

Det stämmer att jag jobbar deltid som personlig assistent. Som ni säkert förstår så har jag tystandsplikt och kan därför inte berätta så mycket om det jobbet. Personen som jag jobbar hos behöver hjälp med det mesta i sitt hem så jag finns där och sköter dessa sysslor och övriga saker som personen behöver hjälp med. Jobb inom vården innebär oftast att man jobbar många timmar och jag gör som oftast 12-timmarspass eller 24-timmarspass när jag jobbar där. Jobbigt kanske kan tyckas, men jag tycker det är ganska skönt eftersom jag får många timmar gjorda på en gång samtidigt som jag har sovande natt!
 
Svår sista fråga då det är såååå mycket som jag skule vilja göra här i livet! Men självklart blir svaret på frågan att samla alla nära och kära, kramas, äta god mat och ta vara på den sista dagen genom att ge och få all kärlek som går!
 
Hej Emma! Hur ofta tränar du? har du nån vilodag? Om man varierar intensiteten på sin träning, kan man skippa vilodagarna då? Eller vad tycker du?
 
Hej! Det här varierar från vecka till vecka- ibland har jag ingen vilodag och ibland kanske två, det beror på hur kroppen känns och hur jag mår. Ofta brukar vilodagarna bestå av massa mat och promenader i syfte att fylla kroppen med ny energi och påskynda återhämtningen. Ska man träna varje dag är träningsplaneringen och maten oerhört viktigt för att kroppen ska hinna få tid att återhämta sig mellan varje pass och där behövs kunskap för att kunna planera ihop det! Därför skulle många kunna få ut mycket mer av sin träning genom att ha en egen PT som optimerar träningen och planerar den åt dig. Att däremot träna varje dag utan kunskap om hur man ska träna är däremot ingenting som jag rekommenderar. Hur ofta man kan träna beror också på hur träningsvan man är! En som är mer träningsvan kan ju såklart träna mer än en som är ovan.
 
Hej Emma! Vart kan man hitta kalkonbacon? Har bara sätt vanlig bacon i matbutikerna.
 
Jag brukar köpa kalkonbacon på Ica maxi av märket "Den gröna slaktaren". Är dock enda stället jag hittat det på än så länge! Men fråga i din matbutik. Kanke kan de ta in det?!
 
Hej! Jag har en fråga, om man blir sjuk. Tex förkylning, ont i halsen eller feber, så man inte kan träna på en vecka typ. För man ska ju vila om man har en infektion, eller hur? Min fråga är då, hur ska man äta under den här tiden? Ska man äta precis som vanligt, som man gör när man tränar eller ska man äta mindre eftersom man inte gör av med några kcal då man bara ligger i sängen typ? För mig blir de så att jag äter mindre när jag är sjuk eftersom jag inte kan träna. Känns som man annars går upp massor i vikt under sjukperioden. Och så undrar jag hur snabbt de tar innan man är tillbaka på den nivån man var innan man blev sjuk och var tvungen att vila en vecka. Kram, gillar din blogg massor!! :)
 
Att du ska vila från träningen när du är sjuk stämmer. Vi bör aldrig träna med en infektion i kroppen eftersom vi då kan riskera att få hjärtmuskelinflammation, vilket kan vara allvarligt. Vila därför ALLTID om ni känner er krassliga, har feber, ont i halsen osv.
 
Jag brukar försöka äta ungefär lika mycket när jag är sjuk som när jag inte är sjuk (det beror på hur sjuk jag är - det är ju inte alltid som man orkar äta eller ens har matlust). När vi är sjuka behöver kroppen all energi den kan få för att återhämta sig och bli frisk så var därför noga med näringsintaget om du vill bli frisk fort. Under en vecka hinner det knappast hända så mycket med att muskler skulle försvinna eller att man skulle "lägga på sig". Att det känns som man går upp i vikt är nog mer en känsla av att man känner sig lite rastlös och "pluffsig" när man inte får röra sig som man är van att göra. Var noga med att börja lugnt med träningen efter att du varit sjuk - det blir lite som att börja om på nytt, men du kommer sedan ganska snabbt att vara uppe på samma nivå igen om du bara vilat en vecka!
 
 Hej, en liten fråga... vad är carbopulver egentligen? nyfiken på vad det innehåller.
 
Carob görs från carobträdet. Det liknar kakao fast smakar lite mer kola och är sötare. Vill du veta mer om carob och kanske beställa det hittar du det här <-- (klick).
 
Nu ska alla frågor vara avklarade! Några är dock från andra inlägg, men som jag valde att ta upp här! Har jag missat någon får ni hojta till :-) Kul att ni var så många var med!
 
Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: Hanna-chan

En grej som slog mig bara (om du nu får svara hehe), när du jobbar som PA, lagar du mat till dem personen? Tänkte att isf det måste ju vara himla lyxigt, din mat är ju alltid så himla fin och god :D

Svar: Jag lagar alltid mat till personen som jag jobbar med. Har det även så lyxigt att jag har en egen hylla i både kylskåp och skafferi och kan laga mina måltider här på jobbet under arbetstid! Det är underbart!
Emma Barremyr

2013-02-25 @ 19:40:21
URL: http://trytobehappy.blogg.se
Postat av: Anonym

Hej! Måste bara säga att jag hittade din blogg idag och har varit fast i över en timme! Helt galet hur många inspirerande recept du delar med dig av! :-)
Jag vet att du precis haft en frågestund men jag skulle så gärna vilja få svar på dessa frågor. 1. Är det dåligt att äta innan man går och lägger sig? Om svaret är ja, varför och hur lång tid innan bör man sluta äta?
2. Är det dåligt att småäta? Då menar jag inte att stoppa handen i godisskålen var femte minut utan snarare ta två nötter eller kanske en bit frukt lite då och då när suget kommer.( utöver mellanmål och andra måltider)
3. Jag har läst att det är dåligt att äta nötter efter träning för att de innehåller fett som försämrar återhämtningsprocessen. Stämmer det och isf, hur lång tid efter att man tränat kan man äta nötter igen?
Tack på förhand och hoppas att du har tid att svara :-)

2013-02-25 @ 23:17:29
Postat av: Olivia

Gud vilken bra blogg!! Den här kommer jag fortsätta läsa :)
Till min fråga nu..
Jag har inte fått min mens sen maj förra året (alltså ca 8 månader, dock var det första gången jag fick min mens och jag har trott att den varit oregelbunden som den kan vara i början, dock känns den mer utebliven än oregelbunden nu) och jag tror det beror på min intensiva träning och rätt strikta kosthållning (räknar kalorier) jag är inte ohälsosamt smal jag gillar att ha kontroll... Men jag undrar gick du upp i vikt när du "började äta normalt och träna mindre" ?
För jag vill bli bara liite smalare och jag tror inte det skulle vara ohälsosamt eller farligt för mig, men just min mens oroar mig lite. Tacksam för svar!

Svar: Roligt att höra att du gillar bloggen! Dock blir jag orolig av att läsa din kommentar! Av din kommentar förstår jag att du är rätt så ung (med tanke på att du precis fått din första mens) och att räkna kalorier och ha strikt kosthållning i den åldern är inte hälsosamt. Att mensen inte kommer är ett tecken på att kroppen inte fungerar som den ska och det är antagligen på grund av att du har för lite fett på kroppen. Du skriver att du inte är ohälsosamt smal och att du gillar att ha kontroll - dock är detta varningstecken för ätstörning då man själv inte anser sig som smal och gärna vill kontrollera sitt matintag. Snälla, snälla allt handlar inte om att vara smal! Tänk på ditt välmående, du är precis samma människa med några kilo extra på kroppen. Samma underbara Olivia! Sen jag var sjuk i min ätstörning har jag gått upp cirka 15 kilo och fått tillbaka min livsglädje, matglädje och träningsglädje! När allt inte är en enda stor hets av att gå ner i vikt och bli smal mår jag så mycket bättre! Jag räknar aldrig kalorier, jag äter för att det är gott, tränar för att det är kul och älskar livet! Gör det du också! Önskar dig all lycka till! Kram
Emma Barremyr

2013-02-26 @ 10:52:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0