Dags för detox

Hej vänner 
 
Som ni ser av rubriken kommer jag alltså att göra en detox. Och för att förtydliga vad det innebär är det alltså inte en diet som jag gör av någon anledning för att gå ner i vikt/ förlora fettprocent eller liknande. En detox gör jag helt enkelt av hälsomässiga skäl, för att hjälpa kroppen att göra sig av med gifter. Men även för att optimera mitt välmående och för att få en liten utmaning! 
 
Med hjälp av Pure Cleanse, en örtkur som jag nämde i det här <-- (klick) inlägget kommer jag under 30 dagar göra en utrensning, och kommer även lägga lite extra krut på kosten utöver det. 
 
Första veckan kommer bestå av en rawfood-vecka. Åååå, färgglad mat <3 Minns ni att jag tidigare i sommar var sugen på att göra en liten raw-challenge för mig själv? Jag tycker att det gör sig väldigt passande ihop med detoxen då raw-food har en utrensade effekt på kroppen. Så det kör jag på!
 
Raw solgul polenta med krämig champinjonragu
 
Efter första veckan kommer jag dock att återgå till ganska så "vanlig mat" (för mig) igen. Den enda skillnaden blir bara att jag kommer vara lite striktare på vissa saker och att jag helt och hållet kommer utesluta mjölkprodukter.
 
Såhär ser planen ut:
  • Drick mycket vatten (gärna citronvatten) - detta för en genomsköljande effekt. Effekten av citronen blir att vattnet blir mer basiskt, vilket gör det lättare för kroppen att renas än om den är sur.
  • Ät ekologiska frukter, bär, gröna grönsaker, rotfrukter och baljväxter - ekologiska alternativ innehåller mindre gifter och tillsatser, vilket i sin tur inte belastar kroppen och hämmar dess naturliga rening. Frukter och bär innehåller mycket antioxidanter vilket ger kroppen energi och näring. Gröna grönsaker är rika klorofyll vilket ökar pH-värdet i kroppen. 
  • Ät fibrer - hjälper kroppen att driva ut gifter och samtidigt behålla en normal tarmfunktion.
  • Undvik socker och sötningsmedel - socker gör att blodsockret hamnar i obalans, vilket gör att energinivån sjunker och insulin måste produceras. Insulin hämmar fettförbränning och ökar fettinlagring. Socker är också en av de livsmedel som har lägst pH-värde vilket gör kroppen sur. 
  • Undvik koffein, alkohol och tobak - livsmedel som hämmar den naturliga utrensningen.
  • Tillaga maten med omsorg - behåll så mycket näring som möjligt, ät mycket sallad och gärna vegetariskt (varför jag väljer rawfood första veckan).
  • Motionera regelbundet - att svettas är ett bra sätt att hjälpa kroppen att avlägsna gifter, men ingen högpulsträning rekommenderas (för mig mycket yoga och en del promenader och simning)
  • Ät lite och ofta - gärna 5-7 portioner om dagen. Låt matsmältningen hinna med, detta håller energinivån uppe och magen i balans vilket underlättar för kroppens naturliga utrensning.
  • Bada bastu, yoga, meditera eller massage - var harmonisk och försök att inte stressa. Välj bort telefonen/ datorn/ tv:n osv. och fokusera hellre på ett avslappnande yogapass eller en bra bok.
Källa.
 
Som ni ser så är det egentligen ganska "hälsosamma" riktlinjer att följa under en detox och det skiljer sig inte mycket från min normala kost. I vanliga fall utesluter jag ingenting, utan det slinker ner godis, glass och fika då och då om jag är sugen, men eftersom jag vill göra utrensningen helhjärtat och är sugen på en utmaning kommer jag att följa detta fullt ut! Och det finns ju så mycket annat gott att stoppa i kroppen så det blir nog inga problem. Jag älskar att baka rawfood-fika, så det kommer det blir mer av på bloggen den närmaste månaden. Ni vet ju hur mina tankar kring mat är - varje måltid ska vara en fest och njutning och jag kommer därför bara äta saker som är gott!
 
Två goda råa ting hittar du här nedan!
 
Hemgjord raw choklad
 
Raw jordgubbscheesecake
 
Imorgon kör jag!!!
 
Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: Simona Bergström

fin blogg du har.

Svar: Tack :)
Emma Barremyr

2013-08-12 @ 16:52:37
URL: http://simonakristina.se
Postat av: Sara Holm

Vad härligt med raw food inspirerande recept framöver, älskar själv raw food så kommer självklart ta del av dina tips!
I lördags testade jag raw jordgubbscheesecaken, och jag blev så stolt över att kunna skapa något så gott men samtidigt så hälsosamt, så att man hade kunnat äta den till frukost!
Tack för inspirerande läsning! /Sara

Svar: Vad roligt att det gillas, och så kul att du tyckte om jordgubbscheesecaken :D Tack för din kommentar och för att du kikar in! Kram
Emma Barremyr

2013-08-12 @ 17:11:38
URL: http://oxfordcalling.blogg.se
Postat av: Mari

Spännande. Ska bli kul att följa dig och hur det går =)

Svar: Kul att det gillas, är taggad och ser fram emot det jag också :)
Emma Barremyr

2013-08-12 @ 18:19:48
URL: http://www.marriie.blogg.se
Postat av: Sara

Hej Emma! Ser att en del i din detox är att äta mycket fibrer vilket för mig in på min fråga. Min sambo ska inför en magundersöknig äta fiberfattig mat i en vecka, så det är ju helt tvärt emot vad di ska göra men ändå ;) Har du exempel på grönsaker med lite fibrer?

Svar: Grönsaker innehåller ju mycket fibrer, så det bästa är nog kanske att utesluta detta inför undersökningen så att allt blir som det ska :-)
Emma Barremyr

2013-08-12 @ 19:48:27
Postat av: Emmie

Har du nå bra recept på hemmagjorda Protein bars? Sett att du har gjort det tidigare men hittar inte på dem. Har du nå nyttigt recept på smoothies både till frukost och efter träning? Kanske med proteinpulver i:). /Emmie

Svar: http://emmabarremyr.blogg.se/2013/march/hemmagjord-proteinbar-med-smak-av-choklad.html
Emma Barremyr

2013-08-12 @ 20:17:55
URL: http://emmieforslund.devote.se
Postat av: Jossan

Jag har själv provat rawfood förut en gång för att rensa ur kroppen efter att jag ätit massa mediciner när jag hade bihåleinflammation. Efter en vecka mådde jag mycket bättre med mindre huvudvärk, kände mig piggare och mindre svullen. Dock finns det vissa saker som jag kände av medan jag höll på.
Till en början, huvudvärk och lite seghet i kroppen med det gick över. Sen så frös jag mycket, saknade nog lite av den varma maten ;) Men sen så finns det egentligen bara bra saker att säga. Maten är väldigt god, känns nyttigt och bara bra för kropp och själv. Jag tror du kommer gilla det! :)

Svar: Ja jag har hört att den första veckan kan vara lite jobbigt pga. utrensningssymtom, får se hur det känns i dagarna, men det ska ändå blir spännande! Roligt att du hade så positiva upplevelser av det!
Emma Barremyr

2013-08-13 @ 07:28:19
URL: http://jossan.shapemeup.se
Postat av: Anna . P

Spännande! Har själv gått i tankarna på att köra en detox av ngt slag här lite senare i höst (efter mitten av sept då jag ska på semester t grekland, känns inte riktigt rätt (för mig) att detoxa på semestern). Det här kanske är det jag söker?! :-) Hoppas du får en positiv upplevelse av det! Har du gjort det innan?

Svar: Nej mitt i semestern är väl inte rätt tillfälle att detoxa kanske :P Jag har aldrig gjort det innan så det ska bli otroligt spännande att se hur det känns!
Emma Barremyr

2013-08-13 @ 08:03:41
Postat av: Nils Holmgren

Låter väldigt spännande! Då kanske man provar detta själv.

2014-04-21 @ 13:05:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0