Svar på frågestunden del 3

Kan man göra egen kokosolja ?:)
 
Det tror jag inte, jag har aldrig hört någon som gjort det. Däremot kan du göra eget kokossmör och recept på det hittar du här <-- (klick).
 
Hej Emma, 
Hur är det att äta jasminris eller basmatiris? Brukar du göra det? Själv väljer jag alltid fullkornsvarianter men tycker just att detta vita ris är så gott till kycklingben! Hur förhåller sig vitt ris till matvete/bulgur/pasta/potatis/nudlar? Vilket är det egentligen bästa valet att välja som kolhydratkälla? Vilket är det sämsta? Kramar, Louise
 
Jag äter jasminris och basmatiris är jag blir bjuden på det, och ibland även hemma. Nackdelen med detta ris är att jag aldrig riktigt känner mig mätt och blir hungrig fort igen och därför väljer jag för det mesta fullkornsvaianter när jag lagar själv. Personligen så tycker jag om fullkornssmaken väldigt mycket och frågar du mig så skulle jag säga att fullkornris är godare än jasminris, det smakar liksom mer. Men gillar du att äta det vita riset till kycklingbenen tycker jag absolut att du ska göra det - du äter ju fullkornsvarianter till resterande måltider och väljer du vitt ris någon gång då och då har det ingen betydelse.
Vitt ris, vit pasta och nudlar är olika former av snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater påverkar som ni säkert vet blodsockret negativt med en snabbt stigande kurva, som sedan faller lika snabbt ner tillbaka och resulterar i hunger och sötsug. Långsamma kolhydrater som fullkornsris, bulgur, matvete, quinoa och rotfrukter är bättre val av kolhydratskällor och som har en positiv inverkan på blodsockret. Långsamma kolhydrater gör att vi känner oss mätta längre samtidigt som vi undviker en berg-och-dalbana i blockerkurvan. Bäst är alltså att välja fullkornsvarianter, ovan nämna långsamma kolhydrater, nötter, frön, bönor, linser och mycket frukt och grönskaker.
 
Hej Emma! Först måste jag bara säga att det var kärlek vid första ögonkastet med din blogg! Din blogg är bara bäst! Men sen har jag en fråga också. Jo det är så att skogen är i stort sett det bästa jag vet. På somrarna är jag i stort sett i skogen HELA tiden! Jag är på långa promenader, läser där, tränar, plockar bär och massor med annat mysigt! Men kanske är en liten konstig fråga, men vet du nån mer sorts aktivitet man kan göra själv ute i skogen? Jag har googlat runt men hittar bara saker man kan göra med dagisgrupper osv. Och jag har börjat fått hjärnsläpp på vad mer jag kan göra, har blivit ganska långtråkigt att bara göra samma saker hela tiden. 
Så om du vet nåt mer, är jag så otroligt tacksam för svar! Ha det bra! Kram!
 
Tack och tack, det värmer att höra att du gillar bloggen så mycket :D Jag är precis som dig - jag älskar skogen och tillbringar de flesta av mina promenader/ löpturer där under sommarhalvåret. Älskar också att plocka svamp och bär eller att gå på en picknick för att mysa av omgivningen. Ett tips för att variera din träning ute i skogen är att köpa ett gummiband som du tar med ut och kör ett pass med - det finns mängder med övningar som du kan göra och få ihop ett duktigt pass!  Själv har jag också hundar som jag brukar ta med ut i skogen och leka med. Kanske finns det en hund som du kan låna och ta med dig ut? Tillsmmans med en hund kan man springa ikapp, kasta pinnar, spåra eller bara vila på en filt. Annars är ju stavgång, intervaller och all annan slags löpning underbar att utföra i skogen. Kanske också mer mentala saker som yoga/ meditation vore något? :D
 
Hej! Hur gör du för att undvika håll när du äter frukost och sedan tränar direkt efteråt? Just nu springer jag en runda på morgonen innan frukost. Jag vet att det är bättre att äta innan, men jag kan inte konditionsträna direkt efter att ha ätit och jag har inte tid att vänta. Tack för en bra blogg :)
 
Det här med håll är nog väldigt personligt. Jag är inte jätteinsatt i det då jag sällan får håll själv och vad jag vet så är orsaken till håll inte riktigt klarlagt av forskarna. Jag vet att om jag dricker mycket innan ett pass kan jag få problem, men det är sällan jag får problem av att äta något precis innan träningen. För mig funkar det jättebra att äta smörgås som frukost innan ett löppass - eller en smoothie på massa frukt, havregyrn, nötssmör och mjölk. Precis som du säger behöver du äta något innan löpningen på morgonen - då det inte är speciellt bra att träna på tom mage. Testa dig fram och se om du hittar något som funkar för dig!
 
Hej, läser din blogg ofta och blir alltid inspirerad av bilderna och recepten :). Måste säga att jag tycker att det var modigt gjort av dig att dela med dig av dina erfarenheter av ätstörning. Tyvärr så kände jag igen mig i mycket av det du skrev, ”fast i nyttighetstänkandet” har jag också varit. Jag måste fråga hur du klarade övergången till ett hälsosamt liv ”på riktigt”, om du förstår vad jag menar. För mig var det då det riktigt svåra började, även om jag nu äter och mår bra kan jag känna att jag ägnar för mycket tid åt maten, jag tänker fortfarande nästa alltid på när/ vad jag ska äta. Jag önskar att jag kunde vara mer spontan, äta det jag känner för och må bra. Vill gärna höra dina tankar om hur du lyckades. Ha det bra och lycka till med företaget!
 
Hej! Vad roligt att läsa att du gillar bloggen och blir inspirerad av det jag lagar och fotar :-D Tack fina du. Att berätta om ätstörningen var något jag länge gick och funderade på. När jag skrev här på bloggen kändes det som om jag döljde något och jag ville visa mig själv, vem jag var och vad jag gått igenom. Många av alla kommentarar jag fått såg jag att ätstörningar lyse igenom och jag ville på något vis få fram att genom att kämpa kan man ocks bli frisk och få en hälsosam syn på livet. Nu står jag här och har blottat mig - vilket känns fantastiskt bra!
 
Min övergång till att bli hälsosam skedde efter mina resor som jag gjorde. Hemma under sjukdomstiden åt jag supernyttigt och tränade varje dag. När jag åkte iväg på resorna bröt jag det totalt. Jag tittade på hur alla andra gjorde när de åt. Jag åt onyttiga saker som pizza, chips, massa subway och festade bedrövligt mycket. Jag tränade heller ingenting och jag gick upp i vikt. Kanske inte det mest hälsosamma sättet att gå upp i vikt på, men eftersom jag var sjuk behövde jag utsätta mig för mina rädslor för att bli av med dem. Jag var tvungen att genmlida ångesten som kom av onyttig mat och ingen träning. Efter en tid mådde jag inte så dåligt över det och jag kunde liksom göra en "nystart" i mitt liv och börja ta hand om min kropp igen när jag kom hem. Jag bestämde mig för att ha en bra grund i min kost - äta sån mat som jag tycker är god, som ger mig energi och som jag mår bra av - både mentalt och fysiskt. Det gör jag idag också, men har ofta avvikelser i form av lite onyttigheter som godis, utemat och liknande.
 
Vad gäller planering av maten kan jag förstå att det kan kännas bättre att vara mer "spontan" än att hela tiden planera. Men att inte planera skulle inte funka för mig. Genom att planera mina måltider kan jag se till att få in regelbundenhet i mina matvanor samtidigt som jag undviker lågt blodsocker. Jag vet inte om det är det rätta sättet, men det funkar bra för mig!
 
Jag vill ha lite tips på snabba och bra mellanmål. Jag är jätte dåligt med mina mellanmål :P
 
Här <-- (klick) hittar du ett inlägg med massa tips på mellanmål. Kika där :-)
 
Hej! 
Tips på bra och lättare kvällssnacks mottages gärna. Gillar att tugga på något framför tv:n och just nu blir det oftast morötter eller gurka. Har hört att man inte ska äta en massa frukt på kvällen, stämmer det? (Äter inte gluten så inget sånt. Och äter keso/kvarg till frukost och eftermiddagsmellis, så helst inte det heller, haha).
 
Åååh, det finns massa annat gott att äta på kvällen och här kommer några tips:
 
Underbar hallonglass 
* Hallon- och päronpaj
* Chokladmuffins med kokos- och hallonfyllning
* Chiapudding
* Galet gott chokladfluff
 
Hej vilken superinspirerande blogg! Tänkte bara fråga vad för jordnötsmöt du använder?
 
Hej! Kul att höra att bloggen fyller sitt syfte :-) Just för tillfället har jag mitt hemgjorda jordnötssmör, men annars så använder jag Green choice crunchy.
 
Vad tycker du om stevia? Hört olika åsikter om det. Om du inte gillar det, finns det något annat du använder? Kram
 
Jag har aldrig testat stevia eller något annat sötningsmedel heller för del delen. Sötningsmedel påverkar inte blodsockret som vanligt socker, men smakar fortfarande väldigt sött och kan därför trigga igång belöningssystemet i hjärnan som signalerar att man vill ha mer sött - vilket resulterar i ett sötsug trots att man uteslutit socker. Detta behöver inte vara fallet för alla och jag säger inte att man måste få ett ökat sötsug bara för att man äter sötningsmedel, men jag väljer hellre naturliga alternativ (jag vet att stevia är naturligt, men det känns ändå inte helt naturligt för mig då det inte påverkar blodsockret) som frukt, kokosblomssocker eller hunung. Och ska jag äta något riktigt sött - ja då kan jag lika gärna äta godis med vanligt socker än att få det sliskigt sött med sötningsmedel. Det här är bara mina tankar kring del hela, och  jag säger inte att något är rätt eller fel vad gäller sötningsmedel - upp till var och en helt enkelt!
 
Nu är det bara ett gäng frågor kvar som kommer upp i ett sista inlägg!
 
Kram / Emma

Kommentarer
Postat av: Sofie

Kom på fler frågor:
Du jobbar ju deltid som personlig assistent. Kan du inte berätta lite mer om det jobbet och vad du gör där?
Om imorgon var sista dagen i ditt liv, vad skulle du göra då?

Kram!

2013-02-18 @ 17:59:29
Postat av: Soraya

Va är det för skillnad på kokosolja och kokosfett? Kokossmör är väl olja?

Svar: Kokossmöret som jag gör är gjort på riven kokos. Kokosolja är däremot kallpressade kokosnötter och inte kemiskt processad som vanligt kokosfett (det i silverpaket).
Emma Barremyr

2013-02-19 @ 14:07:08
Postat av: Soraya

I dina recept där man ska använda kokosolja, kan jag då använda hemmagjorda smöret istället ? Eller? :) :)

Svar: Ja det funkar bra :-)
Emma Barremyr

2013-02-20 @ 04:15:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0