Provdag

God morgon finisar 
 
Idag är det då dags. Först 4 timmar teoretiskt prov. Lunch. Sen 1,5 timmes praktiskt prov två och två. Det är nervöst, det är det, men jag ska hålla mig lugn och gå in med en positiv inställning! Önska mig lycka till :) Förhoppningsvis åker jag hem ikväll med titeln internationellt Lic. träningsinstruktör. Förhoppningsvis.
 
Frukostuppladdningen innehöll ägg- och avokadomos på knäckebröd samt en banan fylld med keso, jordnötssmör och kokosflakes + en kopp ingeförste
 
 
 
Ägg- och avokadomos: mosa ihop en koat ägg med en halv avokado och salt
 
Ha en fin söndag!
 
Kram / Emma.

Kaos

Hej vänner 
 
Allt är bara kaos just nu. Kursen är nu avslutad och imorgon återstår en hel dag med praktiskt och teoretiskt prov. Jag är så nervös och trött att jag helst av allt skulle vilja dra täcket över huvudet och gråta lite. Jag stressar upp mig alldeles för lätt vilket har resulterat i flera nätter med lite sömn följt av lååånga trötta dagar. Idag har dagen bestått av övning, övning, övning och åter övning i gymmet och av olika anledningar har det varit väldigt tungt för min del. Jag försöker peppa mig själv nu och övertala mig att det här inte är hela värden. Jag har så svårt för att sänka kraven på mig själv vilket egentligen inte gynnar mitt välmående på något vis. Varför må dåligt innan jag vet om jag klarar det eller inte? Jag har iallafall nu bestämt mig för att gå in med inställningen att jag ska klara allt imorgon, att jag kan det här och att om jag gör mitt bästa duger det gott och väl. Jag behöver inte må dåligt och vara nervös, för oavsett om jag klarar det imorgon eller inte så kommer det bli bra till slut iallafall. Visst är det så?
 
Ibland, ja någon gång då och då kan jag få en fruktansvärt sug efter lösgodis. Därför gick jag raka vägen till affären och köpte med en påse hem till lördagsplugget när jag kände det suget idag. Mums med massa choklad och laktris :D
 
 
Ibland kan små saker få en att må bra och bli glad. Hehe. Godis. Kanske inte det bästa för min mage med massa sött, men definitivt det bästa för min själ nu eftersom det var precis det jag ville sitta och suga på och njuta av ikväll.
 
Men det som gör mig mest glad just nu är att imorgon kommer jag äntligen få träffa min pojkvän igen efter två lååånga veckor. Det ska bli så underbart!
 
Hoppas ni har en fin lördagskväll 
 
Kram / Emma.

Äppelgröt och lite sömn

God morgon snyggisar 
 
Det är mycket just nu. Igår var jag borta i 12 timmar hemifrån och när jag till slut anlände "hemma" var det bara att sätta sig och plugga som gällde. Vi övar mycket på instruktörsrollen just nu, men det är även mycket teori som ska sätta sig. Låg och rabblade instruktioner, hållpunkter och tekniker för mig själv igår kväll och insåg till slut att klockan var halv ett och att jag blivit hungrig på köpet. Fick gå upp och äta ett nattmål, två knäckebröd med avokado och skinka för att sedan kunna somna. Så inatt har jag inte blivit bortskämd med alltför många timmars sömn. Tur att jag är lite uppladdad med sömn från alla långa nätter tidigare i veckan. Dagen som väntar kommer bli minst lika lång som gårdagen och nu på morgonen har jag laddat upp med äppelgröt!
 
 
Äppelgröt: koka 1,5 portioner gryn med 1/2 hackat äpple och kanel. Häll upp i en tallrik och toppa med keso, äppelmos, hackad mandel och mjölk.
 
 
 
Vad äter ni till fredagsfrukost?
 
Önskar er en trevlig dag!
 
Kram / Emma.

En fråga om frukost!

Hej 
 
Jag fick en kommentar på det här (<--klick) inlägget som löd:
 
"Oj vad gott det såg ut. Måste bara fråga hur mycket makrill, avokado tar du och vad mycket keso/kesella? Skulle också vilja äta en sån frukost, men vet inte vad mycket som är rimligt att ta av varje sak"
 
Hur mycket du ska äta till frukost beror på många saker, t.ex. hur gammal du är, hur mycket du tränar/ rör på dig, hur hungrig du är, sjukdomar mm. Jag kan tyvärr inte berätta för dig hur mycket du ska äta eftersom jag inte vet något om dig. När jag slängde ihop den där frukosten gick jag inte efter mått, utan på känsla, det gör jag för det mesta (om jag inte fixar ihop ett recept som jag vill dela med mig av till er). Jag äter alltid, alltid upp det jag lagat iordning (jag slänger inte mat, så är det bara!), ibland tar jag mig mer och ibland nöjer jag mig med det som är. Jag lider även om en sjukdom som heter IBS (du kan läsa mer om det i kategorin IBS/magproblem) vilket gör att jag inte äter alltför stora måltider. Dock måste jag äta mycket oftare nu och många mellanmål med jämna mellanrum. Jag brukar dessutom dela upp frukosten i två delar och äter gärna frukost nummer två ett par timmar senare.
 
Det viktigaste när du äter frukost är att du äter tills du blir mätt och belåten. Frukosten är den viktigaste måltiden på hela dagen och hela du behöver energi för att orka med. Lär dig därför att lyssna på din egen kropp och ge den vad de vill ha så kommer du må bra och orka prestera!
 
 
Kram / Emma.

Frukostcupcakes med hampa, äpple och kanel

God morgon vänner 
 
Efter tre nätter med rejält med sömn, samt två lugna dagar känner jag mig nu så gott som frisk. Underbart! Tänk vad lite extra sömn och vila kan göra :) Jag har ytterligare en lugn förmiddag hemma i soffan med plugg framför mig och jag passade på att lyxa till det med en variant av frukostcupcakes med hampapulver, äppelmos och kanel i. Blev riktigt gott faktiskt! Brukar i vanliga fall bara göra på ett ägg, men idag hade jag i en extra äggvita efter att ha sett att Sofie brukar ha det och konsistensen blev helt perfekt! Så måste testa att ha i det i mina andra recept och se hur resultatet blir!
 
 
Ingredienser:
2/3 dl havregryn (eller andra gryn)
1 ägg
1 äggvita
1/2 mosad banan
2 msk äppelmos
1-2 msk hampapulver
2 tsk kanel
salt
 
Mosa bananen och blanda ihop med övriga ingredienser. Häll upp i fyra cupcakesformar och ställ in på en fat i micron. Micra på högsta effekt 2-3 minuter. Ta ut och toppa med keso, äppelmos och hackad mandel. Avsluta med att pudra över lite kanel. 
 
Färgen på cupcakesen är inte den mest aptitretandet (lite brungröna), men de smakar desto bättre, jag lovar!
 
 
 
Äppelmosen gör dessa frukostcupcakes ganska söta så de kan med fördel fikas tillsammans med kaffet, ätas som mellanmål eller direkt efter träningen. Mättande och goda :D
 
Som sagt, blir plugg nu under förmiddagen. I eftermiddag/kvällningen ska jag möta upp Emma på Sats och öva lite teknik och instruktion i gymmet. Känner på mig att dagen kommer gå fort. Kan inte fatta att jag varit här i en vecka imorgon? Bara fyra dagar kvar till proven nu och jag börjar bli nervös!
 
Ha en trevlig dag mina vänner!
 
Kram / Emma.

Min frukostkärlek

God morgon finisar 
 
Jag har vaknat upp efter ytterligare en lång natt med måånga timmars sömn och sovmorgon. Härligt! Nu har jag en hel dag hemma i soffan med plugg som väntar och det känns helt underbart :D 
 
Jag har startat morgonen med en finfin frukost som intogs i soffan framför Nyhetsmorgon (favoritstart på dagen!). Frukosten som serverades innehöll två solroskrisp med mosad avokado och kokt ägg/makrill, keso- och kvargröra med hallon, blåbär och kanel, ett klyftat färskt fikon och en stor kopp te. Det är min frukostkärlek 
 
 
 
 
Jag och Sofie hade en trevlig fika igår. Vi gick till Blueberry där det fanns smarriga rawfoodbollar, nyttiga smoothies, sallader och annat spännande! Själv valde jag något som liknade en kladdkakebit (smakade så också!), men som var en carobkaka. Mycket god :D Efter fikan tog vi en sväng till Hötorgshallen där det blev inköp för min del - kokoschips och hampafrön. På vägen hem passade jag på att kika in hos Cajsa Warg också där jag hittade quinoapuffar och ett glutenfritt, ekologiskt knäckebröd. Knäckebröd är ju så himla gott, men att hitta glutenfria sådana som inte innehåller 10 E-ämnen och andra konstgjorda saker har varit svårt. Därför fick en påse solrosknäcke följa med hem, som även blev en del av dagens frukost. Gott!
 
Hoppas ni får en fin dag!
 
Kram / Emma.

Sömn, vila och plugg

God morgon vänner 
 
Helgen har varit riktigt intensiv! Efter nästan tolv timmar hemifrån igår ramlade jag in genom dörren, blev serverad varm soppa, tog en dusch och kröp sedan ner i sängen och somnade bums. Fick ihop över tio timmars välbehövd sömn inatt, så idag har jag vaknat utvilad och aningen piggare än föregående dagar. Måndag, tisdag och onsdag innebär ledighet (iallafall från föreläsningar) och jag ska passa på att vila upp mig och ta det lugnt så att jag är redo att köra igen på torsdag! 
 
Efter en välbehövd och lugn sovmorgon ska jag nu plocka fram böckerna och sätta mig med plugget. Provet börjar närma sig och vi matas bara med mer och mer information. Det är så himla mycket att ta in och tänka på på. Att träna "rätt" är mycket mer komplext än jag någonsin kunnat föreställa mig och att kunna se tekniken i övningar är något jag måste träna mer på. Men det är väldigt intressant och ännu roligare nu när saker och ting börjar falla på plats!
 
I eftermiddag ska jag dessutom träffa Sofie, en tjej från Stockholm som skriver en av mina favoritbloggar! Det ska bli jätteskoj att träffa henne live och få prata om alla gemensamma intressen vi har! Den här dagen kommer bli en väldigt bra dag känner jag på mig :)
 
Sen vill jag bara tacka för alla fina kommentarer ni skrivit! Det är jättekul att ni gillar bloggen och det värmer varje gång jag läser era fina ord! Har också sett att jag fått en hel del frågor som jag lovar att svara på när jag kommer hem igen från Stockholm!
 
Kram till mina fina läsare, ni är bäst!
 
/ Emma.

Träningen är inte alltid viktigast

Hej snyggisar 
 
Helst av allt hade jag velat avsluta dagen på gymmet med ett svettigt konditionspass. Jag har aldrig längtat efter att få träna konditionen så mycket som jag gör nu. Ni vet ett sånt där superdupermegajobbigt pass då endorfinerna bara rusar i kroppen och lyckan känns total när det är avklarat
 
Men, träningen är inte alltid viktigast. Idag fick jag tala om för mig själv att skippa det där passet som jag längtade så mycket efter. Jag fick inte träna alls sa jag till mig själv. Istället fick jag gå en lugn kilometer "hem", ställa mig i en varm dusch och samtidigt låta dagen sjunka in. Det är viktigt att lyssna på kroppen, och i sjukdoms- och skadetillstånd mår vi faktiskt bättre av att skippa träningen än att genomföra den. Jag har inte tränat konditionsträning eller sprungit sen i slutet av juli nu. Det har alltså gått två månader. Skador, sjukdom och resor har kommit emellan och ibland är det sånt som bara måste accepteras även om det kan kännas jobbigt. Träning för mig är välmående. Jag får energi, blir glad och mår helt enkelt bättre. Därför längtar jag så in i bomben tills jag blir frisk och kan börja med styrketräningen igen (konditionen lär få vänta tills knät blir bra igen). Men just nu behöver kroppen vila och återhämtning, så jag ska med gott samvete sitta framför tv:n med plugg och lördagsmys ikväll. Det är jag värd och det är vad jag behöver just nu. Träna kan jag göra när jag blir frisk igen.
 
Men hur lockande känns det inte med det där gymkortet som ger oss fri tillgång tilla alla SATS-center här i stan? Åååh! 
 
 
 
Har varit en ganska tuff dag för en sjukling. Även om jag egentligen borde tagit det helt lugnt så har jag såklart inte gjort det (jag vill ju också!) Får skylla mig själv! Vi har iallafall haft massa kul - kört grundmotorik, övat på instruktörsrollen, stabilitetsträning, gått igenom uppvärmning och konditionsträning samt praktiserat i gymmet!
 
Behöver jag säga att jag älskar det? :)
 
Nu har jag slängt in laxen i ugnen och ska slänga mig framför tv:n och njuta av en lugn kväll. Sova tidigt står på schemat för imorgon väntar ännu en tuff dag med massa kul.
 
Hur har eran dag varit? Tränar ni något? Berätta gärna så får jag lite träning via er :)
 
Kram / Emma.

Dag två på ingång

Hej vänner 
 
Första dagen är gjort och därmed den enda dagen som innebar 9 timmar i skolbänken. Idag börjar vi med det praktiska och först ut på schemat står uppvärmning, kondition, allmän styrka och stabilitetsträning. Tråkigt nog är jag sjuk och kommer inte kunna genomföra så mycket träning. Det som är bra är att det börjat släppa i halsen och övergå mer i en förkylning, då kanske jag snaaart kan vara med och köra jag också! Ni kan väl hålla en tumme för att jag blir frisk fort? :)
 
Under veckan här i Stockholm blir det dåligt med variation i frukosten. Blir massa gröt såklart, men idag plockade jag fram två kokosmuffins (<--klick), toppade dem med keso, jordnötssmör, banan och lite kokos. En kiwi + en kopp te med riven ingefära till det och jag känner mig laddad för dagen! 
 
 
 
Igår handlade föreläsningarna mest om "rollen som instruktör" samt en hel del träningslära. Mycket intressant och dagen bara svischade förbi. Efteråt åkte jag in till stan där jag mötte upp Pontus och Robin, två killar från Uppsala som jag träffade och reste runt med på Bali för några år sen. Många minnen där och massa att ta igen efter att inte ha träffats på två år. Så kvällen var med andra ord riktigt trevlig! 
 
Hoppas ni får en trevlig lördag 
 
Kram / Emma.

Proteinkakor med blåbär och vanilj

Hej vänner 
 
Mellanmål är otroligt viktigt för att hålla blodsockret på en jämn nivå under hela dagen, och då gäller det att välja rätt sorts mellanmål också. Dessa proteinkakor innehåller fina fetter från cashewnötter och kokosolja, kolhydrater från havre, proteiner från äggvita (och lite från nötterna) samt vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter från blåbär och banan (finns också i nötterna). Det är fina näringsämnen som påverkar blodsockret positivt och ger en långsam stigning och bra mättnadskänsla.
 
Vill ni ha receptet? Ja, det är klart ni vill... :)
 
 
Ingredienser:
3 dl cashewnötter
1 dl havregryn
1 mosad banan
2 dl frysta blåbär
2 tsk vaniljpulver
1 msk smält kokosolja
2 äggvitor
 
Sätt ugnen på 200 grader. Låt blåbären tina på en tallrik med hushållspapper som "suger upp" vätskan som blir när blåbären tinar. Mixa nötterna tillsammans med vaniljpulver till ett mjöl. Mosa bananen och blanda ihop med blåbär, nötmjölet, kokosolja och äggvitor. Klicka ut runda klickar på en bakplåtspappersklädd plåt och kör in i ugnen 10-15 minuter.
 
Kram / Emma.

Mot Stockholm och Lic. Träningsinstruktör

God morgon vänner ♥

Dagen började tidigt på jobbet! Blev en finfin morgon och nu sitter jag i bilen på väg till Stockholm där resten av september kommer att tillbringas :D idag känner jag mig piggare så gårdagens vila gjorde nog susen! Nu är jag så taggad på nya kunskaper och erfarenheter ;D

Kommer kanske bli sämre med uppdatering under den här veckan men ni som är intresserade kan fortfarande följa mig på instagram där jag heter emmabarremyr :)


Tacos utan tacokrydda?

Hej vänner 
 
"Tacos utan tacokrydda" sa Juila och tittade skeptiskt på mig...
"Jag lovar Julia, du ska få kryddorna som finns i "tacokryddan", men vi skippar tillsatserna
 
Ja, Julia blev lite skeptisk igår när jag gjorde tacos utan den vanliga tacokryddan. Men nu är det ju så att själva "tacokryddan" faktiskt är en blandning av massa kryddor + massa tillsatser. Santa Marias Tacokrydda innehåller druvsocker, salt, chilipeppar, modifierad stärkelse, vitlök, svartpeppar, lök, potatisfibrer, jästextrakt, spiskummin, oregano, rökt paprika, kryddextrakt, arom, socker, klumpförebyggande medel (E551), syra och habanero.
 
Varför stoppa i sig klumpförebyggande medel och aromer?
 
Jag kryddade 400 gram köttfärs med:
1 tsk salt
1 tsk chilipeppar
2 tsk spiskummin
2 tsk oregano
1,5 tsk paprikapulver
Svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
Vatten
 
 
 
Tacofärs med hemgjord tacokrydda, avokado, småbladsmix, banan, gurka, paprika, tomat, majs och grekisk yoghurt i ett hembakat glutenfritt tacobröd. Tisdagslyx i all ära!
 
"Det smakar ju faktiskt tacos" sa Julia och såg nöjd ut. Ja hörrni, det är i kryddorna som smaken sitter, inte i tillsatserna :)
 
Brukar ni göra egen tacokrydda?
 
Kram / Emma.

Proteinrika rawfoodbollar med choklad och hallon

Hej fina ni ♥
 
Gårdagens bak resulterade som sagt i en ny variant rawfoodbollar. En variant med choklad och hallonsmak!
 
 
 
Här kommer receptet:
 
Ingredienser:
8 torkade fikon
6 torkade katrinplommon
4 torkade aprikoser
2 dl valnötter
1 dl paranötter
2 msk hampaprotein
2 msk kakaopulver
1-1,5 dl hallon
Kokosflingor
Kakaonibs (kan uteslutas eller bytas ut mot mörk choklad)
 
Blötlägg fikon, katrinplommon och aprikoser i någon timme. Mixa sedan ihop de blötlagda fukterna med nötter, hampaprotein, kakao och hallon till en fast massa. Forma till bollar som du rullar i kokos och (kakaobibs).
 
Ät och njut!
 
Bollarna passar perfekt som mellanmål, återhämtning efter träning, tilltugg till kaffet eller som kvällsgottis! Du väljer :)
 
Kram / Emma.

En tallrik vitaminer

God morgon 
 
Idag behövde jag en rejäl vitaminboost, vilket resulterade i denna fantastiska frukost!
 
 
Dagens frukostskål liknade gårdagens. Den grundades med nyponkesokvarg (2 dl keso, 1 dl kvarg, 1/2 dl mjölk och 2 tsk nyponpulver) och toppades med mangosås, kiwi, passionfrukt, gojibär, kokoschips och pumpakärnor. Allt som allt blev det en fantastiskt färgsprakande, vitaminboostad, frisk och fräsch frukost. 
 
 
När jag vaknade upp idag kände jag mig inte helt kry. Det kliade i öron och hals och jag nös ett antal gånger. Förkylningssymptom. Inte nu igen! I vanliga fall är jag sällan sjuk, men nu verkar jag vara mindre motstådskraftig. Det har varit mycket nu ett tag, mycket fläng, mycket stress, så kroppen måste ju svara med att säga ifrån på något sätt. Jag längtar tills allt lugnar ner sig, men kan ändå inte låta bli att sucka lite över att jag inte bara kan få njuta av det jag gör för tillfället. Utbildningen handlar om det jag älskar mest, träning. Det är så intressant och roligt och jag vill lära mig allt. Allt. Jag vill inte att de här veckorna ska bli veckor med sjukdom och trötthet, kan det inte räcka med knät liksom?
Jaja, idag skulle jag egentligen ha jobbat, men jag har tagit ledig under dagen för att kunna vila upp mig lite inför utbildningen. Jag behöver plugga och få ordning på det sista. Kommer jobba natten inatt och åker direkt mot Stockholm imorgon när jag går av passet vid nio. På fredag börjar steget mot Lic. träningsistruktör och då ska jag vara fit for fight, wohoo! :D
 
Någon frågade efter recept på rawfoodbollarna, det kommer upp senare idag, så håll utkik :)
 
Kram / Emma.

Lunchen, baket, middagen

Gokväll 
 
Min eftermiddag har bestått av bak, tvätt, plugg och matlagning!
 
Lunchen bestod av laxpytt innehållande lax, broccoli, palsternacka, rödbeta, sötpotatis, fetaost, örtsalt, svartpeppar och basilika.
Baket resulterade i kokosmuffins (<--klick), proteinrika rawfoodbollar med choklad- och hallonsmak (ååh!) samt blåbärs- och vaniljkakor.
Middagen ikväll fick bli tacos.
 
 
 
 
Nu har jag massa bra mellanmål under utbildningsveckan (eller tio dagar denna gång) i Stockholm som börjar på torsdag. Någon frågade efter mellanmålskakor utan päron och äpple vilket resulterade i ett experiment med blåbär och vanilj, ett lyckat sådant och recept kommer inom kort!
 
Nu ska jag fortsätta med tvätt och packning innan jag avslutar dagen med ännu mera plugg!
 
Kram / Emma.

Vandringsmaten

Hej vänner 
 
Jag lovade ju er ett inlägg om vandringsmaten. Ni som har hängt med i bloggen vet att jag och Pelle gick Kungsleden, Abisko - Nikkaloukta under sex dagar i slutet av augusti. Under en månads tid innan torkade och förberedde vi all mat som vi skulle ha med oss. Torkningslistan var lång och innehöll bland annat potatis, morötter, palsternacka, sötpotatis, paptika, aubergine, lök, tomater, banan, jordgubbar, kiwi, mango, ägg, lax, köttsfärs, kyckling, parmaskinka mmInlägget där ni kan se matsedeln för veckan hittar ni här (<--klick).
 
Efter att torkningen var klar delade vi upp all mat i portionspåsar och märkte påsarna med respektive rätt. Sen lade vi de olika portionspåsarna i nya påsar för respektive dag. På det viset blev det väldigt enkelt att hålla reda på när vi skulle äta vad. Torsdagspåsen innehöll t.ex. mjölblandning till pizzadeg, pesto, parmskinka och ost till pizzalunchen, samt blandningen till laxgrytan och quinoa till middagen.
 
 
På bilen ovan lagas det kolbulle till lunch. Själva degen är gjord på skrädmjöl, vatten och salt. Vi stekte först upp bacon i smör (kanske inte det nyttigaste, men det gav mycket energi och mättade vilket var huvudsaken) och hällde sedan på smeten tills det blev en fin "pannkaka" av den. Otroligt gott var det!
 
 
Här har det förberetts för kycklinggryta och ris. En boil in bag (otroligt smidigt att ha med ut i naturen) ligger i kastrullen och kokas. Sedan kokades kycklinggrytan ihop med kokosmjölk och vi fick en riktigt smarrig och lyxig måltid!
 
 
Kycklinggrytan redo att avnjutas i solnedgången!
 
 
Grötfukost i all ära! Nästan alla dagar kokade vi oss ett par portioner äppelgröt med kanel var (havregrynsgröt med torkade äppelbitar och kanel) som vi sedan toppade med linfrö, pumpakärnor, russin, torkad kiwi, torkad banan, torkade jordgubbar och torrmjölk. Frukosten ute i tälet var lika god och njutningsfull som den hemma i soffan. Frukost är alltid min favoriträtt och gröt är något jag aldrig tröttar på (eftersom det går att variera i mängder)!
 
 
Pizzalunch i regnet! Mjölblandningen till pizzan hade vi som sagt redan förberett hemma. Den blandades ut med vatten och formades till bröd som stekets i smör. När det nästan var klart la vi på massa ost som fick smälta, hällde sedan på pesto och toppade sist med parmaskinka. Smarrigt vill jag lova :D
 
 
Och så var det chokladen. Ni vill nog inte ens veta hur mycket choklad vi konsumerade den här veckan... eller jo det vill ni nog :) Håll i er! 800 gram choklad fick vi i oss tillsammans! Jag vet att det låter mycket, men det var behövligt både för motivationen och för att vi blev lite lyckligare av varje chokladpaus. Och vi behövde ju knappast oroa oss för att vi skulle lägga på oss. Nej vi gjorde av med alldeles för mycket energi, så massa choklad var bara bra!
 
 
I Sälka blev det en natt i stuga. Då fick vi också tillgång till ett gasolkök inomhus (dock fick vi springa ner till forsen och hämta vatten och diska) och även vanligt porslin att äta på. Middagen som avnjöts den kvällen stavades svamprisotto med parmaskinka
 
 
Fredagens lunch bestod av en köttsfärssoppa med massa gott i. Bland annat älgfärs, paprika, tomater, potatis, röda linser, lök, tomatpuré mm. Detta var en av de godaste rätterna måste jag säga!
 
 
Saker som ost, smör och salami var sånt som höll sig i väskan hela veckan. Eftersom det inte var så varmt där uppe var det inga problmen att äta av det i flera dagar utan att det legat i kylen. En hårt lagrad ost behöver inte ligga kyld och även riktigt smör klarar sig i rumsteperatur. Jag hade också gjort ett eget nötsmör (<--klick) och tillsammans med knäckebröd och riskakaor blev smör, ost, salami och nötsmör perfekta mellanmål där uppe!
 
 
På bilen ovan syns fiskrisotto med saffran som avnjöts ute i en värmade sol och med en vacker vy över bergen!
 
 
Ännu en gröttallrik!
 
 
Även om vi konsumerade choklad i mängder hade vi bestämt oss för att vi även skulle unna oss en efterrätt under veckan. Hemma hade vi gjort iordning en påse med "smulpaj" gjord på mjöl, havregryn, socker och kanel. Ute i friluftsköket stektes blötlagda torkade äppelbitar på i smör, mjölblandningen knådades ihop med smör och smulades sedan över äpplena och stektes på en stund. fantastiskt gott att jag nästan vill ge ger order att gå ut och äta äppelpaj ute i naturen :D Det måste upplevas!
 
 
På bilen ovan ser ni den rätten som de flesta var skeptiska mot här på bloggen när jag berättade att jag hade torkat ägg. Omeletten. Jag kan hålla med om att den inte ser så aptitlg ut, men jag lovar att det var den. Den smakade som en vanlig omelett och var fylld med svamp, tomat, paprika, lök, riven ost och salami. Riktigt gott :D
 
Alltså helt ärligt och inte för att skryta över mig själv eller Pelle (jo det var faktiskt vi båda som torkat och fixat maten), men maten som vi åt under veckan var över förväntan och förbaskat god. Ingenting blev misslyckat, utan allt smakade jättegott :D
 
Och till er som undrat hur all mat klarade sig under vandringen, som t.ex. varför inte kycklingen blev dålig kan jag tala om att det beror på att allt var torkat. Även köttet. Torkningen drar ur allt vatten ur livsmedlet (det blir hårt och krispigt och måste sedan blötläggas innan tillagning för att suga upp vatten och bli mjukt igen) och det minskar både i storlek och vikt. På det sättet tar det mindre plats och väger mindre samtidigt som hållbarheten ökar. Det har är ett mycket gammal sätt att förlänga hållbarheten på maten. Tänk hur det var förr i tiden när det varken fanns kyl eller frys. Då var torkningen ett sätt att ha mat året runt!
 
Har ni ytterligare frågor får ni gärna ställa dem här?!
 
Kram / Emma.

Kesodavosbägare

God morgon vänner ♥

Jag har precis gått av ett 20,5 timmars långt arbetspass! Nu väntar lite plugg och träning innan det är dags för handledning (ännu mera jobb) efter lunch!

I eftermiddag är det dags att börja packa och fixa inför Stockholm. Jag jobbar imorgon igen och åker direkt när jag slutar på torsdag morgon så måste få allt klart innan jobbet imorgon. Jag ska bland annat fixa till massa nyttiga mellanmål som jag kan ha med mig under utbildningsdagarna och så ska jag försöka hinna svara på lite frågor som ni ställt i bloggen :)

Så länge bjuder jag på frukostbilder från i morse. Jobbfrukosten blev en kesodavosbägare med mangosås, passionsfrukt, kiwi, hasselnötter, russin och krossad mandeltopping!

Kesodavosbägare: Blanda ihop 1 dl keso, 1 dl kvarg, 1/2 dl havregryn, 1/2 mosad banan, 1-2 tsk nyponpulver och 1/2 dl mjölk. Låt stå i kylen över natten. Ta ut på morgonen och toppa med något gott!

Mangosås: Mixa mango till en slät sås.

 

Kram / Emma.


Äppelmos

Hej vänner 
 
Igår plockade jag och Pelle en hink äpplen från trädggården som vi sedan kokade en kastrull äppelmos på. Finns det något godare än riktigt hemlagat äppelmos? Detta var vårt första, alldeles egna äppelmos, och jag kan ju lova att vi inte gjort det för sista gången!
 
 
 
5 liter äpplen klyftades och kokades i 15 minuter. De kokade äpplena slevades upp i farmors "äppelmosgörare" och droppade ner i en ny kastrull. Det blev cirka 2 liter mos som vi sötade med 1/2 dl socker och kokade i ytterligare 10 minuter innan det hälldes upp i förvarningsburkar
 
 
Det här är äppelmos på farmors vis. Eftersom moset innehåller så lite socker samt inga konserveringsämnen håller det inte många dagar i kylen. Vi har därför fryst ned det i små portionsformar som plockas upp när vi blir sugna.
 
Har ni gjort eget äppelmos någon gång?
 
Kram / Emma.

Kreta

Hej 
 
Efter en vecka på Kreta är batterierna laddade, energi- och D-vitamindepåerna påfyllda, brännan påbättrad och humöret på topp! Efter en usel sommar var sex dagar vid poolen/havet helt perfekt för att tillfredsställa behovet av sol, bad och slappa dagar. Jag måste erkänna att jag inte kände något behov alls av att "hitta på" massa saker och se mig omkring på Kreta. Nej, jag ville "bara vara", göra så lite som möjligt och ta dagen som den kom. Och det var precis vad vi gjorde!
 
 
 
Vi började oftast dagarna med ett pass i gymmet följt av en stor frukostbuffé som avnjöts ute på terassen med utsikt över havet! Gud så mycket gott det fanns på den där frukostbuffén. Hehe :D
 
 
 
På kvällarna var vi ute och åt middag i någon av byns mysiga restauranger. Makrigliaos ligger fantastiskt vackert och de flesta restauranger hade jättefin utsikt ut över havet och serverade riktigt god mat. På bilden ovan syns vitlöksbröd + friterad aubergine till förrätt samt "grandmothers lamb" till varmrätt. 
 
 
En trappa ner från vårt hotell låg den lilla stranden som vi tillbringa några eftermiddagar på.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter frukosten lade vi oss för det mesta vid poolen fram tills det blev dags för vattengympa. Jag har aldrig sett så många deltaga på vattengympa tidigare. Hela poolen var fylld och alla var med, stora som små! Och instruktörerna var helt underbara, så man kunde lixom inte ligga bredvid och kolla på. Det var så kul så vi ville vara med varje dag! Ett skönt avbrott i solandet :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sista kvällen åkte vi upp på berget till en restaurang som hette "Dragons cave". Där blev vi serverade en fantastisk middag innehållande nybakat surdegsbröd med tzatziki, oliver och friterad fetaost till förrätt. Varmrätten bestod av nyfångad och grillad fisk från havet samt en god sallad med helt underbara tomater och en citronsås. Middagens avnjöts tillsamans med en karaff vin i solnedgången. Så galet vackert!
 
 
 
Tack älskade fina mamma för den här resan! Det har verkligen varit helt underbart och jag kommer vara varm inne i själen länge i vinter tack vare den här veckan. Det var sååå behövligt och jag är så glad att vi åkte iväg och att jag fick tillbringa tiden där med dig 
 
Vad som varit mindre bra under resan är min mage. Jag har ju inte ätit gluten på hela sommaren, men orkade inte tänka på det den här veckan. Jag ville bara äta allt som jag var sugen på och testa nya saker. Och det gillade inte min IBS-mage. Den vill ha sina rutiner och glutenfria kost så efter en kaosartad vecka ska jag nu försöka komma tillbaka till gamla vanor och ta hand om magen igen :)
 
Kram / Emma.

Söndagens husmanskost!

Gokväll 
 
Hemma hos mig och Pelle gör vi alltid matsedel. Alltid. Maten är planerad för att spara både tid och pengar. Då vet vi vad vi ska laga, det finns alltid ingredienser och vi springer inte och "småhandlar" hela tiden och köper massa onödigt. Det är väldigt praktiskt och skönt.
 
Hemma hos mamma och pappa är det tvärt om. Kyl och frys är alltid fulla, men det finns ingen matsedel eller planering (eller ja, man planerar samma dag). Man tager vad man haver här helt enkelt (om vi inte bestämt att vi ska äta något speciellt och handlat hem till det).
 
 
Idag plockade jag fram massa godsaker som jag hittade vilket resulterade i en fiskgratäng gjord på:
 
Torsk
Grädde
Mjölk
Fetaost
Persilja
Dill
Vitlök
Flingsalt
Svartpeppar
 
 
 
Fiskgratängen serverades med räkor och ett alldeles perfekt mos i både smak och konsistens. Hemligheten? En rejäl klick smör, fet mjölk och örtsalt.
 
Ååååh, så gott!
 
Kram / Emma.

Carobsirap

Hej 
 
Titta vad jag hittade på Kreta!
 
 
Carobsirap!
 
Eftersom jag nyligen upptäckt hur fantastiskt gott det är med carob blev jag lite extra lycklig när jag hittade carobsirap i en liten butik på Kreta. Jag har använt carobpulvret flitigt sen jag fick det och måste erkänna att kakaon har fått en konkurens! Caroben har inte samma beska smak som kakaon, utan är lite sötare, naturligt söt då såklart och helt fri från konserveringsämnen.
 
 
Googlade lite på carobsirap och fann det här på blueberrys sida.
 
"Carobsirap är en naturlig smaksensation och är en underbar smakförhöjare! Den är koffeinfri och har inga konserveringsmedel eller socker. Sirapen är gjord från mosad carobböna och är rik på mineraler, vitaminer och antioxidanter. Prova på filen, i drycker, i salladsdressing, marinader, i kokosbollar, på gröten, i smoothies etc. Sirapen är även bra mot dålig mage och effektiv mot diaré då den är rik på tanniner och har en bindande effekt på slem membranen. Dubbel-blinda studier visar att carob är särskilt effektivt för att behandla diraré hos barn och till och med bebisar. Något att prova är att blanda 15g carobpulver med lite äppelmos och ge till barnet. Dubbla dosen vid behandling av vuxna".
 
Den kommer användas flitigt, men sparsamt hos mig. Jag hörde att det är svårt att få tag på carobsirap så inget släsa här inte :)
 
Kram / Emma.

Frukost på Kreta

God morgon vänner 
 
 
Frukosten på Kreta var höjdpunkten på hela dagen. Jag älskar frukost och skulle kunna äta det tre gånger om dagen. Vi satt länge och mumsade på alla gottigheter som fanns. Min bricka innehöll följande: 
 
*Grekisk yoghurt med linfrö, pumpakärnor, solroskärnor, mandel, jordnötter, torkad banan och ringlad honung.
*Skinka, fetaost, tomater, gurka och oliver.
*Stekt ägg med lös gula
*Fikon och katrinplommon
*Färsk frukt i form av vindruvor, melon och blodgrapefrkt
*Gröt te med mjölk
 
 
 
Grekisk yoghurt, förstår ni hur god, len och svalkande den är? Att sitta och avnjuta en tallrik i 30 graders värme med utsikt över havet är wellness. Vi åt under tystand, njöt av den fantastiska frukostbuffén och kände hur stunden och livet var närvarande. Att äta med öppna sinnen, känna smaker, former och temperatur på maten är njutning och tillfredsställelse på hög nivå.
 
 
Kram / Emma.

Äntligen gröt

God morgon 
 
Vi har vaknat upp till en fantastiskt fin höstdag! Underbara höstdagar, bästa träningstiden... Jag är så sjukt sugen på att träna löpning eller något annat roligt utomhus, men mitt knä är fortfarande helt paj och jag väntar nu på tid hos sjukgymnasten. Jag är jätterädd att det ska vara en meniskskada då det "låser" eller hakar upp sig samt smärtar när jag har benet böjt. Den enda träning och motion jag kan ägna mig åt nu är styrketräning och den har jag taggat ner lite med för tillfället. Kör lite fler reps och lättare vikter för att få lite variation. Har inget riktigt mål just nu så det får duga så länge!
 
Lördagsfrukost
 


Dagens frukost bestod av ungsbakad chokladbollsgröt med banan och jordnötssås toppat med kiwi, kokos och kakaonibs. Recept på chokladbollsgröten hittar du här (<--klick).
 
Banan- och jordnötssås: mosa en halv banan och blanda ihop med 2 msk kvarg/kesella, 2 tsk jordnötssmör och 1 tsk kakao.
 
 
 
Gottgott! Jag har verkligen längtat efter gröt när jag varit borta så den här frukosten satt inte alls fel. Grötmänniska som jag är :D hehe.
 
Idag är dagens planer ett träningspass såklart. Mage och rygg står på schemat! Fika med Ida, plugg och senare grillkväll med familjen! Känner på mig att det kommer bli en riktigt bra lördag :D
 
Kram / Emma.
 

Röd laxlasagne toppad med räkor, fetaost och färsk basilika

Hej fina vänner 
 
Nu har gått en hel vecka sedan jag skrev "live" sist och jag hoppas att ni har gillat de tidsinställda inläggen! Jag och mamma kom hem i eftermiddags så jag har precis hunnit landa här hemma. Jag lovar att jag ska svara på alla kommentarer så fort jag hinner. Resan har varit underbar, men det är skönt att vara hemma. Nu ska jag tvätta och packa om i helgen och sedan bege mig mot Stockholm för utbildningens andra del, träningsinstruktör som börjar på i veckan som kommer. I helgen har jag pojkvännen här hemma och vi ska passa på att mysa och ta vara på tiden tillsammans då vi inte ses så mycket för tillfället!
 
Idag fick jag äntligen laga en maträtt som jag länge velat göra. När jag först fick se det tyckte jag att det såg så himla gott ut och jag har riktigt gått och längtat efter att få laga denna underbara laxlasagne med rötbetor, färsk basilika och fetaost. Receptet kommer från Fannys fina blogg. Ni måste testa!
 
Fredagsmiddag
 
 
 
Ingedienser (4 personer):
Lasagneplattor (se nedan för recept)
500 gram laxfilé
6 medelstora rödbetor
1 kruka färsk basilika
1 rödlök
1 burk cremé fraiche 34%
2 dl keso
1 dl skalade räkor
Salt och peppar
Balsamvinäger
Fetaost
 
Lasagneplattor: elvispa 4 ägg fluffigt. Tillsätt sedan 140 gram phiadelphiaost och vispa till en jämn smet. Tillsätt sist 4 msk fiberhusk och häll ut på två plåtar. Smeta ut så tunt det går och kör in plåtarna i ugnen på 150 grader i cirka 10 minuter. Skär dem sedan på mitten så att du får 4 rektangulära lasagneplattor.
 
Koka rödbetorna halvklara i cirka 10 minuter. Hacka under tiden löken och skär laxen i små tärningar. Skala sedan rödbetorna under rinnande vatten och riv dem sedan fint i ett rivjärn. Fräs lök och lax tillsammans, klipp ner färsk basilika och krydda med balsamvinäger, salt och peppar. Häll sedan i de rivna rödbetorna, keso och cremé fraichen och låt puttra någon minut. Olja en ugnsform och lägg i en lasagneplatta. Varva sedan lax- och rödbetsröra med lasagneplattor och toppa sedan med smulad fetaost. Gratinera i ugnen i cirka 10 minuter på 200 grader. Ta ut och toppa med skalade räkor och färsk basilika.
 
 
 
Nu har vi dukat upp med massa choklad och nötter och har myskväll med massa tända ljus framför tv:n. Höstmörkret har allt sin charm och jag kan inte annat än älska att krypa upp i soffan med en filt och njuta av myskänslan som infinner sig!
 
Hoppas att ni har en fin och trevlig fredagskväll!
 
Kram / Emma.

Kungsleden dag sex, Kebnekaise fjällstation - Nikkaloukta

Hej 
 
måndagen vaknade vi upp och fick se snötäckta fjäll. Regnet hade alltså övergått i snö under natten och det hade lagt sig fint på topparna. Nu var sista dagen med vandring här och 14 km stod på schemat även idag. Dessutom skulle det vara lätt terräng och en väldigt fin led så det kändes som om det kunde bli en bra dag trots att regnmolnen hängde tunga över oss när vi begav oss av. Det blev ännu en dag med ihållande regn..
 
Det blev en fruktansvärd dag. Och det var inte regnet som var problemet, tyvärr så var det idag som mitt knä bestämde sig för att strejka. Jag hade haft lite känning av det dagen innan men tänkt att det nog skulle gå över bara jag vilade lite under natten. De första tre timmarna gick bra (de gick att genomlida om man säger så), vi tog oss hela 9 km! Men sen, när det bara återstod 5 km kunde jag varken böja eller stödja mig på knät, och då gick jag med en tio kilos tung ryggsäck på ryggen också (ja den hade ju minskat ganska mycket i vikt i takt med att vi ätit upp all mat). Med tårar som rann och fullproppad med värktabletter kämpade jag mig igenom dessa fem km till Nikkaloukta på 2,5 timmar. Pelle var en klippa som hela tiden peppade och tog hand om mig på alla dess vis. Om vi gick fem km på 2,5 timmar (en mycket rak och fin terräng) kan ni tänka er hur sakta vi gick. Tack älskade för att du hade sånt tålamod med mig!
 
Eftersom jag hade så ont som jag hade samtidigt som regnet öste ner blev det inte många bilder tagna denna dag heller. Tog dock några bilder vid Kebnekaise fjällstation innan vi gick som jag kan visa er. Ganska gråa och trista bilder som inte ger någon rättvisa alls. För även om det ser grått och trist ut är bergen och naturen där runtomkring mäktig och väldigt fin! Hoppas på att få se det i solsken nästa gång jag kommer dit!
 
 
 
 
 
Att komma fram till Nikkaloukta var en otrolig lättnad. Jag hade inte räknat med att få så ont i både knä och hälsena som jag fick och det kändes väldigt trist att det skulle förstöra njutningen de sista dagarna. Hälsenan brukar jag få inflammation i och vet att det går över så det var inget som oroade mig så mycket, inte gjorde det värst ont heller så länge som vi gick lugnt. Men knät skrämde mig mer. Det gjorde alltså så ont att jag inte kan minnas att jag upplevt värre smärta. Jag tappade funktionen i knäleden helt och hållet eftersom jag varken kunde böja eller sträcka benet och så fort jag försökte ta ett steg och ha tyngden på det benet kändes det som om det gick in en kniv under knäskålen. Usch
 
Väl framme i Nikkaloukta hoppade vi på bussen till Kiruna där vi checkade in på hotell, tog oss en varm dusch och gick ut och åt en god middag på resturang. Till det blev det även ett glas rött och allt smakade helt himmelskt :D
 
Jag åt världens godaste gräddstuvade renskav med carljohan svamp, mandelpotatispuré och rårörda lingon, åååh! Sådär löjligt gott att jag nästan skulle kunna åka upp till Kiruna bara för att äta denna goda mat igen :D
 
Tänk att det aldrig har varit så underbart att duscha, känna rinnande vatten och värme som efter dessa dagar. Aldrig heller har maten smakat så gott eller sängen varit så skön! Jag är så himla glad att jag gjorde den här resan och längtar redan tills nästa vandringsresa. Jag hoppas att skadan i knät bara är en överansträning som går över snart så att det inte blir ett fortsatt problem. För att vara ute i naturen på det här sättet är något av det bästa jag vet!
 
Vad säger ni, är ni sugna på att gå Kungsleden?
 
Nästa gång tänker jag och Pelle gå Nikkaloukta - Saltoloukta.
 
Kram / Emma.

Mina Favoritbloggar

Hej vänner 
 
Idag flyger jag hem från Kreta, men landar sent i Sverige ikväll. Vi kommer tillbringa en natt i Stockholm hos gammelmorbror Rune innan vi tar tåget hem till Torsby imorgon bitti. Därför kommer ytterligare ett tidsinställt inlägg upp nu. Den här gången tänkte jag passa på att tipsa om mina favoritbloggar :D Självklart läser jag bloggar om det som är mina stora intressen - mat, träning och hälsa, men även ett par fotobloggar!
 
PT-Fia - skriver Sveriges största hälsa- och träningsblogg.
Olga Rönnberg - Biggest Loosers egen PT.
Katie - världens bästa blogg med hälsosamma bakverk och annat gott!
Frukostera - Victoria som bloggar om frukost.
Food- and-health-in-my-way - Sofie som bloggar om mat och hälsa.
Fanny - älskar hennes nyttiga varianter på bakverk.
Caroline Dahlen - jätteduktig fotograf från värmland.
Hanna Björkstedt - jätteduktig fotograf från Stockholm. Jag älskar bilderna på hennes söta barn.
 
Lite lästips från mig så länge! Har ni några bra bloggtips att dela med er av till mig?
 
Ha en bra dag :)
 
Kram / Emma.
 

Mammas rödbetssoppa

Hej vänner 
 
Medans jag solar vidare på Kreta så bjuder jag på ett recept på mammas goda rödbetssoppa som vi ätit här hemma i sommar. Den är superenkelt att laga och tar inte speciellt lång tid heller :)
 
 
Ingredienser: (4 personer)
4 rödbetor
1 1/2 gul lök
200 gram vitkål
1-2 köttbuljongstärningar
1 kruka färsk basilika
1 l vatten
 
Strimla grönsakerna och koka dem i buljongen i 15-20 minuter. Häll sedan av spadet i en tillbringar och mixa grönsakerna ill en slät massa. Häll sedan tillbaka spadet och blanda ihop till en bra konsistens. Servera soppan med en klick cremé fraiche.
 
 
Supergod soppa som ni måste testa nu i höst när det är sopptider igen! 
 
Kram / Emma.

Kungsleden dag fem, Singi - Kebnekaise fjällstation

Hej 
 
Under natten hade regnet vräkt ner och vinden ryckt tag i tältet rejält flera gånger. Pelle hade legat vaken och oroat sig och trott att vi skulle flyga iväg samtidigt som jag hade sovit gott. Hehe. Är man riktigt trött så kan man sova hur som helst, även i världens oväder. 
 
Idag hade vi 14 km vandring till Kebnekaise fjällstation framför oss. 14 km i spöregn och en inte så rolig terräng skulle det visa sig. Men i hopp om att ovädret snart skulle ge sig steg vi upp och hade sedan vårt dagliga frukostmys inne i tältet innan det blev dags att packa ihop alla saker och ge sig av.
 
Regnet gav sig inte kan jag säga. Och inte var det något sånt här fint duggregn som kan kännas skönt att gå i heller, nej det här regnet kan likas vid ösregn som höll i sig hela dagen. Det rätt ut sagt vräkte ned regn som aldrig slutade. Terrängen var inte speciellt kul den heller. Det var stenar och klippor överallt, upp och ner som tog sån tid att ta sig fram i! Dessutom var det halt och kallt och att stanna och laga lunch var inte på tal då vi var alldels för blöta och kalla för att kunna stå still. Självklart hade vi regnkläder på oss, men eftersom det var motvind lyckades vi bli blöta här och där ändå. Händerna var som isbitar (när vantarna gick att vrida ut för att de var så blöta värmde inte så mkt längre) och magen kurrade hela dagen, trots att det ändå blev ganska många små stopp för att slänga i oss lite riskakor, ost, korv, choklad och russin.
 
Planen var att sova ute i tält i Kebnekaise också, men där vi kom fram till fjällstationen efter sex timmar vräkte regnet fortfarande ner. Tältplatserna så blöta och leriga att det knappt var någon som tältade där. Dessutom var vi kalla, blöta, trötta och hungriga. Vi var inte heller jättesugna på att sätta upp en dyngsurt tält och lägga oss i vid det här laget. Nej, vi bestämde oss för att bo på fjällstationen trots att det kostade en hel del. 
 
Just då kändes det så himla värt det! Vi fick ett kök med el och rinnande vatten som vi kunde laga mat i, vi fick även tillgång till toalett, dusch och bastu. Så för första gången på fem dagar fick vi ta en dusch, koppla av i en varm bastu och äta middag inne i värmen. Men vi fick även sova i samma rum (med sovalkover) som 24 andra fjällvandrare vilket var mindre roligt då jag hamnade bredvid en gubbe som snarkade så att taket lyfte. Jag sov inte så mycket den natten med andra ord...
 
På kvällen slutade det faktiskt att regna och vi kunde då skymta lite solsken på bergstopparna. Det här blev faktiskt enda bilden jag tog på hela den här dagen. Lite tråkigt då det var fantastiskt vackert där vi gick, men alldeles för blött för att plocka fram kameran och knäppa bilder.
 
Det var alltså denna dag som vi skulle gått upp till toppen på Kebnekaise som det hade blivit som vi planerat från början. Lite tur kanske det ändå var att vi inte gjorde ett försök då vädret blev som det blev. Under kvällen pratade vi med flera som hade försökt sig upp, men alla hade fått vända pga. vädret. Det kan vara ganska farligt att gå upp där under sådana omständigheter.
 
Vädret kan man aldrig styra över, och att det skulle regna under vandringen det hade jag verkligen väntat mig. Den första dagen på vandringen var tung för att kropparna var så ovana den belastningen vi utsatte dem för, men den här dagen var tung för att det var svårt att hålla motivation och humör uppe. Vi kunde valt att tycka att det var jobbigt, klaga och vara negativa, men det gjorde vi inte. Istället försökte vi se det positiva vi fick ut av det. Vi skulle inte behöva gå där i regnet för alltid. Nej, för varje steg vi tog kom vi lite närmare målet och för varje leende, kyss och kram vi gav varandra blev det lite varmare och lite lättare. Ibland kan det vara bra att utsätta kroppen och psyket för lite större utmaningar, för att sedan kunna bli starkare samt värdesätta vardagen man lever i lite mer. Jag kommer iallafall blicka tillbaka på den här tunga dagen och tänka på att jag klarade mig igenom den, även om det var otroligt jobbigt och kanske inte det roligaste jag gjort. Men jag överlevde och jag har det väldigt bra just nu. Och jag känner mig faktiskt starkare
 
Fortsättning följer...
 
Kram / Emma.

Kungsleden dag fyra - Sälka - Singi

Hej 
 
Dag fyra, lördag och vi vaknade upp till ett strålande väder. Idag väntade lätta 12 km ner till Singi. Eftersom vi dagen innan hade gått mer än det dubbla mot vad vi skulle göra idag kändes 12 km som ingenting! Vi skulle kunna ta det lugnt, stanna och njuta av det fina vädret och den vackra omgivningen. Underbart och peppande! Efter en sovmorgon och mysfrukost inne i stugan packade vi ihop våra saker och påbörjade dagens vandring söderut.
 
Många tältare vid Sälkastugorna som hade fått genomlida ytterligare en natt med flera minusgrader. Vi hade det varmt och skönt inne i stugen vi. Hihi :D
 
 
 
 
Efter ungefär halva vägen ner till Singi fick vi se Kebenekaises sydtopp när vi blickade öster ut.
 
Som jag nämnt i tidigare inlägg var planen att gå upp för Kebenekaise på söndagen. Men den planen ställdes in när jag fick ont i min hälsena och vi bestämde oss för att ta det lite lugnare och vänta med att gå upp dit. Vi ville hellre njuta och inte pressa kropparna för mycket. Så vi fick nöja oss med att se toppen på avstånd denna gång :)
 
Utsikten vi lunchstoppet.
 
Dagens lunch bestod av en jättegod köttsfärssoppa som avnjöts i vindstilla solsken med en fantastisk utsikt! 
 
Här kokas det soppa.
 
Myslunch.
 
 
Efter lunchen vandrade vi vidare och hade då inte långt kvar innan vi nådde dagens mål. Hela dagen var fantastisk med alla vackra vyer. Jag är så glad att vi fick uppleva en dag med solsken bland dessa vackra berg. Jag menar, även om det alltid är härligt att vara ute och vandra i naturen blir det ju ändå lite extra roligt och ännu finare (speciellt på bild) om vädret är fint! Och jag måste erkänna att jag även blev lite gladare när solen sken på oss och passade på att göra massa lyckohopp bland de fina topparna!
 
 
Nu är det inte långt kvar!
 
Eftermiddagsfika i solskenet!
 
När vi kom fram till Singi fixade vi upp tältet och satte oss sedan i solen med lite eftermiddagsfika i form av te/kaffe och riskakor/knäckebröd med smör och ost/salami och nötsmör. Har jag sagt att det är en underbar känsla att äta ute i naturen? Allt smakar ju såå gott
 
I tältet såg det ut såhär.
 
 
Dagens 12 km tog inte mer än 5,5 timmar och helt plötsligt hade vi en hel eftermiddag i solskenet framför oss. Så vi satte oss med en varsin bok och blickade ut över det vackra landskapet och njöt båda två till fullo.
 
 
Det här var lätt den bästa dagen på hela veckan! Mycket gjorde säkert vädret, men min ryggsäck hade börjat minska i vikt ganska mycket vid det här laget (eftersom vi hade ätit upp så mycket mat) och vandringen kändes mycket lättare än vad den gjort tidigare! 
 
Natten som följde skulle inte heller bli lika kalla som de föregående, dock drog det in tunga regnmoln framåt kvällen som senare öppnade sig i ett ihållande skyfall. Vi somnade iallafall skönt och jag sov som en stock hela natten trots det smattrande regnet och den piskande vinden :) 
 
Fortsättning följer...
 
Kram / Emma.

Brownies med kokossmak

Hej 
 
Jag tycker att vi fortsätter med kvällsgottistrenden trots att det är söndag idag! Varför inte mysa till det med något gott ikväll också? :D
 
 
Kommer ni ihåg choklad- och hasselnötsbrownisarna som jag gjorde? Förra helgen när mina vänner kom på spontanbesök slängde jag ihop ett gäng brownies som vi mumsade på till efterrätt. Denna gång bytte jag dock ut den mörka 85%-iga chokladen mot 70%-ig kokoschoklad. Brownisarna serverades sedan med en klick vispad laktosfri grädde, kokoschips och kakaonibs.

Receptet hittar du här (<-- kilck). Den mörka chokladen ska ha kokossmak.
 
Mmmm..... så goda :D
 
Kram / Emma.

Nyttig banankaka med hallon och vaniljkvarg

Hej fina ni 
 
Till lördagsmys kör vi den nyttiga banankakan som jag bakade i måndags. Receptet hittade jag hos Sofie och jag kopierade det rakt av. Jag och Julia provsmakade kakan som jag serverade med vaniljkesella/kvarg, hallon och kokos.
 
 
Ingredienser:
2 stora bananer
3 ägg
1 dl kesella/kvarg
2 msk honung
1/2 dl vatten
1 1/2 dl kokosmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananerna med en stavmixer. Knäck i äggen och blanda i kesella/kvarg, honung och vatten. Stavmixa till en slät smet. Blanda ihop kokosmjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt i en annan bunke och blanda sedan ihop alla ingredienser. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd (eller smörad och bröad) brödform och grädda sedan i ugnen 45-55 minuter. Ta ut och låt svalna och skär sedan i tunna skivor.
 
Vaniljkesella/kvarg: Blanda ihop kesella/kvarg, vaniljpulver och en skvätt mjölk och servera till bananbrödet tillsammans med några hallon.
 
 
Nå, vad äter ni till lördagsmys idag? Ni borde verkligen testa denna kaka, det är heeelt gudomlig!
 
Kram / Emma.

Hemgjord choklad - chocolate monkey bites

Hej vänner 
 
Jag har för första gången gjort egen choklad. Det var varken svårt eller tog lång tid. Tvärt om så var det väldigt enkelt och gick väldigt fort. Och så blev det också väldigt väldigt gott :D 
 
Ni alla känner väl till min stora passion för choklad? Ja, jag tänkte väl det :) Jag har länge tänkt testa att göra egen choklad, ända sedan jag fann detta underbara recept, på Chocolate monkey bitesKaties blogg. Det stod nästan först ut på listan när mitt kakaopluver äntligen anlände. Så idag tänkte jag tipsa om ett gott fredagsgodis som också är ganska nyttigt :D
 
 
 
Ingredienser:
0,6 dl kokosolja
0,6 dl kakao
3 tsk flytande honung
1/2 banan
2 tsk jordnötssmör
 
Smält kokosolja i vattenbad och blanda ihop med kakao och honung. Häll upp så att det täcker botten i knäckformar eller minimuffinsformar. Spara hälften till senare. Ställ sedan in i frysen i 10 minuter. Mosa under tiden bananen och blanda ihop med jordnötssmöret. Ta ut de chokladfyllda formarna och lägg i en liten klick banan- och jordnötsgojs i varje form. Fyll sedan upp formarna med chokladen som är kvar och ställ in i frysen en stund tills de stelat!
 
 
Mina blev väl inte riktigt lika snygga som Katies, men det blev definitivt goda :D
 
Ja detta är ett recept ni måste testa, så himla gott!
 
Kram / Emma

Update från poolen

God morgon vänner ♥

Här kommer en liten update från poolen (wifi på hotellet :D)! Här är det varmt (30 grader) och skönt! Klockan är tolv här lokal tid (elva hos er då vi är en timme före er) och vi har hunnit med en sovmorgon, bamsefrukostbuffe, (åh frukost, älskar buffé♥!) och en promenad på området för att kolla läget (igår var vi så trötta att vi inte orkade). Nu ligger vi vid poolen och gottar oss i solen, inte ett moln så långt ögat kan nå. Som jag längtat efter det här!

Vi anlände till Makrigialos igår kväll vid sextiden, slängde på oss bikinisarna och sprang ner till havet för ett dopp. Helt underbart :D

På hotellet serverades en välkomstbuffe som vi bestämde oss för att äta. Det var så mycket gott - tzatziki, grillat, oliver, olivröror, sallader, goda ostar, fisk, moussaka, färsk frukt och glass till efterrätt. Dessutom var dricka inkluderat så det blev lite rött vin också som vi somnade gott på sen. Vi var båda så trötta efter en lång resdag och få timmars sömn natten innan att vi efter middagen gick till rummet, tog en dusch och slocknade ganska så fort! Sängarna utomlands brukar inte vara de skönaste, men de här var mjuka, vi hade två stora kuddar var, ett tjockt täcke och AC (jag sover som bäst i ett svalt rum med ett tjockt täcke så det kunde liksom inte bli bättre!) och jag sov som en liten prinsessa! Hihi. Dessutom bor vi med poolen precis utanför terassen och stranden en trappa ner! Hotellet är supermysigt och vi ska nog mer än trivas den här veckan känner jag på mig!


Kungsleden dag tre - Alesjaure - Sälka

Hej vänner 
 
Idag väntade den tyngsta dagen framför oss - 25 km vandring och över 1150 höjdmeter att "bestiga". Efter en otroligt kall och ganska så sömnlös natt var jag glad när det äntligen blev morgon och plusgraderna började komma tillbaka. Ett par portioner gröt med massa torkad frukt, nötter och mjölk samt en stor kopp värmande te och vi var redo att för en ny dag! Klockan 8.00 begav vi oss av.
 
 
Den första timmen gick otroligt lätt. Leden var platt och fin och vi traskade på i bra tempo. Timme två gick också ganska lätt. Vi pausade ungefär varje timme för att stoppa i oss energi - choklad, nötter, torkad frukt, fruktremmar, riskakor och knäckebröd med ost, smör och nötssmör. Vi gjorde i stort sett inget annat än att gå, äta, titta oss omkring, le, gå ännu lite mer, äta igen, låta fjälluften fylla lungorna, pussas och kramas lite, gå lite mer, peppa och berömma varandra för att vi kämpade på så bra, fortsatte att gå, åt lite igen, stannade för kisspaus, gick lite till, tog lite kort, åt igen.. osv osv.
 
 
 
 
 
Innan lunch skulle vi ta oss upp på 1000 höjdmeter och ha kommit 13 km närmare dagens mål, Sälka. Det kanske inte låter så jobbigt, men jag kan säga att det var fruktansvärt jobbigt. När stigningen började såg vi Tjälkastugan (där vi skulle luncha och vila) långt där uppe. Det kändes som vi gick och gick, men aldrig kom närmare. Så kändes det ganska ofta, att vi gick med aldrig kom någonstans alltså. Bergen man går bredvid där uppe är enorma och ögat lurar en lätt. "Där är vi på en timme" kunde vi säga till varandra... och så tog det tre timmar, pga av den terrängen vi gick i. Hehe. Det tog sin tid att komma upp på det där berget med andra ord. Nästan fem timmar tog dessa 13 km.
 
 
 
När vi äntligen kom upp och skulle börja laga maten började det snöa. Det bokstavligt talat vräkte ned snö. Och det skulle inte bli det sista snöfallet på denna resa heller. Iallafall så smakade maten helt gudomligt gott. Vi fyllde på energidepåerna med massa pasta och en god skinksås gjord på parmaskinka och mjölkpulver. Dessutom fick vi sitta inne i stugan, i värmen och vila oss. Det var så skönt!
 
 
Efter en timmes lunchstopp traskade vi vidare, i en fruktansvärd terräng som bestod av sten, stora och små som vi fick hoppa emellan, gå ned och upp för. Vid det här laget hade jag börjat få ont i min hälsena dessutom och snön bara fortsatte att vräka ner. Humöret var väl sådär på topp. Pelle peppade mig och jag försökte hela tiden se det positiva. Ett steg närmare för varje fot jag satte ner. Snart skulle det bli neför istället för uppför och inatt skulle jag få sova i en säng. Ja, vid det här laget hade vi bestämt oss för att vi behövde torka kläder, tält och utrustning och skulle därför sova i en av stugorna i Sälka. Det gjorde det mycket lättare att fortsätta kämpa. Taken på att få sova i en varm säng
 
 
När vi nådde toppen, 1150 meter över havet fick vi se en ny värld. Snöovädret lämnade vi bakom oss och farmför oss hade vi denna vackra dal. Bara åtta km kvar till dagens mål (som syns allra längst bort på bilden) Hehe. Det tog oss ytterligare fyra timmar innan vi kom fram.
 
 
Ett härligt stopp på vägen med choklad- och nötpåfyllning.
 
 
När vi slutligen kom fram till Sälka hade vi sammanlagt varit ute i över 11 timmar. Ont, ont, ont. Överallt värkte det, ögonen gick i kors av trötthet samtidigt som magen kurrade av hunger. Ja vi gjorde av med så mycket energi att det inte spelade någon roll hur mycket vi åt. Man var alltid lite hungrig (förutom precis efter en måltid då vi åt oss proppmätta). Jag har aldrig ätit så mycket mat i mitt liv som jag gjort under den här resan. Tror aldrig maten har varit så god någon gång heller? :D
 
Angående stugan så finns det några sådana längs leden. Det finns ingen ström, inget rinnande vatten eller ingen värme om man inte eldar i kaminen. Oftast så delar man stuga/rum med 10-20 andra personer med ett gasolkök och våningsängar. Jag och Pelle hade sån tur att vi fick rummet för oss själva. Det första vi gjorde när vi anlände till stugan var att göra en brasa och laga middag. Sen kröp vi ned i sängen och somnade bums innan klockan slagit nio.
 
Fredagens middag bestod av svamprisotto med parmaskinka och riven prästost.
 
Åh, så skönt jag sov! Låg på Pelles arm och snosade hela natten :D Och så tog vi oss sovmorgon ända till sju dagen efter. Underbart!
 
Fortsättning följer...
 
Kram / Emma.

Semester och mamma- dottertid ♥

Hej mina fina läsare 
 
Dålig updatering här, jag veeet! Men vet ni? Som plåster på såren har jag fixat tidsinställda inlägg till hela veckan som jag kommer vara borta även den här gången. Bra va? Ni kommer få ta del av resten av vandringen samt några goda, smarriga recept! Låter det bra? :)
 
Jag och mamma har varit en sväng till gymmet nu på förmiddagen, handlat matsäck, packat och fixat in i det sista! Nu ska vi sätta oss på tåget mot Stockholm och äntligen påbörja vår semetser. Hur underbart?
 
Underbart 
 
Vi är sååå taggade på sol och värme, mamma- och dottertid, god mat, träning och vila.
 
Ta hand om er här hemma så får vi se om det dyker upp några "live-inlägg" mellan de tidsinställda inläggen under veckan!
 
Kram / Emma.

Lyxig bägare till frukost!

God morgon tisdag 
 
Frukosten som jag åt igår, kesokvag med kolasmak var så himla god att jag gjode den idag igen! (jag älskar carobpulvret!!) Lyxade till det och gjorde en bägarvariant som varvades med hallon- och mangoröra och toppade sedan med massa gott! :D
 
 
 
Kesokvarg med kolasmak varvat med hallon- och mangoröra: Blanda ihop 1,5 dl keso, 1,5 dl kvarg, 1/2 banan och 1-1,5 tsk carobpulver. Mixa ihop 1 dl hallon med 1/2 mango. Varva kesokvargen med hallon- och mangoröran i ett glas och toppa med något gott. Min topping mestod av krossat linfrö, kokosflingor, chiafrön, pumpakärnor, kakaonibs, ett par hallon och kokoschips!
 
Så himla gott!!!
 
 
 
Carobpulvret liknar kakao fast med en lite sötare smak. En söt kolasmak utan socker skulle man väl kunna säga :D Caroben innehåller mycket kalcium och sägs vara bra mot oroliga magar.
 
Har ni testat carobpulver
 
Idag står det jobb på schemat igen. Fast idag börjar jag inte förrän två och går till nio imorgon bitti, sen åker jag och mamma! Så fram till jobbet idag blir det att packa det sista så att allt står redo för avfärd imorgon :D
 
Ha en bra tisdag mina vänner!
 
Kram / Emma.

Min tid

Gokväll kära vänner 
 
De lediga dagarna är väldigt få just nu, och jag hinner inte riktigt med att göra allt jag vill göra. Dagarna varvas med jobb och plugg, lite träning, samt förberedelser inför resan. Och den lediga tiden försvinner så fort! Idag åkte jag och mamma till gymmet en sväng efter personalmötet och sedan har jag pluggat hela eftermiddagen. Kvällen har jag ägnat åt lite pyssel i köket. Resultaten stavas hemgjord choklad, choklad- och hasselnötsbrownie med kokos samt banankaka. Det är lite gottgott som jag och mamma ska ha med oss som färdkost på resan :D
 
När kakan stod i ugnen passade jag på att ta höstens första varma bad. Underbart! Kvällen har varit helt i min smak och jag har fått göra precis det jag vill på min lediga tid :D Nu sitter jag och Julia och provsmakar banankakan (recept kommer på den) och tittar på One Tree Hill, och så kommer kvällen att fortsätta! Lungt och skönt :)
 
 
Nu återstår tisdag och sen på onsdag åker jag och mamma till Stockholm för en natt hos gammelmorbror Rune innan vi på torsdag flyger till Kreta. Ska bli så underbart skönt att komma iväg. Massa egentid med mamsen dessutm. Jag lääängtar 
 
Vad gör ni helst när ni har "egentid"?
 
Kram / Emma.

Måndagsfrulle och personalmöte

Godmorgon fina ni ♥

Skolrutinerna är igång här på jobbet och morgnarna börjar numera tidigt, så här har jag varit igång sen halv sju. Nu vaknas det personalmöte och sen ett välbehövt gympass efter ett dygns stillasittande på jobbet! Kryyyper i benen :D knät är fortfarande inte bra så idag blir det ett ryggpass!

Degens frukost blev en stor skål kesokvarg med kolasmak (keso + kvarg + mosad banan + carobpulver) toppad med krossat linfrö, riven kokos, pumpakärnor, chiafrön, kakaonibs, hackad mango, kiwi och kokoschips! Så himla gott! ♥


Ostgratinerad potatis med persilja och vitlök

Hej 
 
Idag jobbar jag 24-timmarspass tills imorgon. Bjussar därför på ett tidsinställtinlägg med ett gott recept!
 
Igår kikade två av mina fina vänner förbi lite spontant på grillkväll med ett glas vitt vin. Det var en underbar och ljuvlig höstkväll och vi passade på att sitta ute och njuta av den fina kvällen. Jag var sugen på att testa något nytt till det grillade och slängde ihop något som blev ostgratinerad potatis med persilja och vitlök.
 
 
 
Beräkna 2-3 medelstora färskpotatisar per person. För mig blev det då 15 st eftersom vi skulle äta fem stycken. Skölj och tvätta potatisarna, halvera dem och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, salta och kör in i ugnen ca 30 minuter (eller tills de blivit mjuka) Till dessa potatisar blandade jag ihop 50 gram rumsvarmt smör, 75 gram riven ost, 1 vitlöksklyfta, 1 dl färsk hackad persilja, flingsalt med vitlökssmak samt lite svartpeppar. När potatisarna är mjuka tar du ut dem ur ugnen och brer över ostblandningen och kör sedan in i ugnen ytterligare till osten har smällt och potatisarna har fått en fin gyllenbryn färg.
 
Serveras med fördel till en god köttbit, kyckling eller fisk som gära legat på grillen. På bilden syns grillade kycklingfiléer, dragonsås och sen sallad innehållande, tomater, gurka, melon, gul paprika, salladsblad och pinjenötter
 
Ha en fin söndag mina vänner!
 
Kram / Emma.

Kungsleden dag två - Abioskojaure - Alesjaure

 Hej vänner 
 
Dag två och 20 km vandring väntade. Vi vaknade upp vid sextiden av att regnet smattrade mot tältet. Det var mysigt att sitta kvar i sovsäcken, packa upp fältköket, koka gröt och varmt te och sedan sitta inne i tältet och äta mysfrukost. När vi var klara hade smattrandet slutat, vi gick ned till bäcken och borstade tänderna och packade sedan ihop tältet och allt därtill.
 
Dagens två första timmar innebar en ganska brant stigning och tuff gång uppför (allt blir ganska mycket jobbigare med 15-20 kilo extra på ryggen). Dimman låg tjock och vi såg inte många meter framför oss. Om ryggsäckarna kändes tunga dagen innan var det inget mot vad de gjorde idag! Träningskvärken var hemsk och pauserna med choklad, riskakor, nötter och torkad frukt var såå välbehövliga.
 
 
Efter några timmars vadring hade vi kommit ungefär halvvägs och dimman hade lättat något. Tack och lov regnade det inte ihållande utan kom endast några lätta skurar då och då.
 
 
Pelle vilar rygg och ben efter att ha gått långt och brant uppför med en ryggsäck på 20 kilo.
 
Här var det fint tyckte jag :)
 
Pizzalunch på G.
 
Torsdagens lunch bestod av havrepizza med pesto, parmaskinka och prästost. Tyvärr tyckte vädergudarna inte att vi förtjänade en njutningsfull lunch utan mitt i pizzabaket öppnade sig himlen och släppte ner vått och härligt regn. Så vi kastade i oss pizzorna för att stilla hungern för en stund och vandrade sedan vidare mot dagens mål, Alesjaure, bara 6 km bort.
 
 
 
 
Det var långa sex kilometer. Tro mig när jag säger att jag aldrig någonsin känt mig så öm och trött i kroppen. Jag ville bara sätta mig ner och sitta där och titta på allt det vackra. Vila i den tysta, orörda, underbara naturen! När solen dessutom började kika fram på oss bestämde jag mig för att det var dags för paus igen och vi fyllde på chokladförråden rejält  och njöt ännu lite mer :D
 
 
 
Att få komma fram och att inse att vi lyckades ta oss igenom ytterligare två mil och därmed nådde dagens mål var en fantastisk känsla. Att få sätta upp tältet, tvätta sig i den iskalla bäcken, laga en värmande middag i fältköket och sedan krypa ner helt utmattad i sovsäcken, tätt, tätt och värma varandra var nästan oslagbart. 
 
 
Nattens tältplats i Alesjaure var dessutom fantastisk vacker. Bilderna gör verkligen ingen rättvisa! Den här kvällen var helt magisk. Lukten, synen, känslan. Det går inte att beskriva. Att sitta där helt okontaktbar (ja för någon mottagning på telefonerna fanns inte längs hela leden) i tystnaden och blicka ut över det vackra landskapet. Det var wellness.
 
 
Det vi inte vissate när vi somnade var hur kallt det skulle bli denna natt. Hur många minusgrader det var vet jag inte, men när jag vaknade framåt midnatt var det så kallt att jag hackade tänder. Jag kunde knappt röra mig för att det gjorde så ont i kroppen (träningsvärk) och för att jag frös så mycket. På mig hade jag två par långkalsonger, ett par tjocka mjukisbyxor, 2 par sockor, två underställströjor, en fleecetröja, mammas stickade tröja, mössa samt vantar. Sen låg jag i en tjock dunsovsäck. Hur kunde det vara så kallt? Det var otroligt svårt att sova och trots att Pelle (som inte alls frös lika mycket som mig) försökte värma mig lyckades jag aldrig bli så varm att jag kunde sova skönt. Det resulterade i ganska få timmars sömn denna natt...
 
Fortsättning följer...
 
Kram / Emma.

Nyttiga kokosmuffins med äpple- och kanelsmak

God morgon 
 
Jag var så sugen på att baka igår att jag packade med alla ingredienser till jobbet för att kunna slänga ihop dem nu på morgonen och äta till frukost. Det gick hur fort som helst! Sofie hade gjort en variant kokosmuffins med äpple- och kanelsmak som jag ville testa, så dagens frukost blev alltså resultatet av dessa muffins. Inte speciellt söta, utan lite mer matiga i smaken. Det gillas då söta saker inte är något jag vill ha på morgonen :D
 
 
 
Ingredienser:
2 ägg
1 mosad banan
1 dl havregryn (eller andra gryn)
1 dl kokosmjölk
2 msk kokosmjöl
1 msk jordnötssmör
1 rivet äpple
1 1/2 msk kanel
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser noga i en bunke. Fördela smeten i 8 normalstora muffinsformar och grädda i ugnen 20-30 minuter. Ta ut och låt svalna!
 
 
Toppingen: Blanda ihop turkisk yoghurt med kvarg, honung och lite vaniljpulver. Bred ut över muffinsarna och pudra över lite kanel.
 
Dessa muffins funkar lika bra som mellanmål som till frukost eller kvällsmål. Vill man ha en sötare variant funkar det säkert att slänga i lite honung/ socker/ dylikt och de funkar perfekt som efterrätt, fikabröd (de gör de ju iof utan att man sötar dem mer också - bananen ger ju en liten sötma).
 
 
Ledig dag och massor att göra! Ska handla lite saker inför resan, tvätta och börja backa, plugga, hälsa på mina farföräldrar, gymma, baka lite mm. Kommer bli en bra lördag och jag känner på mig att den kommer gå fort!
 
I eftermiddag kommer ett tidsinställt inlägg om dag två från vandringen upp, missa inte det :)
 
Kram / Emma.

RSS 2.0