Kyckling i tomat-, pesto- och fetaostsås

Gokväll 
 
Till lunch idag slängde vi snabbt ihop en tomat-och pestosås med kyckling och fetaost i. Det blev förvånansvärt gott! Denna enkla rätt toppades med pinjenötter och serverades tillsammans med quinoa, blandspenat och paprika.
 
 
Ingredienser (2 pers):
1 stor kycklingfilé
5 stora champinjoner
1 burk krossade tomater
1-2 msk pesto
100 gram festaost
salt
vitpeppar
chilipeppar
basilika
 
 
Hacka och stek kyckling i kokosolja. Skiva champinjonerna och släng i pannan tillsammans med kycklingen. Häll på krossade tomater, pesto, fetaost och kryddor. Låt puttra en stund på svag värme och servera med någon form av kolhydrat och sallad.
 
Kram / Emma

Efterlängtat paket

Hej vänner 
 
Under SAFE-utbildningen hade vi rabbaterat pris på SISU idrottsböcker. Jag tog chansen och beställde hem några stycken! Och idag kom ett paket på posten, wiiiieee! Nu ska jag lära mig mer om konditionsträning, balansträning samt kost och idrott! Skönt att jag är ledig en vecka och har massa tid att läsa :D
 
 
 
 
För övrigt så stökar jag runt här hemma för fullt. Har varit och handlat och har resten av dagen hållt på med att tvätta, städa, fixa, packa upp och sortera. Nu lagar jag mat, bakar melliskakor och gör knäckebröd. Allt på en gång! Det är underbart att vara hemma :)
 
Kram / Emma.

Hemma ♥

God morgon vänner 
 
 
Sovmorgon, morgonpromenad, risgrynsgröt i soffan, Grey´s anatomy, kramar, mys och tända ljus! Det är fantastiskt skönt att vara hemma hos min älskade kille och i min egen lägenhet igen. Det har saknats så mycket! 
 
Risgrynsgröt med äggvita toppat med kanel, kokosblomssocker och mjölk.
 
Samtidigt som det är skönt att vara hemma känns det jättekonstigt att inte få gå till SAFE och träffa alla underbara människor. Det har verkligen varit två helt grymma veckor tack vare fantastiska lärare och underbara kurskamrater. Som tur är ska många av oss gå vidareutbildningen inom graviditet om ett par veckor så vi ses snart igen!
 
Dagen igår var full av examinationer! Om ni undrar hur det gått? Helt ärligt så har jag ingen aning. Jag vet med mig att jag gjorde misstag på det praktiska, om det är något jag kuggar på återstår att se. Även det teoretiska provet var svårt. Eftersom vi haft hemläxor i stort sett varje dag (programskrivning) har jag inte hunnit med att läsa kursmaterialet så mycket som jag önskat. Det har helt enkelt varit för intensivt och för lite tid till att hinna lära sig allt. Även om jag skulle klara proven så har jag fortfarande en lång lärprocess framför mig. Det är nu det börjar!
 
Till er som mailat, skrivit frågor osv... Jag ska bara landa här hemma så lovar jag att ge er svar! Så håll ut lite till :)
 
Kram / Emma.

Intensiva dagar närmar sig sitt slut

Hej vänner ♥

Som ni säkert märkt har det varit ganska tyst här de senaste dagarna. Min frånvaro beror på att jag haft så fullt upp med utbildningen att jag inte hunnit med att blogga! Ni förstår säkert :) men nu är det bara två dagar kvar innan jag får åka hem till Karlstad, hem till min fina pojkvän och äntligen komma tillbaka till någon slags vardag! Och även komma tillbaka till bloggningen som vanligt!

Det kommer kännas konstigt att inte gå tillbaka till SAFE och träffa alla godingar igen! Fy sjutton vad det kommer saknas! Vi har kommit varandra så nära när vi umgåtts i över tio timmar per dag i två veckor, gjort så mycket roligt ihop! En sak är säker och det är att jag har fått nya vänner för livet! Och även fast vi inte kommer gå tillbaka till SAFE tillsammans så kommer vi ses och ha kontakt på annat vis! Nu har jag massa anledningar att åka tillbaka till Sthlm :)

Igår hade vi våra första riktiga PT-kunder! Det var en häftig känsla att stå där, det blev så verkligt! Såklart var det nervöst, riktigt nervöst! Jag ville ju att det skulle bli så bra som möjligt för mina kunder, vi hade bara 5 min till intervju och sen 10 min till programskrivning. Stress alltså och svårt att hinna med att se hela människan! Men jag tror jag lyckades ganska bra och fick väldigt fin feedback från både kunder och lärare, det var kul!

Idag är vi lediga! En dag off till plugg och dylikt. Imorgon är det dags för både praktiskt och teoretiskt prov så det känns välbehövligt med en dag hemma efter den intensiva veckan med dåligt med sömn! Idag fick jag sova ut ordentligt och äta frukost i lugn och ro! Nu är jag redo att sätta mig med plugget in i det sista. Idag blir det råplugg alltså!

De senaste dagarna har varit fyllda med träning, både utomhus och inomhus, kostföreläsningar, fördjupad träningslära, programkonstruktioner mm.....

Imorgon står jag först ut tillsammans med nio andra. Vi kör igång med praktiskt prov redan klockan sju och sen teoretiskt prov hela eftermiddagen! Innan jag sätter mig på tåget hem till Värmland ska vi förhoppningsvis hinna med en fin middag, kramas massor och planera in en återträff :) hihi.

Ha en fin måndag mina vänner!


Dagens köpta hälsokost

Tjoho 
 
Jag kan inte riktigt greppa hur fort dagarna går! Imorgon är det redan torsdag och slutet börjar närma sig... Det känns både och - det känns helt fantastiskt att jag snart ska få åka hem till min älskade pojkvän, men det känns mindre kul att behöva skiljas från mina fina, nyfunna vänner här i Stockholm. Jag trivs så bra med dagarna på SAFE. Det är så grymt kul och utvecklande att det känns som om jag skulle vilja stanna här för alltid. Hehe. Jag kan liksom inte förklara känslan av att vara mitt bland massa likasinnade människor som precis som jag älskar allt vad träning, mat och hälsa heter. Jag kan prata om det i evigheter, och likaså mina kurskamrater. Vi tröttnar liksom inte! :D 
 
Kroppen börjar äntligen återhämta sig efter två dagars vila. Skönt! Ingen träning varken igår eller idag var välbehövligt och imorgon kör vi igång igen! Då är det maxstyrka och explosiv styrka på schemat! Wohoo!
 
På lunchen idag tog jag en tur till Hälsokosten Gryningen som ligger alldeles i närheten av utbildningslokalerna. Hittade massa skoj, bland annat - kokossmör, raw cacao, mesquitepulver, kokossocker, bovetepasta och riven kokos.
 
 
Nu längtar jag hem till köket! Hihi.
 
Men det får vänta en vecka - nu fokus på plugget!
 
Kram / Emma.

Nu

Hej ♥

Tisdagskväll, PT-vänner, god mat, träningssnack, skratt, tända ljus och massa mys!


Tisdagsplaner och en gratis PT-timme?

God morgon 
 
Sovmorgon, frisk luft i form av morgonpromenad samt en lugn stund i soffan framför nyhetsmorgon med god frukost och en varm kopp te. Skulle helst av allt skulle jag vilja ligga kvar i soffan resten av dagen känner jag, men det har jag inte riktigt tid med. Har dragit igång med plugget - träning för specifika målgrupper för tillfället. I eftermiddag ska jag möta upp ett gäng på SATS för att öva lite på testmetodik, passningsteknik, kroppsanalys, och anamnes. Därefter blir det plugg och mat hemma hos Frida tillsammans med de andra. Så idag är det fullt upp trots ledig dag.
 
Det är så härligt att utvecklas och inse hur mycket jag faktiskt lärt mig nu! Jag är långt ifrån fullärd. Fullärd kommer jag aldrig att bli då det alltid kommer att finnas nya saker som jag kan lära mig, men jag har kommit en bit på vägen. Och om jag blickar tillbaka på mig själv innan utbildningens start inser jag nu hur mycket jag fyllt på med i mitt bagage. Det är en ganska cool känsla att faktiskt inse det!
 
 
Bjuder er på lite tisdagsinspiration!
 
Har jag några läsare i Stockholm? Då tycker jag att ni ska ta chansen att boka in en gratis PT-timme nästa måndag, den 29:e oktober. Du kommer få chansen att träffa mig eller någon av mina kursdeltagare i 1 timme. 15 minuter konsultation och 45 minuter aktiv träning baserat på dina önskemål. Klicka in dig här (<--klick) och boka in dig på den tid som passar dig. Det är först till kvarn som gäller! 
 
Kram / Emma.

Intervallträning och PT-pass med Sofie

Hej vänner 
 
Blir en sen update idag. Men bättre sent än aldrig, ellerhur? 
 
Idag tränade vi konditionsträning hela förmiddagen. Vi hann med att köra två pass var, samt agera PT två pass var. Jag och Madde jobbar i team och vi är grymma vill jag lova! Hehe. Jag fick agera kund och fick börja med att köra pyramidintervall på löpbandet, sen en grymt jobbig cirkel på det. Det är tuff träning vi pratar om och det börjar kännas rejält i kroppen. Sättet vi tränar på just nu är dock inte optimalt och inget jag vill att ni ska göra. Vi tränar mycket för att testa på allt som vi ska göra med våra kunder sen. Vilan och återhämtningen blir väldigt lidande. Träningen bryter ner kroppen och för kort vila gör att kroppen inte hinner byggas upp igen. Och det känns vill jag lova. Mina ben blir bara tyngre och tyngre och därför är det väldigt välbehövligt med en vilodag imorgon! Ja, imorgon är vi lediga igen. Jäklar vad skönt!
 
Idag har jag även haft Sofie som min "kund" i gymmet. Hon var underbar som ställde upp så att jag fick öva lite på min PT-roll. Det blir lite annorlunda än att öva med de andra kursdeltagarna. Det blev mer "på riktigt" med Sofie.
 
 
Sofie var grym och jobbade på jättebra! Hon var nöjd med passet vilket kändes kul för min del! Då lyckades jag alltså med min uppgift!
 
Nu är jag så trött att jag håller på att somna med huvudet i datorn. Vimsig är jag också, värre en vanligt faktiskt! Känner inte riktigt att jag har huvudet med mig?! Antar att det är lite mycket för tillfället. Så lite sömn och vila ska nog göra susen! BLir därför en tidig kväll idag!
 
Kram / Emma.

Maxpulstest och chokladfrosseri

Hej vänner 
 
Idag har vi haft en lugnare dag (bortsett från maxpulstestet). Förmiddagen bestod mest av att öva på PT-rollen och efter lunch hade vi föreläsning om konditionsträning. Sen avslutade vi dagen med ett maxpulstestpå cykel. Inte de bästa förutsättningarna för ett maxpulstest då träningsintensiteten har varit ganska hög de senaste dagarna. Benen stumnade ganska tidigt och jag lyckades bara trampa upp till 190 slag/ min. Enligt uträkningar ska jag kunna komma upp till 197 och isåfall var jag bara sju slag ifrån. Jag ska göra om det med bättre förutsättningar efter utbildningen! Nu vet jag hur det går till iallafall, och det är spykänsla på den kan jag varna er. Vi hade hinkar utställda i salen för att vara på den säkra sidan, men jag tror vi alla klarade oss från kräk. Hehe.
 
Känslan av att sitta på cykeln bland alla taggade blivande PTs var underbar! Vilka härliga och duktiga människor jag hamnat med. Alla är verkligen grymma och dagarna tillsammans flyger förbi alldeles för fort!!!!
 
Kvällen har ägnats åt lite plugg, chokladfrosseri och solsidan. Imorgon förmiddag kommer vi ha konditionsträning i frya timmar och därför laddar jag upp med lite extra energi ikväll. Det kan behövas både för kropp och knopp!
 
Hoppas ni har en trevlig söndagskväll! 
 
Kram / Emma.

Mullbäret, mitt nya beroende!

Hej 
 
Jag har hittat en ny kärlek
 
 
Har ni testat mullbär? Jag fattar inte farför jag aldrig gjort det förut? Tänk vad jag har gått miste om!
 
Mullbäret har en söt nötaktig smak och är rikt på vitamin-c, järn, kalcium och antioxidanter. Det smakar lite som gräddkola, ett perfekt godis, ellerhur?
 
Kram / Emma.

Fantastisk dag!

Gokväll 
 
Vilken fantastisk dag det har varit! Som jag nämnde i morse bestod hela förmiddagen av praktisk testmetodik. Timmarna bara flög förbi och vips så var det lunch. Lunchen intogs tillsammans med Sofie. Så himla gullig tjej :) Vi delar ju samma intressen så vi har massa att prata om, men just idag blev det en hel del träning då jag ska få öva på att agera PT till henne på måndag! Spännande!
 
Ikväll är jag barnvakt till lilla Egil. När jag kom hem stod maten på bordet - gräddstuvad lax med trattkantareller, potatis, sallad och ett glas rött. Resten av familjen drog sedan på konsert medan jag och Egil stannade hemma framför tv:n, åt lite godis och läsate sagor. Nu har han somnat och jag ska sätta mig med lite plugg tills imorgon!
 
 
 
 
Under eftermiddagen hade vi praktisk träning i SAFE-gymmet. Vi körde ett grymt cirkelpass med fokus på grundmotorik, tyngdpunktsförflyttning, rörlighet, snabbhet, stabilitet, balans, koordination, uthållighet, styrka, kondition - ja allt fanns med typ. 18 övningar med en minut på varje övning - ingen vila mellan. Svetten dröp och kroppen skakade efteråt. Jag kan meddela att det är grymt att ha en PT som peppar i ett sånt läge. Utan Madde hade jag gett upp (ja, jag har svårt att pressa mig själv), men nu gav jag verkligen allt! Kändes fantastiskt efteråt!!!
Sen har vi även jobbat mycket med att förändra övningar! Det känns som om jag lär mig så grymt mycket nu, det är så kul :D
 
Hur har eran lördag varit?
 
Kram / Emma.

Testlördag

God morgon 
 
Idag är det testdag på schemat. Vi kommer alltså öva på att mäta midjemått och kroppsfett, räkna ut BMI, göra diverse konditionstester (maxtestet kommer dock imorgon) och styrketester. Woop woop! Hade jag vait tävlingmänniska hade det kanske blivit en väldigt jobbig dag med prestationsångest, men nu är jag inte det, utan jag tycker mest att det ska bli skoj. Hehe.
 
 
Till frukost idag slängde jag ihop frukostcupcakes (<--klick) med hampa, äpple och kanel. Toppingen består av kesokvarg, äppelmos, hackad mandel och kanel. Mumsmums!
 
 
 
Hoppas att ni får en fin lördag!
 
Kram / Emma.

Uppvärmning, är det viktigt?

Hej vänner 

 

Jag fick en fråga om uppvärmning i samband med styrketräning, om det är viktigt och vad som i så fall är aktuellt att köra?

 

Om det är viktigt? Svar ja. Uppvärmingen syftar till att effektivisera träningen och minimera skaderisken genom att förbereda kroppen för kommande aktivitet. Uppvärmingen gör också att kroppsmedvetenheten ökar och vi får därmed bättre koordination, vilket är viktigt i styrketräning. Uppvärmingen fungerar även som en motivationshöjare. Hur många har inte upplevt känslan av att vilja skippa träningen, men känt sig peppad och motiverad igen när man väl kommit igång?

 

När vi planerar uppvärmningen bör den anpassas så att den på bästa möjliga sätt förbereder kroppen på den följande aktiviteten. Vad innehåller träningspasset? Är det benen som ska tränas? Eller rygg? Eller hela kroppen?

 

Nu får vi tänka lite. Låt oss säga att vi ska köra ett benpass, ja då skulle jag föreslå en uppvärmning som involverar benen. T.ex. cykel, löpning eller crosstrainer är att föredra. Är det istället rygg eller armar som ska tränas, ja då skulle t.ex. rodd, crosstrainer eller skierg passa bra. Eller låt oss säga att vi ska köra hela kroppen, då passar crosstrainer, löpning eller rodd bättre. Hänger ni med?

 

Viktigast är att tänka på vad du ska träna och därefter välja en uppvärmning. För att sätta sig på en cykel och sedan köra bröst blir tyvärr inte helt bra.

 

Rörlighetsträning kan också funka som en form av uppvärmning och är exempelvis viktig vid aktiviteter som ställer krav på stora rörelseutslag. Stela muskler kan behöva mjukas upp för att kunna utföra rörelser på ett korrekt sätt och då är dynamisk rörlighetsträning att föredra.

 

Hur lång ska uppvärmningen vara då? Det beror på träningens intensitet helt enkelt. Aktiviteter som innebär stora yttre belastningar, explosiva rörelser, hårt öppningstempo och hög intensitet kräver en längre uppvärmning än lågintensiv och lättare träning. Desto högre intensitet det är på huvuddelen desto större krav ställs det på uppvärmningen. Man brukar generellt säga att uppvärmningen bör pågå i 10 minuter då det är den tiden det tar för musklerna att bli någorlunda varma. Men kom ihåg, ska du träna hårdare kan du behöva en längre uppvärmning!

 

Ytterligare en sak som är viktig att tänka på vid uppvärmning är att inte gå ut för hårt i början. Jag rekommenderar dig att du börjar på en förhållandesvis lätt nivå och ökar intensiteten gradvis. Det kommer ge dig de bästa förutsättningarna inför kommande pass!

 
 
 
Lycka till!
 
Kram / Emma.

Ledig fredag!

God morgon 
 
Äntligen fredag, ledig fredagJa, lyckligtvis har de klämt in två lediga dagar på den här 16-dagarsutbildningen. En ledig fredag och en ledig tisdag. Kroppen känns väldigt mör efter många timmars träning igår och hjärnan känns aningen full efter alla föreläsningar och nya kunskaper. Skönt med en dag då allt kan få landa lite, en dag med vila för både kropp och knopp. 
 
 
Jag började morgonen med en uppfriskande morgonpromenad. Helt fantastiskt med frisk luft och ljus då jag suttit inne i källarlokaler och knappt sett ljus eller fått frisk luft på hela veckan! Nu kopplar jag av med frukost i soffan framför Nyhetsmorgon innan det är dags att sätta igång med plugget!
 
 
Idag lyxade jag till det med kesokvarg toppat med chokladröra och kokos, två knäckemackor med avokado och ägg/ makrill + en kopp ingefärste.
 
 
Chokladröran är gjord på 1/2 banan, 1 tsk kakao och 2 tsk jordnötssmör.
 
Igår körde vi först våra egna träningsprogram med varandra och därefter ett pass i crossfitanda vid namn "300 workout" som var helt galet jobbigt, fast grymt kul! Övningarna skulle genomföras så snabbt som möjligt och helst utan vila och såg ut såhär:
 
*25 chins
*50 deadlift
*50 pushup
*50 box-jump
*50 floor-wipers
*25x2 enarmsfrivändning
*25 chins
 
Ja, benen är lagom möra nu alltså! så idag är det skönt med en vilodag :)
 
Hoppas ni får en fin fredag mina vänner!
 
Kram / Emma.

Torsdagsmorgon

God morgon 
 
 
Som ni märker är uppdateringen inte riktigt som den brukar här, och så kommer det nog fortsätta att vara resten av utbildningen. Jag har fullt upp och hinner tyvärr inte med så mycket med än att sova, äta, plugga och träna. Ett liv som jag trivs väldigt bra med visserligen, fast skulle önska mig lite mer fritid såklart! Just nu känns det som jag utvecklas så grymt mycket och saker som kändes omöjliga på TI börjar falla på plats. Det är svårt att hinna med att få in allt när det är så intensivt, men det känns som om jag står på en bra grund med kunskap och sen vi börjat med praktiken känns allt lite lättare!
 
Idag ska vi börja dagen med lite PT-praktik. Vi har lagt upp träningspass som vi ska köra på varandra och på schemat står rygg, bröst, biceps och mage (tur att vi inte har ben då jag fortfarande knappt kan gå!). Jag har blandat ihop det här till ett pass med cirklar, triset och superset. Vi gillar ju utmaningar här så det kommer bli grymt! I eftermiddag ska vi börja med testmetodiken. Det är nytt för mig så det känns spännande!
 
Jag har massa annat jag skulle vilja skriva om, men det kommer sen när jag får tid! Ni får stå ut med de här tråkiga inläggen så länge!
 
Hoppas allt är bra med er!
 
Kram / Emma.

Kroppsanalyser och överbelastningsskador

God morgon finisar ♥

Idag känns det i kroppen om jag säger så! Tur att det är vilodag så att vi hinner återhämta oss tills imorgon då det är dags för PT-pass igen! Idag ska vi ägna dagen åt kroppsanalyser samt föreläsning om överbelastningsskador. Känns som om det kommer bli ännu en intressant dag :)

Idag blev det knäckebrödsfrukost istället för grötfrukost! Mina hembakade knäckebröd med jordnötssmör/keso/banan samt keso/ägg/avokado + en clementin och ingefärste! Nu håller jag mig fram till frukostfikat klockan nio :D


Trötta ben

Hej vänner ♥

Jag sitter med Enya i öronen och pluggar för fullt. Jag är helt slut och skulle kunna somna på stört! Hehe, det är hårda dagar just nu. Roliga men hårda! Idag har vi haft träningsplanering på schemat och under eftermiddagen har vi kört PT med varandra. Första passet såg ut såhär:

*knäböj
*kissande hunden
*hantellyft åt sidan
*tricepspress ovanför huvudet och dips i superset

Sen övande vi på passningsteknik, alltså hur man som PT passar kunden i olika övningar. Halva gruppen blev tilldelade olika övningar och jag fick raka marklyft som jag skulle köra 30 sek med en PT passandes på mig följt av fem sek vila. Därefter kom en ny PT och passade i ytterligare 30 sek, följt av 5 sek vila. Detta upprepades om och om igen. Vi är ganska många i gruppen och jag stod där och gjorde säkert 200 raka marklyft sammanlagt. Nu hade jag visserligen en ganska lätt vikt, men jag är rörligt så jag kan gå ända ner med skivstången i marken (lång rörelse) och tilläggas bör även att jag aldrig tidigare kört denna övning. Helt ny för mig alltså! Hmm... Behöver jag ens nämna att jag knappt kunde gå sen.. eller stå för den delen?

Men det var inte nog med det här, nej. Sen var det dags för mer ben. Och det var bara att bita ihop!

*6 knäböj mer tung belastning
*vila 10 sek
*12 utfall från bänk
*vila 10 sek
*25 traditionella marklyft med hantlar
*vila 3 min

Upprepades 3 gånger!

Ja mina ben är med anda ord helt döda! Därför tog jag sats och sprang upp för trapporna när jag kom hem. Hehe. Jag gjorde det faktiskt, bara som en sista utmaning för dagen!

Efter mat och dusch sitter jag nu med värkande ben och skriver träningsprogram. Vi har fått läxa tills på torsdag - skriva ett program som vi ska köra på en kund. Spännande!

Hoppas att ni haft en fin tisdag!



Ge mig ditt leende

God morgon fina du 
 
Leenden smittar, visste du det? 
 
 
Något av det finaste jag vet är när människor ler mot varandra. Ett leende är så vackert och sprider samtidigt så mycket glädje. Jag älskar att le, det ger mig oftast leenden tillbaka och ett leende tillbaka värmer mitt hjärta!
 
Jag vill uppmana er att le. Le mina vänner! Med ett leende på läpparna kommer ni känna er gladare och få många meenden tillbaka!
 
Hoppas att ni får en fin tisdag!
 
Kram / Emma.

Kosten och mina tankar

Hej vänner 

 

Jag tänkte prata lite om kost eftersom det är något som diskuteras hett idag och som forskarna jobbar hårt med att klura ut. Att prata om kost är som att ge sig in i en djungel och det är inte alltid riktigt lätt att veta hur man ska förhålla sig till det som skrivs och sägs. Vi har en mängd olika dieter och olika sätt att gå ned i vikt att välja mellan. Men vilken kost är egentligen den optimala för att vara frisk och likaså förbli så? Eftersom jag gått en ”hälsolinje” var det ett ämne som mer än gärna togs upp ganska ofta. Vi var nog alla överens om att det är ”fel” kost tillsammans med flera andra faktorer som skapar vår enorma ohälsa idag. Mer än hälften av Sveriges befolkning är överviktig. Och med övervikt blir man genast en vandrande riskfaktor till diverse sjukdomar. Den absolut största dödsorsaken i Sverige idag är hjärt- och kärlsjukdomar. Boven i dramat tror jag heter socker. Många kanske tror att de äter bra mat, men blir i själva verket lurade. ”Sockerfria” produkter innehåller massa sötningsmedel som ger insulinpåslag precis som de sockrade produkterna. Men vart finns sockret som kroppen vill ta hand om? I längden kommer kroppen att sluta producera insulin och därmed blir det för hög sockerhalt i blodet när vi väl stoppar i oss sockret på riktigt. Detta skadar blodkärlen och hjärt-kärlsjukdom är ett faktum. Äter vi för mycket socker kommer inte bukspottkörteln hinna med att producera så mycket insulin som behövs och vi får återigen ett för högt blodsocker som skadar blodkärlen (diabetes typ 2).

 

Jag skulle vilja prata om vad som är bra mat för mig och vart jag står i frågan. Jag skulle vilja påstå att för att kunna må bra, vara sund och trivas med oss själva måste vi äta mat som gör oss mätta. Att gå runt att vara hungrig och ”gå på diet” för att gå ner i vikt kommer inte funka i längden. Vi människor är inte gjorda för att vara hungriga. Det gör oss irriterade, ledsna och nedstämda. Det är många som jojobantar idag och hoppar upp och ned i vikt just för att kroppen inte klarar längre perioder med svält. Vi behöver äta ofta och mat som mättar.

 

När vi blir hungriga beror det på att vårt blodsocker har sjunkit och kroppen sänder signaler till hjärnan att vi behöver fylla på med mer energi. När vi sedan äter något stiger blodsockret och vi kommer ganska snart känna en behaglig känsla av mättnad. Kort och gott.

 

Beroende på vad vi äter kommer blodsockret stiga olika fort. Man kan säga såhär, att det som höjer blodsockret fort kommer också att sänka det lika fort. Om vi istället äter något som höjer blodsockret långsamt kommer det att sjunka minst lika långsamt. Det är det sistnämnda som gör att vi känner oss mätta länge och inte går och småäter så mycket. För när kroppens blodsocker sjunker, det är då ”suget” kommer och vi kommer att känna oss irriterade och trötta.

 

För att få en lång mättnadskänsla och inte gå och småäta hela tiden behöver vi alltså äta så att vi håller blodsockret på en jämn nivå. Toppar och dalar i blodsockret gör oss bara mer hungriga och sugna. Proteiner och fett är näringsämnen som har en positiv inverkan på blodsockret och ger en långvarig mättnadskänsla. Likaså ”långsamma” kolhydrater. Långsamma kolhydrater är bland de bästa energikällorna. Energin av långsamma kolhydrater tilldelas kroppen under en längre period och därför kan vi känna oss mätta fram till nästa måltid och orkar med att prestera bättre samtidigt som känslor som irritation försvinner. Långsamma kolhydrater finns i fullkornsprodukter, frukt och grönsaker.

 

Snabba kolhydrater omvandlas till socker i kroppen, ger snabb energi och som sagt en snabbt stigande blodsockerkurva. Vitt bröd, vit pasta, ris, godis, chips, dricka, halvfabrikat mm är exempel på mat som får blodsockret att stiga i höjden. Snabba kolhydrater kan vara bra för personer som tränar hårt, men för majoriteten av oss är det bättre att välja långsamma kolhydrater.

 

Vad jag vill få fram är att om vi planerar våra måltider och stoppar i oss sånt som håller blodsockret på en jämn nivå kommer vi må mycket bättre. Det är i alla fall så jag lever. Nu för tiden äter jag mycket mer fett och fettrika produkter än vad jag gjorde förut. Jag äter nästan alltid långsamma kolhydrater, mycket proteiner, frukt och grönsaker. Jag äter även sex gånger per dag. Frukost, lunch och middag och minst tre mellanmål. Jag är nästan aldrig hungrig och jag mår så bra!

 
Självklart ska man inte äta helt strikt och aldrig äta snabba kolhydrater, för det kan ju vara gott det med ibland. Efter hård träning är det t.ex. bra att fylla på med snabba kolhydrater för att förbättra återhämtningen. Jag tror inte att vi mår bra av förbud av olika slag och att kunna unna sig ibland är bara sunt och viktigt för vårt välmående! För mig är det jätteviktigt att jag får njuta av det jag känner mig sugen på i alla stunder. Det ska inte finnas några förbud! Men för att må bra och vara sund anser jag att vi måste ha någon slags bas att stå på och utgå ifrån. Livsstilen ska innehålla bra mat, en dos motion, kärlek och annat som får oss att må bra. Jag vill jobba för friskhet, glada och pigga människor som trivs i sina egna kroppar och vill leva länge!
 
 
Håller ni med mig om mina tankar, eller vad anser ni?
 
Kram / Emma.

Uppladdning och dagens schema

God morgon vänner 
 
Grundutbildning och träningsinstruktör är avklarat. Idag börjar PT-delen på riktig! Det känns alldeles fantastiskt :) På schemat står under förmiddagen kommunikation och föreläsning om PT som yrke. Kommunikation är grymt intressant så det ska bli kul att fördjupa sig lite (vi läste en del på TI också). I eftermiddag kommer vi jobba med hur man förändrar det omedvetna samt utöva praktisk träning. Det kommer bli en lång första dag som jag ser fram emot så himla mycket! Jag känner mig verkligen "hemma" mitt i allt det här om ni förstår vad jag menar? Det här är verkligen jag. Det här är det jag vill göra, jag älskar träning!
 
 
Vad laddar jag upp med om inte gröt? Jordnötsgröt med massa mättande proteiner, fina fetter och energigivande kolhydrater toppad med skivad banan, kokos, klippta katrinplommon och mjölk. Ger tummen upp på den! Tröttnar aldrig på min älskade jordnötsgröt. Hehe.
 
 
Nu är det dags för mig att kila!
 
Ha en fin dag så länge!
 
Kram / Emma.

Lagad mat och borttappad mat

Gokväll kära ni 
 
Jag har nu parkerat väskan i rummet hos mina släktningar här i Stockholm, packat upp, lagat matlådor för några dagar framöver samt bjudit familjen på min kära svärmors tacogratäng! Det känns skönt att vara i stan igen och imorgon kör vi igång med sista delen. Det ska bli så kul att träffa alla nyfunna vänner igen, få prata och lära ännu mer om det som är vårt stora gemensamma intresse, träning! Två intensiva veckor väntar dock och jag har ställt in mig på att det inte kommer bli mycket annat än sova, äta, plugga, träna. Jag ska ge allt nu för att kunna klara proven efter två veckor. Det kommer bli grymt, det vet jag, även om det kommer bli kämpigt med så intensiva veckor!
 
Iphonebild på mina matlådor - 3 lådor laxpytt med fetaost och 2 lådor kyckling- och quinoasallad.
 
Under veckan har jag sysselsatt mig med att baka mellanmål för att ha med under utbildningsdagarna. Mellanmålen blev olika sorters raw-foodbollar, mellanmålskakor samt nyttiga kokosmuffins och kladdkakemuffins. Men kan ni gissa vad? Jag hade packat allt i en kylväska som jag lyckades glömma på tåget idag! Well done Emma! Alltså vilken kladd jag är. Hittegods har inte öppet under helgen heller så imorgon på lunchen får jag ta mig en tur in till centralen för att se om någon har lyckats hålla fingrarna borta från mina bakverk. Hehe. Känner inte att jag bara kan låta det vara, jag vill ha allt mitt gotte till mellis! Håll en tumme för mig att jag hittar det är ni snälla?! 
 
Nu står Solsidan på och sen blir det en tidigt kväll!
 
Kram / Emma.

Rygg, axlar och mage

Hej vänner 
 
Igår var det rygg, axlar och mage på schemat och jag och Julia körde på hårt! Körde skiten ur Julia och det finner du bevis på här (<--klick).
 
3 set chins med smalt grepp
3 superset med bakåtlutade latsdrag med smalt grepp och pullover med hantel
3 set stående rodd med skivstång
3 set omvänd ryggresning på boll
3 superset omvända liggande flyes i dragmaskin och axelpress med hantlar
3 triset omvända crunch i dragmaskin, crunch i dragmasin och plankan 1 minut
 
Här nedan ser ni tresetserien vi körde på slutet. Riktigt härliga övningar om du frågar mig. Nästa gång blir det dock plankan i 2 min i varje set. Hade inte riktigt tid för det idag!
 
 
 
 
Kram / Emma.

Morgonmys

God morgon finisar 
 
 
Här pågår morgonmys med pojkvännen (ja, tänk vi hann att ses en gång till, vilken tur!) innan jag ska dra vidare till Stockholm. Laddar upp med en tallrik gröt för på tåget blir det plugg för hela slanten!
 
Jag hade en fantastiskt fin kväll med mina vänner igår! Vi lagade en jättegod fisksoppa med saffran som avnjöts med ett glas vin samt kladdkaka och glass till efterrätt. Gottgott. :)
 
Hoppas att ni hade en fin lördagskväll ni med!
 
Kram / Emma.

Lyxlunch

Hej vänner 
 
Igår när jag jobbade mumsade övriga i familjen på en älgköttgryta gjord på älgkött från en älg som min morfar skjutit tidigare under veckan. Snäll familj som jag har sparade de lite gryta till mig som jag gjorde en hamburgare på till lunch idag. Hade hambugerbröd i frysen från tidigare, recept här (<--klick) som jag mosade avokado på, skivade lite tomat och lade sallad på. Sist på med älgköttgrytan som även innehöll kantareller och morötter från landet. Så jäkla gott! Och vilken lyxlunch jag fick :D
 
 
Vad åt ni till lunch idag?
 
Kram / Emma.

Lördagsplaner

God morgon lördag 
 
 
Här på jobbet har jag börjat dagen med en tallrik jordnötsgröt. Mumsigt! Gröten toppades med kokos, blåbär, keso, klippta katrinplommon, banan och mellanmjölk
 
 
Receptet på jordnötsgröten hittar du här (<--klick).
 
Att försöka ta fina matbilder med iphonen är lönlöst, speciellt i ljuset från en taklampa när det fortfarande är mörkt ute. Men ni får stå ut med lite dåliga bilder!
 
Idag är det lördag och schemat är fullspäckat. När jag går av jobbpasset vid tio ska jag iväg till gymmet och köra ett ryggpass med Julia, öva en sista gång. Sen hem och packa det sista innan jag sätter mig på tåget till Karlstad. Ikväll har jag bokat in en tjejkväll med två av mina fina vänner som jag inte sett på evigheter. Mat och mys står på agendan och jag känner på mig att det kommer bli en himla fin kväll 
 
Kram / Emma.

Fredagsmys på jobbet

Hej vänner 
 
Jag sitter på jobbet och fredagsmyser med en kesobägare med chokladkräm. Alltså, den där chokladkrämen, har ni hunnit testa den? Om inte ber jag er att göra det. Det smakar godis och går så himla bra ihop med keso. Ett mättande och mumsigt fredagsmys som jag kommer sova gott på :)
 
 
Om ni missade receptet får ni det här igen: mosa en banan och blanda ihop med 1 msk jordnötssmör och 1 msk kakao.
 
När man vaknar tidigt på morgonen blir man trött på kvällen. Det är nackdelen med att vara morgonpigg. Jag är alltid så trött på kvällen och skulle somna bums om jag la mig nu (halv nio!). Måste försöka hålla mig vaken lite ikväll så att jag inte somnar vid middagsbordet imorgon när jag ska umgås med mina vänner. hehe.
 
Kram / Emma.

Plommonkärlek från farmor och farfar

Hej 
 
När jag var hos farmor och farfar sist skickade de med mig en påse plommon från trädgården. Helt gudomligt söta och smakrika plommon. En näve plommon tillsammans med lite nötter är ett perfekt mellanmål :)
 
 
 
Gillar ni också plommon?
 
Kram / Emma.

Jordgubbskesodavosgröt

God morgon alla solstrålar 
 
Jordgubbskesodavosgröt. Ja någonting sånt blev dagens andra frukost efter ett benpass i gymmet. Jättegott och mättande! Det bästa är att jag hade förberett allt redan igår kväll för att bara kunna plocka fram det från kylen när jag kom hungrig från gymmet. Smart va?
 
 
Jordgubbskesodavosgröt: Blanda ihop 2 dl keso, 1 dl kvarg, 1/2 dl havregryn och 1-2 dl jordgubbar. Låt stå i kylen över natten och ta fram på morgonen och servera med något gott! Snabbt och enkelt :)
 
 
Jag serverade med quinoapuffar, kakaonibs, hampafrön, linfrön, kokoschips, pumpakärnor, chiafrön och gojibär. Mumsmums men massa nyttigheter! 
 
 
Igår kväll och inatt hade jag min pojkvän här. Vi kommer inte ses på tre veckor nu när jag åker till Stockholm igen, vilket känns väldigt tungt. Antar att det är bra att länga efter varandra också, men vi har redan varit ifrån varandra så mycket de två senaste månaderna att det inte känns som att det är bra längre. Hur mycket är bra att längta egentligen? Det är tre veckor kvar innan jag flyttar hem till honom igen, iallafall på halvtid, då jag till en början efter utbildningen kommer pendla mellan jobb i Torsby och Karlstad. Gud vad jag längtar tills jag är hemma med honom igen, min älskade Pelle 
 
Nog om pojkvänssnack! Pelle jagar älg den här veckan och drog vid sextiden imorse. Jag är inne i en period nu när jag vaknar pigg och utvilad vid runt sex så jag studsade upp då jag med, slängde i mig frukost och åkte till gymmet en sväng. Styrketräning för benen, lite rehab, lite kondition och lite rörlighetsträning på slutet. Blev ett riktigt bra pass och härliga övningar som tog död på benen. Det kommer nog kännas imorgon!
 
Idag står det jobb på schemat igen. Slutar tio imorgon bitti så det är långpass igen!
 
Hoppas ni får en fin fredag!
 
Kram / Emma.

Angående knäckebröden

Hej 
 
Jag fick några frågor angående knäckebröden som jag bakade härom dagen. Först om majsmjöl och maizena är samma sak? Och nej det är det inte. Majsmjöl är gjort på hela torkade majskorn som malts till ett mjöl och det funkar därför bra i t.ex. brödbakning. Maizena däremot består endast av stärkelsen i majskornet och används framför allt som redningsmedel. Ska du baka dessa knäckebröd, ta då majsmjöl och inte maizena :) 
Jag fick också en fråga om det funkar bra att ta t.ex. dinkelmjöl istället för majsmjöl? Och ja, det funkar utmärkt. Men då försvinner nog popcornsmaken eftersom jag antar att den kommer från majsmjölet. Hehe!
 
Så nu vet ni det!
 
Kram / Emma.

Snabb lunch

Hej vänner 
 
Hur mår ni? :)
 
Själv har jag fullt upp för tillfället. Började med att uträtta massa ärenden på byn efter jobbet idag och hann även förbi mormor en sväng på vägen hem. Nu sitter jag och käkar lite lunch och tvättar för fullt. Ska packa inför Stockholm idag eftersom jag jobbar hela dagen imorgon samt natten till på lördag. På lördag åker jag ner till Karlstad för att umgås med några vänner och sedan mot Stockholm på söndag förmiddag! Så därför ska packningen stå klar idag!
 
 
Lunchen består av en mandeltunnbröd (<--klick) fyllt med keso, makrill i tomatsås, avokado, pizzakrydda och örtsalt. Mums :D
 
Nu ska jag och mamma ut på en solskenspromenad med hundarna i det vackra höstvädret!
 
Kram på er / Emma.

Lite om konditionsträning

Är du sugen på att komma igång med konditionsträning?

 

Är du kanske redan igång men står still? Kanske har du kört fast och glömt att träningen behöver varieras för att vi ska utvecklas!

 

Så här är det. För att säkra en förbättrad syreupptagningsförmåga (kondition) rekommenderar man konditionsträning 3 gånger/ vecka. 3 gånger i veckan får tas med en nypa salt eftersom det alldeles beror på personens träningstillstånd. Nybörjare får såklart en förbättring på 2 gånger/ vecka, medan elitidrottare måste träna mer. Men om vi ser till motionärer över lag räcker det med 3 gånger per vecka. Man har sett att kurvan för ökningen av den maximala syreupptagningsförmågan verkar plana ut vid träning mer än 3 gånger/ vecka. Såklart ger fler träningspass något förbättrad syreupptagningsförmåga, men inte mycket i relation till den ökade träningsmängden.

 

Men att gå ut och springa/ gå stavgång eller liknande, samma runda, på samma tid tre gånger i veckan kommer inte att ge några resultat i längden. Kanske till en början, men inte efter en tid. För att du ska förbättras måste du hela tiden variera och ge kroppen nya utmaningar. Om du kör fast i samma runda kommer kroppen att anpassa sig till de påfrestningar den utsätts för och blir snart van och bekväm i det. Den slutar därmed att förbättra sig. Så det du måste göra är att variera intensiteten – vissa pass måste alltså vara jobbigare än andra. Satsa på att köra ett intervallpass (ska kännas ansträngande – mycket ansträngande), ett kortare pass med högre intensitet (ska kännas ansträngande), och ett längre pass med lite längre intensitet (ska kännas lätt ansträngande). Intensiteten, alltså hur jobbigt det känns är den viktigaste faktorn för om du förbättras eller inte. Det måste få kännas jobbigt. Om du springer din runda varje gång och känner att det gått lätt, ja då får jag gratulera! Du fixar det! Men vill du fortsätta att utvecklas måste du alltså börja variera och höja intensiteten i passen så att det blir jobbigt.

 

Det här är rekommendationer för motionärer. Alltså för de som tränar för att bibehålla eller förbättra hälsan. Jag pratar inget om elitträning eftersom träning i den mängden inte är hälsosamt. Elitträning ställer stora påfrestningar på kroppen och ofta drabbas elitidrottare av olika skador. Vår träning ska ligga på en hälsosam nivå. Right? Här tränar vi för att må bra, för att det är kul och för att vi ska hålla oss friska.

 

 

Hur gör ni? Konditionstränar ni?

 

Kram / Emma


Kycklingpytt

Hej vänner 
 
I söndags gjorde jag storkok. Eller storkok och storkok. Jag lagade så att jag fick tre matlådor iallafall. Perfekt nu i veckan när jag jobbar. Jag har snöat in på rödbetor för tillfället och äter det mest till allt. Den här kycklingpytten har jag gjort tre gånger på två veckor nu. Två gånger med kyckling och en gång med köttfärs. Älskar hur pytten går att variera! Men som sagt så har jag snöat in - på rödbetor, och därför har pytten varit väldigt rosa alla gånger! Rosa och väldigt god :D
 
 
Ingredienser (3 portioner):
2 stor kycklingfiléer
15 chaminjoner
1 sötpotatis
4 rödbetor
1 stor palsernacka
1 zucchini
Broccoli
Chilisås
Mango chutney
1 kruka basilika
Chilipulver
Pepparmix
Salt
Fetaost
 
Koka rödbetorna i 10 minuter. Skala och riv rödbetor, sötpotatis, palsternacka och zucchini grovt. Lägg på ett fat. Skär kycklingen i bitar och stek i olja. Skiva champinjoner och stek tillsammans med kycklingen. Häll sedan i resterande grönsaker. Krydda och smaksätt med chilisås, mango chutney och kryddor. Låt stå och småputtra i 10-15 minuter så att grönsakerna tillagas. Servera med att toppa med smulad fetaost!
 
Det här är perfekt matlådemat. Jag åt det flera dagar under utbildningen och äter det nu när jag jobbar. Sitter finfint i magen :)
 
 
Brukar ha fetaost på toppen, men den tog slut så jag rev lite vanlig prästost här istället. Gott :)
 
Kram / Emma.

Carobgröt och morgonträning

God morgon 
 
Jag har börjat dagen med ett intevallpass på crosstrainern. Svettigt, jobbigt och alldeles underbart! Älskar att starta dagen med lite träning :D
 
Dagens andra frukost blev carobgröt. Caroben med dess fina söta chokladsmak, så himla gott!
 
Gröten serverades med skivad banan, kokos, krossade linfrön, hampafrön, granatäppelkärnor, en klick mandelsmör och mjölk.
 
Nu står det 23 timmars jobb på schemat från 10.00. Långpass var det ja!
 
Hoppas ni får en fin onsdag!
 
Kram / Emma.

Fröigt majsknäcke

Gokväll 
 
I eftermiddag har jag pluggat mest hela tiden. Och bakat. Såklart att jag har bakat. Och lagat middag också. Det är ju självklart. Vad blev det idag då? Jo en läsare, Sofie var så snäll och tipsade mig mig om ett gott glutenfritt knäckebröd för ett tag sen som jag bestämde mig för att göra. Och jag ångrar mig inte alls, för guuud så gott det var! Middagen då? Jo jag lagade lax i gräddstuvad spenat med vitlök + en mycket god linssallad till mig och papsen.
 
Men nu var det knäckebrödet jag skriva om. Jag hade tyvärr inte alla ingredienser hemma som man skulle ha, så jag ändrade lite i receptet, tog bort lite och lade till. Och det blev himla gott ändå!
 
 
Ingredienser:
2 dl majsmjöl
1 dl sesamfrö
1/2 dl chiafrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
1 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2,5 dl kokande vatten
 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser och häll sedan på kokande vatten och olja. Bred ut smeten på en plåt så tunt som det går och skär rutor för att det ska gå lättare att bryta isär när det är klart. Grädda i mitten av ugnen i 60 minuter. Ta ut och låt svalna.
 
 
Vet ni vad det smakade? Jo, popcorn. Haha! Så jäkla gott och krispigt! Hade avokado och några ostskivor på mina. Mums alltså!
 
Kommer ni prova?
 
Kram / Emma.

Nytt rekord och vidareutbildning

Hej vänner 
 
Slutade jobbet nio idag och hade därefter bokat in ett pass med två tjejer i gymmet. Öva, öva, öva! Passade på att köra lite själv också vilket nu resulterat i ömmande biceps, spända triceps och en mycket trött bröstmuskulatur. Plankade det sista vi gjorde och jag satte nytt rekord - 5 min och 10 sek ! Fy fasiken för plankan alltså, men vad grymt det är när man lyckas använda hjärnan på rätt sätt och tänka sig igenom det hela. Det är alldeles för lätt att ge upp när det blir jobbigt, vilket det var efter 3 min, men ändå så orkade jag 2 min och 10 sek till. Kom ihång det ni också! 
 
    
 
Nu är det en vecka kvar tills PT-utbildningen börjar. Då väntar drygt två veckors tufft träningsläger med kondition- och styrketräning samt maxtester har jag hört. Blir även en hel del teori, vilket också ska bli spännande. Kan knappt vänta! Idag har jag även bokat in mig på en vidareutbildning - träning under och efter graviditet, vilket är något jag kommer köra vidare på som PT sen.
 
Hur går det med eran träning därute?
 
Kram / Emma.

Kesoplättar med saffranssmak och russin

Hej vänner 
 
När jag ändå mumsade på julsmaker till frukost fortsatte jag med det till lunch och gjorde kesoplättar med saffranssmak och russin med inspiration från Sofie. Alltså helt ärligt! Ni som gillar lussebullar måste testa dessa plättar, de var sååå goda!
 
Och nu längtar jag verkligen till julen.
 
 
Kesoplättar med saffranssmak:
2 ägg
1/2 banan
1 dl keso
1/2 krm saffran
2 tsk fiberhusk
Russin
 
Sätt ugnen på 200 grader. Stavmixa ihop alla ingredienser utom russin och låt stå och svälla en stund. Blanda i russin och klicka sedan ut fyra plättar på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i 12 minuter eller tills de fått fin färg
 
Plättarna kan ätas till frukost/ lunch/ mellis eller som kvällsmål. Äter du inte alla på en gång funkar de att förvara i kylen något dygn!
 
 
Jag serverade mina plättar med en klick kvarg, hackad mango och granatäpple. Så mumsigt!
 
Längtar ni också efter julen?
 
Kram / Emma.

Davosgröt med pepparkaksssmak

God morgon godingar 
 
 
Förra julen åt jag davosgröt med pepparkakssmak i mängder till frukost! Blev sugen på det nu igen och jag kan ju skylla på att det inte är jättelååångt kvar till jul. Hehe. Gott är det iallafall :D
 
 
Davosgröt med pepparkakssmak:
1 dl havregryn
1 dl kvarg
1,5 dl yoghurt
1/2 mosad banan
Pepparkakskrydda 
 
Mosa bananen och blanda ihop med övriga ingredienser. Ta pepparkakskrydda efter smak, jag tog sissådär 2-3 krm. Låt stå i kylen över natten och ta sedan fram på morgonen och servera förslagsvis med blodgrape, kiwi, klippt fikon, hackad mandel och kanel. Härligt juligt!
 
 
Idag är det jobb på schemat igen, men först lite praktik i gymmet. Är bara en vacka kvar till PT-utbildningen och det är mycket att öva in. Jag håller just nu på att gå igenom superset, triset, stege, omvände stege, pyramid, cirkel mm. Jag lär mig allra bäst av att göra det själv. Det är roligast så också!
 
Kram / Emma.

Höstmys

Hej vänner 
 
Vilken fin helg det har varit! En fin helg full av kärlek, skratt, mys, god mat, rödvin och träning. Jag blir alltid så bortskämd när jag kommer hem till svärföräldrarna. Jag som vanligtvis står timmar i köket får komma och sätta mig vid ett dukat bord och bara njuta av massa god mat och fint sällskap :)
 
 
Igår gick vi en kvällspromenad i solnedgången jag och min kärlek. Det var fantastiskt vackert med alla höstfärger medans solen värme ända in i själen 
 
 
När vi kom hem igen stod paella och en flaska rött på bordet! Tända ljus och hög mysfaktor är det jag älskar allra mest med hösten! Till efterrätt hade jag bakat egen chokald (<--klick) som vi mumsade på!
 
 
Idag blev vi serverade älgstek, potatisgratäng, grönpepparsås, wokgrönskaer, sallad och fetaost. Så gott! Till efterrätt fick vi glass och fruktsallad 
 
 
Idag fick jag även uppleva löparlyckan igen! Efter över två månaders vila från löpningen pga. knäskadan vågade jag mig idag på 5 km löpning i lugnt tempo. Det gick fantastiskt bra och endorfinkicken var hög! Hjärtat skuttade av glädje efter pulsökningen som den lilla turen innebar. Så härligt :D
 
Hur har eran helg varit? God mat? Härlig motion?
 
Kram / Emma.

Bakverk utan ägg, laktos och mjöl

Hej vänner 
 
Livsmedelsallergier är väldigt vanligt och det är många som varken kan äta mjölkprodukter, ägg, gluten, nötter, diverse frukter mm. Jag fick en kommentar av en tjej som efterfrågade bakverk utan ägg, mjölk och mjöl:
 
"Hej emma! Jag är en tjej som är äggallergiker och undviker laktos då jag mår dåligt av det. Har stress mage och för mycket mjöl mår jag heller inte bra av. Har du några tips på goda nyttiga bakverk som inte innehåller ägg och för mycket mjöl? Känns som jag i princip inte kan äta något som är gott och nyttigt vilket känns tråkigt... Tack på förhand!"
 
Jag vet hur det känns att inte kunna äta vissa livsmedel... fruktansvärt tråkigt! Men tänk på allt du faktiskt kan äta, istället för allt du inte kan äta. Vi kan faktiskt göra massa goda saker utan att använda både ägg, mjölk och mjöl. Jag har här nedan gjort en liten lista på smarriga saker som inte innehåller något av delarna. Klicka på texten så länkas ni till receptet.
 
Rawfoodbollar med carob
Rawfoodbollar med choklad och hallon
Kokosbollar
Äppelpaj 
Chokladmousse 
Nyttiga kladdkakan innehåller mjölk - men det funkar att byta ut till t.ex. mandel- soya- eller havremjölk.
Du kan också testa att göra egen choklad
 
Är du ute efter mellanmål har jag fått en ny favorit under PT-utbildningen. Jag köper en färdig smoothie på flaska och blandar ihop med kvarg till mellis. Så jäkla gott - och mättande dessutom! Kvarg är ju mjölkprodukt, men är det laktos du inte tål kan du bara välja den laktosfria kvargen!
 
Kram / Emma.
 

Med planeringen kommer jag långt!

God morgon vänner 
 
I torsdags kväll förberedde jag all mat till ett 24-timmarspass på jobbet. Det blir mycket planering med alla små måltider jag äter, men det funkar. Jag har bakat melliskakor (<--klick) som funkar bra till fikat, köpte hem massa frukt, keso, kvarg och nötter som bara är att packa ner, blandade ihop ingredienser till en nyttig kladdkaka (fredagsmys!), lagade ihop en baconsallad samt en kycklingpytt (måste göra den igen så att ni också får recept - det blev verkligen sååå gott!). 24-timmar på jobbet kräver alltså sin planering med mat och det är så skönt när jag väl sitter där och kan njuta av allt det goda. Hehe. För det gör jag verkligen, njuter alltså! Mat är ju det bästa som finns och det är värt all tid och planering jag lägger ner :D
 
 
Till frukost idag hade jag i förväg blandat ihop alla "torra" ingredienser hemma, hällt upp de blöta (ägg) i en annan burk och packat ner i väskan. Idag blev det mumsiga morotskakamuffins. Du hittar recept på dem här (<--klick). Det var alltså bara att riva morot, blanda ihop de torra ingredienserna med de blöta och köra in i micron på högsta effekt ett par minuter och sedan var det klart! Perfekt, enkelt och gott :D
 
 
Har samlat på mig endel cupcakes/muffinsrecept nu och har därför gjort en ny kategori - Nyttiga cupcakes/muffins. Nu hittar ni dem lätt ifall ni vill testa!
 
Nu har jag en ledig lördag framför mig. Ååååh ♥ Jag ska börja dagen med ett gympass med mamma och Julia, ska bossa lite och köra skiten ur dem :D Sen ska jag hjälpa en vän med ett träningsupplägg och senare åker jag till Sunne för att spendera kvällen med mina svärföräldrar och pojkvän. Mysdag!
 
Kram / Emma

Rawfoodbollar med carob

Tjo finisar 
 
Är ni sugna på receptet på mina Rawfoodbollar med carob som jag bakade i onsdags? 
Jag tänkte väl det :) Här kommer det!
 
 
Ingredienser:
2 dl dadlar
2 dl katrinplommon
2 tsk carobpulver
2 msk hampaprotein (kan uteslutas, eller bytas ut till vanligt proteinpulver för den som äter det)
1 dl paranötter
1 dl valnötter
1 dl mandel
Ev. lite vatten
Kokos att rulla i
 
Blötlägg dadlar och katrinplommon i ett par timmar. Mixa sedan ihop med övriga ingredienser i en matberedare tills det blir en degklump av det hela. Lite vatten kan behövas om det blir torrt. Rulla sedan bollar i kokos. Lägg dem i en burk och förvara i kyl eller frys.
 
 
Kram / Emma.

Nyttig äppelpaj

God morgon 
 
 
Har ni testat göra en nyttig äppelpaj någon gång? Om inte borde ni göra det. Jag brukar göra min i micron på bara några minuter. Och eftersom den innehåller massa nyttigheter passar den ju lika bra till frukost som till mellanmål eller fikat. Denna äppelpaj innehåller rena havregryn, fina fetter från kokosolja, solroskärnor samt hasselnötter. Äpplena kommer från trädgården och bidrar med syrlighet, keson bidrar med protein och honungen med sötma.  
 
 
Ingredienser:
1 äpple
1/2 dl havregryn
1 msk solroskärnor
2 msk hackade hasselnötter
1 msk smält kokosolja
1 msk honung
keso
 
Riv ett äpple på ett fat. Blanda ihop övriga ingredienser i en skol och smula över det rivna äpplet. Micra sedan på högsta effekt i 3 minuter. Ta ut och servera med keso!
 
 
Detta blev min andra frukost idag. Klockan ringde för uppstigning nollsexnollnoll. Snosade fem minuter innan jag hoppade i pulsband och träningskläder, stoppade i mig ett par mjuka smörgåsar med jordnötssmör och banan + ett glas mjölk och begav mig till gymmet för ett intevallpass på crosstrainern. Blev långa intervaller, 4-2 min på 90 % av max HF. Jobbigtjobbigt, men såå härligt!
 
Varför detta intervallpass?
Arbete på 80-90% av max HF ger positiva effekter som förbättrad syreupptagningsförmåga och förbättrad prestation vid hög intensitet. Genom att ligga precis under mjölksyratröskeln jobbar kroppen hårt för att förbättra prestationen och borttransport av mjölksyra tills nästa pass. Därav kallas det också tröskelträning, vilket innebär att du flyttar upp din mjölksyratröskel vilket gör att du orkar jobba med samma intensitet längre utan mjölksyra samlas i musklerna och ger stelhet!
 
Nu ska jag åka till jobbet för ett 24-timmarspass! 
Ha en fin fredag 
 
Kram / Emma.

Melliskakor med choklad, hallon och kokos

Hej 
 
Chokladkakor med hallon och kokos, nyttiga sådana också, blev resultatet av gårdagens bak! Mums så goda dom blev! Men det var ju choklad så jag kunde ju liksom inte falla pladask. Hehe!
 
 
Ingredienser:
3 dl cashewnötter
1 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 mosad banan
2 dl hallon
2 msk kakao
1 msk smält kokosolja (eller smör)
2 äggvitor
 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa nötterna i en matberedare och blanda ihop med övriga ingredienser. Klicka ut kakor så stora som du önskar på en plåt och grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.
 
 
Jag fick åtta riktigt stora och fina kakaor som åkte in i frysen. Nu kan jag plocka fram kakorna eftersom och äta till mellis/ efter träningen/ kvällsmål eller som fika!
 
Kram / Emma.

Frukostfralla med smält ost + kesobägare med varm chokladkräm

God morgon vänner 
 
 
Idag är det vilodag på träningsschemat. På jobbschemat står det 12-timmarspass och jag har laddad upp med en supergod frukost. När jag var i Stockholm bakade mamma glutenfria frukostfrallor till mig som jag värmde i micron med ost och oregano på. Till frukostfrallan serverade jag en kesobägare med varm chokladkräm som jag hittade recept på hos Sofie. Mums alltså!!!!
 
 
Kesobägare med varm chokladkräm: mosa en banan och blanda ihop med 1 msk jordnötssmör och 1 msk kakao. Värm i micron 1 minut. Varva sedan den varma chokladkrämen med keso. Toppa med hallon och kokosflingor. 
 
Kan också ätas som mellanmål/ kvällsmål eller liknande.
 
 
Önskar er en trevlig torsdag!
 
Kram / Emma.

Hemgjord laxburgare, glutenfritt hamburgerbröd med curry- och mangosås

Hej vänner 
 
Jag har tillbringat hela eftermiddagen i köket. Jag har bakat, fotat, lagat och myst ordentligt. Stressterapi it is! Resultaten stavas Raw-carobbollar, proteinkakor med hallon och choklad samt hemlagade laxburgare med curry- och mangosås som serverades till middag. Jag lovar att ni kommer få ta del av de nyttiga bakverken snarast, men här kommer middagen i bild och ord. Inspirationen till receptet hittade jag hos Fanny!
 
 
Vi serverade hlaxburgarna med färsk blandspenat, tomat och skivad nektarin. Jag gjorde även Fannys bröd då de var glutenfria och såg så himla goda ut.
 
Hamburgerbröd (4 st):
3 äggvitor
1/2 dl pofiber
1/4 dl fiberhusk
salt
1 dl kvarg
1/2 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa äggvitor fluffigt och rör sedan i övriga ingredienser försiktigt. Klicka ut på en plåt och platta till. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna. Under tiden bröden är i ugnen gör du laxburgarna.
 
Laxburgare (5 st):
4 laxfileer
2 äggvitor
35 g örtkrydda provencale
1 msk fiberhusk
1 hackad röd chili
 
Mixa tinade laxfileer i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och forma till till 5 burgare som du steker gyllenbruna i en stekpanna.
 
Curry- och mangosås:
2 dl kesella
1 tsk curry
3 msk mango chutney
salt
citronsaft
ev. lite vatten
 
Rör ihop alla ingredienser och låt såsen stå svalt en stund innan servering.
 
 
Nu blir det biomys med familjen!
 
Ha en fin kväll 
 
Kram / Emma.

Svar till Tea

Hej vänner 
 
Jag tänkte dela med mig av Teas kommentar och samtidigt svara på hennes frågor öppet här i bloggen:
 
"Hej! jag måste bara säga att jag verkligen älskar din blogg! Jag blir alltid så inspirerad när jag kikar in (flera gånger om dagen...) och när du skrev om din veckolånga vandring satt jag som klistrad och läste, önskade verkligen att det var jag. 
Dina recept är alltid roliga och jag tycker det är fenomenalt att de alltid är så hälsosamma! Dock har jag två frågor; 
1. Jag har fått för mig att du utbildar dig till PT, stämmer det? Isf hur lång är utbildningen, vilka krav ställs på egen träning ochvilka färkunskaper behövs? Jag är bara 14 men jag är väldigt imtresserad av träning och PT känns verkligen som någontung jag skulle vilja arbeta med i framtiden! 
2. Finms det något vanligt alternativ till kokosolja? Mina föräldrar är rädda att jag ska bli fixerad vid min vikt och vill inte att jag ska hålla på med för mycket som är hälsoinspirerat, de förstår inte att träning och hälsa är det som hindrar mig från att gå över den nu tunna linjen till ätstörning. 
Hur som helst säger jag tack på förhand om du svarar på mina frågor, både du och din blogg är gryma! Kram <3"
 
Vad roligt att du gillar min blogg Tea! Det är alltid roligt att få positiv feedback från er läsare, det blir liksom extra kul att blogga då :) Precis som du säger så är det personlig tränare som jag utbildar mig till. Jag går utbildningen på Safe (<--klick) i Stockholm, vilket är en helt underbar skola. Om du vill läsa vidare till PT krävs det inga förkunskaper för att gå utbildningen. Dock skulle jag ändå rekommendera dig att läsa någon utbildning inom hälsoområdet innan. Våra kroppar är otroligt komplexa och för att få en bättre förståelse och lättare ta in det som tas upp under utbildningen är det bra om du har förkunskaper om hur kroppen fungerar, även om det inte är något krav på det. Själv är jag både utbildad massör och har läst anatomi, fysilogi, sjukdomslära och farmakologi på universitetsnivå. Människokroppen är fantastisk och att läsa om hälsa och välmående är något jag varmt skulle rekommendera! Hoppas att du hittar något som passar dig i framtiden!
 
 
Vad gäller kokosoljan funkar det lika bra med vanligt smör. Kokosolja är ett bättre alternativ som jag skulle rekommendera alla att använda, men det innebär inte att vi aldrig ska använda smör. Vissa recept kräver smör och jag använder det själv i min matlagning/bakning när jag känner för det eller inte har tillgång till kokosolja. Det som är viktigt är att komma ihåg är att det varken är farligt eller osunt att äta onyttigt (eller saker som är mindre bra) ibland också. Det viktigaste är helheten. Jag förespråkar en sund livsstil i grunden där jag anser att vi ska välja de alternativ som är bäst för våra kroppar, träna i lagom mängd och göra saker som får oss att må bra. Kokosoljan består precis som smör av mättade fettsyror. Smöret består dock till största del av långa mättade fettsyror, medan kokosoljan mestadels innehåller korta respektive mellanlånga mättade fettsyror. Tyvärr är det de långa som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes typ 2 och därför anser jag att det är mer hälsosamt att välja kokosfett. Men jag vill påminna er om att bara för att vi äter smör kommer vi inte få hjärtinfarkter eller diabetes. Vi har ätit smör i alla tider utan att ha blivit sjuka. Allt annat som vi äter också har betydelse, så kom ihåg helheten! Om vi väljer en sund livsstil i grunden så spelar avvikelser ingen roll. Med en sund livsstil i grunden kan vi med gott samvete äta lite onyttigt ibland också. Det gäller att hitta en balans!
 
Du pratar om ätstörning, och jag vill be dig att ta hand om dig själv! Att fightas med en ätstörning är inte hälsosamt på något vis. För det första misshandlar du din egen kropp inifrån samtidigt som din psykiska hälsa och välmående är lika med noll. Det är lika mycket sjukdom som övervikt och minst lika ohälsasamt. Försök därför att hitta en balans i ditt liv mellan mat och träning. Välj en sund grund att stå på, ät saker som du tycker om och njut av dem. Skippa ångesten och lär dig att ingenting är så onyttigt att vi aldrig kan äta det samtidigt som ingenting är så nyttigt att vi alltid kan äta det. Ta hand om dig Tea! Du är ung och har hela livet framför dig, slösa inte bort det på en ätstörning. Många tjejer är fokuserade på att få snygga kroppar utåt, men kom ihåg att hälsa kommer inifrån. Det är först när du tar hand om dig själv, bygger upp en bra självkänsla och mår bra i dig själv som du kan kalla dig hälsosam!
 
Jag har också fått flera frågor på vart kokosolja finns att köpa. Jag hittar min kokosolja på hälsokosten,i välsorterade matvarubutiker eller på nätet. Googla på det så kommer det upp flera sidor som har det till försäljning!
 
Har också fått kommentarer om en efterfrågad frågestund och märker att ni är många som undrar och frågar saker här just nu. Så jag undrar om ni skulle vilja ha en frågestund med mig
 
Kram / Emma.

Höstmys och banankaka

God morgon vänner 
 
Tidig onsdagsmorgon här på jobbet idag. Det är riktigt höstmys nu när det fortfarande är mörk när man vaknar. Än så länge gillar jag det :) Har tänt lite ljus till frukosten här på jobbet! Tog med mig lite banankaka som jag serverade med vaniljkesella, kiwi, hackad mango, svarta vinbär och kokosflingor. Mmm, så gott!
 

 
Slutar nio idag, sen ska jag njuta av en lång och ledig dag! 
 
Har förresten svarat på alla kommentarer i kommentarsfälten nu. Om ni vet om er att ni ställt frågor kan ni gå tillbaka och kika efter svar!
 
Ha en fin onsdag!
 
Kram / Emma.

Melliskakor

Gokväll 
 
Har fått flera frågor om melliskakorna (<--klick) går att frysa. Och svar ja, de går att frysa. Jag förvarar dem alltid i frysen och plockar fram så många som jag ska ha under dagen och förvarar dem sedan i en burk i väskan. Perfekt att plocka fram som mellis när blodsockret börjar sjunka!
 
Baka dem, frys dem, ät dem, njut av dem :)
 
Har också gjort dem med smak av päron och vanilj, du hittar receptet här (<--klick)
Även med smak av pepparkaka, recept hittar du här (<--klick)
Och med smak av äpple och kanel, recept hittar du här (<--klick)
 
Kram / Emma.

Nyttiga choklad- och kokoscupcakes med kolafrosting

Hej vänner 
 
Den har dagen blev inte alls som jag hade planerat. Tog mig en sovmorgon i morse och gick sedan en morgonpromenad med ena hunden. Hade tänkt mig en lugn morgon i soffan framför Nyhetsmorgon, men istället fick jag kasta i mig frukost och åka på personalmöte (som jag alldeles glömt bort!). Efter personalmötet blev det ett benpass på gymmet och nu sitter jag här med lunchen och ska straxt iväg till jobbet! 
 
Lunchen som jag snabbt fixade iordning bestod av nyttiga choklad- och kokoscupcakes med kolafrostning. Inga fel alls :D Bara massa nyttigheter i dessa och massa mumsig chokladsmak! Funkar lika bra som fika/ frukost/ mellanmål/ kvällsmål. 
 
 
 
Ingredienser:
3/4 dl havregryn
1 ägg
1 äggvita
1 mosad banan
1 msk kakao
1 msk hampapulver (kan uteslutas)
1 msk kokosflingor
1 msk kakaonibs (kan uteslutas)
 
Blanda ihop alla ingredienser och fördela i tre cupcakesformar. Micra på högsta effekt i 2-3 minuter. Ta ut och bred på frosting och topping.
 
Kolafrosting: blanda ihop 1 dl kesella med 1 tsk carobpulver. Toppa med kakaonibs och kokoschips/flingor.
 
 
Testa, testa!
 
Nu måste jag kila :D
 
Ha en fin dag / Emma.

Tufft, men helt fantastiskt

Tjo 
 
Jag körde hårt med Julia (och mig själv!) idag. Hehe. Fantastiskt pass. Svettigt, jobbigt, härligt och energigivande! 
 
 
10 min uppvärmning på crosstrainern
3 set dips
3 superset med tricepspress från pannan och bicepscurl med hantlar
3 set liggande bicepscurl i dragmaskin
3 triset innehållande bänkpress, stående flyes uppåt i dragmaskin och stående flyes nedåt i dragmaskin
10 burpees
3 min och 50 sek planka
 
Nu ska vi utmana våra kroppar med massa nya utmaningar, det är det som krävs om man vill utvecklas och prestera bättre. Variation i träningen!
 
Kram / Emma.

Måndag

Hej kära ni 
 
Nu har jag precis landat innanför dörren hemma i Torsby. Jag anlände ganska sent till Karlstad igår kväll och tillbringade natten hemma i lägenheten med min pojkvän. Om det var underbart att ses? Jaa, så in sjuttsingen :D Vi har ju knappt setts något alls den senaste månaden så vi passade på att ta en riktigt lång sovmorgon tilsammans samt en sån där mysig frukost framför tv:n idag. Bästa på länge, ingen stress, bara lugn och ro! Vi hann med lite shopping på stan också innan jag hoppade på tåget norr över. 
 
Hade tid hos sjukgymnasten 15.00. Blev undersökt och allt det där innan hon konstaterade att jag har en överansträngningsskada i m. vastus medialis (en muskel som går på framsida lår). Sååå, blir rehabträning nu i några veckor + att försöka hålla igång muskulaturen så mycket som det går och inte sitta still (blodcirkulation var det ja). Det var väl tur det, att det bara var en överansträngning och inte någon meniskskada som jag varit orolig för :)
 
Just det ja.. Jag klarade det praktiska provet igår också! Jag fick jättefina omdömen av min lärare och det värmde verkligen. Han berömde mig för mitt tålamod och sa att jag jobbade finfint med männsikor. Sen tyckte han också att jag verkade stensäker på det jag gjorde. Hehh... min nervositet gick inte fram alls alltså! Jag är själv nöjd med min insats och inser nu efteråt hur grymt mycket jag har lärt mig och utvecklats under den här veckan i huvudstaden. Nu har jag förhoppningsvis klarat av steg två på utbildningen. Det teoretiska provet kändes okej, men svaret på det kommer på posten om någon vecka. Så vi får se. Veckan som gått har varit riktigt tuff och tagit hårt på psyket. Det har varit grymt mycket att lära in, lite sömn och intensiva dagar. Men, det har verkligen varit värt allt slit, för fy sjutton vilken underbar känsla jag hade i kroppen igår efter att allt var avklarat. Jag kände mig SÅ bra! Nu kan jag gå in i steg tre, det sista steget till Lic. personlig tränare med självförtroende. Jag klarade ju av detta, och då kommer jag även klara nästa del. Tänk vad jag börjar närma mig målet nu!
Det känns kul att få tillfälle att börja använda mina nya kunskaper. På tåget hem satt jag och gjorde en detaljerad träningsplanering för veckan. Något jag aldrig gjort förut (inte till mig själv iallafall). Nu är jag grymt taggad för ett pass på gymmet med Jullan! Biceps, triceps och bröst står på schemat!
 
Kram / Emma.

RSS 2.0