Kesoplättar med chiafrön

Hej vänner
 
Lördagen är äntligen här och idag har jag och Pelle planerat in att gå Dolpen. Det är en oerhört vacker och fridfull vandringsled på Munkforshöjden. Jag lovar er bilder efter helgen :)
 
Så länge tänkte jag tipsa om mina goda kesoplättar. Det var när jag kom hem från Australien för tre år sen som jag upptänkte dessa godingar. Den sommaren åt jag nog kesoplättar minst en gång om dagen om jag inte minns fel?! Haha. Nu för tiden är det inte alls lika mycket, men jag gillar dem skarpt fortfarande!
 
 
 
Kesoplättar med chiafrön: Blanda 1 dl keso, 2 ägg, 1msk chiafrön, kanel och kardemumma. Låt stå och svälla en stund och klicka sedan ut på en plåt och grädda i mitten av ugnen på 225 grader tills de får en fin färg. Servera med turkisk yoghurt, jordgubbar och solmogen gul mango!
 
Om ni undrar vart den gula färgen på kesoplättarna kommer ifrån så är det för att hönsen som värper äggen går fria i det gröna och äter gräs. Då blir allt man gör med äggen väldigt gult och det är ett tecken på att hönsen mår bra. Jag köper nämligen färska ägg från en arbetskamrat nu och jag kan inte beskriva hur gott dessa ägg smakar. Det är stor skillnad från köpägg och jag är så tacksam att Gabbsan delar med sig av dem! Mer ekologiskt än så blir det inte. Punkt.
 
Kram / Emma.

Rökning dödar

Hej
 
Att rökning dödar är väl inget som någon har gått miste om, allra minst alla rökare. Som rökare lider du större risk att drabbas av alla sjukdomar och frågan är om det finns något annat som skadar våra kroppar så mycket som rökning gör? Tillsammans med övervikt är det oerhört farligt och ofta kommer hjärt- och kärlproblematiken som ett brev på posten.
 
Är du rökare och har funderat på att sluta?
 
Se här allt positivt som händer i din kropp när du slutar röka.
 
 
Denna bild fann jag på väggen när jag satt hos läkaren sist. Det jag tänkte på när jag såg den var hur mycket som faktiskt händer med kroppen när du röker.
 
Det här med rökning är något som kan göra mig oerhört irriterad och det finns få saker som kan få mig så arg som när någon tänder en cigarett i min omgivning (som när man sitter i en busskur eller på en uteservering). Räcker det inte med att olja ned sina egna lungor? Det borde vara förbjudet att röka offentligt då jag tycker att det är oerhört själviskt att folk tänder cigaretter och delar med sig till alla andra av de farliga gifterna.
 
Vad tycker ni om rökning och att det sker på allmän plats?
 
Kram / Emma.

Fredagsfrukost och ledig helg

God morgon från jobbet
 
Fredagen är äntligen här och för mig väntar en långhelg i Sunne tillsammans med min älskade pojkvän och mina svärföräldrar. Dagens planer är att grilla och imorgon ska jag och Pelle gå en vandringsled på Munkforshöjden som kallas Dolpen. Under kvällen ska vi sedan åka till Gräsmark och äta mat och söndagen kommer nog bli ganska lugn. Gud vad jag ska njuta av en ledig helg, det är verkligen välbehövligt då det känns som om jag har bott på jobbet den här veckan.
 
Dagens frukost består av kesokvarg (1 dl kso + 200 gram kvarg + 1/2 dl mjölk) toppat med riven kokos, mango, kiwi samt naturell nöt- och fruktblandning från naturgodisdelen på Ica + en kopp ingefärste.
 
 
 
Efter jobbet blir det en sväng till gymmet innan jag drar mig mot Sunne. Är sjukt taggad på att träna efter att ha suttit inne i en lägenhet sen i tisdags förmiddag! Jag är sååå laddad med energi :D
 
Tyvärr så funkar det inte att mobilblogga nu för tiden och därför har jag inga möjligheter att blogga i helgen. Jag har dock förberedit några tildsinställda inlägg till er som ni kan kika in och läsa om ni vill.
 
Jag önskar er en underbar helg mina vänner!
 
Kram / Emma.

Fruktpuré till frukost

God morgon mina fina läsare
 
En morgonpromenad är avklarad och jag sitter nu med frukost i högsta hugg och laddar för ett långt arbetspass! Frukosten som serveras idag är fruktpuré med turkisk yoghurt och topping!
 
 
 
 
Fruktpuré: mixa ihop 1/2 banan, 1/2 mango, 1-2 dl jordgubbar, 1 katrinplommon och kanel. Min är toppad med turkisk yoghurt, kokos, pumpakärnor, äppelchips och gojibär.
 
Idag börjar jag 10.00 och slutar inte förrän 14.00 imorgon. Det kommer bli ett långt pass, men sen är jag ledig hela helgen och som jag längtar!
 
Trevlig torsdag!
 
Kram / Emma.

Nyttig, krämig och snabb kladdkaka

Gokväll kära vänner

Ännu en arbetsdag är över och jag har gått och längtat efter kvällen hela dagen. Nu är jag hemkommen och nedsjunken i soffan med en nyttig kladdkaka - till det jordgubbar och turkisk yoghurt! På tv:n är det So you think you can dance och jag måste väl erkänna att det är anledningen till varför jag längtat så mycket till ikväll. Det finns inte mycket som roar mig på tv:n. Jag brukar för det mesta titta på Nyheterna och Nyhetsmorgon. Råkar det vara Per Morberg, Halv åtta hos mig eller Sveriges mästerkock (matglad tjej) tittar jag gärna på det också, men annars är jag mest uttråkad av att se på tv och orkar inte riktigt sitta still. Men att se personer dansa och förmedla känslor genom dans är något som jag fullkomligt älskar. Så därför kommer jag sitta bänkad framför tv:n varje onsdag i sommar :)

 

Myset i tvsoffan är alltså nyttig och snabb kladdkaka (som jag hittade på Sofies blogg) serverad med jordgubbar och turkisk yoghurt. Av någon anledning blev den riktigt, riktigt kladdig idag, så blev det inte förra gången, men den var lika god för det :)

 

 
Nyttig, snabb och krämig kladdkaka (1 person): blanda ihop 2 msk kakao, 3 msk mandelmjöl, en nypa salt, 1 krm vaniljpulver, 1/4 tsk bakpulver, 1-2 matskedar sötning (jag hade honung) med 1 msk smält kokosolja och 3 msk mjölk i en liten skål. Ställ in i micron och micra på högsta effekt i 1 minut. Ta ut och servera, med vispad grädde/turkiskt yoghurt, bär eller frukt! Detta recept MÅSTE testas av alla chokladälskare!!!
 
Egentligen ska det vara kaffepulver i också, men det uteslöt jag eftersom jag inte gillar kaffe!
 
Hoppas att ni har en trevlig kväll
 
Kram / Emma.

Rumpdödare

Hej alla träningssugna
 
Har förberedit ett tidsinställt inlägg till er idag med ett tips på en härlig rumpövning som riktigt får det att krampa sådär skönt. Kissande hunden är en klassiker som kan göras på många sätt och jag tänkte ge er två av mina versioner.
 
 
 
Börja med att stå på alla fyra, håll i magen och så lyfter du ena benet åt sidan. Detta är grunden.
Övning ett är den så kallade klockan - du börjar med att lyfta 12 gånger med varje ben, lyfter 11 nästa gång, 10, 9 ,8, ja du förstår nog vad jag menar. När du kommer till 1 försöker du lyfta fyra gånger med varje ben om vart annat. Uppreda detta ytterligare en gång!
Öving nummer två är inte riktigt lika jobbig - den går ut på att lyfta 16 x 2 med varje ben (16,16,16,16), sedan 8 gånger två med båda benen (8, 8, 8, 8) och avslutningsvis lyfta benet åt sidan och göra 8 små kickar till sträckt ben (som att du skulle sparka iväg en boll). Börja med ena benet och avsluta med det andra. Upprepa detta ytterligare en gång.
 
Är detta en övning ni brukar köra?
 
Själv är jag ett stort fan av rumpövningar :)
 
Kram / Emma.

Overnight oatmeal

God morgon vänner
 
För ett tag sen fann jag på Linns blogg ett recept på overnight oatmeal som jag blev sugen på att testa, så till frukost idag blev det en overnight oatmeal med jordnötssmak. Och gud så gott det var!
 
 
 
Overnight oatmeal med jordnötssmak: blanda ihop 1 dl havregryn, 1 msk jordnötssmör, 1 msk linfrö, 1 dl mjölk (jag hade mandelmjölk) och lite salt och låt stå över natten. Ta fram på morgonen och servera med någon god topping. Jag körde på banan, blåbär, hemgjorda äppelchips, klippta fikon och pumpakärnor. Smaskens!
 
Denna frukost är perfekt att förbereda dagen innan om man har bråttom eller bara känner att man inte orkar fixa något tidigt på morgonen.
 
Nu ska jag bege mig mot ytterligare en lång jobbdag! Hoppas att ni får en fin onsdag mina vänner!
 
Kram / Emma

Äppelchips

Hej kära ni
 
Ellas blogg hittade jag för ett tag sedan recept på äppelchips som såg fantastiskt goda ut och bestämde mig igår för att testa att göra dem. Det tog lite tid med tanke på att de var i ugnen i nästan fyra timmar, men de ligger ju bara där och torkar så jag gjorde massa annat under tiden. När de var klara blev jag glatt överraskad över hur goda de var!
 
 
 
 
Äppelchips: Skala och gröp ur 4 hårda äpplen (helst inte av mjölig sort). Hyvla "chips" av dem med hjälp av en osthyvel och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Pudra över kanel och ställ in i ugnen på 70 grader. I receptet stod det att de skulle stå inne i 2 timmar, men jag hade som sagt mina inne i nästan 4, så man får kanske hålla lite koll. Mina blev iallafall väldigt krispiga och smakrika :)
 
Kram / Emma.

Morgonträning

God morgon
 
Idag vaknade jag av solens strålar in genom förnstret, underbart och perfekt då jag hade planerat in morgonträning innan jobbet! Jag drog på mig träningskläderna, åt ett par smörgåsar och gav mig sedan iväg till Valberget. Började med chinsen där jag varvade låga med att köra chinsen excentriskt. Det var sjukt jobbigt då jag inte kört på länge, men kändes bra efteråt. Blev även marklyft, latsdrag, dips och plankan i tabataintervaller. Avslutade sedan passet med stavgångsintervaller i Valbergsbacken och när jag var färdig var jag i stort sett spyfärdig! Det var länge sen jag tog ut mig så mycket!
 
Träningen har under senaste veckan legat på hyllan då jag efter förra helgen kände att jag behövde ta det lugnt och vila upp kroppen. Så förra veckan varvades med vilodagar och promenader och vilan har nu gjort mig redo för en ny träningsperiod! Dock har styrketräningen blivit lidande senaste månaden och jag känner att jag har tappat endel tyvärr. Jag är ingen riktig gymmänniska under sommaren då jag hellre tränar ute, men nu blir det till att lägga ribban högre i styrketräningen för innan PT-utbildningen drar igång i augusti ska jag klara chinsen! Måste hitta ny motivation!!!
 
 
 
 
 
Dagens pass var iallafall riktigt härligt och utegymmet är helt perfekt sådana här fina morgnar!
 
Nu ska jag snart åka iväg och jobba ett 11,5-timmars pass. Jag jobbar ganska mycket nu de kommande dagarna och som ni ser gör jag ett 28-timmarspass torsdag till fredag! Men sen väntar en ledig helg och gud vad jag ser fram emot det :)
 
Tisdag: 9.30-21.00
Onsdag: 9.30-21.00
Torsdag: 10.00.24.00
Fredag: 24.00-14.00
 
Kika in senare så kommer ett inlägg upp på något gott som jag gjorde igår!
 
Kram / Emma.
 

Glass med mango och jordnötssmör

Hej vänner
 
Glassmonster som jag är har jag trots dagens trista väder mumsat på glass som jag gjorde för några dagar sedan. Den här gången blev det en mix av turkisk yoghurt och jordnötssmör. Förra gången gjorde jag en mix på jordgubb och banan. Recept till den hittar du här.
 
 
Mango och jordnötssglass: Mixa 2 dl turkisk yoghurt med 2 msk jordnötssmör och häll i glassformar. Mixa sedan mango och häll över yoghurten. Frys i några timmar. Ät och njut!
 
Kram / Emma

Motti och fläsk vid Kvarntorp

Hej vänner

 

Som jag nämnde tog hela familjen en heldagsutflykt igår. Första stoppet var Kvarntorp för intag av lite lunch i form av motti och fläsk. Det är en rätt som hör Värmland till sedan lång tid tillbaka. Motti består av rostat havremjöl, så kallat skrädmjöl och vatten. Till detta serveras stekt fläsk, lingonsylt och flottet som blir över från fläsket, så att inte mottin ska bli så "torr". Det kanske inte låter som världens nyttigaste måltid med tanke på allt fett, men eftersom skrädmjöl är gjort på havre är det mycket näringsrikt och har höga halter av protein, fibrer, vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. Dessutom är det glutenfritt! Fläsket är inte så onyttigt det heller med tanke på att vi behöver få i oss omättade fettsyror också. Däremot kanske det inte behöver konsumeras varje dag. Maten är dessutom lagad från grunden och är en rätt som man håller sig riktigt mätt på länge för att det "sväller" lite i magen, samt att det innehåller mycket fett.

 

Min morbror har även en liten bondgård och nu i sommar har han flyttat upp alla djur till Kvarntorp. Så på ängarna runt den gamla finngården strosar hästar, får, kor och grisar. Det är idylliskt där uppe! Har ni chansen tycker jag ni ska åka dit och smaka på den goda maten, se de fina djuren och njuta av den vackra, tysta naturen.

 
 
 
 
 
 
Ps. Det här inlägget skrev jag igår, men kunde inte publicera det då så det kom upp nu istället!
 
Kram / Emma.

Snabbinlägg

God morgon vänner ♥

Blogg.se har bara krånglat de senaste veckorna och sedan igår morse har det inte gått att skriva vanliga inlägg. Dock finns det en funktion som kallas "snabbinlägg" som jag testar nu för att se om det funkar bättre! Inlägget som jag skrev igår hoppas jag kunna publicera senasre idag!

Dagens frukost på jobbet bestod av kesokvarg med päronsmak (blanda 200 gram kvarg, 1 dl keso, 1 rivet päron och kanel) toppat med blandade nötter (para, cashew, macadamia, pecan och mandel), solroskärnor, pumpakärnor, tranbär och russin. JÄTTEGOTT! Nu slutar jag snart och ska cykla hemåt. Har tre massagebehandlingar inbokade idag sen kanske det blir träning också!
 
 
Trevlig måndag ♥

Jobb igen

God morgon söndag
 
Idag är det dags för jobb och ett 24-timmarspass igen. Jag har en ganska jobbig vecka framför mig nu, men till helgen väntar tre hela dagars ledighet så det kan det vara värt! Det har varit underbart att få fira midsommar och att umgås med både familj och vänner under helgen och jag känner att batterierna är laddade igen!
 
Dagens frukost blev kesokvarg med vaniljsmak toppat med mango, kiwi, blåbär, kokos, linfrö, katrinplommon och pumpakärnor!
 
 
 
Kesokvarg med vailjsmak: blanda 1,5 dl keso och 1,5 dl kvarg med 1 tsk vaniljpulver.
 
Hoppas att ni får en fortsatt fin midsommarhelg!
 
Kram / Emma.

Midsommarafton

Hej vänner
 
Hoppas att ni hade en lika fin och trevlig midsommar som jag hade igår! Dagen till ära bjöds det på underbart fint väder och vi fick till och med känna av sommarvärme under den vackra kvällen, något jag inte kan minnas har inträffat på midsommar förut?! Tack vare underbart sällskap, roliga aktiviteter, god mat och fint väder fick jag den bästa midsommaren någonsin! Vi började med att grilla och äta massa gott innan vi tjejer hoppade i tunnan. Under tiden spelade killarna kubb och sen bytte vi plats :) Kvällen avslutades på Faktoriet där det blev många kära återseenden (många som är hemma över midsommar). Idag blev det såklart en lång sovmorgon, morgonmys och frukot i soffan med familjen!
 
Jag knäppte som vanligt massor med kort och bjuder er på några godingar från kvällen igår! Kransen som jag bar kom min älskade pojkvän hem med som överraskning, han är världens bästa och finaste!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag är planerna att åka upp till Kvarntorp där min morbors sambo driver servering av Motti (nävgröt för er som inte är värmlänningar) och fläsk i sommar. Sen åker vi vidare till sommarstugan för att umgås med lite släkt som är uppe över helgen. Det blir lite tomt på inlägg här under helgen, men jag är tillbaka som vanligt när den är över!
 
Ha en fortsatt fin dag
 
Kram / Emma.

Borejoggen

Glad midsommar mina vänner
 
Mitt arbetspass börjar mitt närma sig sitt slut. Jag har precis ätit frukost ute i solen och laddar nu upp inför Borejoggen som jag och Lina ska gå! Ja ni hörde rätt... vi ska gå :) Vi har båda problem med knäna och mina knän klarar inte asfalt över huvud taget! Jag har önskat många år att jag hade kunnat springa loppet, men jag får snällt lyssna på kroppen och delta gående. Det är ganska trevligt det med :)
 
Frukost idag blev en skål med 1 dl turkisk yoghurt + 1 dl keso + 1 dl kvarg ihopblandat och toppat med kokos, mango, kiwi, cashewnötter, valnötter, fikon och torkade aprikoser.
 
 
Idag ska jag njuta av en vacker dag, familj, vänner, god mat, vin och sommar!
 
Jag önskar er alla en trevlig dag så hörs vi igen imorgon!
 
Kram / Emma

Midsommartraditioner

Gokväll kära ni
 
Jag sitter här på jobbet och har helt plötsligt bara natten kvar! Jag har haft en bra dag som flutit på och nu hoppas jag att natten fortsätter så med. För er som undrar så har jag sovande natt (om personen jag jobbar med sover vill säga) på mitt jobb. Något som känns väldigt lyxigt om man lyckas få en bra natts sömn :)
 
Imorgon är det midsommar och den firas som vanligt med traditionerna som hör till här hemma i Torsby. Dagen börjar med Borejoggen, som är ett lopp på 8,5 km genom Torsby centrum. Sen blir det midsommarlunch med familjen samt att försöka sig på att göra en midsommarkrans till kvällens festligheter. Under kvällen kommer vi i år samlas hela tjejgänget med pojkvänner, grilla, bada tunna och sedan åka till Faktoriet för att träffa allt Torsbyfolk, dansa och ha kul! Nu hoppas jag bara att det bjuds på fint väder och att min kära vän Ida blir frisk
 
 
Jag och älskling på midsommar för ett år sedan
 
Kram / Emma.

Chiapudding

Hej
 
Morgonpromenad och frukost är nu avklarat och jag ska göra mig iordning och cykla till jobbet för ett 24-timmarspass innan två dagars ledighet och midsommarfirande väntar!
 
Ända sedan jag köpte mina chiafrön har jag tänkt att jag ska göra chiapudding, men har av något anledning aldrig gjort det. När jag nykligen såg att Victoria hade gjort det fick jag dock ny inspiration och bestämde mig för att äta det till frukost idag! Det var väldigt gott :)
 
 
 
 
Chiapudding: elvispa 2 dl mjölk, 2 msk chiafrön och 1 krm vaniljpulver i cirka 2 minuter. Häll upp i ett glas och låt stå och svälla över natten. Jag serverade min pudding med hackad banan, mango, kiwi, hallon och kokos!
 
Hoppas att ni får en trevlig dag! Själv hoppas jag att detta underbara väder håller i sig även imorgon då midsommarfirande väntar!
 
Kram / Emma.

Tidig morgon

God morgon
 
Jag älskar tidiga morgnar! Behöver jag förklara varför?
 
 
 
Att få komma ut och andas frisk sommarluft, se en klarblå himmel och njuta av vacker natur är nästan oslagbart! Jag älskar att bo på landet!
 
Kram / Emma.

Bananpannkakstårta

Hej vänner
 
Eftr ett par timmar i solen började magen kurra och jag fick då för mig att göra en pannkakstårta på bananpannkakor till lunch. Alltså, dessa bananpannkakor, jag får aldrig nog, de är ju så galet goda! Har ni inte testat dem än så måste ni göra det! Det är så roligt och spännande att experimentera med receptet och hitta på nya sätt att äta dem :)
 
Lunchen blev en bananpannkakstårta med kesokvarg med chokladsmak toppad och fylld med hallon.
 
 
 
 
Bananpannkakastårta: Mosa en stor banan och blanda med två ägg. Smaksätt med kanel och kardemumma och stek två stora pannkakor på ganska lång värme ganska länge på båda sidor. Blanda under tiden ihop 1 dl keso och 1 dl kvarg med 2 tsk kakao. Ta första pannkakan och bred ut ett lager kesokvarg på, toppa med ett lager mosade hallon. Lägg på andra pannkakan och bred på ytterligare ett lager kesokvarg. Toppa med hallon och kokos.
 
Äter ni bananpannkakor? Vilket är då erat bästa serveringstips? :)
 
För övrigt så njuter jag fruktansvärt mycket av att bara vara idag! Även om mitt arbete inte är speciellt fysiskt ansträngande så tar det mycket på spyket att vara där. Så idag laddar jag upp för att klara av ett 24-timmarspass torsdag-fredag. Vilken tur att det är så underbart väder just idag när jag är ledig :)
 
Kram / Emma.

Sommarfrukost ute

God morgon
 
Jag måste ha ovanligt stort sömnbehov just nu. Jag är så trött på morgonen och har sovit ut flera dagar ända sen jag slutade skolan. Känns ovanligt att vakna halv nio när jag i vanliga fall vaknar runt sex halv sju. Igår gick jag och lade mig direkt jag kom hem från jobbet och sov ända till halv nio idag. När jag hade vaknat till kände jag mig dock väldigt utvilad och piggnade genast till då jag fick se det strålande vädret utnför! Solen skiner och det finns inte ett moln på himmlen, undertbart! Gjorde därför i ordning frukost och tog med ut på terassen, mmmm :)
 
Somrig frukost i form av fruktsallad på vattenmelon, mango, jordgubbar, banan, torkade aprikoser och kokos med en klick turkisk yoghurt + en riskaka med jordnötssmör, keso, russin och kokos + en kopp ingefärste!
 
 
 
 
Idag har jag planerat att springa en runda, har två massagebehandlingar inbokade och ikväll står "So you think you can dance" (Äntligen!) på schemat hemma hos Ellen. Blir nog endel lapa sol också skulle jag tro, bäst att passa på!
 
Kram / Emma.

Proteinkaka med smak av päron och vanilj

Hej vänner

I söndags gjorde jag en ny variant av proteinkakan som jag bakat några gånger förut. Den här gången smaksatte jag med päron och vanilj och det blev den allra godaste av dem alla.





Proteinkaka med smak av päron och vanilj: mixa 3 dl cashewnötter och blanda med 1 dl havregryn och 1 tsk vaniljpulver. Mosa en banan och riv ett päron och blanda i den torra blandningen. Kläck i två äggvitor och blanda runt väl. Klicka ut på en plåt i lagom stora bitar. Toppa med lite solroskärnor och sesamfrö. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter eller tills de fått en fin färg.

Kram / Emma.

Fruktkvarg och riskaka

Gog morgon

Eftersom jag sitter på jobbet denna morgon så får ni ta del av gårdagens frukostbilder som jag aldrig kunde publicera. Frukosten bestod av fruktkvarg toppad med linfrö, kokos, blandade nötter, gojibär och russin + en riskaka med mandelsmör, keso, banan och kokos. Mmmm, så gott!









Fruktkvarg: Mixa 1-2 dl kvarg med jordgubbar, nektariner, mango och banan.

Jag jobbar som sagt ända till nio ikväll så jag har en lång dag framför mig! I eftermiddag ska ni dock få ett tips på proteinbars som jag bakade i helgen. Så kika in igen då :)

Kram / Emma.

Instagram

Hej vänner

Min frånvaro idag beror på att jag inte kommit in på bloggen då de jobbar med att förändra blogg.se. Därmed har siten legat nere och det enda som kom upp var ett tidsinställt inlägg som jag skrev redan igår kväll. Nu hoppas jag dock att allt är i sin ordning igen och att jag kan blogga på som vanligt :)
Just nu sitter jag på jobbet och har jobbat ända sedan 14.00 idag. Jag har fortfarande många timmar framför mig eftersom jag har hoppat in extra inatt och även jobbar 9.30-21.00 imorgon. Så jag kommer alltså inte sluta förrän nio imorgon kväll. HEJ 31-timmarspass! Jag kommer fortätta att jobba väldigt mycket periodvis i sommar + att jag kommer vara ledig och tillbringa dagar i sommarstugan och även i Sunne. Så lika många inlägg som vanligt kanske det inte blir här eftersom jag inte kommer ha lika mycket tid som vanligt! Jag tänkte att jag tar det lite som det kommer (tycker ju att det är så himla kul att blogga), men ni som vill får gärna följa mig på instagram där jag kommer vara lite mer aktiv än här.

Instagram - emmabarremyr.



Bilden är från Thailand - Kho Phangan - 2010. Den speglar livet här och nu när jag njuter fullt ut av studen och uppskattningen av att finnas till. Så ska varje dag vara i sommar och i framtiden!

Kram / Emma.

Balansera på bollen

Hej alla träningssugna

Jag har tidigare skrivit mycket om hur viktigt det är med bålstabilitet och givit er tips på övingar som ni kan göra för att träna upp den inre styrkan i magen. Här kommer ytterligare en övning där det helt enkelt gäller att sitta på bollen och hitta balansen. Är det för enkelt får ni gärna röra på er och "tappa balansen" med flit för att gör övningen så effektiv som möjligt!

Skaka loss på bollen vettja, det gjorde jag och se vilja charmiga bilder jag fick till :)



Lycka till!

Kram / Emma.

Grill och ljummen sommarkväll

Gokväll vänner

Sommarkvällen till ära har vi slagit till och gjort härliga grönsakspett och kyckling som vi lagt på grillen. Det doftar ljuvligt och jag har äntligen lite sommarkänslor i kroppen!



Grönsaker marinerade i olivolja är så galet gott. Olivoljan sugs in i grönsakerna och de blir sådär saftigt goda! Gjorde samma marinad förra veckan (har en tendens att snöa in mig när jag hittar på något som är gott), fast hade lax istället för kyckling då. Recept på marinaden hittar du här.

Någon av mina läsare som sitter på ett gott marinadrecept? Tar tacksamt emot då vi ska på grillfest på midsommar och skulle vilja testa något nytt :)

Kram / Emma.

Sommartallrik till lunch

Hej

En tallrik innehållande lite kallt småplock, melonbitar och knäckebröd känns oerhört somrigt. Efter studentmottagningen i fredags fick vi mängder med mat över som passar utmärkt att plocka ihop till lunch. Dagens tallrik blev ett ihopplock på rostbiff, skinka, lax, melon och broccoli + ett hembakat fröknäcke med mosad avokado, keso och basilika.







Jag älskar enkelheten i det hela och att det samtidigt är så himla gott :)

Kram / Emma.

Frukost på terassen

God morgon

Vi tog oss en sovmorgon idag igen, skönt! Jag håller på att ladda upp inför en lång arbetsvecka så lite överskott på sömn klagar jag inte på :)

Dagens soliga frukost bestod av en jordnötsgröt med linfrö, kokos, banan, mango, kiwi och russin.







Recept på jordnötsgröt hittar du här.

Idag skiner solen och det är ganska varmt ute! Dagens planer är att köra ett intervallpass i skogen, hjälpa mamsen med massa saker, färga håret, grilla och kanske fixa lite med bloggdesignen.

Vad äter ni till söndagsfrukost?

Kram / Emma.

Bilder från dopet

Gokväll vänner

Fullt upp idag igen! Dopet var så himla fint och mysigt och Indra var glad och nöjd hela tiden. Hon är världens sötaste lilla tjej som gillar att göra grimascher när kameran kommer fram :)













Nu under kvällen har vi ätit familjemiddag och sett på gamla dans- och gymnastikfilmer. Att se på filmer från förr är lite av en tradition när vi alla syskon är hemma under sommaren, och det är så himla mysigt!

Kram / Emma.

Torpisk fruktgröt

God morgon vänner

Dagen igår gick i ett från klockan sju på morgonen till halv tio på kvällen då allt var undanstökat och färdigstädat. Efter en kvällspromenad i solnedgången med Sunny somnade jag på några få minuter. Idag blev det en lång och härlig sovmorgon följt av en långfrukost med resten av familjen vid frukostbordet!

Min frukost bestod av en tropisk fruktgröt med passionsfrukt, cashewnötter, kokos och klippta aprikoser.







Tropisk fruktgröt: koka en portion gryn (jag hade min hälsogröt från hälsokosten). När den är klar tar du bort den från plattan och häller i hackad mango, ananas, banan och kiwi. Toppa med passionsfrukt, cashews, kokos och klippta aprikoser.

Idag hällregnar det ute. Jag och Pelle hade planerat in ett pass i utegymmet, men vi skippar nog det och stannar inne och myser istället. I eftermiddag står det dop på schemat, lilla Indra ska döpas och jag ska än en gång denna vecka agera fotograf, kul :)

Trevlig lördag på er!

Kram / Emma.

Fredagsfrukost och studentmottagning

God morgon

Började dagen med mils löpning i tio grader dimma. Prefekt väder för att springa, var mycket syre i luften! Nu är det fullt upp resten av dagen och ni får ha överseende med att det inte kommer upp så många inlägg här idag (kanske något ikväll), men mamma har blivit skadad och vi ska ha studentmottagning hemma idag så vi har massor att göra och stå i.

Dagens frukost blev kakaogröt som jag inte ätit på länge! Mmm, så gott det är! Toppade den med hallon, kiwi, kokos, mandel och fikon.



Recept på kakaogröt hittar du här. Idag använde jag glutenfria havregryn istället för boveteflingor!

Kram / Emma.

Studenten

Hej vänner

Grattis älskade syster till studenten!

Dagen har varit bra trots att det hände en olycka (går in in på det mer) som gjorde det hela ganska omtumlande. Julia var glad och nöjd för att vi hade samlats där för hennes skull! Solen sken och det var trafikkaos i hela Karlstad när de studentfyllda flaken åkte runt på stan. Studenten var som den brukar vara med andra ord!



Har hänt en hel del saker på blogg.se idag! Blev förvånad när jag loggade in nu under kvällen och fick se allt som hade förändrats. Kul! Jag har också tänkt göra en förändring i bloggdesignen någon gång framöver nu om jag får tid. Jag är så dålig på sånt där bara och orkar aldrig ta mig tid till att sitta och fixa! Något som är kul med förändingen är att jag nu kan svara på era kommentarer i kommentarsfältet, så nu får ni hålla utkik där om ni väntar på svar :)

Hoppas att ni haft en bra dag!

/ Emma.

Jordnötssmöret

Hej finisar

Fick önskemål från en läsare om att göra ett inlägg om jordnötssmör och vad man kan använda det till, så här kommer ett. Jordnötssmöret har en hög proteinhalt, innehåller nyttiga fetter och mättar bra. Jag använder jordnötssmör flitigt i min matlagning och brukar hitta på nya recept hela tiden. Låt fantasin flöda och testa dig fram! Det bästa jordnötssmöret är det naturella som endast innehåller rostade jordnötter utan tillsatt socker och salt!

Här kommer en liten sammanfattning på mina recept där jordnötssmör ingår. Det lär komma fler i framtiden också :)



Använd jordnötssmöret som pålägg på smörgåsen/knäckebröd/riskaka/kex. Jordötssmör tillsammans med kiwi, banan eller både och + kokos är fantastiskt gott!



Pannkaka med jordnötssmör, keso, frukt och bär. Recept på denna delikata morotspannkaka hittar du här.



Lyxig mellis toppat med jordnötssmör. Recept hittar du här.



Ugnsbakad gröt med jordnöts- och kokossmak. Recept hittar du här.



Mättande smoothie. Recept hittar du här.



Nyttig bananasplit med jordnötssmör. Recept hittar du här.



Jordnötssgröt med någon topping som du gillar. Recept hittar du här.



Bananpannkaka med jordnötssmör. Recept hittar du här. Du kan också steka dem som plättar och servera med färska bär, keso/kvarg/turkisk yoghurt/vispad grädde.



Äggrulle med jordnöts/banan- och kvargfyllning. Recept hittar du här.



Tofugröt med banan-, kokos- och jordnötssmak. Recept hittar du här.

Jag har som sagt fler på lager som jag kommer testa, så håll utkik här på bloggen!

Kram/ Emma.

Tofugröt

God morgon

Jag är hemkommen från jobbet och äter nu ett mellanmål innan vi ska åka till Karlstad för att se Jullan springa ut från skolan och ta studenten. Efter det blir det middag med familjen på Fontana Di Trevi så jag kommer bli borta hela dagen. Har dock förberedit ett inlägg till er senare idag!

Mellis i form av tofugröt med banan, kokos och jordnötssmak.





Tofugröt med smak av banan, kokos och jordnötter: Mixa 100 gram tofu, 1/2 banan, 1 msk kokos och 1 msk jordnötsmör till en slät massa. Servera med t.ex. mango, kiwi, nötter och torkad frukt.

Hämtade inspiration till receptet härifrån.

Kram / Emma.

Utgå från dig själv

Gokväll kärna vänner

När vi ska sätta upp träningsmål är det viktigt att vi utgår från oss själva. Om målen blir orealistiska är det lätt att tappa motivationen. Jämför dig aldrig med någon annan. Om du är kort och har lite kraftigare benstomme eller rundare höfter är det dumt att ha en lång smal tjej som målbild. Måla istället upp en bild av dig där du ser dig själv må bra, äta sunt och älska det du gör. Grejen med hälsa är inte att vi ska gå på pulverdieter och träna oss smala. Grejen med hälsa är att må bra, äta en sund kost baserad på riktiga råvaror samt att röra på dig i lagom mängd så att du får en kropp som orkar hänga med hela livet. Du ska träna för att få energi och för att det är bra för kroppen. Right?

Tänka SMART när du sätter upp mål. Målen ska vara specifika, mätbara, anpassade, realistiska och tidsbestämda. Så kom igen, utgå från dig själv och ha en positiv inställning så kommer du både att må bättre och lyckas med att uppnå dina mål!



Kram / Emma.


Bilder på Julia

Hej vänner

Jag tänkte visa er lite fler bilder från fotograferingen på Julia i måndags. Jag är absolut ingen expert på att ta kort och har inget program att redigera bilder i, så dessa är nästan oredigerade, har endast ändrat lite kontrast och färg i vissa. Men jag blev ganska nöjd ändå! Hon är så himla vacker min lilla Julia















Kram / Emma.

Hälsogröt

Godmorgon

Hur mår ni? Jag vill börja med att tacka för alla kommentarer som jag får av er! Det blir så himla mycket roligare att blogga när jag får respons från alla er som läser, så tack än en gång!

Jag har börjat dagen med en hälsogröt från hälsokosten. Gröten är en blandning av bovete, quinoa, hirsflingor, amaranth och linfrön. Den var verkligen jättegod och helt glutenfri, tummen upp för det! Gröten serverade jag med keso, mosad banan, russin, valnötter, mandlar och mjölk.







Idag står det jobb på mitt schema från 12.30 till 9.00 imorgon bitti. Innan jag börjar jobbet ska jag och mamma iväg till utegymmet en sväng och köra lite. För mig blir det chins och fokus på rygg och lite mage!

Kram / Emma.

Grillspett

Hej vänner

I lördags firade vi Elin som har fyllt 21 år med en riktigt mysig tjejkväll innehållande massa god mat och härliga skratt! Elin bjöd på hela kalaset och hade fixat så mycket gott! Dock hade vi med eget att lägga på grillen och jag hade fixat ihop grillspett till mig och Lina. De blev fantastiskt goda och därför ska ni få recept på dem nu tänkte jag + lite bilder på mina fina tjejer från kvällen!

















Grillspett: Häll upp 2 dl olivolja i en påse och tillsätt citronsaft, salt, pepparmix, sambal oelek och sweet chili efter smak. Skär laxfilé, paprika, aubergine och champinjoner i mindre bitar och lägg i påsen ett par timmar innan grilldags. Trä dem på ett spett och grilla dem försiktigt! Dessa åt vi tillsammans med hemgjord potatissallad, ungspotatis, sallader, fetaost, melon och turkisk yoghurt!

Efterrätten var en supergod hallonpannacotta!

Tack Elin och ni andra fina tjejer för denna fina kväll

Kram / Emma.

Hirsmannagrynsgröt

Hej ♥

Blev en härlig morgonpromenad idag på 30 minuter ute i den friska luften! Så skönt att komma in och äta en god frukost efter det! Jag shoppade loss på hälsokosten igår och dagens andra frukost blev därför hirsmannagrynsgröt med keso och mosade hallon.









Hirsmannagryn fick vi alltid hos farmor när vi var små. Hon var en höjadare på att variera gröterna när vi var där. Hirsmannagryn, fruktgröt, risgrynsgröt, polentagröt, havregrynsgröt... vi älskade det och min favorit var hirsmannagryn! Gissa om jag blev glad när jag när jag fann grynen på hälsokosten igår? :)

Nu ska jag sätta mig och läsa igenom uppsatsen för att sedan skicka in den en allra sista gång!

Kram / Emma.

08:45

God morgon ♥

Vi är ute på en morgonpromenad jag och Sunny! Det luktar sommar ute :)


Vackra Julia

Gokväll mina fina vänner

Idag har jag agerat fotograf till min vackra syster Julia. Det blev många fina bilder som ni kommer få se mer av! Nu ska jag dock krypa i säng, är så himla trött efter en dålig natt på jobbet! Imorgon tar vi nya tag - det är fullt på agendan i vanlig ordning :)



/ Emma.

Fruktglass

Hej

Tänkte tipsa om ett mycket gott och nyttigt alternativ till glassen i sommar. Dessa glassar som jag har gjort är endast mixad frukt utan tillsatser och skit. Självklart ska man unna sig den goda glassen i affären också, men mina glassar innehåller massa vitaminer och mättar bättre än rent socker! Och som ni vet är glass en av mina stora laster och då detta är ett nyttigare alternativ kommer jag nog äta glass varje dag i sommar :D





Banan och jordgubbsglass: mixa jordgubbar och häll i en glassform. Mixa sedan banan och häll över. Stick i glasspinnar och frys i några timmar.

Tänk vilken variation man kan få på dessa glassar också! Mango, kiwi, hallon, mörk choklad, turkisk yoghurt, jordnötssmör.... ja jag längtar efter att få testa nya smaker!

Kram / Emma.

Lunchpaus

Hej vänner ♥

Jag, mormor, Lina och Martin har lunchpaus på Mache! Idag kör jag på quinoa, kyckling, soltorkade tomater och fetaost! GOTT!


Studentbal

God morgon

Äntligen måndag och jag har precis kommit hem från jobbet efter ett långt pass! Åt frukost på jobbet tidigt i morse så det blev en frukost till nu när jag kom hem. Ställde mig och stekte en bananpannkaka som jag sitter och mumsar på nu!







Bananpannkaka: mosa en banan och kläck i två ägg och 1 msk jordnötssmör och stek på medelhög värme ganska länge på båda sidor. Toppa med keso, linfrö, vaniljpulver, jordgubbar och mango.

Nu ska jag slänga mig i duschen och sen ska vi åka till Karlstad hela famlijen och kika på Jullan när hon går på bal. Jag ska agera fotograf så det ska bli skoj! Hoppas på att det blir uppehåll i regnet bara :)

Ha en fin dag mina vänner!

Kram / Emma.

Hälsa och wellness för mig

Hej vänner

Jag tyckte att det var passande att skriva ett litet inlägg om min syn på vad hälsa och wellness är för något nu när jag tagit examen och är färdig med utbildningen! Både hälsa och wellness är omfattande begrepp, men jag tänkte nu beskriva min syn på det hela!

I början av utbildningen diskuterade vi begreppen hälsa och wellness ofta och mycket. Det kändes aningen flummigt då det inte var någon som hade ett riktigt svar på vad dessa begrepp innebar. Är hälsa frånvaro från sjukdom? Är man sjuk om man sitter i rullstol, och innebär då rullstol att man inte kan ha hälsa? Går det att uppnå fullkomlig hälsa? Vad är wellness för något? Är hälsa och wellness samma sak? Det var så många frågor som snurrade runt, men jag förstod till slut att meningen var att vi skulle bilda oss en egen uppfattning om vad hälsa och wellness var för oss själva. Jag kom på att det är lite som en filosofi.

Och vad tror jag då?

Vi börjar med hälsan. WHO:s definition av hälsa lyder såhär ”hälsa är ett fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte enbart frånvaro av sjukdom och svaghet”. Det finns vidare två olika syner på hälsa, en biomedicinsk och en humanistisk. Den biomedicinska handlar om kroppen, vilket innebär att om vi är friska (i kroppen) har vi hälsa och är vi sjuka (i kroppen) har vi ohälsa. Enligt denna syn skulle en person som är beredd att ta sitt liv ha hälsa, och det känns inte riktigt rätt. Den humanistiska synen är bredare och här spelar även psyket och medvetandet in. Mina tankar om hälsa är att vi ska se helheten. Hälsa är inte bara att vara fri från sjukdom, hälsa handlar också om medvetandet och om hur vi mår. Låt oss ta en deprimerad person som i övrigt är helt frisk, lever på ett hälsosamt vis och inte har några fysiska skador som exempel. Eftersom den här personen inte mår bra i ”själen” skulle jag inte vilja säga att han/ hon har hälsa. Jag anser att vi måste må bra i både kroppen och knoppen för att inneha hälsa. En person som ligger sjuk i t.ex. cancer skulle jag inte heller vilja säga har hälsa. Ofta innebär många sjukdomar även påverkan på livskvaliteten och psyket – det kan vara åt båda hållen, men den som är kroppsligt sjuk och ändå kan se det ljusa i livet vill jag heller inte påstå har god hälsa. Däremot kan personen i fråga känna/uppleva/uppnå wellness som jag inte anser är samma sak som hälsa.

Läser man WHO:s definition av wellness lyder den istället; ”wellness är det optimala hälsotillståndet”. Detta håller jag inte riktigt med om då jag anser att man kan uppnå wellness även om hälsan är dålig. Wellness är för mig välmående, alltså att man mår bra i själen. Wellness kan man känna/ha/uppnå även om man är sjuk eller inte har en kropp som fungerar som den ska. Wellness är guldkornen i vardagen eller stunderna då man mår som bäst. Det kan handla om en chokladbit, en resa, favoritmaten, att du känner dig snygg i dina nya kläder, får massage, tar ett bad, skrattar eller vad som helst som får dig att må bra. Till och med en rökare kan känna wellness när han/ hon tänder sin cigarett trots att det är så långt ifrån hälsa man kan komma.

Det här kanske blev lite flummigt, men jag ville bara få ner mina tankar i text. Hälsa och wellness är två begrepp som hänger ihop oerhört mycket och det finns oändligt med saker att diskutera och fundera över. Det finns många faktorer som påverkar vår hälsa, men mina tanker om just det här inlägget är att jag tror att vi inte kan uppnå hälsa utan wellness, men däremot wellness utan hälsa.



Det här tycker jag är otroligt intressant att diskutera och jag skulle gärna höra era åsikter och tankar. Är hälsa och wellness något ni funderat på? Vad tror ni isåfall om det? Är det samma sak? Tror ni att man måste inneha båda för att uppnå det ena eller det andra? Berätta gärna!

Kram / Emma.


Sönadgsfrukost

God morgon söndag

Vi hade en toppenkväll hos minvän Elin igår kväll. Vi åt så mycket god mat och hade massa att prata igen då vi inte setts alla tjejer sen jul. Det är så härligt med dessa grillkvällar. Jag mår så bra i mina vänners sällskap och grillfesterna ger en härlig sommarkänsla som jag bara älskar!

Dagens frukost var kesokvarg med nyponsmak toppat med mango, jordgubbar, valnötter, mandlar och russin.





Kesokvarg med nyponsmak: mosa en halv banan och blanda med 1 dl keso, 1 dl kvarg, 1/2 dl mjölk och 1 tsk nyponpulver.

Nu ska jag cykla till jobbet för ett 24-timmarspass!
Trevlig söndag :)

Kram / Emma.

Ännu godare chokladmousse

Hej vänner

Ikväll är jag på tjejkväll med mina älskade vänner här i Torsby. Och för att underhålla er så bjuder jag på ett mer utvecklat recept av chokladmoussen som jag gjorde för ett tag sen. Den här gången blev det faktiskt ännu godare och ni bara måste testa detta recept!







Chokladmousse till fyra personer: Lägg 12 katrinplommon i 1 dl vatten och låt ligga en stund. Mixa sedan tillsammans med 2 avokados, 1 banan, 1/2-3/4 dl kakao och 1 msk honung till en smet. Klicka upp i portionsformar och låt stå i kylen en stund innan servering. Servera med en klick vispad grädde, hallon och kokosflingor.

Hoppas att ni har en fin lördagskväll!

Kram / Emma.

Bildregn från grillfesten

Hej

Gårdagenskvällen i sommarstugan igår var som sagt helt underbar! Vi var runt 30 personer i släkten som hade samlats för att fira kära gammelmorbror Rune och det bjöds på mängder med god mat. Här kommer ett litet bildregn från kvällen. Av någon anledning kom inte all gott kött med på bild, men mycket annat! Det allra bästa på buffébordet var den rökta rödningen! Finns inget så gott som nyrökt fisk från Runes rök - det är sommar och barndomskänslor



























Det får räcka! Bilden längst ned är den nybyggda kåtan. Det var otroligt mysigt att sitta där inne framför brasan och lyssna när lillkusinen spelade gitarr! Där kommer det bli många kvällar i sommar hoppas jag! Det är ju perfekt när man vill komma undan alla knott som tyvärr älskar att komma fram på kvällen där :)

Kram / Emma.

Jordgubb- och vaniljgröt

God morgon

Idag blev det en lååång sovmorgon ända till halv tio då min älskling ringde och väckte mig! Vi kom hem sent inatt så en lång sovmorgon var välbehövligt! De var fantastiskt trevligt vid sommarstugan igår. Det var en rejäl grillfest och det bjöds på mängder av mat! Gammelmorbror Rune hade dessutom byggt en lappkåta som vi satt i när det började komma för mycket mygg och bli för kallt. Jag ska visa er på bilder sen :)

Dagens frukost bestod av en havregrynsgröt med jordgubb- och vaniljsmak, toppad med banan, valnötter, keso och russin.









Havregrynsgröt med jordgubb- och vaniljsmak: Koka en portion havregrynsgröt tillsammans med 1 dl jordgubbar och några dustar vaniljpulver.

Nu ska jag, Lina och Martin åka och köra ett pass i utegymmet uppe vid skidtunneln! Jag har sjuuk träningsvärk så vi får väl se hur det går! Hehe.

Kram / Emma,

Middag á la mamma

Hej finisar

Ikväll har jag och hela familjen åkt upp till sommarstugan på grillfest och för att fira en släktning som har fyllt 60 år. Jag bjuder därför på lite bilder från gårdagens "lätta" middag som mamma hade fixat ihop när jag kom hem. Ingen av oss var sådär jättehungriga så vi körde på lite gott småplock. Mmmm....







Brieost, honungsmelon, roccula, parmaskinka, tomater, gurka, paprika, avokado och svarta oliver...





Efterätten bestod av färska, skivade jordgubbar, söt mango, hackad banan, valnötter, russin och vispad grädde med några dustar kardemumma.

Kram / Emma.

Proteinmjölk med smak av blåbär

God morgon solstrålar

Under veckan har jag testat Arlas nya proteinmjölk med smak av blåbär till gröten. Den innehåller mindre laktos än vanlig mjölk, men jag fick ändå stoppa i mig laktraspiller för att inte få ont i magen då den fortfarande innehåller laktos. Plus är att proteininnehållet är 30 % mer än i vanlig mjölk, blåbärssmaken kommer från natulig blåbärsarom och att produkten inte innehåller något tillsatt socker. Dock var den väldigt dyr (12 kronor för en halv liter) och så var jag inte så förtjust i smaken utan väljer nog hellre naturell mjölk istället för smaksatt. Och jag knäcker nog hellre i en äggvita i gröten för att höja proteininnehållet i måltiden än att köpa dyrare mjök med mer protein i. Men det var kul att testa iallafall!

Arla gör reklam för mjölken som en "efterträningsdryck" och då många andra produkter innehåller en mängd tillsatt socker anser jag att blåbärsmjölken är ett av de bättre alternativen då det ändå är en naturlig dryck som innehåller både kolhydrater, proteiner och fett som är bra efter träning!

Gröten som serverades tillsammans med blåbärsmjölken var en blåbärsgröt :)







Blåbärsgröt: Koka en portion havregrynsgröt och häll i 1 dl blåbär och lite kanel. Servera med kokos, linfrö, hallon, banan, pumpakärnor, russin, mandel och mjölk.

Har mina läsare testat blåbärsmjölken? Vad tyckte ni om den?

Kram / Emma.

Sommarflytt

Hej

Nu är skolan slut och jag har gjort mina sista dagar i stan för ett tag framöver. Just nu sitter jag på tåget hem till Torsby med massa packning och har precis vinkat av Viktoria som flyttar upp till Östersund imorgon. Vi åt en glass (världens godaste!) på Carli och satt ute och pratade en sväng innan vi kramades och sa hej då. Känns sorligt att det kommer dröja innan vi ses igen! Vi har iallafall haft en jättebra vår tillsammans med mycket bra samarbete med examensarbetet. 
Jag börjar jobba redan imorgon och ska jobba 80-100 % nu hela sommaren i Torsby innan PT-utbildningen drar igång i höst. Lägenheten i stan kommer stå kvar då jag satsar på att försöka få jobb där efter PT-utbildningen, men i sommar kommer jag flytta in i mitt gamla flickrum hemma hos mamma och pappa igen vilket just nu känns himla bra! Jag saknar Torsby och alla nära och kära och kommer ta väl vara på tiden där i sommar

Här kommer bilder från glassfikan på Carli. Gissa min glass?! Kokos (såklart!) och jordgubb! MUMS :)



Kram / Emma.

Efter träning

Hej vänner

Efter träning vill kroppen ha snabb energi som går direkt ut i musklerna. Helst ska du stoppa i dig något snabbt 10-20 minuter efter avslutad träning och sedan äta en komplett (kolhydrater, fett och proteiner) måltid 1,5-2 timmar efter ett träningspass. Jag och Lina har precis kört ett härligt benpass på gymmet och jag avslutar med en raw-bite kakao för att sedan powerwalka hem och och äta lunch. Två dagars vila från träningen har gjort susen och idag kändes det riktigt bra!!!



Hur går det mer eran träning?

Kram / Emma.

Tordagsfrukost

God morgon

Hoppas att ni sovit gott!

Själv har jag njutit av en lugn morgon med frukost i soffan framför nyhetsmorgon. Dagens frukost bestod av kesokarg toppat med banan, kokos, jordgubbar, mandlar, hasselnötter och klippta plommon + en kopp ingefärste.







Vad åt ni till frukost idag?

Kram / Emma.

Överraskad

Gokväll kära ni

Jag har haft en underbar dag! Har umgåtts med Lina hela dagen och nu på kvällen hade vi bokat bord på Resturang Munken, jag Pelle, Lina och Martin. Men som en glad överraskning satt även mamma, pappa och Julia där när vi kom dit! Jag hade inte förvätat mig att bli firad alls, så när jag fick presenter och blev bjuden på mat blev jag varkligen glad och överraskad! Men det bästa av allt var att mamma och pappa kom hela vägen hit. Det gjorde mig oerhört glad!

Jag älskar maten på Munken, det är alltid så gott, personalen är trevlig och serveringen mysig



Tack min älskade familj, ni är bäst

Kram / Emma.

Nötplättar i solskenet

Hej

Här kommer recept på ett litet lunchtips som är väldigt gott varma sommardagar! Nötplättar serverade med turkisk yoghurt, hallon och blåbär!





Vispa ihop 2 ägg, 1/2 dl kvarg, 1/2 dl mjölk, 1/2 dl nötmjöl (jag hade cashewnötter som jag hade mixat fint), 1 msk chiafrön, 1 msk fiberhusk, 1/2 tsk bakpulver. Smaksätt gärna med t.ex. kanel, vaniljpulver, kakao eller liknande. Stek små plättar i smör och servera med tuskisk yoghurt, hallon och blåbär.





Kram / Emma.

Nyexaminerad hälsocoach

God morgon

Tack så jättemycket för alla gratulationer, ni är underbara! Nu är jag helt klar med utbildningen! Det känns ganska overkligt att vi hade sista kvällen tillsammans igår. Det har varit två fantastiska år! Det har varit så intressant, lärorikt och roligt att gå Hälsa- och wellness trots att vi bara var andra kullen och många gånger fått agera försökskaniner och fått stå ut med mycket strul. Jag kan härmed kalla mig Hälsocaoch vilket känns underbart och roligt!

Kvällen igår bjöd på många härliga skratt, underbart god mat, diplomutdelning och trevligt sällskap!













Jag var dock hemma ganska tidigt eftersom jag inte mådde helt hundra. Fick värdens huvudvärk av någon anledning, jag som aldrig har ont i huvudet?! Idag mår jag bättre iallafall och ska snart gå en liten promenad med Lina och sedan åka ut till Ikea en sväng och kika lite!

Ps. jag håller på att förbereda ett inlägg om min syn på hälsa och wellness! Håll utkik om du är intresserad :)

Trevlig nationaldag mina vänner!

Kram / Emma.

Ett nytt liv

Hej vänner

Jag är inte speciellt stresstålig. När jag är stressad säger magen stopp med desamma, och det är något som jag har fått jobba med mycket den senaste tiden. Det är sunt att bara kunna sitta ner och ta det lugnt, glo in i väggen och lyssna på avkopplande musik. Att äta i lugn och ro är oerhört viktigt för mig och jag försöker alltid att ta mig tid till att sitta ned och äta dagens alla måltider, om det så bara är ett mellanmål. Jag försöker numera undvika allt som heter stress och jag har lärt mig att jag behöver ta det lugnt ibland.

Jag har börjat med att äta mindre måltider ofta. Jag äter numera frukost, lunch, middag samt 4-5 mellanmål. Jag tuggar maten ordentligt och äter långsamt.

Jag avstår från att äta gluten, lök, tuggummi, baljväxter, alltför fet mat, kryddstark mat, kaffe/te (som innehåller koffein), kolsyrade drycker, kål, behandlad mat samt alltför mycket socker och alkohol.

Jag har börjat äta järntabletter i form av Hemofer som gör det lättare för tarmen att arbeta.

Jag har även börjat äta ProIBS samt Probi Mage. Dessa läkemedel är receptfria och finns att köpa på apoteket.

Jag rör på mig varje dag och försöker gå en morgonpromenad så ofta jag kan för att magen ska komma igång och få starta dagen på bästa sätt innan den ska börja arbeta med maten jag stoppar i mig. Dock är det viktigt för mig att det inte blir en stress att jag ”måste” gå varje dag. Jag gör det när jag har tid och känner att jag hinner.

Förändringarna i min kost tillsammans med minskad stress och motion varje dag gör att min mage mår bättre och bättre och jag känner mig så mycket gladare och piggare än vad jag gjorde innan!

Sen att jag även lider av halsbränna/ refluxsymtom har gjort att jag har fått tänka till lite extra. Men sen jag stannade upp i stressen och började ta det lite lugnare har även dessa symtom försvunnit mer och mer, men inte helt och hållet. Jag kommer fortsätta att jobba vidare på att hitta "mitt sätt att leva med IBS" och känner att jag har kommit en bra bit på vägen!

image description

Morgonpromenaden gör magen glad hela dagen!

Kram på er / Emma.


Examensdag

God morgon vänner

Idag tar jag examen! Tänk att jag har gjort mina två år på hälsa- och wellnessprogrammet! Jag har lärt mig massor och utvecklats så mycket som person. Det känns verkligen som om jag "hittat mig själv" under dessa två år och vet nu vad jag vill göra med mitt liv. Åh, jag är så glad och livet är så underbart!

Dagen till ära blev det en stor tallrik yoghurt blandat med kvarg toppat med krossat linfrö, kokos, mango, kiwi, hallon, paranötter, mandlar och klippta fikon till frukost. Fräscht och jättegott!









Idag blir det antagligen en lugn förmiddag och en sväng in på stan, sen ska jag möta upp min klass vid universitetet efter lunch för massa lekar och annat skoj innan vi fortsätter kvällen på båten med avslutningsmiddag!

Har gjort iordning ett tidsinställt inlägg till er senare idag, annars kommer det nog vara tomt här resten av kvällen! Ni får stå ut med det då jag bara tar examen en gång! Vi hörs igen imorgon :)

Kram / Emma.

Idas rårakor och kalkonbacon till middag

Hej mina fina läsare

Det har varit en lååång dag på universitetet! Hela förmiddagen bestod av seminarium och opponering av uppsatser och det gick och kändes jättebra! Eftermiddagen ägnade jag och Viktoria till att skriva klart den slutgiltiga versionen som vi ska lämna in och den är i stort sett klar så man kan väl säga att jag är färdig med hälsa och wellness nu! Garttis till mig :D Imorgon är det avslutning hela dagen som fortsätter i middag och fest på båten på kvällen, kommer bli så skoj!

När jag kom hem vid femtiden gav jag mig ut på en lugn löprunda och när jag kom hem igen blev det min kära vän Idas rårakor och kalkonbacon till middag. Dessa rårakor var så goda så jag var tvungen att ta om tre gånger innan jag var nöjd!







Rotfrukstrårakor: skala och riv 4 stora potatisar, 2 stora morötter och 1 stor palsternacka fint. Blanda med 2 ägg, 3 msk mjöl (jag tog mandelmjöl), 1 tsk salt och svartpeppar. Forma dem till runda plattor och stek i rejält med smör. Servera med kalkonbacon och lingonsylt! Mums :)

Hoppas att ni har en fin måndagskväll!

Kram / Emma.

Opponering och slutseminarium på uppsatsen

God morgon fina ni

Idag är det en stor dag! Det är nämligen idag som jag förhoppningsvis gör min sista examination på Hälsa- och wellnessprogrammet här på Karlstad universitet. Och imorgon tar jag examen. Helt ofattbart att jag är färdig hälsocoach nu! Vi ska iallafall ha opponering och slutseminarium på examensarbetet idag. Kommer ha lite justeringar till i eftermiddag och sedan ska vi skicka in den slutgiltiga versionen för granskning! Spännande!

Dagens frukost blev kesokvarg med hallon, kokos och vaniljsmak, toppat med kiwi, mango, cashewnötter, mandlar och tranbär.



Kesokvarg med hallon, kokos och vaniljsmak: Balnda 1 dl keso, 2 dl kvarg och 1 dl hallon + vaniljpulver. Toppa med färgglada, fräscha frukter!

Vad åt ni för gott till frukost idag?

Väskan är packad med mellanmålslådor och lunchlåda för hela dagen! Det är viktigt att vara planerad och förberedd när man ska vara borta hela dagen. Skulle ni vara intresserade av att se hur en dag i matväg ser ut för mig sen jag fick IBS?

Kram / Emma.

Öva självkänslan

Hej 

Efter att ha genomfört en undersökning på gymnasieungdomar här i Karlstad kommun har vi kommit fram till att tjejer har sämre självkänsla och självförtroende än vad killar har. Nästan ingen tjej levde upp till kraven som innebar bra självkänsla/ självförtroende. Det var väldigt sorgligt att se. Det här är något som jag vet kommer hänga kvar i mitt framtida yrke och något som jag känner att jag vill jobba mer för. Därför kommer nu en utmaning till er som en övning på att få bättre självkänsla och självförtroende.

Det här tycker jag om mig själv:

- Min bästa egenskap är
att jag är glad och positiv. Att jag ser möjligheter istället för hinder är något som gör mig stark. Att jag är empatiskt och bryr mig om andra är också en egenskap jag gillar skarpt hos mig själv.

- Jag tycker att jag är
vacker.

- Jag är nöjd med
hur jag ser ut för att jag har en kropp som är frisk och stark. Jag tycker om mitt leende för när jag ler blir jag ännu vackrare.

- Jag tror på mig själv för att
jag vet att om jag försöker och gör mitt bästa så blir det bra till slut. Mer än mitt bästa kan jag aldrig göra och mitt bästa duger alltid.

- Jag tycker om mig själv för
att jag är Emma. Det finns ju bara en av mig, hur häftigt?!

- Jag vet att jag duger och jag vill vara som jag är
.



Nu är det eran tur! Kopiera den kursiva texten och byt ut det andra till era ord om er själva (självklart allt bra). Skriv på era bloggar, i dagböcker, mobiler, på lappar – vart som helst, bara ni gör det! Skriver ni det på era bloggar får ni gärna länka i kommentarsfältet så jag kan kika in och läsa. Lycka till!

Det är okej att le mot dig själv i spegeln och säga att ”du är vacker”…

Det är okej att tycka om dig själv…

Det är okej att vara den du är…

Det är okej att säga bra saker om dig själv…

Det viktigaste är inte att andra tycker om dig. Det viktigaste är att du tycker om dig själv!

Så, sätt er ned och skriv nu! Det här är för din skull, kom ihåg det! Du kommer att må mycket bättre om du tycker om sig själv som du är!

Kram / Emma.


Lunchtips igen

Hej

Kommer ni ihåg att jag lovade att lägga ut receptet på vad jag gjorde med alla äggvitor igår när jag bakade? Jag gjorde nämligen en jättegod lunch som ni måste testa om ni har lite äggvitor till övers. Phiadelphiaosten i detta är också väldigt viktigt :)









Till en person: vispa 3 äggvitor till ett hårt skum. Blanda i 2 msk mandelmjöl (finns att köpa i affären alternativt mixa mandlar till ett mjöl), 2 msk fibrex och 25 gram phiadelphiaost. Bred ut i en rektangel på ett smort bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175 grader tills den fått lite färg (10 minuter kanske). Låt svalna och fyll upp med något gott! Jag körde på avokado, keso, makrill och lite örtsalt!

Kram / Emma.

En kväll i vänners sällskap

God morgon

Faktisikt så sitter jag här ganska nyvaken! Vi hade så trevligt igår att tiden bara tickade iväg och vips så var klockan två och det var dags att börja tänka på att gå hemåt! Därför blev det en lång och härlig sovmorgon idag, men att jag sover såhär länge, det händer ungefär en eller två gånger om året, haha!











Vi grillade massa goa köttbitar och härliga grönsaksspett, åt goda hemgjorda sallader, pratade, skrattade, åt efterrätt, spelade spel och hade det riktigt trevligt!

Mina vänner är underbara

Kram / Emma.

Bakstuga och förberedelser

Hej vänner

Ikväll ska vi på grillfest tillsammans med massa fina vänner och då jag och Pelle ska stå för efterrätten har jag ägnat dagen åt att baka och fixa i köket. Resultatet står nu klart och består av en kladdkaka som ska serveras med hallon och hemgjord vaniljglass!



Vaniljglass (8 portioner)
4 äggulor
4 dl mjölk
4 dl vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa samman äggulor och florsocker. Koka upp mjölken och blanda ihop med äggblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen, ställ tillbaka på plattan och vispa oavbrutet tills blandningen tjocknar (OBS, får inte koka - då skär det sig). Låt blandningen svalna och blanda sedan med grädde och vaniljsocker. Frys i glassmaskin till önskad konsistens.



Kladdkaka (en stor)
3 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1/2 tsk salt
150 gram smält smör

Rör ihop alla ingredienser och höll upp i en smörad och bröad form. Grädda kakan på 175 grader i 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vil ha den. Servera med glass och hallon.

Gjorde även en riktig smarrig lunch på alla äggvitor som blev över när jag gjorde glassen! Jag ska visa er imorgon! Nu önskar jag er en trevlig lördagskväll :)

Kram / Emma.

Lördagsfrukost

God morgon lördag

Låter bilden tala för sig själv denna morgon! Hoppas att ni sovit gott och njuter av en härlig lördag!



Önksar er en underbar lördag mina vänner!

Kram / Emma.

Godisfredag

Hej vänner

Jag får ofta kommentaren "Du äter väl inte godis" och nej.. det kan jag väl inte påstå att jag gör jätteofta, men visst äter jag! På helgerna brukar det dock bli mörk choklad eller mys i form av kladdkaka, hemgjord glass, paj eller liknande bakverk, men just lösgodis är inget som tillhör min vardag. Godis är ju tyvärr något som min mage inte mår så bra av och då väljer jag hellre andra alternativ som magen mår bättre av! Men godis är ju så gott och ibland behöver man unna sig! Jag väljer för det mesta att äta hälsosamt för att må bra, men ibland behöver man det där lilla extra för själen, som kanske inte är det bästa för kroppen. Hälsa är också välmående (wellness) vilket jag kopplar samman med själen. Så eftersom jag mår bra i själen av att äta godis så gör jag det ibland, även om det är onyttigt och inte så gott för magen! Flummigt kanske... men hänger ni med på vad jag menar?  

Jag älskar mitt godis ikväll - lite småplock och en mörk kokoschoklad  Jag och Pelle plockade ihop till en varsin skål (blir lugnast så, haha!) och här är min!





Vad har ni för fredagsmys?

Kram / Emma.

Allmänna grundregler vid IBS

Hej

Här kommer fortsättningen på IBS-inlägget från tidigare i veckan. Läs det första inlägget här.

- Jag har läst att det finns vissa grundregler när det gäller IBS. Det första är att man bör äta mycket fibrer, helst av det lösliga slaget, det vill säga havre, linfrön, psylliumfrön, grönsaker, frukt och baljväxter. Men baljväxter, frukt och grönskaer är tyvärr kända för att ställa till mycket besvär också. Eftersom dessa livsmedel ofta producerar gaser och då personer med IBS är mer känsliga för gaser gäller det att vara försiktig. Eftersom dessa livsmedel är viktiga och näringsrika så gäller det om att hitta en balans av varken för mycket eller för lite fibrer. Testa dig fram och se vad som funkar för just dig!

- Andra saker som ofta ställer till det för personer med IBS är stora måltider, speciellt om de innehåller mycket kolhydrater och fett, kaffe, lök och kål. Även om man inte har någon allergi eller intolerans rekommenderar man också personer med IBS att ta bort respektive dra ner på gluten och mjölkprodukter. Det skadar inte att testa (för mig har det funkat utmärkt att ta bort gluten).

- Probiotika sägs vara bra eftersom det bidrar med goda och nyttiga bakterier till tarmarna. Dessa finns i tablettform eller i Proviva.

- Antioxidanter från frukt och bär som skyddar mot fria radikaler är extra viktigt att få i sig om man har IBS.

- Motion och hur vi äter har även det stor betydelse för hur vi mår i magen och vid IBS är detta speciellt viktigt. Rutin i matvanorna, att äta i lugn och ro och ta god tid på sig gör att magen mår bättre än om du bara stresser när du äter. Rekommendationerna för motion vid IBS är en timmes aktivitet om dagen – det hjälper tarmarna att hålla igång och må bra. Att röra på sig innan frukost är extra bra. Då kommer magen och tarmarna igång innan de blir belastade med mat. Det medför att resten av dagen blir lindrigare.

- Eftersom stress ofta förvärrar symtomen vid IBS kan det vara en god idé att tillåta sig att ta det lugnt, låta viss träning bestå av t.ex yoga eller pilates som hjälper dig att varva ned. Tänk på att undvika stress så ska du se att magen kommer att bli mycket gladare.

- Ingefära, kamomill, kanel, pepparmynta, kummin, probiotika, omega-3, antioxidanter och mineralsalter är mat som lindrar.

För att göra det lite lättare har jag gjort en lista på mat som bildar gaser samt mat som ger dålig lukt. Har man problem med gaser och uppsvälld mage är det naturligtvis smart att inte blanda gasbildande och illaluktande livsmedel.

Gasbildande mat: lök, kål, ärtor, bönor, gurka, paprika, rädisor, plommon, päron, vindruvor, majs, vetemjöl och fibrer.

Mat som ger dålig lukt: ost, fisk, ägg, nötter, starka kryddor, lök, kål och sparris.

Om du också har problem skulle jag rekommendera dig att sätta dig ned och analysera dina matvanor. För att ta reda på vad det är du reagerar på bör du börja med att skriva ned allt du äter i en matdagbok. Skriv även när du äter, hur du äter och var du äter. Kanske är det inte just maten som det är fel på. Kanske sitter du i en stressad situation när du får dina besvär eller kanske sitter du dubbelvikt i soffan? Genom att se i vilken situation du befinner dig kanske du kan inse att det inte är maten det är fel på utan att det är situationen. Sätt dig sedan ner och analysera matdagboken och se vad du kan komma fram till. Om du upptäcker ett mönster där du kan se att magen reagerar ska du plocka bort det ur kosten eller försöka ändra den vanan. Blir du bättre av det och sedan märker en försämring när du återinför livsmedlet i kosten/ vanan igen har du lyckats identifiera en fiende.

Men först och främst skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med en läkare, för att hålla på och exprimentera utan att veta vad som är orsaken är inte bra. Det kanske handlar om en annan sjukdom, allergi eller intolerans!

I nästa inlägg kommer ni få veta precis vad jag har gjort för förändingar och vad som funkar för mig!

Kram / Emma.


Hirsgröt med jordnötssmör

God morgon

Fredag och första juni. Tänk att sommaren är här nu, det känns helt underbart! Dock är det på tok för kallt för att jag vill kalla denna dag för sommardag, men ändå. Jag har inte tappat hoppet om att värmen kommer komma snart!

Jag fick en fråga igår om vart jag hittar alla recept som jag lagar? De allra flesta hittar jag på själv! Jag älskar att laga mat och experimentera i köket :) Jag brukar kika runt på andra bloggar för att hitta inspiration och ibland kopierar jag recept rakt av (då brukar jag länka) - ibland rör jag om så mycket att det inte ens blir lika. Men om man ska bli bra i köket måste man våga prova nya saker och inte vara rädd för att misslyckas! Du kommer alldig att lära dig nya saker om du försöker!

Här kommer dagens frukost! Idag kokade jag ihop en portion hirsgröt tillsammans med 1 msk jordnötssmör - toppade med banan, blåbär, krossade linfrön, kokos, pumpakärnor och mandelmjölk.







Hirsflingor är ett glutenfritt alternativ som jag äter nu när jag inte äter gluten!

Ha en fin dag!

/ Emma.

RSS 2.0