Svar på läsarfrågor

Hej! Jag gillar din blogg och kikar in här varje dag. Har du något tips på typ frallor som man kan ta med som mellanmål (fast utan vetemjöl, pga känslig mage). Tack på förhand! :)
 
Hej! Var roligt att höra att du gillar bloggen :D Jag har flera tips, du kan t.ex. göra bovetebullar med morot, dinkeltekakor med valnötter eller dinkelbullar med morot. Hoppas du gillar något av dem!
 
Äter du broccolin rå?? Kram!
 
 
Yes, för det mesta har vi rå broccoli till maten. Tycker det är sååå mycket godare med rå broccoli än kokt eller stekt. Det smakar mer och så är den krispig och god :D
 
Hej! Kör du burk-tonfisk eller "riktig" tonfisk?
 
 
Jag kör på "burktonfisk" de gånger jag äter tonfisk. 
 
Kan du förklara skillnaden mellan sötpotatis och vanlig? Är den nyttigare?
 
 
Sötpotatis är såååå mycket godare än vanlig potatis och en perfekt källa till kolhydrater. Jag äter hellre sötpotatis än vanlig potatis av den enkla anledningen att jag tycker att det är godare med sötpotatis. 
 
Men först och främst bör vi reda ut att sötpotatis inte är en potatis, utan en ört. Men jämför vi sötpotatis med  vanlig potatis ser det ut såhär:
 

Sötpotatis, 100g:
energi 470 kJ/114 kcal
protein 1,7 g
kolhydrater 25,6 g
fett 0,4 g

 

Potatis, 100g:
energi 320 kJ/76 kcal
protein 1,8 g
kolhydrater 16,1 g
fett 0,1 g

 
Nu kanske ni tänker "men sötpotatis är ju inte nyttigare än vanlig potatis" då det både innehåller mer kalorier och mer kolhydrater än vanlig potatis. MEN, sötpotatisen har ett lägre GI och påverkar därför inte blodsockret på samma sätt som vanlig potatis samtidigt som den innehåller fullt med vitaminer och mineraler. Mer näring för pengarna alltså! Sötpotatis innehåller bland annat vitamin C och E samt en stor mängd beta-karoten vilket är cancerförebyggande. Det finns också mineraler som järn, koppar och folat. Sötpotatis har dessutom ett högt kaliuminnehåll. Superfood eller vad? :D
 
Hej emma, på senaste tiden har jag känt mig väldigt matt i benen när jag tränat, det är som att jag får mjölksyra när jag t.ex. springer eller gör olika styrkeövningar. Jag vet ju vad jag klarar av och helt plötsligt klarar jag inte av samma övningar/springrunda som jag brukar utan att få kramper och en känsla av mjölksyra. Det är mest av allt i benen och jag har verkligen ingen aning vad detta kan bero på, har du? är oerhört tacksam för svar och du ska veta hur mycket jag älskar att läsa din blogg!
 
 
Hej! Det här är jättesvårt för mig att svara på då jag inte är någon expert och inte heller vet hur din träning sett ut tidigare och den senaste tiden. Vid överträning eller för dålig återhämtning kan detta trötthet och mattkänsla infinna sig och därför skulle jag råda dig till att se över ditt träningsupplägg och se till att vila. Jag skulle också rekommendera dig att ta kontakt med sjukgymnast, naprapat eller liknande som kan hjälpa dig med en utredning och rehabilitering. Hoppas du blir bättre snart! Tack för din kommentar, det är oerhört betydelsefullt och roligt för mig att höra att ni gillar bloggen och det jag gör, tack igen!
 
Kram / Emma.

Kommentarer
Postat av: Hanna

Vad lurigt att den heter sötPOTATIS, var helt övertygad om att det var en av alla knölar...! c;

Svar: Visst är det :) Men nu vet du :)
Emma Barremyr

2013-04-05 @ 15:21:46
URL: http://trytobehappy.blogg.se
Postat av: Mika

Hej! Har börjat läsa din blogg och tycker att den är superbra! Har börjat lägga märke till att du håller dig någolunda till samma ingredienser som ex keso och kvarg! Vilka grejer är det man alltid bör ha hemma tycker du för att slänga ihop något bra? Jättetacksam för svar! Inspirerande blogg verkligen!

Svar: Ska fixa ihop ett sånt inlägg :D tack för tipset!
Emma Barremyr

2013-04-05 @ 16:41:16
Postat av: Adele

Du får aldrig sluta blogga, så inspirerande!

Svar: Tack :) ska hålla på så länge jag har inspiration och tycker att det är kul :D
Emma Barremyr

2013-04-05 @ 16:44:28
URL: http://adele.forme.se
Postat av: fruwidlund

Hej! Kan bara tipsa om sötpaotatischips, nu när vi ändå är inne på sötpotatis! Har en laddning i ugnen just nu, det kommer recept på min blogg snart. Annars kan man kolla på ettbattredu.se. Oj oj, så gott!
Testade förresten lingon, vilket hit! :)

Svar: Ja jag hade länge tänkt testa sötpotatischips :P får bli nästa testa på :) Tack för tipset iallafall :D Så kul att du gillade lingonen! Jag tycker de är goda med lite honung, men utan blir lite väl surt :P
Emma Barremyr

2013-04-05 @ 19:13:18
URL: http://fruwidlund.blogg.se/
Postat av: Clara

Hej!

en liten rättelse.. sötpotatis innehåller inte 114 kcal/ 100 gram, jag tror att du har kollat på ett värde för en medelstor sötpotatis. Per 100 g innehåller den 86 kcal.

:)


Svar: Hur kan den innehålla olika kcal beroende på hur stor den är? det är ju fortfarande per 100g? Detta förstod jag inte riktigt :P
Emma Barremyr

2013-04-05 @ 20:06:50
Postat av: Molly!

Emma emma emma. Jag kan inte beskriva med ord hur mycket du har hjälpt mig, bara genom att vara du och driva den här bloggen! Du har fått mig att tänka till vad som verkligen är bäst för mig själv och att älska mig själv! Jag har själv varit påväg att få anorexia förra året men hann ta mig ur innan jag var fast, och då var jag 13 år. Så ja, nu är jag 14 år och har aldrig mått bättre! Tack vare dig har jag börjat ätit hälsosamt och bara älska mig själv hur jag än ser ut! Så tack Emma, du är en gudagåva. Det låter fel att säga så när jag aldrig ens har träffat dig men jaja, tack ändå och sluta aldrig med det du gör. Det är guldvärt!

Kram!!

Svar: Kan inte beskriva i ord hur glad jag blir av att läsa din kommentar Molly! Du är grym som kämpat och lärt dig älska dig själv - det är så livet ska vara! Massa kramar
Emma Barremyr

2013-04-05 @ 21:54:40
Postat av: Anna

Tycker alltid dina maträtter ser så himla goa ut :) Tack vare dig upptäckte jag hur makalöst gott sötpotatis är - riktigt mumsigt o färgglatt!

Svar: Vad roligt att höra! Visst är det, äter man det en gång så är man fast sen :D hehe
Emma Barremyr

2013-04-06 @ 14:57:55
URL: http://lidenmentuff.blogspot.se/
Postat av: Matilda

Men innehåller inte dinkelmjöl gluten? Har läst nånstans att det inte skulle vara så mycket nyttigare än vanligt vetemjöl, lite mer mineraler bara, men hur funkar det för de som har känslig mage? Tack för en fin blogg, mycket inspirerande!!

Svar: Jo det gör det! Men frågan var inte efter glutenfria bröd, utan bröd utan vete :) Dinkel har en högre proteinhalt och är därmed bättre för blodsockret! :) Vad roligt att du gilalr bloggen, tack för din kommentar!
Emma Barremyr

2013-04-06 @ 22:29:13
Postat av: Ida

Läste sista frågan du fått om kramper och mjölksyra i benen vid träning. Det skulle kunna vara dåliga blodvärden, alltså att man har för lite järn i kroppen vilket är rätt vanligt för kvinnor. Jag kände precis likadant, att jag tidigare utan att ha sprungit så mycket kunde springa 6km till att det va på ren viljestyrka man sprang hälften till slut trots att man tränat hela sommaren. Blodvärdena ska normalt ligga mellan 120-130 och mina visade 80 vilket inte var så bra. Men det är lätt fixat, finns järntabletter som man kan köpa receptfritt på apoteket, mina heter duoferon, finns även några svagare. Så kan vara bra att boka en tid för blodprov på vårdcentralen för att kolla så alla värden är okej.

Svar: Tack för tipset! Detta kan vara orsaken till att mina ben känts lite trötta senaste tiden också så efter att ha kollat upp det på vårdcentralen ska jag också köpa mig järntabletter! :)
Emma Barremyr

2013-04-07 @ 21:23:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0