Matinspiration

Hej vänner 
 
Helgen har bjudit på massa gott i matväg så jag tänkte ge er lite matinspiration i bilder!
 
Enjoy!
 
 
1. Fredagsmiddag på thairestaurang - tom kha soppa och ris
2. Fredagsfikakanelparfait, banan, jordgubbar, vindruvor och kladdkakemuffins
 
 
1. Egenkomponerad glass på Mormors glasscafé - lakritskula, stracciatellakula, kokoskula, lakritssås och hallon
2. Lördagsmys med lillasyster - pannkaksfest med hallonfluff och lördagsgodis till efterrätt
 
 
1. Mellis efter träning i form av kokoskesokvarg med mosad banan, jordgubbar, kokos, linfrö, pumpakärnor, russin och mandel
2. Lunch på sojabönsfettucini, bacon- och kesosås och lite grönt
 
 
1. Mellis i form av kesokvarg med en rejäl klick jordnötssmör, passionsfrukt och kokos
2. Söndagmiddag = näringsboost med kokoscurrylax, sommarmixsallad, broccoli, avokado, oliver, plommontomater och persika
 
Kram / Emma.

Kladdkakemuffins mad lakrits

Hej finisar 
 
Receptet på dessa godingar har varit efterfrågat, både här på bloggen och på instagram
 
Det är kladdkakemuffins med en touch av lakrits. Det vattnas lite i munnen bara av att läsa de orden. Hälsosamma är de också, med fina ingredienser som gör dem lika passande till mellanmål, frukost, kvällsfika som till födelsedagsfikat. Ingen som jag bjudit dem på har anat att det bara är nyttiga ingredienser det bjuds på! Lurigt va? :)
 
 
Ingredienser:
3 ägg
10 dadlar
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
5 msk kakao
1,5 - 2 msk lakritspulver
1/2 dl kokosolja
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
En nypa salt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa dadlar och kokos i en matberedare. Häll i mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, lakritspulver, bakpulver och salt och mixa lite till. Smält kokosoljan och häll ner i smeten tillsammans med honung och ägg. Mixa allt till en jämn smet. Häll smeten i muffinsformar (välj att ha stora eller små) och grädda i ugnen i ca 5-8 minuter (beroende på hur stora muffinsar du gör), de ska vara kletiga när du tar ut dem. Ställ dem i kylen minst en timme innan servering
 
 
 
Jag bakade en sats under veckan och tänka fjäska lite för svärfar ikväll (som är en succer för både lakrits och choklad), vi får väl se vad det får för betyg! Hihi.
 
Hoppas att ni får en grym fredagskväll!
 
Kram / Emma.

Gårdagens mat och mat och lite om proteinpulver

Hejhej 
 
Det blev visst en ganska sen uppdatering idag. Jag tog mig sovmorgon till åtta, drack en rejäl smoothie, sprang ett långdistanspass på 15 km, åt frukost nummer två, yogade och duschade. Nu är jag redo för lite datajobb innan jag ska fredgasstäda i lägenheten. I eftermiddag kommer mina svärföräldrar och hämtar upp mig och tar med mig till Sunne där det blir fredagsmys och övernattning! Ingen dum fredag!
 
Igår hade jag och Lisa mat- och bakkväll. Till huvudrätt blev det ett berg med proteinpannkakor (smak - kokos/blåbär) med vaniljkesella (färdigvarianten), hackade färska jordgubbar, blåbärssås, kokoschips, hampafrön, kakaonibs och några rejäla matskedar jordnötssmör. Som sagt, pannkaksberget blev högt och vi åt i omgångar! Sååååå jäkla gott!
 
 
Proteinpulver är stort på marknaden idag. Jag själv är som ni vet inget stort fan av det då det finns så många bra "naturliga" alternativ istället för pulver. Samtidigt kan jag se flera fördelar med ett pulver - det håller bra i väskan och det är bättre än inget mellanmål alls för de som inte har tid/lust/energi att baka och planera mellanmål. Och det finns absolut bättre och sämre alternativ på marknaden. Ska man äta ett pulver ska det vara så "rent" som möjligt utan sötningsmedel och onödiga tillsatser. Anser jag då.
 
Iallafall - många bakar och lagar mat med proteinpulver vilket ju kan vara spännande med alla olika smaker man kan få fram. Jag gör det inte, men Lisa tog med sig lite protein (eftersom hon ofta gör pannkakor på detta sätt) för att jag skulle få testa på! Vi slängde ihop blåbärs- och kokosprotein, banan, ägg, havremjöl, havremjölk och keso till en härlig smet som det stektes pannkakor på i kokosolja. Det blev jättegott och det var kul att testa på, men jag klarar mig bra på mina olika bananpannkakor med andra smaksättningar än proteinpulver!
 
Till efterrätt bakade vi Annies råa blåbärscheesecake!
 
Och den skapelsen ligger högt upp på listan över godaste saker jag någonsin ätit. Och jag förstår vad Annie menar med att man vill ha den för sig själv, och att det inte går att hålla fingrarna ifrån den - jag och Lisa klämde i oss halva på en gång, trots mättnaden efter alla pannkakor! 
 
Krämig, len och crunchig på en och samma gång. Ett besök till chokladhimlen med världens godaste choklad till topping och en perfekt kombination av smaker! 
 
Helt fantastisk!
 
Ni måste testa!
 
Receptet hittar ni här <-- (klick)
 
 
Vad roligt det är att matnörda med någon som är lika mattokig som en själv. Att "mmmmma" "åååååha", göra stora ögonen, äta långsamt, använda sinnen, njuta, "mmmma" och "ååååha" lite till, bara för att det är så gott och för att man älskar att äta så himla mycket. Att få göra det tillsammans, det är om än ännu mera njutning!
 
Nu vill jag önska er en fin fredag!
 
(ett efterlängtat recept kommer upp senare idag)
 
Kram / Emma.

För du är det finaste jag har ♥

 
 
 
 
 
Om ett par veckor firar vi tre år tillsammans!
 
De är de tre lyckligaste och bästa åren i hela mitt liv! Jag har aldrig mått bättre eller haft en finare människa vid min sida och jag är så otroligt tacksam för att du alltid finns där, min älskade Per! Du har visat mig vad kärlek är. Du ger mig glädje, energi och ett rusande hjärta! Du har hjälpt mig skapa tillit, byggt upp min självkänsla och lärt mig så mycket här i livet, trots knappa tre år. Du gör mig till en bättre människa. Med dig är jag hel och lycklig!
 
Jag älskar dig!
 
Vi gjorde en fofgrafering för ett par veckors sedan hos duktiga Caroline Dahlén <-- (klick). Caroline är verkligen en underbar människa med så många roliga idéer och en enorm kreativitet. En grym fotograf helt enkelt! Vi har även planer på ett samarbete inom närmsta tiden som ni troligtvis kommer få se mer av!
 
Kram / Emma.

Glad torsdag och bananhavregröt med mangofluff och chokladsås

God morgon solstrålar 
 
Redan torsdag?! Ja så känns det nästan varje torsdag och den här veckan försvann lika fort som alla andra veckor! Jag är dock glad att det är torsdag för idag händer det massa skoj som jag sett fram emot!
 
Först och främst - lön!!! Wiiieee (kommunlönen kommer alltid den 27:e). Sen ska jag börja dagen i gymmet med att ha uppföljning och tester med en kund som kämpat så grymt bra under en tid lång tid. Det ska bli jättespännande att få se resultaten svart på vitt även om vi under resans gång märkt stora förbättringar i ökad styrka, uthållighet, kondition, hållning och rörlighet. Det här är häftigt och jag är glad över att få vara en del i det!
 
Senare idag ska jag ha lunchdejt med en av mina PT-vänner (som för övrigt precis fått en liten tjej - så bebisgos, träningssnack och mat blir det massor!) och ikväll ska jag och min arbetskollega Lisa ha mat- och bakkväll. Som jag längtat, och som vi ska gotta oss (mattokar som vi båda är).
 
Träning och mat hela dagen alltså! Haha, är man nörd så är man, och som jag ska NJUTA!
 
Till frukost blev det en tallrik bananhavregröt med mangofluff och chokladsås!
 
Mmmm.... himlen och lite där till, jag lovar!
 
 
 
Bananhavregröt: koka ihop 2 dl havremjölk, 1 dl havregryn, 1 äggvita, 1/2 mosad banan och lite salt till en krämig gröt.
 
Chokladsås: mosa 1/2 stor banan och blanda ihop med 1 msk jordnötssmör och 2 tsk kakao
 
Mangofluff: tärna och micra 1/2 mango i en minut, ta ut och mosa till en "sylt". Elvispa en äggvita till ett fluff och tillsaätt sedan 1 dl kvarg, mangosylten och honung efter smak.
 
Sooo damn gooood!
 
 
 
Önskar er en fin dag!
 
Kram / Emma.

#gobeyogi

Hej 
 
Jag kommer hem efter en lång dag i gymmet. Äter middag och rullar ut mattan på golvet. Andas och gör mina höfter glada med "happy hips". Aaah, skönt! I morse fick mina fötter och vader lite kärlek och senare blir det en avslappning och meditation. Vi är inne på dag sex i utmaningen #yoga30d och jag börjar få rutin på det här nu. Älskar att det är så enkelt att välja bland passen på Yogobe. Tid och vad du vill fokusera på - det bestämmer du själv! Och det finns massor av olika pass att välja och vraka mellan!
 
Imorgon tänkte jag starta dagen med lite kaffeyoga, det ni!
 
 
 
Som sagt, full rulle i gymmet idag med flera kunder som betats av, ett nytt träningsupplägg och en mil på löpbandet som avslut på det. Härligt och energigivande!
 
Jag fick löpningen och fötterna analyserade av en expert idag vilket var väldigt intressant. Jag har en pronation i vänster fot trots inlägg, så nu tänkte jag gå till botten med det och skaffa mig "riktiga inlägg" (har från intersport nu) från en specialtist. Tekniken är viktig i löpningen för att minska skaderisken och tillsammans med inläggen ska jag fokusera på att stärka upp höger vrist.
 
Anledningen till varför vänster är starkare än höger? Jo den kom jag på idag. Under alla år i gymnastiken gjorde jag balanser och hopp på höger fot (vänster var mitt "viga ben" och var alltid uppe i luften), viket gjorde höger vrist stark medan vänster inte fick så mycket fokus alls. Och nu är den ganska instabil. Så MER TRÄNING till vänster vrist!!!
 
Ajaj, dumt det där med att träna ena sidan. Det är så viktigt att balansera båda sidor och stärka upp kroppen på rätt sätt!
 
PS. Tusen tack för alla tetips ni kommit med under dagen, antar att det är dags att vidga mig inom tedjungeln och testa på lite nytt :) DS.
 
Kram / Emma.

Det här värmer ♥

"Hej igen Emma! Jag har velat fram och tillbaka i mina tankar om hur jag ska få ut det här på rätt sätt. Hur jag får ner mina känslor i ORD. Och jag kom fram till att jag får försöka förklara så gått som det går helt enkelt! Men det är såhär att, ja.. din blogg. du. din instagram. dina texter. dina recept. ALLT. Hela paketet du håller på med. Tack. Tack så hemskt mycket för det. tack för att du driver den här bloggen. Tack för att du uppdaterar instagram med så mycket smaskiga matbilder att jag går runt hungrig dygnet om. Tack för att du delar med dig av dina härliga frukost-stunder. Tack för att du finns. Tack för att du är du. Tack för att du är så underbar som du är Emma. Verkligen tack. Jag skulle kunna sitta och tacka om saker i evigheter. DU är så underbar Emma. Allt du gör är verkligen så underbart så man kan inte beskriva i ord. Varje dag när jag vaknar är det första jag gör att kolla på instagram om du uppdaterat med någon ny härlig frukost-upplevelse som du knåpat ihop, eller om du dödat en ny pt-kund på gymmet! Sen rusar jag till datan för att kolla bloggen om du bloggat nåt. Din blogg och hela du är verkligen en STOOOOOR del av mitt liv! DU gör så jag orkar ta mig upp på mornarna. Du sprider sån glädje! Genom att bara sitta och skriva om ditt liv och om dig. Tänk att du har och kan hjälpa så mycket folk genom att bara göra det. Det är underbart. Jag har lämnat spår efter mig här förut och tackat och bockat för allt. Men jag känner att jag behöver uppdatera mina ord lite och tacka ännu en gång och påminna dig hur underbart fantastisk du är! Jag har haft en jobbig period i mitt liv, och ja, jag skrev ju av mig lite här då hur jag kännde efter och allt detdär om du kommer ihåg det. Och nu när jag följt din blogg ännu längre in i livet så märker jag verkligen hur mycket du hjälper mig om dagarna. Du kan få mig att gå och le fånigt stort hela dagen. Du får mig att vela mitt eget bästa och att älska mig själv så mycket det bara går! Och alla andra runt omkring för den delen! När jag sitter och läser din blogg kan jag allvarligt nästan börja grina för den är så bra! Jag sitter och tokflinar för mig själv när jag läser den, du sprider ju sån härlig glädje och energi!! Så Det är verkligen du som får mig att orka upp. orka stiga upp varje morgon och tänka att " Kom igen nu Molly, nu kämpar vi för att få en perfekt dag full med glädje och skratt och kärlek, trots alla hinder som kommer!!". Mitt liv har förändrats helt tack vare dig Emma. Förut kunde jag inte gå en dag utan att stå i spegeln och hata mig själv, deet gick inte en dag utan att jag stängde in mig i mitt rum och grinade för allting. Men nu! Nu är mitt liv en dans på rosor!! Jag minns faktiskt inte senaste gången jag grinade alls!! Så TACK Emma för att du fyller mina dagar med glädje och inspiration! TACK för att DU är DU!! Jag hoppas du tar åt dig allt nu, för varenda litet ord är sant. TACK så hemskt mycket underbaraste Emma. Ha det bra och ta hand om dig själv så mycket som du kan, det är du värd!!! &lt;3 ( och tack förresten för alla super smarriga recept du kommer med, åh dom är så underbara! Speciellt alla dina mysiga och härliga frukost-stunds-bilder. Dom är mina favoriter!!"
 
 
Det här gör mig så otoligt glad och varm inombords.
 
Så glad att jag gråter en skvätt!
 
All tid och energi jag lägger ner på bloggen är i slutändan värt det när jag vet att det ger tillbaka mer och lite därtill. Finns inga ord för mina känslor!
 
Tusen tack själv 
 
Underbara läsare, ni är fantastiska! Och jag hoppas att ni tar åt er lika mycket som Molly, gör det bästa av era liv och väljer att älska er själva för dem ni är!
 
Det handlar om inställning och om sättet att tänka. Jag har kontroll över mina tankar och väljer endast de tankar jag vill tänka - alltså bara de bra sakerna! Det kan ni också göra!
 
Det går inte på en dag, utan det gäller att öva sig. Ofta och mycket! Välj dina tankar och tro på dem, det är DU som gör dem till sanning!
 
 
Bamsekram / Emma.

Tefavoriter

God morgon 
 
Gillar ni te?
 
Jag, Emma Barremyr är ett stort fan av te och dricker ofta flera koppar om dagen. Nu på sommaren blir det kanske inte mer än två koppar, men under vinterhalvåret är det desto mer och jag har flera stående favoriter i tedjungeln (finns ju oändligt med tesmaker).
 
Friggs ska det vara först och främst.
 
Favoritsmakerna är sedan:
 
Grön roobios karibisk
Creamy blueberry
Sweet applepie
Green chai
Örtte kamomill
Grönt te ingefära och citron
 
De två sistnämnda var slut för tillfället, men de andra fyra förgyller mitt skafferi.
 
Om jag MÅSTE välja en?
 
Då väljer jag grön roobios karibisk. Farligt gott med en skvätt havremjölk!
 
 
 
 
Vad dricker ni för te? Något gott ni kan tipsa mig om?
 
Kram / Emma.

Frågestund - tema ätstörningar

Hej vänner 
 
Hela min gymnasietid präglades av matångest, träningshets och ”duktig-flicka” syndromet. Jag var sjuk. Idag kan jag inte förstå hur jag kunde misshandla min egen kropp på det viset... sätta livet i spel... för att få vara smal.. 
 
Det är inte värt det... det är inte så livet ska vara!
 
Jag har berättat för er och skrivit om hela min historia och jag vet att många av er har läst den. Har ni missat eller vill läsa den igen hittar ni länkarna här nedan. Den är ganska lång och är därför uppdelad i tre delar.
 
Läs första delen här <-- (klick)
Andra delen här <-- (klick)
Och tredje delen här <-- (klick)
 
Bild från Australien - 09 dit jag åkte för att bli frisk och "komma tillbaka till livet"
 
Ni är flera som efterfrågat en frågestund just med temat ätstörningar. Så vi kör en! Har ni frågor om mig, om er eller om andra? Jag svarar uterfter egen erfarenhet så gott jag kan!
 
FRÅGA PÅ! Fråga på ända tills på söndag!
 
Kram / Emma.

Härliga tisdag

God morgon tisdag 
 
Morgonkund står på schemat klockan 8.00 följt av ett eget träningspass innan jag ska sätta mig framför datorn med nya träningsupplägg till några online-kunder efter lunch! Full fart, vilket jag gillar! Det bästa med att ha eget företag är att jag planerar mina dagar helt själv. Jag gör det jag känner för och får prioritera precis hur jag vill. Kunderna går såklart alltid först, därefter egen träning och tid för bloggen! Det är underbart och som jag älskar det!
 
Dagens frukostskål innehåller kokoskesokvarg (kokosmjölk+keso+kvarg), frusen frukt (bananslantar, hallon och blåbär) och bästa blandingen (hampafrön, bovetepuffar, quinoapuffar, krossat linfrö, pumpakärnor, mullbär, kakaonibs och kokoschips). Sitter i frukostsoffan och njuter för fullt innan jag ska hoppa på cykeln och trampa bort till gymmet!
 
 
Vad äter ni till tisdagsfrukost? Njuter ni av sommarlov/ semester eller är det fullt upp med jobb?
 
Kram / Emma.

Rabarber- och hallonpaj

Hej 
 
Rabarbersäsongen är här, och vem gillar inte rabarberpaj?
 
Till kvällsfikat igår blev det nytt bakexperiment som jag haft suget efter ett bra tag och resultatet blev såå bra! En mumsig rabarber- och hallonpaj. Inget socker, inget vitt mjöl och inget smör. Lagom sött och gott - fast sött från naturliga ingredienser såklart och en hel hög med nyttiga fetter.
 
Passar lika bra till förmiddagsfikat som till mellanmål, efterrätt eller kvällfikat.
 
 
 
Ingredienser:
3 dl skalad och hackad rabarber
2 dl hallon
2 msk honung
1 dl kokosmjölk
2 msk chiafrön
10 dadlar
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop rabarber, hallon, honung och kokosmjölk och häll sist i chiafrön. Låt det svälla ihop en liten stund innan du häller rabarber- och hallonsmeten i en fettad form (15x20 cm). Mixa dadlar och kokos till en massa och tillsätt sedan mandelmjöl, vaniljpulver och kokosolja. Mixa lite till och smula sedan över "smuldegen" över rabarber- och hallonsmeten. Grädda i 15-20 minuter. Låt sedan pajen svalna en stund och servera den som den är eller med t.ex. vispad grädde, turkisk yoghurt eler kvarg.
 
 
 
Tummen upp från hela familjen!
 
Så varsågoda! Njut nu av en himmelsk rabarber- och hallonpaj i veckan!
 
Kram / Emma.

Yogautmaningens första dagar

Hej vänner 
 
Nya utmaningen är yoga varje dag i 30 dagar...
 
...Och de första dagarna har gått fint. Midsommarafton inleddes med 15 minuters kaffeyoga och midsommardagen avslutades med 10 minuters avslappningsmeditation. Igår körde jag en introklass på 30 min - anusana-princip 1 - öppna hjärtat och idag lite klassiska solhälsningar!
 
Det är skönt och min kropp mår bra av lugnet ioch mjukheten som yogan ger! De första dagarna har definitivt gett mersmak!
 
 
Okej, eftersom jag är gammal gymnast har jag lite förtur i rörlighet, men trots det kan jag känna mig ganska stel ändå och då mjukar yogan upp kroppen på ett härligt sätt!
 
 
 
Är ni med och yogar? Hur går det för er?
 
Om ni inte är med är det inte för sent. På Yogobe finns massa olika pass som passar alla. Du kan själv välja hur länge du vill yoga, vad du vill fokusera på och vilken typ av yoga du vill utföra. Dessutom får du 30 dagars gratis medlemsskap om du anger koden yoga30d. Kom igen, häng på! 
 
För att peppa varandra har vi en facebooksida <--(klick) och använder oss utan hashtaggar #yoga30d #yogobe och #gobeyogiInstagram. Massa inspiration och pepp alltså. Bättre än så blir det inte!
 
Kram / Emma.

Midsommarhelgen

God morgon vänner 
 
Hoppas att ni haft en fin midsommarhelg!
 
Min har varit alldeles underbar med fullt fokus på vänner och familj (och ett 26-timmarspass på jobbet mitt i allt). Planen var först att åka till Sunne på söndag eftermiddag, men det blev ändrat och jag är fortfarande kvar hemma hos mamma och pappa för att åka hela vägen till Karlstad idag. 
 
Jag bjuder på några matbilder tillsammans med familj och vänner från helgen!
 
 
Liten midsommarlunch hemma hos mamma och pappa är tradition efter Borejoggen!
 
 
 
 
 
Ett glatt gäng tjejer!
 
Midsommarkvällen var grym! Vi badade tunna, grillade och åt såklart en hel massa gott! Kvällen avslutades på Faktoriet (som är utestället här i Torsby) med många kära återseenden (alla är ju hemma på midsommar), men runt ettiden tröttande nyktra Emma och åkte hem och la sig (det här med utgång är inte min grej längre).
 
 
 
 
 
 
 
 
På söndagseftermiddagen tog vi en tur till Prästgården i Gräsmark för att äta lunch och samtidigt fira Lina och Martin som båda tagit examen. Prästgården ägs och drivs av min gamla hemkunskapslärare och jag vet ingen som lagar så god mat som hon gör. Smörgåsbordet var helt underbart gott och det blev några vändor innan magen blev full. Till efterrätt fanns ett buffébord med massa olika ostar, hemkokade marmelader och färsk frukt. Så jäkla gott. Ost och marmelad fick mig att tänka tillbaka på Italien där det var standard med ost och marmelad till efterrätt. Det ska jag börja äta oftare! 
 
Hela familjen utom Pelle var samlad tillsammans med farmor, farfar och morfar. Älskade mormor är så saknad och det gör alldeles ont i hjärtat vid sånna här tillfällen då det verkligen märks att hon är borta. Hon fattas oss, och det är tungt!
 
 
Söndagskvällen avslutades med en himmelsk rabarber- och hallonpaj (yes, recept kommer på den) ute på altanen hemma hos mamma och pappa, mys med hela familjen!
 
Nu är det måndag och ny vecka! Jag har jobbdag i gymmet tisdag, onsdag och torsdag, men även en hel del andra roligheter inplanerade, så denna vecka kommer bli grym! Ska starta veckan med ett gympass här i Torsby! Kickstart, tjohoooo!
 
Trevlig måndag till er!
 
Kram / Emma.

Jag ska yoga! (tidsinställt inlägg)

Hej vänner 
 
Sista veckan på plankutmaningen är snart avklarad och vad passar då bättre än en ny utmaning?
 
Några veckor innan "sommarschemat" drog igång i gymmet kom jag äntligen igång med yogan (som var en av mina nyårsutmaningar i år). Jag hann med några gånger innan yogan tog sommarlov, och jag kände direkt hur jag började sakna det sköna sättet att starta tisdagarna på. 
 
Kroppen behöver det där lugna, mjuka och härliga som yogan ger! Och jag tänker därför ge den mer!
 
 
Jenna och Vevve har nu dragit igång en yogautmaning i samarbete med Yogobe. Utmaningen går ut på att vi under 30 dagar ska utföra yoga varje dag, så länge som du vill (5 eller 60 minuter - det bestämmer du själv) och genom att ange koden yoga30d får du gratis medlemsskap under denna månad. Läs mer om hur du ska göra hos tjejerna om du är sugen att hänga på!
 
Utmaningen startar idag! Så min midsommarafton börjar såklart med lite morgonyoga följt av Borejoggen med vännerna!
 
Trevlig midsommar till er!
 
Kram / Emma.

Vaniljkokos- och banangröt med mangofluff

God morgon vänner 
 
Jag har precis avnjutit en lång och lugn frukoststund hemma hos mamma och pappa. Och som vanligt experimenterar jag och hittar på nytt för att göra frukoststunden ännu mer rolig och njutingsfull. Idag blev resultatet helt fantastiskt om du frågar mig! 
 
Vaniljkokos- och banangröt med mangofluff...
 
Alltså kokos... och gröt... och banan... och vanilj.... och mango... och krämigt fluff... mmmmm!
 
Mangon var sådär perfekt söt och krämig, vilket ju såklart gör fluffet extra bra! Gröten blir också himla krämig och god tack vare äggvita och kokosmjöl. 
 
 
Ingredienser:
1 dl havregryn
1/2 dl kokosflingor
1 msk kokosmjöl
1 äggvita
2 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver
Salt
1/2 mosad banan
 
Koka ihop alla ingredienser utom bananen, den tillsätter du sist när gröten fått en krämig konsistens.
 
Mangofluff: Tärna en halv mango och micra den på högsta effekt i någon minut, ta ut och mosa till en sylt. Elvispa en äggvita till ett fluff, häll i mangosylten, 1 dl kvarg och 1 tsk honung. Vispa några sekunder till tills det får en krämig konsistens.
 
Servera kokosgröten med mangofluffet!
 
Njut av en tropisk mättande härlighet!
 
 
 
Dagens tips - testa!!! (om ni gillar tropiska smaker vill säga)
 
Nu tänkte jag faktiskt ta helg från bloggen! Jag ska jobba senare idag och går sedan natt fram till 10.00 imorgon och sen är det midsommarfirande för hela slanten med Borejoggen, midsommarlunch hos mamma och pappa med familjen, grillkväll och badtunna med vänner under kvällen och sen 26-timmarsjobb lördag till söndag. På söndag ska vi fira syster Lina som tagit examen med lunchbuffé och sen åker jag till svärföräldrarna och hälsar på lite innan tåget slutligen går tillbaka till Karlstad på måndag. Fullt upp med andra ord och jag känner för att koppla bort datorn den här helgen, så vi hörs igen nästa vecka!
 
Kram på er, och GLAD MIDSOMMAR!!!
 
/ Emma.

Paket från Råvarubutiken

Hej vänner 
 
Jag tog tåget hem till Torsby under eftermiddagen och har hunnit med en vända på byn tillsammans med mamsen. Mys! Hade också ett paket på posten som låg och väntade - en överraskning från Råvarubutiken!
 
 
Ett paket med flera godasker! Kommer mer om det i ett annat inlägg. Nu ska jag möta upp några vänner i en sommarstuga och tillbringa kvällen med god mat, kramar och fin energi!
 
Önskar er en trevlig onsdagskväll!
 
Kram / Emma.

Tuff dynamisk planka i TRX

Hej vänner 
 
Alltså TACK!
 
Tack för alla fina, grymma och peppande kommentarer ni ger mig! Ni är helt fantastiska och ni gör det så roligt att blogga! Kom ihåg att det är ni tillsammans med mig som gör den här bloggen!
 
Plankar ni i Annies plankutmaning?
 
Vi är nu inne på finalveckan vilket innebär 50 minuters plankande (60 om man vill), och jag är såklart hardcore och satsar fullt ut på 60. Efter tre dagar är 40 minuter avklarade. 40 JÄKLA MINUTER I PLANKAN! Helt otroligt, men ändå inget mer ansträngande än vanligt... tycker jag! Jag plankar mellan seten på gymmet, pausar och kör några minuter mellan jobben, lite på kvällen, på promenaden, efter löpningen.. varierar mellan olika positioner, slänger in en boll, rör på mig eller står still, allt för att göra det roligare! Och ja, vips så har jag alltså fått ihop 40 minuter på 3 dagar!
 
Och vilken kontakt jag har med musklerna i magen! Jag är ganska så stark i bålen i vanilga fall, men just nu känner jag mig grymt stark, härliga känsla!
 
Nedan ser ni en grym variation på en dynamisk planka. Meningen är att man ska ha ett konstant sving på benen och hela tiden jobba med det "lösa" benet från sida till sida mellan svingen. Lite svårt att förklara, jag borde egentligen börja filma övningar! Men ni ser ju på ett ungefär hur det ser ut på bilderna!
 
 
 
 
Börja med att sätta i ena benet i trx-bandet och hitta positionen i en vanliga planka. Sug in naveln mot ryggraden, spänn till i rumpan och håll en rak linje genom hela kroppen. Därefter sätter du sving på benen och jobbar från sida till sida. När du har kontroll på det kan du börja jobba med det "lösa" benet som på bilderna. Sikta att komma upp med foten i samma höjd som händerna och gärna så nära kroppen som möjligt. Försök att hålla benen så raka som möjligt under hela övningen. Upprepa till utmattning och byt sedan ben.
 
En otroligt jobbig och avancerad coreövning, men ack så rolig då den är utmanande och tuff!
 
Kör hårt!
 
Kram / Emma.

Raw hirsgröt med lime och kokos

God morgon onsdag 
 
Tidig morgon med sista PT-kunden för veckan och ett eget träningspass står på ingång! 
 
Startar dagen med en tallrik raw hirsgröt med smak av lime och kokos. Bra kombo!
 
 
Ingredienser:
1 dl skalad hirs <-- (klick)
1/2 banan
2 msk kokossmör <-- (klick)
Saften ur 1/2 lime
 
På kvällen lägger du hirs i en skål med vatten. På morgonen sköljer du hirsen och mixar sedan ihop med övriga ingredienser till en krämig gröt. Servera med färsk frukt, kokoschips/ kokosflingor och mullbär.
 
Bra och mättande start!
 
 
 
Funderar på att ha en liten veckoutmaning med endast rawfood. INTE FÖR ATT JAG SKA BÖRJA ÄTA DET HELT OCH HÅLLET. Jag vill mest testa och se hur kroppen reagerar, hur magen mår av det och sen för att det är så jäkla gott såklart! 
 
Vad tror ni om det? Är ni lika nyfikna på rawfood som mig?
 
Men vi får se.. Pelle är inte lika intresserad av att äta rå mat som mig. Visst, han äter alltid tacksamt det jag lagar, men en hel vecka med rawfood blir nog inte lika enkelt att få med honom på, då lär vi nog få stå och laga två rätter här. Men vem vet? Jag kan ju alltid göra ett försök!
 
Kram / Emma.

Kycklingsås med "raw ris"

Hej 
 
Oj vad jag älskar att leka med rawfood! Det smakar så gott och ger härligt tuggmotstånd, smaskens! Idag blev inte rätten helt raw, men nästan!
 
Ickeraw kycklingsås med "raw ris" och en härlig sallad till det!
 
 
 
Ingredienser:
1/2 blomkålshuvud
1 palsternacka
1 rödbeta
1 näve pinjenötter
1 näve cashewnötter
1/2 kruka basilika
1 msk olivolja
Örtsalt
 
Skala palsternacka och rödbeta. Mixa blomkål och lägg i en skål. Mixa palsternacka och häll i tillsammans med blomkålen. Mixa sist rödbetan med nötterna och basilika. Rör ihop allt i en skål och servera tillsammans med kycklingsåsen.
 
Kycklingsåsen gjordes på hackad kyckling, massvis med kantareller, kokosmjölk, tamari, citrongräs, curry, currypaste, örtsalt och pepparmix.
 
 
Vad äter ni till middag?
 
Alla dagar är inte bra dagar och den här har varit riktigt dålig för min del, trots att den började så bra! Jag är ledsen och känner inte riktigt tron på mig själv. Ibland kan vissa människor verkligen ta ner en, vilket hände för min del idag. All energi gick ur mig och jag tappade lusten till allt, blev ledsen och orkade inte fokusera mer. Jag får inte känna mig värdelös, för jag är det inte.. men ändå så gör jag det! Den här blev en "sån dag", som kommer ibland. 
 
Men en sak är säker, jag är inte värdelös - dumma tanke!!!
 
Jag tror på mig själv, klappar mig på axeln och säger "jag är bra", för jag behöver det!
 
Kram / Emma.

Svar på läsarfrågor

Hej! Jag ska åka bort nu i 6 veckor och skulle behöva tips på bra konditionsträning som man kan göra när man inte har tillgång till gym :) löpning kör jag redan 3 ggr i veckan, är det okej att köra mer eller är det skadligt för kroppen?
 
Hej! Både cirelträning och tabata är personliga favoriter som får upp pulsen fint och dessutom samtidigt tränar styrkan. Det blir liksom två flugor i en smäll. Välj ut dina favoritövningar och kör på, skratta och ha kul ute i solen samtidigt som svetten får rinna! Vad gäller löpningen beror det lite på vilka typ av pass du kör när du springer. Intervaller och snabbdistans är pass med hög puls, vilket kräver vila för benen dagen efter. Springer du långsamma pass med puls under 75% av max HF funkar det utmärkt att klämma in ett extra löppass i veckan. Men det beror ju såklart på hur van löpare du är också. Annars skulle jag rekommendera dig att varva löpning med powerwalks och styrketräning för överkroppen! Lycka till!
 
Hej! Tack för en fantastisk blogg! Jag undrar lite om träning, framförallt PW. Är det bra träning? Om man går 7 km istället för att springa? det är så tråkigt att springa :(
 
Såhär är det - all träning är bra träning. Och träningen ska vara rolig. Rolig träning som blir av är alltså det allra bästa! Men sen beror det ju såklart på vilka mål du har med träningen. Ska du springa ett marathon räcker det inte med att gå 7 km, men eftersom du inte gillar att springa antar jag att du inte ska springa något marathon :) Är ditt mål att motionera för din hälsas skull är powerwalks alldeles utmärkta, så fortsätt med det du - och njut riktigt ordentligt av dem!
 
 
Hej! Tack för en super bra blogg! Jag har en fråga jag hoppas du skulle kunna svara på. Jag äter och tränar väldigt bra och har gjort det en lång tid. Om ungefär 1 månad så åker jag till thailand och jag kommer att vara där i ungefär 4 veckor. Jag har varit där många gånger förut så jag vet vilket utbud på mat det är där och det är ju väldigt annorlunda mot vad jag brukar äta. Det är mycket vitt bröd, vitt ris, pommes osv. Eftersom jag är där så länge så vill jag verkligen göra det bästa av situationen och äta så bra jag kan. Har du några tips på vad jag kan äta/dricka osv? Är nudlarna bättre än riset? Är ett fruktfat bra som frukost ( finns inte så mycket andra nyttiga frukost alternativ..) Är den rena kokosmjölken i en kokosnöt nyttigt? Ja, jag skulle verkligen vilja ha hjälp hur jag på bästa sätt kan göra det så hälsosamt som möjligt så jag inte tappar allt. Jag ska försöka gå på promenader på stranden varje dag &amp; hitta gym som jag kan gymma på. Skulle verkligen bli super glad för svar. Kram på dig.
 
Hej! Vad roligt att åka till Thailand, som har helt underbar mat om du frågar mig. När jag var i thailand brukade jag äta havregrynsgröt med mjölk och frukt eller naturell yoghurt med frukt och müsli, smoothies, omeletter och massa fruktfat till frukost. Detta fanns att beställa på de flesta frukostfik och dagen började för det mesta väldigt bra. Det fanns också mycket gott att köpa längs gatan och till lunch levde jag i stort sett på grillade kycklinglår, grillad majs, grillad fisk, nötter, färskpressad juice och smoothies! Smoothies, eller "fruistshakes" som det kallas är också superbra mellanmål, men be om en osötad då de är ganska duktiga på att slänga i en hel del sockerlag (personligen tycker jag att det räcker med det söta från frukten). Jag brukade också köpa naturella yoghurtar på 7-eleven och äta till mellanmål. Sen så har vi då den thailändska maten som jag åt till middag varje kväll. Frågar du mig tycker inte att du ska vara rädd för att få i dig vitt ris och nudlar under semstern. Eftersom du äter så pass bra och tränar regelbundet annars gör det absolut ingenting att du äter lite annorlunda under den här månaden, men jag förstår ju om du inte vill tappa dina resultat. Ofta innehåller maten kokosmjölk - vilket ju är både gott, nyttigt och väldigt mättande. Ät en mindre mängd kolhydrater och mer protein och fett om du känner för det? Se till att hålla regelbundna måltider och ät dig mätt, och du - njut av god mat och semster!
 
Kram / Emma.

Endorfiner och svettlycka!

God morgon 
 
Jag vaknar upp till en ljuvlig sommarmorgon med fågelkvitter, blå himmel och strålande sol. Läser sms om att morgonkunden måste avboka, men jag är redan uppe och klockan är halv sju. Vad gör man?
 
Dricker en smoothie och knyter på sig träningsskorna såklart! 
 
Morgonintervaller längs älven är inte så dumt - iallafall inte efteråt när endorfiner och svettlycka anfaller!
 
 
 
 
10 minuters uppvärmningsjogg. Därefter 2 minuter löpning i hög fart/ 1 minut aktiv vila, x10. Avslutningsvis lite nedvarvning och powerwalk hem till frukostbordet.
 
Bra start om du frågar mig!
 
Nu - dags att cykla till gymmet för ett par kunder och en behandling. Aaaah, behandlingarna för benen är så sköna.. ja iallafall efteråt! I eftermiddag har jag fullt upp med datajobb. Det är mycket på den fronten just nu, men det gör inget - för det är så jäkla kul, och det ska bli så spännande att se resultatet sen!
 
Kram / Emma.

Mustig älggryta med underbar sötpotatispuré och rårörda lingon

Hej vänner 
 
Jag gjorde en underbar sötpotatispuré till älggrytan i fredags. Älggrytan blev också sådär himmelsk och tillsammans gifte sig smakerna väldigt bra!
 
Blir ni lika lycklig som mig när ni ser en sån färgglad tallrik?
 
 
 
Sötpotatispuré (2 personer):
3 stora sötpotatisar
50 gram creme cheese (laktosfri)
Örtsalt
 
Skala, skiva sötpotatisen och koka sötpotatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och sleva i creme cheese och örtsalt och stavmixa till en härligt krämig puré.
 
Älggrytan har jag inget riktigt recept på. Älgbitarna stektes i rejält med smör tillsammans med massa kantareller, hackad morot och lök. Kryddade med örtsalt, vitpeppar och färsk timjan (mycket), hällde på vatten, la i några lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar och enbär. Lät grytan stå och puttra i några timmar och fyllde regelbundet på med mer vatten, tills det till slut fick koka bort. Hällde sedan på en förpackning havregrädde och smakade av med mer salt, vitpeppar, färsk timjan och redde den med lite majsstärkelse till lagom tjock sås.
 
Till detta serverade vi även rårörda lingon (lingon + honung) och en salladroccula, tomat, broccoli och gruka!
 
Ibland blir det bara sådär fantasitskt, och detta var en sån gång!
 
Ni MÅSTE testa sötpotatispurén! Helt galet god och kommer göras mååånga gånger framöver hos oss!
 
 
 
 
Kram / Emma.

Omvänd ryggresning på bänk och andra övningar för baksida ben

Hej! Har du något bra tips på hur man tränar baksida lår/stjärt UTAN att träna framsidan (iallafall inte lika mycket)? Tips på bästa övning och konditionsmaskin vore himla snällt!
 
Absolut! Det finns massa roliga övningar för baksidan och här kommer några roliga förslag!
 
På bilden nedan ser ni omvänd ryggresning på bänk. Lägg dig med höftböjaren i bänkkanten och sätt ihop fotsulorna i en "grodställning". Därifrån lyfter du upp fötterna rakt upp och spänner till ordentligt i rumpan och jobbar sedan långsamt ner tillbaka. 
 
 
Eller...
 
--> omvändryggresning på boll
--> bäckenlyft med skivstång (min absoluta favorit - tungt ska de va!)
--> lårcurl på boll
--> funktionella utfall
 
Ett förslag är att plocka ett par av dessa övningar och sätta ihop till ett superset. Då kan du räkna med rejäl mjölksyra och träningsvärk i baken! Härligt va?
 
Vad gäller konditionsmaskiner är både crosstrainer och roddmaskinen personliga favoriter. Båda dessa involverar hela kroppen och är skonsamma mot leder och ligament.
 
Kram / Emma.

Tropisk mugcake

God morgon måndag 
 
Midsommarveckan inleds med en cykeltur och en tidig morgon i gymmet för min del. Till frukost blev det en ny variant mugcake - variant tropisk - som smakade helt fantastiskt!
 
 
 
Ingredienser:
1/2 banan
1/2 mango
2 msk kokosmjölk
2 äggvitor
2 msk havregryn
2 msk kokosflingor
1 msk kokosmjöl
1 krm vaniljpulver
1 krm bakpulver
 
Staxmixa ihop alla ingredienser och häll upp i en microsäker kopp/ tallrik. Micra på högsta effekt tills kakan stelnat (4-6 min). Jag serverade sedan min med kokoskesokvarg (keso+kvarg+kokosmjölk), passionsfrukt, kokoschips, mullbär, torkad ananas och pumpakärnor!
 
 
Andra kunden idag ska få köra ett utepass längs älven. Det ska bli grymt kul, och vi är pepprade på det båda två! I eftermiddag har jag massa datajobb att bet ava. Därefter ett eget gympass innan det ikväll vankas 25-årskalas för min kusin, KUL!
 
Det ser ut att bli en bra måndag! Hoppas eran blir lika fin!
 
Kram / Emma.

Slapplördag, långdistans, plankan och lite sånt

Hej vänner 
 
Igår hade vi en riktig slapplördag. Andra vilodagen från träningen denna vecka som istället bjöd på en underbar cykeltur, lunch, slapp och mys i solen med världens bästa pojkvän. Tanken var först att vi skulle cykla ut till Hammarö, men vi hamnade istället på en brygga ute i Zakrisdal där vi var helt ensamma. Salladslunch från Machè (världens godaste sallader om du frågar mig), bikini och en stilla eftermiddag vid Vänern, det värmde gott i själen. 
 
Till middag lekte jag lite med maten och fick fram en variant av "tacotallrik". Köttfärsen stektes tillsammans med riven morot och smaksattes sedan med kokosmjölk, rejält med jordnötssmör, chilipulver, örtsalt och pepparmix.
 
Kokosköttfärs, bladspenat, roccula, coctailtomater, gurka, banan, majs och sötpotstischips blev resultatet och jag blev förvånad att Pelle gillade det lika mycket som mig = bra betyg!
 
 
Idag är det söndag, vilket innebär långdistans i träningsväg för min del. Jag kan gå hela veckan och längta efter distanspassen - de är så sköna och njutningsfulla. Att gå upp tidigt, ladda med frukost (idag smörgås och ägglatte) och ge sig ut i ett långsamt härligt tempo - det är wellness för mig och lycka för mig! Idag landade distansen på 16 km. Jag är så stolt över mig själv och så tacksam mot min kropp som ger mig möjligheten till njutningen som löpningen ger! Enorfiner överöser mig och jag går med ett fåniglt leende resten av dagen - så hur skulle den kunna starta bättre?
 
Efter dusch och en rejäl påfyllning i form av grötfrukost fortsatte jag med plankan. Åtta minuter i olika positioner och nu är veckans 40 minuter avklarade! Undrar hur länge vi ska ligga kommande vecka? Som dessutom är finalveckan...
 
... Jag är så taggad!
 
 
Nu är det väl dags för lunch innan vi ska möta upp några vänner för att hitta på något kul. Blev aldrig någon minigolf igår, så vi kanske kör på det idag.. Dock regnar det ute för tillfället så vi får väl se om det kanske blir en mysig fika istället!?
 
Kram / Emma.

Plättfest till frukost

God morgon lördag 
 
Jag älskar känslan av att det bara är lördag! Jag har haft ganska mycket ledighet de senaste dagarna, vilket ger en känsla av att det skulle vara dags för måndag nu, men vi har ju hela helgen framför oss - så underbart!
 
Här hemma har vi börjat dagen med en plättfrukost och recept på hela kalaset hittar ni här <-- (klick).
 
 
 
Lördagsmorgar är perfekt för pannkaks-/ plättfrukostar då man som oftast har lång tid att sitta och pilla, plocka, njuta och sugna åt sig näringen och de goda smakerna - långsam njutning!
 
 
 
 
Idag är planen att ta en cykeltur ut till Hammarö. Vi tänkte kanske spela lite minigolf och äta en god lunch i solen! Bara njuta av dagen och ta den som den kommer är det som gäller!
 
Trevlig lördag till er!
 
Kram / Emma.

Råa bountys med underbart chokladöverdrag

Hej vänner 
 
Tänkte bjuda på ett gott rawfoodrecept för den som önskar till fredagsmyset. Jag gjorde det till söndagsmys förra helgen, men har haft det som kvällsmys hela veckan för den delen.
 
Råa "bountys" med underbart chokladöverdrag!
 
En liten chokladbit med massa härligheter och nyttiga ingredienser. Njut av dem till kaffet, helgmyset eller kvällsmyset?
 
 
Bountyfyllning:
2 dl cashewnötter
2 dl mandel
1 dl kokosflingor
3 msk honung
1 msk vatten
 
Mixa cashevnötter och mandlar till ett "mjöl" som du lägger i en skål. Rör samman nötmjölet med honung, kokos och vatten till en tjock, klistrig massa. Forma 10-12 platta bountys som du lägger på ett fat och sedan ställer in i frysen under tiden som du gör karamellfyllningen. 
 
Karamellfyllning:
2 dl torkade dadlar
1/2 dl agavesirap
1 msk kokosolja
Saften ur en halv cirton
2 dl vatten
 
Lägg dadlarna i blöt i vattnet och citronsaften i två timmar. Häll sedan dadlarna i matberedaren tillsammans med kokosolja och agavesirapen. Mixa samtidigt som du tillsätter en matsked av blötläggningsvattnet i taget till massan får en krämig kosistens. Skrapa vid behov ner det som fastnat på sidorna i matberedaren ett par gånger.
 
Ta ut boauntyplattorna ur frysen och smeta på karamellfyllningen och ställ sedan in dem i frysen i ca 20 minuter när du sedan gör chokladöverdraget.
 
Chokladöverdrag: recept hittar du här <-- (klick).
 
Ta ut barsen ur frysen och pensla på ordentligt med choklad på alla sidor. Ställ in i fysen och förvara dem där tills de ska ätas!
 
Receptet är direkt taget från boken "Pigg och glad med rawfood".
 
 
 
Ett roligt helgpyssel som sedan kan avnjutas till kvällsmyset!
 
Helt underbart gott och samtidigt näringsrikt!
 
Kram / Emma.

Torsdagsgodis

Hej 
 
 
Den här skålen med lösgodis var mitt och Pelles kvällsmys igår!
 
När vi var ute på kvällspromenaden (efter att ha ätit libanesisk buffémiddag) ramlande vi in på Hemmakväll i syfte att se om det fanns någon rolig film att hyra. Vi fann dock ingen film, men blev båda himla sugna på lösgodis när vi gick förbi hyllan och plockade därför på oss en påse. Lördag eller inte, det spelar väl ingen roll? Är man sugen så får man, och det bästa med att vara vuxen är att man väljer själv!
 
Och nu är vi ju så glupska båda två att skålen tog slut. En godisbit triggar ju liksom igång suget ännu mer, vilket gör det svårt att sluta - för oss båda.
 
Det här med sötsug är ju en överlevnadsinstinkt från långt tillbaka i tiden. "Förr" när det inte fanns så gott om mat (alltså jättelångt tillbaka i tiden när vi var jägare och sprang omkring i skogen tillsammans med djuren) reagerade våra hjärnor starkt på socker och signalerade "ÄT MER". Socker ger mycket energi - och energi var något vi behövde mycket av på den tiden - för vem visste när vi fick mat nästa gång? Den som la på sig lite extra och fick sig lite extra sött hade större chans att övrleva. 
 
Våra hjäronor signalerar alltså till oss vi ska äta mer sött när vi väl gör det - fortfaramde! Trots att det gått så fruktansvärt lång tid så sitter samma beteende och signaler kvar i hjäronorna och när vi idag har ett överflöd av socker har det blivit ett problem, tyvärr! Det är synd att våra hjärnor inte anpassar sig, för godis är ju så gott!
 
Hur är ni när det gäller godis? Kan ni äta en eller ett par bitar och känna att "nu är det bra" eller får ni bara mer sug?
 
Kram / Emma.

Kokoschiamugcakes

God morgon 
 
Kokoschiagröt, kokoschiaplättar, kokoskesokvarg.... och så idag - kokoschiamugcakes!
 
Hur gott?
 
Sååååå gott! 
 
Jag älskar chifrön och den energi de ger mig! Och jag älskar dem tillsammans med krämig kokosmjölk och den milda goda kokossmaken som kokosmjölken ger!
 
 
 
Ingredienser:
1/2 dl extra krämig kokosmjölk
1/2 dl kvarg/ turkisk yoghurt
1/2 dl vatten
2 msk chiafrön
1 banan
2 ägg
2 krm vaniljpulver
2 krm bakpulver
 
Blanda ihop vatten, kokosmjölk och kvarg/ turkisk yoghurt och rör i chiafrön. Rör om och låt svälla en stund. Mosa bananen och häll i tillsammans med ägg, bakpulver och vaniljpulver. Häll upp i microsäker skål/ kopp/ mugg (jag fick ta två då allt inte fick plats i en) och micra på högsta effekt i runt 5 min (håll lite koll då det kan variera mellan olika microvågsugnar).
 
Mina kakor toppades med kesokvarg, hallonpulver, kokoschips, kakaonibs och hallon.
 
 
 
Idag tog vi en sovmorgon jag och Pelle. Med nästan 10 timmar(!) i sömnbanken var vi nog så utvilade. Skönt att få sova ut ordentligt ibland (inte alltid jag lyckas med min morgonpigghet)!
 
Dagen bjuder på ledighet och vi ska för en gång skull passa på att gymma lite ihop samt tillbringa lite tid inne i stan med lunch och shopping!
 
Hoppas att ni får en fin fredag! 
 
PS. Idag ska ni få recept på hemgjorda BOUNTYS som ni frågat efter hela veckan :) DS.
 
Kram / Emma.

Underbar hemgjord choklad

Hej söta läsare 
 
Det är väldigt enkelt att göra egen choklad. Det går dessutom väldigt snabbt!
 
De här mumsiga chokladbitarna är såå krämiga och goda, och kan stilla vilket chokladbegär som helst! Jag lovar! Till alla er chokladälskare där ute - detta är något ni måste testa!
 
Rena chokladdrömmen är vad det är!
 
 
Ingredienser:
2 dl ekologisk kakao (gärna rå)
1 dl kokosolja
3/4 dl agavesirap
1 1/4 dl vatten
 
Häll alla ingredienser i matberedaren och mixa väl till en härlig chokladsmet.
 
Smaksättning?
* Lakritspulver
* Mintarom
* Frukt och bärpulver
* Kokos
* Torkad frukt
* Hackade nötter
 
No limits you know!
 
Tillsätt smak eller välj att ha chokladen naturell. I min handlade det lakritspulver. Häll upp smeten i en form och frys den i några timmar. Skär sedan bitar av den och ät den lite halvfryst (när den tinar blir den ganska mjuk och är då galet god till glass eller att ha som "chokladsås" på pannkakor etc).
 
 
 
Så nu vet ni vad ni ska äta till torsdagsmys ikväll då! Min sats ligger i frysen och bara väntar på att ätas upp!
 
Kram / Emma

Krämig blomkålsgröt med kanel, bärfluff och jordnötssås

God morgon vänner 
 
Värdens godaste frukost enligt Fanny (jag var bara tvungen att testa), och jag kan lätt hålla med om att det är gott. Det är gröt liksom (en jäkligt krämig och smakrik sådan), ett härligt fluff med bär och så en underbar sås på jordnötssmör. Nej, det kan ju inte slå fel! Så detta receptet tackar jag Fanny för!
 
 
 
Ingredienser:
1 dl havregryn
1 dl riven blomkål
2 dl vatten
1/2 dl äggvita
1/2 mosad banan
Massa kanel
Salt
 
Koka ihop vatten, havregryn, kanel, salt och blomkål. Tillsätt äggvita och mosad banan och koka lite till. 
 
Fluff: elvispa en äggvita till ett fluff. Tillsätt desan 3/4 dl turkisk yoghurt, 1/2 dl mosade hallon, 1/2 dl mosade blåbär och 2 krm vaniljpulver. Vispa en kort sväng till ett härligt fluff!
 
Jordnötssåsen: blanda ihop jordnötssmör med mjölk (jag hade havremjölk) till en lagom "rinnig" sås.
 
Häll upp gröten på ett fat, toppa med fluff och ringla över såsen!
 
Gudomligt och väl värt lite fix och trix!
 
 
Idag står det noll PT-kunder på schemat, likaså imorgon. Jag har ett kost- och träningsupplägg att ta tag i, samt några online-kunder och jobb med nya siten att beta av, annars är det ledighet som gäller och likaså i helgen. Hej långhelg och ledighet! I eftermiddag är vi bjudna till Pasha - a taste of Lebananbuffémiddag jag och Pelle, vilket ska bli otroligt gott och spännande! Annars blir det nog ett bröstpass på Sats, pyssel och städ i lägenheten och kanske något litet bak. Såklart!
 
Senare kommer recept på hemgjord lakritschoklad. MISSA INTE!!!
 
Kram / Emma.

Benstyrka, plankor och myskväll

Hej 
 
Jag har haft en så mysig eftermiddag och kväll med Beatrice. Innan Beatrice blev min PT-kund kände jag henne bara på avstånd då vi jobbade lite ihop när jag hade praktik på Sats förra våren. Nu har vi hittat varandra lite mer som vänner vilket känns jättekul då vi delar en hel del intressen + att hon är en så himla mysig och gullig tjej att umgås med. Energi och värme är vad jag känner efter ikväll!
 
Och träningsvärk. Men det är mitt eget fel då det var jag som la upp dagens pass i gymmet som vi körde tillsammans. Blev ett tungt benpass med en hel del variationer i form av pyramidset, superset och dropset. Blev mycket svett och mjöksyra samt åtta minuters plankande totalt i lite olika positioner. Nedan ser ni några (och ja jag vet att jag är blek, hehe, men det där med bränna är inte lika viktigt för mig längre, skyddar mig hellre mot solens strålar).
 
 
 
 
Efter passet blev det dusch och mys hemma hos mig med massa gott att äta och Grease på tv:n.
 
Båbärsscones <--(klick), keso, nötsmör, ost, hallonlakritsglass <-- (klick), mangobanankokosglass, hemgjorda bountys, hemgjord lakritschoklad och massa te!
 
Mangobanankokosglass - stavmixa frusen banan, frusen mango och krämig kokosmjölk till en glassliknande konsistens!
 
Recept på Bountys och choklad kommer! Håll ut!
 
 
Blir tidig kväll med ögonmasken idag! Jag är trött och i behöv av sömn. Imorgon kommer äntligen min älskling hem igen efter två nätter borta! Som jag längtar!
 
Hoppas att ni haft en fin onsdag 
 
Kram / Emma.

ForLife iphoneskal - till förmån för cancerforskningen

Hej vänner 
 
 
Vill du vara med och göra skillnad?
 
Cancer är idag en utbredd sjukdom som tar många liv. Samtidigt går forskningen framåt, men vi behöver hjälpas åt och vill du vara med och stödja cancerforskningen kan du göra det på flera sätt. 
 
Här är ett.
 
min iphone sitter nu ett skal från Forlife <-- (klick). Ett snyggt och smidigt skal i silikon som skyddar mot stötar och smuts! Vitt och fräscht med en härlig färdklick på baksidan! Jag är nöjd!
 
Skalen kostar 100:- (alla intäkter går direkt till cancerforskningen) och finns att köpa här <-- (klick).
 
 
Vi kan inte göra allt, men alla kan vi göra något!
 
Kram / Emma.

Hej onsdag!

God morgon 
 
Tidig onsdagsfrukost i soffan framför Nyhetsmorgon, lite slösurfande och bloggande. ..
 
Frukosten består av zucchinifrallor med smällt ost, skinka och avokado + en skål havrevällning med kanel.
 
Bra start!
 
 
Havrevällning gör du genom att koka ihop 2,5 dl mjölk (här blev det havre) och 1/2 dl havregryn och lite salt.
 
 
 
Ska alldeles straxt traska bort till nJoy och köra en PT-kund, enda för dagen faktiskt innan jag styr hem igen för att sätta mig med lite datajobb och planering. I eftermiddag ska jag och Beatrice träna på SATS och ha en liten myskväll med gott att äta! Det ser jag fram emot!
 
Hoppas att ni får en underbar och solig onsdag!
 
Kram / Emma.

Rawfoodmiddag med solgul polenta och krämig champinjonragu

Hej vänner 
 
Jag är ensam hemma ikväll och passar på att testa ett nytt recept från boken "pigg och glad med rawfood" till middag - polenta med krämig champinjonragu.
 
Så fasligt gott. Och mättande!
 
Den där champinjonragun var inte dum. Inte dum alls. Och polentan var farligt god - krämig, mild och smakrik!
 
 
Receptet nedan är för en person
 
Polenta:
1,5 dl djupfryst majs
1 dl cashewnötter
1/2 msk finhackad charlottenlök
Vitlökspulver
Örtsalt
Pepparmix
1/2 msk färskpressad citronsaft
 
Häll cashewnötter, lök och kryddor i en mixer och mixa det noga. Häll sedan massan i en skål. Häll majs och citronsaft i mixern och mixa till en "smet" och blanda sedan ihop det väl med "nötmassan".
 
Champinjonsås:
1,5 dl campinjoner
1/2 dl olivilja
1/4 dl vatten
1 dadel
1 tsk balsamvinäger
1 msk hackad persilja
Vitökspulver
Örtsalt
 
Häll olivolja, campinjoner, vatten, balsamvinäger, dadel, örtsalt, persilja och vitlökspulver i mixern och mixa d´tills det får en flytande konsistens. Häll såsen i en skål.
 
Campinjonragu:
2 dl champinjoner
1 selleristjälk
Färsk timjan
 
Hacka champinjoner och selleri och blanda ihop med champinjonsåsen med hackad timjan och servera tillsammans med polentan.
 
 
Jag har haft en sån galet skön dag idag!
 
Fick en avbokning när jag kom till gymmet i morse och passade därför på att morgonträna själv. Vi är nu inne på vecka 3 i plankutmaningen så det var bara att börja köra för min del. Skrapade ihop hela 12 minuter mellan seten vilket känns som en bra start! Det är himla smidigt att samla minuterna under gympasset - varför stå och vila när du kan planka?
 
Två PT-kunder och en behandling senare var klockan dags för lunch och jag hoppade på cykeln hem, där jag svirade om till bikini och avnjöt lunchen på balkongen. Och där blev jag kvar, i solen på balkongen alltså. Låg hela eftermiddagen och gottade mig! 
 
Efter middagen blev det en promenad med bästa vännen i kvällssolen (både nytta och nöje samtidigt) och nu ska jag ta en lång dusch och sedan krypa upp i soffan och se finalen av Biggest Looser och äta lite fruktglass och hemgjorda bountys
 
Det kallar jag bra tisdag!
 
Kram / Emma.

Läsarfråga om träningspaus

Hejsan Emma! Jag tänkte höra vad du tycker om sk träningspauser? Jag funderar lite på att "frysa" mitt gymkort en månad i sommar å låta kroppen vila helt från styrketräning å "hårdare" träning ett tag å istället gå promenader å ev ta en joggingtur lite då å då. Tycker du det låter som en bra idé?
 
Att ha en träningspaus behöver inte vara någon dum idé. Tvärtom så kan det istället vara riktigt bra! Efter en lång period med gymträning kan det vara bra för kroppen med en "viloperiod" med lite lugnare träning och njutningsfulla joggingturer. Träningspausen kan också göra att du får längta lite extra efter gymmet och därmed får upp motivationen och att det blir extra roligt att börja träna igen. Så du, ta en välförtjänt vilomånad och njut av att vara utomhus i sommarsolen och den friska luften, det tror jag kommer göra dig gott!
 
Ha en fin sommar!
 
Kram / Emma.

Raw hallon- och blåbärsbovetegröt

God morgon underbara junitisdag 
 
Jodå, med vila, påfyllning av god och näringsrik mat och slapp i solskenet blev batterierna laddade och idag känner jag mig mycket piggare än igår!
 
Idag kör jag en "raw hallon- och blåbärsbovetegröt" med cashewkräm, riven kokos, mullbär, pumpafrön och hampafrön till frulle. 
 
Fantastiskt gott!
 
 
Ingredienser:
1 dl bovete
1/2 banan
1 dl blåbär
1/2 dl hallon
1/2 tsk vaniljpulver
 
Kvällen innan lägger du bovete i en skål med vatten. På morgonen sköljer du bort den slemmiga hinnan som bildats och mixar sedan ihop boveten med övriga ingredienser.
 
Cashewkrämen är gjord på 1 dl cashewnötter, 3 dadlar, 2 msk färskpressad apelsinjuice, 1 tsk vaniljpulver och lite vatten. Mixa allt till en slät kräm. Använd som topping på gröt, bakverk, smoothies, till frukt eller annat påhitt!
 
 
 
Mätt mage och glad Emma - nu redo för en förmiddag i gymmet! 3 kunder och en benbehandling hos Caroline ska betas av och sen, ja sen kaaanske det blir ett träningspass! Jag är fruktansvärt sugen! :)
 
Önskar er en trevlig tisdag!
 
Kram / Emma.

Dagens från instagram

Hej 
 
Vet ni hur man kokar världens godaste ris? Jo, i KOKOSMJÖLK! Blir så sjukt krämigt och faligt gott! Vi åt det till middag idag - rött ris kokat i extra krämig kokosmjölk tillsammans med ungsstekt kyckling som marinerats i jordnötssmör, kokoslja, tamari och chili. På tallriken fanns också en färgglad sallad och en hög med oliver (såklart!).
 
Dagens tre från instagram:
 
 
1. Bärglass med lakrits i solen
2. Måndagsmiddag
3. Dagens köp - mörkläggning för bättre sömn
 
Någon mer än jag som har svårt att sova när det är så ljust eller? Sjukt störande, men det råder vi bot på nu!
 
Kram / Emma.

Grötlunch och inställd träning (igen)

Hej vänner 
 
När jag kom till gymmet i morse så höll jag på att flyga i väggen av min egen nysning. Ni vet när man nyser sådär rejält att man nästan känner sig sjuk efteråt? Energin gick ur mig och jag började känna lite i halsen. Så jag körde skiten ur kunderna och cyklade därefter raka vägen hem, utan att köra skiten ur mig själv. Igår var det vila för benhinnornas skull. Idag blir det vila för hela kroppens skull. Jag känner mig absolut inte sjuk, utan bara inte helt pigg (som jag brukar) och då väljer jag återigen att lyssna på kroppen och avstå träning. Istället kokade jag ihop jordnötsgröt och hoppade i bikinin och satte mig på balkongen i det underbara solskenet.
 
Mmmm, den lena jordnötsgröten var det länge sen jag åt, men mums så gott det är!
 
 
Jag kokar min gröt på:
* havregyn
* havremjölk
* äggvita
* en rejäl sked jordnötssmör
* salt
 
Gröten toppade sedan med skivad banan, riven kokos och hackade katrinplommon!
 
 
Nu ska jag fortsätta med det sista datajobbet för idag, innan jag ska fortsätta att njuta av solskenet ute på balkongen! Abslout inga fel på denna måndagen!
 
Kram / Emma.

Mugcakebreakfast

God morgon 
 
Dagens frukost blev en mugcake med kokos och vanilj toppat med blåbärskesokvarg, mullbär, kokoschips och hampafrön serverad med frusna bär.
 
Återigen måndag och en ny vecka med massa roligheter att se fram emot! Vad fort det går, ellerhur? Jag förstår inte riktigt vart tiden tar vägen? Är det verkligen så - att "desto äldre vi blir desto fortare går tiden"? För jag upplever det verkligen så, helt otroligt!
 
Men jag mår bra. Oförskämt bra. Jag njuter av dagarna, älskar det jag gör och lär mig hela tiden så otroligt mycket nya saker! Mitt jobb är fantastiskt, och jag måste nästan stanna upp och nypa mig i armen ibland - det här är faktiskt det jag drömt om att göra, och nu är jag här, efter mycket slit (roligt slit såklart)!
 
Att följa era hjärtan är viktigt mina vänner! Jag tror stenhårt på att om vill vi komma någonstans kan vi göra det, för som Mårten Nylén brukar säga - VILL = KAN. Så allt jag vill, det kan jag - och jag tror på mig själv. Det ska DU också göra!
 
 
 
Recept på mugkakan hittar du här <-- (klick)
 
Kesokvarg med blåbärssmak är keso + kvarg + blåbärspulver.
 
 
Min vecka kickstartar med en förmiddag i gymmet med PT- och massagekunder! Eftermiddagen kommer sedan ägnas åt mina online-kunder!
 
Ha en grym måndag alla fina läsare!
 
Kram / Emma.

Söndagsmiddag med sötpotatisfalafel och annat gott

Hej vänner 
 
Det där med att överraska killen kunde jag ju glömma då han istället överraskade mig med att komma hem mycket tidigare än sagt. Istället gick vi och handlade tillsammans och fick till slut fram en riktigt fin söndagsmiddag i form av en underbar plocktallrik.
 
Olivgrillad sparris, stekt lax, halloumi, sötpotatisfalafel (recept från Annie), kiwi och en härlig spenatsallad med massvis med oliver (beroende!).
 
 
Mixa ihop 1/2 gul lök med 1/2 tsk kanel, 1/2 tsk ingefära, 1/2 tsk spiskummin, 1/2 tsk vitlökpulver, salt och peppar och ett ägg. Tillsätt sedan 200 gram hackad sötpotatis, 260 gram kokta kikärtor och 1 msk kokosmjöl. Lägg falafeldegen i en skål och ställ in i kylen en stund.
 
Sätt ugnen på 200 grader. Forma bollar och rulla i sesamfrö och lägg ut på en plåt. Bredvid lägger du ut sparris, ringlar över massa olivolja och några nypor örtsalt. In i ugnen i 20 - 25 minuter. Klart!
 
Under tiden stekte jag lite halloumi och lax, gjorde lite sallad och la upp fint på ett fat!
 
Skulle kunna ha vart en vegetarisk middag, men vi valde att steka lite lax till för det är ju såå gott!
 
 
 
Till efterrätt blir det alldeles färska "råa" bountys och och lakritschoklad. Allt hembakat såklart då jag ägnat eftermiddag i köket! Åååh, kärlek till mat!
 
Äter ni något gott ikväll?
 
Kram / Emma.

Inställd träning, extra vila och lakritslatte

Halloj söndagsvänner 
 
Söndag innebär för det mesta långdistans för min del, men idag byts passet ut mot ytterligare en vilodag denna vecka (hade även vilodag i fredags). Eftersom jag sprang ett par kilometer på asfalt under gårdagens snabbdistans har benhinnor och höftleder sparkat bakut (asfalt funkar verkligen inte för mig, inte ens en liten bit) och jag väljer då att lyssna på kroppen och hoppa träningen idag. Istället ska jag fixa en god middag, efterrätt och myskväll till mig och Pelle, som jag inte umgåtts med sen i tisdags - så verkligen dags för lite sambotid! Han anländer inte förrän senare idag så jag har gott om tid på mig att fixa med överraskning! Lite (inte lite, utan en hel massa såklart) kärlek, god mat och en söndagsfilm kan vara nog så bra som ett långdistanspass ute i skogen, ellerhur? En extra vilodag kan vara väldigt bra ibland, speciellt när kroppen säger så!
 
Till eftermiddagsfika har jag testat ett nytt experiment, nämligen lakritslatte (såååå goooott! Gillar ni lakrits? TESTA!) och till det Victorias mugcake, som ni hittar recept på här <-- (klick).
 
 
 
Lakritslatte gör du genom att vispa ett ägg fluffigt och blandar sedan i 1 tsk lakritspulver. Häll upp kaffe i en kopp, häll över "lakritsägget" och rör om!
 
Och NEJ, det smakar inte ägg - bara sjukt krämigt och en grym lakritssmak som går finfint till kaffet.
 
Testa!!!!
 
Dåliga bilder från iphonen, batteriet till kameran låg på laddning och då fick iphonen duga!
 
Nu dags för en måltidsplanering av veckan!
 
Kram / Emma.

Läsarfråga om jobbet som personlig assistent

Hej! Tusen tack för din fina fina blogg! Kan du inte skriva lite om ditt jobb som personlig assistent? Hur arbetsdagen ser ut,vad ni gör och vad det ger dig. vore intressant! Kram Louise
 
Först och främst, Tack! Jag blir så oerhört glad av era fina kommentarer. Att ni gillar bloggen och det jag gör värmer och glädjer mig!
 
Ni är flera som undrar över jobbet i Torsby som personlig assistent och eftersom jag har tystnadsplikt är det inget jag kan tala om eller skriva om på bloggen. I jobbet hjälper jag personen jag jobbar hos med allt i hemmet och vardagen. Jobbet är väldigt fysiskt inaktivt, men slitit psykiskt - samtidigt som det är helt underbart de "bra" dagar man jobbar. För det mesta är vi inomhus, men vissa dagar kan vi även komma ut om personen mår bra. 
 
För det mesta jobbar jag ju långpass på 24 eller 12 timmar åt gången (ibland blir det ännu mer), vilket jag tycker är himla skönt. Då får jag många timmar gjorda på en gång och får därmed vara ledig i längre perioder, vilket passar mig utmärkt när jag också driver eget företag. När jag jobbar natt har jag sovande natt och sover nu för tiden för det mesta bra (så länge peronen jag jobbar med sover vill säga) och har längre sovmorgnar än hemma. Hehe. 
 
Just det här jobbet har gett mig ett enormt tålamod samtidigt som jag lärt mig mycket om personens sjukdom och hur man hanterar personer med liknande problem. Att jobba med människor är något jag älskar och att jag hela tiden finns där för den här personen gör att jag känner mig behövd och gör ett fint jobb, vilket känns bra!
 
 
Bilden symboliserar en hjälpande hand, vilket är precis vad jag är i jobbet som personlig assistent!
 
Nu är mitt andra 24-timmarspass för denna vecka snart slut och jag ska hoppa på tåget ner mot stan igen. Har en hel del som ska fixas inför veckan som kommer, en handlingslista som ska avverkas och en lägenhet som ska pysslas om. Jag gillar att det bara är söndag och att hela dagen är ledig - underbart! Först en morgonprmenad hem till mamma och pappa och sedan ett besök hos farmor och farfar innan jag glider mot stan!
 
Trevlig söndag till er!
 
Kram / Emma.

Morgonnjutning

God morgon 
 
5 km snabbdistans + 3 km PW + 5 minuter planka = morgonnjutning!
 
Fåglar som kvittrar, en vind som susar, grus under skorna, blå himmel, sol och träningsglädje. Det kallar jag bra start!
 
Bara jag och hunden. Här och nu. Viktig tid
 
Endirfiner och svettlycka...
 
..och så frukost på det! Kesokvarg med rivet päron och vanilj, toppat med pumpakärnor, linfrö, solroskärnor och gojibär, rostat bröd med avokado och prästost och så en stor kopp ingefärste!
 
 
 
 
 
Plankade gjorde vi tillsammans, fast jag tror Tassen slappade mer än vad jag gjorde! 
 
 
Klev av ett 24-timmarspass igår förmiddag och idag är det dags för ett nytt! Långa pass som ger många timmar till jobbanken! Igår ägnades dagen åt två fotograferingar, en där jag själv agerade fotograf och en där jag själv fick stå framför kameran. Fotograferingen med Caroline Dahlén blev äntligen av och jag längtar så tills jag får se bilderna! Hon är ju så duktig!
 
Under kvällen hade vi grillkväll med familj och lite släkt - kvalitetstid i sommarsol och ljummen kväll. Underbart!
 
Hoppas ni får en fin lördag!
 
Kram / Emma.

För ett år sedan...

För ett år sedan tog jag examen i Hälsa & wellness och skrev då ett litet inlägg om hur min syn på hälsa och wellness såg ut:
 
"Vi börjar med hälsan. WHO:s definition av hälsa lyder såhär ”hälsa är ett fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte enbart frånvaro av sjukdom och svaghet”. Det finns vidare två olika syner på hälsa, en biomedicinsk och en humanistisk. Den biomedicinska handlar om kroppen, vilket innebär att om vi är friska (i kroppen) har vi hälsa och är vi sjuka (i kroppen) har vi ohälsa. Enligt denna syn skulle en person som är beredd att ta sitt liv ha hälsa, och det känns inte riktigt rätt. Den humanistiska synen är bredare och här spelar även psyket och medvetandet in. Mina tankar om hälsa är att vi ska se helheten. Hälsa är inte bara att vara fri från sjukdom, hälsa handlar också om medvetandet och om hur vi mår. Låt oss ta en deprimerad person som i övrigt är helt frisk, lever på ett hälsosamt vis och inte har några fysiska skador som exempel. Eftersom den här personen inte mår bra i ”själen” skulle jag inte vilja säga att han/ hon har hälsa. Jag anser att vi måste må bra i både kroppen och knoppen för att inneha hälsa. En person som ligger sjuk i t.ex. cancer skulle jag inte heller vilja säga har hälsa. Ofta innebär många sjukdomar även påverkan på livskvaliteten och psyket – det kan vara åt båda hållen, men den som är kroppsligt sjuk och ändå kan se det ljusa i livet vill jag heller inte påstå har god hälsa. Däremot kan personen i fråga känna/uppleva/uppnå wellness som jag inte anser är samma sak som hälsa.

Läser man WHO:s definition av wellness lyder den istället; ”wellness är det optimala hälsotillståndet”. Detta håller jag inte riktigt med om då jag anser att man kan uppnå wellness även om hälsan är dålig. Wellness är för mig välmående, alltså att man mår bra i själen. Wellness kan man känna/ha/uppnå även om man är sjuk eller inte har en kropp som fungerar som den ska. Wellness är guldkornen i vardagen eller stunderna då man mår som bäst. Det kan handla om en chokladbit, en resa, favoritmaten, att du känner dig snygg i dina nya kläder, får massage, tar ett bad, skrattar eller vad som helst som får dig att må bra. Till och med en rökare kan känna wellness när han/ hon tänder sin cigarett trots att det är så långt ifrån hälsa man kan komma.

Det här kanske blev lite flummigt, men jag ville bara få ner mina tankar i text. Hälsa och wellness är två begrepp som hänger ihop oerhört mycket och det finns oändligt med saker att diskutera och fundera över. Det finns många faktorer som påverkar vår hälsa, men mina tanker om just det här inlägget är att jag tror att vi inte kan uppnå hälsa utan wellness, men däremot wellness utan hälsa"
 

Vad har ni för tankar kring det här med hälsa och wellness?
 
Mycket har såklart hänt med mig och mina tankar sedan ett år tillbaka. Jag har fortfarande samma grundtanke vad gäller hälsa och wellness, men mina kunskaper och "min hälsofilosofi" växer hela tiden. Jag tror mer och mer på samspelet mellan kropp och själ och att vi måste tänka på helheten. Insidan är lika viktig som utsidan och psyket är lika viktigt som fysiken när vi pratar hälsa och välmående!
 
Kram / Emma.

Kokos- och mandelmuffins med vanilj och hallon

Hej 
 
När jag gjorde mandelkokosmjölk till soppan härom dagen blev det en hel hög med "kokosmandelpasta" över. Jag mår dålig av att slänga mat och försöker alltid ta vara på allt som går, och av kokosmandelpastan blev det härliga muffins med vanilj som fylldes med hallon. Perfekt mellanmålsmat för stora som små!
 
 
 
Ingredienser (10 st):
5 dl kokosmandelpasta
1 dl turkisk yoghurt
1 dl äggvita
1 mosad banan 
1 msk agavesirap
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 tsk fiberhusk
Ett par nävar frysta hallon
 
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop alla ingredienser utom fiberhusk och hallon till en smet. Tillsätt fiberhusk och låt set svälla till sig någon minut. Rör i de frysta hallonen och forma sedan bollar som du lägger i muffinsformar. Grädda i runt 20 minuter tills muffinsarna får lite färg.
 
 
Kram / Emma.

Nationaldagen

God morgon 
 
Torsdag och nationaldag - vilket innebär ledighet för många, men inte för mig. Vi har önskeschema här i Torsby, så jag lägger alltid mitt eget schema och passar oftast på att jobba de dagar som ger lite extra betalt, som helgdagar och storhelger. Det är så värt (förutom på jul)! Så idag ska jag jobba och går klockan tio på ett långpass på 24 timmar.
 
Jag startade dock dagen med en snabbfrukost med smörgås, ost och mjölk innan ett härligt intervallpass på löpbandet. Ja jag valde faktiskt att gå in och träna idag - intervaller är lättast att köra på löpband! Blev en form av pyramidintervaller, vilket är galet kul, men psykiskt jobbigt då tiden på intervallerna ökar mot slutet! Grymt!
 
Frukost nummer två (blåbärsmugcake med kesokvarg och kakaopuder) ligger nu i magen, så himla god - ni måste testa!
 
 
Igår hade jag hela eftermiddagen "ledig" (mail- och sms-kontakt med kunder finna för det mesta med) och den ägnades på tåget hem till Torsby och sedan till kvalitetstid med mamma och systrar (pappa jobbade). Jag och mamma gick runt på byn och kikade i affärer, fikade, åt glass och handlade lite mat. Till middag kokade mamma ihop en riktigt gräddig kantarellsoppa som åts med grönsaker, zucchinifrallor och ost ute på terassen i kvällssolen - helt underbart! Lugnet här hemma är något jag uppskattar otroligt mycket!
 
Hoppas ni får en fin nationaldag!
 
Kram / Emma.

Läsarfråga om träning

Hej Emma! Här kommer en liten fråga om träning! Jo jag undrar spelar verkligen längden på passen någon roll? För om vi säger till exempel att jag kör ett ganska intensivt och hårt benpass, men det tar bara ca 10-20 min men är otroligt jobbigt och hårt! Spelar det någon roll att det är så kort då? Eller måste varje pass va typ en timme?! För jag lägger upp mina egna pass och jag har ingen fantasi eller ork att göra typ en timmes pass varje gång!!
 
Det viktiga är inte längden på passen, utan kvalitén. Självklart ger ett kort intensivt pass mer än ett långt och ineffektivt pass. Du behöver absolut inte ägna flera timmar åt träningen för att det ska ge resultat, utan som sagt - kort och effektivt kan vara nog så bra.
 
En av mina favoritträningsformer för att köra slut på mig på kort tid är att köra cirkelträning eller tabata. Du väljer då ut vissa övningar och plockar in dem i en cirkel eller i tabataintervaller. Svetten rinner, vilan är kort och passet är effektivt - grymt! Men att köra samma övning i en hel tabataintervall kan bli lite tråkigt, så därför brukar jag variera två övningar i en tabataintervall och gärna använda stora muskelgrupper för att få upp pulsen lite också!
 
Det viktigaste efter ett träningspass är känslan! DU ska alltid vara stolt över det du gjort och tänka på att "all träning är bra träning" - bara den blir av och är rolig.
 
Tankar som "jag kunde gjort det bättre", "jag var inte tillräckligt stark", "jag kunde tränat längre" osv.. är BIG NO om ni läser min blogg! Här är vi starka och stolta över det vi gör! Ellerhur?
 
 
Kram / Emma.

Raw bovetegröt med vaniljcashewgrädde

God morgon 
 
Idag blev det en rawfood-inspirerad frukost i form av bovetegröt med cashewgrädde, stora blåbär och riven kokos. Massa härliga smaker och en perfekt start på en fin onsdag!
 
 
Ingredienser:
1 dl bovete 
1/2 banan
1 tsk agavesirap
Kanel
 
Lägg bovete i blöt över natten. På morgonen sköljer du den noga så den slemmiga hinnan försvinner. Mixa sedan ihop bovetet med övriga ingredienser och höll upp gröten i en skål.
 
Cashewgrädde:
1 dl cashewnötter
Vatten
Vaniljpulver
Agave
 
Mixa nötterna till ett mjöl och tillsätt lite vatten i taget till lagom konsistens. Smaksätt och söta med vanilj och agave efter smak.
 
Servera bovetegröten med en rejäl klick cashewgrädde, blåbär och riven kokos!
 
Mums på den!
 
Recept på cashewgrädden kommer från Annie.
 
 
 
Nu är det dags att bege sig mot gymmet för min del. Sista kunden för denna vecka ska betas av innan jag åker upp mot Torsby för en långhelg med jobb!
 
Ha en fin onsdag!
 
Kram / Emma.

Tom Kha-soppa raw-style

Hej vänner 
 
En av mina absoluta favoriträtter från det thailändska köket är Tom kha-soppa - den konsumerades i mängder under min tid i Thailand. När jag hittade receptet i "Pigg och glad med rawfood" var den en självklar "förstamiddag" som skulle testas på från kokboken.
 
Soppan blev underbart god, dock lite konstigt att den är kall, men det gjorde inget denna sommarkväll!
 
 
Soppa (2 pers):
100 g mandel
3 dl kokosflingor
6 dl vatten
1 tsk röd currypaste
1 liten bit ingefära (någon cm)
1 tsk citrongräs
1/2 tsk curry
1,5 msk tamari
1 tsk agavesirap
 
Grönsaker:
2 morötter
200 g champinjoner
2 dl tomater
 
Lägg mandlar, kokosflingor och vatten i en mixer och mixa det väl. Häll sedan kokosmjölken i en nötmjölkspåse (sil kanske också funkar?) och krama ur mjölken ur påsen ner i en skål. Häll sedan tillbaka kokosmjölken i mixern igen och tillsätt resten av soppingredienserna och mixa allt till en soppa. Hacka grönsakerna och lägg dem i djupa fat och häll på soppan. Dekorera med lite basilika och njut av en härlig och smakrik tom kha!
 
Den här kokos- och mandelpastan som blir över från kokosmjölken då? Den gjorde jag muffins på och recept på dem kommer senare i veckan! 
 
 
 
Mums!
 
Idag har det varit en lång dag i gymmet med PT-kunder, behandling och jobb med upplägg till nya kunder. Det är så roligt och dagarna bara flyger förbi - och vips så är det dags att gå hem! Ikväll ska jag bara slappa och ta det lugnt i tv-soffan, skönt!
 
Hoppas att ni har en fin kväll!
 
Kram / Emma.

Såhär ser det ut....

Hej vänner 
 
Såhär ser det ut när jag ligger på behandlingsbänken hos Caroline. Ibland sitter det lite nålar här och var också, men det är framför allt koppingen som hon kör hårdast med. Förutom att de bara sitter där på huden och "drar" upp allt slagg till ytan drar hon även med kopporna över huden för att få bort kristallbildning och öka cirkulationen!
 
Ajajaj så ont!
 
Men känslan efteråt är underbar!
 
Typ som - aaaaaahhhhh....!
 
 
Jag har nu gått i behandling i ungefär fem veckor och jag märker en stor förbättring redan. Benen somnar inte alls lika fort och jag är bättre på att sitta still. Klarade personalmötet på 2 timmar galant sist utan att hoppa upp och ner på stolen. Träningen går också bättre, jag känner mig starkare i styrketräningen och kan springa längre under distanspassen utan att känna av "löparknä" och trötthet i vader. Det är fantastiskt!
 
Kommer fortsätta att gå regelbundet framöver och det ska bli spännande att se hur "bra" mina ben till slut kan bli. Även om jag inte är ett stort fan av att sitta still så vore det skönt att kunna ha möjligheten till det om jag skulle känna för det!
 
Kram / Emma.

Lyxig frukostbuffé på mitt sätt

God morgon 
 
Både min syster och hennes pojkvän tar examen nu i dagarna och för att fira detta ställde vi till med ett frukostkalas i lördags. Jag hade under några dagar förberett massa godsaker till en härlig frukostbuffé fullt med gott hemlagat.
 
På bordet fanns vegetariska omelettmuffins, prästost, paprika, tomat, avokado, parmaskinka, brieost, jordgubbar, melon, kiwi, vindruvor, bananglass, mangoglass, bananplättar, fröknäcke, zucchinifrallor, kokosmuffins, kladdkakemuffins med lakrits, te och kaffe.
 
 
 
Omelettmuffinsen var denna gång fyllda med hackade champinjoner, broccoli, tomater, keso och basilika.
 
 
 
 
Bananglassen gjordes på frusen banan, krämig kokosmjölk och vaniljpulver som mixades ihop till en krämig glass.
 
Mangoglassen bestod utav frusen mango, krämig kokosmjölk och några matskedar kokosflingor. Mixa, mixa, mixa!
 
Fy tusan så gott det är med hemgjord glass på detta vis!
 
Glassen användes sedan som topping på bananplättar, kokosmuffins och kladdkakemuffins.
 
 
Bananplättarna gjordes på 2 bananer, 4 ägg och 2 msk kokosmjöl. Mixa, och stek plättar i kokosolja!
 
 
 
 
Blev många tallrikar av detta slag som resulterade i väääldigt mätta magar!
 
 
Receptkladdkakemuffins med lakrits kommer!
 
 
Jag älskar att umgås över måltider. Älskar att få sitta och pilla, äta, plocka, skratta, känna smaker och njuta tillsammans med andra. Matgädje är vad det är. Och delad glädje är dubbel glädje!
 
Några timmar senare var magarna mätta och glada, faten tomma och kropparna fyllda med energi för en dag ute i solen på Skutberget. Vi tillbringade hela eftermiddagen där och jag badade ända upp till låren (längre kom jag inte då jag är extrem badkruka, hehe.
 
Var en fin lördag som avslutades med grill i solen och återigen massa god mat som gav energi till söndagens långdistans på hela 16 km, yeeeyy!
 
Kram / Emma.

Raw morotskaka

Hej 
 
Jag är helt kär i min nya kokbok "Pigg och glad med rawfood"!
 
Finns så många spännande recept som jag vill sätta tänderna i och först ut blev en morotkaka som fick agera fredagsmys!
 
Morotskaka raw-style alltså!
 
Sjukt gott!
 
 
Kakbotten:
200 g mandel
3 torkade dadlar
Ev. lite vatten
 
Mixa alla ingredienser i en matberedare väl och tryck ut i en springform som är högst 23 cm i diameter.
 
Fyllning:
7 morötter
2,5 dl valnötter
2,5 dl dadlar (blötlagda i ungefär en timme)
2 dl russin (blötlagda i ungefär en timme)
1/4 tsk muskot
1/4 tsk kardemumma
1/2 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
 
Häll valnötter i matberedaren, mixa väl och häll över det i en skål. Mixa sedan morötterna och häll även de i en skål. Mixa sist russin och dadlar till en smet och häll sedan i morotsmassan, de hackade nötterna och kryddor och mixa ihop allt väl. Häll fyllningen ovanpå kakbotten och fördela jämnt.
 
Glasyr:
2,5 dl cashewnötter
3 msk apelsinsaft
1 msk agave eller honung
 
Mixa alla ingredienser i matberedaren och fördela massan ovanpå kakfyllningen.
 
Ställ kakan i kylen och sikta gärna lite kanel över innan servering!
 
Kakan innehåller bara massa nyttigheter och funkar därför lika fint som mellanmål/ kvällsmål som del i en frukost. Torkad frukt gör den naturligt söt vilket gör den ypperlig som en efterätt eller fikatillbehör
 
 
Sofia tipsade mig om att doppa sötpotatischipsen i choklad vilket även det testades till helgens fredagsmys! Får alla tummar upp, precis som de naturella sötpotatischipsen - som jag blivit helt beroende av - bästa snackset!
 
Ett annat tips - frysta vindruvor smakar piggelinglass!
 
Mums!
 
 
Morotskakan har fått agera fikatillbehör hela helgen och har fått tummar upp från både vänner, pojkvän och mig!
 
Kram / Emma.

Pigg och glad med rawfood

Hej vänner 
 
Jag inspireras mer och mer av rawfood och tycker att det är himla kul att leka med recept och smaker. För att få mer inspiration klickade jag förra veckan hem "Pigg och glad med rawfood" och herre min skapare vad jag vill äta rawfood nu. Jag sträckläste den och satt och dreglade i flera timmar! Allt ser så sjukt gott ut. Det är färgglatt, härligt och reíktigt sprutar energi ur recepten! Kokböcker är något jag sällan använder mig av, men just rawfood är inget jag har jättestor erfarenhet av så denna kokbok kommer jag ha mycket nytta av!
 
Låt er inspireras!
 
 
 
 
 
 
 
Räkna med en hel del rawfood-recept här på bloggen framöver! Redag i eftermiddag kommer ett recept på en underbar raw morotskaka!
 
Kram / Emma.

Blåbärs- och kokosmugcake

God morgon 
 
Jag är i frukosthimlen!
 
Jag har startat dagen med en fantastisk blåbärs- och kokosmugcake som toppar min lista! Så jäkla god!
 
Tänk att en frukost kan vara så lyxig och så enkel på samma gång. Hur bra?
 
Helt galet!
 
 
 
Ingredienser:
1 banan
2 msk havregryn
2 msk kokosflingor
1 msk kokosmjöl
2 msk kokosmjölk
1/2 dl äggvita (eller 1 ägg)
1 krm vaniljpulver
1 krm bakpulver
1 dl frysta blåbär (jag hade stora - godast)
 
Stavmixa ihop alla ingredienser utom blåbären som du tillsätter allra sist och rör om. Häll upp i en microsäker skål och kör in i micron i runt 5-6 minuter (eller tills kakan stelnat). 
 
Blanda ihop kvarg och kokosmjölk (det tjocka). Dela kakan på mitten och klicka i lite fyllning. Lägg på locket och häll på resten av fyllningen. Min toppades sedan med blåbärspulver, kokoschips och mullbär!
 
Himmel så gott!
 
Kan också ätas som mellis, kvällis eller nyttig variant till fikabrödet. Hur stor mängd? Det beror på hur du äter i övrigt under dagen. Anpassa det till hur hungrig du är!
 
 
Idag har jag haft lite sovmorgon. Började dagen med en morgonpromenad (passar på när jag inte börjar tidigt) och har nu avnjutit denna goda frukost i soffan framför Nyhetsmorgon! Inga fel alls på den starten av en ny fantasisk vecka!
 
För mig står tre kunder, lite online-kunder och egen träning på schemat idag!
 
Hoppas att ni får en fin måndag!
 
Kram / Emma.

Helgen i instagram

Hej 
 
Dålig uppdatering här i helgen, men jag har varit upptagen med att vara ledig, njuta och leva. Helgen har dessutom bjudit på fantastiskt väder - en sol som värmde ända in i själen, grönska, fina vänner, god mat och sköna träningspass har förgyllt mina dagar och laddat mig med energi! Ni som följer mig på Instagram har redan fått en tjuvkik, men eftersom hälften av er inte sett dem kommer här helgen i bilder!
 
 
1. Helgen inleddes med en picknickmiddag som innehöll halloumi- och champinjonsallad, zucchinifrallor med ost och jordgubbar.
2. Fredagsmyset till filmen Ego var en raw morotskaka, sötpotatischips doppade i mörk choklad, frysta vindruvor och hallon- och blåbärsvatten.
 
 
3. Lördagen inleddes med en skön morgon-pw runt älen. Wellness ända in i själen!
4. Därefter firade vi syster och hennes pojkvän med en grym frukostbuffé innehållande massa hemlagat gott.
 
 
5. Lördagseftermiddagen spenderades i solen på Skutberget med fika, podcaster, bad och syskonsnack.
6. Lördagskvällen bjöd på grillmys tillsammans med vänner i solen och massa gott att äta!
 
 
7. Söndagsfika med vänner - ägglatte, raw morotskaka och kladdkakemuffins med lakrits
8. Söndagsmiddag i form av en plocktallrik - olivgrillad sparris, avokado, lax, halloumi, parmaskinka, bloccoli, spenat, tomater, gul paprika och fröknäcke
 
Förresten så vill jag bara förbereda er på att uppdateringen kanske inte kommer bli lika ofta nu framöver som i vanilga fall. Sommaren har anlänt vilket betyder mindre läsning av bloggar (det märks redan lite i statistiken, och jag själv har knappt läst en enda blogg på hela veckan) och mitt sug efter att sitta framför datorn och blogga minskar också. Jag kommer göra lite som jag känner för. Vissa dagar kanske det blir fler inlägg, andra färre eller inga alls. Att blogga har ju blivit lite av en del av mitt liv och det är liksom självklart att jag ska testa nya saker till frukost, blogga en sväng efter maten, skriva om träningen och inspirera er! Jag brinner verkligen för det och är så glad att ni är så många som tar er tiden att kika in här varje dag! Men jag behöver få koppla bort och slappna av, äta utan att fota och bara ha det kravlöst ett tag. Som ni säkert förstår så tar bloggen grymt mycket tid och genom att "sommarladda" batterierna kommer jag vara redo att köra på till hösten igen! Men som sagt, jag kommer inte försvinna, utan inläggen kommer fortfarande att komma, men hur ofta kan jag inte svara på, så fortsätt ändå kika in här och lämna spår, för det är så kul!
 
Och för er som inte redan följer mig på Instagram så heter jag där emmabarremyr. Där kommer uppdateringen ske oftare än här på bloggen då det inte är lika tidskrävande!
 
Men det sagt vill jag önska er en fin söndagskväll!
 
Kram / Emma.

RSS 2.0