Skogsträning - krabban

Hej vänner 
 
Dags för en ny övning till samlingen Skogsträning!
 
Krabban är en grym och rolig övning där du framför allt tränar rumpa och baksida lår, men även core och armar får sig en omgång!
 
Den här varianten av krabban ska du göra stillastående på plats och jobba med ett snabbt fotarbete!
 
 
Foto: Caroline Dahlén
 
Stå på alla fyra, håll kroppen parallell med marken (ska vara en linje från axel till knä) och sug in naveln mot ryggraden (aktiv spänning i coremuskulaturen). Knip ihop skinkorna och jobba med att ta snabba springsteg på plats med fötterna.
 
Tips:
- Kör den som en tabataintervall under löppasset/ promenaden
- Lägg in den i en cirkel tillsammans med andra övningar (tips på fler kommer)
- Jobba i t.ex. 1 min, vila 15 sek, upprepa 3-5 gånger
 
Förra veckans övning hittar du här <-- (klick)
 
Kör hårt!
 
Kram / Emma.

Frulle på kesokvarg med chunky monkey granola

God morgon 
 
Det är dags för veckans andra 24-timmarspass av tre den här veckan. Jag var uppe med tuppen för att starta dagen på bästa möjliga sätt - med träning! Klockan ringer 06.15 (jag är sömnig, men vet att jag piggar i bara jag kommer upp), jag hoppar i träningskläderna, mixar ihop en smoothie som dricks på vägen till gymmet och är sedan redo att köra - idag ett intensivt 60-minuterspass för bröst, axlar och triceps. Phu!
 
 
Hemma igen blev det frulle på kesokvarg med baobab, hallon och vinbär från trädgården, physalis, stora blåbär, chunky monkey granola (recept från Fanny), kokos och acaí.
 
Den där underbara frukostskålen alltså. Det bästa som finns!
 
 
 
Nu - dags att packa ihop och promenera till jobbet!
 
Tidsinställt inlägg är fixat till senare idag!
 
Kram på er / Emma.

Terränglöpning och intrvaller

Tjohoo 
 
Dagens träning blev ett terrängpass i Valbergets friluftsområde och därmed har jag fått in veckans intervallpass - naturliga intervaller. Hårda milen stod på schemat och jag kan lova er att det är en hård runda med mååånga och långa jobbiga backar (jobbiga iallafall för den som inte är van att springa i så mycket backar). Jag försökte trycka på ordentligt i alla backar för att få upp pulsen i intervallzon och fick sedan naturlig återhämtning i nedförsbackarna.
 
 
Och när vi ändå är igång med intervaller så kan vi ju passa på att ta upp det i samband med tema konditionsträning som vi kör på bloggen!
 

Intervaller innebär att man växlar tuffa arbetsperioder med aktiva viloperioder. Intervallpass finns i mängder av olika varianter och de vanligaste formerna är långa eller korta intervaller.

 

De korta intervallerna passar bra vid olika sprintidrotter där man behöver prestera bra under en väldigt kort sträcka. Ska man däremot springa ett motionslopp passar det bättre att springa långa intervaller eftersom man då behöver hålla ett högt tempo under en längre tid.

 

Syftet med lång intervallträning är att förbättra konditionen för att kunna hålla ett högre tempo under distans och snabbdistans (vi kommer ta upp dessa typer av pass också). Under ett intervallpass bör pulsen ligga mellan 85-95% av max HF och arbetet ska kännas mycket ansträngande.

 

Vanliga typer av intervaller är:

  • 4 minuter arbete, 2 minuter vila, 3-8 repetitioner
  • 3 minuter arbete, 3 minuter vila, 3-8 repetitioner
  • 8 minuter arbete, 2 minuter vila, 2-4 repetitioner
  • 3 minuter arbete, 1 minut vila, 5-10 repetitioner
  • 1 km löpning, 1-2 minuter vila, 4-7 repetitioner
 
 
Jag älskar känslan av att springa fram i skogen och se träden susa förbi mig! Det är jag, mina andetag, den friska luften och det gröna runt omkring mig. En egen stund som ger endorfiner och svettlycka!
 
Wellness....
 
På vänster bild ser ni sista jobbiga backen på hårda milen - den är galet lång och en riktig mördarbacke. Det syns inte riktigt hur brant den är på bilden och det syns inte heller att den forsätter typ 1/4 del till efter att man kommit upp i skogen. Känslan av att nå toppen är fantastisk!
 
Nu blir det en ny vända till Valberget, men denna gång för hallonplockning med mamsen då jag under löpturen faktiskt hann med att se hur mycket hallon det var efter vägen (hann också med att provsmaka för lite extra energi inför den jobbiga backen).
 
Kram / Emma.

IDAG VILL JAG ATT DU...

Ger någon ditt leende.....
 
.... och du kommer garanterat få ett leende tillbaka.....
 
Ett leende till er från både mig och Tass!
 
... eftersom leende smittar!
 
Så mina vänner - dela med er av era leenden och gör någons dag lite gladare!
 
Kram på er / Emma.

I måndagens matlåda finns lördagens middag

Hej 
 
Det där med matlåda från storkok är så finurligt. Jag och Pelle gör ofta dubbla portioner så att det även räcker till lunch nästa dag (och där är både tid och pengar sparade), men hemma hos mamma och pappa där vi för tillfället är 6-7 matglada personer är det nu trots storkok svårt att få det att räcka till matkåda till alla. I lördags var jag dock ensam hemma och hade tid för experiment i köket - till middag blev det lins- och sötpotatisbiffar med fetaost som serverades på en bädd av spenat med gröna oliver, minitomater, avokadosås och en egen vitkålssallad - och såklart massa mat över till mina lunchlådor i veckan! Wiiiieee!
 
Så till lunch idag äter jag dessa mumsiga vegetariska biffar gjorda på röda linser och sötpotatis!
 
 
Ingredienser (10 biffar):
  • 1 gul lök
  • 4 dl kokta (2 dl okokta) röda linser
  • 400 g sötpotatis
  • 100 g fetaost
  • 2 ägg
  • 3 msk kokosmjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk spiskummin
  • Salt
  • Sesamfrön 
Sätt ugnen på 200 grader. Koka linserna enligt anvisning på paketet och kör under tiden skalad, hackad sötpotatis och lök i mixern till en grötliknande konsistens. Blanda sedan ner linser, fetaost, ägg, kokosmjöl, fiberhusk och kryddor. Smaka av med salt. Låt stå i kylen en stund innan du med fuktade händer rullar bollar, plattar ut, panerar i sesamfrön och lägger på en oljad plåt. Ha dem i ugnen i runt 20-30 minuter (tills de får lite färg - håll koll, det varierar från spis till spis).
 
 
Vitkålssalladen är gjord på riven vitkål, rapsolja, ättika, salt, svartpeppar och oregano. Perfekt att göra en stooor portion av och ha stående i kylen under veckan!
 
 
Vad äter ni till lunch idag?
 
Kram / Emma.

Hej jobbveckan!

God morgon 
 
Min semester är över och det är dags för en veckas jobb här i Torsby med tre 24-timmarspass fram tills på lördag. Men jag kan inte klaga, min semester har varit helt fantastisk och jag är så glad och tacksam för att jag fått njuta av den underbara sommaren som varit. Nu är jag taggad till tusen inför hösten som kommer och har fått så himla mycket ny inspiration och energi till mitt företag! Jag riktigt längtar efter gymmet, mina arbetskollegor, kunderna och vardagen! Jag trivs ju så jäkla bra, även om det är skönt att få en paus från det också - det får mig att uppskatta det ännu mer!
 
Som vanligt laddar jag upp med en smoothie följt av ett grymt träningspass inför 24 timmars jobb, frulle på det och jag är redo! Idag stod rygg, biceps och mage på schemat och till frukost blev det kokoschiagröt <-- (klick) med banan (mosa ner en banan i receptet), färska hallon och svarta vinbär från trädgården, stora blåbär, physalis, acaí och hemgjord nutella. Alltså frukost, det finns INGET GODARE!!! Alla mina frukostar är MATPORR för mig och som jag njuter... Mmmm...
 
 
 
I eftermiddag har jag fixat ett tidsinställt inlägg till er - såklart ett smarrigt recept som väntar!
 
Så länge önskar jag er en fin måndag!
 
Kram / Emma.

Jag vann!!!

Hej vänner 
 
Minns ni att jag var med i Life´s facebooktävling där priset var en kokosgoodiebag? Sju helt underbara kokosprodukter - klart en kokostok som jag hänger på!
 
Jag skickade in recept på min kokos- och blåbärsmugcake <-- (klick) och VANN!
 
Blev så glad att jag studasde upp och ner på stolen som en treåring på julafton när jag fick mailet! Vilken lycka med så mycket kokos - både för insida och utsida av kroppen!
 
 
 
 
Goodiebagen innehöll:
  • Kung markatta kokosolja
  • Superfruit cocos palm sugar
  • Superfruit cocos flour
  • Burt´s bees foot cream
  • Naked lips kokos
  • Dr. Antonio Martins coco juice
  • Life natural body butter
 
Så nu ikväll har jag tvättat håret med kokosshampo och kokosbalsam från Dessert Essence, smort in mig med kokosbodybutter på kroppen, och kokosfotkräm på fötterna... avslutningsvis lite kokoslypsyl på läpparna! Jag doftar ljuvligt av kokos, jodå, hihi!
 
Kram / Emma.

Kycklingburgare med brieost, hembakat bröd och mangocurrysås

Tjoho 
 
Jag försöker nu under sommar och semester inte tänka så mycket på bloggen. Dels för att jag känner att jag vill kunna laga mat och njuta utan att stå och skiva ner allt jag har i och dels för att inte behöva ta massa kort med systemkameran. Vila lite helt enkelt. Men ett litet klick på instagram blir det dock oftast!
 
Men den här gången ångrar mig då det blev en smakexplosion och ett besök i mathimlen! 
 
Både kycklingbiffarna och såsen blev sådär gudomligt goda.. och jag har inget recept - fast tror jag kommer ihåg ganska bra ändå vad jag hade i. Såsen finns det inga mått på, men i bröden och burgarna tror jag att jag fått med rätt mått. Jag hoppas det, för dessa måste ni testa innan grillsäsongen är över!
 
 
För 8 kycklingburgare:
  • 600 g kycklingfilé, alt. kycklingfärs (jag hade filéer som mixades till färs)
  • 100 g brieost
  • 1 ägg
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • Pepparmix
  • 1 tsk fiberhusk
Ta bort det vita "skalet" från brieosten och hacka den i små bitar. Blanda sedan ihop alla ingredienser utom fiberhusk, som du tillsätter sist. Forma sedan åtta biffar med fuktade händer och lägg dem på folié. Lägg sedan hela foliépaketet på grillen och låt dem bli genomstekta. Lägg dem sedan på gallret på slutet för lite färg innan de är klara för servering.
 
För 4 bröd:
  • 2 äggvitor
  • 1 äggula
  • 1/2 dl kvarg
  • 2 msk bovetemjöl (eller annat mjöl)
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • Örtsalt
  • Sesamfrön (att toppa med)
Sätt ugnen på 200 grader. Elvispa äggvitorna till ett fluff och tillsätt sedan gulan och kvargen - rör om. Blanda ner resterande ingredienser, klicka ut fyra "bröd" på ett oljat bakplåtspapper och strö över sesamfrön. Grädda runt 10-15 minuter (eller tills bröden får färg).
 
Såsen gjordes på färsk söt mango, kvarg, turkisk yoghurt, curry, chilipulver och örtsalt - gudagott och lagom sötstark till burgarna!
 
Kycklingburgarna serverades sedan med bröd, sås, sallad från farmor och farfars grönsaksland, skivad gurka, nektarin, avokado, paprika och gurka. Mums, mums, mums!
 
Grilltips till kvällens middag alltså!
 
Kram / Emma.

Underbara dagar

Hej lördagsvänner 
 
Vi är hemma från helt fantastiska dagar uppe i sommarstugan med sol och bad, bygge och pyssel i stugan, grillkväll, smarrig rabarberpaj, blåbärsplockning, backintervaller, morgondopp, kvällsdopp och 50-årskalas med god mat, liveband, bugg, kubb och annat skoj!
 
Inget internet (förutom nere vid sjön där jag lyckades hitta liiiite mottagning för att ladda upp två bilder på instagram) innebär en total avkoppling och ett skönt inre lugn. Att kunna koppla bort sådär helt och hållet är viktigt ibland (men svårt när mottagningen finns där på telefonen - därför bra att den inte finns vid stugan).
 
Morgondopp/ kvällsdopp
 
Något med det bästa att vara uppe i stugan är morgon- och kvällsdoppen i sjön. Under många år har vi saknat både toalett och dusch och har varit så illa tvungna att gå på dass och tvätta oss i sjön (om vi ville bli rena). Nu håller morfar dock på att bygga ut och vi har fått både dusch och toalett, vilket känns både och. Lite av hela grejen med en sommartuga är för mig enkeltheten med ett dass och känslan med ett kvällsdopp. Men både dass och sjö finns kvar så jag kommer inte behöva gå på toaletten och duscha inne om jag inte vill. Men å andra sidan känns det väldigt skönt att kunna välja (det är ju inte alldig vädret är så varmt och skönt som under dessa dagar och att inte behöva gå UT för att kissa på natten blir lyx).
 
 
Fredagen började med ett gäng härliga intervaller i backarna upp till stugan vilket gav en skön och svettig start på dagen som följdes av frukost och morgondopp i sjön. Så underbart! Frågar du mig kan inte en dag starta på bättre sätt! Endorfiner och energi är vad det ger och vi var sedan redo för en dag med jobb i stugan!
 
Hårtvättning i sjön med mina nya produkter från Dessert Essence/ fyrhjuling till sjön med mamsen och papsen!
 
Att få vara i stugan och plocka, pyssla, städa och hjälpa till med bygget är också en skön avkoppling. Alla hjälps åt och det är kul att se när det går framåt. Själv får jag också serva med fikapauser och mat vilket jag njuter av!
 
Men nu är vi tillbaka i Torsby igen och jag känner mig för tillfället ganska låg, trots fina dagar. Jag är irriterad, trött och ledsen, utan att egentligen ha en orsak till att vara det (jo, kanske en kvinnovecka på gång - och ni vet hur man känner sig innan då?). Alla dagar är inte bra dagar och de dåliga är ju viktiga att ha för att väga upp de bra (även om de bra är många fler). Men nu gör jag mitt bästa för att göra den här dagen till en bra dag ändå och gör sånt som jag mår bra av - ni vet, fixar massa god mat till ikväll, bakar och hittar på roligheter i köket. Ojoj, har gjort godaste nutellan som ni kommer få ta del av, ha lite is i magen bara!
 
Hoppas att ni får en fin lördagskväll mina vänner 
 
Kram / Emma.

Min sommarmat

God morgon 
 
Under varma sommardagar blir jag sällan sugen på "varm" mat. Jag vaknar upp med ett enormt sug efter kesokvarg, mixar svalkande smoothies till mellanmål och äter matiga sallader till lunch och middag. 
 
Men kesokvarg och sallad, hur bra träningsmat är det egentligen?
 
Jodå, med ordentligt med topping på kesokvargen och med rejält näringspimpade sallader går energitätheten och näringsvärdet upp. En sallad behöver inte vara kalorisnål och tråkig och kesokvargen kan färgläggas med näring till tusen och jag är redo för dagen!
 
 
1. Kesokvarg med baobab toppad med färska jordgubbar, stora blåbär, mullbär, kokoschips, bovete- och quinoapuffar, hampafrön, kakaonibs, pumpakärnor och acaípuder.
2. Kesokvarg med hallon, blåbär, bananslantar, massa kokos, jordnötssmör och mullbär.
3. Hallonkokoskesokvarg (1 dl av vardera hallon, kokosmjölk, keso,kvarg), frysta bananer, mullbär, kokoschips, bovete- och quinoapuffar, hampafrön, kakaonibs, rawmio och pumpakärnor.
4. Kesokvarg med baobab toppad med färska jordgubbar, stora blåbär, mullbär, kokoschips, bovete- och quinoapuffar, hampafrön, kakaonibs, pumpakärnor, rawmio och acaípuder.
 
 
1. Halloumisallad med bladspenat, avokadohalva, minitomater, vattenmelon, nektarin, jordgubbar, broccoli, riven kokos, pumpakärnor, ringlad kokosolja, oliver och klippt fikon.
2. Halloumisallad med bladspenat, galiamelon, avokadohalva, tomat, paprika, naktarin, kokosflingor, pumpakärnor, pinjenötter,russin och ringlad kokosolja.
3. Halloumisallad med bladspenat, broccoli, jordgubbar, kiwi, melon, parmaskinka, oliver, klippt fikon, rostade bondbönor, pumpakärnor, riven kokos och ringlad kokosolja
4. Äggsallad med bladspenat, broccoli, oliver, kiwi, nektarin, smörstekta champinjoner, brieost och avokadohalva.
 
Som ni ser så är favoriten halloumi i salladen. Sältan gör sig så galet bra tillsammans med söta färska frukter och bär att jag bara suktar efter mer. Och ni - testa släng på lite kokosflingor, torkad frukt och ringlad kokosolja - det blir huuuuur GOTT som helst!
 
Nu väntar ett träningspass och ett möte innan jag och mamsen åker upp till sommarstugan! Idag blir det lite jobb i nya utbygget under dagen, och mys, mat och kortspel under kvällen. Imorgon vankas det 50-årskalas för morbror med släkt och vänner. 
 
Datorn hänger inte med så någon bloggning blir det inte på ett par dagar nu framöver, däremot tänkte jag försöka slänga upp receptet på vår underbara middag (grillade kycklingburgare med hembakat bröd och mangocurrysås) från igår i helgen, så håll utkik!
 
Kram / Emma.

Dags för lite löpsnack!

Hej vänner 
 
Ni är många som frågar och undrar över det här med löpning. Hur är bästa sättet att träna? Hur mycket ska man träna? Vad ska man träna? Tips på löpteknik? Vad är snabbdistans? Hur långt måste ett distanspass vara för att få kallas distans? Osv... Osv...
 
Eftersom intresset är så stort så tänkte jag att vi kör lite inlägg med tema löpning framöver.
 
Vad tror ni om det?
 
 
Jag tänkte att vi börjar med lite allmänt snack om vad som händer i kroppen vid konditionsträning och vad pulsen står för.
 

Konditionsträning definieras ”organismens förmåga att arbeta med relativt hög intensitet under en längre tid”.

 

Hjärtat är den muskel som pumpar runt blodet i kroppen. Det har ett eget fantastiskt retledningssystem som gör att det slår alldeles av sig självt. Blodet syresätts i lungorna och transporteras sedan vidare ut till muskler och organ som är beroende av syret för att kunna arbeta under en längre tid.

 

När musklerna arbetar med tillgång till syre kallas det för aerob träning. Aerob träning är synonymt med uthållighetsträning – det betyder att vi kan vara igång i stort sett hur länge som helst så länge musklerna har tillgång på energi.

 

Musklerna kan också arbeta utan tillgång på syre, men bara en kort stund eftersom det då bildas mjölksyra som gör musklerna sura (mjölksyra har väl alla känt på och vet vilken smärta det innebär?). Muskelarbete utan tillgång på syre kallas anaerob träning. Mjölksyra bildas ofta vid högintensiva pass (intervaller) och det är därför vi inte kan hålla på så länge under dessa pass.

 

Puls

Pulsen är hjärtats slag/ minut. Beroende på vilka krav som ställs på kroppen ökar eller minskar hjärtat sin pumphastighet.

 

Vilopuls

Vilopulsen är den lägsta pulsen - den pulsen man har när man ligger ner och är helt avslappnad (tas på morgonen precis när man vaknar). I vila slår hjärtat runt 70-80 slag per minut beroende på om man är man eller kvinna, och är man vältränad kan man ha en ännu lägre puls. Gunde Svan hade en gång i tiden under 30 slag per minut när han var som bäst tränad.

 

Slagvolym

Slagvolymen är den volym blod som pumpas ut vid varje slag. Är man bra tränad anpassar sig kroppen genom att öka slagvolymen och det är just det som är en av effekterna vid bättre kondition. Hjärtat har då alltså anpassat sig och behöver inte slå lika fort som innan för att tillgodose kroppens behov av syre. Vältränade personer har alltså en större slagvolym – och därav en lägre vilopuls.

Hänger ni med?

 

Maxpuls

Maxpulsen är den högsta pulsen som hjärtat kan komma upp i vid maximalt arbete. Det är svårt att komma upp i maxpuls eftersom det kräver en sån enorm ansträngning och det är egentligen ingenting vi bör sträva efter när vi tränar. Dock kan det vara bra att göra ett test för att få veta vad man faktiskt har för maxpuls då det har betydelse i träningen.

Maxpulsen är genetiskt bestämd, men det finns också en formel som man kan gå efter. Formeln kan stämma in på vissa individer, men man ska ta den med en nypa salt:

 

För män: 220 – ålder

För kvinnor: 226 – ålder

 

Men vill ni stasta på konditionsträning och få rätt syfte med varje pass rekommenderar jag er att göra ett riktigt maxpulstest med en testledare.

 

Arbetspuls

Arbetspulsen är den puls som ligger mellan vilopuls och maxpuls. Arbetspulsen sänks desto bättre tränad man blir. Låt oss säga att jag springer 2 km med en hastighet på 6 min/ km och då har en puls på 160 slag/ min. Under fyra veckor löptränar jag 3 gånger i veckan och förbättrar konditionen. När jag nästa gång gör testet 2 km i samma hastighet har pulsen sänkts till 150 slag/ min. Arbetspulsen har alltså sänkts.

 

Eftersom konditionsträning handlar om pulsträning förstår ni kanske att en pulsklocka kan vara mycket användbar om man vill optimera sina träningsresultat. Med en pulsklocka kan vi mäta hjärtats aktivitet och därmed ha olika syften med träningen, vilket jag kommer prata om i senare inlägg!

 

Hur många använder sig av pulsklocka?

 

Har ni tips på saker ni vill jag tar upp i senare inlägg? Kommentera önskemål här så ska jag försöka ta hänsyn till dessa i kommande inlägg!

 

Kram / Emma.


Hemma hos mami och papi

Hej vänner 
 
Kvällsyoga från igår. Jag fortsätter att inspireras och utvecklas!
 
Det är verkligen så himla skönt att komma hem till mami och papi och lugnet ute på landet. Hundar som springer runt, grillen som glöder, grönskan i trädgården, kubbspelet på gräsmattan, gemenskapen vid middagsbordet i värmen. Det är sommar på riktigt och jag njuter!
 
Maten stod på bordet när jag anlände igår och det vara bara att hugga in. Grillat såklart! Med en underbar färskpotatissallad (tänk jag som inte tyckt om potatis förut kan sitta och äta BARA färskpotatis för att det är så gott nu, hehe) och såklart en grönsallad och massa oliver!
 
 
Vi satt vid bordet lääänge! Det är ju inte ofta vi får till middagar med hela familjen nu för tiden så det gäller att ta vara på det. Och det långa middagen resulterade i att vi blev sugna på efterrätt så jag smet in i köket och slänge ihop en liten chokladtårta - baserad på en lakritskladdkaksbotten med hallongrädde till topping! 
 
Recept på kladdkakan hittar du här <-- (klick) - för lakritssmak tillsatte jag 2 msk lakritspulver.
 
Hallongrädde: elvispa 3 dl grädde och blanda sedan ner 2 dl hallon och 1-2 msk kokossocker. Bred ut över kladdkakan och pudra över lite kakao och toppa med hallon.
 
Kakan smakade mer för allihopa och det blev inte mycket kvar kan jag säga!
 
Nu ska vi packa väskan och åka på badutflykt. Matsäcken är med och till lunch blir det banan- och mandelplättar med färska hallon (från trädgården, lyx) och keso
 
Trevlig onsdag!
 
Kram / Emma.

Citronlax med krämigt blomkålsmos och söt mangocurrysås

Hej 
 
Idag har det varit full rulle och det var skoj att vara tillbaka i gymmet igen, både med kunder och kollegor! Skulle ha kört imorgon också, men fick en avbokning och en ombokning så jag blev fri och flyr därför hem till mamsen och papsen ett par dagar tidigare än tänkt (vill helst vara ute på landet i värmen). Sitter på tåget för stunden och ser nu fram emot en grillkväll (och kanske en kvällsdopp) med familjen!
 
Och nu till gårdagens middag som blev ett snabbt ihopkok (inte mindre gott för det - utan tvärt om - fantastiskt gott!!!) efter en lång jobbdag. Efter att ha levt på färgglada sallader i veckor nu blev det för omväxlingskull varm mat på tallriken (men nästan lika färgglad för det), som dessutom fick avnjutas i soffan!
 
 
Lax: tina laxen och sätt ugnen på 200 grader. Droppa citron över laxen och krydda med örtsalt och pepparmix. Gratinera i ca 10 minuter.
 
 
Blomkålsmos: koka blomkål mjuk, häll bort vattnet, klicka i en rejäl klick smör, örtsalt och pepparmix.
 
 
Mangocurrysås: stavmixa ihop färsk, söt mango med 1/3 kvarg, 1/3 kokosmjölk (det tjocka), 1/3 keso, curry, örtsalt och chilipulver efter smak.
 
 
 
Enkelt är gott, visst är det så? :)
 
Kram / Emma.

Skogsträning - hoppande utfall

God morgon vänner 
 
Förra veckan var jag och duktiga fotografen Caroline Dahlén ute i skogen och fotade då vi bestämt oss för att köra ett litet samarbete. Vi har en hel del småprojekt på gång och först ut står skogsträning!
 
Vi är många som väljer att träna utomhus framför ett varmt och svettigt gym nu under sommaren och jag har därför valt att lägga fokus på kroppsegna övningar som kan utföras utomhus i stort sett vart som helst.
 
Först ut av övningarna som vi fotat är hoppande utfall.
 
 
 
Ta ett stort steg fram och böj det främsta knät. Byt plats på benen växelvis genom att hoppa. Rör båda armarna växelvis fram och tillbaka diagonalt så att vänster arm följer höger ben och omvänt. Teknikmässigt är det jätteviktigt att knän och tår pekar åt samma håll på både fram och bakben samtidigt som vinkeln i båda benen ska vara så nära 90 grader som möjligt (dock blir övningen tyngre ju längre bak det bakre benet sätts). Ryggraden ska vara i neutralt läge och naveln ska vara indragen mot naveln!
 
Seså, ut och hoppa! 
 
Tips:
- Kör den som en tabataintervall under löppasset/ promenaden
- Lägg in den i en cirkel tillsammans med andra övningar (tips på fler kommer)
- Jobba i t.ex. 1 min, vila 15 sek, upprepa 3-5 gånger
 
Kram / Emma.

Kantarell- och ostpaj

Hej 
 
 
Sugen på en underbar kantarellpaj med en krämig ost?
 
Vi åt den på vår plockpicknick i fredags och den fick alla tummar upp från tjejerna.
 
Här kommer recept!
 
 
Recept på pajdegen hittar ni här <-- (klick)
 
Ingredienser:
200 g kantareller (utvattnade)
4 charlottenlökar
100 g västerbottenost
1 vitlöksklyfta
3 ägg
2 dl grädde
2 msk hackad persilja
Salt och peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader och gör pajdegen. Tryck ut pajen i en form (min är 22 cm i diameter) och ställ in i kylen i 10 minuter. Förgrädda sedan skalet i 15 minuter. Under tiden gör du fyllningen. Stek kantareller och hackad charlottenlök i smör och låt svalna en stund. Blanda sedan ihop alla ingredienser och häll över pajdegen. Ställ tillbaka in i ugnen och grädda i 35-40 minuter.
 
 
Kram / Emma.

Dessert Essence

Hej vänner 
 
Det pratas mycket om att handla ekologisk mat - både av hälsomässiga och miljömässiga skäl. Såklart vill vi eliminera gifter och tillsatser som riskerar att hamna på insidan av våra kroppar, men vi får heller inte glömma att vi har en utsida att ta hand om. 
 
Jag själv är allergisk mot konserveringsmedel i kosmetika och andra skönhetsprodukter och måste därför välja ekologiska alternativ. Nu har jag nyligen hittat Dessert Essence <-- (klick) och blev sugen på att testa deras kropp- och hårvårdsprodukter.
 
  • Desert Essence lanserades 1978 med hygienprodukter av naturliga ingredienser och med inspiration av öknen.
  • De var det första företag att marknadsföra jojobaolja och de introducerade även Tea Tree-oljan på den amerikanska marknaden. Idag har de ett omfattande sortiment av ekologiska och naturliga hudvårdsprodukter.
  • Grunden till Desert Essences verksamhet är högkvalitativa, rena och miljömässigt hållbara ingredienser. Allt innehåll deklareras och produkterna har en tydlig märkning.
  • Företaget har en tydlig miljöinriktning. Till exempel tillverkas alla broschyrer och papper av återvunna tandpetare och företaget är även måna om att använda sparsamt med el. Dessutom kompenserar de för sina koldioxidutsläpp.
  • Desert Essence är certifierat av Leaping Bunny, som står för att inga djurförsök har använts i produktutvecklingsstadierna hos företaget, dess laboratorier och leverantörer.
Källa: Bodystore
 
Jag gillar deras ekologiska och miljöfrämjande tankar. Så nu har jag klickat hem balsam kokos ECO, shampo kokos ECO och deostick spring fresh ECO för att ge mitt hår lite extra näring och mina armhålor ett bättre alternativ än de alkoholpimpade deodoranterna. Just nu är det dessutom 15% på alla produkter!
 
Vad gäller kroppslotion kör jag fullt ut på kallpressad kokoslja sedan ett halvår tillbaka. Min hud har ladrig varit så mjuk och len sedan jag började med det så det kommer jag fortsätta med.
 
 
Lägger ni stor vikt vid ekolokiska kropp- och hårvårdsprodukter, smink och liknande? Har ni kanske rent av testat dessa produkter? 
 
Dela gärna era åsikter med mig och alla andra!
 
Kram / Emma.

Hej härliga måndag

God morgon 
 
Då var det måndag, ny vecka och dags att börja jobba igen. Jag känner mig laddad till tusen efter en helt underbar semester och en helg med vila. Nu har jag en dag vid datorn framför mig och sedan två förmiddagar i gymmet (tisdag och onsdag) innan långhelg uppe i sommarstugan väntar! Helt okej vecka om du frågar mig!
 
 
Veckan kickstartades med ett grymt löppass (äntligen) följt av lite morgonyoga i form av solhälsningar vid Sundstatjän. Luften var sådär sval och härlig som den bara kan vara tidiga sommarmorgnar. Och bästa tiden att träna på under sommaren är ju just tidiga sommarmorgnar! Ellerhur?
 
Hej massa energi, sprudlande endorfiner och löparlycka!
 
Den här veckan kommer det bli en hel del träningssnack på bloggen. Ni kommer få ta del av lite skogsträning samt att vi kommer börja snacka lite löpning! Nya projekt är på gång och jag hoppas ni ska gilla det!
 
Med det önskar jag er en fin måndag!
 
Kram / Emma.

Helgen i instagram @emmabarremyr

Gokväll 
 
Helgen har varit sådär ruskigt bra och jag är så tacksam för mina fina vänner, mina underbara pojkvän och det fantastiska vädret jag fått njuta av! 
 
Gyllene Tider-konserten var grym (även om alla rökare lyckades förstöra en hel del - när ska det bli förbjudet att röka på offentliga platser?). I den musiken finns så många minnen och känslor att allt bara bubblade inom mig, och det var extra roligt att få uppleva det tillsammans med mina barndomsvänner! Natten blev sedan lång och vi tog oss en välförtjänt sovmorgon på lördag. Sedan fixade jag frukost till hela gänget innan vi tog en tur för lite sol och bad på Sandgrundudden inne i stan. Efter att jag och Lina vinkat av vännerna vid tåget tog vi med oss killarna och sallader från Maché ut till Skutberget där vi tillbringade eftermiddagen i solen med vilopuls. Kvällen bjöd sedan på middag på Tiffanys med min älskling som sedan avslutades med en cykeltur runt älven. Bra lördag!
 
 
1. Plockpicknick med fina vänner.
2. Gyllene Tider 
 
 
1. Picknicktallrik - cantaloupemelon, honungsmelon, jorgubbar, vindruvor, oliver, ananas, fetaost, brieost, kantarellpaj, parmaskinka och sötpotatischips (som såklart fylldes på i omgångar - mums med plockmat!).
2. Picknicktallrik á la efterrätt - rabarber- och hallonpaj, mera jordgubbar, mörk och ljus choklad.
 
 
1. Mysfrukost med vänner - kokosmugcakes med kokoskesokvarg, jordnötssmör, rawmio <-- (klick), sötpotatischips, fruktfat, kantarellpaj, jorgubbar, boieost, parmaskinka, oliver och ägglattes (alla gillade!).
2. Underbara svärmor levererade en låda med 10 liter jordgubbar, de sötaste och godaste jag hittills smakat i sommar. MUMS!!!
 
 
1. Middag på Tiffanys - renfilé med pepprig vinbärssås, sparrissallad och rösti gratinerad med västerbottenost. SÅ. SJUKT. GOTT. Älskar när allt klickar rätt och maten sliker ner med ren och skär njutning! Dit kommer vi gå tillbaka!
2. Cykeltur runt älen i den underbara kvällssolen!
 
Hoppas att ni underbara läsare också haft en fin helg och fått njuta av det vackra vädret!
 
Kvällskramar till er  
/ Emma.

Sweet watermelonslush

Hej vänner 
 
Vattenmelon.
 
... söt.. saftig.. röd.. läskande.. glassig.. krispig.. och alldeles... alldeles... underbar...
 
Den där frukten vattenmelon kan vara något av det godaste som finns varma sommardagar. Antingen att äta kylskåpskall som den är eller skiva den i bitar och frysa in för att sedan mixa ihop till en härlig sorbetliknande slush, vilket jag gjorde idag!
 
 
 
How to do?
 
Som sagt. Skiva melonen i bitar och frys in den. Ta sedan fram och låt tina i 10-15 minuter innan du mixar till en härlig slush. Fryst banan är också gott att mixa med!
 
 
Kram / Emma.

Underbara sommarliv!

God morgon söndag 
 
Jag fortsätter att njuta av sommar och semester och är så tacksam att jag lyckats pricka in helt rätt vecka (vädermässigt) att vara ledig på! Helgen har hittills varit helt fantastisk och söndagen började även den riktigt bra! Jag kände mig bra mycket piggare när jag vaknade igår och idag är jag helt kry, men vilar nog ändå helgen ut från träningen för att vara på den säkra sidan - ni vet - hellre vila en dag extra än en dag för lite!
 
Idag tog vi oss en sovmorgon följt av en morgonpromenad i solen. Därefter lyxfrukost ute på balkongen! 
 
 
1. Kesokvarg med baobab <--(klick) och topping i form av stora blåbär och söta jordgubbar, quinoapuffar, bovetepuffar, mullbär, hampafrön, linfrön, pumpakärnor, kokoschips och acaípuder <--(klick) = näringsboost!
2. Efterrättsfrukost = lakritslatte och mörk choklad!
 
Lyxsöndag var det här.
 
Nu ska vi packa väskan med laxsallad, tidningar, vatten, bikini och picknickfilt och cykla på badutflykt!
 
Ha en fin söndag så hörs vi senare!
 
Kram / Emma.

En fredag i juli

Hej 
 
Jag har en konstig känsla i kroppen. Jag känner mig inte sjuk, men inte helt frisk heller. Jag är varm, trött och har hög puls. Inte helt frisk. Jag har därför lyssnat på kroppen och gjort minsta möjliga med idag. Inställd träning alltså! För några år sedan skulle det gjort mig panikslagen, men idag vet jag bättre! Vilodagar här och där gör varken att jag tappar resultat eller lägger på mig i vikt. Det är viktigare att lyssna på kroppen och prioritera välmåendet! Jag kan må bra och trivas i min kropp med spontana vilodagar och samma mängd mat ändå! Det är helt okej :)
 
Men lite typsik känns det då Gyllene Tider med tjejerna står på agendan ikväll. Planen är först en "knytis-picknick" med massa god plockmat på en filt i stadsparken innan vi beger oss till Mariebergsskogen för att återuppleva den gamla 80-talsmusiken! Jag har varit så taggad och sett fram emot det här att jag inte riktigt kan låta bli att bli lite bitter när jag mår som jag mår. Jag hoppas på att en alvedon, lite kamomillte och en ingefärsshot kan göra susen och pigga upp lite! 
 
 
 
 
 
Mina bidrag till "knytis-picknicken" är kantarell- och ostpaj, sötpotatischips och rabarber- och hallonpaj
 
Recept på sötpotstischips hittar ni här <-- (klick)
Recept på rabarber- och hallonpaj hittar ni här <-- (klick)
Recept på pajen kommer...
 
Hoppas ni får en fin fredagskväll!
 
Kram / Emma.

Små jordnötscheesecakes med chokladtopping

Hej vänner 
 
De här små skapelserna har allt. Det finns kokos, det finns choklad och det finns jordnötssmör - allt i en perfekt kombination (enligt mig då)! 
 
Allra bäst är de när de när de legat framme en stund, men fortfarande är lite frusna. Då känner man smakerna som bäst, de svalkar i munnen och är sådär krämiga och mjuka i konsistensen att man bara vill ta en till.. och en till... Det var svårt att hejda sig själv helt enkelt fick jag och Pelle erfara vid kvällsmyset!
 
Såklart så är det nyttigt godis jag pratar om. Godis som mättar och ger energi i form av hälsosamma fetter, bra kolhydrater och fina proteiner. Det är riktiga kaloribomber sprängfyllda med näring - och det är just det som gör de hälsosamma - den fina näringen (hälsosamt mat betyder för den delen inte lite kalorier). Massvis med vitaminer, mineraler och antioxidanter... samtidigt som det är gott för både mun, mage och själ!
 
Jag kallar det njutning!
 
...och ja, ni ska få recept!
 
 
 
Lager ett:
10 färska dadlar
1 dl kokosflingor
1 dl mandel
1/2 dl kokosmjölk
 
Mixa alla ingredienser till en krämig massa och klicka upp så att botten fylls i muffinsformar.
 
Lager två:
1 äggvita
100 gram phiadelphiaost
1/2 dl jordnötssmör
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk agavesirap (eller honung)
 
Elvispa en äggvita till ett fluff och blanda sedan i övriga ingredienser. Lägg en klick i varje muffinsform och ställ in i frysen i minst en kvart (inspiration kommer härifrån).
 
Lager tre:
1/2 dl kokosolja
1 dl kakao
1/2 dl vatten
2 msk agavesirap
 
Blanda ihop alla ingredienser till en krämig sås och klicka en klick överst i varje form. Ställ in i frysen någon timme innan de är redo att avnjutas.
 
 
 
 
Kram / Emma.

Sommardag i bildbomb!

Hej på er 
 
Vi har haft en helt fantastisk dag uppe vid sjön med kajakpaddling, fiske, sol och bad, femkamp, salladslunch och grillning som avslut. Svärmor har servat och skämt bort oss ordentligt och vi njuter, så härligt! Här nedan ser ni dagen i bildform....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Planen var att åka till Karlstad nu under kvällen, men vi stannar och blir bortskämda en natt till här i Sunne. Kortspel och kvällsfika på altan i sommarkvällen är bra mycket mer lockande än en instängd lägenhet. Eller vad säger ni? 
 
Kram / Emma.

Morgonlöpning och en dag vid sjön

God morgon alla torsdagsvänner ♥

 

Vilket härligt sommarväder det är som har dragit in över Sverige (eller iallafall den värmländska delen) de senaste dagarna. Både sol och värme på samma gång, så underbart!

 

Igår kväll åkte jag ner till svärföräldrarna i Sunne. Idag har jag och Pelle startat dagen med 5 km morgonlöpning + lite löpteknink i skogen! Kroppen var aningens trött, men kom igång skönt och fick energi efter passet! Nu är vi redo för en dag vid sjön med sol och bad, femkamp, grillning, volleyboll och fiske.

 

 
 
 Hoppas att ni får en fin dag!
 
Kram / Emma.

Yoga30d blir till yoga365d

 Hej vänner 
 
Jag skrev häomdagen att yogautmaningen snart var slut, men vet ni? Den fortsätter! Yoga30d blir nu istället yoga365d. Läs om det här hos Vevve <-- (klick)
 
Och jag hakar självklart på!
 
 
 
Tanken är att alla ska yoga utefter sina förutsättningar och vill man inte yoga varje dag är det inget måste. Under året kommer det komma flera olika utmaningar inom yogan och då får de som vill haka på! 
 
Vi peppar varandra och har en fin gemenskap i vår facebookgrupp <--(klick), där alla är välkomna! Vill du också yoga? Gå med! 
 
 
 
Som jag skrivit förut mår jag otroligt bra av att ha fått in yogan i min vardag under dessa 30 dagar och kommer därför att fortsätta. Jag vill ju lära mig mer och bli ännu starkare, stark som i en yogi (inte muskelstark).
 
Dessutom kan du få ett mobilskal och rabatt på helårsprenumeration hos Yogobe. Läs mer hos Jenna <-- (klick).

Njuter av nuet

Hej solstrålar 
 
Min lilla "semestervecka" rullar på och jag försöker njuta så mycket jag bara kan (därav mindre inlägg i bloggen för tillfället - fint väder gör att jag hellre är utomhus och hittar på saker än att sitta framför en dator).
 
Vi hade en himla mysig kväll uppe vid sjön tillsammans med två av mormors bröder igår, jag, mina systrar och mamma. Vi satt i båten och drog upp aborre efter aborre (dock inte alla så stora så att de var ätbara) och njöt i kvällssolen. Jag älskar de där sommarkänslorna och jag älskar att jag kan hitta mig själv med att trivas och ha ro i stunden. Hitta mig själv med fokus på nuet. Det är något jag blir bättre och bättre på (kan nog med största sannolikhet ha med yogan att göra).
 
Sen blev det en sen middag i grillkåtan vid stugan - färskpotatis i folié, grillt kött och en sommarsallad. Himmel så gott det är med grillat! Och det smakar ju alltid extra bra uppe i sommarstugan!
 
Sen kväll igår och en tidig morgon idag. Systrar som jobbar och därför åkte vi tillbaka till Torsby tidigt i morse. Jag släpptes av vid gymmet för ett svettigt gympass som satte igång mig rejält, hej energi! Träning är verkligen bästa sättet att få energi i en lite morgontrött kropp! Nu har jag orkat sitta vid datorn med planeingsjobb inför kvällens fotografering, och även en skön lunch i solstolen har hunnits med. 
 
Tidigt morgon vid stugan / lunch i solstolen för att bättra på brännan lite
 
Kram / Emma.

Tung dag

Hej vänner 
 
Jag har haft en ganska tung dag då vi tagit ett sista farväl av mormor. Asklunden som hon kommer ligga i har inte blivit färdig förrän nu och idag har vi haft urnsättning. Älskade mormor. Jag kan fortfarande inte förstå att du inte finns bland oss längre, saknaden är enorm!
 
Nu finns det iallafall en plats att besöka. En vacker plats att minnas alla fina minnen på, och det känns bra!
 
Bild från mormors begravning 21 mars - 13
 
Eftermiddagen har tillbringats hemma hos morfar med övrig släkt och nu ska jag, mamma och mina systrar packa in oss i bilen och åka upp till sommarstugan! Äntligen sommarstugan med grillkväll och fiske i sjön!
 
Jag återkommer imorgon eftermiddag igen! Hoppas ni får en fin sommarkväll mina vänner!
 
Kram / Emma.

Ut på äventyr i Tanzania

Hej 
 
 
 
 
 
 
Ni som följer mig på instagram såg kanske att vi bokat flygbiljetter till Tanzania.
 
Detta är en resa jag länge drömt om och vi har de senaste månaderna gått och velat fram och tillbaka. Funderat på hur vi ska göra och på vad vi vill göra...
 
Nu har vi bestämt oss. Båda vill upp på Kilimanjaro, så det börjar vi med. Sen vill vi ut på Safari - Lake Manyara, Ngorongoro och luftballong över Serengeti, check! Och så vill vi slappa lite och ev. dyka på Zanzibar. Yes, så blir det!
 
Det här är en resa jag drömt om länge. Både Kilimanjaro och luftballong över Serengeti har stått på min "att-göra-lista" och det är ett äventyr jag ser fram emot!
 
Det ska bli så häftigt och ni kan räkna med en hel del resesnack och grenspecifik träning inför vandringen i höst.
 
Hoppas ni gillar det och inspireras lika mycket som mig!
 
Kram på er / Emma.

Yogafrälst

Hej 
 
Tänk vad fort tiden går! Jag kan knappt fatta att yogautmaningen som startade på midsommar snart är över. Mitt mål till att börja med var att få in yogan i vardagen. Jag ville lära mig mer om mig själv och om yogan - och jag är glad att jag äntligen påbörjat den resan, då jag känner att det finns mycket att lära. Det är spännande och roligt! Sen vill jag ju så klart bli en stark yogi som kan göra alla de där avancerade yogapositionerna, och jag kan säga - det kommer så smått med övningen!
 
För mig, som inte har så jättemycket erfarenhet av just yoga (även om jag är ganska rörlig) är yogobe.com perfekt. Därför kommer jag att fortsätta yoga tillsammans med dem då det är lättillgängligt och smidigt när det finns pass av alla möjliga slag i olika tidsintervaller.
 
I höst kommer jag fortsätta att gå på yogapass i gymmet och senare vill jag även gå en riktig yogakurs. Helst av allt skulle jag vilja åka till Indien och lära mig yoga på riktigt och senare kanske utbilda mig själv. För mig är det som sagt inte bara ett sätt att bli smidig på. För mig är det en resa inåt som får mig att må bra och tänka ännu mer på den så viktiga helheten som skapar ett inre lugn hos mig. Jag har blivit yogafrälst!

Kram / Emma.

Löparlycka i en form av intervaller

Hej vänner 
 
Söndag och intervaller på träningsschemat!
 
Mycket energi i form av uppladdning med massa god mat (från Loka Brunn) och kroppen var laddad och taggad till tusen!
 
Jag ville spurta...
 
Ge mig f*n på en riktigt grisig och jobbig backe...
 
... Valbergsbacken!
 
 
Började med 2 km uppvärmningsjogg i stigande tempo.
 
Fortsatte med 1-1 min intervaller x 10.
 
Avslutade det hela med 2 tabataintervaller (spurt upp i 20 sek, jogg ner, 10 sek x8) upp för Valbergsbacken.
 
Svettigt, endorfinkickat och glädjefyllt!
 
Jag tjatar om den där känslan! Den där känslan som bara ett löppass kan ge mig! Den lyckokänslan är underbar!
 
Valbergsbacken
 
Kram / Emma.

Hej från en underbar helg

God morgon mina fina läsare 
 
Jag tänkte att ni skulle få börja veckan med att höra lite om vårt lilla äventyr borta i skogarna vid Loka Brunn.
 
Det var så roligt att kidnappa Pelle då han inte alls hade en aning om vart vi skulle förrän jag talade om det för honom (precis innan vi kom fram). Som sagt så började vi dagen med att vandra i Murstensdalen och gav oss på leden på 12 km. Grönt, tyst, vackert, fridfullt och alldles ljuvligt får beskriva turen och bilderna nedan får tala för sig själva.
 
Dock uppstod ett litet problem efter första varvet... Pelle hade tappat sin mobil (jag bör väl kanske tillägga att det var mitt fel då det var JAG som inte stängt ryggsäcken ordentligt)... Någonstans på leden låg den alltså, men vart? Så istället för att åka bort till Loka Brunn och leka i gymmet (som var planan) gav vi oss ut på en liten springtur för att leta efter Pelles telefon. Lyckligtvis fann vi mobilen till slut och den lilla extra svängen slutade på 5 km. Och en härlig, svettig springtur, det fick vi! Phuuu!
 
Väl i Loka blev det eftermiddagsfika i solskenet innan vi hoppade i bikini och badbyxor och gled in på spat. HELT. FANTASTISKT. SKÖNT!!!!
 
Stilla miljö, lugn musik, varma och kalla bad, bubblor, slapp i solstolen, bastubad och kärlek. Där tillbringade vi de resterande timmarna med vilopuls fram till middagen!
 
Middagen bestod av en tvårätterns middag, vin och hembakat bröd (glutenfritt till mig). Choklad till efterrätt innan vi däckade i matkoma! Hihi.
 
Dag två började med en morgonpromenad följt av bästa frukostbuffén. Lokas är den bästa jag ätit! Ett tufft ryggpass på det, några timmar i spat och sedan lunchbuffé innan hemfärd. 
 
Med mätta magar, lugna själar och med "måbraet" på topp lämnade vi sedan Loka Brunn för denna gång!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eftermiddagsfika i solskenet och ovan ser ni mitt specialbeställda glutenfria fika som smakade sååå bra efter all "gåing" och springning! 
 
 
 
 
 
Glutenfritt morotsbröd med hemkärnat smör och örtsalt.
 
 
Förrätt - marinerade rödbetor, lagrad ost, aioli och sommarsallad.
 
 
Varmrätt - kummel, örtslungad färskpotatis, rostad svartrot och kokta primörer med en härlig gräddsås!
 
 
 
 
 
 
Frukost - naturell yoghurt med färsk frukt, torkade bananer, hasselnötter, valnötter, russin, tranbär, linfrön, pumpakärnor, solroskärnor och kokos. Kokt ägg, äggröra, keso, vindruvor, melon, ananas, apelsin, physsalis, jordnötssmör, kiwi, gurka, tomat, rökt kalkon, lagrad ost, brieost och en kopp vaniljte på det.
 
 
 
Lunchbuffé - grillad kyckling, sötpotatissallad, örtsås, champinjonsallad, oliver, pizzasallad, jordnötter, broccoli, majs, fetaost, tomater, grönsallad och en glutenfritt morotsbröd med hemkärnat smör.
 
Det var allt för nu! Jag hoppas att ni också haft en fin helg och fått njuta av det fantastiska sommarvädret!
 
Kram / Emma.

Lästips!

Hej vänner 
 
Tänk vad mycket som hinns skrivas under ett halvår när man har en blogg! 
 
Nedan hittar ni lite tips på fredagsläsning med tema kost från mitt arkiv.
 
--> Kost i samband med träning
--> Planera maten
--> Om att äta hälsosamt
--> Om att välja rätt kolhydrater
--> Mellanmålstips
 
 
Kram / Emma.

Överraskning och 3-årsdag

God morgon vänner 
 
Detta är ett tidsinställt inlägg då jag och Pelle i detta nu sitter i bilen på väg till Murstensdalen <-- (klick) och Loka brunn <-- (klick). Jag har nämligen fixat en överraskning till honom på vår treårsdag och som jag gått och väntat!
 
Jag älskar överraskningar! Älskar att fixa lika mycket som att bli överraskad. Hihi.
 
Jag började med att väcka upp honom med massa pussar och kramar (såklart!) innan han fick ett brev med instruktioner att följa. Under tiden som han packade sin väska fixade jag mysfrukost till oss i soffan och sen var vi redo att åka. I måndags lånade jag med mig mammas och pappas bil och gömde här i Karlstad vilket innebar att vi hade en bil tills idag så att inte Pelle skulle ana vart vi skulle innan vi satte oss i bilen (kanske att han listar ut det ganska fort när han sedan ser åt vilket håll vi åker).
 
Vi kommer börja dagen med 12 km vandring i Murstensdalen och därefter åka till Loka Brunn för ett mysigt dygn. En favorit i repris från förra året helt enkelt, fast ännu lite roligare är jag får överraska!
 
Nedan några bilder från förra året!
 
 
 
 
 
 
En lugn och skön miljö, god mat, träning och kärlek! Det ska bli avkopplade och så underbart efter ganska hårt slit med jobb de senaste veckorna!
 
Hoppas att ni får en fin fredag! Jag har fixat ytterligare ett tidsinställt inlägg till er som kommer upp senare idag!
 
Kram / Emma.

Svar på frågestunden del två (tema ätstörningar)

Hej Emma!Jag har också lidit utav ätstörningar men känner mig nu någorlunda frisk. Men jag har fortfarande svårt att äta ordentligt och äta mig med för att man är rädd att gå upp i vikt. Så lite tips hur man ska tänka kring maten vore tacksamt. Har lite andra frågor som jag hoppas också är ok att ställa här. 
 
Vill hänvisa dig till detta inlägg <-- (klick) där du kan läsa om hur jag gjorde och tänkte när jag gick upp i vikt och ville bli av med ångesten.
 
Jag undrar om du har några tips på hur man kan lära sig att tycka om sin kropp och kunna va nöjd med sig själv? Jag har kommit långt ur min ätstörning och det jobbigaste nu är att kunna acceptera min kropp som är några kilo tyngre.. Jag vill kunna älska mig själv och min kropp även med celluliter och en oplatt mage..
 
Vad härligt att höra att du kommit en bit ur din ätstörning och det gör mig också glad att höra att du vill fortsätta kämpa! Det du måste göra nu är att öva självkänslan. Med en bra självkänsla kommer du kunna acceptera dig själv för den du är och för hur du ser ut. Du måste också ta kontroll över dina tankar och välja de tankar du vill ha och höra. För att hjälpa dig själv på traven kan det vara bra att skriva lappar med påminnelser, uppmuntran och komplimanger till dig själv. Sätt dem runt spegeln och läs dem högt för dig själv samtidigt som du ser dig själv i ögonen. Du måste mena det du säger och TRO PÅ DET (lyssna inte på djävulen som troligtvis säger tvärt om och försöker trycka ner dig).
 
Detta för att du till slut ska kunna acceptera dig själv precis som du är. För att utseendet inte är det viktigaste av allt! Det viktigaste är att må bra. 
 
Här <-- (klick) finns ett inlägg med en övning för att öka självkänslan.
 
Vilka är bieffekterna? (vad kan hända lixom?) 
 
Jag har svarat på frågan förut och det som händer när kroppen hamnar i "svältläge" är att förbränningen "stannar av". Detta beror på att kroppen vill spara på så mycket energi som möjligt och gör också att du blir trött, orkeslös och ofta ledsen och irriterad. Om man svälter en längre tid kommer kroppen till slut få brist på näring, puls och blodtryck går ner, du börjar frysa, får ofta problem med magen och utebliven mens. Är det riktigt illa kan det gå så långt att olika organ tar skada och du kan även drabbas av benskörhet. Ätstörningar kan skada kroppen allvarligt!

Har du fått några fysiska "men för livet" som inte kommer försvinna? 
 
Inte vad jag vet. Eftersom jag inte har försökt att få barn vet jag inte om det påverkat, men jag har ju haft min mens under många år nu systemet borde fungera som det ska. Vad gäller mina magproblem så tror jag inte att de beror på ätstörningarna. Jag fick problem med magen och IBS när jag kom hem från Bali där jag drabbades av ett svårt magvirus som rubbade hela mitt tarmsystem. Inga undersökningar har gjorts för att mäta bentätheten, men jag hoppas att den är bra och även om jag led av näringsbrist på den tiden så är det nu återställt genom massa bra och näringsrik mat i kombination med en sund inställning till träning! 

Hur mycket träning är för mycket i dina ögon? 
 
Det här beror på många olika orsaker. För mycket träning är det när återhämtningen inte är tillräcklig. Så lite enkelt förklarat - återhämtning = mat, sömn och vila. När inte återhämtningen är tillräcklig till träningsmängden, då är det för mycket träning. 

Hade du utebliven mens? 
 
Ja, men den kom tillbaka så fort jag började äta mer mat och träna mindre.

Hur gjorde du då du gick upp 8 kg, fick tillbaka brösten men inte la på dig kring magen? 
 
Jag drack en hel massa öl och drinkar, åt subwaysmörgåsar, pasta, tonfisk, chips och godis. Kanske inte det bästa sättet att gå upp i vikt på, men jag behövde verkligen bryta mitt sjuka och extrema "hälsobeteende" och då blev det så, alla andra åt ju så också.

Är du inte missnöjd med en enda grej på din kropp längre?
 
Missnöjd är jag inte, men självklart kan det komma tankar som "jag önskar att jag hade en plattare mage" "jag vill också ha mer former på rumpan" osv. Det är så lätt att jämföra sig med andra och det är något vi absolut inte får göra. Vi får inte titta på en annan person och önska att vi såg ut som hen. Jag har IBS, jag kan inte få en platt mage. Återigen, väljer vi att fokusera på det "dåliga" kommer vi aldrig kunna må bra och vara nöjda med oss själva. Visst har jag dåliga dagar (ni tjejer vet väl hur man känner sig innan mens?), men över lag så jobbar jag hela tiden med att försöka vara nöjd med mig själv. Hålla självkänslan vid liv, för som jag sagt tidigare - självkänslan är som konditionen - underhåller du den inte kvarstår den inte. Så när de där "dåliga" tankarna kommer, ja då vet jag att det är dags att börja jobba lite igen. 
 
Kan du säga att du är HELT frisk från ätstörningen? Har du några som helst ångesttankar kvar? Vad är det bästa respektive värsta med att ha något sådant här i bagaget?
 
De första frågorna har du nog fått svar på nu!
 
Det som känns värst med att ha vait sjuk är all tid jag gick miste om. Att jag mådde så dåligt så länge. Jag kan ångra det tusen gånger om, men det tjänar ju ingenting till. Jag får som sagt tänka att det format mig till den jag är idag, och det får väl vara det bästa, att det faktiskt gjort mig till den jag är! Sen kan jag se att det finns något positivt med att ha mått dåligt psykiskt när man ska hjälpa andra, jag vet vad jag pratar om och kan därför lätt få förtroendet!
 
Hej! Jag är en tjej som under många år haft svårt med mitt förhållande till mat och träning. Jag låter som dig, jag UTESLÖT aldrig mat när det var som värst, men åt FÖR nyttigt, FÖR lite och gick ner massvis i vikt. Ja är fortfarande väldigt strikt med vad jag äter, men äter nyttigt och onyttigt och har fortfarande kvar den där lilla ångesten om jag inte gör något och känner att jag inte förtjänar att äta mat när jag inte tränar. Räknar ständigt kalorier osv... jättejobbigt! Men jag har gått upp i vikt och bygger en del muskler. Jag skulle vilja vara med i bikini fitness och känenr att det skulle vara ett bra mål för mig. Eller anser du det dumt att ha sådana mål? Jag är VERKLIGEN mycket bättre och inte sjuk i den bemärkelsen, bara väldigt medveten om hälsa och träning :D
 
Nu frågar du om min åsikt, och då ska du få den. För MIG är bikinifitness INTE hälsa. Jag tycker att det är ett extremt beteende och jag tror knappast att kroppsfixeringen släpper och att man mår bättre för att det är en tävling. Du kommer då ha kroppen som ett objekt, som kommer bedömmas och jämföras med andras kroppar. Som det låter på dig är du inte frisk på långa vägar och att då ställa upp i bikini fitness tror jag inte får dig att må bättre. Jag skulle istället vilja be dig att vara lite egoistisk. Fokusera på dig själv, ge dig själv kärlek och jobba med din självkänsla. Att se bra ut i bikini är verkligen inte allt! Som sagt - mina åsikter, men jag vill ändå att du tar dig en funderare på VARFÖR du vill ställa upp i det här? Är det ätstörningen som vill det eller är det du?
 
 
Kram / Emma.

Overnight chocolate oats med jordgubbsfluff

God morgon 
 
Nu kanske ni undrar vad som hänt med min bloggdesign? Och ja.. det är jag som varit i farten "bakom kulisserna". Det är förändringar på gång här och bloggen kommer faktiskt att flyttas inom kort och får jag inte ordning på det igen får ni faktiskt stå ut med att den ser ut såhär nu. Okej?
 
Idag har jag börjat dagen med en solig morgonpromenad med en vän och nu har frukosten precis avnjutits i soffan - overnight chocolate oats med jordgubbsfluff. Vardagslyx var det här!
 
Mmmm... älskade frukoststund!
 
 
Ingredienser:
1 dl havregyrn
1 dl havrejölk
1 tsk chiafrön
1/2 mosad banan
2 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
Pytteliten nypa salt
 
Blanda ihop alla ingredienser och låt svälla i kylen under natten. Servera sedan med jordgubbsfluff, rawmio <--(klick), kakaobibs och riven kokos (eller något annat gott du gillar)!
 
Jordgubbsfluff: elvispa en äggvita till ett fluff och tillsaätt sedan 1 dl mosad jordgubbar, 1 dl kvarg, 1 tsk agave/ honung och 1 krm vaniljpulver.
 
 
Nu ska jag sitta med lite PT-onlinejobb och invänta Pelle som kommer med tåget från Sunne och sen får vi se vad denna soliga torsdag bjuder på, kanske årets första dopp?
 
Ha en fin dag!
 
Kram / Emma

Tävla om en kokosgoodiebag

Hey 
 
Lifebutiken kör just nu en tävling på facebook där man kan vinna en hel goodiebag med kokosprodukter, och jag är såklart med och tävlar! 
 
Mitt bidrag är den här underbara kokos- och blåbärsmuggkakan som du hittar recept på här <-- (klick).
 
 
Du hittar tävlingen här <-- (klick) som håller på fram till 21 juli.
 
Om ni inte är med själva kan ni väl hålla tummarna för mig? :)
 
Kram / Emma.

Hamburgarvariant med jordnötsbiffar, sötpotatisbröd och sås på basilika, avokado och mango

Hej 
 
Gårdagens middag blev succé (och dubbla portioner slank ner!) Hehe...
 
En hemgjord hambugarvariantjordnötsbiffar (som min kusin gav mig inspiration till), sötpotatisbröd, krispiga grönsaker, söt frukt och en fantstisk sås på basilika, avokado och mango.
 
Jotack, även en middag i kategorin matporr och en vegetarisk rätt i världsklass - ja om du frågar mig! 
 
 
 
Ingredienser biffar:
3 dl kokt avsvalnat fullkornsris
1 dl ekologiskt jordnötssmör
1 dl hackade naturella jordnötter
1 stor finriven morot
2 tsk paprikapulver
1 gul lök
1 tsk curry
1 tsk örtsalt
Kokosolja
 
Stek löken i kokosolja och curry och blanda sedan ihop med övriga ingredienser och forma till biffar. Stek biffarna några minuter på varje sida tills de får lite färg och servera sedan med sötpotatisbröden (eller vanilgt hamburgerbröd), sås, lite söta frukter och färgglada grönsaker.
 
Sås: mixa ihop 1/2 dl cremé cheese (kvarg eller turkisk yoghurt går också bra), 1/2 dl hackad mango, 1/2 avokado, färsk basilika och örtsalt.
 
Recept på sötpotatisbröden kommer från Annie och receptet hittar ni här <-- (klick).
 
 
Ovanligt? Ja kanske, men det här är en ovanlig maträtt som MÅSTE testas på! 
 
Och gårdagens middag blir dagens lunch! Tacka vet jag rester och storkok. Det sparar mycket tid och känns lite extra värt när den innehåller något extra gott. Wiiiieee!
 
Dessa biffar kommer göras många gånger framöver och jag har redan nya planer för receptet (sötpotatis istället för ris? Kokossmör OCH jordnötssmör för en ännu mer tropisk variant? Experimentera, experimentra...) De funkar att ha som fyllning i wraps, som tillbehör till ugnsrostade rotfrukter, i pitabröd, på grillen, till pasta mm.... 
 
Lova att testa?!
 
Kram / Emma.

Löpargädje, svettlycka och endorfiner

God morgon 
 
Att vakna med den där känslan.
 
Den där känslan med spring i benen.
 
Efter tolv dagars vila från löpningen är det nu dags att satsa lite igen. På med rosa löparstrumpor, rosa löparskor och rosa svettröja, i med en smoothie i magen och på med pulsbandet. Nu ska här springas! Snabbdistans var tanken, men pulsklockan la av efter 500 m och jag ändrade om till ett fartlekspass. Lusten och känslan fick styra! Känslan...
 
Ett lätt duggregn, 13 grader och frisk luft. Perfekt luft för ett njutningsfullt morgonpass i spåret!
 
Löpargädje, svettlycka och endorfiner. HEJ!!!
 
 
 
Frukost i soffan och lite slösurf på det. Nu blir det yoga för att mjuka upp mina stela muskler (har träningsvärk till max efter veckans två styrkepass).
 
Trevlig onsdag till er!
 
Kram / Emma.

Hej plättlunchen

Och hej fina ni 
 
Det är kul att se att statistiken håller i sig så bra och att ni är så många som kikar in här varje dag trots det fina vädret och semestern som ligger i tiden. Själv är jag väldigt dålig på att läsa bloggar för tillfället och känner att tiden jag lägger ner på min egen blogg får räcka framför datorn. Däremot går Instagram varm och jag kikar gärna in flera gånger om dagen för att se vad folk har för dig och vad alla äter! Hihi.
 
Förmiddagen i gymmet bara försvann! En bra förmiddag med fina och duktiga kunder, jag kan inte vara annat än stolt. Framsteg och kämparglöd så det ryker om det - inspirerande och så roligt att följa!
 
Därefter mötte jag upp killen på Sats för ett rygg/axelpass, ett tungt sådant och jag har bestämt mig för att satsa på chins igen. La ju mycket fokus på det förra året, men tappade motivationen lite när jag blev skadad (vilket var i knät ifs, men tappade motivationen till träningen över lag då, och har i stort sett inte kört chins alls sedan dess). Men nu banne mig ska jag köra!
 
Hemma igen blev det lunch - mangoplättar med blåbärsfluff och rawmio!!!
 
Hur bra är inte plättar/ pannkakor? Det går att variera till tusen och smakar så gott! Med mitt älskade rawmio <-- (klick) blev det lunch i kategorin matporr.
 
Mums!
 
 
 
Plättar:
2 ägg
1/2 banan
1/2 mango
1/2 dl keso
1 msk kokosmjöl
1/2 msk baobab <-- (klick)
1 tsk fiberhusk
 
Staxmixa ihop alla ingredienser och stek plättar i kokosolja på medelhög värme länge på båda sidor (var inte för snabb med att vända för då går de sönder).
 
Recept på blåbärsfluff hittar du r <-- (klick).
 
Mangoplättar, blåbärsfluff, rawmio, kokoschips, hampafrön och kakaonibs i en salig blandning!
 
 
Nu - sol, isvatten och bikini på balkongen innan promenaddejt med en vän!
 
Kram / Emma.

Mot gymmet!

God morgon 
 
Bovetegröt med äggvita och kanel, hallon, blåbär, hemgjord mandelmjölk och rawmio halvah vanilj.
 
Bra start!
 
Dock blev denna morgon på tok för tidig! Jag var grymt trött när klockan ringde då jag har haft flera dagar med "sovmorgon" fram till sju/ halv åtta nu, så halv sex kändes lite väl tidigt! Hehe, men det funkar ju bara man kommer upp! Och med en bra frukost i magen kan väl starten knappast bli bättre?
 
Jag ska vara i gymmet vid sju och köra kunder hela förmiddagen idag! Har samlat alla kunder till idag och är därför ledig resten av veckan sen. Så, nu är det dags att köra sista arbetsdagen på ett tag (nästa vecka har jag nämligen semester även från företaget, inte från online-kunderna, men från gymmet)!
 
Önskar er en fin tisdag!
 
Kram / Emma.

Sommarsallader

Hej vänner 
 
 
Hemma hos oss blir det mycket salladsmat nu under sommaren (dagens middag är den längst upp till vänster). Först och främst för att det är så nedrans gott. Säg något godare än en matig sallad en varm sommardag? Ja, det ska väl vara grillat då (men bor man i lägenhet där man inte får grilla på balkongen är det svårt). Sen går salladerna också att variera i mängder, men jag har några "standardingredienser" som alltid måste få finnas med!
 
* Bladspenat
* Oliver 
* Broccoli 
* Avokado
* Tomat
* Paprika
* Söt frukt
 
Jag älskar de krispiga grönsakerna tillsammans med den krämiga avokadon, söta frukten och salta oliverna. Fisk (typ, alltid lax), kyckling eller halloumi är standard, likaså en brödbit (helst med ost på). Olivgratinerad sparris, färska jordgubbar eller rullad parmaskinka gör det hela lite lyxigare, och lyx vill vi ju ha!
 
Två mål om dagen varav en oftast blir en smarrig sallad! Mums, mums, mums! Älskade sommarmat!
 
Äter ni mycket sommarsallader?
 
Kram / Emma.

Hej semester

God morgon 
 
Jag har vaknat upp här på jobbet och ute skiner solen (under ett tunt slöjmoln)! Tror ni det känns bra att jag har gjort mitt sista pass på tre veckor eller? Så jäkla underbart. Nu väntar först en ledig måndag, sen en tisdag med jobb i gymmet och sen en massa andra roligheter i veckan som jag väljer att hålla hemligt än så länge!
 
Måndagens frukost bestod utav banankokoskesokvarg (banan+kokosmjölk+keso+kvarg) med massa blåbär och några skedar jordnötssmör och kokosflingor + en ägglatte till efterrätt!
 
 
Åtta dagars vila från tränigen har också passerat och jag känner mig mer laddad än någonsin. Massa ny träningsmotivation och energi och benen lääängtar efter löpning! Dock ska jag nog hålla på löpningen i några dagar till (har liiiite ont i ena benet och jag tror det mår bra av mer vila) och köra lite tuff styrka de kommande dagarna! Jag startar med ett benpass (FAVORIT!!!) direkt efter jobbet innan jag drar ner till Karlstad, mitt hem och min älskling igen! Även om det är helt underbart att vara hemma hos mamsen och papsen på landet finns det inget som slår att komma hem till sitt eget. Mitt alldeles egna hem och min alldeles egna mysiga pojkvän. Många dagar borta från varandra nu och det ska bli mys med massa tid tillsammans igen! Den är veckan firar vi dessutom tre år. Hihi!
 
Nu är det dags att packa ihop här!
 
Och jag hoppas att ni fått en grym start på måndagen och den nya veckan!
 
Kram till er / Emma.

Morgonnjutning

God morgon söndag 
 
Helgdag och ledighet för många, men inte för mig, än... 
 
Jag har börjat dagen med en härlig morgonpromenad i skogen! Underbara mogonpromenad i frisk luft och fridfull natur. Frihet, glädje och lugn. Tre känslor som skogspromenaderna ger mig. Lycka är att ha en liten hundvän som går med som sällskap... i tystnad... bara vi två!
 
Massa ny energi och jag är laddad för sista 24-timmarspasset innan 3 veckors semester från kommunen (ska ner och jobba ett par dagar med företaget innan jag tar en tidig långhelg). Sommaren verkar ha anlänt under helgen också med både värme och sol. Hoppas, hoppas att vi kommer ut en sväng idag, annars blir det ett lååångt pass instängd i lägenheten!
 
Till frukost blev det jordnötsgröt med smootie och kokos - vilken fantastisk kombo! 
 
Mmmm.... morgonnjutning till max - och extra lyx att sitta ute på terassen och blicka ut över trädgården i tystnad!
 
Den där tystnaden alltså... den är guld värd!
 
 
Jordnötsgröt: koka ihop havregryn, havremjölk (eller annan mjölk), jordnötssmör och en nypa salt.
 
Smoothie: mixa banan, mango, frusna jordgubbar, frusna blåbär och vaniljpulver till en glassig konsistens.
 
Häll upp gröten i en tallrik och häll smoothie runt (eller på). Toppa med massa riven kokos. Ät och njut!
 
 
Vad äter ni till söndagsfrukost?
 
Kram / Emma.

Kvällsnjutning på huvudet!

Hej vänner 
 
 
Kvällsnjutning!
 
Jag har äntligen lärt mig huvudstående! Kan stå där och andas... njuta... bara vara...! Först var det mot väggen, men nu kan jag själv, utan vägg! Jag känner mig stark och stolt!
 
Kroppen är häftig och det yogan gör med kroppen är häftigt!
 
Två veckor av #yoga30d har passerat och jag känner verkligen hur yogan har blivit en del av min vardag. Jag känner resan inåt, lugnet och styrkan. Det får mig att må bra och jag kommer fortsätta!
 
Jag vill utvecklas mer, bli ännu starkare och smidigare!
 
Jag vill vara en yogi.
 
Yogar ni? Hur går det för er?
 
Kram / Emma.

Helgtips

God morgon 
 
Jag vill börja med ett litet helgtips. Bodystore har för tillfället extra bra priser på Pulsin's produkter. Jag klickade själv hem en låda Marple peanut protein (åååh, mellanmålsbars från himlen för en jordnötsälskare) och jag kan varmt rekommendera Pulsins ärtprotein och hampaprotein för den som vill ha ett naturligt proteintillskott utan tillsatser och sötningsmedel. Jag använder flitigt mitt ärtprotein i mina "företräningssmoothies".
 
Du hittar Pulsin's produkter här <-- (klick).
 
 
Lyx med en hel låda med bra mellanmålsalterntiv när tiden för planering inte finns! Perfekta "snabbmellanmålet"!
 
Går av mitt 24-timmarspass vid tio idag och ska då ta mig en tur till förken Caroline Dalhén för en tefika och lite planering för ett ev. samarbete! Något jag ser fram emot! Sen väntar en ledig eftermiddag som jag tänkte ta lite som den kommer, passa på att varva ner och vara lite ledig mellan allt jobb. Ett långpass kvar som jag går på 10.00 imorgon till kl 10.00 på måndag, och sen går jag på semester från kommunen! Yeeeey!
 
Hoppas att ni får en fin lördag!
 
Kram / Emma.

Svar på frågestunden (tema ätstörningar) del 1

Hej vänner 
 
Jag kommer svara så gott jag kan på frågorna i frågestunden, allt för att försöka hjälpa er! Många är frågorna är dock liknande varandra och därför kommer jag inte besvara alla frågor eftersom det kommer bli lite "kaka på kaka". Så därför vill jag att om jag svarar på en fråga som liknar din, att även du tar åt dig av svaret! Okej? 
 
Tror du man någonsin kan bli "helt" frisk från en ätstörning? 
 
Det är en svår fråga. Jag vet att det är många som aldrig blir friska och det är väldigt sorgligt, men jag tror att om man har viljan att bli frisk kan man också bli det, och man behöver också ha sjukdomsinsikt (vilket många aldrig får). För mig handlar det verkligen om viljan. Vill du så kan du helt enkelt! Jag själv värdesätter hälsan högt, och i hälsan ingår välmåendet. Med en ätstörning och det tvångsbeteende det innebär finns det inget välmående eller hälsa. Livet var bara kasst och jobbigt och idag ser jag ingen mening med att lägga energi på det eller gå tillbaka till mitt sjuka beteende. Jag anser mig frisk!

Fick du något kostschema för hur du skulle äta för att gå upp i vikt, om ja, hur såg detta schema ut? 
 
Nej, jag fick inget kostschema för hur jag skulle äta. Det vi gjorde när jag var hos dietisten var att vi la in "extra mat" lite här och var. Inte allt på en gång. Första gången började jag med att äta 1 dl nötter extra om dagen. Nästa gång var det en smörgås extra till frukost, sen tränade jag på att äta godis när jag kände för det, ta en spontan glass osv... släppa på kontrollen helt enkelt.
 
Hur vet man om det handlar om en ätstörning? Vad ska man kolla efter för tecken om man misstänker att en närstående lider av en ätstörning?
 
Du vet att det handlar om en ätstörning när du märker att personen i fråga har ett extremt kontrollbehov vad gäller mat och träning. En snabb viktnedgång, kall hud, magbesvär och psykiska besvär som depression/ nedstämdhet är också tecken på ätstörningar.
 
Hur ska man göra för att bli frisk om man inte vill söka professionell hjälp? 
 
Jag rekommenderar alla att söka professionell hjälp. Ätstörningar är en psykisk sjukdom som bör tas på fullaste allvar och därför bör man också söka hjälp om man misstänker något sådant!

Hur berättar man för sin omgivning att man lider av en ätstörning? 
 
Prata öppet om hur du mår och känner. Tala om för dem att du behöver stöd och hjälp och berätta för dem på vilket sätt du vill ha deras hjälp, så att det inte blir fel. Såklart så blir anhöriga oroliga och kan lätt uppfattas som tjatiga och irriterande, fast de bara vill väl. Därför är det viktigt att ni har öppna relationer och att du talar om för dem vad som är jobbigt och vad som känns bra!

Hur ska man behandla en ätstörd? Hur tycker du att man som utomstående person ska hjälpa en med ätstörningar? För jag vet inte själv hur jag ska be om hjälp, eller vad jag ska säga åt mina nära & kära om hur de kan hjälpa mig..
 
Kommentera INTE personens beteende, och absolut inte vid matsituationer. Det värsta som fanns var när någon började tjata på mig när vi satt och åt. Jag förstod inte att folk i min närhet ville väl då och det fick istället motsatt effekt - jag klarade inte att äta alls och gick istället därifrån! Fråga istället personen hur den mår och om den vill prata om det. Tala om att du finns där och fråga den på vilket sätt du kan hjälpa! Att försöka tala om för en annan person att den är sjuk när den inte själv anser att den är sjuk funkar inte. Försök att ha tålamod, lyssna och var där, var en vän helt enkelt!

Hur hanterade du din viktuppgång efter ätstörningen och hur lång tid tog det för dig att bli "helt" frisk? 
 
Att gå upp i vikt var en läskig och skrämmande tanke innan jag lyckades göra det. När jag väl gick upp i vikt märkte jag ganska snabbt att jag mådde bättre än vad jag gjort innan och tyckte inte att det var speciellt jobbigt. Jag blev mer stolt över att jag var på rätt väg. Under tiden jobbade jag också mycket med självkänslan och blev samtidigt mer trygg i mig själv vilket gjorde att jag accepterade mig själv som person och inte längre såg det lika viktigt att vara smal.

Hur ska man göra för att inte bli triggad av alla träningsbloggar?
 
Läs inte de träningsbloggar som lägger ut bilder på tränade kroppar, dieter, tränings- och matdagböcker och allt det där. Är du sjuk är det lätt att triggas av och "jämföra" sig med andra och att läsa dessa bloggar kommer knappast att hjälpa dig på vägen. Lägg istället tiden på att läsa böcker om självkänsla och sånt som får dig att må bra!

Tror du ätstörningarna blivit fler i takt med att träningshysterin kom igång på riktigt? 
 
Ja tyvärr så tror jag att det kan ligga något i det. Nu är idealet inte bara smal, utan du ska vara stark också. "Stong is the new skinny" (gärna i kombination med en vältränad kropp med minimalt med underhudsfett) kan kasta sig i väggen - vad är det för uttryck? Jag blir själv riktigt provocerad av detta och vill verkligen jobba stenhårt för att hälsa inte handlar om aminosyror, muskler, minimalt med kroppsfett och utseende! Hälsan ska komma inifrån och träningen ska vara glädje! 

Hur ska man tänka då man själv tillfrisknar, finns det några knep eller trix?
 
Läs det här <-- (klick) inlägget. Det kanske kan hjälpa dig en bit på vägen!
 
Hej! Jag har läst på en del om hetsätningsstörning, och jag känner att det mesta stämmer in på mig (eller mitt beteende..). Har du något tips på hur jag ska göra för att verkligen ta tag i problemet?! Hur kommer man över hetsätningssuget? Vad ska man göra om man efter en normal måltid fortfarande är sugen på mer mat?
 
Den här frågan känner jag inte riktigt att jag kan hantera eftersom jag aldrig hetsätit och vet hur det är.
 
Men, jag skulle vilja säga såhär. BESTÄM DIG. Bestäm dig för att bli av med beteendet. Planera dina måltider och ät regelbundet. Försök att lära dig att lyssna på kroppen och radera alltelleringet - tänket. En kaka från skåpet innebär inte att du måste äta upp hela paketet, en kaka "förstör" ingenting. Våga ta hjälp från någon professionel som kan lägga upp måltiderna för dig och som kan stötta dig genom jobbiga perioder. Det går att bli av med hetsätningstänket också. Vill man så kan man, tror jag.
 
Kan du berätta vad som händer ex när kroppen hamnar i svältläge? Menar när man svälter sig.
 
Jag är ingen expert och vet inte exakt vad som händer i kroppen. Det jag vet händer när vi äter för lite mat är att kroppen hamnar i "svältläge" och att förbränningen "stannar av". Detta beror på att kroppen vill spara på så mycket energi som möjligt och gör också att du blir trött, orkeslös och ofta ledsen och irriterad. Om man svälter en längre tid kommer kroppen till slut få brist på näring, puls och blodtryck går ner, du börjar frysa, får ofta problem med magen och utebliven mens. Är det riktigt illa kan det gå så långt att olika organ tar skada och du kan även drabbas av benskörhet. Svält gör dig sjuk helt enkelt!
 
PS. när du ser dig själv i spegeln, VÄLJ att se det bästa hos dig! Våga älska dig själv och var glad för att du är du - så unik och vacker! DS.
 
Kram / Emma.

Grilltallrik och glassig smoothiefrukost

God morgon 
 
Gårdagskvällen tillbringades hos svärmor och svärfar tillsammans med mina föräldrar och Pelle. Svärmor hade kokat ihop en helt underbar grilltallrik med laxspett från grillen, en underbar färskpotatissallad, fetaostsås och en grönsallad. Mums! Till efterrätt blev det ett par portioner glass och jordgubbar. 
 
Mmmm... sommarkänslor!
 
 
Idag är det dags för jobb igen och jag går på mitt tredje 24-timmarspass för veckan. Inte långt till semester nu och därför går det. Dagen började med en morgonpromenad följt av en glassig smoothiefrukost!
 
Fantastiskt bra start!
 
Idag gjordes smoothie på frusna hallon, bananslantar och mangobitar, avokado, vaniljpulver, kokosflingor och havremjölk.
 
Jag är ledsen att det blir lite samma, samma här på bloggen nu. Men som sagt så är det mycket jobb denna vecka och till veckan kommer jag ha lite mer tid igen! 
 
Men hörrni, senare idag ska jag försäka få upp första delen av svaren på frågestunden!
 
Kram / Emma.

Grötlunch och övertid

Hej vänner 
 
Grötlunch i form av en blåbärkokosochvaniljgröt toppad med banan, riven kokos och hackad mandel
 
Blev kaos på jobbet när jag skulle gå hem vilket resulterade i att jag fick vara kvar ytterligare tre timmar och min dag blev ju inte riktigt som jag hade planerat. Känns inte så jättekul att behöva vara kvar på jobbet efter 24 timmar och tråkigt att behöva ställa in vissa av planerna. Dock är det inget att stressa upp sig för, utan jag fick snällt ställa upp och acceptera att saker och ting blev som det blev. Jag mår bra ändå liksom.
 
Väl hemma (tre timmar senare än planerat) var det dags för lunch och det fick då bli ett snabbt ihopkok i form av en blåbärkokosochvaniljgröt. Ute är det grått och trist så en värmande gröt satt fint i magen!
 
Gröten kokades på:
1 dl havregryn
1/2 dl kokosflingor
1 msk kokosmjöl
1/2 tsk vanilj
2,5 dl havremjölk
1 msk kokosolja
1 dl stora blåbär
En nypa salt
 
Häll upp allt i en kastrull och koka ihop under omrörning! 
 
Nu ska jag sitta med lite datajobb innan jag och mamsen ska ta en tur till badhuset, simma lite och bada bastu! Skönt att få lite rörelse efter ett långpass på jobbet.
 
Kram / Emma.

God morgon torsdag

God morgon 
 
Torsdagsmootihe gjord på kokosmjölk, banan, mango, hallon, blåbär, vaniljpulver och chiafrön.
Toppad med riven kokos, passionsfrukt och cashewkräm!
 
Veckans andra 24-timmarspass här på jobbet är alldeles snart avklarat Och jag ser fram emot en dag med roligheter och även lite jobb med företaget! 
 
Jag har börjat dagen med yoga (brukaren är morgontrött och jag är morgonpigg = lite egentid på morgonen). Andningsövningar, flödande solhälsningar, sekvensen "flow till tornet" samt lite huvudstående som avslut! Fylld med energi och som en ny människa efteråt, så jäkla skönt!
 
Som ni ser så har jag snöat in på smoothie och ägg till frukost! Jag vill som sagt näringsboosta kroppen lite extra under min vilovecka från träningen och smoothies är verkligen ett superba sätt att få i sig lite extra näring! Dessutom är det svalkande, gott och går att variera till tusen! Dagens variant hamnar långt upp på topplistan, kokos liksom... Krämig kokosmjölk, mmmm!
 
Går av mitt pass klockan tio och tar då en promenad hem för en fika med min fina vän Ida. Senare tänkte jag och mamma ta en tur till badhuset och sen är vi bjudna hem till svärisarna på grillkväll! Mys, och ett bra sätt att spendera en ledig dag på!
 
Vad gör ni idag?
 
kram / Emma.

Hemgjord fruktglass

Hej vänner 
 
En svalkande glass är väl inget vi kan motstå en varm sommardag, eller vad säger ni?
 
Jag gjorde egna isglassar med tre ingredienser - galiamelin, kiwi och passionsfrukt!
 
Otroligt glassigt, lagom sött och väldigt svalkande!
 
Testa!
 
 
Hur man gör?
 
Mixa i stort sett vilken frukt du vill och häll upp i glassformar (eller använd plastmuggar), stick i en glasspinne och frys dem i några timmar innan de är redo att avnjutas i sommarsolen!
 
 
 
Kram / Emma.

Smoothiefrukost och jobb

God morgon ♥
 
Jag börjar dagen med ytterligare en smoothiefrukost denna vecka! Näringsrikt och mättande minsann!
 
 
Dagens smoothie innehåller avokado, banan, blåbär, mango, acai, havremjölk och chiafrön och är toppad med riven kokos, pumpakärnor, solroskärnor och hemmagjorda kokoschips!
 
Nu är det dags för veckans andra långpass på jobbet! 
 
Hoppas att ni får en fin onsdag!
 
Kram / Emma.

Hej mina nya godsaker

Hej 
 
Mitt senaste paket från Råvarubutiken innehöll flera nyheter som jag nu hunnit testa och som fått flytta in på topplistan av godsaker!
 
 
Babobabpulver <-- (klick)
 
"Baobabträdet, eller apträdet som det också kallas, liknar inget annat träd - och det ena baobabträdet liknar inte heller det andra! Baobabträdets frukter har torkats skonsamt och malts till ett välsmakande pulver som förgyller både bakverk och smoothies. Frukten är späckad med vitaminer, fibrer och mineraler. Den är också otroligt rik på antioxidanter, värdena är högre än hos både acai, blåbär, gojibär och granatäpplen! Baobabfrukten används mot matsmältningsproblem och IBS-relaterade besvär, och frukten har även en stabiliserande effekt på insulinnivåerna i kroppen. Dessutom är baobab en mycket god källa till både kalcium och järn"
 
Källa: Råvarubutiken
 
Vad jag tycker om det?
 
Det är ett superpulver, vilket jag såklart gillar! Det har ett högt näringsvärde och ska dessutom vara bra vid IBS-relaterade symtom. Jag pimpar numera mina smoothies med baobab för att göra dem ännu mer sprängfyllda mer näring, samt för IBS:ens skull. Själva smaken på pulvret känner jag inte då jag inte tycker att det smakar speciellt mycket.
 
Har ni testat?
 
 
 
Åååh, mina nya kärlek - på det mesta! Ett underbart krämigt sesamsmör som funkar till mycket! Jag har hunnit med den som topping på gröt, på kladdkakemuffins, i smoothie, på riskaka, på pannkakor och till kesokvarg. Mums säger jag bara! Jordnötssmöret har fått en konkurrent!
 
Består av tre ingredienser: sesamfrön, kokossocker och vanilj
 
 
Get raw lakrits <-- (klick) och get raw choklad <-- (klick)
 
Gillar ni rawfoodbars?
 
Det gör jag och jag kan aldrig få nog av dem. Lakritsbiten är ju för underbar och likaså chokladen. Ja, choklad och lakrits, mina svagheter i två råa bars baserad på nötter, torkad frukt och superpulver. De är perfekta att ha redo i väskan när suget eller hungern sätter in vid mellanmålsdags! Funderar på ett storpack av lakritsbiten nästa gång :)
 
Kram / Emma.

I'm a yogi

Hej 
 
Den här veckan har jag en träningsfri "vilovecka". Alltså, jag styrketränar inte, jag springer inte eller belastar kroppen på ett sätt som gör att den måste återhämta sig. Jag vilar helt enkelt för att samla ny kraft och energi och för att få rejält med återhämtning efter en längre period med ganska hård träning.
 
Men bara för att jag har vilovecka innebär det inte att jag bara "sitter still" och glor in i väggen. Nej istället så lägger jag lite extra fokus på lugn yoga, några simtag i bassängen, skogspromenader och lite extra näringsrik mat. Vila och näringsboost it is!
 
Ibland kan det vara bra med en liten paus och extra vila för kroppen. Superkompensationsprincipen ni vet - hård träning bryter ner kroppen. Ordentlig vila bygger sedan upp den igen, starkare och uthålligare än förut!
 
Måndagen avslutades igår med en härlig yogasession tillsammans med Pelle hemma på vardagsrumsgolvet. Jag tänkte att Pelles höfter behövde bli lite glada, så vi körde Happy Hips. Om Pelles höfter blev glada? Haha, nja, men han blev nog väl så medveten om hur stel han verkligen är, så nu hoppas jag att vi kan fortsätta att jobba på det här tillsammans, även om stönandet och ramlandet hit och dit störde mig en aning i mitt "yogaflow". Haha, skämt och sido, det är kul att göra saker tillsammans och nästa gång ska jag fånga det på bild!
 
Passet avslutades i dansarens position, som jag inte rktigt hittar rätt teknik i (parallella axlar?), men det är något att jobba på!
 
 
Kram / Emma.

Kokoschiagröt med cashewkräm och blåbär

God morgon tisdag 
 
Jag kör en förmiddag med kunder i gymmet idag! Börjar redan halv åtta och jag satsar på att vara i gymmet vid sju, så det blev en tidig morgon för min del. Klockan ringde redan halv sex och jag kan ju inte påstå att jag hoppade upp ur sängen direkt. Jag har varit ganska morgontrött senaste tiden och sover gärna till runt åtta om jag får. Men idag kallar plikten och väl uppe piggnar jag ju såklart till. Och med en god och näringsrik frukost blir dagen extra bra!
 
En bra start är alltid viktigt!
 
 
 
 
Här <-- (klick) hittar du recept på kokoschiagröten.
 
Ha en underbar tisdag mina vänner!
 
Kram / Emma.

Att bli fri från ångest

Hej vänner  
 
Jag fick otroligt många frågor från er vid frågestunden om ätstörningar förra veckan! Det gör så ont i mig att läsa att ni är så många som lider av samma som det jag gått igenom. Jag önskar att jag kunde få krama er alla, sitta i en ring, hålla handen och prata i lugn och ro. Jag önskar att jag kunde få stå vid allas sida, stötta, hjälpa och uppmuntra! Jag önskar jag kunde få er att förstå att livet är viktigare än en smal och perfekt kropp. Jag önskar att jag kunde få er att älska er själva precis som ni är, för det är ni värda! Ni är ju viktiga och värdefulla i era liv!
 
Ni var många som undrade över det här med ångesten vid en ätstörning och hur man blir av med alla hjärnspöken som härjar.
 
När jag var sjuk kände jag mig ofta schizofren. Jag hade röster i huvudet. Det var min egen röst, den kloka Emma som egentligen visste bättre än att svälta sig själv och misshandla kroppen med överdriven träning...och så det var ätstörningens ("djävulen" som jag kallade den) röst. Djävulen var den som hela tiden talade om för mig hur dålig, tjock, ful, värdelös och äcklig jag var. Det var den rösten som sa att jag inte skulle äta, som hackade på mig när jag ändå försökte äta och som gav mig ångest. Det var den som sa åt mig att fortsätta misshandla min kropp med ännu hårdare träning, den som klappade mig på axeln när jag bara åt ett äpple till frukost, hoppade över lunchen och gick ner kilo efter kilo. Det var den rösten som gjorde mig sjukare och tog det viktiga i livet från mig. Hela livet kretsade runt min strikta kost, hårda träning och planering för att få "djävulen" att bli nöjd. Jag var fruktansvärt rädd för ångesten och gjorde allt för att undvika den. Så länge som jag lyssnade på djävulen och gjorde som den sa slapp jag ångest, men hela min livsglädje försvann. Många gånger ville jag inte leva längre, så dåligt mådde jag. När sjukdomen var som värst var det djävulen som hade övertaget och den kloka Emma var som bortblåst...
 
När jag fick sjukdomsinsikt (efter ungefär 1,5 år) förstod jag själv att jag aldrig skulle må bättre eller kunna bli av med min ångest om jag fortsatte att göra som djävulen sa. Jag flydde hela tiden från problemet eftersom det var det allra enklaste. Innerst inne började jag förstå att att jag var tvungen att börja kämpa för att må bättre. Jag såg mig själv i spegeln - magrare än någonsin - vart det inte hit jag hade velat komma? Var det inte nu jag skulle vara lycklig? 
 
Nej, jag blev aldrig lyckligare av att svälta mig för den smala, perfekta kroppen. Jag blev aldrig nöjd, för i grund och botten hamnar allt om självkänslan, och den blev inte bättre för att jag blev smal.
 
Så vad gjorde jag?
 
Jo, jag utsatte mig för ångesten och bestämde mig för att inte lyssna på det djävulen sa. Jag var rent ut sagt helförbannad och ville göra revolt. Men det var lättare sagt än gjort. Att trotsa djävulen gav mig så mycket ångest att jag bara ville spy många gånger. Jag tvingade mig att "äta onyttigt", hoppa över träningen och ändra mina planer (mamma var bra på att hjälpa mig på detta och tillsammans jobbade vi med positiva tankar för att få bort ångesten). Det var nu kampen mellan mig själv och djävulen började. Jag gjorde allt jag kunde för att ignorera djävulens ord som ekade i huvudet samtidigt som jag peppade mig själv med snälla ord och fina komplimanger. Jag skrev en lista som jag läste för mig själv om och om igen när jag fick ångest med meningar som "jag är bra precis som jag är", "jag är vacker", "jag är okej även om jag inte tränar idag", "jag kan äta precis som alla andra gör", "jag vill bli frisk, och därför kämpar jag", "jag vågar bestämma över mitt liv" osv... Det var verkligen inte lätt, men desto mer jag gjorde det desto bättre mådde jag. Runt spegeln satte jag massa lappar med fina komplimanger till mig själv som jag läste högt för mig själv flera gånger om dagen. Det var precis som att desto oftare jag sa dessa saker till mig själv, desto mer sanning blev det. Men som ni vet klarade jag inte riktigt att bryta mönstret med den hårda träningen och den "nyttiga kosten" även om jag gjorde tappra försök. När jag åkte ut på mina resor var det i syfte att bli frisk, och jag kämpade verkligen för det! Jag hade jättemycket ångest i början, ville många gånger kompensera min uteblivna träning (som jag själv förbjudit) med att inte äta glass, hoppa över måltider osv, men då påminnde jag mig själv om att jag var okej ändå. Jag kunde faktiskt äta den där glassen, för jag ville. Jag behövde inte lyssna på det djävulen sa, jag var okej ändå. Desto mer jag övade på att "inte lyssna", desto mer sällan kom ångesten över mig.
 
Detta tog mig flera år och visst hade jag perioder upp och ner. Många gånger ville jag bara ge upp, men jag gav mig inte. Jag fortsatte kämpa för att bli frisk. Jag jobbade hela tiden med självkänslan tillsammans med Mia Törnbloms böcker, mina lappar och peppade mig själv! Jag kände mig hela tiden starkare och starkare och lärde mig att älska mig själv för den jag är. Jag lärde mig att utseendet inte är viktigare än hälsan och välmåendet. Och jag lärde mig att ta hand om min kropp.
 
Idag är jag otroligt stolt över min kropp. Vi är vänner, jag och kroppen och jag kommer aldrig att utsätta mig för samma självskadande beteende igen. Jag kommer aldrig att välja att må så dåligt igen när jag vet att det finns ett bättre liv. Jag har tagit kontroll över mina tankar, vet att jag själv kan välja dem. Och jag väljer aldrig att tänka fula och dumma saker om mig själv, för vad tjänar det till?
 
Ångest? Nä, det accepterar jag inte. Skulle djävulen dyka upp (vilket i stort sett aldrig händer*) väljer jag att inte lyssna. Då påminner jag mig själv om att jobba lite mer med självkänslan igen, då självkänslan behöver lika mycket uppmärksamhet som konditionen (om man vill bibehålla den alltså).
 
*När jag dricker alkohol kommer djävulen ofta tillbaka. Alkohol i kroppen är för mig ångestframkallande och därför har jag idag valt att avstå från det, nästan helt och hållet. Det är som att jag tappar kontrollen över mig själv och mina tankar och inte riktigt klarar av att vara "mitt staka" jag när jag dricker och därför ser jag ingen meing alls med att dricka. Förutom att det även skadar insidan av kroppen, skadar det mig även psykiskt, och det tänker jag inte tillåta.
 
Jag vill att ni ska veta att det går att bli frisk från en ätstörning och det går att bli fri från ångesten. Men ni måste kämpa och framför allt jobba med att bygga upp en självkänsla! Att acceptera sig själv för den man är, inte jämföra sig med andra och att våga släppa på kontrollen är viktigt. Ni måste vilja, och ni får inte ge upp, aldrig! Klarar jag det så klarar ni det, ellerhur?
 
Kram fina ni 

1 juli och en tuff jobbvecka!

God morgon vänner ♥
 
Jag sitter på jobbet och har snart avklarat ett 24-timmarspass innan jag ska vidare ner mot Karlstad och jobb med förtaget nu mån-tis. Den här veckan är full med jobb och jag ska under veckan beta av hela fyra 24-timmarspass här i Torsby innan jag sedan går på 3 veckors semester härifrån (jobb med förtaget och kunderna finns ju fortfarande kvar, även om det är ganska mycket mindre jobb nu i juli). Tre långpass kvar alltså!
 
Så, veckan kickstartas med en härligt grön morgonsmoothie och kokta ägg!
 
 
Smoothien är gjortd på avokado, banan, kiwi, mango, kokosolja, havremjölk och chiafrön och är toppad med kokosflingor och passionsfrukt!
 
Hoppas att ni haft en fin helg! Jag ska ta tag i era frågor från frågestunden nu i veckan, men ni får ha överseende med att det kan ta lite tid! I eftermiddag kommer iallafall ett inlägg om hur du blir fri från ångest upp!
 
Kram / Emma.

RSS 2.0