Första löpturen utomhus

God morgon 
 
Efter tjugofyra timmars ledighet med träning, påskmat, godis, spel och familjetid är det nu dags för ytterligare ett tjugofyratimmarspass på jobbet. Idag ska vi dock tillbringa dagen utomhus för en gångs skull så det ska bli riktigt skoj att jobba!
 
Idag har vi äntligen ställt om klockan till sommartid så jag lyckades sova ända till sju! När jag vaknade strålade solen in genom fönstret och jag hoppade direkt i träningskläderna, svepte en smoothie och gav mig ut på en snabbdistansrunda på 6 underbara kilometer!
 
Jag älskar denna tystnad i skogen runt omkring mig här i Torsby. Knappt en människa vaken, utan bara en känsla av jag och värlen!
 
Underbar start på dagen! Och första löpturen utomhus för i år - äntligen!!!
 
 
 
 
Ha en fin söndag!
 
KRAM / Emma.

Paleokladdkaka

Hej vänner 
 
Jag tänkte dela med mig av en helt UNDERBAR chokladskapelse som jag bakade förra helgen! Detta måste vara något av det godaste jag ätit i chokladväg. Den blev perfekt kladdig och smälte alldeles lagom på tungan med en klick kvargkokosgrädde.
 
Mums mums mums!!!
 
Sa jag att det var nyttigt också? 
 
Sa jag att du får i dig vitaminer, mineraler, antioxidanter, bra proteiner, nyttiga fetter och fina kolhydrater?
 
Hur bra? :D
 
 
Ingredienser:
3 ägg
10 dadlar
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
5 msk kakao
1/2 dl kokosolja
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
En nypa salt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa dadlar och kokos i en matberedare. Häll i mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt och mixa lite till. Smält kokosoljan och häll ner i smeten tillsammans med honung och ägg. Mixa allt till en jämn smet. Smörj en form med kokosolja och pudra över kokosflingor. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 8 minuter, den ska vara kletig när du tar ut den. Ställ formen i kylen minst en timme innan servering. Servera med kokosgrädde eller vanlig grädde (jag blandade kokosmjölk med kvarg).
 
 
Receptet kommer härifrån.
 
Nu vill jag önska er alla en fin påskhelg!
 
Massa kramar / Emma

Sötpotatispannkakor med hemgjord jordgubbs-, kiwi och chiasylt

Hej 
 
När jag jobbar blir det ofta någon form av pannkaka eller plätt i matlådan. Dels för att det är så himla gott och dels för att det är så himla enkelt och smidigt. Sist jag jobbade blev det sötpotatispannkakor med kokossmak. Dessa kreationer toppades sedan med kvargkokosgrädde och jordgubbs-, kiwi- och chiasylt.
 
 
 
Ingredienser (fyra pannkakor):
2 ägg
1 msk kokosmjölk (extra creamy)
2 msk mosad sötpotatis
1 msk kokosmjöl
 
Blanda ihop alla ingredienser och stek sedan fyra pannkakor i kokoslja .
 
Jordgubbs-, kiwi- och chiasylt (1person:
1 dl jordgubbar
1 kiwi
1/2 dl vatten
1 msk chiafrön
 
Mixa jorgubbar och kiwi, tillsätt sedan vatten och chiafrön. Låt stå en stund så att chiafröna får svälla lite.
 
Servera pannkakorna med sylten och kvarg som du vispat ihop med kokosmjölk. Mums säger jag bara!
 
 
Kram / Emma.

Långfredag och lingonkokosgröt

God morgon
 
Vill bara uppmärksamma er om att jag skrev fel i receptet på proteinbarsen igår. 1 1/2 dl kvarg ska det vara, inte 1/2 som det stod innan. Har rättat till det nu, så ni som sparade ner det hoppas jag uppmärksammar detta!
 
Idag har jag börjat dagen med ett intervallpas på löpbandet följt av en grötfrukost. Jag ska alldeles snart bege mig mot jobbet för ett 24-timmarspass. Min påskhelg innebär inte ledighet, nejnej! Jag har istället klämt in två långpass på en helg (det är ju galet bra OB hela helgen, men jag får vara ledig påskafton som kommer firas med familjen, så jag klarar mig).
 
Josefin inspirerade mig till dagens grötfrukost - lingonkokosgröt. Jag fann en påse lingon i frysen här hemma och kunde liksom inte låta bli att toppa gröten med dessa härliga, syrliga och färgsprakande bär.
 
Gröten i sig kokosdes på 1,5 dl havregryn, 2 dl vatten och en äggvita + en nypa salt. Sen öste jag på massa kokos och toppade med lingon som blandats ihop med honung.
 
Mums!
 
 
 
 
Vad äter ni till frukost denna soliga långfredag?
 
Kram / Emma.

Hemmagjord proteinbar med smak av choklad

Hej vänner 
 
Efter träningen behöver vi få i oss ett snabbt mellanmål innehållande proteiner och kolhydrater inom 20 minuter. Proteiner och kolhydrater tas upp snabbt i kroppen och behövs för att bygga upp musklerna efter träningens nedbrytande effekter.
 
En proteinbar som du köper i affären har visserligen en hög proteinhalt, men innehåller för övrigt en massa andra onödiga ämnen, men framförallt rent socker och olika E-ämnen.
 
Jag har istället experimenterat fram en egen proteinbar med smak av choklad som ger dig precis det du behöver efter träningen (kolhydrater och proteiner). För att snabba på upptaget av näringsämnen försökte jag hålla nere på fettet (därav inga nötter). Och för att få den riktigt söt och god slängde jag i dadlar som också bidrar med fina kolhydrater!
 
Denna mina vänner, är en skapelse jag vill dela med er!
 
Enjoy!!!
 
 
Ingredienser:
15 dadlar
1 banan
1 1/2 dl kvarg
1 dl mjölk
1 dl äggvita
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det är ordentligt blandat. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form (sklicka skålen) och ställ in i ugnen runt 20 minuter. Ta ut och låt svalva innan du lossar kakan från pappret och skär den i bitar. Förvara i kylen eller frysen!
 
 
 
Passar lika bra som uppladdning för extra energi innan träningen som till återhämtning efter träningen!
 
Hoppas att ni gillar!
 
Kram / Emma.

Träna pensionärer!!!

Hej vänner 
 
Jag vill slå ett slag för pensionärsträning!
 
Något som imponerar på mig är att se de äldre människorna kämpa och svettas ute i gymmet. Under förmiddagarna är gymmet alltid fullt av glada pensionärer och jag fick själv fördelen att joba med en av dem när jag startade upp min verksamhet som personlig tränare.
 
Jag tycker att det är fantastiskt att se hur positivt träningen faktiskt påverkar oss. Och hur mycket vi kan förebygga och stärka upp våra kroppar även när ålderdomen kommer smygande. För ni vet väl att det aldrig är för sent för att börja träna?
 
Min pensionär var före detta idrottare i orientering och har i stort sett rört sig i hela livet - och det ger sina fördelar. Eftersom han hållt på med orientering har fokus främst legat på att stärka upp och träna benen och för bara några år sedan fick han upp ögonen för styrketräningen och började då att bygga upp överkroppen.
 
Idag är han stark och funktionellt tränad. Gissa om jag blev imponerad när han slängde sig upp i räcket och gjorde chins, fixade funktionella marklyft galant, förklarade att han tänkte på att få in balansmoment, fria vikter och smidighet i träningen. Att tänka allsidigt och varierande har sina fördelar och gör oss funktionellt tränade - något som gynnar oss i vardagen!
 
För det är väl ändå det som är meningen med träningen - att vi ska få starka kroppar som orkar med livet och vardagen. Att vi får kroppar som orkar med att bli gamla samtidigt som vi lever livet?
 
Det är iallafall viktigt för mig!
 
Att träna för att må bra, vara frisk och kunna bli gammal är väl ändå det som hälsa handlar om!
 
Och att se alla pensionärer som håller igång gör mig glad. Samtidigt som de sträker upp sina kroppar kommer de också ut och träffar andra pensionärer, blir fyllda av endorfiner och får en lättare vardag!
 
 
Ett annat exempel är mina farföräldrar som båda är över 80 år, friska och glada. Farfar är med och springer orienteringstävlingar under sommrarna, går powerwalks och hänger i vedbacken. Farmor gör gymnastik och går stavgång om dagarna!
 
Jag tror garanterat att ett aktivt liv (även som äldre) gör oss starkare både fysisk som psykiskt. Det gör också att vi lever längre och är friskare! 
 
Så ta hand om era kroppar och träna för hälsan!
 
Kram / Emma.

Kesokvargbägare

God morgon 
 
Nu när jag börjar jobba så tidigt varje dag (eller ja, sju halv åtta är väl en ganska normal arbetstid att börja dagen med) så försöker jag oftast förbereda frukosten kvällen innan. Då är det bara att plocka fram den och sätta sig vid bordet och äta (efter några knäpp med kameran då såkart, men det går mest på automatik nu för tiden) samtidigt som jag slår upp datorn, kollar mailen, bloggar eller tittar på Nyhetsmorgon. Det viktigaste för mig är att jag får min frukoststund i lugn och ro.
 
Idag blev det ytterligare en bägarvariant - denna gången med chokladkesokvarg och hallonkesokvarg. 
 
 
 
Chokladkesokvarg: mosa en banan och blanda ihop med 1 msk kakao, 1 dl keso och 1 dl kvarg.
 
Hallonkesokvarg: blanda ihop 1 dl hallon med 1 dl keso och 1 dl kvarg.
 
Låt rörorna stå i kylen över natten. På morgonen tar du ut dem och varvar dem sedan i ett stort glas. Min topping bestod idag av quinoapuffar, hampafrön, kakaonibs, hemmagjorda kokoschips, pumpakärnor och mullbär.
 
Gaaaaalet gott :D
 
 
Idag har jag hela dagen full med jobb. Kunder som ska betas av nu under förmiddagen och datorjobb (PT-planering) i eftermiddag. Ikväll hoppar jag på tåget upp mot Torsby igen för ett långpass som personlig assistent under långfredagen. 
 
Ha en fin skärtorsdag!
 
Kramar / Emma.

Att kliva ut bekvämlighetszonen och utvecklas

Hej vänner 
 
Jag kommer hålla en föreläsning! 
 
Förra veckan ringe de från Drivhuset och frågade om jag ville komma och föreläsa för deras löparnätverk "Steget före". De träffas varje vecka, har en halvtimmes föreläsning och går sedan ut och springer. Vilken rolig idé! Jag har funderat och funderat och bestämde mig till slut för att tacka ja. Kost i samband med löpning, skadeförebyggande styrketräning vid löpning och träningsplanering vid löpning är det jag kommer att föreläsa om och det är ju verkligen ämnen som ligger mig varmt om hjärtat, så det ska faktiskt bli skoj!
 
Men det känns läskigt! Jag har aldrig riktigt gillat att stå inför folk och ha allas ögon och öron riktade mot mig. Men som jag tjatar med mina kunder om att kliva ur bekvämlighetszonen för att utvecklas, och det gäller ju inte bara träningsmässigt. För att utvecklas som person måste vi ibland våga göra lite skrämmande saker som vi inte känner oss helt trygga i. Att starta företag var en sån grej, och nu står jag här och det var inte så farligt trots allt. Nu ska jag hålla min första föreläsning som känns minst lika skrämmande, men samtidigt sååå roligt!
 
Eftermiddagen här hemma har bestått av jobb framför datorn. Jag är äntligen färdig för dagen och stänger nu ner för att njuta av lite ledig tid. Ska ta en sväng in till stan och fika innan det är dags för middag och myskväll med min kärlek. Onsdagsmiddagen som serveras här hemma är älggryta som fått stå på spisen och puttra hela eftermiddagen. Mums! Den kommer serveras med kokt potatis och rårörda lingon!
 
Lunchen intogs dock på balkongen med solen i fejset. Underbart! Två hembakade tunnbröd med keso och stekt ägg/ avokado och makrill + en kopp rykande varm lyxchoklad ♥
 
 
 
Varm lyxchoklad (1 person):
2 dl mjölk
1/2 dl kokosmjölk (extra creamy)
1 tsk carobpulver
1-2 rutor mörk choklad
En nypa vaniljpulver
 
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Avnjuts allra bäst i vårsolen eller i kvällssoffan under en filt!
 
Enjoy!
 
 
 
Kram / Emma.

Svar på läsarfrågor

Hej emma! Jag tränar varje dag i form av kondition plus lite styrka. Jag har snart hållt på i 4 månader utan nå visare resultat. Jag är absolut inte fet men nog har ja fett som ska bort. Och varje gång efter ja ätit blir magen helt utspänd. Snälla ge mig tips på botning o vad ja kan göra för fel.
 
Vid träning bryts kroppen ner och om du tränar varje dag får den aldrig en chans att återhämta och bygga upp sig igen. Det kan vara anledningen till dina uteblivna resultat. För att få resultat i träningen är även variationen viktig! Vad gäller kosten är det svårt för mig att svara på då jag inte vet hur din kosthållning ser ut. Både laktos och gluten är känsligt för tarmarna och genom att testa utesluta detta ur din kost kan du se om du blir bättre i magen. Uppblåst mage kan också bero på stress, för mycket snabba kolhydrater eller för lång tid mellan måltiderna. Mitt tips är att ta kontakt med sjukvården där de kan hjälpa dig med en utredning. Hoppas du blir bättre!
 
Åååh det lät sjuukt gott! Tack iaf för en superbra blogg:) jag ska springa ett lopp om några veckor och tänkte börja löpträna 3-4 gånger i veckan och köra styrka 2-3 ggr. Jag tänkte bara höra om du tycker att jag ska lägga till/ändra något i min kost? Just nu äter jag havregrynsgröttill frukost, nån sorts protein + grönsaker till lunch/middag, ev en frukt och dadlar/russin emellan, proteinshake och en halv banan efter träning och 50-100 g grekisk youghurt m. 30 g keso, lite mandlar och russin till kvällsmål. Sen undrar jag också om grovt bröd med kalkon är ett bra mellanmål eller är det för mycket kolhydrater? Skulle va jättetacksam om du svarade så jag kan prestera mitt bästa på loppet :D
 
Vad roligt att du gillar bloggen, det gör mig glad! Du kommer alltså träna 6-7 gånger i veckan - vilket är väldigt mycket och därför kommer du behöva äta mycket energi för att orka prestera. Grovt bröd är en bra kolhydratkälla, vilket du behöver om du kommer löpträna såpass mycket! Vid träning är det kolhydraterna som är själva "bränslet", men tänk på att få i dig dem i rätt form, alltså av det långsamma slaget. Det du äter ser väldigt bra ut, men för att veta om det är "optimalt" är svårt att säga då jag inte vet vem du är.
 
Hitta till din blogg idag och är FAST! Åh så många bra och grymma recept! Läste nyss också att du äter glutenfritt vilket är gryyymt då jag försökt med det jag med (de här med bröd osv är så svårt). Jag har nu några frågor: 
- Carobpulver, kan man köpa det i vanlig matbutik? Vad är det bra till?Istället för kakao? 
- Vad för kakao ska man använda sig utav? (har icas vanliga bara..) 
- Kokosmjölk, är det den från asien-hyllan? 
- Kokosmjöl, kan man göra själv? Vart köper man det annars?
 
Vad roligt att höra att du gillar bloggen så mycket! 
 
Carobpulver har jag inte hittat i någon vanlig matbutik, utan det säljs på hälsokoster. Själv klickar jag hem det härifrån <-- (klick). Carob liknar kakao fast har en sötare och mer kolaaktig smak. Det sägs vara bra mot kräkningar, diarréer och oroliga magar. 
 
Jag köper rå kakao härifrån <-- (klick). Rå kakao är rena näringsbomberna, ett superfood! Det finns i stort sett inget annat livsmedel som innehåller så mycket antioxidanter som rå kakao gör. Dessutom hittar du även bra fetter, proteiner, järn, magnesium, fosfor, krom, svavel och andra nyttigheter i den råa varianten. Att kakaon är rå innebär att den är rostad under 40 °c och därmed behålls alla näringsämnen kvar i produkten.
 
Kokosmjölken hittar du på asienhyllan i affären. Santa Marias extra creamy <-- (klick) är godast och den jag använder mig av.
 
Jag har aldrig gjort kokosmjöl själv. Idag hittar du kokosmjöl i de flesta vanliga matbutikerna. Både Risenta och Kung Markatta har numera kokosmjöl som står bland bakgrejerna i butikerna.
 
Låter härligt! Jag undrar om du skulle kunna skriva ett inlägg om tränings och träningsverk? 
För jag har alltid trott att träningsverk är bra (att det är ett tecken på att man har tränat hårt). Vi pratade om träning, gym och träningsverk jag om mina kompisar och de sa att det var dåligt att jag fortfarande får träningsverk nu när jag har tränat en gång i veckan ett par veckor. Jag har ju höjt vikter och gör lite mer övningar (alltså tränar jag hårdare nu än förut). Tack för en superbra blogg
 
Träningsvärk är bra, just för att det visar att man gjort något som kroppen inte är van vid - och det är just det som träningen handlar om - att hela tiden utmana kroppen med nya övningar och vaierande intensitet. Variationen ger det bästa resultatet i längden och då kommer träningsvärken finnas där ofta. Jag har typ jämt träningsvärk någonstans just för att jag alltid varierar träningen såpass mycket! Så att du har träningsvärk när du höjer vikterna och lägger till andra övningar är ett tecken är att din träning är effektiv - fortsätt så!
 
Missade precis frågestunden! Attans. Testar i alla fall :) Skulle vara superkul med ett inlägg "I mitt skafferi". Det måste vara fullproppat med roligheter!
 
Gjorde ett sånt inlägg för inte så länge sen. Du hittar det här <-- (klick).
 
Hej :) jag är en väääääldig periodare! Och tröttnar på saker väldigt snabbt :( men nu har jag tänkt påbörja en grej på morgonen och på kvällen när jag går upp eller går och lägger mig. Nämligen göra 10 squats och typ 10-15 situps varje dag.. Tror du de är för lite upprepningar eller tror du de kan göra skillnad? Måste man göra mer för att se resultat? Kram
 
Hej! Resultaten kommer av variation. Till en början är det jättebra och all träning är bra träning (bara den genomförs), men allteftersom kroppen vänjer sig behöver den nya utmaningar för att det ska ge resultat (varierande intensitet och nya övningar). Glöm inte bort att musklerna behöver vila också och att träna samma sak varje dag är inget som jag skulle rekommendera. 
 
Hejhopp! Har länge undrat vad det blir för skillnad om man använder mandelmjöl eller kokosmjöl istället för de vanliga mjölsorterna när man bakar? :)
 
Mandelmjöl och kokosmjöl har en högre fetthalt i form av nyttiga fetter, lägre kolhydrathalt och hög fiberhalt. Dessa mjölsorter är bättre än t.ex. vetemjöl just för att det ger mer näring, mättar bättre och påverkar inte blodsockret lika negativt. 
 
Ser gott ut! Hur ofta ska man stretcha? Hur ofta stretchar du? =)
 
Just nu stretchar jag inte så mycket, utan använder för det mesta foamrollern för att mjuka upp musklerna efter mina träningspass. Forskning visar att statisk stretch inte ger vidare bra resultat. Däremot är dynamisk rörlighet något som många av oss skulle behöva köra mer av. Under dynamisk rörlighet jobbar du hela tiden aktivt med att gå ut i ytterlägen över leden för att "tänja" lite på gränserna. På så vis blir vi rörligare över lederna.
 
Eftersom jag är gammal elitgymnast är jag ganska överrörlig och har egentligen inget behov av att stretcha. Däremot förebygger jag stelhet och mjukar upp bindväven genom dynamisk rörlighet och foamrollermassge. Detta är något jag rekommenderar framför statisk stretch.
 
Mums! jag skulle jätte gärna vilja ha svar på denna frågan! är det ok att powerwalka 30-45 min varje dag? men vila en dag i veckan typ? eller kan man powerwalka varje dag?
 
Powerwalka kan du göra varje dag då det inte bildas någon mjölksyra som gör musklerna sura då. Promenader är alltså inget som kroppen behöver återhämta sig ifrån och därför kan du göra det varje dag!
 
Fler svar på frågor kommer, jag jobbar så fort jag kan med dem!
 
Kram / Emma.

Kokosgröt i ottan

God morgon vänner 
 
Som vanligt är jag uppe tiiiidigt för att traska iväg till gymmet och beta av en PT-kund. Mig gör det inte så mycket då jag ändå ligger vaken vid halv sex när det börjar ljusna. Ska bli skönt med sommartid så jag kanske orkar sova lite längre på morgonen och inte blir så trött på kvällen. Hehe. 
 
Till frukost idag slängde jag ihop en ny gröt som jag inte riktigt minns var jag fann receptet på. Gudomligt gott var det iallafall. Kokosälskare som jag är föll det mig helt i smaken.
 
Nu är magen mätt och belåten och jag är redo att möta onsdagen!
 
 
Kokosgröt:
2 ägg
1 dl kokosmjök (extra creamy)
1 msk kokosmjöl
Kardemumma
Vaniljpulver
 
Häll alla ingredienser i en kastrull. Sätt på plattan ovh vispa till det blir en gröt!
 
Vips - kokosgröt!
 
Muuuuums :D Jag serverade med riven kokos, mandlar, hallon och kiwi...
 
 
Efter PT-kund blir det egen träning, promenad hem för lunch, datorjobb med träningsupplägg och sedan en ledig kväll!
 
Hoppas att ni får en fin onsdag!
 
Lite senare kommer ett inlägg upp med svar på ett gäng läsarfrågor!
 
Kram / Emma

Bananvåfflor med ett berg av topping

Hej vänner 
 
När killen är på folbollsträning passar jag på att lyxa till det för mig själv. Våfflor idag igen? Ja, ikväll bjuder jag mig själv på bananvåfflor med en berg av topping till några avsnitt av Greys!
 
Lyx och bästa sättet att spendera ensamtid på 
 
 
Ingredienser:
1 banan
1 ägg
1 dl äggvita
1 msk kokosmjöl
 
Stavmixa bananen och tillsätt sedan ägg och äggvitor - mixa lite till. Tillsätt sist mjölet och mixa ytterligare lite till. Stek 4 (den första åkte i munnen direkt för att jag var så hungrig) våfflor i kokosolja och servera med något gott.
 
På min tallrik - kesokvarg (ja det finns där under), hallon, kiwi, havrekärnor, hampafrö, kakaonibs, kokoschips och en rejäl sked jordnötssmör.
 
 
 
Kram / Emma.

Nya löparskor?

Hej 
 
Kanske är det några av er som är ute efter nya löparskor inför säsongen?
 
Nyhetsmorgon idag pratade de löparskor, vad som passar vem och vad man ska tänka på vid köpet. Kika på klippet om du är intresserad!
 
V%C3%A4lj%20r%C3%A4tt%20l%C3%B6pskor%20i%20v%C3%A5r
 
Själv har jag ju precis köpt mig ett par nya och Nike Pegasus levererar och passar mig utmärkt!
 
Vad kör ni för skor, och vad tycker ni om dem?
 
Jag gick av mitt pass som personlig assistent vid nio i morse och har sedan dess hunnit med ett snabbpass på gymmet - lite bröst, triceps och mage. Nu sitter jag på tåget ner mot stan igen för en eftermiddag i gymmet. Två kunder ska betas av och sen ska jag hem och vila. Är sugen på att bädda ner mig i soffan, se några avsnitt Greys och äta lite gott!
 
Kram / Emma.

Svar på läsarfråga

Hej! Jag älskar din blogg, du är otroligt inspirerande!! Jag har en fråga.. Jag ska springa Göteborgsvarvet den 18 maj. Jag började träna inför det i januari, (har dock alltid tränat och hållt igång men det var då jag trappade upp träningen). För ungefär en månad sen var jag ute och joggade, efter ett tag kom en smärta krypande i utsidan av knäet, fortsatte tyvärr springa ändå. Tillslut gick det inte så då lunkade jag hem, efter att ha sprungit strax över 1 mil. Efter det fick jag jätteont i knäet när jag böjde det, gick i trappor osv. Kollade upp det och fick som svar att jag skulle vila från löpningen. Vilade ca 2-3 veckor och förra veckan skulle jag ge mig ut och jogga igen. Det gick bra de första 10 minutrarna, därefter började det göra ont i båda knäna.. Kollade upp det igen och fick som svar att jag inte bör springa över huvud taget, men ifall jag verkligen ville genomföra loppet skulle jag köra annan konditionsträning i ca en månad och sedan se ifall kroppen reagerar bra när jag börjar löpträna igen. Jag vet verkligen inte hur jag ska göra, att springa Göteborgsvarvet har varit ett mål för mig hur länge som helst och jag vill verkligen genomföra det. Nu behöver jag ju ett helt annat upplägg än det jag hade innan, då jag främst fokuserade på olika sorters löpträning. Vad tycker du att jag ska göra? Jag är så kluven, skulle vara otroligt tacksam och jag kunde få lite tips på alternativ kontiditonsträning som inte sliter allt för mycket på knäna. Tack på förhand!
 
Hej :) tack för din kommentar, vad roligt att höra att du gillar bloggen, det gör mig glad! Det du beskriver låter som löparknä - och det är precis samma "knäskada" som jag har. Löparknä är en ganska vanliga idottsskada bland långdistanslöpare som visar sig i form av enorm smärta på utsidan av knät - känns ungefär som om man sticker in en kniv i knät. Usch...
 
Längs utsidan av benet löper en sena kallad "IT-bandet" ner över knät och fäster i underbenet. Vid rörelse glider denna sensturktur över benutskott på utsidan av knät. Om detta sker ofta och om senan är spänd kan det leda till irritation i området och då uppstår smärta.
 
Rehabiliteringen går ut på att mjuka upp och stretcha IT-bandet så att den inte blir stel. Detta måste genomföras regelbundet och det går inte att fuska om man väl fått löparknä en gång (funkar inte för mig iallafall). 
 
Det jag rekommenderar dig är att vila från löpningen tills det går över. Jag tycker också att du ska söka upp en sjukgymnast eller naprapat som kan hjälpa dig med diverse stretchövningar och massage. Att rulla och "massera" IT-bandet på en foamroller är också något jag rekommenderar starkt. Sen jag började göra det har jag kunnat öka distansen i löpningen och knappt känt av knät.
 
Bästa övningen på foamroller för löparknä hittar du här <-- (klick)
 
 
Jag hoppas att denna lilla guide gav dig lite hjälp. Var noga med att lyssna på kroppen och spring INTE så länge som du har ont - det gör det bara värre! Satsa istället på att göra rehabiliteringen ordentligt så hoppas jag verkligen att du blir bra i dina knän i tid så att du kan genomföra Göreborgsvarvet!
 
Kram på dig / Emma.

Artikel om PT by Emma i Värmlans affärer

Hej vänner 
 
För ungefär en månad sen gjorde Tidningen Värmlands affärer en intervju med mig och i fredags anlände äntligen tidningen med artikeln i brevlådan. Värmlands affärer är en tidning som skickas ut till alla registrerade företag i Värmland och varje månad gör de ett repotage med ett nyregistrerat företag! Det kändes himla kul att de ringde och frågade om de fick komma och intervjua mig!
 
Vill du läsa artikeln hittar du den här <-- (klick) online (bläddra fram till sida 8 och zooma in).
 
 
 
Kram / Emma.

Våffeldagen med morots- och kokosvåfflor

Hej vänner 
 
Idag är det våffeldagen - och vad passar då bättre till lunch än ett gäng våfflor?
 
Denna gången med saftiga morötter och en mild smak av kokos som toppats med hallonfluff och kokosflingor
 
 
Ingredienser (2 personer, 6 våfflor):
3 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl riven morot
1 msk kokosmjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk kanel
3 ägg
1,5 dl kvarg
1,5 dl mjölk
1 msk amält kokosolja
Salt
 
Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan det blöta. Grädda våfflor av smeten och ät sedan med något gott. Jag gjorde ett hallonfluff och strödde över lite kokosflingor! Mums :D
 
Hallonfluff (2 personer): Elvispa 2 äggvitor till ett fluff. Tillsätt sedan 1 dl kvarg, 2 dl hallon och 4 tsk kokossocker och vispa lite till.
 
 
 
Äter ni också våfflor idag?
 
Kram / Emma.

Lyxig bägare och tankar om et halvmarathon

God morgon 
 
Måndag och ny vecka! Jag är kvar hemma i Torsby eftersom jag ska göra ett långpass som personlig assistent idag till imorgon. Börjar inte förrän halv ett så innan det blir det jobb med företaget.
 
Jag har startat måndagen med 12 km distanslöpning. Ett förvånansvärt lätt pass - de senaste veckornas tuffa intervaller börjar äntligen ge resultat i distansen. Jag orkar springa fortare, men samtidigt bibehålla en låg puls. Dock längtar jag grymt mycket tills snön och all is försvinner så att jag får komma UT och springa. Även om det funkar med löppand så är det bra mycket trevligare och roligare att springa ute!
 
Mina tankar börjar mer och mer gå mot att genomföra en halvmara. Det skulle vara så roligt med ett mer specifikt mål inom löpningen och en halvmara nästa sommar (2014) skulle kännas som ett grymt roligt mål! Löpningen är ju det jag verkligen brinner för och om jag är noga med rehabilitering av mina löparknän kanske jag skulle kunna klara det. Idag kändes 12 km som ingenting! Jag hade kunnat fortsätta om jag haft mer tid och det känns så kul. Tidigare har jag aldrig sprungit längre än en mil, benen har inte klarat det, men sen jag utbildade mig till PT har kunskaperna hjälpt mig att stärka upp kroppen på ett säkert sätt. Träningsupplägget är också mer effektivt och jag känner hur jag utvecklas för varje pass! 
 
Efter-tränings-frukosten blev en ny variant bägare med chokladdavos, keso, hallon och chokladsås. Slurp sa det så var den tom!
 
 
 
Vill du också göra denna lyxiga, goda och chokladiga bägare?
 
Ingredienser:
1 dl havregryn
1 msk linfrö
1 dl kvarg
1 dl naturell yoghurt
1 banan
1 dl keso
1 msk jordnötssmör
Kakao efter smak
1 dl hallon
 
Chokladdavos: blanda ihop havregryn, linfrö, kvarg, yoghurt, halva bananen och kakao efter smak och ställ in i kylen över natten. 
 
Chokladsås: mosa andra halvan av bananen och blanda ihop med kakao och jordnötssmör och ställ in i kylen över natten.
 
På morgonen plockar du ut rörorna, tar först ett lager chokladdavos och häller upp i en bägare, fyller på med keso, hallon, ett lager davos till och toppar slutligen med chokladsåsen och lite kokosflingor!
 
Snabb, god och mumsig frukost som funkar utmärkt en dag så det inte finns så mycket tid - allt förbereds i stort sett kvällen innan! Tumme upp på den :D
 
 
Hoppas ni får en fin måndag!
 
Kram  Emma.

I skidbacken är jag en riktig nörd

Hej vänner 
 
Såhär fram på vårkanten - soliga dagar med blå himmel och någon minusgrad kan skidåkning vara det bästa som finns! Om det är något som får mig att koppla bort och stressa ner så är det att vara i naturen och skidåkningen gör det ännu mer. Jag älskar att nöta backarna upp och ner, sitta och gotta mig i liften, le mot solen och dricka varm choklad i pauserna. 
 
Lördagen i Trysil var perfekt, både vädermässigt och vad det gäller backar, sällskap och uppladdning. När vi anlände på fredagskvällen hade svärmor lagat en supergod middag bestående av dubbelmarinerad kyckling och potatisgratäng och till efterrätt blev det en stor skål godis (riktigt godis i lösvikt), så energi det fanns det gott om igår.
 
I skidbacken är jag en riktig nörd. Jag står gärna längst fram i kön när liften öppnar för att vara först ut i de nypistade backarna. De första åken är alltid de bästa. Sen vill jag bara åka, åka och åka. Jag får aldrig nog. Efter sju timmar igår var jag inte mättad på skidåkning, men fick lov att följa med familjen hem ändå. Jag var trots allt himla nöjd med dagen, rosig om kinderna och lycklig! Nästa helg får jag åka igen och om två veckor väntar en hel vecka med skidåkning uppe i Idre. Bästa magkänslan på den! Som jag älskar fjället 
 
Bilderna ger ingen rättvisa. Trysil är så otroligt vackert med en fantastisk utsikt över världen! Jag kan aldrig se mig mätt - ögonen mår såå bra, själen mår så bra och livet känns så enkelt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gillar ni också att åka skidor? 
 
Kram / Emma.

Paleoscones och söndagsfrukost

God morgon söndag 
 
Ledig söndagsmorgon tillsammans. När morgontrötta familjen sover vidare är jag och Pelle uppe tidigt och äter sconesfrukost framför tv:n.
 
Paleoscones, ananas- och mangomarmelad, ost, färsk frukt och ingefärste med mjölk
 
 
 
 
 
Ingredienser (2 personer):
2 mosade bananer
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
En nypa salt
2 ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser och klicka ut två kakor på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i runt 20 minuter tills när bröden börjar få lite färg. Servera dem varma med en god ost och marmelad.
 
 
Receptet kommer härifrån.
 
Kram / Emma.

Blog Award

Hej vänner 

Maja gav mig en Blog Award, vilket känns jättekul, tack snälla! Jag svarar på nedastående nio frågor och skickar den sedan vidare till fem andra bloggar. Meningen är alltså att de som får den också ska svara på frågorna och skicka vidare till fem andra bloggar!

1) Vad ville du bli när du var liten?
När jag var liten drömde jag om att vara arkeolog och få resa runt världen och hitta fynd. Jag hade även ett stort intresse för djur och ville länge bli veterinär. Men det var då, sen fick jag andra drömmar!

2) Vad är du idag?
 

Idag är jag lic. personlig tränare med vidareutbildning inom träning under och efter graviditet, utbildad hälsocoach och diplomerad massör. Jag jobbar också halvtid som personlig assistent!

3)
 Vart vill du helst resa?
Oj, den listan är sååå lång! Jag älskar ju att resa :D Jag och Killen planerar en jorden-runt-resa om ett par år, men näst på tur står Tanzania med en tur upp på Kilimanjaro och sedan en sväng till Zanzibar.

 


4) Var ser du dig själv om 5 år?
Hmm, om fem år? Jag hoppas självklart att jag då jobbar heltid som peronlig tränare och kan försörja mig på mig egna företag. Jag hoppas också att jag bor eller snart ska flytta till ett hus och att vi två (jag och Pelle) snart ska bli tre. Inget är planerat, utan allt blir när det blir. Just nu satsar jag på företaget och njuter av att vara där jag är i livet!

5) Rött eller vitt?
 

Rött - när jag nu väl dricker (händer inte så ofta) så väljer jag alltid rött. Det är godast - vitt har jag aldrig riktigt tyckt om!

6) Sommar eller vinter?
Sommar, sommar, sommar! Jag älskar värme, jag älskar sol, jag älskar ljus, jag älskar sommaren :D

7) Skog eller hav?
Skogen! Jag är uppvuxen med skogen runt omkring mig och för mig är det något magiskt med allt det gröna och lugnet som det ger mig!

 


8) Vad gör dig ledsen?
Att se andra lida och fara illa, fysiskt som psykiskt, är fruktansvärt och något som får mig att må dåligt och bli ledsen.

9) Vad är det bästa du vet?
Att göra sånt som får mig att må bra. Vara med vänner och familj, äta god mat, träna och njuta av livet!


Jag skickar vidare blog awarden till:

Sofie

Linda

Victoria

Josefin

Linn

Heja heja!

 

Kram / Emma.


Endorfinkick och en helg i Trysil

Hej 
 
Det blev intervaller istället för distans idag. Såååå. jäkla. skönt. Och endorfinkicken var ett faktum! Nu känner jag mig pigg och fräsch igen och mycket gladare mentalt. Tacka vet jag träning!
 
Jag har också varit hos morfar och kikat i lite gamla fotoalbum under förmiddagen och precis ätit lunch med familjen. Nu ska vi packa ihop oss i bilen - jag, Pelle, mamma och pappa - och åka upp till mina svärisarna i Trysil. De har hyrt en stuga hela veckan och vi skulle egentligen åkt upp igår, men eftersom det blev begravning då blev det flyttat till idag. 
 
Det ska bli galet skönt med en heldag i backen imorgon. Jag hoppas på en stor sol och en blå himmel! Åka skidor är wellness för mig och något av det bästa jag vet!
 
 
 
Bilderna är från Idre förra året. Som vanligt åker vi upp till stugan även i år - en hel veckas ledighet med familjen väntar! Underbart :D
 
Hoppas att ni får en fin helg!
 
Har fixat ett tidsinställt inlägg till lite senare idag!
 
Kram på er / Emma.

Mandelgröt

God morgon fredag 
 
Fredag och ytterligare en ledig helg på ingång! Det känns väldigt välbehövligt efter gårdagen som tog mycket energi. Begravningen var verkligen jättefin, men såklart väldigt sorglig och smärtsam. Det är så svårt att förstå, hur kan min älskade mormor vara borta? Nu är iallafall det jobbigaste avklarat och vi kan försöka börja blicka framåt och tänka på alla fina stunder med mormor. Det finns så många och jag är så glad att jag ändå fått så mycket tid med henne. Nu kommer hon vara evigt saknad 
 
Har haft två dagars vila från träningen nu och tänkte därför åka upp till gymmet en sväng under förmiddagen. Har bara fått till ett av mina tre löppass denna vecka så jag tänkte mig ett distanspass idag. Intervallerna får nog vänta tills på söndag.
 
Löppass på ingång och därför laddar jag upp med grötfrukost. Mandelgröt med hallon, kesokvarg och kokos.
 
 
 
Mandelgröt:
1 dl havregryn
1,5 dl vatten
1 äggvita
1 msk mandelsmör
 
Koka ihop havregryn, vatten och mandelsmör. dra kastrullen från platta och kläck i en äggvita och rör om tills äggvitan försvinner. Servera med kesokvarg, hallon och kokos. Mums!!!
 
 
Lite senare kommer ett tidsinställt inlägg upp, missa inte det!
 
Hoppas att ni får en fin fredag 
 
Kram / Emma.

Smörgåsfrukost och begravning

God morgon 
 
Idag blir det inget avancerat till frukost. Nötlimpa med keso/ägg och avokado/makrill + en kiwi. Jag ska straxt iväg och beta av sista PT-kunden för veckan innan jag och Pelle åker upp till Torsby. Min mormor kommer begrvas idag så självklart kommer det bli en jobbig dag! Så ni får ha förståelse för att det blir tomt på inlägg resten av dagen.
 
Den här dagen har jag fruktat länge, men jag hoppas att det blir ett fint minne till min älskade mormor!
 
 
 
 
 Kram / Emma.

Svar på läsarfrågor

Tips är alltid bra att få, man tackar och bugar! Undrar dock vad som är mest "lättsmält" för magen innan träning. Jag kan få ont i magen om jag ätit mycket hårdsmält mat så borde jag satsas på något speciellt då? Svara bara om du har tid! :)
 
Det här är ju olika vad som funkar från person till person och känner du att det funkar bättre för dig att äta snabba kolhydrater (som inte ligger kvar i magen så länge - utan går ut i blodet snabbt) före träning bör du göra det. Bra innan-tränings-mat som kanske inte är så jobbigt att få i sig är ju smoothies. Gör en variant på exempelvis banan, mjölk, kvarg och bär, baka egna proteinbollar eller ät keso och frukt. Testa dig fram och se vad som funkar för dig!
 
 
Hejsan, Jag är byggd så jag har jätte smal midja och sen mer bastanta och grova armar och ben, jag hade velat ha mer slanka, muskliga armar. Jag är 168 lång och väger 53 kg, så med andra ord är jag inte alls överviktig eller liknande. Men hade velat ha snyggare armar. Om jag tränar tymgder för armarna kommer de byggas muskler under mitt "fett" på armarna, eller kommer det hjälpa mig att få smala och snygga armar. Min kompis säger till mig att jag måste gå ner i vikt för att få smalare armar, men det vill jag ej, för jag går bara ner i midjemått då och där är jag redan jätte liten....... hur gör jag för att få smala slanka armar muskliga armar? vill inte att muskler under det fett jag har. Tack på förhand!
 
För det första kan vi inte punktförbränna fett. Så att säga att du får mindre armar bara för att du går ner i vikt är inte helt rätt. Beroende på vilka anlag vi har försvinner fettet från olika kroppsdelar olika fort. Och du gör rätt i att inte lyssna på din kompis om att du borde gå ner i vikt då du redan ligger på ett lågt BMI, så gå ner i vikt är ju inget du är i behov av. Jag blir nästan lite irriterad när jag läser att din vän sa så. Istället för att fokusera så mycket på att ändra armarna skulle jag vilja att du jobbar med att tycka om dem som de är. Självklart kan du träna dem och bygga muskler - då kommer du får en högre förbränning, mer konturer och bli starkare. Bara det kan ge känslor som stärker ditt självförtroende. Men kom också ihåg - för att bygga muskler måste du äta mer energi än vad du gör av med, så kosten är viktig! Hoppas du hittar något som funkar för dig!
 
Hej. jag undrar om det är viktigt att äta regelbundet för att gå ner i vikt? jag har tidigare haft ätstörningar men sedan börjat äta igen och nu har jag gått upp ganska mycket och hoppar mellan olika metoder. ena veckan äter jag knappt något och nästa kan jag äta upp till 4 ggr om dagen. jag har ett stillasittande jobb och sitter ner ca 8 timmar om dagen. men jag tränar även varje dag ungefär en timme, gymmar och promenerar. men jag mår väldigt dåligt över att jag bara går upp i vikt så nu får jag knappt på mig mina gamla kläder. jag får ingen ordning på maten. Tack för övrigt för en bra blogg:)
 
Det är jätteviktigt att äta regelbundet - både om vi vill gå upp, ner eller ligga kvar på samma vikt. Genom att äta regelbundet kan vi hålla en jämn blodsockernivå, hålla igång förbränningen hela dagen och vi blir piggare och gladare över lag. Det är dock viktigt att tänka på vilka slags livsmedel vi stoppar i oss. Tänk på att få i dig protein till varje måltid (även mellanmålen) och välj fullkornsprodukter och bra fettkällor. Protein, fullkorn och fett mättar och har en positiv inverkan på blodsockret. Skippa alla dieter och metoder och satsa på en långsiktig, hälsosam kosthållning - det funkar i längden. Det finns inga mirakelmetoder, utan ät bra mat som mättar och lyssna på kroppen och dess signaler (hunger, mättnad) samtidigt som du rör på dig så önskar jag dig all lycka att hitta en balans i din kost! Det finns ju trots allt såå mycket njutning i maten, och det är synd att gå miste om den :-)
 
 
Hej! Tack för din färgsprakande blogg. Skulle vara tacksam om jag fick lite tips kring frukosten. Då jag ska börja ett nytt arbete. Kommer börja som kallskänka i stan jag bor i, så kul :-) ! Men arbetstiderna gör det lite svårt att följa mina vanliga rutiner, som typ är upp 7 stadig frukost 8 bestånde av gröt/fil, kokt ägg, frukt och macka/knäcke ungefär, sen blir det pw med hunden osv mellis vid 10.30 ungefär och lunch mellan 12 och 13. Nu kommer jag börja jobba ca kl 5 och jobba till 12. Eftersom det är ett café så får jag frukost i form av typ macka. Men jag är ju van vid mer än det! Hjälp hur ska jag planera för att det ska flyta bra :-) ? Tack
 
Kommer du få mat du jobbet nu alltså? Jag skulle rekommendera dig att äta något lätt innan du börjar jobba. Kanske en yoghurttallrik med lite nötter och bär, en smoothie eller liknande så att du får energi till de första timmarna. När du sedan har rast på jobbet kan du äta en större frukost som du är van vid. Kanske kan du handla med dig lite saker som du har stående på jobbet - som havregrym, keso, ägg, mjölk, nötsmör, frukt och liknande. Då kan du koka dig gröt med topping och komplettera din smörgås med. Keso, ägg, nötter, knäckebröd, frukt och liknande är är även bra mellanmål som jag skulle rekommendera dig att ha nära till hands när blodsockret börjar sjunka och det är dags för mellanmål! Lycka till på ditt nya jobb :-)
 
Hej! Detta blir ganska långt! JAg undrade om du kunde ge lite råd.. I fredags tränade jag rygg 2gg/veckan, och jag kände mig trött i ryggen men jag var så taggad så ja gkörde på ändå! Fick såklart ont i ryggen efter. vilat hela lördagen,söndagen och ska vila imorogon med(måndag). Jag har gått promaneder dock och smört in med voltaren osv, stretchat. (har hört att man inte ska vara still vid ryggont) Nu bränner det bara lite om jag sitter still för länge, och det smärtar bara om jag klämmer/masserar. Nu är det främst nacken som har stelnat och gör mig yr(duvet så att ansiktet domnar lite)FRÅGAN: bör jag avstå från ryggträning på tisdag eller kan jag köra på som vanlgit tror du, om det fortsätter att bli bättre? 

Har du ont tycker jag absolut att du bör avstå från styrketräningen. Om du är stel och öm kan det bli ännu värre om du fortsätter att träna. Jag skulle rekommendera dig att gå på massage för att lösa upp spänningarna och vila från träningen tills det känns bättre. Att du är stel och öm såhär är ett sätt för kroppen att tala om att det behöver vila och återhämtning! Fortsätt att hålla igång med promenader och ta gärna varma bad för att öka cirkulationen. Krya på dig och hoppas att ryggen blir bättre snart!
 
Hejsan Emma! Har sagt det förut och säger det igen, din blogg är den grymmaste bloggen i historien! 
Men nu är det så att jag tränar i stort sett varje dag. Men jag vet ju att man ska ha vilodagar också men det har Inte jag. Men jag tränar inte så här jätte hårt om man säger så, utan jag springer långsamt i ca 10 min sen kör jag lite övningar. Behöver man någon vilodag då eller är det okej om man kör på varje dag? Tacksam för svar! :D
 
Vad glad jag blir, tack snälla! Det är så roligt att höra att ni gillar bloggen och det jag gör :D Vilodagar behöver vi alla ibland, just bara för att vi ska få chansen att fyllda på energiförådet ordentligt med mat och även ladda om mentalt. För att vi ska kunna träna varje dag är träningsplaneringen viktig och det gäller att planera så att varje muskel får chansen att vila i minst 48 timmar (vid tung styrketräning kan det ta upp till 72 timmar för kroppen att återhämta sig). Kom ihåg att träningen bryter ner kroppen och det är sedan i vilan som musklerna byggs upp igen, och det tar tid. Det är svårt för mig att svara på om du ska vila eller inte då jag inte vet vilka övningar du kör. Jag skulle inte rekommendera dig att köra ett helkroppspass varje dag, men däremot funkar det att splitta kroppen och köra olika muskelgrupper olika dagar. T.ex. ha ett rullande schema där du kör ben på måndag, rygg, biceps och axlar på tisdag, bröst, triceps och mage på onsdag och sedan börjar om med benen på torsdag - då har ju benen hunnit vila i två dagar så på det sättet är det möjligt att träna fler dagar i veckan om man önskar det. 
 
Hej Emma! Jag är en tjej på 15 år som har fått upp ögonen på träning och kost i typ somras.. Mitt mål är att tighta till kroppen och kanske gå ner ngn storlek. Men jag bryr mig inte om vikten. Jag har tränat 6 ggr i veckan pch har fått lite magnuskelr och osv. Men sedan årskoftet har jag inte märkt någon skillnad alls... Jag äter hälsosam kost (ca 1500 kcal per dag, jag räknar inte men ja kollade på någon sida) och 6 dagar i veckan! Vad ska jag göra? Ska jag äta mer? Träna mindre? Träna mer? Förlåt för ett långt inlägg.. Älskar din blogg! Du är en såån inspiration!
 
Hejsan! 1500 kcal om dagen låter väldigt lite, speciellt om du vill få resultat i styrketräning och mer synliga muskler. Det är också viktigt att variera träningen och hela tiden ge kroppen nya utmaningar. Som jag svarade i frågan innan är träningsplaneringen viktig och om kroppen inte får chansen att återhämta sig kan resultaten stanna av tyvärr. Så se över din träning och lägg till mer mat så kommer du säkert att märka resultat snart!
 
Kram / Emma.

Mumsigt kokosbröd

Hej vänner 
 
Det här brödet var så otroligt gott!!!
 
Har ni hört? Ljust bröd, fyllt av fibrer och protein som mättar och ger energi! 
 
Att baka ett bröd har heller aldrig varit lättare - bara att blanda ihop alla ingredienser, köra in i ugnen och låta det gotta till sig, ta ut och servera med ost och en varm kopp choklad 
 
En riktigt fin helgfrukost det!
 
 
Ingredienser:
50 gram smölt kokosolja
5 ägg
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
 
Sesamfrö, linfrö, pumpakänor
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop kokosmjöl, bakpulver och fiberhusk och tillsätt sedan kokosolja. Elvispa äggen fluffigt, tillsätt resten av ingredienserna och vispa sedan till en jämn smet. Häll upp i en bakplåtspappersklädd brödform. Toppa med sesamfrö, linfrö och pumpakärnor. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. 
 
 
 
Det här brödet var perfekt att rosta och så galet gott med några skivor ost på!
 
Ni måste testa!
 
Om det smakar ägg? Inte ett dugg, bara alldeles ljuvligt!
 
Receptet kommer härifrån.
 
Kram / Emma.

Frusen frukt och krämig kokosmjölk = en skål från himlen

God morgon 
 
Klockan är halv sju och jag sitter i vanlig ordning med frukosten i högsta hugg. Idag består den av en helt gudomlig skål med frysta hallon, frusen banan och frusen melon som jag hällt på krämig kokosmjölk och sedan toppat med hampafrön, kakaonibs och kokosflingor. Till det två skivor bröd - en bovetelimpa och en kokoslimpa - med avokado, skinka och ost och en kopp chaite - favoritsmaken!
 
Jag snöar ju ofta in på saker och har nu - tack vare Annie snöat in på kokosmjölken (den extra krämiga) och äter den mest till allt - i bröd, i såser, till mellanmål, i gröt, till muffins, osv... osv... Den. är. så. galet. gooood!!!
 
Mmmm...
 
Vill du också äta denna frukost kan du göra den enkelt genom att lägga skivad banan, melon och hallon (eller vilken frukt du vill) i en skål som du ställer in i frysen över natten. På morgonen tar du ut och häller på någon dl krämig kokosmjölk och toppar med något gott och krispigt. Ät den som frukost, efterrätt, mellanmål eller kvällsmål.
 
Ni måste testa!!!!!
 
 
 
 
Kokosbrödet får ni recept på senare idag, så håll ut!
 
Nu ska jag bege mig mot gymmet för att beta av en PT-kund. Därefter ska jag faktiskt lyxa mig själv lite och få naglarna fixade av en vän. Det ser jag fram emot :D
 
Ha en fin onsdag!
 
Kram / Emma.

Svar på läsarfrågor

Hejsan! Vet du om man kan skippa proteinpulvret i dessa <-- (klick) rawfoodbollarna? Därför jag har inte sånt proteinpulver hemma! Har bara proteinpulver med smak av vanilj :/ Förresten,är dom goda!? För dom ser jätteeegoda ut! Men smakar dom ganska sött? och ''chokladigt''? Som typ vanliga chokladbollar fast nyttigare såklart?:)) För alltid när jag bakar nyttigt så smakar det aldrig sådär jättegott hahaha!! För om dom är goda så tänkte jag baka dom imorgon efter skolan så behöver svar så snabbt som möjligt! Förresten,du har en SJUUUUKT grym blogg! Måste säga att jag är ett litet fan av den haha! Tack för att du lägger ut så mycket tips om träning och kost. Det har gett mig sjukt mycket motivation! YOU GO GIRL! xx
 
Dessa rawfoodbollar innehåller hampaprotein, som är malda hampafrö. Ett helt naturligt och proteinrikt superpulver som förutom protein ger massa vitaminer, mineraler och fett i form av omega 3 och 6. Självklart kan du byta ut hampaproteinet mot ett vanligt fabriksframställt proteinpulver om du vill det, eller t.ex. ersätta det med lite nötmjöl istället. Om bollarna smakar sött eller inte är svårt att svara på då det beror på hur mycket sött man är van att äta. Jag har vant mina smaklökar att inte äta så mycket söta saker och tycker därför att torkad frukt och hallon ger en lagom sötma. För mig behöver inte jättegott vara slisktigt sött. Jag har istället lärt mig att tycka om andra smaker och kryddar gärna med t.ex. kakao, carob, mesquite, kardemumma, kanel och liknande när jag bakar för att få fram goda smaker. Hoppas att du gillar bollarna iallafall!
 
Vart får man tag på kokosmjöl? :)
 
Jag köper kokosmjöl på Ica MAXI (Kung markatta eller Risanta) här i stan, men till och med mataffärerna hemma i lilla Torsby har börjat sälja det, så nu för tiden kan man hitta det i de flesta välsorterade matbutikerna. Annars finns det att beställa hem här <-- (klick)
 
Hej! jag undrar om du kan skriva ett inlägg med lite olika recept på något alternativ till godis/chips. försöker sluta äta detta men känner att något fredagsmys vill man ha.. skulle bli jätteglad!
 
Ja visst - massor! Kika i kategorin Snacks/efterrätter/godis så hittar du tips på nyttiga godsaker som du kan äta vilken dag som helst i veckan. Varför bara äta gott på helger?
 
Mina favoriter är
Hallon- och laktrisglass
Hallonglass och chokladfluff
Chokladbollsröra
Raw chokladkaka
Kokosmuffins
Hasselnötsbrownie
Pistaschbollar
 
Hej! Jag har en fråga angående hemmaträning och pilatesboll. Har du några tips på bra övningar med pilatesboll där man tränar bukmuskulaturen? Och kanske även andra övningar man kan göra hemma där man får bra träning för bukmuskulaturen? Din blogg är grym!
 
Hej! Vad roligt att höra att du gillar bloggen :D Alla övningar på pilatesbollen tränar den inre bukmuskulaturen (coren) och är därför funktionella och väldigt bra om du vill stärka upp din kropp inifrån. Här <-- (klick) hittar du massa övningar på pilatesbollen.
 
Kan du inte skriva ut alla övningar som går att göra på pilatesbollen? :) För mage och ben!
 
Det finns mängder med övningar att göra med bollen så skulle jag skriva ut alla här skulle det bli ett lååångt inlägg. Med som du ser i svaret ovan kan du klicka dig vidare dit du hittar en hel del övningar för framför allt mage att göra med bollen.
 
Hej Emma! Jag har en fråga till dig. Jag är en riktig sockerjunkie, men har alltid varit extremt känslig för socker. Vill gärna äta choklad och glass ibland, men mår så fruktansvärt illa. Så nu vill jag börja göra mitt eget godis, med hälsosammare ingredienser som jag mår bra av. Min fråga är vad för typ av matberedare/mixer jag behöver för att kunna göra nötbollar etc. Vad använder du? :)
 
För ett år sen köpte jag mig en rejäl maskin som numera är en stor assistent i mitt kök. Jag älskar den och förstår inte riktigt hur jag klarade mig innan? Hehe. Köpte mig då en Bosch MUM 84 <-- (klick) med massa tillbehör, bl.a. en mixer som fixar allt från nötbollar, nötsmör och smoothies. Eftersom jag aldrig haft en mixer tidigare vet jag inte vad som är bra heller, men jag är supernöjd med den jag har (fast det är ju inte bara en mixer - utan en köksassistent).
 
Någon annan som har ett bra tips på mixer?
 
Villen härlig bild <-- (klick) från fjället! Vart är den tagen någonstans? Kram Kristina
 
Den är tagen i somras när jag och min pojkvän gick Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta. Just där befann vi oss mellan Sälka- och Singistugorna (i närheten av Kebenekaise). Det var helt otroligt fint där uppe och en vandringsresa dit är något jag varmt rekommenderar!
 
Hej Emma! Vad har du för pulsklocka och vad kostade den? :)
 
Jag har en Polar FT4. Den kostar runt 800:- och du hittar den på polars hemsida här <-- (klick). En väldigt simpel och bra klocka att börja med. Jag rekommenderar den om du är nybörjade och vill ha en bra klocka att komma igång med!
 
Hej! Detta hör inte till detta recept men vilken sorts kokosolja använder du, märke? Ser jättesmarrigt ut förresten!
 
Jag använder mig utav lite olika, bland annat detta smakfria kokosfettet från Biofood <-- (klick), Kung Markattas och även Cocosa
 
Hej! Vill börja med att säga att jag har nyss hittat din blogg och börjat läsa den, hur fin blogg som helst verkligen! Gillar den starkt! Men har en fråga, jag har kollat runt på många olika "fitnessbloggar" och det verkar som om nästan alla äter jordnötssmör, och då undrar jag varför? Är det något speciellt det är bra för? Det är väll inte särskilt nyttigt? Kram :)
 
Hej Emma, vad är det för jordnötssmör du äter? är den hemmagjord, kan du isf lägga upp recept? Är jotdnötssmör onyttiggt? Jag tänker på att det inehåller så mycket fett. Tacksam för svar, gillar verkligen din blog! Kram
 
Jordnötssmör är - förutsatt att du väljer ett sockerfritt och ekologiskt - jättenyttigt! Det är fullt med nyttiga fetter, proteiner, vitaminer och mineraler. I det här <-- (klick) inlägget kan du läsa om jordnötssmör och dess fördelar. Eftersom det är gjort på nötter innehåller det mycket energi, så ät det med måtta! Men som med allt annat gäller det att hitta en balans och ett par matskedar om dagen fukar kanon!
 
Här <-- (klick) hittar ni recept på mitt hemgjorda jordnötssmör.
 
Fler svar på frågor kommer i ett annat inlägg - så håll ut ni som väntar på svar!
 
KRAM / Emma.

Egentid på Sats och benpass

Hej 
 
Jag älskar att få ha min egentid på Sats Färjestad. Lördagens benpass blev grymt och energin sprutade ur mig! För variationens skull kör jag fokus på uthållighetsstyrka och mer funktionell träning just nu. Lördagens benpass höll dessutom hög puls passet igenom (kort vila mellan varje set) vilket resulterade i massa svett - något som vanligtvis inte händer under mina gympass då jag för det mesta lyfter tungt och behöver lång vila mellan seten för att hinna samla nya krafter och transportera bort mjölksyra.
 
Mina Nike free run invegs med 1000 meter löpning som uppvärmning innan jag gick vidare på själva passet.
 
* Knäböj i smithmaskin (alla fria stänger var upptagna) 20 RM x 2 + 15 RM x 3
* Funktionella utfall 15 RM x 4
* Raka marklyft med fri stång 15 RM/ Utfall åt sidan 20 reps x 3 superset
* Liggande höftlyft med stång 15 RM/ Step up på låda med viktplatta 20 reps x 3 superset
* Draken på balansplatta 15 reps x 4
* Lårabduktion i maskin 3 dropset (12 RM i varje drop)
* Lårcurl på boll 15 reps/ omvänd ryggresning på boll 15 reps x 3 superset
* 10 minuter excentriska tåhävningar (jobba varannat ben)
* Några smärtsamma, men ack så välbehövliga vändor på foamrollern
 
Excentriska tåhävningar gör jag i syfte att stäka upp mina hälsenor(var ju ett av mina "nyårslöften") - det är alltså rehabträning och inte det roligaste, men det är välbehövligt. Och lika viktigt är det att göra mina dagliga övningar på foamrollern (speciellt viktigt efter benträning) som håller musklerna smidiga och fräscha, och mitt löparknä i skick!
 
 
Kram / Emma.

Lyxmåndag

God förmiddag 
 
Jag har startat tisdagen med att beta av PT-kund och massage-kund. Nu är det dags för ett eget pass innan jag fortsätter dagen med ytterligare en PT-kund och jobb lite kost- och träningsupplägg till en annan. Härlig tisdag i gymmet!
 
Igår kväll hade jag och Pelle syster Lina på besök. Självklart ville jag bjuda på mat och kokade ihop dessa <-- (klick) underbara sötpotatis- och quinoabiffarna som serverades med kalkonbacon- och svamppytt, en klick keso och sallad. Till efterrätt smaskade vi hallon- och lakritsglass med nygjorda kokoschips!
 
En helt vanlig måndag - blev en lyxmåndag - fast på ett enkelt sätt!
 
Enjoy!
 
 
 
Senare under dagen kommer jag svara på massa frågor som ni ställt de senaste veckorna. Har inte hunnit svara, men nu har jag samlat ihop dem i ett inlägg! Kika in igen då.
 
Kram / Emma.

New in

Tjena 
 
Inter Sport kör just nu tag tre skor - betala för två. Perfekt nu när jag ska köpa nya löparskor inför säsongen, så jag drog med mig sambon in till stan för lite shopping. 
 
Jag har länge tänkt köpa barfotaskor, men det har aldrig riktigt blivit av. Medans killen fann ett par Converse blev det två par löparskor för mig - ett par Nike free run (äntligen) och ett par Nike pegasus
 
Nu ska jag försiktigt komma igång med korta pass med framfotalöpning i mina nya free run och komplettera de korta passen med längre i mina pegasus.
 
Shit vad taggad jag är på löpning nu! Snälla snö - försvinn?
 
Med i påsen hamnade även ett nytt pannband från rean och sedan ett linne och två sporttoppar från h&m. Nya träningskläder gör mig lycklig 
 
 
 
 
Kram / Emma.

En färgglad lunch

Tjohoo 
 
Hur mår ni?
 
Lunchen som serveras här hemma idag är en riktigt färgglad och smakrik tallrik som gör mig alldeles upphetsad. All färg, alla smaker och krispigheten i det gröna gör mig lycklig!
 
 
 
Blanda ihop bladspenat, hyvlad morot, broccoli och paprika. Ringa över lite olivolja. Till det skivad gurka, hackade tomater, avokado med keso och örtsalt, smörgåsar med ost och stekt kyckling som blandats ihop med kokosmjölk och kryddats med ingefära, kanel och nejlika.
 
Smörgåsarna består av en skiva kokoslimpa och en skiva bovetelimpa.
 
Mums!
 
 
 
Nu är magen mättad och glad för stunden!
 
Vad äter ni till lunch idag?
 
Kram / Emma.

Banan- och kokosglass och fröknäcke med avokado och ägg

God morgon 
 
Det är så jäkla skönt att det är ljust redan vid sex nu på morgonen. Iallafall när man ska upp tidigt! Klockan ringer halv sex för mig varje morgon och det är liksom inga problem att hoppa upp ur sängen när ljuset skiner in genom fönstret - det ger mig energi!!!
 
Frukosten blev idag inget avancerat. Kokade ägg igår kväll som serverades på hembakat fröknäcke tillsammans med avokado. Till det blev det också en skål banan- och kokosglass som toppades med hallon och kokosflingor.
 
MUMS!
 
Frukost 
 
 
 
Banan- och kokosglass 1 person:
1 frusen banan
1 dl extra krämig kokosmjölk
1 krm vaniljpulver
 
Mixa, mixa, mixa till en härlig kosistens!!! Vips - glass!
 
Ät och njuuuuut :D
 
 
 
Glassen är så himla god!
 
Med frusen banan och krämig kokosmjölk får den en perfekt glasskonsistens och bara smälter i munnen!
 
Ät den till frukost, mellanmål, kvällsmål eller som ett nyttigt alternativ till vanlig glass!
 
 
Nu ska jag och mina ben vardagsmotionera i form av promenad till jobbet!
 
Ha en fin dag 
 
Kram / Emma.

"Surf´n turf" och fin lördagskväll

Hej vänner 
 
Gårdagskvällen var en lyckad sådan! MYCKET god mat (ojoj så mätta vi blev), några glas vin, fina vänner, skratt och glädje. Det sammanfattar min lördagskväll riktigt bra tycker jag!
 
Vi var som sagt på Via Appia och åt. Där går det till så att man beställer in en köttbit (det man nu önskar) som man sedan får grilla själv på en lavasten. Det luktade gudomligt och var ett himla mysigt sätt att äta middagen på. Till det grillade köttet serverades en stor buffé med godsaker som nästan var omöjlig att få nog av!
 
Jag slog på stort och beställde in en "Surf´n turf" som innebar en liten köttbit av varje - oxfilé, kalvfilé, lammfilé, pilgrimsmussla, scampi, tonfisk, champinjoner och sparris.
 
Åååh, så gott!
 
 
 
 
På tillbehörstallriken hamnade bland annat tzatziki, massa oliver, tomater, mozzarella, friterad potatis, sallad, marinerade champinjoner, tapenade, gorgonzolasås och basilikaaioli med en omgång påfyllning
 
Idag började jag dagen med en smoothie, följt av en morgonpromenad med min fina vän Kristin. Därefter långfrukost och några avsnitt Greys i soffan. Underbart med slappmorgnar! Sen blev det en vända till gymmet innan påfyllning av lunch och lite plock och fix här hemma.
 
Idag träffade jag en jättesöt läsare på gymmet också. Hon talade om för mig att hon gillade bloggen och mina recept som jag lagar. Det gjorde mig så oerhört glad! Att få höra att ni läsare gillar det jag gör värmer så otroligt mycket - så TACK för att ni kikar in här varje dag, kommenterar och lämnar fotspår! Ni är grymma!
 
Nu sitter jag och plockar ute lite bilder från 2012 som ska framkallas. Jag är jättenoga med att framkalla bilder och få in dem i album. Man vet aldrig när hårddiskar får för sig att krascha och alla bilder betyrder så otroligt mycket för mig! Samtidigt är det ett kul pyssel lediga helgdagar! 
 
Ikväll ska jag och Pelle gå bort till några vänner som bor alldeles i närheten, Där ska det bakas scones och spelas Bingolotto - hehe, känns som ett mysigt söndagsnöje (pensionärsvarning? Nej, mer en kul grej)! Ni kan väl önska mig lycka till? :-)
 
KRAM / Emma.

Vänner på ingång och restaurangbesök

Hej fina ni 
 
Hoppas att ni har en riktigt härlig lördag. Själv njuter jag av ledighet som denna dag än så lännge inneburit sovmorgon, långfrukost i soffan, gympass samt bak och stök i köket. Nu inväntar vi lite vänner som kommer förbi innan vi ska bege oss mot en av stans fina restauranger, Via Appia.
 
Vi ska beställa in kött som grillas på lavastenar och till det serveras även en buffé med godheter.
 
Men innan vi beger oss av mot stan laddar vi upp med ett glas vin och lite gott snacks här hemma 
 
 
 
 
 
 
Trevlig kväll till er 
 
Kram / Emma.

Grymma 500-metersintervaller

Heeey 
 
Många frukar att köra intervaller, jag däremot älskar dem och längtar varje vacka tills jag äntligen får springa och ta ut mig till max. Intervallerna är sååå mycket roligare än distanspassen just nu!
 
Gårdagen intervallpass blev grymt! Jag sprang snabbare och orkade mycket mer än vad jag gjort på länge! Att ha viloveckor från träningen kan ha sina fördelar. Jag började första intervallen på 13 km/h, men fick höja upp till 14 km/h för att pulsen var för låg. För att ett intervallpass ska fylla sitt syfte bör pulsen ligga någonstans mellan 85-95% av max HF. 
 
Upplägget såg ut såhär:
 
* 1000 m (9 km/h) - uppvärmning
* 500 m (13 km/h)
* 200 m (7,5 km/h)
* 500 m (14 km/h)
* 200 m (7,5 km/h)
* 500 m (14 km/h)
* 200 m (7,5 km/h)
* 500 m (14 km/h)
* 200 m (7,5 km/h)
* 500 m (14 km/h)
* 200 m (7,5 km/h)
* 500 m (14 km/h)
* 500 m (7,5 km/h)
 
Efter sex 500-metersintervaller fortsatte jag sedan med två tabataintervaller med 5 minuters powervalk mellan. Under tabataintervallerna flyttade jag upp hastigheten till 16 km/h. Wow!!! Kändes grymt bra i benen!
 
Alltså:
 
* Tabataintervall (16 km/h)
* 5 min aktiv vila (powerwalk)
* Tabataintervall (16 km/ h)
* 5 min nedvarvning
 
Avslutade det hela med excentriska tåhävningar (hälsenerehab) och några smärtsamma, men ack så behövliga vändor på foamrollern och därmed var min träningsdag fulländad!
 
 
Pulsen under sista tabataintervallen!
 
Kram / Emma.

Lunchtime

Hej 
 
Jag har tillbringat hela förmiddagen på nJoy där jag betat av PT-kund, egen träning och jobb med träningupplägg. Ja nu skulle jag kunna ta helg, men det gör jag inte!
 
Jag är hemma och fyller på med lunch för att sedan bege mig mot gymmet igen för After work-kväll tillsammans med goa kollegor och härliga medlemmar. Vi kommer ha live-DJ i gymmet, köra 90-tals aerobic, ha relaxen och badtunnan öppen för alla samt bjuda på snittar och snacks.
 
Alla är välkomna!
 
 
Lunchen blev något så enkelt som lax stekt i kokosolja, örtsalt och pepparmix, ungsrostad sötpotatis, avokado, spenat, tomat och gruka.
 
Efter afterworken ikväll tar jag helg. Första lediga helgen hemma i lägenheten på jag vet inte hur länge? Inget jobb alls kommer jag tillåta mig själv. Nej - bara kvalitetstid med vänner, långa frukostar, egen träning, promenader och mys!
 
Kram / Emma.

Kokosscones med hallon

God morgon 
 
Jag kommer att köra kund klockan åtta i flera veckor framöver nu så mina sovmorgnar har jag sagt hejdå till. Idag hoppar jag tidig frukostbloggning och bjuder istället på gårdagens kvällsmys/ middag som blev en såkallad "fuskvariant" av middag när sambon var på fotbollsträning. Helt klart bästa middagen om du frågar mig! Jag gillar allra bäst att äta en rejäl lunch och sedan köra en middag i "frukoststyle".
 
Middagen stavades kokosscones med hallon, och trots att det inte blev en lagad middag fick det ändå en fin balans mellan kolhydrater, proteiner och fett. Och det är väl det som ändå är meningen? Ellehur?
 
Receptet kommer från fina Annies blogg.
 
 
 
Ingredienser (2 bröd, 1 person):
0,75 dl bovetemjöl
0.25 dl kokosmjöl
1,5 tsk bakpulver
En nypa salt
0,5 msk kokosolja
0,5 dl kokosmjölk
0,25 dl äggvita
0,5 dl frusna hallon
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla torra ingredinser och tillsätt sedan kokosolja, kokosmjölk och äggvita. Tillsätt hallon sist och gör två kakor som du lägger på en plåt och gräddar i sisådär 10-15 minuter.
 
Jag åt dem sedan med keso och kokoschips, en rejäl klick jordnötssmör och ett skivat päron
 
Gott?
 
Galet gott och ett hett tips inför helgfrukosten!
 
 
 
Hoppas att ni får en fin fredag mina vänner!
 
Kram / Emma.

Totalförbud mot rökning

Hej kära ni 
 
Har ni läst artikeln <-- (klick) i Dagens nyheter om att det borde införas ett totalförbud mot rökning. Det kanske var svårt att missa det igår är det pratades och skrevs om det både i tv, radio och tidningar.
 
Det måste väl vara den bästa nyheten på länge. Tänk så många liv det skulle rädda!
 
Rökning skadar (hela kroppen) och dödar, det vet väl alla om. 2,5 % av alla dödsfall här i världen beror på lungcancer orsakade av rökning. 1,4 miljoner människor, varav 3500 i Sverige mister livet på grund av denna hemska sjukdom som de äckliga cigaretterna orsakar.
 
Det finns verkligen ingenting bra med att röka, ingenting
 
I artikeln står "lungcancer är bara en av de dödliga sjukdomar som rökningen ger upphov till: cancer i munhåla och svalg, matstrupen och urinblåsan är andra exempel. Till detta kommer lungsjukdomar, framför allt kol, och hjärtkärlsjukdomar. Rökning anses vara den näst största hälsorisken för världens befolkning efter högt blodtryck..."
 
..Och då är väl rökningen med och orskar högt blodtyck?Jag minns att när jag läste basmedicin - sjukdomslära för två år sedan fanns rökare med som riskgrupp till varenda sjukdom. Därför tycker jag det är skrämmande att se så många rökare som jag faktiskt gör. För det spelar i stort sett ingen roll vart man går så får man alltid passivt andas in denna rök som de sprider runt omkring sig. Det äcklar mig, för jag har ändå gjort ett val - att inte röka. 
 
När jag läste artkieln kände jag ett hopp inom mig. Om detta nu skulle ske - tänk vad många liv det skulle rädda och vad mycket mindre lidande det skulle innebära. Jag tänker på människors hälsa. Jag vill att vi ska må bra, vara friska och leva långa liv!
 
Jag tycker synd om alla som röker, det gör jag verkligen. Samtidigt som jag förstår att det är ett beroende kan jag absolut inte förstå hur man aktivt kan välja att utsätta sin kropp för allt vad rökningen innebär. Och det kommer jag nog aldrig att kunna göra...
 
Bilden nedan hittade jag när jag satt hos läkaren på vårdventralen förra våren. Jag tycker om den. Den visar att det aldrig är för sent att börja sluta röka.
 
 
Kram / Emma.

Kom igång med löpträningen på ett säkert sätt

Hej vänner 
 
Jag fick ett önskemål om att skriva ett inlägg om hur vi på bästa sätt kan starta löpträningen för att minska skaderisken. Distansen är ju väldigt individuell beroende på hur mycket vi har sprungit tidigare så därför kan jag inte ge några direkt klara riktlinjer för vilken distans som är den bästa att starta på. 
 
Lusten för löpning ökar i takt med att våren börjar närma sig. Och det finns väl inget härligare än att ge sig ut på en runda i vårsolen och andas den härliga luften?! Men skaderisken ökar om vi är för entusiastiska i början och därför är det viktigt att tänka till, börja lugnt och sedan öka distans och intesitet succesivt för att kroppen ska få ordentligt med tid till at vänja sig.
 
För att minska skaderisken finns det lite saker vi kan tänka på...
 
Först och främst - bra skor! Se till att hitta en sko som passar dig, få hjälp med inlägg vid eventuell pronation och se till att skon passar underlaget som du springer på.
 
Underlaget är också viktigt - att springa på mjukt underlag, som i skogen eller på ett motionsspår är såklart bättre för lederna än vad det är att springa på t.ex. asfalt. 
 
Börja med en kort distans de första passen och öka sedan succesivt din sträcka. Ett par km kan vara bra att börja med för att sedan öka distansen en halv till en km per vecka. Har du aldrig sprungit förut kan det vara en bra idé att börja med att gå och springa om vartannat istället för att springa hela sträckan. 
 
Stärk upp fötter och underben genom excentriska tåhävningar, stretch och massage av fötter och vader. För att stärka upp alla småmuskler i fötter och knän är det en god idé att lägga in övningar på t.ex. balansplatta/ balanskudde eller BOSUboll. Gör knäböj, hopp, utfall och liknande med dessa redskap under fötterna. Här <-- (klick) och här <-- (klick) visar jag två bra övningar med balansplattan som är grymma för både fötter och knän. 
 
Här <-- (klick) kan ni också läsa om hur vi bör träna för att förbättra konditionen!
 
Lycka till med löpningen och hör av er om ni ska springa lopp och vill ha hjälp med en träningplan anpassad utefter era mål och förutsättningar!
 
 
Kram / Emma.

Äntligen träning

God förmiddag alla läsare 
 
Har jag talat om för er att ni är grymma?
 
Om ni inte har tagit åt er vill jag att ni gör det. TACK för alla fina kommentarer ni ger mig! Ni gör mig så glad och det är alltid lika roligt att kika in här när ni lämnat spår efter er. Just nu vill jag tacka för all stöttning i och med mormors bortgång, det värmer i allt det svåra
 
Jag har precis kört skiten ur dagens första och enda kund. Nu står det egen träning på tur och sedan jobb med träningupplägg till tre olika kunder. Därefter tänker jag gå hem för dagen, städa lägenheten och bara vara! Både måndag, tisdag och onsdag har varit fyllda med jobb från morgon till kväll och jag har inte riktigt hunnit med att bearbeta det som hänt, samtidigt som det har varit väldigt skönt att "få tänka på något annat". Mitt jobb är det bästa som finns, och att få möta alla underbara kunder ute i gymmet gör mig så glad och lycklig! Tack vare dem har jag klarat mig igenom dessa dagar!
 
Vad gäller min egen träning försvann lusten för en vecka sedan. När jag kom hem och fick se mormor så dålig var det som om all energi gick ur mig. Jag sov dåligt och var mest ledsen och såklart prioriterade jag bort träningen då. Men två nätters bra sömn och flera dagars "vila" har gjort att energin kommit tillbaka igen och jag känner mig grymt sugen på ett sånt där endorfinkickat intervallpass på löpbandet - så det är precis vad som väntar nu!
 
Eftersom det är tre timmar sedan frukost fyller jag på med en jordnötssmoothie som jag mixade ihop hemma förut. 
 
2 dl mjölk, 1 frusen banan, 1 msk jordnötssmör = perfekt mellanmål och en blandning av kolhydrater, fett och proteiner
 
 
Hejaheja!!!
 
Kram / Emma.

Omelettmuffins

Hej vänner 
 
Är ni intresserade av ett kanongott och nyttigt mellanmål?
 
Dessa underbara små omelettmuffins passar fint både före och efter träning, som en del i din frukost eller som extra påfyllning när blodsockret börjar gå nedåt under eftermiddagen. 
 
 
 
Ingredienser (5 muffins)
4 ägg
50 gram fetaost
1/2 kruka basilika
50 gram broccoli
50 gram skinka
6 coctailtomater
Örtsalt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Stavmixa ihop fetaost och basilika och blanda sedan ihop röran med äggen. Tillsätt hackad skinka, hackad broccoli, hackad tomat och örtsalt. Häll upp i muffinsformar (jag körde silikonformar) och kör in dem i ugnen i runt 20-25 minuter. Ta med och ät som mellanmål, eller som en del i din frukost!
 
 
 
Kram / Emma.

Långdag i gymmet och gröt som smakar ballerinakaka

God morgon 
 
Idag är det veckans andra långdag i gymmet och flera kunder ska betas av. Jag har ingen energi alls efter den fruktansvärda helg som var. Jag försöker att tänka på alla fina stunder och minnen med mormor, men saknaden är enorm och jag kan inte riktigt känna någon glädje i något för tillfället. Det är första gången i mitt liv som jag förlorat någon jag älskar - och det är oerhört svårt! Ni är säkert många därute som gått igenom samma sak och förstår sorgen som finns där. 
 
För att starta dagen på bästa sätt laddar jag iallafall upp med en god frukost - en ny favoarit som ätits i flera dagar nu - mjölkkokt havregrynsgröt med chokladsås, hallon och kokos.
 
Alltså den där chokladsåsen, den kan man avända till mycket. Ha på gröten, topping på muffins, äta med keso eller glass, på pannkakor, till fruktsallad eller vad man nu känner för. Min syster Lina som är skeptisk mot det mesta jag gör gillade denna skarpt, så har ni inte provat - gööör det!!!!
 
 
Ingredienser:
1 dl havregryn
2 dl mjölk
1/2 mogen banan
1 msk jordnötssmör
2-3 tsk kakao
 
Koka havregryn i mjölk. Mosa under tiden banan och blanda ihop med jordnötssmör och kakao. Häll upp gröten och toppa med chokladsåsen och servera sedan med hallon och kokos.
 
Mmmm, får mig att tänka på ballerinakakan!
 
 
 
Hoppas att ni får en fin onsdag!
 
Uppdateringarna kommer börja rulla nu igen, så kika in här senare idag om ni är sugna på en ny variant av mellanmål!
 
Kram / Emma.

Älskade mormor

Hej min fina läsare 
 
Min mormor gick bort inatt och sorgen som finns inom mig är obeskrivbar. Som ni säkert förstår så får bloggen ligga vilande även idag och kanske ett par dagar till, tills jag känner mig redo igen! Ni är fantastiska med era kommentarer och jag lovar att svara på alla frågor så fort jag får energin tillbaka. Nu måste jag få tiden till att vara ledsen och bry mig om mina anhöriga!
 
 
Älskade mormor, vi ses i Nangijala 
 
Stor kram till er / Emma.

Kesoyoghurt med äppelpajstäcke

God morgon fredag 
 
Jag gillar inte att ta kort med iphonekameran. Bilderna blir tråkiga, färglösa och dåliga. Å andra sidan gillar jag inte heller att släpa systemkameran mellan Karlstad och Torsby bara för att kunna ta kort på allt jag äter. Så ni får stå ut med lite mindre fägglada och snygga bilder under helgerna i Torsby :)
 
Bilderna på dagens frukost, kesoyoghurt med äppelpajstäcke gör den ingen rättvisa. Det var sååå mycket godare än vad det ser ut! Den varma, söta äppelpajen mötte den midla, kalla kesoyoghurten och liksom gifte sig!
 
Detta kommer jag göra fler gånger!
 
 
Ingredienser (1 person):
2 dl naturell yoghurt
1 dl keso
1/2 äpple
1 msk boveteflingor (eller annat gryn)
1 msk kokosflingor
1 msk solroskärnor
1 msk krossade linfrön
2 torkade dadlar eller annan sötning som t.ex. honung
1/2 msk kokosolja
Kanel
 
Blanda ihop keso och yoghurt i en frukostskål. Skala och tärna äpplet och lägg det i en microsäker skål. Pudra över massa kanel. Blanda ihop boveteflingor, kokos, solroskärnor, linfrön och kokosolja i en annan skål. Hacka dadlarna i små, små bitar och blanda ihop med grynblandningen och smaksätt även den med kanel. Stö över grynblandningen över äppelbitarna och micra sedan på högsta effekt i 2-3 minuter. Ta ut och häll över kesoyoghurten. Skynda och ät medans det är varmt - Det smakar alleles ljuvligt!
 
 
Idag tar jag veckans andra vilodag från träningen och kommer nog fortsätta med vila resten av helgen. Jag har sovit dåligt inatt och vill helst bara vara hemma hos mamma och pappa. Min mormor ligger väldigt sjuk och jag känner mig allt annat än glad. Därför tar jag helg från bloggen redan nu. Jag hoppas att ni förstår så hörs vi igen nästa vecka!
 
Stor kram till er alla goa läsare 

Nyttig liten pizzalunch

Tjena 
 
Vad sägs om en nyttig liten pizza till lunch? En underbart god liten pizza med en smaskig tunnbrödsbotten?
 
Höjden av vardagslyx och som jag älskar det! Denna var noga bästa lunchen på läääänge, länge!
 
 
 
Botten på pizzorna består utan tunnbröd. Själv så använde jag mig av mitt hembakade tunnbröd som jag gjorde tidigare i veckan, men såklart så funkar det ju vanligt "köpetunnbröd" också.
 
På pizzorna hade jag:
En klick tomatpure som smetades ut
Rökt skinka
Bladspenat
Soltorkade tomater i olja
Massa riven prästost
Några klickar pesto
Oregano
 
Släng på vad du nu önskar på dina minipizzor och kör in dem i ugnen på 200 grader i en 10 minuter. Klaaart! Servera med en god sallad såklart :D
 
 
 
Efter en förmiddag i gymmet kom jag hem och visste inte riktigt vad jag skulle äta till lunch så det blev denna snabbvariant av minipizzor. Helt perfekta, mättande och sååå goda!
 
Efter konsultationen i morse har dagen bestått av jobb, jobb och åter jobb. Att jobba som personlig tränare innebär inte att man endast kör timmar med kunder i gymmet. Nejdå, planeringen är nog det som tar upp mest tid och med lite nya kunder denna vecka har det blivit mycket planeringstid. Idag har jobbet bestått av både kost- och träningsupplägg!
 
Nu sitter jag och syster Lina på tåget hem till mamma och pappa där hela helgen kommer att spenderas. Förutom två 24-timmarspass ska jag hinna umgås med familjen, men även en riktig tjejkväll med mina bästa vänner! Känns som om helgen kommer bli grym :D
 
Kram / Emma.

Lårcurl på boll

Hej vänner 
 
Någon frågade efter övningar med pilatesbollen för andra kroppsdelar än magen. En av mina stora favoritövningar för benen är bland annat lårcurl på bollen som bränner rejält i baksida lår.
 
 
 
Ligg på rygg med vaderna på bollen. Börja rörelsen med att böja i knäleden och dra in fötterna mot rumpan. Viktigt att hålla en rak linje genom hela kroppen (höften ska ej böjas, rörelsen sker endast i knäleden). Spänn i magen och knip ihop skinkorna i stoppläget. Rulla tullbaka till startläget och upprepa till utmattning.
 
Vill du göra övningen svårare? Sträck upp ena benet i luften och kör endast med ett ben på bollen.
 
Förutom grym benträning får du även bra träning för musklerna runt ryggraden. Fet tumme upp!!!
 
Kram / Emma.

Bägare med kesokvarg

God morgon vänner 
 
Jag är uppe tidigt och ska straxt traska iväg mot gymmet för att möta en kund innan det blir jobb med kost- och träningsupplägg under resten av förmiddagen. 
 
Frukosten fick bli en snabb sådan i form av en bägare med kesokvarg - två olka smaker som varvats - hallon/ vanilj och banan/ carob. Toppade med massa gott och känner mig nu redo för att möta torsdagen!
 
 
Bägare med kesokvarg:
1,5 dl keso
1,5 dl kvarg
1 dl hallon
1 krm vaniljpulver
1 tsk carob
1/2 banan
 
Blanda ihop keso och kvarg. Smaksätt hälften med hallon och vanilj och andra hälften med carob och mosad banan. Varva dessa två smaker och toppa sedan med quinoapuffar, hampafrön, kakaonibs, solroskärnor, pumpakärnor, kokoschips och hallon (jag gjorde) eller något aannat knaprigt gott!
 
Snabbt och enkelt!
 
 
Önskar er fin start på torsdagen!
 
Kram / Emma.

En kokosvariant av köttfärssås

Hej vänner 
 
Efter en eftermiddag i gymmet sitter jag nu hemma i soffan - nyduschad och nyäten, med en tekopp i högsta hugg samtidigt som jag kikar på Sveriges mästerkock. Höjdpunkten på hela tv-veckan!
 
Idag blev det ytterligare en middag inspirerad av Annie. En galet god köttfärssås med riven morot, kokosmjölk och jorsnötssmör! Resten av tallriken fylldes med fullkornsris, kokt majs och en härligt färgglad sallad.
 
Nu - mätt, glad och så himla nöjd!
 
 
Ingredienser (4 portioner):
400 gram färs (vi hade älg)
2 morötter
1 tetrapack creamy kokosmjölk
3-4 msk jordnötssmör
Chili, ingefära och örstsalt
 
Stek köttfärsen och krydda med chili, ingefära och örtsalt. Blanda ihop kokosmjölken med jordnötssmöret och höll över köttfärsen. Koka upp. Riv morot som du sedan låter puttra med i runt 10 minuter. Servea sedan med ris och en härlig sallad!
 
Superenkelt och supergott!
 
Vad mer behövs liksom?
 
 
Imorgon hade jag tänkt mig en ledig dag (eftersom jag jobbar uppe i Torsby hela helgen), men dagens konsultationer resulterade i jobb minst halva dagen imorgon, vilket i och för sig bara känns kul. Så imorgon är det upp tidigt som gäller! Därför stänger jag ner för dagen och kryper upp hos min kärlek nu!
 
Hoppas att ni har en fin onsdagskväll!
 
Kram / Emma.

Viktig läsarfråga!

"Hej, Jag måste få fråga dig en sak som jag tycker är viktig i livet. Stannar du någonsin upp? Vilar du något? Att bara vara menar jag?! Gör du det? :) 
Känns som ditt liv och många andras har fullt ös hela tiden. Jag vet inte men det känns som om vissa människor inte kan slappna av. Att det måste hända något hela tiden liksom. Jag tycker att det verkar som att många inte kan slappna av. Att bara vara. 
Jag läser jättemånga bloggar och det är alltid fullt ös. Vill ni aldrig vila? :) Förstå mig rätt. 
Eller vill man visa för andra att här händer det grejer, i vårt liv. 
Jag är jättemycket för att stanna upp jätteofta, att vila, att bara vara, att inte göra någonting under vissa perioder. Jag vet, vi är olika alla människor så klart. :) Men jag undrar så, om folk är blir så otroligt rastlösa om de inte har fullt upp.... 
Jag gillar din blogg starkt och alla dina goa recept! Jag vill inte att du ska bränna ut dig. Läste att du åxå jobbar långa pass som personlig assistent. Ha det gott! Sara"
 
Först och främst, tack för din fina kommetar. Det är otroligt fint att du tänker på mig, inte vill se mig som utbränd och att du gillar bloggen! Det gör mig glad. Jag väljer att ta upp din kommentar här på bloggen just för att det du skriver är oerhört viktigt och något som många av oss behöver bli bättre på - så även jag. Men jag vill börja med att nämna att allt jag gör inte syns i bloggen och att jag verkligen inte har något behov av att visa för andra "att det händer grejer i mitt liv". För det mesta skriver jag ju vad jag gör här, men långt ifrån allt syns. Jag har både morgnar, dagar och kvällar som jag "vilar" på beroende på hur mina dagar ser ut. Under de senaste veckorna har det dock varit fullt ös, men det har lugnat ner sig lite nu. Jag vill så gärna få min verksamhet att rulla igång, och måste samtidigt jobba halvtid som personlig assistent för att kunna klara mig ekonomiskt - annars skulle det inte gå. Jag är medveten om att jag har en "tuff" arbetsperiod just nu och är därför extra noga med att stänga ner datorn vissa tider, gå hem och bara ligga i soffan, äta massa gott och se på tv. Jag går och lägger mig tidigt med en bok eller ligger under täcket och kramas och pratar med min pojkvän. Kvalitetstiden finns där och jag försöker hela tiden ta vara på den - för den är viktig för mig!
 
Utbrändhet är ju den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag och jag tror att det är väldigt viktigt att stanna upp i vardagen och leva i nuet - inte bara sträva framåt. Det här är något som jag jobbar med hela tiden just för att jag tycker det är viktigt att ta vara på livet och njuta av det. Det är ju också hälsa
 
 
Sen kan ju det här med "vila" olika betydelse, men jag antar att du menar mental vila - och för mig så är det så mycket mer än att bara sitta still. Visst kan jag njuta av att sitta i soffan en morgon eller kväll, men jag mår som allra bäst om jag får vara i naturen, i gymmet eller i köket när jag ska "varva ner" mentalt. Även långa middagar med familjen, umgänge med kompisar och långpromenader värderar jag högt. Det får mig att stanna upp och vara här och nu. Det får mig att må bra och stressa ner. Jag kan uppskatta att vara för mig själv och trivs väldigt bra i mitt eget umgånge. Det är skönt!
 
Smtidigt som det är viktigt för mig att kunna "koppla bort" och "bara vara" är det lika viktigt att kunna vara närvarande i vardagen/ nuet. Oavsett vad jag gör - jobbar, lagar mat, pratar med en vän eller äter mat försöker jag alltid att fokusera på det som händer i just det ögonblicket. Allt fokus på det jag gör - inte på vad jag ska göra sen. Det kallas mindfulness och är något som jag jobbat med i två år ungefär med hjälp av den här <-- (klick) boken. Mindfulness handlar om att vara närvarande i nuet och på så vis hjälper vi oss själva att minska våra stressnivåer. Jag själv märker stor skillnad på mig själv om man jämför med för två år sedan. Det känns som om jag har kontroll på mig själv och jag kan njuta så himla mycket mer av allt jag gör! Jag övar ständigt på att använda alla sinnen så mycket som det bara går!
 
Vill du läsa mer om mindfulness kan du göra det här <-- (klick)
 
 
Så förstår ni mig när jag säger att jag kan njuta av att ha fullt upp just för att jag lever i nuet oavsett vad jag gör? Självklart uppskattar jag att kunna ta det lugnt ibland - det är ju jätteskönt, men jag gillar också när det händer saker, och har alltid gjort! Och självklart glömmer jag bort mig ibland och stressar iväg, men försöker då påminna mig att varva ner, vara mig själv och fokusera på det som sker. Det är inte så enkelt som det låter, det vet jag, men så länge man jobbar på det är det bra.
 
Hur tänker ni kring det här? Är ni stressade? Försöker ni ta vara på tiden och leva i nuet? Vad får er att varva ner?
 
Detta är otroligt intressant eftersom vi är så olika som vi är!
 
Kram / Emma.

Hembakade tunnbröd med sötpotatis

God morgon vänner 
 
Gårdagens lediga eftermiddag ägnades åt att baka ännu mera bröd. Blev påfyllning av en nötlimpa (som jag denna gång även slängde i 1 dl russin för omväxlings skull) samt ett experiment med sötpotatis som resulterade i söta små tunnbröd som fick mig att drega när jag provsmakade med en stor klick smör på. Gudars så gott!
 
Som vanligt är brödet glutenfritt, men de glutenfria mjölerna går såklart att byta ut till vanligt mjöl såsom dinkelmjöl, grahamsmjöl, rågsikt eller vete.
 
 
Ingredienser:
50 gram smör
2,5 dl mandelmjölk
2 msk honung
2 tsk brödkryddor
1 tsk salt
0,5 påse torrjäst
3 dl sojamjöl
5 dl havremjöl
300 gram kokt sötpotatis
 
Smält smöret och häll i mandelmjölk, honung och kryddor. Värm till fingervarmt. Blanda 3 dl havremjöl och 3 dl bovetemjöl med jäst och häll på degspadet. Arbeta ihop en kladdig deg. Låt jäsa under bakduk i ungefär en timme. Pressa sedan den nykokta potatisen och knåda in den i degen och tillsätt så mycket av resten av mjölet du behöver tills den inte kladdar längre. Dela degen i små delar och kavla ut dem till små runda kakor. Stek bröden på medeltemperatur i en stekpanna någon minut på varje sida tills de får lite färg! 
 
 
Lite senare svarar jag på en viktig läsarfråga här på bloggen, kika in igen då!
 
Så länge vill jag önska er en fin onsdag!
 
Kram / Emma.

Kosten i samband med träning

Hej vänner 
 
Många undrar hur man bör äta i samband med träning. Och vad ska man äta? 
 
Mängden på matintaget är omöjligt för mig att säga då alla har olika stort näringsbehov, men just bra före- och efterträningsmat har jag massa tips på.
 
Två timmar innan träningen bör du äta en komplett måltid innehållande kolhydrater, fett och proteiner (alltså helst frukost, lunch eller middag). Går det längre än två timmar bör du fylla på med lite extra energi i form av ett mellanmål innan passet.
 
Ett bra mellanmål kan bestå av t.ex...
* Frukt som banan, äpple, päron
* Keso med nötter och torkad frukt
* Riskaka med banan och keso
* Knäckebröd med ägg och ett glas mjölk
* Smoothie på kvarg, frukt, bär och nötsmör
* Mellanmålskaka
* Olika former av rawfoodbollar
 
Vilken mängd du bör äta är som sagt individuellt och beror på när du åt senast, hur hårt du ska träna, hur gammal du är osv...
 
 
Efter träningen är det bra att fylla på med kolhydrater och proteiner. Försök att äta en komplett måltid (lunch eller middag) med kolhydrater, fett och proteiner inom två timmar efter ett träningspass, men fyll gärna på med något extra direkt efter träningen för att optimera återhämtningen.
 
Ett bra efterträningsmål kan t. ex. vara..
* Mjölk och banan
* Riskaka med keso och banan
* Knäckebröd med äggröra
* Keso med torkad/ färsk frukt/ bär
* kvarg blandat med smootihe
* Havregryn i alla former
 
 
Kram / Emma

Zhuccinipasta med cashewsås och kyckling

Hej vänner 
 
Jag är hemma igen efter en kortdag i gymmet. Nu har jag en hel ledig eftermiddag och kväll framför mig. Skönt. Jag har inga planer alls än så länge så vi får se vad som sker. Just nu känner jag bara för att vara hemma och mysa - se en film, baka lite och äta något gott ikväll. Jag är expert på det där med vardagslyx som ni vet!
 
Lunchen gick snabbt att slänga ihop! Hos Annie hittade jag recept på en cashewsås som jag blev sugen på att testa. Cashewsåsen serverades med zucchinipasta, stekt kyckling, broccoli, paprika och tomater
 
Mums alltså!
 
 
Ingredienser (2 personer):
2 zucchini
1 dl cashewnötter
1 näve bladspenat
1 kruka basilika
2 små vitlöksklyftor
1 cm ingefära
1 dl vatten
1,5 msk citronsaft
Örtsalt
2 kycklingfiléer
 
Mixa cashewnötter, spenat, basilika, ingefära, citron, vatten och örtsalt till en sås. Gör "pasta" av zucchinin genom att använda en skalare som du strimlar zucchinin med. Blanda ihop zucchinin med såsen och låt det stå i kylen under tiden som du steker kycklingen i kokosolja, saltar och pepprar. Servera kycklingen till zucchinipastan, broccoli, tomater och paprika.
 
 
 
Självklart kan man äta denna rätt utan kyckling eller med något annat tillbehör som t.ex. lax, halloumi, quorn, svamp, nötter eller liknande beroende på om man vill ha rätten helt raw, vegetarisk eller vanlig (eller vad man ska kalla det).
 
Det var roligt att läsa om era frukostar idag - det gjorde mig nästan hungrig igen, vad mycket gott ni verkar äta :D
 
Kram / Emma.

Frukost framför nyheterna

God morgon 
 
Tisdagen inleddes med en sovmorgon till halv åtta. Wiiieee, jag lyckades idag!
 
Frukosten har precis intagits i soffan framför Nyheterna och jag laddar för en ganska slapp dag. Har bara en massagekund och en konsultation och ska ta tillvara på övrig tid för att njuta och ta det lugnt, men också köra ett pass i gymmet!
 
Frukosten som serverades denna fina tisdag blev en tallrik mallorcagröt <-- (klick) med keso, jordnötssmör och riven kokos + en fruktsallad på hallon, blodapelsin och kiwi + en kopp citron- och ingefärste.
 
 
 
 
Vad äter ni till frukost idag mina vänner?
 
Kram / Emma.

Älgskavsgryta till lördagsmiddag

Hej vänner 
 
I lördags hade vi familjemiddag och myskväll hemma hos mamma och pappa! Till middag bjöds det på en fantastik älgskavsgryta som jag kokat ihop. Förlåt för att jag höjer min egen mat, men den var så förbaskat god så jag var bara tvungen! 
 
Men vad kan bli fel med älgskav, vispgrädde och goda kryddor? Känns inte som att det går att misslyckas med dessa goda smaker och vispgrädde som ger det hela en härligt krämig konsistens!
 
 
Ingredienser (5 portioner)
500 gram älgskav
250 gram kantareller
1 gul lök
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1/2-1 dl lingon
5 krossade enbär
1-2 msk viltfond
Timjan
Salt och peppar (både vit och svart)
 
Stek älgskav i smör och tillsätt sedan kantareller och lök och låt det steka ihop sig. Salta och peppra och häll på grädde, mjölk och fond. Låt koka i några minuter och tillsätt lingon. Låt det sedan småputtra under lock i några minuter innan du serverar grytan tillsammans med kokt potatis, rårörda lingon och en god sallad.
 
 
 
Kram / Emma.

Bovetebullar med morot

Hej snyggisar 
 
Nybakade smörgåsar och varm choklad fick agera lunch idag. Mums!
 
Brödbaket blev lyckat och därför delar jag recept med er. Brödet är gluten- och mjölkfritt, men vill man baka med vanligt mjöl funkar det ju också såklart utmärkt. Testa dig fram med mjölet bara så att brödt inte blir för torrt eller kladdigt.
 
 
Ingredienser:
5 dl vatten
1 dl rapsolja
2 msk sirap
50 gram torrjäst
1 dl linfrö
5 dl sojamjöl
5 dl havremjöl
5 dl bovetemjöl
2 dl finriven morot
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
 
Blanda mjöl (inte allt - spara lite och tillsätt sedan eftersom), linfrö, salt, brödkryddor, jäst. Värm vatten, olja och sirap till fingervarmt och häll i mjölblandningen. Blanda, tillsätt morötter och fyll på med mjöl tills degen blir smidig. Låt jäsa under bakduk 40 minuter. Baka sedan ut till bullar som får jäsa ytterligare en halvtimme. Nagga bröden och pensla med vatten. Grädda i ugenen på 125 grader i 10-15 minuter. Klart!
 
 
 
Smörgåslunch med keso och skinka/ avokado och makrill toppat med oregano. Mums!
 
 
Nu ska jag bege mig mot gymmet för lite arbete!
 
Kram / Emma.

Måndagsbak

God morgon vänner 
 
Jag vill börja med att tacka för alla fina kommentarer ni ger mig! Ni förstår nog inte hur mycket det betyder för mig. I och med all tid jag lägger ner på bloggen så känns det just nu som jag får så mycket tillbaka och då blir det extra roligt att blogga! Så ni ska veta att era fina ord gör mig mer peppad på att fortsätta blogga!
 
Idag hade jag tänk mig en sovmorgon och sedan en lugn förmiddag hemma. Sovmorgonen gick det sådär med då jag slog upp ögonen redan straxt efter sex (så går det när man somnar innan klockan tio på kvällen). Jaja, jag var ju utsövd iallafall och passade på att dra mig länge i sängen eftersom jag inte var så hungrig som jag brukar vara när jag vaknar (i vanliga fall vill jag upp och äta i samma stund som jag slår upp ögnonen, hehe).
 
Väl uppe i köket slängde jag ihop en sats knäckebröd <-- (klick) och skickade in i ugnen innan jag gjorde iordning min frukost som idag blev en gammal favorit i repris - KOKOSCUPCAKES <-- (klicka för recept). Dessa godingar toppades med kesokvarg, jordnötssmör och kokoschips!
 
 
 
 
Nu står plåt nummer två med ett nytt brödexperiment i ugnen. Bovetebullar med morot.
 
Jag är ledig ända fram till halv två idag då jag har första kunden i gymmet och jobbar sedan hela kvällen fram till halv nio. Så resten av förmiddagen kommer ägnas åt att fortsätta att mysa, baka och fixa matlådor här i köket. Ljuv musik i bakgrunden, en strålande sol utanför fönstret och en tillfredsställd själ inom mig. Ni vet - att stå i köket är som balsam för min själ.
 
Önskar en en fin start på veckan!
 
Kram / Emma.

Långdistans och vasaloppsmys

God morgon soliga söndag 
 
Den här veckan har jag bara sprudlat av energi!!! Såååå underbart! Solen och ljuset har äntligen kommit tillbaka efter flera mörka månader och det ger verkligen energi. Den här veckan har ju varit alldeles underbar och jag hoppas vi får mer av detta väder framöver! Vem blir inte lycklig av vårkänslor liksom?
 
Söndagen inleddels med ett tidigt distanspass till vasaloppsstarten och uppladdningen med glass och chokladkaka igår var grym! Idag gick det otroligt lätt och jag kunde höja hastigheten 10 km/h och ligga kvar på samma puls som tidigare. Vad roligt det känns när all träning börjar visa sig i resultat nu - speciellt på distanspassen då milen går snabbare och snabbare att springa och jag fortfarande kan ligga kvar på under 70% av max HF. Bra mat och och rätt träning is the shit!!!
 
Väl hemma igen fortsatte jag med frukost nummer två i soffan till vasaloppet med resten av familjen. Brasan är tänd och här kommer vi sitta tills målgång. Att kika på vasaloppet är tradition här och jag tycker det är himla mysigt :-)
 
Uppladdningen innan löppasset bestod av två riskakor med ost och banan + ett glas mjölk. Efteråt blev det  den underbara kokoschiagröten <-- (klicka för recept) som jag snöat in lite på. Den är ju helt gudomlig - och så mättande och energigivande. Har ätit den flera gången i veckan och jag får för mig att det även är chiafröna som är med och bidrar till min enorma energi för tillfället - chiafrön är ju ett riktigt superfood!
 
Gjorde även en tallrik till mamsen den här gången som gav den tummen upp. Fast hon hade helst ätit den med bara hallon om hon hade fått välja! Våra smaklökar är olika och vad man vill äta den med avgör man ju själv - det finns ju mängder med olika sätt och tillbehör att äta den! Bara fantasin sätter gränser. 
 
Men själva gröten måste ni testa!!!
 
 
 
 
 
Senare idag ska jag åka tillbaka hem till Karlstad och ladda för en ny arbetsvecka i gymmet! I eftermiddag väntar storhandling och planering för veckan, fotografering på nJoy och ett gympass med min kärlek. Därefter dusch och bastu på Sats innan vi avslutar kvällen med en middag hos min syster och hennes pojkvän!
 
Fantastiska söndag!
 
Ha en fin dag mina vänner 
 
Kram / Emma.

Lördag i skidbacken

God morgon 
 
 
Äntligen har jag helg! Alldeles snart iallafall :D Jag har precis glufsat i mig en stor tallrik jordnötsgröt som vispats ihop med en äggvita och toppats med en rejäl slev keso, banan, kiwi, hallon och kokos. Mätt och gó i magen är jag nu redo för en dag på fjället!
 
Som jag längtat ut dessa fina dagar som varit och nu äntligen ska jag få tillbringa en heldag i backen tillsammans med min kärlek!
 
Wiiiiieeee :D
 
 
 
 
Hoppas att ni får en fin lördag och så kan ni väl hålla en tumme för att solen kikar fram även idag, för min skull? Hihi.
 
Kram till er / Emma.

Fuskmiddag!

Hej söta ni 
 
Igår var en lång dag för mig i gymmet. Hela tio timmar tillbringades i den svettiga, men ack så energifyllda lokalen och dagen varvades mellan PT-kunder, massage, uppföljningar och konsultationer. Grymt kul och det var en lycklig Emma som kvällspromenerade hemåt. 
 
Väl hemma återstod två timmar tills tåget upp till Torsby skulle gå så jag plockade vad som fanns i kyl och frys och fick ihop en riktigt smarrig "fuskmiddag" i frukoststyle - och som jag älskar att äta frukost till middag!
 
På bordet hamnade:
♥ En grön päron- och vaniljsmoothie
♥ Två skivor bovetelimpa med avokado, makrill och örtsalt
♥ En klyftad blodapelsin
♥ En stor kopp ingefärs- och citronte
 
 
 
 
 
Den gröna smoothien gjordes på:
1 frusen banan
1/2 avokado (andra halva slängde jag på smörgåsarna)
1/2 moget päron
1 dl kvarg
2 dl mandelmjölk
1 krm vaniljpulver
 
Frusen banan i ger det hela en härlig glassig konsistens som gör vilken glasstok som helst alldeles galen - jag lovar! Har ni inte testat fryst banan i smoothie - GÖR DET!!!
 
Mätt som en plätt, nöjd och glad hoppas jag sedan på tåget till Torsby!
 
Kram / Emma.

Min vardagsmotion

Hej vänner 
 
När jag ska någonstans försöker jag så ofta jag kan ta vara på det fina som vardagsmotionen kan ge. Så länge snön ligger vit på marken transporterar jag mig själv i form av promenader. Och när våren kommer byts promenaderna ut mot cykelturer
 
När jag går slipper jag passa busstider, som för det mesta gör mig fasligt stressad och ger mig en klump i magen. Nu går jag när jag vill och ser till att ha tid på mig!
 
Under tiden som jag går får jag min egen tid på dagen. Jag tänker, funderar och njuter av stunden, livet och min kropp som tar mig dit jag vill! Är det inte fantastiskt?
 
Morgonpromenaden till jobbet igår var en vacker stund på dagen. Jag lät den kyliga luften fylla mina lungor, log mot solen som var på väg upp och kände hjärtat skutta lite extra av lycka åt ljuset som faktiskt fyller våra dagar mer och mer nu.
 
Vi går mot vår. Och för mig är det inget annat än ren och skär lycka!
 
 
 
 
Kram / Emma.

Morgonintervaller och hälsogröt

God morgon 
 
Fredag innebär en härlig känsla i kroppen för de flesta - så även för mig trots att 24 timmars jobb väntar förmför mig - jag har ju startat dagen med ett grymt träningspass, och vad kan  bli sämre då? Inget!
 
Morgonintervaller stod på träningsschemat och denna gången i from av 500-metersintervaller! Grymt om du frågar mig och jag känner mig sådär euforisk som bara ett bra löppass kan få en att känna sig!
 
Frukosten - sojamjölkskokt hälsogröt toppad med russin och pumpakärnor, kiwi, hallon, blåbär och keso - ligger nu fint i magen och jag ska bege mig mot jobbet för att avverka veckan sista pass innan en ledig helg väntar!
 
 
 
 
Önskar er en finfin fredag mina vänner!
 
Kram / Emma.

RSS 2.0