Tosdagmys , kycklingpaj och uppladdning

Hej fina vänner 
 
Efter en full dag i gymmet med nya möten, träning och utmaningar har jag nu landat hemma i soffan med syster Lina. Vi har slängt ihop en smarrig kycklingpaj och myst ner oss i soffan under en filt och med en film. Ikväll ska jag suga in all energi och allt självförtroende jag kan för imorgon bitti väntar en nu utmaning och erfarenhet för min del. Det ska bli så spännande!
 
Kvällens middag satt riktigt fint i magen! Paj var länge sen och denna paj var helt fantastisk!!! Nyttig och såå god. Tummen upp från både mig och syster :D
 
 
 
 
Tordagsmys i all ära!
 
Kram till er / Emma,

Hälsande hunden på pilatesbollen

Hej 
 
Jag gillar bollen!
 
Det finns så många övningar som går att variera med att slänga in en boll. Mer balans, mer bålstabilitet och mer fokus och koncentration!
 
Denna gången kör vi hälsande hunden på pilatesbollen!
 
 
 
 
Börja med att hitta balansen på bollen. Spänn till i magen, håll en neutral rygg och lyft sedan en arm och motsatt ben. Satsa på en rak linje genom hela kroppen i stoppläget och sänk långsamt ner tillbaka.
 
Håll blicken nedåt, genomför hela rörelsen i långsamt tempo, håll höften still och växla hela tiden ben till utmattning!
 
Lycka till!
 
Kram / Emma.

Hej fantastiska torsdag!!!

God morgon 
 
Idag var jag riktigt trött när klockan ringde och låg faktiskt och snosade en stund. Men bara jag kom upp fanns energin där - det är alltid så, bara man tar sig ur sängen försvinner tröttheten :)
 
Jag ska alldeles straxt åka till gymmet för att köra med en PT-kund. Hela dagen är full och jag har mycket att göra! Har dessutom lovat syster Lina, som ska åka Tjejvasan om några veckor att hon ska få sig en omgång i gymmet i eftermiddag! Ska bli roligt! Passet följs sedan av matlagning och mys hemma hos mig - lite systertid är aldrig fel 
 
 
Dagens frukost stod i kylen när jag vaknade, hade förberett allt igår kväll för att bara plocka fram nu på morgonen. Hur smidigt?! :D 
 
På frukostmenyn stod overnight oats med kolaproteinfuff, hallon och jordnötssås. Mmmm.....
 
 
Overnight oats: Blanda ihop 1 dl havregryn och 1 msk linfrö med 1 dl mjölk (jag hade mandelmjölk) och ställ in i kylsen över natten.
 
Kolaproteinfluff: Elvispa en äggvita till ett fluff och blanda i 1/2 dl kvarg, 1 tsk carobpulver och 1/2 mosad banan. Mixa lite till. Ställ in i kylen över natten.
 
På morgonen tar du ut oatsen och häller upp dem på ett fat, häller proteinfluffet bredvid och blandar ihop en jordnötssås (jordnötssmör och mjölk) och häller över. Servera med hallon och stö över lite kokos. MUMS!!!
 
 
Hoppas att ni får en fin torsdag!
 
Kram / Emma.

Ljusare dagar och kvällspromenad

Gokväll 
 
Alltså hur SKÖNT är det inte att det är ljust ända till fem? Det är ju för tusan alldeles underbart :D Efter åtta timmar inne på gymmet med konsultationer, träning och upplägg kände jag ett otroligt sug efter frisk luft och en avkopplande promenad. Fick med mig syster och samtidigt som vi fick mysigt umgänge fick vi också frisk luft, motion och rosiga kinder. 
 
Jag kom hem och kände mig som en ny människa! Mer energi och rensade tankar från dagen som gått!
 
 
Jag kan inte annat än att glädjas åt att det går åt ljusare tider! Visst är vintern mysig, men den är lite för väl mörk för länge för min smak och att märka av att ljuset kommer tillbaka på det här viset gör att leendet sprider sig i mitt ansikte! Faktiskt!
 
Nu ikväll har vi städat hela lägenheten och lagat mat och matlådor! Det var den lediga kvällen det! Fast än är den ju inte slut, först ska jag ta mig en dusch och sedan mysa ner mig i soffan med min älskade, en tekopp, kvällsfluff och se Sveriges Mästerkock (det enda jag följer på tv typ)!
 
Hoppas att ni haft en fin onsdag!
 
Kram / Emma.

Tomat- och kokossoppa med lax och röda linser toppad med smulad fetaost

Hej vänner 
 
Gårdagens middag blev dagens lunch! Lunchlådor är det bästa som finns fulla arbetsdagar - underbart att plocka fram och värma innan man hinner bli hungrig - perfekt att laga lite extra dagen innan och mindre planering! I dagens lunchlåda fanns en supersmarrig tomat- och kokossoppa med lax och röda linser som toppats med smulad fetaost, med recept från Sofie. Följde dock inte receptet till punkt och pricka, utan gjorde lite ändringar för att få den glutenfri.
 
Men vilken fantastiskt god soppa! Denna måste ni testa - smakrik och väldigt mättande!
 
 
Ingredienser (4 personer):
4 laxfiléer
1 gul lök
3 morötter
300 gram fryst spenat
5 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 burk passerade tomater
1  burk kokosmjölk
1 dl okota röda linser
1 tsk sambal oelek
Örtsalt
Pepparmix
 
Hacka löken och skär morötterna i slantar. Fräs sedan lök, morötter och spenat i en gryta och häll sedan på vatten, fiskbuljong, passerade tomater och kokosmjölk. Kokoa upp och häll i linser och sambal oelek. Låt puttra i 5-6 min. Tärna under tiden laxfiléerna och lägg dem sedan i grytan. Låt puttra i 5-10 minuter då laxen är genomkokt. Smaka av med örtsalt och pepparmix. Servera med smulad fetaost!
 
 
 
 
Vad äter ni till lunch idag?
 
Kram / Emma.

PT-konsultationer och microcupcakes

God morgon 
 
 
Jag är uppe tidigt idag och laddar för två PT-konsultationer följt av ett benpass tillsammans med Lisa. Är inne på tredje konsultationen den här veckan nu och det börjar så smått trilla in en del kunder. Så himla kul :D Många som köpt kost- och träningsupplägg, men nu börjar även lite PT-kunder trilla in! Wiiiieee!
 
 
Dagens frukost är en gammal favorit från PT-utbildningen - microcupcakes med smak av äpple, kanel och hampa. Dessa har toppats med kesokvarg och jordnötssås! Himmel! Näringsrik och mättande frukost som serverades tillsammans med en kopp chaite.
 
 
 
Vi kör en repris på receptet ifall någon missat det!
 
Ingredienser:
1 mosad banan
1 rivet äpple
3/4 dl havregryn
1 ägg
1/2 dl äggvita
1 msk hampaprotein
Kanel
 
Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan de blöta. Klicka upp i muffinsformar och mica på högsta effekt i 3 minuter. Ta ut och toppa med kesokvarg (hälften keso, hälften kvarg) och jordnötssås. Pudra över lite kanel.
 
Jordnötssås: blanda ihop jordmötssmör med mjölk till det blir en härlig sås.
 
 
Skulle också funka fint som mellanmål, kvällsmat eller mindre söt fika. Inte så hungrig? Gör ett halvt recept!
 
Hoppas att ni får en fin onsdag mina vänner!
 
Kram / Emma.

Superfood från Råvarubutiken

Hej 
 
Gabriella blev sugen på att beställa kakao från Råvarubutiken och undrade om jag kunde tipsa om fler roliga produkter att beställa när hon ändå skulle göra en beställning! Så jag tänkte dela med mig av en lista med lite superfood som finns där, både sånt jag testat och sånt som jag är sugen på att testa!
 
Klicka på varan så länkas ni direkt till Råvarubutiken där ni kan läsa mer om produkten och dess dina egenskaper!
 
Chiafrön 
* Råa havregryn
* Strimlad kokos (gudagott)
* Hampafrön
* Hampaprotein - det naturliga valet för dig som vill ha ett sunt proteintillskott
* Vetegräs - har jag inte testat, men ska vara ett riktigt superfood!
* Spirulinapulver - också ett superfood som jag är sugen på att testa!
* Macapulver - ännu ett superfood som jag är sugen på att testa!
* Kokosolja 
* Nyponpulver - är gudomligt i gröt eller blandat med keso och kvarg
* Rawfoodbollar - om man inte orkar göra själv!
* Mesquitepulver
* Carobpulver
* Kokosblomssocker
* Vaniljpulver
 
En liten lista :) Dock kan jag sitta och spana och drömma mig bort i denna webshop hur länge som helst! Finns så mycket spännande och roligt som jag skulle vilja testa!
 
Hoppas att ni hittar något som ni tycker verkar spännande att testa!
 
Kram / Emma.
 
 
 
 

Nötlimpa med äpple och bovete

Hej vänner 
 
Ni är flera som frågat efter receptet på nötlimpan så det är väl på tiden att slänga upp det nu efter morgonens bak :)
 
 
Ingredienser:
5 dl hasselnötter
4 dl bovetemjöl (eller annat mjöl)
2 dl havremjöl (eller annat mjöl)
2 dl havregryn (eller annat gryn)
1 dl linfrö
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 msk honung
1 stort rivet äpple
5 dl naturell yoghurt
2 msk solroskärnor
2 msk pumpakärnor
 
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa hasselnötterna grovt och blanda med övriga torra ingredienser. Tillsätt sedan rivet äpple, honung och yoghurt och blanda väl innan du häller upp det i smörad/ bakplåtspappersklädd brödform. Stö över pumpakärnor och solroskärnor. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Ta ut och låt svalna innan du skär upp brödet.
 
 
Det här brödet är det godaste jag vet. En liten nackdel är att det smular lite. Ibland får jag till det utan att det smular och ibland inte. Konstigt det där då jag alltid använder samma recept. Oavsett så är det som sagt väldigt gott - och ännu godare rostat!
 
Kram / Emma.

Tisdagsmorgon och bakstuga

God morgon 
 
Min tisdag har börjat sådär äckligt bra! Jag vaknade runt halv sju och drog mig en halvtimme, gick upp och åt en tallrik yoghurt och slängde ihop en nötbröd. Undet tiden brödet stod i ugnen passade jag på att gå en morgonpromenad och fick sedan komma tillbaka till en underbart doftande lägenhet!
 
Nu har det avnjutits en frukost i form av nötlimpa med stekt ägg och paprika samt en krämig grön smoothie som fick mig att tänka tillbaka på Thailand! Mmmm....
 
 
Krämig grön smoothie:
1/2 avokado
1/2 frusen banan
1/2 mango
1 dl mandelmjölk (eller vanilg mjölk)
 
Mixa till en härlig smoothie!
 
 
 
Förmiddagen kommer fortsätta med bakstuga här hemma. Just nu står bananbrödet i ugnen och sen blir det fröknäcke och mina himelska proteinkakor med smak av blåbär och vanilj
 
Och ni är flera som frågat efter receptet på nötbrödet. Jag slänger upp det här senare idag!
 
Kram / Emma.

Kakao

Hej vänner 
 
Ni är många som undrar över det här med kakao. Är det skillnad på kakao och kakao? 
 
Svaret är ja. Vid framställning av valig kakao rostas kakaobönorna i hög temperatur innan de processas vidare vilket gör att mycket de närningsämnen som finns i kakaon försvinner. Så tyvärr innehåller inte den "vanliga kakaon" värst mycket nyttigheter.
 
Rå kakao däremot är rena näringsbomberna, ett superfood! Det finns i stort sett inget annat livsmedel som innehåller så mycket antioxidanter som rå kakao gör. Dessutom hittar du även bra fetter, proteiner, järn, magnesium, fosfor, krom, svavel och andra nyttigheter i den råa varianten. Att kakaon är rå innebär att den är rostad under 40 °c och därmed behålls alla näringsämnen kvar i produkten. 
 
Om smaken är annorlunda? Oooja, mycket! Och det till det positiva. Den råa kakaon smakar liksom mer choklad om du frågar mig! Och som jag sagt förut skulle jag inte klara mig utan mitt kakaopulver. Det är mitt stora beroende! ♥
 
Vill du också beställa hem en rå variant hittar du kakao här (<-- klick). Passa på att köpa ett kilo så räcker det läääänge, länge!
 
Kram / Emma.

Plankan

God morgon vänner 
 
Jag börjar dagen med 5 minuter planka innan innan frukost. Gröten står i ugnen och gräddas så vad passar bättre än att ligga lite planka när tiden ändå behöver fördrivas?
 
 
Hur börjar ni eran måndag?
 
Kram / Emma.
 

Bästa godiset!

Hej vänner 
 
Även om godis är gott finns det inget som slår detta fruktfat en söndagskväll på jobbet!
 
 
Fägerna gör mig lycklig
Smakerna gör mig upphetsad
Konsitensen säger ÄT MIG!
Fibrerna gör gott för magen
Vitaminerna gör mig pigg
Antioxidanterna håller mig frisk
 
Kram / Emma.

Läsarfråga

Hej vänner 
 
"Hej! Har nyss hittat din blogg och börjat titta igenom den, ser att du gillar mycket choklad och jag älskar det. Men jag undrar vad det är för kakaopulver och sånt som du använder? Jag antar att du inte använder vanligt. Och vilket jordnötssmör du använder? Har inte sett om du skrivit det någonstans. Jag tycker din blogg har mycket goda maträtter och ska försöka göra några av dem, jag har börjat träna nu ordentligt efter uppehåll och vill gå ner i vikt, så undrar också om du har några bra tips på hur jag ska börja äta för att kunna gå ner i vikt? Älskar nämligen bla. makaroner och bröd och har väldigt svårt att sluta med det, och vet att det är en orsak att man inte går ner i vikt. 
Hoppas du kan få ut något bra av den korta beskrivningen :)"
 
Hej! Jaa, choklad är en passion jag har här i livet och jag är tveksam till att jag skulle klara mig utan mitt älskade kakaopulver.Jag använder en rå variant från Råvarubutiken (<--klick) som även har massa annat smått och gott som jag brukar beställa. Jordnötssmöret som jag använder mig av är i märket green choice crunchy. Jag har smakat flera olika, och detta är klart min absoluta favorit!
 
 
Vid viktnedgång finns det flera viktiga faktorer som spelar in och det är bland annat kosten och träningen. Träningen är alltid viktig för vårt välmående och för en bra hälsa och det är härligt att höra att du kommit igång!
 
Vad gäller bra mat i samband med viktnedgång finns det vissa saker vi bör tänka på:
* Ät varierat och ät av allt (kolhydrater, fett och protein)
* Ät fet fisk tre gånger i veckan och gärna vit fisk utöver det.
* Undvik snabbmat och halvfabrikat
* Drick vatten
* Undvik snabba kolhydrater - välj istället kolhydrater av det långsamma slaget - fullkornsprodukter, frukt och grönt, gryn, rotfrukter, bönor, linser, nötter mm.
* 500 g frukt och grönt om dagen (5 om dagen)
* Undvik vitt socker i den mån det går och när du väljer att äta det, välj då det absolut bästa du gillar och ät det i mindre mängd - och njuuuut!
* Ät innan du blir hungrig och kom ihåg mellanmålen!
 
Hoppas att du fick svar på dina frågor!
 
Kram / Emma

Sockerbakis och långdistans

God morgon söndag 
 
Idag är det jobb som gäller igen och jag har ett 23-timmars framför mig innan det är dags att åka ner till Karlstad för ett ny arbetsvecka som PT.
 
Idag känner jag mig lite sockerbakis. Hela januari har varit fri från vitt socker eftersom det är det jag mår allra bäst av. Jag äter annat gott (som ni ser i bloggen) och har sällan sug efter sött. Dock är kvinnoveckan på ingång och det märks i hela kroppen. Jag är konstant hungrig och sååå sugen på choklad och söta saker, och jag ser ingen medning med att sitta och plåga mig att inte få äta det jag är sugen på så igår frossades det i både choklad, ostbågar och äppelpaj! 
 
Jag kan tycka att det kan kännas oväsentligt att skriva detta här, men samtidigt vill jag ju visa för er att även jag frossar i onyttigheter ibland. Jag äter inte alltid helt perfekt, och vill därmed påminna er om den eviga balansen som jag så gärna vill få fram här på bloggen. Äter ni bra mat i grunden och rör på er är det helt okej att äta onyttigheter då och då. Det är matintaget på lång sikt som räknas, kom ihåg det! Och när jag väljer att äta massa gotte så njuter jag av det, verkligen njuuuuuter! Gör det ni också, för det då smakar det så mycket godare!
 
Och denna sockerkick var nog anledningen till varför löpningen kändes så bra idag! Wiiieeee! Långdistansen på 90 minuter bara försvann - underbart!!!! OCh en låg puls - riktigt låg (65% av max HF) hölls hela passet igenom.
 
 
 
 
Frukost nummer två i form av jordgubbs- och jordnötssmoothie + nötlimpa med avokado och stekt ägg slank ner fint och nu är jag redo att möta söndagen!
 
Hoppas att ni får en fin söndag!
 
Kram / Emma.

Rawfoodpasta med avokado- och vitlökssås serverad med kyckling och valnötter

Hej vänner 
 
Igår lagade jag ihop ett fantastiskt gott rawfoodrecept till lunch med inspiration från Aliceaugusta. Det var skitgott rent ut sagt, men vad kan bli fel med en krämig avokado och vitlök liksom? Enda felet är att min mage inte är så pigg på att äta lök, men va fasen, någon gång då och då får den väl stå ut, vitlök är ju såååå gott! Och det här receptet var verkligen värt det!
 
 
Ingredienser (2 portioner):
2 zucchini
2 mogna avokado
1 vitlöksklyfta
2 nävar roccula
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad chili
3/4 dl mandelmjölk
Salt
2 grillade kycklinglår
Skalade valnötter
 
Mixa avokado, vitlök, roccula, gräslök, chili, mandelmjölk och salt till en krämig sås. Skala zucchini och strimla till pasta med t.ex. en skalare. Blanda sedan ihop såsen med pastan och låt den stå i kylen en stund för att gotta till dig. Ta fram en stund innan servering lägg upp på två fat och toppa med kyckling och valnötter!
 
 
Vill du ha hela rätten raw? Servera exempelvis med rostade kikärtor eller mer nötter. Vegetariskt? Ät med quorn istället för kyckling.
 
Fantastiskt gott, fantastiskt enkelt och fantastiskt mättande!
 
Hoppas ni får en fin lördagskväll!
 
Kram / Emma.

Lördagsmorgon på jobbet

God morgon 
 
Jag lördagslyxar med ugnsbakad gröt här på jobbet. Denna gången med hallon- och chokladsmak. Nomnom :D Denna underbara skapelse toppades med keso och lite mer hallon!
 
 
Ingredienser:
1 dl havregryn
1 msk kokosflingor
1 msk kakao
1 krm bakpulver
1 msk jordnötssmör
1 mosad banan
1 dl hallon
1 äggvita
2 msk mandelmjölk (vanlig mjölk går ockå bra)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan resten. Grädda i 15-20 minuter, ta ut och låt svalna något och toppa sedan med hallon och keso.
 
 
Jag verkligen älskar att gröt går att variera i alla dess former. Du kan koka, steka, ugnsbaka, micra, låta den svälla i vätska (ex. yoghurt eller mjölk) under natten (overnight oatmeal). Sen kan du dessutom variera smakerna på alla dessa olika former av gröt! Fantastiskt!!!
 
Vem sa att gröt var tråkigt? Ingen hoppas jag :D
 
Äter ni också något gott till lördagsfrukost?
 
Kram / Emma.

Lärsarfråga

Hej vänner 
 
Jag får mycket frågor av er och jag jobbar så fort jag kan med att svara. Vissa svarar jag på i kommentarsfältet medan jag väljer att ta upp andra i inlägg här på bloggen!
 
"Hej Emma! Har läst din blogg ett bra tag och du är en stor inspiration för mig. Jag kämpar mig ur en ätstörning och jag tänkte bara kolla hur du gjorde med träning under ditt tillfrisknande. Jag har så oerhört svårt att låta bli träningen, jag vill tro att jag mår bra av att träna och jag kan inte utesluta den helt. Har du några tips eller råd? Jag väger 44,1 till mina 169 centimeter. Borde jag lyssna på läkarna och skippa träningen helt tills jag får ett hälsosammare bmi? Eller går det att träna och öka i vikt samtidigt? Jag villvillvill inte sluta träna. Känns lättare att äta mer om jag samtidigt får träna.. 

Hoppas på svar, du är så klok. Och du är en stor inspiration för mig. Hoppas att jag en dag ska finna samma fina balans som du har. Kram"
 
Hej! Tack, vad roligt att höra att jag inspirerar dig! Men när jag läser det du skriver vill jag bara ge dig en stor kram och säga att du ändå kanske måste utesluta träningen för att kunna bli frisk igen. Jag förstår att det kan kännas fruktansvärt jobbigt att höra det, men samtidigt känner jag så väl igen mig i det du skriver. För mig gick sjukdomen över i ett stört träningsbeteende (ortorexi) - så länge som jag fick träna kunde jag äta och jag gick inte upp i vikt. Det är klart att det blir lättare att äta om du får träna - då förbränner du ju det du äter och kommer inte gå upp i vikt lika lätt. För att öka i vikt kommer du behöva äta så mycket mat om du samtidigt tränar och om jag ser till mina egna erfarenheter blev det inte bättre så länge som jag fortsatte träna. 
 
Det här känns jättejobbigt för dig och det förstår jag eftersom jag suttit i precis samma sits. Se det såhär - att inte få träna är en rädsla för dig och för att bli av med en rädsla måste du utsätta dig för den, hur läskigt det än känns! 
 
Mitt råd till dig är att lyssna till din läkare och dina nära och kära. Som sjuk är det ofta svårt att se sitt eget bästa. När du inte tränar kan du istället hitta på andra saker som du tycker är roliga och mår bra av - t.ex. läs en bra bok, umgås med kompisar, baka och laga mat, titta på en bra serie eller ett annat roligt intresse som kan ta upp tiden för träningen.
 
Och några sista ord till dig! Fortsätt kämpa och ha en stark vilja - du kan hitta balansen bara du vill! Stor kram till dig!
 
"Älskar din blogg verkligen, du inspirerar mig jätte mycket! 
Jag äta nyttigt och har dragit ner på kolhydraterna men jag undrar om de är okej att äta havregrynsgröt som frukost OCH innan träning? Jag kan inte bara äta en frukt eller något innan träning som många andra verkar göra utan jag måste ha något mer"
 
Ååh, vad roligt att höra att du gillar bloggen och att den fyller sitt syfte med att inspirera! Du skriver att du dragit ner på kolhydraterna för att äta nyttigt, men kom då ihåg att kolhydrater inte är onyttigt utan behövs för vår prestationsförmåga och är viktigt för att vi ska orka med träning och för att våra hjärnor ska fungera. Kolhydraterna är hjärnans främsta egergikälla och hjälper oss att prestera! Dock finns det bättre och sämre kolhydrater och det är framför allt de långsamma i form av fullkornsprodukter, fukt, grönsaker, gryn, rotfrukter, bönor, linser mm som vi bör äta. Vad gäller havregrynsgröten tycker jag absolut att du kan äta en tallrik som mellis innan träning! Det gäller ju att hitta det som funkar bäst för en själv och för att orka med träningen måste du ju få energi i dig och en tarrik gröt är ju superbra! Ät gärna mjölk till eller knäck i en äggvita i gröten för att höja proteinhalten också!
 
Lycka till med träningen!
 
Kram / Emma.

Intervallupplägg

Hej vänner 
 
Som jag nämnde tidigare idag körde jag ett nytt upplägg på intervallerna i morse - grymt kul och svettigt pass! Allt som allt tog det 55 min + lite stretch på slutet! Grym start på dagen!!!
 
* 10 min uppvärmning i form av gång 7 km/h
 
* 1 min 7 km/ h
* 1 min 8 km/ h
* 1 min 9 km/  h
* 1 min 10 km/h
* 1 min 11 km/ h
* 1 min 12 km/ h
* 1 min 13 km/ h
 
Efter 1 min på 13 km / h sänktes bandet ner till 7 km/ h igen och det hela började om. Upprepade samma procedur 5 gånger och avslutade sedan med 10 min nedvarvning och stretch. 
 
 
Hehe, aningens ocharmiga bilder på en genomsvett, endorfinhög och tomatröd Emma (jag blir alltid jätteröd i ansiktet vid högre intensitet). Men vad säger ni, det ska väl synas att man tränat, eller?
 
Testa detta upplägg om ni är sugna på en variation i löpträningen, kul och effektivt!
 
Kram / Emma

Morgonintervaller och frukost

God morgon 
 
 
Hos mig har dagen startat med frukost, ett intervallpass på löpbandet och nu en andra frukost i form av jordnöts- och hallongröt toppat med massa gott :-)
 
Har massa saker som ska göras nu under förmiddagen innan jag börjar jobba vid 12.30 så vi hörs igen senare! Då ska jag berätta lite om intervallpaset som jag körde idag - testade nämligen ett nytt upplägg som var riktigt roligt och effektivt!
 
Ha det fint så länge!
 
Kram / Emma.

Läsarfråga

Hej 
 
"Hej, äter du helt glutenfritt? Det gör jag med och skulle du vilja ha lite tips på bra bröd att äta. Såg att du åt bröd med makrill och ägg i något tidigare inlägg. Vad brukar du använda för bröd är alltså min fråga? :) Kram"
 
 
Sen jag tog tag i min IBS på riktigt och anpassade kosten utefter sjukdomen har jag ätit helt glutenfritt (förutom vid några enstaka tillfällen). Att äta gluteinfritt är något som min mage mår väldigt bra av så det är av den enkla anledningen som jag gör det. Jag är alltså inte allergisk, utan får mest problem med magen om jag äter gluten. Vad gäller bröd så bakar jag alltid eget och har bara vid något enstaka tillfälle ätit köpt gluteinfritt bröd. Jag bakar eget dels för att det är så mycket godare, dels för att de glutenfria bröden i butik oftast inte är annat än en lång lista med olika tillsatser och e-ämnen. Tråkigt då man kan göra så mycket gott av riktiga råvaror!
 

 
När det kommer till bröd har jag två stående favoriter som alltid bakas hemma hos mig - det är nötlimpa och majsknäcke! Helt galet goda bröd med massa nyttigheter och mättande ämnen! Nedan hittar du recept på dessa två + en sconesvariant och ett bananbröd.
 
Nötlimpa
Havrescones med hallon
Majsknäcke
Bananbröd
 
 Kram / Emma.

Jobb, jobb, jobb

God morgon fina ni 
 
Idag åker jag upp mot Torsby för en lång jobbhelg. Ingen vila, ingen ro denna vecka! Börjar halv ett idag och jobbar till nio ikväll, börjar halv ett imorgon igen och går till tio på lördag morgon och börjar sedan tio på söndag och går till nio på måndag morgon. Skönt att få så många timmar gjorda på en gång ändå!
 
Till frukost idag slängde jag ihop nöt- och bärmuffins som toppades med kesokvarg. Mmmm...
 
 
Ingredienser:
1/2 banan
25 mandlar
25 cashewnötter
10 hasselnötter
2 msk kokosflingor
1 krm vaniljpulver
1 dl hallon och blåbär
 
Sätt ugen på 200 grader. Mixa nötterna till ett mjöl. Mosa bananen och blanda sedan ihop alla ingredienser och klicka upp i två muffinsformar. Grädda i ca 10-15 minuter. Blanda ihop keso och kvarg som du sedan toppar muffinsarna med.
 
Ät och njuuuut, för detta var GOTT!!!
 
 
 
Nu är jag redo att möta torsdagen och börjar med en tågresa norröver!
 
Ha en fin dag mina vänner 
 
Kram / Emma.

Läsarfrågor

Hej vänner 
 
"Jag skulle vilja veta lite vad du tycker om proteinpulver och liknande. Jag är själv väldigt skeptisk mot det, och tycker att om nån ska använda det så kanske det är om man tränar på elitnivå. Men det känns som att alla som börjar träna också börjar med dessa drinkar och allt vad det är. Skulle vara kul att en gång för alla få veta om jag har rätt som är skeptisk eller om man faktiskt har nytta av det även om man är en "vanlig Svensson"?"
 
Ser man rent näringsmässigt är vi oftast inte i behov av proteinpulver, utan klarar att få i oss mängden protein vi behöver via övrig kost. Men om man väljer att äta proteinpulver eller inte är upp till var och en, jag dömer ingen som vill dricka en shake till mellis eller efter träningen, men själv gör jag det inte. Som du säger så är det många som äter kosttillskott i form av proteinpulver och prestationshöjande och frågar du mig så tycker jag att det känns lite trendigt - precis som med allt annat vi stoppar i oss. Protein mättar och håller blodsockret på en stadig nivå och därför är det bra att få i sig det i någon form till alla måltider, så även till mellanmål. Men jag väljer då att äta andra proteinrika mellanmål istället för pulver i form av t.ex. ägg, nötter, makrill, skinka, hampaprotein (malda hampafrön), keso, kvarg, ostar och liknande. Det finns massa bra saker som vi kan ersätta proteinpulver med i form av riktig mat vilket jag föredrar framför ett pulver. Dock har jag förståelse för att tiden för planering kanske inte riktigt finns där för alla - och då är en proteinshake kanske den bästa lösningen! Som sagt, jag äter inte proteinpulver av den enkla anledning av att jag inte har något behov av det - jag får i mig protein så det räcker och blir över av min övriga kost och mår bra av det. Vad någon annan mår bra av och väljer att stoppa i sig angår inte mig, 
 
"Hej! Du använder ju jordnötssmör i ganska många saker, vad har det för fördelar? ( förutom att det är gott) :) Man förknippar ju lätt jordnötssmör med onyttigheter"
 
Ååh, jordnötssmör - min stora matkärlek! Jag dreglar nästan bara av att höra ordet - så gott tycker jag att det är :D hehe. Så här är det ju - jordnötssmör innehåller massa bra näringsämnen - bra fetter, mycket protein, långsamma kolhydrater och massa fibrer. Dessutom finns det också både vitaminer och mineraler som kroppen behöver i jordnötssmöret. Så länge som du väljer ett ekologiskt jordnötssmör som endast innehåller jordnötter och ev. salt ska det INTE förknippas med onyttigheter, utan som en NYTTIGHET! Däremot ska du se upp för Skippys och andra varianter med socker och andra tillsatser i - då har det förlorat sin nyttighet tyvärr. Jag har också fått frågan om man inte går upp i vikt av jordnötssmör och då är det ju precis som med allt annat - såklart kan man inte äta hur mycket som helst. Ät med måtta - ett par matskedar om dagen funkar ju kanon - på smörgåsen, i gröten, i smoothien, på pannkakorna, ja användningsområdet för jordnötssmöret är enormt stort!!!
 
Kram / Emma.

I vårt skafferi

Hej 
 
Ni ver flera som efterfrågade en tjuvkik i vårt skafferi efter tjuvkiken i kylskåpet. Dessutom har jag fått frågor på om jag inte kan dela med mig av hur ett glutenfritt skafferi kan se ut. Vårat är dock inte helt glutenfritt då min pojkvän äter gluten, så lite vanligt finns det också.
 
Som ni ser på bilden nedan är det väääldigt fullt och jag får inte riktigt plats med allt jag vill (längtar efter ett större kök och ett skafferi att gå in i - vilken dröm!)
 
 
Då kör vi...
 
Översta hyllanarborioris, röda linser, grötris, quinoa tricolore, fullkornsris, jasminris, fullkornsspagetti, fullkornsmakaroner, krossade tomater, lasangeplattor fullkorn och bovetepasta.
 
Mellersta hyllan: polenta, hirsmannagryn, mandelmjöl, sojamjöl, majsmjöl, fibrex, Alf Spångbergs hälsogröt, russin, majsstärkelse, kokosmjöl, bovetemjöl, havremjöl, vetemjöl, dinkelmjöl, fullkornsdinkelmjöl och havregryn.
 
Nedersta hyllan: en burk med kryddor i påsar, jordnötssmör, två burkar honung, bakpulver, sirap, pumpakärnor, kokossocker, solroskärnor, pofiber, hela linfrön, kokosolja, chiafrön, makrill, kokosflingor, florsocker, bovete och så mina älskade produkter från Råvarubutiken - hampaprotein, carobpulver, mesquitepulver, kakaonibs, kakaopulver, kokoschips och vaniljpulver.
 
Kram / Emma.

Lyxfrukost och morgonnjutning

God morgon solstrålar 
 
I perioder är jag i större behov av sömn och sover då fler timmar än vanligt. Nu är en sån period och därför känns det väldigt skönt att jag kan bestämma mina tider själv. Jag ställer sällan klocka då jag vaknar av mig själv vid sex, halv sju och är pigg. Nu sover jag gärna någon timme längre och njuter av det!
 
Efter en skön natts sömn har jag en lugn morgon i soffan idag. Blev jobb ända in till läggsdags igår så jag känner att jag behöver vila upp mig lite och ladda batterierna. Och vad passar då bättre än en lyxfrukost i form av chokladbollsröra med drottningsås och proteinfluff med jordnötssmak?
 
 
 
Ingredienser :
1,5 dl keso
2/3 dl havregryn
2 msk kokosflingor (uteslöt kokosen idag!)
1 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 banan
1 dl hallon
1 dl blåbär
1 äggvita
1/2 dl kvarg
1 tsk honung
1 msk jordnötssmör
 
Stavmixa keso, havregryn, kokosflingor, vaniljpulver, kakao och banan till en röra. Lägg upp på ett fat. Mosa hallon och blåbär med en gaffel och häll över röran. Elvispa äggvitan till ett fluff och häll sedan i kvarg, honung och jordnötssmör. Elvispa till en jämn smet som du sedan toppar hela kalaset med. Garnera med lite hallon och kakaonibs.
 
 
 
Morgonnjutning när den är som bäst!
 
Nu blir det jobb med kost- och träningsupplägg till en ny kund. Wiiieee! 
 
Kram / Emma.

Läsarfrågor

Hej 
 
"Vad härligt att äntligen få springa! Själv har jag inte gymkort utan jag springer alltid utomhus. Så min fråga är om du tror att det är bra att springa nu på vintern när det är så kallt, eller är det bara farligt? Det är svårt att bedöma om man är nojig eller ansvarsfull när man hoppar över ett träningspass pga köld. 
Sedan skulle det vara väldigt roligt om du ville dela med dig av ditt träningsupplägg i något inlägg. Så msn kan få följa målsättningen och vägen dit. Jag kan ofta tycka att det är svårt att förbättras, men däremot försämras jag inte heller. Om du vill får du gärna lägga ut tider om inte det är för personligt (eller kanske egentligen oväsentligt?)! Kram! Och grattis i efterskott!"
 
Om man väljer att springa ute eller inne på vintern spelar egentligen ingen roll, det är en smaksak. För de flesta är det inga problem att springa ute när teperaturen ligger på -10 grader, men är det så kallt som ned mot -20 kan det vara smart att hoppa över löpningen eller välja att springa inomhus. Ofta uppkommer besvär i luftvägar om man tränar i så kall luft. Personligen föredrar jag att springa utomhus, men under vinterhalvåret blir det ändå mycket löpning inomhus eftersom jag helst springer i skogen, vilket ju är svårt med massa snö.
 
Det viktigaste för att vi ska utvecklas i träningen är att variera den. Om vi kör fast i samma spår och tränar samma sak dag ut och dag in, månad efter månad anpassar sig kroppen till slut och du förbättras inte längre. Ger du istället kroppen nya utmaningar både i intensitet och nya övningar kommer denistället behöva jobba hårt för att hela tiden förbättra sig och du kommer att fortsätta att utvcklas i din träning.
 
Jag slänger upp några träningsprogram och övningar som jag kör då och då, men jag vill inte dela med mig av mina upplägg och träningsprogram varje dag. Det beror dels på att jag inte vill att någon anna ska jämföra sig med mig och dels för att mina upplägg är anpassade efter mig och min kropp. Jag vill att när ni kommer in här ska ni hitta inspiration till en väg som funkar för er och framför allt få inspiration till motivation. Om jag skulle skriva ut precis hur jag tränar är ni säkert flera som skulle börja jämföra er med mig och det är verkligen inget jag vill att ni ska göra. Jag hoppas att ni förstår det och att ni fortsätter inspireras av enskilda övningar och exempel på upplägg som kommer upp då och då!
 
"Hej Emma! Måste bara säga att jag testat många av dina recept, och vad kul att ALLT är gott! 
Sen har jag en fråga, vad tycker du om att stretcha? Gör du det innan, under och efter träning, bara innan, bara efter eller inte alls? Är det individuellt eller finns det fakta om vad som faktiskt är bäst?"

Hejsan! Vad roligt att höra att du gillar recepten så mycket, verkligen jättekul att höra, tack :D Stretch råder det delade meningar om. Jag är dock en av de personer som anser att vi bör stretcha. Många är idag alldeles för stela och därmed hindrade i sin vardag att kunna utföra rörelser korrekt. Vi behöver även vara rörliga i kroppen för att kunna träna säkert och med rätt teknik. Att stretcha kroppen kan kännas skönt och upplevelsen av att man känner sig lite rörligare efteråt finns också där. Dock visar forskning att just statisk stretch (när vi sitter still och töjer) inte har så stor inverkan på rörligheten. Det vi istället behöver göra är att träna dynamisk rörlighet - alltså töj i rörelse som har visat sig ha bra effekt på rörligheten. 
 
Jag brukar köra en dynamisk rörlighetsserie med lite olika övningar med stången, bl.a. de i klippet nedan plus att jag också brukar lägga till lite rotationer i ryggraden och även sidoböjningar.
 
 
Jag är också noga med att stretcha ut kroppen just för att det känns så skönt efteråt och för att jag mår bra av det.
 
Kram / Emma.

Rödbetsbakad lax och quinoa tricolore

Hej vänner 
 
Igår var det full fart hela dagen och då gällde det att ha matlådorna redo för hela dagen. Den första lådan innehöll rester från söndagens middag och den andra var fylld med rödbetsbakad lax och quinoa tricolore. En ny rätt som jag experimenterade fram under tiden som söndagens middag lagades. Det gäller att vara effektiv och planera måltiderna när man är på språng! Även fruktsallad, mellanmålskakor och kvargröror låg nedpackad i väskan!
 
 
Ingredienser:
2 tinade laxfiléer
4 små rödbetor
1 näve cashewnötter
1 vitlösklyfta
50 gram phiadelphiaost
Örtsalt
Svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta cashewnötterna i en torr panna tills de får en gyllenbrun färg. Släng alla ingredienser i en matberedare och mixa till en massa. Smaka av med salt och peppar. Lägg laxfiléerna i en ugnsform och häll över rödbetsröran. Gratinera i ugnen i 20-25 minuter. Servera med quinoa tricolore!
 
 
Tummen upp för planering! I love it!!!
 
Genom att planera måltiderna och äta regelbundet håller vi blodsockret stadigt hela dagen. Därmed kan vi hålla sockersuget borta och undvika att göra fel val när hungern smyger sig på!
 
Är ni duktiga på att planera era måltider? Eller finns det något ni kan göra bättre? Tänk efter, här kan ni ha mycket att vinna - både i tid och välmående!
 
Kram / Emma.

Lyssna på kroppen och prioritera!

God morgon 
 
Mina morgonpromenader har den senaste månaden blivit lite bortglömda och i och med sjukdom har det inte blivit mycket rörelse alls. Det gillar inte min mage! Eftersom jag har IBS behöver jag röra på mig varje dag för att få en glad och fungerande mage, och allra bäst är att börja dagen med en morgonpromenad. Morgonpromenaderna gör jag dels för magen skull, men också för att det är ett så fantastiskt skönt sätt att vakna upp på - hela dagen blir liksom så bra sen!
 
Idag var planen morgonpromenad, men eftersom jag sovit så jättedåligt de senaste nätterna och inatt (och nu på morgonen) sov himla bra så ställde jag in den. Jag prioriterade sömnen idag då jag kände att jag behövde det mer! Nu är jag istället utvilad och pigg för att möta denna fantastiska tisdag!
 
Till frukost fann jag två skivor nötbröd i frysen som åts med de godaste kominationerna - ägg och keso, avokado och makrill. Tills det dracks en kopp ingefärste och en skivad kiwi.
 
 
 
 
Idag blir det jobb och friskvård (läs träning - fördelen med eget företag) för min del fram till en sen lunch med min älskling! I eftermiddag väntar möte och sen en lugn kväll hemma!
 
Ha en fin tisdag!
 
Kram / Emma.

Chokladigt, krämigt proteinfluff

Hej vänner 
 
Alltså det här receptet är farligt gott. Farligt gott! Det var så gott att jag - efter ha slevat i mig första portionen gick jag raka vägen och gjorde en ny portion med dregel i munnen. OMG, vilken munorgasm!
 
Det här ni, alla chokladälskare!
 
 
Ingredienser:
1 äggvita
1/2 dl kvarg
2 tsk kakao
1 msk ekologiskt jordnötssmör (gärna crunchy)
1 tsk honung eller 1/2 mosad banan
 
Elvispa äggvitan till ett fluff och vispa sedan i övriga ingredienser. Välj själv om du vill söta med honung eller banan. Jag har testat båda varianterna och de är grymt goda båda två! Nytt favvis på kvällen hos mig!
 
Testa testa testa!!!
 
 
Med crunchy jordnötssmör blir det lite knapriga bitar i också, mmmm.
 
 
Proteinrikt, näringsrikt, lite sött, mättande, clean och helt enkelt toppenbra gottis!
 
Kram / Emma

Rygglyft på BOSUbollen

Hej 
 
Har du tröttnat på att göra vanliga rygglyft och vill ha en ny utmaning?
 
Rygglyft på BOSUbollen ställer större krav på dina inre mag- och ryggmuskler och du måste samtidigt jobba med att "hitta balansen" när du gör övningen. Jobbar du samtidigt med att lyfta benen i samma övning får du dessutom fin rumpträning på köpet i samma övning. Effektivt och mer fuktionellt än att ligga på golvet och lyfta.
 
 
 
Lägg dig i en position på bollen där du känner att du hittar balans när du lyfter ben och armar. Lyft upp dem i samma tempo och stanna till längst upp för att sedan gå långsamt ner tillbaka. Nudda endast golvet med armar och ben innan du vänder övningen och gör ytterligare en repetition.
 
Genom att göra övningen långsamt får du verkligen jobba med alla småmuskler och får därmed ut maximalt av övningen!
 
Lycka till!
 
Kram / Emma.

Måndagsplaner

God morgon 
 
Som alltid går det i perioder vad jag äter till frukost. Efter en smoothieperiod har jag nu fått drille på ugnsbakad gröt med keso till och gärna med jordnötssmör i. Krämigt och gottgottgott :D Nästan som en efterrätsspaj!
 
 
 
Jag har startat dagen med frukost framför datorn och lite jobb inför dagens kund. Helgen har varit lugn och skön, men nu är en ny arbetsvecka här - en lång sådan då jag jobbar mån - ons med företaget och tors - sön uppe i Torsby.
 
Idag är det fullt på schemat. Ska först upp till universitetet och fixa lite saker, sen möte på Intersport, därefter kund och en lång eftermiddag / kväll i gymmet!
 
Men med en superfrukost i magen och matlådor packade är jag redo och taggad för en lång dag!
 
Kram / Emma.

Söndagsmiddag

Gokväll 
 
På söndagarna tycker vi det är roligt att göra något litet extra i matväg. Jag har länge tänkt göra köttsfärsfyllda paprikor, men det har liksom inte blivit av, förrän idag! Improviserade en hel del och tog vad som fanns i kyl och skafferi. Resultatet blev förvånansvärt gott och är därför värt att dela med sig av :)
 
 
 
Ingredienser:
6 paprikor
400 gram färs (vi hade älg)
250 gram champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk pesto
2 msk tomatpuré
500 gram krossade tomater
1 svampbuljong
Oregano
Örtsalt
Vitpeppar
2 portioner kokt quinoa
200 gram brieost
 
Stek färsen i olja/ smör och släng sedan i hackad lök och champinjoner och låt steka en stund. Pressa i en vitlöksklyfta, häll i pesto, tomatpuré, svampbuljong, krossade tomater och kryddor. Smaka av och tillsätt sist quinoan.
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär av toppen på paprikan (nästa gång skär jag av botten också så att de kan stå upp själva) och fyll den med köttfärsröran och varva med lite brieost. Lägg några skivor brieost (mycket ost är gott) längt upp, strö över oregano och lägg på toppen. Gratinera i ca tio minuter. Ta ut och ät med en god sallad.
 
 
Nu står söndagsmys med vännerna och rawfood-chokladkaka till efterrätt på schemat!
 
Hoppas att ni har en fin söndagskväll 
 
Kram / Emma.

Träna knip för en stark bäckenbotten

Hej vänner 
 
Lika viktigt som det är att träna upp en stark coremuskulatur - lika viktigt är det att träna upp en stark bäckenbottenmuskulatur!
 
Det är framför allt i samband med graviditet som vi kommer i kontakt med bäckenbottenträning och knipövningar, men faktum är att vi skulle behöva träna detta även tidigare och senare i livet än vad en graviditet innebär, och oavsett graviditet eller inte. Bäckenbottenträning är viktigare än vad många tror och genom att träna oss starka "där nere" kan vi få en starkare bål, ett bättre sexliv och förebygga inkontinens och urinläckage som drabbar var fjärde kvinna över 40 år.
 
Mitt tips för att komma ihåg att träna din bäckenbottenmuskulatur:
* Gör det till en vana att alltid göra knipövningar när du t.ex. borstar tänderna, står och väntar på bussen, när du sitter på bussen, mellan seten i gymmet, när du ser på tv eller liknande.
 
Hur kniper man då?
 
Knip ihop där nere och tänk dig att du ska "lyfta upp" hela livmodern och slidan upp mot magen. Upprepa detta 15x3 gärna några gånger om dagen.
 
nyhetsmorgon idag pratade de om just knipövningar och de positiva effekterna och vill du veta mer om detta tycker jag att du ska kika på klippet!
 
Knip%C3%B6vningar%20ger%20dig%20starkare%20b%C3%A5l%20och%20b%C3%A4ttre%20sexliv
 
Kram / Emma.

Morgonlöpning

God morgon 
 
 
Jag och Pelle sitter hemma i morgonsoffan tillsammans med mamma och pappa med frukosten i högsta hugg. För mig andra frukosten idag. Jag var uppe tidigt, slängde i mig en smoothie och drog iväg till gymmet för ett löppass vid halv åtta. En mil på löpbandet med puls på 70% av max HF blev första löppasset på tre veckor! Ni som följt bloggen vet hur mycket jag älskar att springa! Finns ingen träning som ger mig så höga endorfinnivåer och lyckokänslor som löpningen gör! Så att äntligen få springa igen var lycka!!!
 
Dagen kunde inte startat på bättre sätt!
 
Hur startar ni eran söndag?
 
Kram / Emma.

Plättlunch

Hej 
 
Fyra tjejer och en liten ettåring på lunch. Vad passar då bättre än bananplättar med kokosglass och jordgubbssorbet? Och till efterrätt lite överblivet julgodis, rawfoodbollar och te?
 
Himlas bra och ett stooort godkänt av ettåringen som åt plättar för fulla muggar!
 
 
Bananplättar? 
Mosa en banan och vispa ihop med två ägg. Stek på medelhög värme i några min på varje sida.
 
Kokosglass?
Vispa 2 dl vispgrädde. Blnda sedan ihop med 1 dl kokos och 1-2 msk florsocker.
 
Jordgubbssorbet?
Mixa frysta jordgubbar till en härlig sorbet.
 
Svårare än så är det inte och med två pannor gick det ganska fort att steka plättar till fem personer också!
 
 
 
 
Nu är svärföräldrarna på tur näst och morfars fågelgryta står och puttrar på spisen! Himlans massa gott denna dagen bjöd på! Det gillas :D
 
Hoppas att ni får en fin kväll!
 
Kram Emma.

Lödagsmorgon

God morgon vänner 
 
Tidig lördagsmorogn, familjen sover och jag är vaken. Det är liksom inget ovanligt! Jag tänkte alldeles snart dra till gymmet en sväng så är jag hemma lagom tills de andra vaknar.
 
Frukosten idag blev inget mindre än vanlig jordnötsgröt med äggvita som sedan toppades med riven kokos, banan, kiwi, hallon och keso + en stooor kopp chaite. gott med både värmande gröt och te för ute visar termometern på -20 grader. Brrr!
 
 
 
Födelsedagen igår blev lite omtumlande då en nära anhärig hamnade på akuten. Det är fruktansvärt att se någon annan lida och därför var jag väl kanske mer ledsen än glad igår. Ingenting blev som jag hade planerat, men ibland kommer livet emellan och då måste man acceptera det. Att fira mig kändes liksom inte som prio ett.
 
Under kvällen kom dock hela familjen + morfar hem och vi åt en fantastiskt god middag som mamma lagat, jag fick massa fina presenter och fick vara nära min kära familj. Det sistnämna är allra viktigast för mig. Dagen avslutades med paj i soffan och gamla familjefilmer på tv:n och kvällen var trots allt himla fin 
 
Idag kommer mina vänner hit på lunch och ikväll kommer min älskling och svärisarna hit på middag så denna lördag kan inte bli annat än bra!
 
Tack så jättemycket för alla fina gratulationer från er igår! Ni är helt fantastiska och det värmer att läsa era kommentarer!
 
Kram / Emma.

Ny bloggdesign och födelsedag!

God morgon vänner 
 
Som ni ser så har det hänt lite grejer här på bloggen under natten. Eller lite och lite - hela bloggdesignen är utbytt mot en ny och fräsch och det tackar jag Annaform för. Ville ta tag i bloggen och behövde någon duktig - då fann jag Anna och bestämde mig direkt för att anlita henne! Så att vakna upp med en ny bloggdesign såhär på födelsedagen var ju inte helt fel - vilken fin present till mig själv :) hihi.
 
Det bästa av allt är att jag nu kan ladda upp större och bredare bilder, ni kan söka i bloggen och kategorierna är ordnade i rolldownmenyer - smidigt och mycket snyggare om du frågar mig! I vänsterkolumnen finns också en liten ruta med information hur ni kan kontakta mig. Hemsidan är dock inte klar än, men på ingång och jag säger till så fort den är det! Jag har också en liten ruta med andra inspirerande bloggar, jag läser inte så många - men de som finns där är mina favvisar!
 
Vad tycker ni om den nya designen kära läsare? 
 
Födelsedagen böjade med mysfrukost tillsammans med mina systrar. Vi gjorde ugnsbakad gröt med päron och jordnötssmör i en stor form som vi sedan serverade med keso och te. Mysmys!
 
 
 
Nu ska jag fortsätta min födelsedag med en tur till gymmet! Idag ska jag köra ett efterlängtat ryggpass - känns som om det var evigheter sen sist!
 
Ha en fin fredag!
 
Kram / Emma.

Vardagsmotion i form av promenad

Hej 
 
Tusen, tusen tack för alla fina kommetarer, det värmer enormt att läsa och jag blir så rörd av era fina ord, tack och tack igen!
 
Efter två veckors sjukdom är jag åter på banan igen! Idag räckte inte tiden till träning och därför passade jag på att gå istället för att ta bussen till och från jobbet. En halvtimme dit, en halvtimme hem. Frisk luft, musik i öronen och ljus som piggar upp!
 
Himla skönt!
 
Och min dag blev genast mycket bättre när jag fick komma ut en sväng innan jag satte mig med jobbet!
 
 
Vardagsmotion med en ryggsäck på ryggen och puls i snö kan minsan få upp pulsen det också!
 
 
Wiiiiieeee!
 
Promenera mera vetja - det är ju sååå skönt!
 
Kram / Emma.

Min resa genom ätstörningen del 3

Hej vänner 

 

Här kommer sista delen av min resa genom ätstörningen. Läs första här <-- och andra här <-- om du missat dem.

 

Jag tog studenten och bokade sedan en tre månaders resa till Australien, Nya Zeeland och Fiji. Jag lovade mig själv att det skulle bli min tillfriskningsresa. En resa som jag förbjöd allt vad träning och matångest hette. Jag ville inte leva resten av livet på det sättet jag gjort sedan jag börjat gymnasiet. Jag ville njuta av träningen (för innan jag blev sjuk var träning det bästa jag visste, nu var det bara pest och pina, ett ont måste) och även ha träningsfria dagar som jag mådde bra av (nu tränade jag varje dag och kunde inte sluta). Jag ville också njuta av maten som jag åt och för att kunna göra det igen behövde jag ett break. Sagt och gjort. Under hösten jobbade jag stenhårt för att få ihop pengar till resan och efter årsskiftet lämnade jag allt bakom mig och åkte iväg till andra sidan jorden för att bli frisk, och jag lovade mig själv, dyrt och hederligt att inte lyssna på djävulen och dess hemska ord, inte träna och framför allt att våga äta som alla andra. Det var jättejobbigt i början, men något annat hade jag inte räknat med heller.  Men allteftersom tiden gick började jag må riktigt bra och jag vågade till och med stoppa i mig saker som chips, pizza och annat onyttigt som jag inte ätit på flera år. Jag försökte njuta av livet, se hur alla andra gjorde och vad de åt och gjorde likadant.

 

Det var en blek och mager Emma som anlände till Australien, här är två bilder från de första veckorna!
 

Efter tre månader avslutades resan på Fiji. Jag hade lyckats med mina mål och gått upp nästan åtta kilo (fått bröst igen!!!), stålade och var lyckligare än på länge!

 

Efter tre månader på andra sidan jorden kom jag hem med nya erfarenheter, fri från matångest, träningssugen och lyckligare än jag varit på många år. Under resan hade jag läst böcker om självkänsla och självförtroende, jobbat med att lära mig att tycka om mig själv som den jag var, älska min kropp och hitta mig själv. Och visst hade jag kommit en bra bit på vägen, men tre månader är inte tillräckligt lång tid för att bli frisk från en ätstörning hur mycket man än vill det. Jag hade lyckats gå upp nästan 8 kilo under resan och jag kände mig fin. Men det gick ganska snabbt och falla tillbaka in i vardagen där hemma och jag rasade några kilon i vikt igen. Jag visste liksom inte riktigt hur jag skulle bete mig där hemma. Det blev en enorm stress för mig och jag försökte verkligen att inte falla tillbaka, men det var svårt. Även om jag mådde bättre nu än vad jag gjort tidigare längtade jag bort. Att resa hade varit så skönt! Ingen press, ingen träning, ingen ångest, en massa sol, värme, äventyr, nya möten med spännande människor och ett liv i nuet utan planering. Så därför bestämde jag mig för att resa igen och bokade en biljett till Asien under vintern/våren 2010. Jag mådde genast mycket bättre när jag visste att jag hade resan att se fram emot och hösten 2009 gick fort!

 

Resan i Asien var fantastisk. Jag växte i mig själv, blev mer självständig, levde i nuet, klarade mig själv och började älska livet på riktigt. Eftersom jag reste ensam hade jag mycket tid till att fundera och att ”hitta mig själv”. Jag tänkte mycket på hälsa och allt vad det innebar. Jag ville lära mig mer om hälsa och välmående eftersom det är något av det viktigaste för att vi ska må bra och få en långt och friskt liv. Det jag sysslat med under de senaste åren var långt ifrån hälsosamt och när jag kom hem igen ville jag få en nystart. Jag skulle börja ta hand om min kropp på ett bra sätt. Jag ville äta mat som jag tyckte om, som var bra för kroppen och som jag kunde njuta av samtidigt som jag inte ville må dåligt av att ”fuska” och äta onyttigt ibland. Jag kom över citatet ”ingenting är så onyttigt att du aldrig kan äta det, och ingenting är så nyttigt att du alltid kan äta det” och bestämde mig för att börja leva efter det. Jag ville komma igång med träningen igen på en hälsosam nivå och lära mig ta hand om min kropp på ett bra sätt. Att vara underviktig hade jag fått lära mig är lika farlig som att vara överviktig i sjukdomssynpunkt och jag ville fortsätta att kämpa för en stark och frisk kropp när jag kom hem.

 

I Karlstad, 10 mil från min hemort Torsby hade de nyligen startat upp ett tvåårigt Hälsa- och wellnessprogram på universitetet där man blev utbildad hälsocoach/ hälsoakademiker. Jag tyckte att det verkade spännande och passade mig så jag skickade in ansökan när det var dags. Karlstad kändes som lagom långt bort och samtidigt hade några av mina närmaste vänner flyttat dit. Det kändes som en bra nystart för mig.

 

Att komma hem igen var nervöst. Hur skulle det bli den här gången? Var jag tillräckligt stark nu för att kunna stå emot att falla tillbaka? Jag hade mer självförtroende och självkänsla den här gången och en ännu större vilja att klara av det och därför gick det bra. Jag hade en flytt att se fram emot och jag kände att saker och ting hade börjat falla på plats i mitt tidigare så kaotiska inre. Jag hade hittat vem jag var och såg en plan framför mig vad jag ville göra med mitt liv. Det var otroligt lugnande!

 

Under våren träffade jag också Per. Världens finaste och underbaraste på alla sätt! Per var helt enkelt rätt för mig och jag blev kär på stört! Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle hitta någon som matchade mig så bra som han gjorde. Det kändes som jag hittat min själsfrände och livet hade knappast kunnat vara bättre. Jag var lycklig igen!

 

Under sommaren fick jag veta att jag kommit in på Hälsa och wellness och flyttade då ner till Karlstad och påbörjade utbildningen. När hösten kom fick jag även en nystart i träningen. Jag började på ett nytt gym, gick på pass och fick träna i en ny miljö. Jag älskade det och träningsglädjen kom tillbaka. Jag började träna för att jag mådde bra av det och för att det var roligt, inte för att jag ”var tvungen”. Det hade gått 1,5 år sedan jag åkte iväg på första resan och under dessa 1,5 åren hade jag lyckats bli fri från matångesten. Nu kunde jag njuta av att äta både onyttigt och nyttigt igen samtidigt som jag hade tänket ”att ta hand om min kropp”. Jag hade hittat en balans i en hälsosam livsstil där det fanns rum för avvikelser och ”fusk”, både vad det gällde mat och träning.

 

Idag är jag glad att jag aldrig stoppade fingrarna i halsen eller började räkna kalorier. Av någon anledning vara kalorier inget jag tänkte på. Jag fastnade mer i ”nyttighetstänket” och slutade äta allt som var onyttigt. Så att sluta spy och räkna kalorier var aldrig något jag behövde jobba med.

 

Jag hoppas att jag på något vis hjälpa er andra i samma situation genom att berätta det jag genomgått. Det är så fruktansvärt många tjejer som lider av diverse ätstörningar, och kan jag på något vis hjälpa, förebygga eller inspirera till en sundare livsstil än vad en ätstörning innebär vill jag ju såklart göra det. Min tanke var att om jag nu öppnar mig, berättar och visar hur min väg till ett friskt liv såg ut kanske ni får en tanke om hur ni vill att er väg ska se ut och vad som funkar för er. Jag behövde bryta min vardag och komma bort. Det var min räddning. Och det viktigaste av allt var att jag förstod själv att jag var sjuk och ville göra något åt det även om det tog ett tag innan jag kom till insikt med det.

 

Idag är mitt liv helt annorlunda. Jag har flera år varit fri från ångest och ätstörningar. Idag kan jag äta vad jag vill och njuta av träningsfria dagar (ja det sprätter ju i benen såklart eftersom jag tycker träning är så jäkla kul) utan att må dåligt. Jag har hittat mig själv och en fantastiskt fin balans i livet som jag mår bra av. Framförallt så har jag lärt mig att älska mig själv och min kropp. Under hela min sjukdomstid hade jag inte mycket till självkänsla och det är nog den som jag har fått jobbat med allra mest. Att lära mig tycka om mig själv för den jag är. För varför gå ett helt liv och må dåligt hata sig själv när man kan leva ett glädjefyllt liv, älska sig själv och må bra? Ja, den frågan ställde jag mig många gånger innan jag till slut bestämde mig för att börja jobba på det…

 

Mamma var under hela min sjukdomstid ett oerhört stöd på alla sätt och vis och därför vill jag ge henne några rader här. Hon stod ut, lyssnade och tog hand om mig. Mamma har alltid varit min förebild, den som jag sett upp till och som jag vill bli som när jag blir stor. Jag är så oerhört tacksam för att hon alltid fanns där, att hon såg och ville hjälpa. Hon var en stor del i mitt tillfrisknande och fick mig många gånger att må bättre tack vare sin närhet och uppmuntrande. Istället för att fightas med mig fanns hon där, lyssnade och kramade. Jag kommer vara dig evigt tacksam <3

 

Här är en bild på en frisk och sund Emma från sommaren -11. Där var jag sedan ett år tillbaka på min ursprungsvikt starkare och lyckligare än vad jag någonsin varit tidigare, och i en kropp som jag lärt mig älska och ta hand om! 
 
Jag vill nu säja tack till alla er som tagit er tid och läst samt tacka för alla fina kommenaterer ni skrivit till inläggen! Ni är grymma! Och ni tjejer som sitter i samma sits som jag en gång satt i - fortsätt kämpa! Ni kommer lyckas så länge som ni kämpar för det och vill bli friska! Tro mig när jag säger att det inte är värt det, att fortsätta lyssna på ätstörningen alltså. En ätstörning är inget som jag ens önkar min värsta fiende (inte för att jag har några sådana men, hehe) och tillsammans tycker jag att vi ska jobba för att sprida budskapet om hur viktigt det är att våga älska sin egen kropp och inte jämföra sig med någon annan. Och det här med att lägga ut inspirationsbilder på andras kroppar är något jag skarpt kritiserar eftersom jag anser att det sänder fel budskap. Istället för att titta på andra bör vi sträva efter att ha våra egna kroppar i dess bästa form som målbild samtidigt som du lever efter en livsstil som du mår bra av både fysiskt och psykiskt. 
 
DU som läser det här är unik, vacker och helt fantastiskt på just ditt sätt! Och kom ihåg att du duger precis som du är!
 
STOOOOR kram till er / Emma.

Torsdag och chokladbollsröra

God morgon 
 
Här har vi börjat dagen att att springa i tvättstugan och samtidigt ha en mysfrukost framför tv:n. Jag gjorde mig en chokladbollsröra med jordnötsfrosting ♥ Har ni inte testat denna underbara röra måste ni göra det!
 
Alltså helt ärligt skulle jag aldrig klara mig utan keso, jordnötssmör, kakao (den råa varianten) och banan. Man kan göra så mycket gott med det och med banan inblandat blir det sådär lagom sött och gott! Jag ÄLSKAR det!
 
 
Vi kör receptet i repris tycker jag!
 
Ingredienser:
1,5 dl keso
2/3 dl havregryn
2 msk kokosflingor (uteslöt kokosen idag!)
1 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 stor banan
1 msk jordnötssmör
 
Häll keso, havregryn, kokosflingor, kakao, vaniljpulver och halva bananen i en bunke. Stavmixa ihop alla ingredienser till eN härlig smet. Häll upp på ett fat. Mosa resterande av bananen och blanda ihop med jordnötssmör. Toppa röran med jordnötssåsen och ev bär eller något annat gott. Jag hade på lite hallon och strödde över kakaonibs och kokoschips. MUMS!!!
 
Det som är så underbart med denna lilla rätt är att den passar lika bra som mellis, fika, kvällsmål eller till efterrätt som till frukost. Vill du bara ha ett litet mellis? Ja halvera receptet då :) 
 
 
Morgonnjutning till max ♥
 
Nu ska jag fortsätta dagen med att åka till nJoy och jobba lite. Efter lunch blir det ett möte på Drivhuset och sen åker jag upp till Torsby igen! Ja igen :) Det är mycket pendlande just nu, men jag ska fira mormor som fyller 73 ikväll och imorgon fyller ju jag år och ska bli firad av släkten och för att alla nära och kära ska kunna vara med är det enklast att bli firad där uppe!
 
Men nog med det :) Senare kommer sista delen av min resa genom ätstörningen upp!
 
Önskar er en fin torsdag!
 
Kram / Emma.

Mera funktionalitet!!!

Hej vänner 
 
Det här med att träna funktionellt är något jag gillar skarpt. Fuktioneliteten i träningen ger dig ett mervärde genom att det ger dig styrka att klara av din vardag bättre. Din kropps stärks inifrån och ut, du får en bättre hållning och minskar skaderisken.
 
Övningen marklyft på ett ben är grym om du frågar mig och med en balansplatta under foten blir den ännu bättre. Övningen stärker musklerna runt ryggraden, hela bålmusklulaturen, baksida lår och framför allt sätesmuskulaturen. Hela baksidan jobbar helt enkelt samtidigt som du med en balansplatta även stärker upp alla små muskler i fotleden och runt knäleden. Hur bra?
 
BRA!
 
 
 
Greppa en viktplatta, ställ dig med ena foten på balansplattan och hitta balansen. Håll knäleden lätt böjd och fäll sedan fram kroppen samtidigt som du lyfter bakbenet. Håll en stark core och ryggen i en neutral position genom hela övningen. Tänk dig en rak linje genom kroppen i stoppläget och fäll sedan tillbaka kroppen till startläge. Undvik att sätta ner foten. Upprepas till utmattning - då byter du ben.
 
Lycka till!
 
Kram / Emma.

Min resa genom ätstörningen del 2

Hej ♥

 

Här kommer fortsättningen på min resa genom ätstörningen. Vill du läsa första delen hittar du den här (<--klick).

 

Det var nu djävulen började ta över min hjärna. Djävulen, den delen av mig som hela tiden talade om för mig hur dålig, tjock, äcklig och ful jag var. Den som sa åt mig att inte lyssna på vad alla andra sa, den som sa att alla andra lurades. Det var den som ville att jag skulle gå ner ännu mer i vikt.

 

Jag började äta igen, men samtidigt började jag träna hårdare och allt oftare. Jag tränade mycket i smyg och på så vis lurade jag andra när jag började äta mer. Det var ju inget jag la på mig när jag förbrände mer. Året som följde var det värsta i mitt liv. Jag gick regelbundet hos kurator, dietist och träffade någon psykolog. Jag mådde skit och ville många gånger inte leva längre. På nätterna låg jag ofta vaken, gråtandes, rev och slog mig själv för att få bort smärtan från ångesten. Det var hemskt. Många dagar klarade jag inte av skolan och jag missade mycket. Sorgligt, men sant. Men jag pluggade mycket hemifrån och fixade bra betyg ändå. Jag orkade inte vara bland folk, jag trivdes bäst i min ensamhet. Såklart tog det slut med killen under den här tiden också.

 

Såhär såg det ut under en lång tid. Jag mådde fruktansvärt dåligt, åt minimalt med mat och tränade mer än någonsin. Min kropp bröts ned och det fanns inte mycket mer än skinn och ben kvar. Självklart reagerade folk i min omgivning, och jag låtsades höra det de sa till mig, sa att jag jobbade för att bli frisk och må bättre, att jag inte tränade så mycket längre och sa att jag åt massa mat. Jag var expert på att luras helt enkelt. Jag gjorde allt för djävulen i min hjärna, det var enklast så.

 

Vändningen för mig kom på vårterminen i tvåan då jag drabbades av ett magvirus som höll mig sjuk i över en månads tid. Jag fick inte behålla någon näring alls i stort sett under den här perioden och när vågen visade knappt 40 kilo blev jag inlagd på sjukhus med dropp i två omgångar. Jag kunde knappt stå upp för att jag var så svag och det gjorde mig rädd på riktigt. Jag förstod nu att jag var sjuk och att jag kanske skulle dö om jag fortsatte med det jag gjorde. Jag tänkte på livet jag hade framför mig, på min familj och mina vänner och bestämde mig för att försöka bli frisk.

 

Under våren i tvåan träffade jag även en kille som fick mig att må bättre. Jag kom ut på saker och blev mer social igen. Jag började känna mig mer levande och gjorde många tappra försök att trotsa djävulen i min hjärna. Det var inte lätt. Jag kämpade för att få kontrollen över mig själv och försökte att inte lyssna till de hemska orden som ekade i mitt huvud.

 

Två bilder på mig sommaren -07, tiden efter jag legat på sjukhus med magvirus och då jag var som smalast. Jag mår dåligt när jag ser dem och ni förstår inte vilket stort steg det är för mig att lägga ut dem här. Jag hoppas att ni förstår hur sjukt det är att se ut såhär och att det är långt ifrån vackert eller sunt att ha så lite fett på kroppen.

 

Plötsligt fanns det bra dagar ihop med de dåliga och jag kände oftare och oftare att jag ville umgås med kompisar och att jag trivdes bra med det. Jag var skiträdd för mat och för att gå upp i vikt. Därför utsatte jag mig för att äta det jag var rädd för – det onyttiga, och allteftersom sommaren gick och hösten kom började jag må bättre. Det var en lång process och jag var långt ifrån frisk även om jag gjorde ett försök. Jag tränade fortfarande något hemsk mycket i förhållande till hur lite jag åt.

 

Under hösten fick jag veta att killen jag gått och blivit så kär i hade varit otrogen och levt dubbelliv i en annan stad (där han kom ifrån) ända sedan vi träffades och hela min värld rasade samman igen. När jag äntligen började må lite bättre igen och inte led lika mycket av matångest kom ett stort bakslag.

 

Jag började må sämre igen och fortsatte att skada min kropp precis som jag gjort tidigare. Att bli bedragen på det sättet gjorde inte det hela bättre precis. Jag kände mig värdelös som människa (även fast det var han som var värdelös som gjort så mot mig) och hösten i trean var en tung höst. Efter några månader när det hela hade lagt sig lite började jag må bättre igen och bestämde mig för att göra ett nytt försök. Jag vågade släppa kontrollen på maten, men inte på träningen. Jag tränade stenhårt och maten (som var alldeles för liten i storlek till hur mycket jag tränade) var belöningen för mitt hårda slit. Om jag tränade tillräckligt hårt kunde jag ”unna” mig att äta. Jag var helt enkelt fast.

 

Det var då jag bestämde mig för att ge mig av. Jag förstod att så länge jag var kvar i Torsby och vardagen där skulle jag inte klara av att släppa kontrollen på träningen. Jag behövde göra en förändring, uppleva något nytt, komma till en ny miljö och träffa nya människor. Jag förstod att jag var sjuk och ville inget annat än att bli frisk och må bra. Jag klarade bara inte att förändra vardagen där hemma.

 

Fortsättning föjer...

 

Kram / Emma.


Lycka!!!

God morgon vänner 
 
Jag känner mig som ett litet barn på julafton! Jag har inte fått träna på två veckor och idag har jag äntligen friskförklarat mig själv. Efter att jag slutar vid nio ska jag möta upp mamma för en tur till gymmet! Det pirrar i hela kroppen av glädje! Att sitta still och ta det lugnt är inte min starka sida och har aldrig varit. Jag har alltid varit sprallig och tyckt om att vara fysiskt aktiv så dessa två veckor med sjukdom har varit lite utav en plåga! Men nu så hoppas jag att jag är på banan igen!
 
 
Viktigt, viktigt nu är att komma ihåg att ta det lugnt för min del! Kroppen har fått jobba hårt med att bli frisk och därför kommer de första dagarna med träning bestå av låg intensitet för att kanske till helgen eller nästan vecka börja köra som vanligt igen! 
 
Så, hur går träningen för er mina vänner? Och hur går det med den sockerfria månaden? 
 
PS. senare idag kommer andra inlägget om min resa genom ätstörningen upp!
 
Kram/ Emma.

Svar på läsarfrågor

Hej vänner 
 
"Hej Emma! Hittade din blogg för ca en vecka sen och tycker att den är superbra och motiverar mig till att leva hälsosamt! Tack! Jag tänkte passa på att fråga dig lite vad gäller morgonträning. Är det egentligen bra att träna kondition innan frukost, och styrketräning-kan jag göra det på morgonen? Om inte, vad ska man äta? Osv osv... När jag tränar kondition på morgonen händer det ibland att jag gör knäövningar eftersom att jag har svaga knämuskler som behöver tränas upp, och tänker att jag "kan passa på nu medan jag är på gymmet", är det dåligt eller bra för mina knän då jag inte ätit frukost?"
 
Hej! Vad roligt att höra att du gillar bloggen och att den fyller sitt syfte med att motivera dig till att leva hälsosamt. Självklart kan du morgonträna, men jag skulle inte rekommendera dig att morgonträna på tom mage. Att ta en promenad innan frukost är en sak, då är intensiteten oftast låg, men blir intentiteten aningen högre börjar kroppen istället bränna muskler istället för fett och det är inte det du vill åt när du tränar antar jag. Ska du träna på morgonen är det viktigt att du laddar kroppen ordentligt med mat kvällen innan. Se till att få i dig både kolhydrater, fett och protein. Ät något lätt på morgonen innan träningen, t.ex. en smoothie eller yoghurt/ fil med frukt och flingor och se till att få i dig ordentligt med mat efteråt i form av gröt eller smörgås med ägg.
 
En bra smoothie innan morgonens träningspass som jag brukar göra innehåller:
0,5 dl havregryn
1 dl mjölk
1/5 dl äggvita
1 dl kvarg/ kesella
1/2 banan
1 dl bär
1 msk jordnötssmör
 
En skön blandning mellan kolhydrater, fett och protein som ger mig massor med energi under träningspasset!
 
Kom ihåg att träning bryter ner kroppen. Då är det extra viktigt att att tanka på med bra energi för att orka! 
 
 
"Vad tycker du om Omega 3? Är det något som bör läggas till i kosten om man sällan äter fisk?"
 
Ska jag vara ärlig så är jag inget stort fan av kosttillskott. Genom att äta en varierad och balanserad kost kan vi gott och väl få i oss alla näringsämnen som vi behöver, det finns det studier på. Dessutom innehåller kosttillskotten alldeles för stora mängder av RDI (rekommenderat dagligt intag) vilket gör att det lätt slår ut upptaget av andra vitaminer och mineraler när kroppen får jobba med att göra sig av med de vitaminerna och mineralerna som den inte behöver. Kosttillskotten har heller inte de kompletterande faktorerna som finns i t.ex. frukt/ grönsaker/ fisk och liknande. Det finns massa andra ämnen i de olika livsmedlena som man inte vet något om än. Så att äta en vitamintablett kommer aldrig bli lika bra som att få i sig vitaminen via kosten.
 
Vad gäller omega 3 så är det livsnödvändigt för oss att få i oss. Omega 3 är byggstenar i våra cellmembran, extra viktiga i hjärnans celler och påverkar tillsammans med omega 6 nivån av inflammationer i kroppen. Jag skulle råda dig till att försöka få in mer fet fisk i din kost, iallafall någon gång i veckan eftersom det är såpass viktigt. Utöver fisken hittar du omega 3 i t.ex. raps-, linfrö-, och hampaolja, valnötter och krossade linfrön. Får du absolut inte i dig något utav detta och aldrig äter fisk skulle jag se kosttillskottet som en sista utväg eftersom det är såpass viktigt. Jag tror dock mer på riktiga råvaror istället för tillskott, men det är upp till var och en hur vi väljer att äta och jag dömer ingen. Men jag tycer att det är viktigt att vara medveten om effekterna och hur vi påverkas!
 
Kram / Emma.

Min resa genom ätstörningen del 1

Hej vänner 

 

Jag har en sak som jag vill berätta för er! Jag får många kommentarer där ätstörningar lyser igenom och även frågor om råd och tips för att bli frisk från en ätstörning och genom att nu berätta om mig själv och min ätstörning hoppas jag kunna hjälpa er andra. Jag vill visa er att det finns en annan väg att gå, att man kan bli frisk om man är villig att kämpa för det. Det här är inget jag har nämnt i bloggen tidigare då jag ansåg att min blogg skulle handla om hälsa, matglädje, träning och inspiration till ett glädjefyllt och hälsosamt liv. Därför valde jag att inte skriva om min sjukdom. Men nu vill jag ändå göra det och berätta för er om hur det var för mig och vad jag gjorde för att bli frisk. Historien är lång och därför kommer jag dela upp den på flera inlägg om ni undrar varför det tar slut mitt i allt.

 

Som ni förstår så har jag precis som många andra unga tjejer - även killar för den delen - varit sjuk i en ätstörning. Hela min gymnasietid präglades av matångest, träningshets och ”duktig-flicka” syndromet. Jag kan idag ångra det många gånger om – för självklart var det inte värt det - men jag har valt att se det som en lärdom, en resa som fått mig att bli den jag är idag. Att ständigt gå och ångra allt jag missade på grund av hur dåligt jag mådde tjänar ingenting till idag.

 

Allt började under första terminen på gymnasiet. Jag var mitt uppe i ett urkasst förhållande med en kille som fick mig att må fruktansvärt dåligt, samtidigt som gymnasiet drog igång och jag fick allt högre press på mig själv. Det var liksom inte meningen att jag skulle gå ner i vikt, nej jag var ju redan smal! Jag har aldrig varit tjock, jag är 166 cm och har som mest vägt 54 kilo, tränat hela mitt liv och alltid fått fina kommentarer om att jag sett bra ut. Men det spelade ingen roll när min självkänsla åkte ner i botten. Allt jag såg när jag tittade i spegeln var en ful, äcklig och värdelös människa. Jag kan idag inte förstå att jag kunde tänka så hemska tankar om mig själv. Pressen på mig själv, stressen och allt runt omkring gjorde att jag tappade kontrollen och mådde allt sämre och då det var lätt att ta kontrollen över maten - när jag inte hade kontroll på något annat.

 

Plötsligt var allt jag stoppade i mig viktigt, allt skulle vara enligt mina planer. Jag levde som i en annan värld, gled ifrån verkligenheten in i mina tankar som handlade om planering, mat och träning. Jag kunde inte längre koncentrera mig, hörde inte längre vad lärarna sa på lektionerna och ville allt mer sällan hitta på saker. Jag mådde som bäst när jag fick vara för mig och själv och göra som jag själv ville. Om jag umgicks med andra kunde jag riskera att behöva stoppa i mig sånt som jag inte hade planerat, och den tanken var fruktansvärd. Jag grät för det mesta i min ensamhet, petade bara i maten och rasade allt mer i vikt.

 

Men det tog inte lång tid innan mamma upptäckte vad som hände med mig. En dag när jag kom hem från skolan stod hon i köket med vågen och sa ”Emma, jag vill att du väger dig när jag ser på”.  Jag fick panik och bröt ihop! Jag mådde så dåligt, men jag kunde inte förstå varför.  Jag hade gått ner åtta kilo, och enligt mig själv såg jag precis ut som förut – lika ful och äcklig. Vid den här tidpunken hade jag börjat se mig själv som tjock också. 46 kilo på en 166 cm lång kropp. Det är inte mycket. Och värre skulle det bli.

 

När mamma sa att jag var sjuk, att jag hade en ätstörning trodde jag att hon försökte lura mig. ”Har man en ätstörning måste man vara smal, och jag är ju tjock” tänkte jag med min snedvridna kroppsuppfattning.

 

Jag följde i alla fall med till ungdomsmottagningen som hon föreslog för att få prata med någon med kompetens. Jag mådde ju ändå dåligt och ville ha hjälp, samtidigt som jag själv inte ansåg mig sjuk på det viset som mamma menade. Jag tänkte att om någon annan än mamma såg att jag hade problem med ätstörning kanske det var så. På ungdomsmottagningen fick jag träffa en barnmorska, en hemsk människa som absolut inte borde få jobba med det hon gör. Människan hade ingen pedagogisk kompetens över huvud taget och jag skulle idag vilja berätta för henne vad hon gjorde med mig den dagen jag kom dit. Hon blev plötsligt den viktigaste personen för hur min sjukdom skulle utvecklas. Men människan visade inga som helst tecken på oro när mamma berättade hur allt låg till (själv satt jag tyst då jag inte alls förstod vad vi gjorde där egentligen).

 

Det har inte gått så långt med Emma, men jag vill ändå att vi försöker ta tag i det innan det går för långt” sa mamma. Barnmorskan synade mig och höjde ögonbrynen samtidigt som hon sa ”Nej, jag ser det”.

 

Om själva vikthetsen inte varit så stor innan kan jag säga att det var nu det eskalerade. Förstår ni vad hennes ord sa till mig? När hon svarade mamma på det sättet var det enda jag kunde tro – att hon tyckte att jag var tjock och att vi var konstiga som hade kommit dit. Det var det sista jag hörde i samtalet, mer mindes jag inte då mina tankar började ta fart. Jag blev jättearg på mamma och kände mig grundlurad. Mer planering skulle krävas för att lura mamma tillbaka. 

 

Julen - 05 då jag nyligen insjuknat i min ätstörning. Jag hade tappat flera kilo i vikt och hade ingen gnista kvar alls.

 

Fortsättning följer...


Nypondavos

God morgon finisar 
 
Jag startar tisdagen med en goo-frukost i form av nypondavosgröt toppat med linfrö, tinade jordgubbar, hackad kiwi och rostad kokos. Gott och mättande!
 
 
 
Davosgröt är så enkelt att göra och är dessutom toppenbra om du har bråttom på morgonen eller bara av någon anledning inte orkar göra frukost på morgonen. Davosgröten gör du kvällen innan, plockar fram på morgonen och toppar med något gott.
 
Dagens variant:
1 dl havregryn
2 dl yoghurt
1-2 tsk nyponpulver/ nyponskalsmjöl
 
Blanda ihop alla ingredienser och låt svälla i kylen över natten.
 
 
 
Idag ska jag åka upp till Torsby för att jobba ett långpass igen, 19 timmar står på schemat! Börjar dock inte förrän två så innan ska jag försöka hinna med lite andra saker, bl.a. möte på banken och handla lite saker som står på listan. Är fortfarande inte helt frisk så det blir ingen träning!
 
Nu ska jag fixa mig och sedan hoppa på tåget norrut!
 
Senare har jag förberett ett tidsinställt inlägg till er!
 
Ha en fin tisdag!
 
Kram / Emma,

Gilla mig på facebook

Hej vänner 
 
Nu kan ni gilla PT by Emmafacebook :)
 
 
Gå in här (<--klick) och tryck på gillaknappen!
 
Detta ger mig fantastiska möjligheter att komma närmare er som läsare! Ni får ta del av information, happenings och annat som dyker upp! Hoppas ni gillar det :)
 
Kram / Emma.

Älgfärsbullar i kantarellgräddsås och proteinpasta

Hej 
 
2,5 år tillsammans kändes lite extra och därför bestämde vi oss för att fira det med en trerätters. En extra mysig söndagskväll som dessutom innehåller massa god mat såhär i vintermörkret är aldrig fel. Till förrätt åt vi parmainlindad brieost med honungsmelon på en bädd av roccula och pinjenötter. Till varmrätt åt vi proteinpasta med älgfärsbullar i kantarellgräddsås och till efterrätt jordgubbs- och hallonkompott med kokosgrädde.
 
Proteinpastan är enkel att göra och funkar utmräkt att förvara i frysen. Jag brukar använda den i både lasange och göra "tagatelli" av. Den är också glutenfri vilken ju är toppenbra!
 
 
Ingredienser (4 portioner):
400 g älgfärs
1/2 dl grädde
2 tsk fiberhusk
1,5 tsk timjan
1 msk kantarellfond
2 msk lingonsylt
1/2-1 tsk salt
Vitpeppar
 
Blanda grädde med kryddor, lingonsylt, kantarellfond och fiberhusk. Blanda sedan ihop med köttfärs och stek köttbullar på medelhög värme i kokosolja, alt. smör. Lägg köttbullarna på ett fat och gör sean såsen i stekspadet som finns kvar i pannan (ger god smak), men se till så att det inte är bränt, då blir inte så gott.
 
Sås:
300 g urvattnade kantareller
Grädde
Soja
Örtsalt
Vitpeppar
 
Häll grädde i pannan och lägg i kantareller. Krydda och koka upp. Lägg i köttbullarna och låt dem suga ut sig lite sås. Servera köttbullesåsen med ptoreinpasta och en god sallad.
 
Proteinpasta (2 portioner):
4 ägg
125 g phiadelphiaost
1/2 dl fiberhusk
 
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggen fluffigt tillsammans med phiadelphiaost. Vispa sist i fiberhusk och häll snabbt ut på en bakplåtspappersklädd plåt innan fiberhusken stabbar sigGrädda i 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna innan du skär strimlor, t.ex. med en pizzaskärare.
 
 
Mums!!!
 
Kram / Emma

Tummen upp

God morgon 
 
Efter att ha vankat med halsont varje dag i över en vecka vaknade jag idag "bara" slemmig och hes. YES! Äntligen går det åt rätt håll :D Jag känner mig även mycket piggare i både kropp och knopp så med några dagars vila till är jag nog snart återställd. Ska ta mig till kontoret på nJoy idag och jobba lite med några kost- och träningsupplägg. Har första kunden på onsdag denna vecka och det ska bli grymt spännande!
 
 
Tummen upp för:
* Att jag börjar bli frisk igen 
* Att det är måndag och ny vecka med nya möjligheter
* Att det blir ljusare och ljusare för varje dag som går
* Att jag har min första kund den här veckan
* Att jag ska få träffa mina saknade vänner i helgen
* Att jag är kär och lycklig
* Att vi ska äta en god spenatsoppa med lax i till middag idag
 
Vad skulle ni ge tummen upp för just idag? Vad känns extra bra för er just nu?
 
Trevlig måndag!
 
Kram / Emma.

2,5 år av kärlek

Hej vänner 
 
Ikväll firar jag och Pelle 2,5 år med en treätters, tända ljus och ljuv musik i bakgrunden. Mysigt att sitta och äta länge, titta på varanda och bara prata om allt mellan himmel och jord. Kvalitetstid 
 
 
 
Förrätt och huvudrätten är intagen. Nu ska vi äta efterrätt och se en film!
 
Hoppas att ni haft en fin helg!
 
Kram / Emma

Kokoschips

Hej snyggisar 
 
I veckan hade jag en kokosnöt som höll på att bli gammal liggandes hemma. Jag slog upp den med en hammare och bestämde mig för att göra egna kokoschips. I somras torkade vi ju massa frukt själva inför vandringen så varför inte torka egen kokos?
 
 
Nu blev det inte riktigt torkade kokoschips, utan mer rostade då ugnen stod på 100 grader. Vid torkning bör ugnen stå på 40-50 grader.
 
 
Iallafall. Vill du göra egna kokoschips?
 
Slå upp kokosnöten med hjälp av en hammare och ta bort skalet. Använd sedan en osthyvel eller en vass skalare för att få till fina strimlor. Lägg dem på en plåt och kör in dem i ugnen. Hur länge de ska vara inne beror alldeles på hur varm ugnen är. Jag har faktiskt ingen aning om hur länge mina var inne. Jag tog ut dem när de hade stelnat och fått lite färg. Kanske tog en timme. Har du ugnen på 40-50 grader tar det säkret några timmar innan de blir krispiga
 
 
Det här slår de köpta kokoschipsen i hästlängder!
 
Helt galet gott och kan användas till mycket. T.ex.
* Ät som snacks
* Ha på gröten/ yoghurten/ filen/ keso
* Strö över salladen
* Ha i fruktsallad
* Servera till efterrätt tillsammans med glass och smält choklad
* Strö över en macka med jördnötssmör
 
Billigt, enkelt, gott! Vad mer behövs liksom? :)
 
Kram / Emma.

Still sick

Hej vänner 
 
Vid tio gick jag på ett 24-timmarspass på jobbet. Fast jag vilat och i stort sett inte rört en fena de senaste fyra dagarna vaknade jag idag med ännu mera halsont. Inte okej! Jag känner mig inte jättesjuk, utan bara sådär halvkrasslig, lite subfebrilvarm, trött i ögnonen, öm i halsen och trött i kroppen. Det var väl attans vad långdragen denna sjukdom skulle vara! ÅÅÅH!
 
 
Jag knaprar ingefära och surplar citronvatten, äter massa frukt och grönt samt god och näringsrik mat. Mina huskurer fungerar inte just nu, utan jag får helt enkelt bara slappna av och vänta ut förkylningen! Lyssna på kroppen och fortsätta vila hur tråkigt det än är.
 
Kram / Emma.

Nyttigt fredagsmys

Hej 
 
 
Hälsomånaden innebär inget socker, men vad gör väl det när det finns så många goda alternativ utan det vita sockret? Ikväll mumsar jag på en smarrig rawfoodchokladboll med keso. Inte bara gott, utan även näringsrikt, mättande och bra för magen
 
Vill du ha andra nyttiga alternativ på godsaker utan vitt socker kan du till exempel göra:
* Chokladbollsröra med jornötsfrosting
* Banankaka med hallon och vaniljkvarg
* Proteinglass med smak av kola 
* Krämig kladdkaka
* Chokladmousse
* Blåbärspaj
* Kokosmuffins
* Kesobägare med chokladkräm
* Äppelpaj
* Fruktbitar och nötsmör 
* Fruktsallad
* Alla former av smoothies
 
Har ni några andra bra tips?
 
Dela med er!!!
 
Kram / Emma

Den färgglada fredagslunchen

Hej vänner 
 
Fredagslunchen var en kär favorit i repris! Sötpotatis- och rödbetsbiffar (<--klicka för recept) som serverades med kalkonbacon och en härligt färgglad sallad. 
 
 
Rätten är så fylld av färg att man blir glad av att bara titta på tallriken. Visst bli man?
 
 
 
Har ni inte testat dessa rekommenderar jag er varmt att göra det. Variationen i kosten är bra för vår hälsa så varför inte byta ut t.ex. riset, potatismoset, pastan eller aktuell kolhydratskälla mot något mer ovanligt?
 
Plättarna fungerar utmärkt tillsammans med t.ex. en köttbit, fisk eller kyckling! 
 
Möjligheten till variation i kosten är enorm, och det behöver varken vara svårt, tidkrävande eller mindre gott!
 
Vill ni få in en färgklick i middagen ikväll tycker jag att ni ska testa dessa! Testa!!!
 
Kram / Emma.

Bananscones och fikonpuré

God morgon 
 
 
Läste för ett tag sen om bananscones på någon blogg. Minns dock inte vart och kom heller inte ihåg receptet, så idag blev det lite improvisation och resultatet slutade i banan- och mandelscones. Lyckat? Oooh, jaa! Fick tummen upp från både mig och killen :D
 
 
Ingredienser (4 kakor):
1 stor mogen banan
1,5 dl mandelmjöl
1 dl havregryn
1 dl naturell yoghurt/ kvarg
1 tsk bakpulver
En nypa salt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa bananen till ett mos och blanda ihop med övriga ingredienser. Klicka ut fyra kakor på en plåt och grädda i ugnen i 15-20 min eller tills de fått fin färg. Vi serverade sedan med kryddig fikonpuré, prästost och ingefärate.
 
Fikonpuré: Lägg fikon i vatten under natten. På morgonen häller du bort fikonen och mixar till en puré. Smaksätt eventuellt med någon krydda. Jag hade i lite kanel och kardemumma.
 
 
Jag är fortfarande sjuk och blir sängliggande en dag till. Känner mig feberfri nu, men har fortfarande ont i öron/hals. Det är såå tråkigt och jag hoppas verkligen att vilan ger resultat nu så att jag orkar jobba och träna igen till veckan! I helgen ska jag upp till Torsby och göra ett 24-timmarsjobb som personlig assistent, men det lär inte bli några problem då vi mest är stillasittandes hela dagarna.
 
Önskar er en fin fredag!
 
Kram / Emma.

Funktionella utfall

Hej 
 
Medans jag ligger i soffan och tittar på tv-serier bjuder jag er på en grym benövning att köra på gymmet, fuktionella utfall med balansplatta. Jag älskar den här övningen just för att den får med så många olika moment. Du tränar styrka, balans, rörlighet, knästabilitet och inre styrka samtidigt. Framför allt så är det en övning för framsida lår och sätesmuskulaturen. Genom att välja tyngd på vikterna kan du också välja hur tung du vill göra övningen. Du kan också variera med att byta ut hantlarna mot en skivstång. Då får du ännu lite mer utmaning balansmässigt!
 
 
(ursäkta de dåliga iphonebilderna)
 
Utfall är en komplex övning och att ha rätt teknik är viktigt för att förebygga skador. Håll en neutral rygg genom hela övningen och försök att hålla höften så rak som möjligt. Lägg tyngden på det främre benet och sänkt kroppen rakt ner till 90 grader i knäleden. Tänk på att knä och tår ska peka i samma riktning (viktigt!). Tryck ifrån med det främre benet och se till att hålla en aktiv spänning i coren  genom hela övningen.
 
Till en början kan det vara bra att lägga upp ena benet på bänken och bara stå på plattan och hitta balansen. Känner du dig säker kan du ge dig på ett utfall.
 
Lycka till!
 
Kram / Emma.

Soffläge och vila

God morgon 
 
 
Min kropp verkar inte vilja bli frisk trots att jag vilat och tagit det lugnt hela veckan. Igår smög sig febern på igen och jag fick stanna hemma hela dagen och inatt kom halsontet tillbaka. Fruktansvärt störande! Så idag blir det sängläge hela dagen för att kunna bli frisk så snart som möjligt! Hålla tillbaka och försöka tänka på något annat än det extrema träningssug som kryper i kroppen är inte det lättaste, men jag försöker njuta av andra saker som jag tycker om istället. Positivt är ju att jag har massa tid till allt administrativt jobb med företaget!
 
 
Jag hade verkligen glömt bort hur gott det är med ugnsbakad gröt och körde en favorit i repris idag igen. Det här kan vara den godaste. En fin balans mellan krämighet, sött och salt. Ugnsbakad jornötsgröt med päron och kokos. Har gjort ned förut och det receptet hittar du här (<--klick). Men idag ändrade jag om lite bland ingredienserna och dagens receptet hittar du här nedan :)
 
 
Ingredienser:
1 dl havregryn
1/2 mosad banan
1/2 päron hackat i bitar
1/2 dl äggvita
2 msk mjölk
1 msk jordnötssmör
1 krsm bakpulver
Kokosflingor (till topping)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser och häll upp i en ugnssäker portionsform. Strö över kokos och grädda i 15-20 minuter. Servera med keso
 
Och du, passa så att du inte dreglar :)
 
 
En lugn morgon i soffan följs nu av dator jobb, även det i soffläge!
 
Hoppas att ni får en fin torsdag!
 
Kram / Emma.

Svar på läsarfrågor

Hej 
 
När jag visade er mitt kylskåp härom dagen fick jag flera kommentarer angående min åsikt om konsumtionen av mjölk och djurprodukter.
 
"Heey Emma! Undrar vad dina tankar ar kring djurprodukter? Jag ar vegan efter nagra ar av langsam overgang, och for min halsas (for att inte tala om djurens och miljons) skull sa kanner jag i nulaget att jag aldrig mer vill konsumera mjolk osv. Undrar eftersom jag litar fullt pa din kunskap osv, och gillar att hora asikter fran olika hall. Peace :)"
 
"Vi äter verkligen extremt mycket mjölkprodukter i Sverige. Det är mjölkprodukter i precis allt vi äter, ost, crème fraîche, smör, mjölk, keso... Är inte säker på att det är så nyttigt som alla tror, det går att få i sig kalcium och de vitaminer som finns i mjölken på annat sätt. Samma sak med kött, vi konsumerar alldeles för mycket kött här. Verkar som en vegetarisk/ vegansk måltid inte kan anses tillräcklig. Det "saknas" något. Suck..."
 
Såhär är det. Jag är mycket medveten om vad som är viktigt både för människors och djurs hälsa och även miljön. Vi försöker så gott det går att handla ekologiskt så länge ekonomin håller. Vi har båda varit studenter under en längre tid och att det är dyrare med ekologiska produkter, frukt och grönt vet ni nog. Men att handla närproducerad och ekologisk mat är något som jag värdesätter högt, både för mig själv, djurens och för miljöns skull. Så finns det tillgång till det försöker vi självklart att göra det.
 
Vad gäller djurprodukter får vi nötkött i olika former från mina svärföräldrars granngård (även mina föräldrar köper närproducerat gris- och nötkött där djuren fått gå ute i en fin natur och äta grönt gräs. När jag var liten hade vi till och med kor, grisar och höns som sprang runt på gården innan de slaktades och åts upp. Så naturligt det kan bli!). Tur som jag har är även min kille jägare och jagar älg en gång om året för att fylla på frysen (lyx!). Kycklingen som vi köper är alltid svensk och fisken är oftast odlad i norge, om inte fiskad i någon sjö i närheten (av min kille). När jag är hemma i Torsby köper jag dessutom ägg från en arbetskamrat som har egna höns som springer på gården! Vi äter sällan något annat köpt kött, mer än ekolokiskt kalkonbacon från Danmark då och då. 
 
Oftast (inte alltid) är mina luncher vegetariska. Jag äter mycket pannkakor/ plättar/ gröt/ smörgås/ sallad och liknande till lunch både för att det är gott, men även för att jag är medveten om vikten i vegetarisk mat.
 
På grund av min IBS mage skulle jag nog inte klara av en vegansk kost då den innehåller en hel del bönor/ linser mm som min mage är vädigt känslig mot. Jag äter det någon gång ibland för att det är himla gott, men i längden skulle det inte funka. Sen skulle jag heller inte vilja sluta äta kött eftersom jag tycker att det är så fruktansvärt gott, men att äta vegetarisk mat till middag då och då kan jag hålla med om att vi kan vi bättre på jag och min kille.
 
Vad gäller mjölkprodukter skulle jag inte vilja påstå att jag och min kille äter mängder av det. Visst kanske det är många som överkonsumerar mjölkprodukter, men enligt svenska näringsrekommendationer ligger rekommendationen på 5 dl mejeriprodukter om dagen. Fet grädde, fet cremé fraiché, ost, smör och liknande tror jag inte gynnar vår hälsa i längden då det innehåller en hel del mättat fett. Men samtidigt finns det massa andra bra näringsämnen och proteiner som är bra om man tränar mycket. Men att vi skulle få i oss mer än 5 dl om dagen tvekar jag på. Tyvärr så är ju jag laktosintollerant och ekologiska laktosfria mjölkprodukter är inte något som finns på marknaden än, inte här iallafall. Då och då byter jag ut mjölken/ grädden eller halloumin mot havregrädde, havre- eller mandelmjölk, kokosmjölk, tufu eller liknande. Det finns många goda alternativ och jag ser inget svart eller vitt. Jag vill ha en fin balans mellan allt. Överkunsumerar inget, varierar mycket och är medveten. Det tror jag är viktigt!
 
Vad tänker ni andra läsare om det här? Skulle vara intressant att höra fler åsikter!
 
Äter ni vegetarisk/ vegansk mat? Tycker ni att det är viktigt med ekologisk/ KRAV-märkta produkter?
 
Kram / Emma.

Sovmorgon och lyxfrukost

God morgon 
 
 
Första dagen på flera dagar som jag vaknade utan hals- och öronont och med frukostsug. Wiiiieee! Efter sovmorgon och ett uppvaknande som stavas - dra sig bestämde jag mig för att göra en lyxfrukost i form av ugnsbakad chokladgröt som sedan serverades med vispad vaniljkvarg samt hallon och blåbär. Åååh, heaven!
 
Dessutom lyx med en mysmorgon tillsammans såhär mitt i veckan 
 
 
Recept på ugnsbakad chokladgröt hittar du här (<--klick).
 
 
Och killen åt i vanlig ordning sin havregyrnsgröt med blåbär, banan, russin, linfrö, solros- och pumpakärnor och mjölk. Tro mig, jag har försökt få honom att prova något annat, men vissa vill helt enkelt ha sin vanliga frukost. Och det är ju helt okej det med :D För mig är det naturligt att variera frukosten lika mycket som jag varierar lunch och middag, medan andra trivs bättre med att alltid äta samma frukost varje dag för att istället variera lunch och middag.
 
Hur gör ni? Varierar ni frukosten eller vill ni alltid ha samma sak på morgonen?
 
Jag antar att de flesta äter samma, men det kan vara kul att se vad ni läsare tycker :)
 
Kram / Emma.

Tusen tack

Hej 
 
Tusen tack för alla grattis, lycka till och fina kommentarer på förra inlägget! Ni är grymt peppande och gör mig otroligt glad. Tack fina ni!
 
Dagen har gått i ett! Började med att snabbt gå igenom gymmet, installera mig lite i maskinerna osv. Jag har ju inte hunnit träna här något alls + att jag är sjuk nu så jag känner mig inte riktigt hemma i gymmet än. Jag känner mig lite stressad över att jag inte har koll på allt (kontrollfreak? hehe). Därefter hade jag möte med företagschefen på Inter Sport för att välja ut arbetskläder. Oooh, vad kul! Fann grymt fina kläder som jag riktigt längtar efter att få springa omkring i på gymmet :D Kan ni förstå lyckan i att få gå runt i sköna, snygga träningskläder hela dagarna?!
 
Eftermiddagen har gått åt till att läsa bokföring och att bekanta mig med mitt nya bokföringsprogra. Det är inte bara att sätta igång att träna kunder inte, nej det är grymt mycket jobb bakom och allt är nytt. Jag är helt grön och känner mig ofta ganska snurrig och dum som inte kan saker. Men det är en utmaning, och det gör att jag växer i mig själv! Tänk bara vad mycket jag har lärt mig den senaste månaden om företagande. Innan visste jag ju knappt något alls. Och nu sitter jag här och har startat upp ett. Fantastiskt!
 
Hann hem en sväng för att äta middag med killen innan jag for tillbaka till mitt kontor och fortsatte med pappersarbete, bekantade mig lite mer med gymmet, satte upp prislappar och marknadsföringsmaterial.
 
Middagen som stod på bordet denna eftermiddag/ kväll var en härlig vegetarisk frukt- och grönsakssallad med halloumi. En av våra favoriter när det kommer till sallader. Halloumi liksom 
 
 
Ingredienser:
* Stekt halloumi
* Salladsmix
* Broccoli
* Gul paprika
* Avokado
* Körsbärstomater
* Galiamelon
* Kiwi
* Apelsin
* Mango
 
En härlig blandning av en salt ost, söta frukter och knapriga grönsaker. Fantastiskt!
 
 
Nu, efter många timmars jobb är det dags att åka hemåt för att se Sveriges Mästerkock, äta kvällsmat, duscha och sedan sova. Jag är så trött att ögonen går i kors och längtar efter att få koppla bort allt en stund och mysa med min kärlek!
 
Hur har eran dag varit?
 
Kram / Emma.

Registrerad hos Bolagsverket

Hej vänner 
 
Äntligen kan jag berätta för er! 
 
 
Igår fick jag ett brev på posten som jag väntat på i vad som känns som en evighet! Mitt företag som jag starat upp är äntligen registrerat hos Bolagsverket och jag kan glatt meddela att jag nu är ägare till en enskild firma vid namn PT by Emma.
 
Starta företag är en dröm jag haft sedan länge tillbaka. Trodde dock aldrig att jag skulle våga satsa. Efter PT-utbildningen sökte jag jobb på Sats ganska fort, men ångrade mig i sista sekund och bestämde mig för att satsa på ett eget företag istället. Satt länge och filade på en affärsplan, bollade idéer, skrev om, funderade, bollade lite mer idéer, och satt till slut med en färdig affärsplan i handen. I mitten av december skickades alla papper till Bolagsverket och Skatteverket in och jag har fått vänta. Vänta och vänta hand i hand med massa förberedelser inför det nya året. Jag har helt enkelt haft fullt upp och inte gjort så mycket annat än att jobba med företaget eller jobbat som personlig assistent. Och förra veckan fick jag äntligen flytta in på mitt nya kontor! Weeeiii :D Det känns så kul och spännande!
 
Från och med nu kommer jag jobba på nJoy i Karlstad. Jag erbjuder bland annat personlig träning, kost- och träningsupplägg, tester samt massage och terapeutiskt stretch. Bor ni i närheten får ni gärna hojta till, kommer ha flera bra erbjudanden till att börja med! Tanken är även att jag ska börja med PT-online så fort jag får upp en hemsida och ordning på saker och ting! Ni är flera som frågat om min hjälp vad gäller kost- och träningsupplägg, och snart får ni alltså chansen!
 
Nu vet ni och det känns himla skönt! Har varit lite jobbigt att inte kunna skriva om det jag har haft för mig om dagarna och som snurrat allra mest i mina tankar.
 
Kram / Emma.

Frukostsmoothie till en sjukis

God morgon 
 
Dagens frukostsmoothie innehåller blåbär, kiwi, avokado, kvarg, dadlar, havregryn och en skvätt mjölk.
 
Ett tecken på att jag inte är riktigt frisk är att jag vaknar utan matlust. Har vakant med hals- och öronont i flera dagar samt och varit lätt illamående. Illamåendet lägger sig såklart senare, men just nu vid frukosttid är jag inte lika glad att äta som vanligt (frukost är ju det bästa på hela dagen!). En smoothie är ju då himla smidig att slänga ihop när varken orken eller lusten till att äta finns där. För äta måste jag ju göra om jag vill bli frisk.
 
Igår låg jag hemma hela eftermiddagen på grund av sjukdom. Känner mig aningen bättre idag så ska straxt iväg och ta igen en del missade saker från igår!
 
Senare idag ska ni få veta en hemlis :)
 
Kram / Emma.

Fisk tre gånger i veckan?

Hej 
 
Att äta fisk tre gånger i veckan (rekommendation från Livsmedelsverket) kan tyckas mycket för de flesta. Men faktum är att det inte alls är speciellt svårt att få i sig fisk tre gånger på en vecka. Fisk anses som mycket nyttigt tack vare massa fina fetter samt högt innehåll av D-vitamin, jod och selen. Såklart finns det ju massa bra proteiner i fisk också! För att få i dig fisk tre gånger i veckan behöver du ju inte ha tre inplanerade fiskmiddagar, utan du kan ju få i dig fisk även till både frukost och lunch.
 
Du kan t.ex...
 
* Lägga på makrill eller sill på frukost- kvälls- eller mellanmålsmackan
* Köpa en rökt fisk och smarra på (både aborre och makrill är himelskt gott - två favoriter hos mig)
* Välja en lax- eller skaldjurssallad till lunch en dag
 
 
Äter ni fisk tre gånger i veckan?
 
Vill du läsa mer om fisk kan du göra det här (<--klick)
 
Kram / Emma.

I vårt kylskåp

Hej 
 
Att kika i andras kylskåp är väl för kul? Hehe. Matnörd som är jag är så tycker jag ju det och därför tänkte jag nu dela med mig av vårat som fylldes på igår efter att ha stått nästan tomt under julhelgerna.
 
 
På översta hyllan finns laktosfri mellanmjölk, laktosfri naturell yoghurt, en ramlösa ananas (när jag har ont i halsen är det gott med något som bubblar), äggvita, laktosfri fetaost och kokosmjölk. På hyllan under finns citroner, tomatpuré, pesto, mango chutney, matgrädde, laktosfri kvarg, laktosfri keso och vanlig kvarg. Finns också lite senap och några burkar med hemgjord vinbärsgelé där bakom. På hyllan därunder finns en stor burk med blandade nötter (Ååh! Ett måste!), mango, kalkonbacon, halloumi, smör, ägg och lite frukt som göms där bakom. På nedersta hyllan finns det grönsaker i form av sallad - säsongsmix, broccoli, gul paprika, körsbärstomater, rödbetor, ingefära och sötpotatis.
 
 
I dörren på övre hyllan står det ekologiska rårörda lingon, ekologiskt äppelmos, chilisås, kantarellfond, soja och rapsolja. I nedersta hyllan står det laktosfritt smör, torkade fikon, mullbär, krossade linfrön, torkade aprikoser, pinjenötter, cashewnötter, carobsirap och jordgubbssylt.
 
Har även fått förfrågan på vårt skafferi, så det kommer ett sånt inlägg framöver också! 
 
Kram / Emma.

Smoothiemaker

God morgon 
 
Hade gärna legat kvar i sängen idag också då jag inte känner mig helt kry än. Är dock medveten om att jag känner mig lite piggare bara jag kommer igång och får i mig lite frukost. Det är alltid värst på kvällen och morgonen när man är sjuk.
 
I julklapp fick jag en smoothiemaker av mina systrar och den har nog använts varje dag sedan dess. Hehe. Har varit inne i en smoothieperiod nu ett tag och kör det både till frukost och mellis då och då. Himlans smidigt, gott och går dessutom att variera i mängder!
 
 
Dagens variant innehåller:
*Banan
*Blåbär
*Hallon
*Kiwi
*Havregryn
*Ägg
*Jordnötssmör
*Mjölk
 
Perfekt start på dagen!
 
 
Nu när jag mumsat i mig den här ska jag hoppa på bussen till universitetet. Ska på möte där och sen in till stan på ytterligare ett möte. Så det är vad denna måndagsförmiddag innehåller för min del!
 
Hoppas att ni haft en trevlig helg!
 
Kram / Emma.

Nötplättar

Hej vänner 
 
Jag har legat i sängen och vilat mig ända sen jag slutade jobbet vid tio i morse. Jag mår lite bättre idag så det går åt rätt håll iallafall. Nu har jag precis fått i mig lite lunch och det är dags att göra en kraftansträngning - packa väskan och sätta mig på tåget mot Karlstad.
 
Till lunch blev det nötplättar med vaniljsmak - mums(!) Serverades med kokosgrädde, kiwi och granatäpple.
 
 
Ingredienser:
1/2 dl cashewnötter 
1 ägg
1/2 dl mandelmjölk 
1/2 dl kvarg
1 1/2 tsk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
 
Mixa cashewnötterna till ett mjöl och blanda med övriga ingredienser. Degen blir ganska stabbig och behöver plattas ut i pannan. Stek fyra plättar på medelhög värme och servers med något gott!
 
 
Kram / Emma.

Läsarfrågor

Hej 
 
Hej! Super bra blogg! Jag har en fråga: hur ofta unnar du dig? Har du en ätardag i veckan/månaden? Jag tränar väldigt mycket, äter rätt i veckorna och så men jag vill ha en dag då jag kan äta exakt vad jag vill ex en pizza och en påse godis. Om man har en sån dag ex på lördagar, påverkar de mycket då? Jag läste någonstans att man "chockar" kroppen och den tar inte åt sig lika mycket. 
Tacksam för svar, kram
 
Hej! Vad roligt att du gillar bloggen, det gläds jag av att höra! Det beror lite på vad du menar med att unna mig? Jag skulle vilja säga att jag unnar mig varje dag eftersom jag njuter av allt jag äter och alltid lägger ner mig lite extra i maten för att få guldkant på vardagen. Jag äter ingenting som jag inte tycker om och utesluter inget som jag verkligen tycker om. Vad gäller godis och lite ohälsosammare saker finns det ingen speciell dag som jag väljer att äta det på. Jag bakar och gör experiment i stort sett varje dag, mest nyttiga saker och älskar kvällsfikat med nyttiga rawfoodbollar, muffins, kladdkakor, nötter, frukt och keso/kvargröror precis lika mycket som jag kan älska att sitta med godisskålen en kväll. Men vad det är för dag spelar ingen roll för mig. Jag äter oftast det jag är sugen på och njuter av det oavsett dag!
Jag är ingen expert inom området och vet inget om att det skulle "chocka" kroppen att ha en ätardag och att den då inte skulle ta åt sig lika mycket. Men jag skulle inte vilja påstå att en ätardag i veckan skulle göra någon skillnad i längden så länge som du äter bra och tränar övriga sex dagar. Under en månads tid blir det fem lite sämre dagar och 30 bra dagar. Tänk långsiktigt, det är det som räknas. Och om du nu väljer att ha ätardagar, ät då det du tycker allra mest om och njut av det ordentligt! Ha för gud skull ingen ångest för att det är ett sämre alternativ - tänk på vad gott det gör för själen och hur bra du är som fixar alla andra dagar!
 
Hur gör du med träningen när du är sjuk? Fortsätter du att träna på som vanligt eller låter du bli tills du är frisk?
 
Självklart tränar jag INTE när jag är sjuk, inte ens en promenad utan det är total vila tills jag är frisk som gäller. Att träna med halsont eller feber är rent livsfarligt och kan skada hjärtat för livet och en förkylning är tecken på att kroppen behöver vila. Tränar du med en förkylning är det risk för att det blir långdraget eller utvecklas till allvarligare sjukdomar. Såå, nu blir det vila för mig ända fram tills dess att jag känner mig frisk igen och när jag är det kan jag självklart inte köra på med träningen som jag brukar utan får ta det lugnt i början för att sedan trappa upp träningen igen! Jag är även den som hellre vilar en dag extra än börjar en dag för tidigt med tränignen och "blir sjuk igen" - ni vet den onda cirkeln? Jag har gjort den tabben alltför många gånger och är mer noga med att lyssna på och ta hand om min kropp nu. Är det vila den vill ha, så får den det också! Istället för att träna passar jag på att göra andra saker som jag gillar, t.ex. läsa böcker, se på film, fota, baka och äta!
 
Kram / Emma.
 
 

Gör ditt eget kokossmör

Hej vänner 
 
Jag har sett på flera amerikanska bloggar hur enkelt det är att göra sitt eget kokossmör så jag ville såklart också testa. Hemma i Karlstad har jag ett köpt kokossmör från hälsokosten Gryningensom jag använder massa i bak och matlagningen! Det är himmelsk gott och passar lika bra i mellanmålskakor som på smörgås/ topping på gröten eller i en smoothie.
 
 
För att göra kokossmör häller du bara en påse (á 200 gram) kokosflingor i en mixer och mixar i några minuter - vips, kokossmör! Jag hade mammas gamla mixer som är himlans effektiv, gick på någon minut så var det en flytande kokosmassa. Så hur fort det går beror lite från mixer till mixer. Häll upp kokossmöret i en burk och förvara i skafferi.
 
Kram / Emma.

Halsont

God morgon 
 
Runt lunch igår började jag känna mig lite hängig och på bara några timmar bröt ett fruktansvärt halsont ut. Gick så fort? Jag kände ingenting på morgonen och under träningen heller. Kunde knappt svälja när jag skulle sova igår så för att få sömn stoppade jag i mig panodil och några halstabletter. Idag är det aningen bättre, jag har sovit ganska bra och förvånansvärt länge! Känner mig dock tröttare än på länge och har fortfarande ont i halsen. Jag känner sällan att jag vill ligga kvar i sängen när jag vaknar, men idag gick det segt att komma upp. Har 24 timmar framför mig på jobbet och det är väl tur att vi sitter så stilla som vi gör, blir vila hela dagen!
 
Frukosten blev inget mer komplicerat än en tallrik vaniljyoghurt (naturell yohurt + vaniljpulver) med hallon och kokos + en kopp ingefärste. Blir att knapra massa ingefära och citron idag, mina bästa huskurer mot förkylning och halsont :)
 
 
 
Ha en fin lördag!
 
Kram / Emma.

Om att välja rätt kolhydrater

Hej 
 
Hälsomånaden innebär att vi ska införa vanor som ska hålla i längden och jag skulle vilja ta upp ämnet kolhydrater. Kolhydraterna är omdabatterade - ska vi äta dem eller inte? Jag tillhör gruppen som anser att vi ska äta dem, men i rätt form. Alla är vi såklart olika, men kolhydrater är kroppens främsta energikälla och utan dem orkar vi inte prestera lika bra. Hjärnan behöver glukos för koncentrationsförmågan och musklerna för att orka träna, framför allt vid olika konditionsidrotter.
 
Så var det, det här med att välja rätt kolhydrater då. De flesta av er är nog medvetna om vad både långsamma och snabba kolhydrater är för något och att vi bör välja kolhydrater av det långsamma slaget.
 

Långsamma kolhydrater påverkar blodsockret positivt och gör att det stiger långsamt och hålls mer stabilt än vad snabba gör. De långsamma kolhydraterna mättar också bättre, ger mer fibrer och ett bättre välmående. För att få i dig långsamma kolhydrater bör du välja:

  • Fullkornsprodukter
  • Grovt fullkornsbröd med hela korn och frön
  • Havregryn
  • Rågflingor
  • Råris/ fullkornsris
  • Quinoa
  • Bulgur
  • Osötad müsli
  • Nötter och frön
  • Potatis
  • Bönor
  • Linser
  • Frukt

Snabba kolhydrater påverkar blodsockret negativt och gör att det stiger fort. Lika fort som det stiger sjunker det igen och blodsockret kommer gå upp och ner som en berg-och-dalbana. Detta framkallar känslor som irritation, koncentrationssvårigheter, hunger och sockersug. För att undvika snabba kolhydrater bör du därför välja bort:

  • Potatismos
  • Pommes frites
  • Chips
  • Läsk
  • Godis
  • Kakor
  • Vitt börd
  • Vitt ris
  • Vit pasta
  • Couscous
  • Kakor
  • Socker
Listan på snabba kolhydrater kan göras ännu längre, men jag tror att de flesta är medvetna om vad som är bra och vad som är dåligt! Ta för vanan att alltid välja de långsamma kolhydraterna istället för de snabba. Var medveten om dina val och ät fullkornsbröd istället för vitt bröd, fullkornspasta istället för vit pasta, müsli istället för flingor osv...
 
 
Jag väljer för det mesta långsamma kolhydrater, men vissa gånger även snabba. Jag anser att så länge jag äter bra 6 av 7 dagar får det plats för lite sämre mat då och då, alltså en godispåse eller liknande. Jag vet dock att jag mår 1000 gånger bättre när jag äter långsamma kolhydrater och väljer det därför oftast! Jag blir piggare, orkar mer och håller mig mätt längre!
 
Hur gör ni?
 
Kram / Emma.

En annan frukostfavorit

God morgon 
 
Har snöat in på yoghurt för tillfället och vill gärna ha det på en gång när jag vaknar. Hu? Alla andra goda frukostar då? 
 
Men det är det som är det fina med att morgonträna. Jag måste äta frukost två gånger, en gång innan träningen och en gång efter. Då blir det yoghurt med massa god topping innan träningen och efter - idag en storfavorit hos mig - chokladbollsröra med mosade hallon och banan- och jordnötssås.
 
 
Recept till hela kalaset hittar du här (<--klick).
 
 
Slurp sa det!
 
 
Blev ett distanspass på crosstrainern idag. Då vädret fortfarande är urkasst fortsätter jag att konditionsträna inomhus. Vill helst inte ramla och bryta några ben på isen :)
 
Idag är det fullt upp, och till råga på allt har min mobil hängt sig så jag kan inte göra ett dugg med den. Det är störande vad beroede man är av telefonen. Jag som hade flera samtal att ringa nu under förmiddagen sitter och funderar på hur jag ska lösa det. Först av allt får jag ändra om mina planer och åka in till stan för att lämna in telefonen. Det blir inte alltid som man tänkt sig, men det löser sig ändå alltid i slutändan. Ellerhur? Inget att stressa upp sig för!
 
I eftermiddag åker jag iallafall upp till Torsby igen. Familjemiddag ikväll och jobb i helgen. Fullt upp var det ja, och så lär det bli ett tag framöver, men det är underbart!
 
Hoppas att ni får en fin fredag!
 
Kram / Emma.

Det är så enkelt

Hej vänner 
 
Det är så enkelt att laga nyttig snabbmat!
 
Ibland finns inte tiden riktigt där och då är det himla smidigt att ta fram en plåt, slänga protein på halva och kolhydrater på andra och köra in i ugnen en halvtimme. Under tiden hann jag duscha, göra en sallad och diska. 
 
 
På plåten idag:
* laxfiléer med fetaostpesto (mosad fetaost och pesto)
* skalad och hackad sötpotatis
* örtsalt och pepparmix överstrött 
 
 
 
En färgglad och näringsrik måltid som inte kräver mycket tid alls. Smidigt? 
 
Smidigt!
 
Fick också tre matlådor vilket passar bra då jag ska upp till Torsby och jobba igen i helgen!
 
Idag har jag dessutom varit på språng hela dagen så efter en god middag ska jag nu lägga mig och läsa lite!
 
Kram / Emma.

En tallrik yoghurt med topping

God morgon vänner 
 
Jag har ätit väldigt lite yoghurt till frukost senaste tiden. När vi handlade i tisdags fick jag sånt otroligt sug efter just yoghurt och är nu inne på tredje tallriken på två dagar. Dagens frukost består av en tallrik yoghurt blandat med keso och som sedan toppats med linfrön, hampafrön, quinoapuffar, mullbär, kokoschips, varm pepparkaksmüsli, rivet päron och hallon. Desto mer topping desto bättre. 
 
Detta var en tallrik från himmlen! Sååååå gott :D
 
 
Du vet väl att du lätt kan slänga ihop din egen müsli på några minuter?
 
Idag gjorde jag en genom att steka havregryn, pumpakärnor och solroskärnor i kokosolja. Smaksatte sedan med pepparkakskrydda och en stringa honung. Det smakar alldeles ljuvligt!
 
 
Jag har vaknat med grym träningsvärk i benen idag efter benpasset igår, underbara känsla! Idag var det ryggens tur att få sig en omgång och jag anar att även det kommer kännas ganska snart. Hehe.
 
Ha en fin torsdag!
 
Kram / Emma.

Mellanmåltips och om att äta mellanmål

Hej 
 
Med tankte på hälsomånaden kör vi ett inlägg om mellanmål.
 
Att äta mellanmål är bra för att hålla förbränningen igång. Oavsett om vi vill gå upp/ ner eller hålla vikten är det gynnsamt att äta mellanmål. Våra kroppar mår bra av det, hjärnan får ny energi, vi kan tänka klarare och undvika lågt blodsocker som gör oss sugna, irriterade, hungriga och på dåligt humör. 
Det som är viktigt med ett mellanmål är att det innehåller både proteiner och kolhydrater. Kolhydraterna ger kroppen energi och proteinet ger en bra mättnadskänsla.
 
Nedan följer en lista på mina bästa tips på mellanmål (klicka för recept):
 
Mellanmålskaka med smak av päron och vanilj
Kokosmuffins
Proteinrika rawfoodbollar med choklad och hallon
Nyttiga kokosbollar
Nyttig äppelpaj
Mellanmålskakor med smak av blåbär och vanilj
Banankaka med kvarg
Nyttig kladdkaka
Kesobägare med chokladkräm
Nyttiga cupcakes/muffins (gör ett halvt recept om du bara vill ha något litet) 
 
 
Andra snabba mellanmål:
 
Blanda en köpt smoothie med kvarg

En näve nötter och en frukt

Knäckebröd med kokt ägg och mosad avokado

Keso blandat med kvarg toppat med nötter och frukt

Fruktsallad med en klick keso/ kvarg

Alla former av smoothies

Äpplen stekta i kokosolja och kanel med en klick keso

 

Hur mycket du ska äta till mellanmål beror på hur gammal du är, hur mycket du tränar/ rör på dig, hur hungrig du är, om du vill gå upp eller ned i vikt osv. Lyssna på din kropp och hör vad den säger. Det viktigaste är att du inte är hungrig. En bra kost ger dig massor med energi, glädje och ett bra humör!

 

Äter ni mellanmål och har några bra tips att dela med er av?

 

Kram / Emma.


Raw chokladkaka

Hej vänner 
 
På nyår gjorde jag en chokladkaka a rawstyle med recept från Sofie. Alltså helt ärligt, det kan ha varit något av det godaste. Godaste någonsin faktiskt. Tillsammans med en hemgjord kokosglass, söta hallon och blåbär blev det bara sådär perfekt, helt enkelt.
 
Kakan är superenkel att göra och det går på några minuter. Bara att mixa alla ingredienser och trycka ut i en form. Strö över kokos och låt stå i kylen en stund. Färdig att ätas!
 
Dadlarna ger en naturligt söt smak. Mandel och kokosolja bidrar med finfina fetter, massa vitaminer och mineraler och mättande proteiner (mandel). Kakaon ger antioxidanter och mineraler och gör kakan så nyttig och bra att den funkar lika bra att ätas till frukost som till mellis eller efterrätt. Vilken bra godsak, ellerhur?
 
 
Ingredienser:
3 1/2 dl sötmandel
12 urkärnade dadlar
3 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
1 dl ekologiskt kakao
3-6 msk vatten
Kokosflingor
 
Mixa mandeln till ett mjöl och tillsätt sedan övriga ingredienser. Mixa tills allt blir en kladdig deg. Därefter trycker du degen i en form, strör över kokosflingor och ställer in i kylen en stund så kakan får stelna lite.
 
 
Denna kaka kommer garanterat göras fler gånger. Garanterat!
 
Kram / Emma

Morgongym

God morgon vänner ♥

Vad roligt att så många ville hänga med på en hälsomånad! Även om jag vet att många av er läsare är hälsofreaks är det kul bär vi kan inspireara varandra! Kommentera gärna här för t.ex frågor eller om du vill dela med dig av något! nu kör vi igång!!!

Efter två dagars vila från träningen sitter jag nu här med min dagliga smoothie, idag gjord på banan, blåbär, havregryn, kokosolja, äggvita och kvarg. Ska bara slurka den och dra bort till gymmet för att morgonträna. Har inte bestämt mig vad jag ska köra än bara, dåligt planerat, men det löser dig när jag kommer dit :)

Är ni fler som morgontränar idag?


Hemmamys

Gokväll 
 
 
Tillbaka hemma i Karlstad. Alla julklappar är uppackade, maten inställd i skåp och kyl och kvällsmaten ligger mättande i magen. Härligt och underbart att få andas sin egen lägenhetslukt igen. Det är så mysigt att vara hemma hos mamsen och papsen, men det är alltid skönt att komma hem till sitt eget, så är det bara.
 
 
Vi blev lite småhungriga såhär på kvällskvisten så vi panerade halloumi i ägg och sesamfrö och stekte på i kokosolja tillsammans med halverade champinjoner. Serverade med en råkostsallad. Gott? Gooooooottttt!!!!
 
Kram / Emma.

Hälsomånad

Hej vänner 
 
Jag tänkte att vi skulle kickstarta det nya året, 2013 med en hälsomånad. Hela december har varit full av godsaker (precis som det ska vara) och jag hoppas att ni njutit lika mycket av allt gott som jag har gjort. Jag har tagit det lite lugnare på träningsfronten och ätit extra gott och extra mycket - och älskat det! Balansen är ju så viktig och om jag lever hälsosamt och äter förhållande vis bra resten av året spelar det ingen roll om december blir lite sämre, för i längden är det ju ändå helheten som räknas! Jag älskar knäck och skumtomtar, alla julostar, glögg och pepparkakor, köttbullar, julskinka, omelett och revbenspjäll. Och chokladen ska vi inte tala om. Hehe. Därför har jag såklart ätit massor av dessa godsaker också!
 
Syftet med hälsomånaden ska vara att införa nya vanor till en hälsosam livsstil. Jag är inget stort fan av att förbjuda saker, ett förbud leder oftast till motsatt effekt, men för att vänja oss av med det vita sockret som finns i mycket av julgottet kommer hälsomånaden vara fri från vitt socker. Jag kommer självklart att tipsa om nyttiga alternativ, för det finns ju faktiskt mycket annat gott vi kan äta! Vi ska äta mycket frukt och grönsaker och ren mat i form av bra proteiner, bra fetter och långsamma kolhydrater. Vi ska också fokusera på att äta regelbundet för att hålla igång ämnesomsättningen, dricka vatten till maten och gärna äta fisk tre gånger i veckan.
 
Förutom bra mat ska vi även lägga extra tid på träningen för att skapa en bra grund i vår hälsosamma livsstil. Var och en av oss kommer ha olika mål och förutsättningar och därför är det svårt för mig att på rak arm säga hur alla ni ska träna. Jag uppmanar er därför att skriva ner era mål med träningen. Tänk SMART - målen ska vara Specifika, Målinriktade, Accepterade, Realistiska och Tidsbestämda. Vad vill ni uppnå? Hur mycket tid vill ni avsätta för träning? Vilken träningsform passar dig? 
Har du inte tränat förut kan det vara en bra idé att börja lugnt för att så småning om trappa upp träningen. Chockar du kroppen genom att börja stenhårt kommer den troligtvis svara med att bli sjuk eller dra på sig skador! Jämför dig därför aldrig med någon annan, utan utgå från dig själv och din förutsättningar och mål.
 
Jag har mål inom både konditionsträning, styrketräning och för att förbättra min mentala hälsa.
* Jag skulle vilja springa milen på 50 minuter i höst (vi får se hur det går med knäna?)
* Jag vill bli starkare och mer explosiv och samtidigt vara funktionell i min styrketräning. Jag har inga speciella vikter som mål, utan vill mer åt en känsla av styrka.
* Jag vill bli bättre på att leva i nuet och lägga ner mer tid på yoga och mindfullnes. Det här är något jag jobbat mycket med de senaste åren. Jag blir bättre och bättre på det, men har samtidigt så lätt för att glida ifrån det fort!
 
 
Så, nu har vi ytterligare ett nytt år framför oss, 2013. Tiden rullar så fort och det viktigaste av allt är att vara här och nu och leva livet. Målen är bra för att vi ska ha något att sträva efter, men glöm inte att njuta på vägen också!
 
Är ni på en hälsomånad?
 
Kram / Emma.

Gott nytt år

God morgon och GOTT NYTT ÅR 
 
 
Förrätt i form av räk- och laxcoctail med frökex
Varmrätt i form av ädelostbakad fläskfilé med ost- och vitlöksfyllda potatishalvor
Efterrätt i form av chokladkaka rawstyle med hemgjord kokosglass, hallon och blåbär
Nyårkyss och kärlek i mängder
 
Hoppas att ni hade en fin nyårsafton igår. Själv var jag och min kille som var sjukis hemma med mamma och pappa och lillasyster Julia som även hon var sjukis. Vi åt trerätters och hade en riktigt lugn och fin kväll :) Vid tolvslaget skålade vi in det nya året utomhus och kikade på alla raketer som sköts. Sen gick vi och la oss!
 
Idag är det jobb som gäller för min del, men bara kortpass, 10.00-16.00. Ikväll åker jag och killen tillbaka till Karlstad. Ska bli himla skönt då jag inte varit hemma på över två veckor!
 
Kram / Emma.

RSS 2.0